mantar vücutta neden olur / Vücutta Mantar Neden Olur? Cilt Mantarı Nasıl Tedavi Edilir? - Sağlık Haberleri

Mantar Vücutta Neden Olur

mantar vücutta neden olur

Mantar Tedavisi Nedir?

Mantar Tedavisi Nedir?

Mantar Tedavisi

Organizmaların vücuda girmesi sonucunda ortaya çıkan cilt hastalığına mantar denir. Organizma yerleştiği bölüme sulu veya kuru deri, kaşıntı durumları, kırmızılık oluşmasına neden olmaktadır. Tırnaklarda oluşan mantar hastalığının belirtilerinde ise deformasyon ve renginde değişme gözlenmektedir.

Mantar Hastalığı Neden Olur?

Bulaşıcı bir hastalıktır. Kişinin direkt olarak cildine temas eden havlu, terlik, ayakkabı gibi eşyaların kullanımı ile bulaşabilmektedir. Ayrıca ortak kullanım alanları havuz, hamam, sauna gibi yerlerden de bulaşabilmektedir.

Mantar Hastalığı Nerelerde Olur?

El tırnakları, ayaklar, genital bölge, saç derisi mantar hastalığına neden olan mikro organizmaların en çok yer aldığı ve belirtilerinin ortaya çıkardığı bölümler olarak adlandırılmaktadır.

Mantar Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Şeker hastalığı olan kişilerde ayak bölgelerinde görülen mantarlar çok ciddi rahatsızlıklara yol açabilmekte, bu nedenle ihmal edilmemesi gerekmektedir. Bir çok deri hastalıkları ile karıştırılabilen mantar hastalığının tedavi süreci öncelikle uzman bir doktor tarafından hastanın hikayesi alınarak, daha sonra tahliller ve doğru bir teşhis ile olmaktadır. Mantar hastalığına net bir tanı konulabilmekte ve en uygun tedavi süreci belirlenmektedir. Tedavi sürecinde alınan ilaçlar, losyonlar ve kremlerin kullanımı belirtileri ortadan kaldırabilmektedir. Mantar hastalığı bulaşıcı bir hastalık olduğu için hijyene çok önem verilmelidir. Aksi taktirde yeniden görülebilmektedir.

Mantar Tedavisi Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sağlığa etki edebilecek her uygulamada olması gerektiği gibi, kişinin Mantar Tedavisi yaptırmadan önce mutlaka deri ve cilt hastalıkları konusunda uzman bir doktor tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Mantar Tedavisi sürecinin uzman bir doktor gözetiminde ilerletilmesi, tedavi sürecine bağlı olası yan etkilerin ve risklerin ortadan kaldırılması açısından büyük bir öneme sahip olmaktadır.

Benzer Yazılar

Kortizon Nedir?
Kortizon Nedir?

Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kortizon, böbreküstü bezlerinde üretilen oldukça önemli bir hormondur. Vücuda birçok faydası olan ve ilaçlara da katılan kortizon, fazla kullanıldığında veya üretildiğinde ise pek çok ciddi hastalığa sebep olabilir.

Devamı

El ve Ayaklar Neden Terler?
El ve Ayaklar Neden Terler?

Terlemek, insan doğasında oldukça normal bir şeydir, fizyolojik bir durumdur. Ancak bazı durumlarda; eller, ayaklar veya koltuk altları terleyerek kişileri rahatsız etmektedir.

Devamı

Kara Mantar Hastalığı Nedir, Nasıl Bulaşır?

Koronavirüs (Covid) pandemisi ile birlikte tüm dünyanın algıları salgınlar konusunda daha açık hale geldi. Covid pandemisi sürecinde dünya halklarının kaygı duyduğu ve salgına dönüşeceğinden korktukları bir hastalık da kara mantar hastalığı oldu. Kara mantar hastalığı ya da mukormikozis adlı bu hastalık mantar türleriyle oluşan ve nadir görülen bir tür enfeksiyon. Mukormikoz tedavi edilmediğinde ise ilerleyip ölümcül olabilir. Hastalık erken evrede teşhis ve tedavi edilmediğinde yüzde ölümle sonuçlanabilir. Peki kara mantar hastalığı nedir, kara mantar hastalığı nasıl bulaşır, kara mantar hastalığı insandan insana bulaşır mı?.. İşte bu soruların cevapları ve mukormikoz ile ilgili merak edilenler…

Kara Mantar Hastalığı Nedir?

Kara mantar hastalığı, “mukormiset” adlı bir grup küf mantarının neden olduğu nadir görülen bir mantar hastalığıdır. Kara mantar hastalığı, Covid gibi bağışıklık sisteminin düştüğü viral enfeksiyon, immün sistem bozuklukları, kanserler, kronik hastalıklar gibi dönemlerde ortaya çıkar. Mukormisetler, havada yayılarak çok sayıda sporlar (mikroskobik yapılar) üretilirler. Bu sporlar ise bitki, kompostlar, hayvan gübresi veya toprağa düştüğünde nemle birlikte filizlenirler ve misel adlı ipliksi yapılar üretirler. Miseller dallara ayrılıp çevrelerindeki şekerler sayesinde beslenip büyürler. Soluduğumuz tüm mukormisetlerden uzak kalmamız mümkün değildir. Genellikle bu sporların çoğu zararlı değildir. Ama bağışıklık sisteminin zayıflığı bu spordan etkilenmeyi kolaylaştırır. Bu mantarlar kan damarlarına saldırıp dokulara zarar verip doku ölümüne neden olabilirler.


Kara Mantar Hastalığı Nasıl Bulaşır?

“Kara mantar hastalığı bulaşıcı mı?” sorusu hastalık yayıldıkça büyük küçük herkesin merak ettiği bir soru oldu. Mukormisetler, özellikle hayvan gübresi, kompost atıklarda, toprakta, yapraklarda, çürüyen bitkilerde ve odunlarda yaygın olarak bulunur. Çürüyen meyvelerde ve ekmeklerde kolaylıkla gözlemlenebilirler. İnsan vücudundaki açık yaralar, soluma ve nefes yoluyla bulaşabilir. Ancak mukormikoz insandan insana, insanlarla hayvanlar arasında direkt bulaşmaz. Bu mantarlar bağışıklığın düştüğü bünyeler için istilacı olabilirler. Mukormisetler vücuda girdikten sonra daha çok akciğerleri ve sinüsleri, daha sonra beyni ve cildi hedef alarak etkiler. Kullanılan ilaçlar yüzünden ya da hastalıktan dolayı düşük bağışıklık ise şu durumlarda daha çok görülür:

  • HIV veya AIDS
  • Kanser
  • Diyabet (özellikle kontrol altında tutulamayan diyabet hastalığında)
  • Organ nakli
  • Kök hücre nakli
  • Düşük beyaz kan hücresi sayısı (nötropeni)
  • Uzun süreli streoid kullanımı
  • Yüksek demir seviyeleri
  • Enjeksiyon ilaç kullanımı
  • Kötü ve yetersiz beslenme
  • Düzensiz asit seviyeleri
  • Prematüre doğum ya da zayıf doğma

Kara Mantar Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kara mantar hastalığının belirtileri mantarın vücudun neresinde büyüdüğüne bağlı olarak değişebilir. Kan yoluyla vücudun farklı yerlerine yayılabilen bu hastalık ise “dissemine mukormikoz” olarak bilinir. Dalak ve kalp gibi organlar etkilenebilir. Daha ileri durumlarda zihinsel bulanıklar görülebilir ve tablo komaya kadar gidebilir. Kara mantar türleri yerleştiği bölgeye göre adlandırılabilir. Cilt mukormikozu, mide-bağırsak mukormikozu, pulmoner (akciğer) ve rinoserebral (beyin ve sinüs) mukormikozu bulunur.

Solunum ile ilgili kara mantar hastalığının belirtileri şunlardır:

  • Nefes darlığı
  • Sinüs ve burun tıkanıklığı
  • Göğüs ağrısı
  • Ateş
  • Öksürük (bazen kanlı olabilir)
  • Yüzün bir tarafında şişlik
  • Baş ağrısı
  • Bulanık ve çift görme

Sindirim sistemi ilgili kara mantar hastalığının belirtileri şunlardır:

  • İshal
  • Dışkıda kan
  • Sindirim sistemiyle ilgili kanama
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Göbekte ağrı

Ciltle ilgili kara mantar hastalığının belirtileri şunlardır:

  • Ülser (alın, burun, elmacık kemiklerinin arkası, göz ve dişlerin arasında bulunan hava ceplerinde cilt ülseri veya cilt enfeksiyonu olabilir)
  • Kabarcıklar
  • Ciltte hassasiyet, kızarıklık ve şişme
  • Kararmış bir cilt dokusu
  • Ağzın iç kısmında veya burun köprüsünde siyah lezyonlar

Cilde bulaşmış bir virüs, bulaştığı alan kabartı, kızarıklık hatta şişlik oluşturabilir. Bu renk daha sonra siyaha dönebilir. Acı hissinin olması normaldir. Kara mantar hastalığı belirtisi ciltte genellikle bu şekilde ortaya çıkar.

Kara Mantar Hastalığı Hangi Ülkelerde Görülür?

Seyrek görülen kara mantar hastalığı bazen salgın halini alabilir. Çoğu salgının sebebi ise su sızıntıları, sağlıksız hava, inşaat ve doğal afetlerle ortaya çıkar. Kara mantar hastalığı Covid ile ciddi derecede görülmüştür. Çünkü Covid bağışıklık sistemini baskılamış ve vücudu enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirmiştir. Kara mantar hastalığı daha çok Hindistan’da yayılmıştır. Hindistan kara mantar hastalığı ile mücadele ederken Pakistan, Bangladeş, Nepal, Mısır, İran, Irak, Afganistan, Umman ve Rusya’nın yanı sıra Orta Amerika’da Honduras ve Meksika; Güney Amerika’da Uruguay, Paraguay, Şili, Arjantin de etkilenmiştir.

Doktorlar Covid’u atlatan ama kara mantar hastalığına yakalanan pek çok vaka saptamışlardır. Bunun bir nedeninin de Covid sürecinde kullanılan streoidler olduğu düşünülür. Çünkü streoidler iltihabı azaltırken, vücudun enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini düşürür. Covid atlatmış diyabet hastalarının da riskli olduğu bilinir. Mukormikoz hastalığı yaş farkı olmaksızın herkeste görülebilir.

Covid gibi bulaşıcı olmayan kara mantar hastalığını önlemek için alabileceğiniz birkaç önlem var. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Yoğun toprak ve tozlu alanlarda yüz maskesi kullanın. Hafriyat ve şantiye alanlarından uzak durmaya çalışın. Bu inşaat alanlarında bulunmanız gerekiyorsa N95 maskelerden kullanmanız sağlıklı olacaktır.
  • Yine bağışıklık sisteminiz düşükse kompost yığınlarının olduğu, toz ve toprak olan bahçe işleri gibi işlerden kaçının. Bahçe işleri yapmak zorundaysanız pantolon, eldiven ve uzun kollu kıyafetler giyin. Sıyrık ve kesik gibi yaralarınız varsa toz ve toprakla temas halinde vakit kaybetmeden sabun ve suyla yıkayın. Cilt enfeksiyonunu önlemek için yaralarınızı antiseptik sıvı ile temizlemeniz önemli.
  • Kirli sulardan kaçınırken, evinizde sudan dolayı zarar görmüş alanlar varsa tamir ettirin.
  • Vücut hijyenine dikkat edin.
  • Organ nakli ya da kök hücre nakli olduysanız mukormikoz veya diğer mantar enfeksiyonlarına karşı mantar önleyici ilaç kullanmak için doktorunuza danışın.

Kara Mantar Hastalığı Tanı Süreci

Kara mantar hastalığı belirtilerinden biri bile fark edildiğinde vakit kaybedilmeden doktora gidilmeli. Doktorun fiziki muayenesi ve şikayetler üzerine teşhis konur. Doktora mantar sporlarının yoğun olduğu bölgelerde zaman geçirip geçirmediğinizi söylemeniz faydalı olabilir. Genellikle mukormikoz teşhisi burundan alınan örneğin test edilmesiyle yapılır. Kara mantar hastalığının teşhisi için doku biyopsisi yapılırken hastalığın beyne ve diğer organlara sıçrayıp sıçramadığını anlamak için MR ve BT görüntüleme yöntemlerinden de yararlanılabilir.

Kara Mantar Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Mukormikoz tedavisi genellikle mantar önleyici ilaçlarla yapılır. Posakonazol, isavuconazole, amfoterisin B etken maddeli bu ilaçlarla kara mantarın ilerlemesi durdurulur, yok edilir ve enfeksiyon kontrol altına alınabilir. İlaçlar ağız veya damar yoluyla verilir. İlk etapta daha yüksek dozlarla bir tedavi başlanabilir.

Amfoterisin B etken maddeli ilaçların hayatı tehdit eden mantar enfeksiyonlarına karşı mücadelede son derece etkili olduğu bilinir ancak yan etkilerinin de ciddi boyutta olabileceği unutulmamalıdır. Dışkıda kan, böbrek fonksiyonlarında bozukluk (az veya sık, ağrılı veya zor idrara çıkma, ayaklarda ve ayak bileklerinde şişme), nörolojik sorunlar, akciğerlerde sıvı birikmesi, sarılık ve felç gibi ciddi yan etkiler görülebilir.

İlaçların mide bulantısı, mide ekşimesi ya da nefes almada zorluk gibi yan etkileri de olabilir. Böyle bir durum olursa mutlaka doktora söylenmelidir.

Ağır kara mantar hastalığı vakalarında enfekte olmuş veya ölmüş dokular söz konusu ise, bunlar cerrahi olarak çıkarılır. Bazı durumlarda burun ve gözlerin bir kısmı ameliyat ile alınır. Bu da kişilerde ruhsal ve fiziksel olarak hasarlar yaratabilir.

Kara mantar hastalığı tedavisi aksatılmamalıdır. Çünkü geç teşhis edilen ya da tedavi edilmeyen mukormikoz, kalıcı göz ve sinir hasarına (görme kaybı), kan pıhtılaşmasına ya da damar tıkanıklıklarına yol açabilir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

V&#;cutta Mantar Neden Olur? Cilt Mantarı Nasıl Tedavi Edilir?

Birçok değişik neden ile beraber farklı belirtiler üzerinden ortaya çıkan vücutta mantar, ciddi bir sağlık sorunu olarak ön plana çıkıyor. Aynı zamanda derecelerine bağlı olarak bazıları görünürken bazıları ise görünmeyebilir. Bu doğrultuda ele alınacak semptomlar ile beraber farklı belirtiler üzerinden kendisini gösteren bir deri rahatsızlığıdır.

Vücutta Mantar Neden Olur?

Tam olarak nedenleri bilinmese bile vücutta mantar belli başlı bazı sebeplerden dolayı oluşabiliyor. Özellikle terli ve kalabalık ortamları seven mantar mikropları bu probleme neden olmaktadır. Çevresel faktörler kapsamında hastanın bulunduğu bölgeye bağlı olarak farklı mantar hastalıkları meydana gelebilmektedir. Bu konuda belli başlı bazı unsurlar hastalığın hazırlayıcısı olarak ön plana çıkıyor.

- Obezite

- Diyabet

- Derinin kuru tutulmaması

- Bağışıklık sisteminin düşük olması

- Uzun süreli kolesterol etkisi

 - Uzun süreli Antibiyotik kullanımı

- Bağışıklığı olumsuz yönde etkileyen ilaç kullanımı

- Kateter kullanımı

- Organ nakli

- Sık cinsel ilişki

Bu ve benzeri hazırlayıcılar ile beraber vücutta mantar değişik bölgelerde meydana gelebilmektedir ve ortaya çıkabilmektedir.

Cilt Mantarı Nasıl Tedavi Edilir?

Teknolojinin getirdiği unsurlar ile beraber günümüzde tıbbi yönden cilt mantarı kolay bir şekilde tedavi edilebiliyor. Tabii bu konuda öncelikle hastalığın temel nedeni ortaya çıkarılması ile beraber, duruma uygun şekilde tedavi yöntemleri ele alınması çok önemlidir. Özellikle mantar enfeksiyonlarına karşı üretilmiş olan çeşitli krem ve ilaçlar bu konuda ön plana çıkar.

Antifungal olarak da bilinen bu hap ve kremler, düzenli olarak kullanıldığı takdirde hastalığın kısa bir zaman içerisinde geçmesine imkan vermektedir. Ayrıca cilt mantarı bulaşıcı bir hastalık olduğu için, mutlaka uzman bir dermatolog kontrolü altında tedavi yönteminin ele alınması oldukça önemlidir.

Cilt Mantarı Belirtileri Nelerdir?

Belli başlı bazı semptom ile beraber belirtiler üzerinden cilt mantarı ortaya çıkabilmektedir. Özellikle uzman doktor kontrolü altında yapılan teknikler ile beraber bulgular üzerinden sonuç çok daha net bir şekilde ortaya çıkabilir. Fakat vücudun farklı bölgelerinde görsel açıdan meydana gelen belli başlı bazı durumlar, cilt mantarını açık şekilde belli etmektedir.

- Ağrı

- Kızarıklık

- Kaşıntı

- İlgili bölgede sertleşme

- Karıncalanma

Bu şekilde birçok farklı semptom ile beraber cilt mantarı kendisini gösterir. Özellikle birkaç farklı belirti aynı anda ortaya çıktığı andan itibaren, mutlaka uzman bir doktora en yakın zamanda başvurmak gerekmektedir. Böylece meydana gelebilecek olası rahatsızlıklara karşı etkili çözüm yöntemi ele alınabilir.

Cilt Mantarı Hangi Durumlarda Ortaya Çıkar?

Günlük yaşam içerisinde eğer gerekli önlemler alınmaz ise cilt mantarının yayılması için ortam yaratılabilir. Aynı zamanda insan dışı bazı faktörler kapsamında da belirli dönemler içerisinde cilt mantarı oluşabiliyor.

- Ergenlik dönemi

- El ve ayağın sürekli ıslak kalması

- Aşırı ter sorunu olan kişiler

- Çok sert ayakkabı giyen kişiler

- Bağışıklık sistemi düşük olan kişiler

Mantar Hastalığı Nedir ve Nasıl Geçer?

Mantar hastalığı, yaygın olarak görülen ve bulaşıcı enfeksiyon hastalıkları arasında bulunan deri hastalığıdır. Vücudun birçok yerinde meydana gelebilen bu hastalık, zaman içinde farklı bölgelere de yayılabilir. Deri üzerinde kaşıntıya, kızarıklığa, dökülmelere ve iltihaplanmaya neden olabilir. Enfekte kişiyle eşyaların ortak kullanımı sonucu da bulaşabilir. Belirtileri hastalığın durumuna bağlı olarak değişebilirken krem, merhem ve tıbbı yöntemlerle tedavi edilebilir.

Cilt ve deri hastalıkları arasında sık karşılaşılan bir problemdir ve çok fazla türü bulunmaktadır. Her yaştan grupta ve cinsiyette kişilerde görülebilen hastalık, vücutta tahrişlere, şişmelere, kaşıntılara, kabarcıklara ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde akciğer enfeksiyonuna ve hayati tehlikeye neden olabilir. Tedavi süreci zorlayıcı olmaksızın mümkündür ve doktor tarafından gerekli görülen yöntemlerle iyileşme sağlanır.

Mantar Hastalığı Belirtileri Nelerdir? 

Zararlı olan mantarlardan birinin vücuda bulaşması sonucunda ortaya çıkabilen ve her yaşta kişide görülebilecek olan bir problemdir. Dünya üzerinde yaygın olarak bilinen enfeksiyon türlerinden biridir. 
Belirtiler kişiden kişiye ve hastalığın geliştiği yere göre farklılık gösterebilir. Bunların yanı sıra semptomların ortaya çıkması sonucunda kişinin vücudunda gözle görülebilen değişiklikler ve kişinin yaşayabileceği bazı şikayetler meydana gelir. Mantar hastalığı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Cilt üzerinde oluşan kızarıklık ve şişlikler
  • Cilt renginin değişerek pembe, kırmızı veya kahverengi olması
  • Deride iltihaplanmalar
  • Deride dökülmeler ve pullanmalar
  • Deri üzerinde kaşıntı olması

Yukarıda verilen belirtilerin yanı sıra hastalık geliştiği bölgeye bağlı olarak farklı semptomlar da gösterebilir. Tırnak üzerinde yaşanan durumlarda renk ve şekil değişiklikleri oluşabilir. 
Kadınlarda yaşanabilecek vajinal mantar durumu kaşıntıya, kızarıklığa ve dökülmeye bağlı olarak akıntı olabilir.
Yüzeysel mantarlarda ise küçük ya da büyük kabarcıklar içi sıvı veya iltihap dolu şekilde görülebilir. Semptomların yaşanması halinde kişilerin vakit kaybetmeden hastanelere başvurup uzman doktor tarafından muayene ve tedavi edilmesi gerekmektedir. 

Vücutta Mantar Neden Olur? 

Vücutta mantar oluşumunda çevresel faktörlerin etkisi bulunmaktadır. Ayrıca nemli ve sıcak bölgelerde daha hızlı ve kolay yayılabilen bir hastalıktır. Kişinin bu ortamlarda bulunma zorunluluğu olduğunda hastalığın görülme ihtimali artabilir. 
Neredeyse herkesin bir kere de olsa maruz kalabileceği ve temas edebileceği mantarlar ilk temas anında bulaşmayabilir. Genellikle vücutta mantar görülmesine neden olan faktörler şu şekildedir:

  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması
  • Uzun süreli antibiyotik kullanımı
  • Obezite
  • Diyabet
  • Uzun süreli ayakkabı giyilmesi
  • Cilt bakım ürünleri
  • Dar kıyafet seçimi
  • Hamilelik dönemi
  • Uzun süre nemli çoraba maruz kalmak

Mantar Hastalığının Çeşitleri Nelerdir?

Vücudun herhangi bir bölgesinde oluşabilen enfeksiyonların pek çok türü ve çeşidi bulunmaktadır. Enfeksiyonun türüne ve etkisine bağlı olarak vücutta geliştiği bölgede yaşanabilen şikayetler ve semptomlar da farklılık görülmektedir.
Mantar hastalığının çeşitleri maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz:

Tırnak Mantarı (Onikomikoz)
Genellikle ayak tırnaklarında yaşanan bu problem, tırnak ucundan başlaması ile daha geniş bir yüzeye yayılabilir. Tırnaklarda kalınlaşma ve renk değişikliği görülebilir. Tırnakların kolaylıkla kırılması ve şekil bozuklukları oluşabilir. 
Çoğunlukla ayak baş parmağı üzerinde görülen bu durum ilerleyen zamanda farklı tırnaklara ve ellere de bulaşabilir. İlk zamanlarda belirtiye neden olmazken, ilerleyen zamanda ağrılara ve hareketlerde kısıtlamaya yol açabilir.

Ayak Mantarı (Tinea Pedis)
Sporcu ayağı veya atlet ayağı olarak da bilinen bu tür, en yaygın görülen türlerden biridir. Genellikle cilt üzerinde kaşıntıya, dökülmeye ve iltihaplanmaya neden olabilir. Ayak tabanının kurumasına, kalınlaşmasına ve çatlamasına neden olabilir. Enfeksiyonların ortaya çıkardığı kötü koku durumu ve kişinin çatlayan cildinde ağrılar yaşanabilir. 
Genç kişilerde daha yaygın olarak gelişen bu durum çoğunlukla yüzme havuzu gibi ortak alanların kullanımına bağlı olarak veya ayakların uzun süreli kapalı bir ayakkabı içerisinde yer almasıyla meydana gelebilir.

Kasık Mantarı (Tinea Cruris)
Erkeklerde görülen bu problem, bölge üzerinde kaşıntılara, kızarıklığı ve yanma hissine neden olabilir. Nadir olarak görülse de cinsel organa da bulaşabilir.

Vajinal Mantar (Kandidiyazis)
Kadınlarda görülebilen bu rahatsızlık, vajina bölgesinde gelişen enfeksiyonun günlük yaşantılarda ciddi problemlere ve aşırı kaşıntılara neden olabilir. Tedavi edilmesi gereken bu durumun tedavisinin geciktirilmesi durumunda genital bölgede bulunan farklı alanlara yayılabilir.

Vücut Mantarı (Tinea Corporis)
Bu tür, herhangi bir bölgeyi etkileyebilir. Çoğunlukla kızarıklıklar ve lekeler ile ortaya çıkar. Halkalar halinde meydana gelebilen bu durum zamanla büyüme gösterebilir ve iltihaplanmaya yol açabilir.

Saç Mantarı (Tinea Capitis)
Kafa yüzeyinde ve derisinde meydana gelebilen bir türdür. Saçlara etkisi bulunan bu mantarın, saç uzamasında engelleyici bir rolü veya kafa derisinin farklı bölgelerinin dökülmesine neden olabilen bir rolü vardır. Bazı durumlarda belirti göstermeyebilir.
Yaygın olarak yetişkinlerde görülen bu durum, hızlı bir bulaşma sağladığı için eğitim dönemlerinde çok fazla kişiye bulaşabilir.

Mantar Hastalığı Kimlerde Görülür?

Hastalık her yaşta ve her cinsiyette kişide görülebilen bir enfeksiyon problemidir. Genellikle çok fazla nemli ve sıcak bölgelerde yaşayan kişilerin maruz kalabileceği bir hastalıktır. Hastalığın kimlerde görüldüğü konusu ile ilgili sorulara cevap verilecek olursa bu hastalığın sıklıkla görüldüğü veya risk faktörü olan kişiler şu şekildedir:

  • Aşırı terleyen kişilerde
  • Duş alınmasının ardından vücudun nemli bırakılması
  • Ortak eşya kullanımı
  • Obezite veya diyabet hastalarında
  • Bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde
  • Ellerin sürekli ıslak kalması

Mantar Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?

Mantar hastalığı tanısı ve teşhisi bakımından bu duruma neden olan mikroorganizmaların incelenmesi gerekmektedir. Hastalığın gelişme gösterdiği bölgeden örnek alınarak mikroskop altında inceleme yapılır. Nadir olarak gelişme gösteren durumlarda özel ışık sistemleri yardımıyla inceleme yapılabilir. 
Vajinal mantar hastalığı için bölgeden akıntı örneği alınır. Bu örneklerin incelenmesi sonucunda hastalığın nedeni ortaya çıkar. Bunların yanı sıra bireylerde yaşanan birtakım semptomlar ve şikayetler dikkate alınır ve hastalıktan şüphe edilir. 
Hastalığın ilk dönemlerinde semptomlar benzerlik gösterirken belirtilerin ortaya çıkması durumunda kişinin sağlık kuruluşlarına gitmesi önerilir.

Mantar Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalığın türüne, etkisine ve vücutta hangi bölge üzerinde geliştiğine bağlı olarak tedavi süreci uzman hekim tarafından planlanmaktadır. Çoğu vakalarda genellikle ilaç veya krem gibi tedaviler uygulanır. İlerleme göstermiş vakalarda ise krem, ilaç, losyon ve pomatlar birlikte kullanarak tedavi edilmeye çalışılır. 
Doktor tarafından gerekli görüldüğü zamanlarda antifungal ilaçlar tercih edilebilir. Bu ilaçlar krem, losyon, şampuan, hap, toz veya sprey formunda olabilir. İlaçların ne kadar zamanla ve hangi dozda kullanılacağı hastalığın türüne ve etkisine bağlı olarak doktor tarafından belirlenir.
İlaçların zamanında ve düzenli bir şekilde kullanılması iyileşme ve tedavinin başarısı bakımından önemlidir. Hastalığın türüne göre doktor tarafından belirlenen tedavi yöntemi uygulanmaktadır.
Ayrıca hastalığın tedavisinin yapılmaması ve geciktirilmesi durumlarında enfeksiyonların artmasına ve farklı alanlara yayılmasına neden olabilir. Bu gibi durumlar ise kronik hale gelebilirken tedavinin yapılmasını da zorlaştırır.
Hastalığın belirtilerinin ortaya çıkması durumunda tedavi edilmesi kişinin sağlığı ve yaşam kalitesi bakımından önemlidir. Belirtilerin birinin bile görülmesi durumunda kişi doktora görünmeli ve tedavi edilmelidir.

Mantar Hastalığı İlerlerse Ne Olur?

Hastalığın tedavisinin gerçekleştirilmedi durumlarda enfeksiyonlar artarak vücudun farklı alanlarına yayılabilir. Ayrıca cildin alt dokusunda da enfeksiyonlar ve iltihaplanmalar yaşanabilirken tedavi edilmesi zorlaşabilir.

Mantar Hastalığı Nelere Yol Açar?

Deri hastalıkları ve enfeksiyonları bakımından sık karşılaşılan bu problem, saç, tırnak ve deri gibi dokuların zarar görmesine, kadınlarda vajina bölgesinde, erkeklerde ise kasık bölgelerinde enfeksiyona ve aşırı kaşıntı durumlarına neden olabilir.

Mantar Hastalığı Kendiliğinden Geçer mi?

Pek çok enfeksiyon rahatsızlıklarında görüldüğü gibi bireyin bağışıklık sisteminin güçlenmesi ile birlikte hastalık durumu kendiliğinden geçebilir. Ancak belirtilerin yaşanması halinde kişinin vakit kaybetmeden uzman hekim tarafından muayene edilmesi ve durumun kronik bir hal almadan önce tedavi edilmesi gerekmektedir.

Güncelleme Tarihi: 08 Aralık

Yayınlama Tarihi: 16 Kasım

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası