dudakta uçuk ve çene altında şişlik / Tükürük Bezi – Doç. Dr. Süheyl Haytoğlu

Dudakta Uçuk Ve Çene Altında Şişlik

dudakta uçuk ve çene altında şişlik

&#;ene T&#;m&#;rleri ve Kistleri

Tümör ve kist gibi anormal çene kitleleri genellikle yavaş büyür ve ağrısızdır. Kemiğin kademeli olarak tahrip olmasına, çenenin genişlemesine ve zayıflamasına neden olur. Kitle, zamanla dişlerin yerinden çıkmasına neden olabilir. Bazı çene kitleleri ise hızlı büyüyerek ağrı ve şişlik gibi semptomlar yaratabilir. Çenedeki sinirlerin sıkışması nedeniyle dudaklarda, diş etlerinde ya da dişlerde uyuşma görülebilir.

Çene Tümörleri ve Kistleri Nedir?

Çene tümörleri ve kistler; ağız ve yüzdeki yumuşak dokularda ya da çene kemiğinde gelişen lezyonlardır. Çenede ortaya çıkabilen odontojenik tümörler ise diş gelişimi ile ilişkili epitel veya ektomezenşim kalıntılarından kaynaklanan bir grup lezyondur. Diş kaynaklı çeneyi etkileyen bir büyüme veya kist için kullanılan tıbbi bir terimdir.

Ağızda ve çenede meydana gelebilecek üç tür oluşum bulunur. Kistler, vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilen ve içinde sıvı veya katı materyaller bulunan şişliklerdir. Çoğu çene kisti, başlangıçta dişlerin gelişiminde rol oynayan hücreler nedeniyle ortaya çıkar. Bu hücreler normalde aktif olmasa da uyarıldığında bir kist oluşturmak için büyüyebilir. Sıvı, kist içinde toplandıkça şişlik yavaş yavaş genişler ve çene kemiğine zarar verir.

İyi huylu tümörler, kanserli olmayan tümörlerdir. Çene kemiği içinde anormal bir doku büyümesidir. Bir bölgedeki hücre sayısındaki artıştan kaynaklanır ve bu da genişlemeye neden olur. Dişlerin oluşumunda rol oynayan hücrelerden kaynaklanabilir. Bazı iyi huylu tümörler kemik, kıkırdak ya da diğer dokuları oluşturan hücrelerden oluşabilir. Ağız ve çene içindeki tümörlerin çoğu iyi huylu olsa da uygun şekilde tedavi edilmediği takdirde çene yapısına zarar verebilir.

Kötü huylu tümörler ise kontrolsüz bir şekilde çoğalan, vücudun diğer bölgelerine yayılan ve düzensiz şekilli hücrelerden tümörlerdir. Çene kemiğinden komşu dokulara yayılan anormal bir büyümedir. Genellikle diş etlerinden ya da ağız mukozasından gelen kanser, çene kemiğine yayıldığında ortaya çıkar. Odontojenik tümörler oldukça nadir görülen lezyonlardır.

Kanserli odontojenik tümör türleri aşağıdaki gibidir:

  • Nadir görülen agresif bir tümör olan ameloblastik karsinom
  • Kemikte ortaya çıkan ve nadir bir skuamöz hücreli karsinom olan primer intraosseöz karsinom
  • Kemikte ortaya çıkan ve nadir bir primer intraosseöz karsinom olan sklerozan odontojenik karsinom
  • Dişi oluşturan dokulardan kaynaklanan berrak hücreli odontojenik karsinom
  • Bir odontojenik epitelyal tümör olan hayalet hücreli odontojenik karsinom
  • Epitel içeren bağ dokusu tümörlerinden oluşan odontojenik sarkomlar
  • Odontojenik karsinosarkom

Bu kötü huylu tümörlerin çoğu ağzın arkasında, alt çenedeki azı dişlerinin yakınında büyür. Bazıları üst çeneyi de etkiler.

Çene Tümörleri ve Kistleri Neden Olur?

Genellikle çene tümörleri ve kistlerinin nedeni belli değildir. Bununla birlikte bazıları gen değişiklikleri, mutasyonlar ya da genetik sendromlarla ilişkilidir. Odontojenik çene tümörleri ve kistleri, diş gelişimini destekleyen bazı dokular ve hücreler nedeniyle meydana gelebilir. Çenede gelişen bazı tümörler ise odontojenik değildir. Bu, kemik ya da yumuşak doku hücreleri gibi dişlerle ilgili olmayan çene içindeki diğer dokular nedeniyle de lezyonların gelişebileceği anlamına gelir.

Yirmi yaş dişleri dışında köpek dişleri ve ikinci azı dişleri de uygun pozisyonu bulamadığında gömülü kalabilir. Öncelikle diş telleri yardımı ile bu dişlerin korunması amaçlansa da konumları nedeniyle bu dişler cerrahi ile çekilmelidir. Çekilmeyen gömülü dişler kist oluşumuna neden olurken ağızda bulunan diğer dişlere de zarar verir.

Kalıtsal genetik mutasyondan kaynaklanan Gorlin-Goltz sendromuna sahip olan bazı kişilerde tümörlerin baskılanmasını sağlayan gen bulunmaz. Bu sendrom, çenede çoklu odontojenik lezyonların ya da bazal hücreli kötü huylu tümörlerin gelişmesine neden olabilir.

Çene Tümörleri ve Kistleri Belirtileri Nelerdir?

Çene kistleri ve tümörleri genellikle herhangi bir semptoma neden olmaz. Özellikle kistler yavaş ve ağrısız büyür. Tipik olarak başka nedenlerle yapılan rutin kontrollerde keşfedilir. Bazı durumlarda ise hastalar ilgili bölgede ağrı ve şişlikten şikayet edebilir. Fazla büyüdüğü takdirde diğer dişlere, sinüs ve burun tabanı gibi anatomik oluşumlara zarar verebilir.

Ağız ve çene içindeki bir tümörün belirtileri şu şekilde olabilir:

  • Ağızda anormal tat
  • 2 hafta içinde iyileşmeyen ağız yaraları
  • Protezlerin ağza uymaması
  • Yutma güçlüğü
  • Küçük boyutlu bir şişlik
  • Deride çatlaklar

Çene Tümörleri ve Kistleri Nasıl Teşhis Edilir?

Çene tümörlerinin ve kistlerin teşhisi için öncelikle fiziki muayene yapılır. Radyolojik görüntüleme yöntemleri ile anormal doku tanımlanabilir. Bazı durumlarda biyopsi ile lezyon tanımlanır. Tedavi planı, kist ya da tümörün tipi teşhis edildikten sonra yapılır.

Çene Tümörleri ve Kistleri Nasıl Tedavi Edilir?

Çene tümörleri ve kistleri için tedavi planı yapılırken lezyonun tipi, büyüme hızı, evresi ve hastaların semptomlara dikkate alınır. Ağız, çene ve yüz cerrahları, çene tümörünü veya kistini genellikle ameliyatla alır. Tedavide cerrahi ve tıbbi tedavi kombinasyonundan da faydalanılabilinir. Bazı lezyonlar hızlı büyür ve agresiftir. Anormal hücrelerin tekrar büyümemesini sağlamak için daha büyük bir ameliyat gerekebilir.

Tedavi planı kistin yeri ve büyüklüğüne göre radyografilere bakılarak yapılır. Genelde çene kemiğindeki kiste ulaşmak için mümkün olduğu kadar minimum miktarda kemik çıkarılır. Kist o bölgeden temizlendikten sonra kesi dikilir. Bazı durumlarda kistin alındığı bölgeye kemik grefti materyalleri uygulanır. Alınan kist, patolojik inceleme için laboratuvara gönderilir. Çıkarılan doku incelendikten sonra lezyonun türü tespit edilir.

Cerrahi operasyonlar eksizyon ve rezeksiyon olmak üzere iki şekilde yapılabilir. Eksizyon, çevreleyen kemiğin bir kısmının çıkarılmasıyla birlikte kist ya da tümörün tamamen çıkarılmasını içerir. Aynı işlem sırasında hasarlı çene kemiği yeniden oluşturulabilir.

Genel anestezi altında gerçekleştirilen rezeksiyon ya da kısmi mandibulektomide ise çenenin bir kısmı ile birlikte kist ya da tümör tamamen çıkarılır. Çevredeki dişlerin bir kısmı da alınabilir. Çenenin başlangıçta titanyum plakalar ve vidalarla stabilize edilmesi gerekebilir. Çene rekonstrüksiyonu, aynı işlem sırasında ya da ikinci bir ameliyatla gerçekleşebilir.

Birçok hasta işlemden sonra eve gidebilir. Ameliyatın türüne bağlı olarak hafta içinde normal yaşama geri dönülebilir. Hastaların bu süre içinde herhangi bir yorucu fiziksel aktiviteden kaçınması gerekir.

Diğer tedaviler şunları içerebilir:

  • Çene kemiğinin ya da diğer yapıların rekonstrüksiyonu
  • Bazı çene tümörleri ve kistleri için tıbbi tedavi
  • Beslenme, konuşma ve yutma ile eksik dişlerin yerine konması dahil yaşam kalitesinin korunmasına yardımcı olacak destekleyici bakım

Uçuk Nedir? Uçuk Neden Çıkar ve Nasıl Geçer?

Uçuk çok kolay bulaşabilen viral bir enfeksiyondur. Bütün dünyada yaygın olarak görülen deri hastalıklarındandır. Kaşıntı, yanma, karıncalanma hissi gibi belirtileri, yemek yemede, konuşmada zorluk çıkarması, dış görüntüyü ve cinselliği olumsuz etkilemesi kişileri rahatsız eder. Hastaların çoğunda lezyonlar iz bırakmadan iyileşebilir. Hastalığın özellikleri tanınırsa önlem almak ve hastalığı daha kolay atlatmak mümkün olabilir.

Uçuk Nedir?

Uçuk en sık dudak civarı ve genital bölgeye yerleşen, kaşıntı karıncalanma gibi rahatsızlık hisleri oluşturan sulantılı yaralarla kendini gösteren bir hastalıktır. Hastalığın oluşumuna sebep olan ‘Herpes Simpleks’ virüsünün bulaşıcılığı kolay olup 2 tipi vardır;

 

Dudak Uçuğu: Herpes simpleks 1 virüsü daha çok belden yukarı bölgelere yerleşir. En sık dudağa yerleştiği için halk arasında dudak uçuğu olarak bilinir. Nadiren belden aşağıya yerleşebilir.

 

Genital Uçuk: Herpes simpleks 2 ise genital uçuğa sebep olan virüstür ve daha çok belden aşağı bölgelere yerleşir. Nadiren belden yukarıya yerleşebilir.

 

Bu yazımızda ağırlıklı olarak Herpes Simpleks 1’in sebep olduğu dudak uçuğu anlatılacaktır.

 

Herpes Simpleks 1 virüsü sıklıkla yüz ve ağız içine yerleşerek ağrılı yaralara sebep olur. Nadiren halsizlik, ateş ve kas ağrısı da yapabilir. Ağız içi yaraları daha çok küçük çocuklarda görülür. İnsanlar mikrobu içeren yaraya, deriye, mukozaya, tükürüğe temas ile uçuk virüsünü kaparlar. Uçuk hastalığını oluşturan virüs bulaştıktan sonra hayat boyu vücutta kalır. Bağışıklığı kuvvetli kişilerde hastalık hiç belirti vermeyebilir ancak çoğu vakada az ya da çok virüs enfeksiyonu belirtileri oluşabilir. Vücuda giren mikrop 3 farklı aşamada kendini gösterir;

 

Birincil Enfeksiyon Dönemi: Hastalığa sebep olan virüs çok yaygın olduğu için genellikle yaş arasındaki çocuklara bulaşır. Mikrobun ilk kez bulaşmasından sonra ağızda yara, ateş gibi belirtiler oluşabileceği gibi çoğu vakada herhangi bir belirti de görülmeyebilir.

 

Pasif Dönem: Mikrobun ilk girişinden sonra o kişi taşıyıcı durumuna geçer. Taşıyıcılarda virüs omurgadaki arka kök sinir ganglionlarına yerleşir. Burada gizli olarak kalır.

 

Nüks Dönemi: Pasif hale gelen virüs tetikleyici faktörlerin etkisiyle zaman zaman tekrar aktif hale gelir ve çevre sinirler yoluyla giriş yeri bölgesinde uçuk belirtilerinin tekrarlamasına sebep olur.

Uçuk Nasıl Bulaşır?

Herpes Simpleks virüsü kişisel temasla bulaşır. Aynı havluyu, çamaşırı ya da bardağı kullanma, öpüşme, cinsel ilişki gibi direkt ve dolaylı temaslarla virüsler deri ve mukozadaki çatlaklardan vücuda girerler.

Uçuk Belirtileri Nelerdir?

Uçuk virüsü ile ilk karşılaşma genellikle yaş arası çocuklarda görülür. Hastalığın kuluçka süresi gündür. Belirtiler bazı hastalarda hafif bazılarında şiddetli olur. Baş ağrısı, boğaz ağrısı, yutmada zorluk, halsizlik, ateş, ağız içi ve dudaklarda yaralar görülür. Başlangıçta üzüm salkımı gibi gruplar yapan içi sıvı dolu kabarcıklar hızla aft benzeri görünüme döner. Ağızda yaygın ağrılı sıyrıklar, sulanma, kötü koku ve bölgesel lenf bezi şişliği oluşur. Şikayetler genellikle haftada geçer.

 

Pasif dönemden sonra tekrarlayıcı enfeksiyonlarda belirtiler genellikle daha hafiftir ve ortalama 7 günde iyileşir.

 

Uçuk belirtileri çıkmadan kısa bir süre önce belirtilerin çıkacağını hasta hisseder. Sıklıkla dudaklar ve dudak civarı olmak üzere yüz derisinde karıncalanma, yanma, batma, kaşıntı, hassasiyet hissi oluşur. Bu hisleri takiben kısa bir süre içerisinde içi sıvı dolu kabarcıklar kendini gösterir. Bu içi sıvı dolu kabarcık grupları tek bir odak olabileceği gibi birden çok odakta ve farklı büyüklüklerde oluşabilir.

 

Herpes Simpleks 1 uçuk virüsünün oluşturduğu içi su dolu kabarcıklar ve kızarıklık sıklıkla şu bölgelerde karşımıza çıkar;

  • Dudaklar
  • Dudak etrafı
  • Filtrum (Burunla üst dudak arasındaki çukur bölge)
  • Yanaklar
  • Çene
  • Burun derisi
  • Diş etleri
  • Damaklar
  • Dil
  • Boğaz bölgesi
  • Daha nadir olarak gövde, kol ve genital bölgeye de yerleşebilirler.

 

Kabarcıklar aniden oluşur. İçi su dolu kümecikler yapar. Kısa sürede patlar ve açık yaraya dönüşür. Çevresi hafif kızarık ülser şeklindedir. Birkaç günde  kabuklanır. Kabuk gittikçe daha kuru bir görünüm kazanır. Yaralar iz bırakmadan iyileşir. Hastalığın aktif sıvı dolu kabarcık döneminde parmaklar, dil ya da dişler vasıtasıyla tahriş edilmesi hastalığın yayılmasına ve iyileşme süresinin uzamasına yol açar.

 

Uçuk enfeksiyonunda ayrıca;

  • Diş etlerinde şişme, kanama, kızarma olabilir
  • Dilde ve yanaklarda yaralar oluşabilir
  • Boğaz ve bademciklerde ülserler oluşabilir
  • Konuşma ve yemek yeme zorluğu yapabilir
  • Boyun lenf bezlerinde şişlik görülebilir

Uçuk Vücudun Hangi Bölgelerinde Çıkar?

Herpes simpleks 1 virüsü genellikle belden yukarı bölgelere yerleşir. En sık da dudak, yüz ve ağız içine yerleşir.

 

Genital uçuğa sebep olan Herpes Simpleks 2 ise aşağıdaki bölgelere yerleşir;

  • Penis
  • Yumurtalık (Skrotum)
  • Ön tıraş bölgesi (Pubis)
  • Kasıklar
  • Dış dudaklar (Labia Major)
  • İç dudaklar (Labia Minör)
  • Dış genital anüs arası (Perine)
  • Anüs çevresi (Perianal Bölge)

 

Ancak oral seks vasıtasıyla Herpes Simpleks tip 1 genital bölgelere yerleşebileceği gibi Herpes Simpleks tip 2 yüz ve ağız içine yerleşebilir.

Uçuk Oluşumunu Kolaylaştıran Sebepler Nelerdir?

Vücudun genelini ilgilendiren ve bağışıklığı zayıflatan faktörlerin yanı sıra bölgesel (lokal) faktörler de uçuk oluşumunu tetikleyebilir. Uçuğun oluşumunu kolaylaştıran durumlar aşağıda belirtilmiştir;

  • Aşırı derecede güneş ışığına maruz kalmak
  • Kimyasal, fiziksel travmalar
  • Dil ile sürekli dudak yalamak
  • Diş ile dudağı tahriş etmek
  • Dudakta kuruluk
  • Stres
  • Yorgunluk
  • Yetersiz ya da düzensiz uyku
  • Başta grip olmak üzere ateşli enfeksiyonlar
  • Adet dönemleri
  • Hormonal bozukluklar
  • Bağışıklığı zayıflatan hastalıklar
  • Bağışıklığı baskılayan ilaç kullanımları
  • Uzun süren diş tedavilerinde ağız ve civarına olan travmalar

Çocuklarda Uçuk Nasıldır?

Hastalığı oluşturan dudak uçuğu virüsü genellikle yaş arası ilk kez vücuda girer. İlk oluşan enfeksiyon şiddetli seyretme eğilimindedir. Yüz yerleşiminin yanı sıra sıklıkla ağız içine de yerleşir. Baş ağrısı, halsizlik, ateş, kötü koku belirtileri rahatsızlık vericidir. Erişkinlerdeki tekrarlayıcı herpes enfeksiyonları genellikle 7 günde iyileşirken çocuklardaki birincil enfeksiyonun iyileşmesi hafta sürer.

Uçuk Başka Deri Hastalıklarına Eşlik Eder mi?

Özellikle bebeklerde ve çocuklarda görülen atopik dermatit (bir tür egzama) hastalığında deri kuruluğu da beraber olduğundan derideki çatlaklardan kolayca bulaşan virüs özellikle yüz bölgesinde şiddetli seyreden uçuk enfeksiyonlarına yol açabilir.

Uçuk Tanısı Nasıl Konulur?

Uçuk hastalığı uzman hekim tarafından kolaylıkla teşhis edilebilir. Hastalık belirtileri genellikle tanı koymak için yeterlidir. Gerekli görülürse uçuk tabanından örnek alınarak Tzanck testi yapılması, örneğin kültürle çoğaltılması ve kanda virüse karşı oluşan antikorların tespiti gibi tetkikler yapılabilir ancak bunlara nadiren başvurulur.

Uçuk Tedavisi Nasıldır?

Uçuğu oluşturan herpes simpleks virüsü vücuda bir kez girdikten sonra ömür boyu kalan ve fırsatını bulduğunda tekrarlayan enfeksiyon yapan bir virüstür. Bu yüzden hastalara yaklaşım 3 bölümde incelenebilir;

1. Hastalığın Aktif Dönemindeki Tedavi

Ağız yoluyla ya da dıştan uygulanan antiviral ilaçlar hastalığı kontrol altına alır ve uçuğun kaybolmasını sağlar. Ancak virüsü vücuttan yok edemez. Virüs sinir ganglionlarında sessiz olarak kalır ve uçuğu tekrar oluşturmak üzere bağışıklığın zayıflamasını bekler.

2. Baskılayıcı Tedavi

Çok sık ve şiddetli uçuk geçiren kişilerde atakları önlemek ve atak süresini kısaltmak amacıyla 1 yıla kadar olabilen sürelerde düşük dozda kullanılan antiviral ilaçlarla yapılabilir.

3. Uçuk Oluşumunu Engelleyen Önlemler Almak

Virüsün bulaşma şekilleri ve hastalığın nüks etmesi ile ilgili bilgiler göz önüne alındığında aşağıda belirtilen hususlara dikkat edilmesi uçuk sıklığını ve şiddetini azaltacaktır;

  • Düzenli ve yeterli uyumak
  • Sağlıklı ve dengeli beslenmek
  • Zararlı alışkanlıklardan uzak yaşamak
  • Stresi azaltmak
  • Aşırı güneş ışınlarından korunmak
  • Fiziksel ve kimyasal travmalardan korunmak
  • Ortak havlu, çamaşır, bardak vb. kullanmamak
  • Dudakları dil ve diş vasıtasıyla sık sık tahriş etmemek
  • Dudakların kurumasını önleyici tedbirler almak
  • Gribal enfeksiyonlara karşı önlem almak

 

Çevresel ve insani olumsuzlukların maalesef gittikçe artmakta olduğu günümüzün modern ve şehir merkezli yaşantısında doğallıktan uzak şartlar ve sürekli stres hali bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır. Böylece fırsatçı Herpes virüsünün tekrarlaması için elverişli bir zemin oluşmaktadır. Bu yüzden daha doğal yaşam şartlarına geri dönülmesi, hijyene dikkat edilmesi ve stresi azaltmak hastalığın görülme sıklığının azalmasını sağlayabilir.

Dr. Ahmet ACAR

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı

Dudakta uçuk çıkmasının nedenleri nelerdir? Uçuk nasıl geçer?

Dudaklarda, diş etlerinde, dilde ve yanak içi kısımlarda ağrılı yaralar olarak bilinen uçuklara, herpes simpleks isimli bir virüs neden olur.

Uçuk, Herpes simplex virüsünün deri yoluyla bulaşması sonucu gelişen ve ömür boyu tekrar edebilen viral bir enfeksiyondur.

Herpes enfeksiyonun birçok çeşidi vardır. Dudakta bulunana Herpes labialis, cinsel bölgeden bulunanlara ise herpes genitalis adı verilir. Ayrıca göz, beyin gibi organlarda da herpes enfeksiyonu olabilmektedir.

DUDAKTA UÇUK NEDEN ÇIKAR?

Dudak bölgesinde çıkan uçuklar diğer alanlara göre daha hafif geçer ve çok fazla ağrı hissine neden olmaz. Dudak çevresi veya ağız çevresinde meydana gelir ve kabarcık şeklinde görülür. Dudak bölgesinde gözlemlenen uçuklar eczaneden reçetesiz alınabilen uçuk kremleriyle birkaç gün içinde geçebilmektedir.

Uçuklara genellikle dudak bölgesinde daha sık rastlansa da uçuklar, bu bölgeyle sınırlı kalmaz. Bazı bireylerde, üst dudaklar ve burun arasındaki filtrum adı verilen üçgenimsi bölgede, burun içinde veya dışında, çene, boyun veya yanakta da uçuk oluşabilir.

Bağışıklık sistemi zayıf olan, organ nakli geçirmiş bireylerde ya da kanser hastalarında gözde de uçuk oluşabilir. Bu oldukça tehlikeli bir durumdur ve körlüğe kadar gidebilir.

DUDAKTA UÇUK NASIL GEÇER?

Dudak bölgesinde meydana gelen uçuklar birkaç defa kendini tekrarlayabilir ve genellikle uçuk kremi kullanımıyla kolayca geçer. Dudakta uçuk olması halinde bu dönem boyunca küçük çocukları ve bebekleri öpmekten kaçınılması tavsiye edilir.

Çocuklarda ve bebeklerde uçuk pek sık rastlanılan bir durum olmamakla birlikte yine enfekte kişinin temas etmesi halinde gözlemlenebilir.

UÇUK BULAŞICI MIDIR?

Uçuklar bulaşıcı rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Genital virüsler korunmasız cinsel ilişki sonrasında yayılım gösterebilmektedir. Dudak bölgesi ve diğer bölgeler de çıkan uçuklar da yine temas yoluyla yayılım göstermektedir. Eşya paylaşımı veya enfekte olan bölgeye temas ile uçuk bulaştırılabilir. 

Fakat tüm bunların dışında hormonsal değişiklikler, korku, ameliyat veya aşırı stres gibi durumlarda vücudun farklı bölgelerinde uçuk çıkmasına neden olabilir. 

UÇUK NEDEN TEKRARLAR?

Uçuk virüsü bir kez vücuda alındıktan sonra, atılması mümkün değil. Uçuk geçtikten sonra virüs sinir düğümlerine yerleşiyor ve bir nevi uyku dönemine giriyor.

Kişinin bağışıklık sisteminin zayıfladığı dönemlerde, stresli olduğu dönemlerde vb. yeniden uçuk belirtileri tekrar görülebiliyor.

EVDE CİLT BAKIM TÜYOLARI (ARŞİV)

Dudak şişmesine ne iyi gelir? Dudak şişmesi nasıl ge&#;er?

Bazı zamanlar alt bazen ise üst dudağın şişmesi değişik sebeplerden dolayı yaşanabilmektedir. Özellikle dudak yapısının çok narin ve derisinin ince olması nedeniyle, küçük bir tahriş dudakların şişmesine sebebiyet verebiliyor. O yüzden dudak şişkinliğine hafifletmek ve tedavi edebilmek için evde yapılabilecek birtakım hususlar mevcuttur. Ancak dudak bölgesindeki bu durum kronik hale gelirse ya da uzun bir dönem sürerse, mutlaka uzman bir doktora başvurmak en önemli husustur.

Dudak Şişmesine Ne İyi Gelir?

Öncelikle dudak şişmesine sebebiyet veren faktörün ortaya çıkarılması gerekmektedir. Daha sonra probleme yönelik olarak tedavi yöntemleri ele alınabilir. İlk yardım açısından ise Öncelikle dudağın şişmiş olan bölgesine soğuk kompres uygulanması gerçekleştirilebilir. Eğer ele alınan tedavi yöntemleri işe yaramazsa bir süre sonra enfeksiyon durumu ile karşı karşıya kalmak mümkün.

Böyle durumlarda en kısa sürede doktora başvurmak büyük öneme sahiptir. Doktor tarafından reçete edilmiş antibiyotiklerin kullanılması, dudaklardaki şişmenin tamamen ortadan kalkmasına önemli bir olanak tanır. Diğer taraftan çok şiddetli ve ciddi olmadığı zamanlarda, evde uygulanabilecek tedavi yöntemleri değerlendirilebilir.

Dudak Şişmesi Nasıl Geçer?

Dudak kızarması veya dudak şişmesi karşısında evde değerlendirebileceğiniz yöntemler sayesinde, etkili sonuçlar alabilir ve dudağınızı tedavi edebilirsiniz. Özellikle uyuşma ve kaşıntıya sebebiyet veren dudak şişmesi için, şu yöntemleri sırasıyla değerlendirmeniz mümkün.

- Sıcak veya soğuk kompres uygulamaları.
- Karbonat karışımı hazırlayarak dudaklara sürmek.
- 2 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı su karıştırılarak dudağa sürülmek suretiyle dakika beklemek.
- Bir yemek kaşığı zerdeçal ile suyu karıştırmak suretiyle, ilgili bölgeye uygulamak. 20 dakika kadar sürülen bölgede bekletilmelidir.
- Çay poşetini ılık bir hale getirerek dudak bölgesine sürmek.
- Aloe vera maskesi, yaprakları ve jeli dudak kısmına sürmek.
- Çay ağacı yağını bir miktar su ile incelterek dudaklara sürülebilir.
- Bir çay kaşığı bal doğrudan dudaklara uygulanabilir.

Bu uygulamaları dikkate şekilde ele alabilir ve evde rahatlıkla değerlendirebilirsiniz. Kısa süre içerisinde ilgili bölgedeki tüm şişlikler önemli oranda azalabilir. Hatta periyodik olarak uygulandığı takdirde dudaklarda yaşanan şişlik, kızarıklık ve kaşıntı tamamen giderilir.

Dudak Şişmesi Neden Olur?

Pek çok farklı sebepten dolayı dudak şişmesi yaşanabilmektedir. Özellikle çok ciddi durumlarda nedenini öğrenmek tedavi konusunda büyük öneme sahiptir. O yüzden kronik sorunlar ile karşı karşıya kalındığı zaman ya da şişlik ciddi boyutlara ulaştığında, mutlaka uzman bir doktora başvurmak en etkin çözümdür. Zira bu doğrultuda dudak şişmesi neden olabilecek birçok farklı unsur söz konusudur.

- Aşırı soğuk ya da sıcak hava ile temas etmek
- Dehidrasyon
- Böcek sokması
- Alerji,
- Bazı viral enfeksiyon çeşitleri
- Gıda alerjisi
- Kalitesiz dudak bakımı ürünlerinin kullanılması
- Hipofiz bezi sorunları.
- Dudağa darbe alma
- Vitamin eksikliğinden yaşanan problem

Genel olarak bu sorunlar dudak şişmesine sebebiyet verebilir. Ancak nedeni kesin olarak anlatmak için uzman doktor kontrolüyle gerekli teşhis ve tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Böylece sorun kısa süre içerisinde tedavi edilebilir.

Dudak Şişmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Evde ele alınabilecek pek çok farklı doğal yöntem ile beraber dudak şişmesini önlemek mümkün. Ciddi reaksiyonların yaşandığı ve kaşıntı, kızarık ve şişmenin büyük bir noktaya ulaştığı zamanlarda, dudak şişmesi tedavisi ancak uzman doktor ile gerçekleşebilir. Bu konuda doktorun yaptığı teşhis üzerinden neden anlaşıldıktan sonra antibiyotikler kullanılır. Ancak doğru antibiyotik kullanımı noktasında mutlaka sebep ortaya çıkarılmalıdır. Zira yukarıda anlatıldığı gibi oldukça fazla sayıda dudak şişmesi sebebi bulunuyor.

Bu nedenler için bazı zamanlar birden fazla tetkik yapılabilmektedir. Bu sebepten dolayı eğer ağrı ve acı ile beraber şişlik, kızarıklık ve kaşıntı çok fazla ise evdeki uygulama yerine öncelikle doktora başvurulmalıdır. Bu doğrultuda takviye olarak doktorun verdiği ilaçlar ile beraber, yukarıda verilen evde yapılabilecek kaynakları değerlendirmek mümkün. Zaten her biri doğal ve bitkisel olduğundan dolayı güvenli şekilde değerlendirilebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası