ilk müslüman peygamber kimdir / İlk Müslüman - wikishia

Ilk Müslüman Peygamber Kimdir

ilk müslüman peygamber kimdir

İlk Müslümanlar listesi

İlk Müslümanlar (Arapça: Sabikin-î İslâm), İslam'ı ilk kabul eden sahabelerdir.

İslam'ı ilk kabul eden Hatice'dir. Ömer 40. Müslümandır. Ömer'e kadar Müslüman olan kırk kişi ise şunlardır: Hatice, Ali, Ebubekir, Osman, Zeyd bin Harise, Talha bin Ubeydullah, Zübeyr bin Avvam, Sa'd bin Ebi Vakkas, Abdurrahman bin Avf, Said bin Zeyd, Ebu Ubeyde bin Cerrah, Hamza bin Abdulmuttalib, Haris, Cafer, Musab bin Umeyr, Mesud, Iyas, Ebû Zerr el-Gifârî, Selman el Farisi, Osman bin Mazun, Bilal-ı Habeşi, Habbab, Hatib, Halid Bekir, Abdurrahman Cahş, Ebu Ahmed, Amir, Amir Rebia, Vakıd, Erkam, Üveys, Halid, Ömer Anbese, Nuaym, Ammar, Süheyb, Mikdad, Said Hudri.

  • Hatice: Mekke'nin zenginlerindendi. Peygamberle evlendi. 25 yıllık evliliklerinde 6 çocukları oldu.
  • Ali: Hâşimîlerden, Ebu Talib'in oğlu, peygamberin amcaoğlu, manevi kardeşi, ehlibeyti, vahy katibi, damadı. Sünni İslam inancında ikinci, Şiâ'ya göre ilk Müslümanerkektir. Yine Ehli Sünnet inancında dördüncü raşid halifedir ve Aşere-i Mübeşşeredendir. Şiâ'ya göre peygamberin tek gerçek halefidir. Yani 12 İmam'ın ilkidir. Peygamber Hatice ile evlendikten sonra Ali'yi yanına aldı. Ali, hicrette peygamberin yatağına yatarak kâfirleri şaşırttı. Peygamberin kızı Fatıma ile evlendi. İslam'ın kılıcı, Allah'ın arslanı, ilmin kapısı namıyla anıldı. Peygamberi vefat ettikten sonra yıkayan, defnedendi. 4. Halife iken Cemel'de Ayşe ve diğer muhaliflerle, Sıffin'de Muaviye ile savaştı. 661'de 62 yaşında Haricilerce öldürüldü. Oğulları Hasan ve Hüseyin'i de muhalifleri öldürdüler. Türbesi Necef'tedir.
  • Ebubekir: Babası Ebu Kuhafe, annesi Ümmülhayr. Teymi kabilesinden. Sünni İslam inancına göre ilk müslümanerkektir, ilk raşid halifedir ve aşere-i mübeşşeredendir. Peygamberden iki yaş küçüktü. Zengin bir tâcir, Mekkelilerin güvendiği bir hâkemdi. Servetini sonra İslam'a harcadı. İşkencedeki köle müslümanları satın alıp azad etti. Kızı Ayşe'yi peygambere nikâhladı. Cahiliyede puta tapmaz, içki içmez, günâha dalmazdı. Sıddık nâmıyla tanındı. Hicrette peygamberin yanındaydı, mağarada peygamberle saklandı. Bütün savaşlara katıldı. Hac emiri oldu. Peygamber öldüğünde dağılanları toplayıp şu hutbeyi okudu: Ey nas, Muhammede tapan varsa bilsin ki o öldü, Allah'a tapan varsa bilsin ki Allah bakidir, asla ölmez. İttifakla halife seçildikten sonra yalancı peygamberlerle savaştı. Kur'an'ı topladı. 142 hadis rivayet etti. 634'te öldü. Hücrei saadetteki kabirde yatmaktadır.
  • Zeyd bin Harise: Peygamberin kölesiydi, azat edildi, evlatlığa alındı. Manevi oğlu oldu. Peygamber ona Zeynep'i nikahladıysa da geçinemediler, Zeynep peygambere nikâhlandı. Seriyye komutanlığı yaptı, 629'da Mute'de öldü.
  • Osman bin Affan: Emevîlerden. Babası Affan. Namı zinnureyn (peygamberin iki kızıyla evlendiğinden, Rukiye ölünce Ümmü Gülsüm'le evlendi). Sünni İslam'ın üçüncü halifesi. Aşere-i mübeşşeredendir. Rukiye ile Habeşistan'a gidenlerden. Bedir dışındaki savaşlara katıldı. 644'te halife oldu. Sebe taraftarları evini kuşattı, oruçluyken Kur'an okurken öldürüldü (656). CenazesiniZübeyr kaldırdı, Bâki Mezarlığına gömüldü. Osman zengindi, vahy katibiydi. Kur'an'ı çoğalttı. Lâkabı Nâşir-ul Kuran'dı. 146 hadis rivayet etti.
  • Erkam bin Ebü'l Erkam: Mekke'nin saygın ve büyük ailelerinden Benî Mahzûm'a tabidir. 17 yaşında müslüman oldu. İlk müslüman olan 7. veya 12. sahabe olduğu rivayet edilir. Medine'ye hicret edenlerin başında yer aldı ve Bedir, Uhud ve Hendek muharebelerine katıldı. Okuma-yazma bildiği için vahiy katipliği ve zekat memurluğu yaptı. 673 yılında Medine'de öldü ve cenaze namazını Sa'd bin Ebû Vakkās kıldırdı.
  • Abdurrahman bin Avf: Babası Avf, Zühreoğullarından. Habeşistan'a gidenlerden. Uhud'da yaralandı. 651'de öldü. Aşere-i mübeşşeredendir.
  • Sa'd bin Ebi Vakkas: Zühreoğullarından, babası Ebu Vakkas. Bütün savaşlara katıldı, İslamiyet'in ilk savaşları sırasında (Bedir, Uhud, Hendek) İslam ordusunda okçu olarak görev yaptı. Ebubekir ve Ömer'in halifelikleri dönemindeki savaşlarda İslam ordusunun ordu komutanlarından biriydi. Kadisiye'de zafer kazandı. Fitne devrinde Cemel ve Sıffin'e katılmadı. 674'te Medine'de öldü. Aşere-i mübeşşeredendir.
  • Zübeyr bin Avvam: Babası Avvam. Peygamberle bacanak. Ayşe'nin kardeşi Esma ile evlendi. Habeşistan'a giden kafiledeydi. Yermuk Savaşında yaralandı. Zengindi. Ali'ye karşı Cemel'de muhalif saftaydı. 656'da Cemel Vak'âsında savaştan çekilip Medine'ye doğru giderken yolda öldürüldü. 38 hadis rivayeti vardır. Aşere-i mübeşşeredendir.
  • Talha bin Ubeydullah: Ashabı şuradan (Osman, Ali, Talha, Zübeyr, Sad, Abdurrahman). Teymilerden. Babası Abdullah. Bedir Savaşı'nda Şam'daydı. Uhud'da peygamberi korurken yaralandı. Ali'nin halifeliğine zorla biat etti, sonra muhaliflere katıldı. Cemel'de yer aldı. 656'da Cemel Vak'âsında öldürüldü. 38 hadis rivayeti vardır. Aşere-i mübeşşeredendir.
  • Ebu Ubeyde bin Cerrah: Fihroğullarından, Habeşistan'a gidenlerden, 639'da Taun salgınında öldü, mezarıŞeria'da Amya'dadır. Aşere-i mübeşşeredendir.
  • Said bin Zeyd: Babası Zeyd. Adevioğullarından. Ömer'in eniştesi. Habeşistan muhacirlerinden. Talha ile Şam'dayken Bedir'e katılamadı. 671'de Medine'de öldü. Aşere-i mübeşşeredendir.
  • Hamza bin Abdülmüttalib: Peygamberin amcası ve süt kardeşi. Hâşimîlerden. Allah'ın arslanı lâkablı. Seriyye komutanı. Bedir'de düelloya çıkan üç sahabiden biri (Ali, Ubeyde, Hamza). Uhud'da 625'te Habeşli Vahşi'nin mızrağıyla öldü.
  • Ömer bin Hattab: Nâmı Faruk. Peygamberden on üç yaş küçüktü. Babası Hattab. Sünni İslam inancında ikinci raşid halife. Aşere-i mübeşşeredendir. Suriye, Filistin, Mısır, Irak ve İran'ı fethetti. Halefini seçemeden, Ebul-lülü adlı bir İranlı Mecusi bir köle tarafından sabah namazında zehirli bir hançerle vuruldu, üç gün sonra öldü. Hücre-i saadete gömüldü.
  • Cafer bin Ebu Talib: Ebu Talib'in oğlu, Ali'nin kardeşi. Habeşistan'a gidenlerin başkanı. Namı Tayyar. Mute'de öldü.

Sırasıyla İlk Müslümanlar Kimlerdir Ve Nasıl Müslüman Olmuşlardır?

Haberin Devamı

Hz. Hatice: Hz. Hatice, Hz. Muhammed (SAV)'in ilk eşi olması ile bilinmektedir. Bunun yanında ilk Müslüman olma özelliğine sahiptir. Hz. Muhammed'e (SAV) ilk vahiy Cebrail tarafından getirilmesinin ardından Peygamber Efendimiz mağaradan koşarak çıkmış ve evine gitmiştir. Evinde kendisini bekleyen Hz. Hatice'ye yaşadıklarını anlatmıştır. Hadis kitaplarında anlatılanlara göre Cebrail'in (a.s) gelmesi ile Peygamber Efendimiz önce kendisine bir cinin musallat olduğunu düşünse de sonradan gerçeği anlamıştır. Hz. Hatice, Peygamber Efendimizi (SAV) dinlemesinin ardından Müslümanlığı ilk kabul eden kişi olmuştur.

Hz. Ali: İslam'daki dört halifeden sonuncusu olma özelliğine sahiptir. Çocuk yaşlarında Müslümanlığı kabul ettiği bilinmektedir. Hz. Ali, peygamberimizin en sevdiği kişilerden biridir ve çocukken her zaman onunla oyunlar oynamıştır. Hz. Ali 8-9 yaşında Müslümanlığı kabul etmiştir. Bunun yanında namazın ilk öğretildiği kişilerden biri olarak da bilinmektedir. Hz. Ali halife olmasının ardından İslam'ı doğru bir şekilde öğrenilmesi ve uygulanması için çalışmalar yapmıştır.

Haberin Devamı

Hz. Ebubekir: Hz. Ebu Bekir dört halife içerisinde birincisi olma özelliğine sahiptir. Hz. Ebubekir sahabeler arasında da yer almaktaydı. İslam'ı ilk kabul eden kişilerden bir tanesidir. Kafirler saldırdıkları zaman Hz. Muhammed (SAV) ile birlikte mağaraya sığınarak örümceklerin kendilerini düşmandan koruması mucizesine tanıklık etmiştir. Hz. Ebubekir pek çok kişinin Müslüman olmasında önemli bir role sahiptir.

Zeyd Bin Harise: Hz. Muhammed'in (SAV) kölesi olmuş sonrasında ise azat edilmiştir. Peygamber Efendimizin manevi oğlu olarak da bilinmektedir.

Osman bin Affan: İslam'ın üçüncü halifesi olarak bilinmektedir. Emevilerdendir. 644 yılında halife olmuştur

Erkam bin Ebü'l Erkam: Mekke'nin saygın ailelerinden birinde yetişmiştir. 17 yaşına geldiği zaman Müslümanlığı kabul etmiştir.

İlk Müslüman

İlk Müslüman, İslam Peygamberine iman eden ilk kişidir. İlk Müslüman olmak İslam dünyasında bir şeref ve fazilet olarak görülmektedir. Şiiler, Hazreti Hatice'yi ilk Müslüman kadın, Hz. İmam Ali'yi (a.s) de ilk Müslüman erkek olarak göstermektedir. Bu konuya Sünni kaynaklarda da değinilmektedir.

Bazı Sünni kaynaklara göre, Ebu Bekir ilk Müslüman olarak belirtilirken, çağımızın Şii tarihçilerinden Resul Caferiyan, tarihsel bir dayanağı olmayan bu iddiayı bazı Sünnilerin Müslümanlar arasındaki mezhep çatışmalarına bağlamıştır.

Önemi ve Konumu

İlk Müslüman, İslam Peygamberine iman eden ilk kişiyi ifade eder. İlk Müslüman olmak bir şeref ve fazilet nişanesi olarak kabul görülmüştür.[1] Bazı kaynaklara göre Peygamberimiz (s.a.a), İmam Ali’nin (a.s) ilk Müslüman olmasını onun bir fazileti (yüceliği) olarak kabul etmiştir.[2] Bazı sahabeler ilk Müslüman olduğunu iddia ederek bundan gurur duyuyorlardı.[3]

İlk Müslüman Kadın Hatice (s.a)

Tarihçiler Hz. Hatice'nin ilk Müslüman kadın olması konusunda bir itirazları bulunmuyor.[4] Hatta bazıları onu kadın erkek ayırmaksızın ilk Müslüman olarak anıyor.[5] Sünni tarihçi İbn-i Esir, Müslümanların bu konudaki mutabakatını kabul ederek Peygamber'e (s.a.a) ilk iman eden kişi olarak Hz. Hatice’yi göstermiştir.[6]

Hicri Kameri üçüncü yüzyıl tarihçisi Yakubi'ye göre Hz. Hatice, iman eden ilk kadındır ve Hz. Peygamber'e (s.a.a) ilk iman eden erkek de İmam Ali'dir.[7]

İlk Müslüman Erkek Hz. Ali (a.s)

Rivayetlere göre İslam Peygamberi, İmam Ali'yi (a.s) İlk Müslüman, ilk mümin[8] ve onu tasdik eden ilk kişi olarak tanımlamıştır.[9]Şeyh Tusi, İmam Rıza’ya (a.s) dayandırdığı bir rivayette Hz. Ali’nin (a.s), İslam Peygamberine ilk iman eden kişi olarak tanıttı.[10] Bunun yanı sıra İmam Ali'nin (a.s) ilk Müslüman olduğu hususunda tüm Şii kesimin fikir birliği içinde olduğu belirtilmektedir.[11]

Allame Meclisi[12] ve Hicri dördüncü yüzyıl Şii yazar Hasibi, İmam Ali'yi (a.s) ilk Müslüman olarak kabul etmişlerdir.[13] Ayrıca Muhammed bin Cerir Teberi,[14] Şemseddin Zehebi[15] ve diğerleri[16], İmam Ali'nin (a.s) ilk Müslüman olduğu hakkında Sünni tarihçilerden alıntılar yaparak nakletmektedirler.

Diğer Rivayetler

Bazı Sünniler, Ebu Bekir[17] veya Zeyd bin Haris'in ilk Müslüman olduğuna yönelik rivayetler aktarmışlardır.[18] Sünni tarihçi Mekrizi, “إمتاع الأسماع” (İmta’ü-l Esma) adlı kitabında, Ebu Bekir'in İslam Peygamberi'ni destekleme ve ona yardım etme yeteneğine sahip ilk Müslüman olduğunu düşünmektedir.[19] İbn-i Hacer, “الإصابة” (el-İsabet) kitabında ilk Müslüman çocuk olarak İmam Ali'yi (a.s) kabul etmektedir; İlk Müslüman kadın olarak Hz. Hatice (s.a), velilerden ilk Müslüman Zeyd bin Haris ve ilk Müslüman köle olarak Bilal-i Habeşi işaret etmektedir. Ebu Bekir'i ise ilk hür Müslüman olarak kabul görmektedir.[20] Bunun aksine Muhammed bin Cerir el-Teberi, Muhammed bin Sa'd'dan alıntı yaparak Ebu Bekir'in elli kişiden sonra Müslüman olduğunu belirtmiştir.[21]

Çağımızın Şii tarihçilerinden Resul Caferiyan'e göre, bazı tarihi kaynakların Ebu Bekir'i ilk Müslüman olarak kabul etmelerinin hiçbir tarihsel temeli ve dayanağı yoktur. Müslümanlar arasındaki din ve mezhep çatışmalardan kaynaklanan görüş ayrılıklarını kendi lehine kullanmalarından dolayı ortaya atılmış bir iddiadır.[22]

Alimlerin Görüşlerine Göre Sıralama

Ehli Sünnet tarihçilerinden İbn-i Esir, sırasıyla Hz. Hatice (s.a), Hz. Ali (a.s), Zeyd bin Haris ve Ebu Bekir;[23]Allame Meclisi ise sırasıyla Hz. Ali (a.s), Hz. Hatice (s.a) ve Cafer bin Ebi Talib’i İslam Peygamberi’ne (s.a.a) ilk iman edenler olarak belirtmişlerdir.[24]

Kaynakça

  1. ↑Muruci Tabesi, "Emirulmuminin (a.s) ve İslam'da ilk olmak", s.72.
  2. ↑İbn-i Ukda Kufi, Sadıkların Komutanlarının Faziletleri (barış ona), 1424 h.k, s.24.
  3. ↑İbn-i Kuteybe, el-Ma'arif, 1992, s.169.
  4. ↑ Hüseyni, "İlk inanan ve en bilinçli inanç", s. 48.
  5. ↑Blazeri, Ansab el-Ashraf, 1417 h.k, cilt 1, sayfa 471; İbn-i Sa’d, el-Tabkat el-Kubra, 1410 h.k, 3. cilt, s.15; İbn-i Abd el-Barr, el-Isti'ab, 1412 h.k, 2. cilt, s. 546; İbn-i Haldun, İbn-i Haldun Tarihi, 1408 h.k, 2. cilt, s. 410; Salehi Damascus, Sabal el-Huda, 1414 h.k, cilt 2, s. 300.
  6. ↑İbn-i Esir, el-Kamil, 1385 h.ş, 2. cilt, s.57.
  7. ↑Yakubi, Tarikh el-Yakubi, Dar Sader, 2. cilt, s.23.
  8. ↑İbn-i Shahr Ashob, Manakib Al Abi Talib, 1379 h.k, 2. cilt, s.6.
  9. ↑Saffar, Basair el-Darcat, 1404 h.k, 1. cilt, s.84.
  10. ↑Şeyh Tusi, Amali, 1414 h.k, s.343.
  11. ↑Hüseyni, "İlk inanan ve en bilinçli inanç", s. 48.
  12. ↑Meclisi, Biharu-l Anvar, 1403 h.k, cilt 66, s.102.
  13. ↑Hasibi, el-Hidaya el-Kubra, 1419 h.k, s.50.
  14. ↑ Teberi, Tarih el-Teberi, 1387 h.k, 2. cilt, s. 310.
  15. ↑Zahabi, History of Islam, 1409 h.k, cilt 1, s. 128.
  16. ↑ İbn-i Abd el-Barr, el-Isti'ab, 1412 h.k, cilt 3, s.1090.
  17. ↑ Taberî, Tarih el-Teberi, 1387 h.k, 2. cilt, s. 315; İbn-i 'Abd el-Barr, el-Isti'ab, 1412 h.k, cilt 3, s.965.
  18. ↑ Blazeri, Ansab el-Ashraf, 1417 h.k, 1. cilt, s. 470.
  19. ↑Megrizi, duyma zevki, 1420 h.k, 1. cilt, s.34.
  20. ↑Mekrizi, duyma zevki, 1420 h.k, 1. cilt, s.34.
  21. ↑Taberî, Tarih el-Teberi, 1387 h.k, 2. cilt, s. 316.
  22. ↑Caferiyan, Tarih-i Siyasi İslam Siyer Resul Huda, 1380 h.ş, Cilt 1, s. 235.
  23. ↑İbn-i Esir, Esad el-Ghaba, 1409 h.k, 2. cilt, s. 130-131.
  24. ↑Meclisi, Biharu-l Anvar, 1403 h.k, cilt 66, s.102.

Bibliyografyi

  • İbn Athir el-Cezri, Ali ibn Muhammed, Asad al-Gabafi fi Marafah al-Sahaba, Beyrut, Dar al-Fikr, 1409 h.k.
  • İbn Athir el-Cezri, Ali İbn Muhammed, Al-Kamal fi al-Tarikh, Beyrut, Dar Sader, 1385 h.k.
  • Ibn Hacar Asqlani, Ahmad Bin Ali, Al-Asabah Fi tameez Sahabah, araştırma: Adel Ahmed Abdul Mojood, Ali Muhammad Moawad, Beyrut, Darul Kitab Al-Alamiya, ilk baskı, 1415 h.k.
  • İbn Haldun, Abdurrahman bin Muhammed, İbn Haldun Tarihi, Halil Shahadah tarafından araştırma, Beyrut, Dar el-Fikr, ikinci baskı, 1408 h.k.
  • İbn Saad, Muhammed İbn Saad, Tabaqat al-Kubari, araştırma: Muhammed Abd al-Qadir Atta, Beyrut, Dar al-Kutb al-Alamiya, ilk baskı, 1410 h.k.
  • Ibnshahr Ashub Mazandarani, Manaqib Al Abi Talib (onların üzerine olsun), Qom, Allameh, ilk baskı, 1379 h.k.
  • İbn Abd al-Barr, Yusuf bin Abd Allah, Al-Istiyab fi Marafah al-Sahhab, araştırma: Ali Muhammed al-Bajawi, Beyrut, Dar al-Jeel, ilk baskı, 1412 h.k.
  • Ibn Qutaybah, Abdullah bin Muslim, al-Maarif, araştırma: Tharwat Akasha, Kahire, Al-Masriyyah al-Katab, ikinci baskı, 1992.
  • İbn Uqda Kufi, Ahmed İbn Muhammed, Fadail Amir al-Mu'minin barış onun üzerine olsun, araştırmacı ve editör: Abd al-Razzaq Muhammed Hossein Harz al-Din, Kum, Dilil Ma, ilk baskı, 1424 h.k.
  • Balazri, Ahmad bin Yahya, Ansab al-Ashraf, araştırma: Sohail Zakar, Riaz Zarkali, Beyrut, Dar al-Fikr, ilk baskı, 1417 h.k.
  • Cafarian, Resul, Siyasal İslam Tarihi, Seerah Rasul God, Kum, Dalil Yayınları, 1380 h.ş.
  • Hosseini, Seyyed Karam Hossein, "İlk Mümin ve En Şuurlu İnanç", Sarat Dergisi, Sayı: 10, Kasım 1392 h.ş.
  • Khasibi, Hossein bin Hamdan, al-Hudaiya al-Kubari, Beyrut, al-Balagh, 1419 h.k.
  • Dhahabi, Muhammed bin Ahmad, Tarikh al-Islam, araştırma: Omar Abdus Salam Tadmari, Beyrut, Dar al-Kitab al-Arabi, ikinci baskı, 1409 h.k.
  • Şeyh Tusi, Muhammed bin Hasan, Al-Mali, Kum, Dar al-Taqwa, ilk baskı, 1414 h.k.
  • Salehi Damaschi, Muhammed bin Yusuf, Sabl al-Hadi wa al-Rashad fi Sira Khair al-Abad, Beyrut, Dar al-Kutb al-Alamiya, ilk baskı, 1414 h.k.
  • Safar, Muhammed bin Hasan, Muhammed'in faziletlerinde Basair al-Deraj, barış onun üzerine olsun, Mohsen bin Abbas Ali Kuche Baghi tarafından araştırıldı, Kum, *Ayetullah el-Marashi el-Necefi Okulu, ikinci baskı, 1404 h.k.
  • Tabari, Muhammed bin Cerir, Milletler Tarihi ve Al-Muluk, araştırma: Muhammed Abolfazl İbrahim, Beyrut, Dar al-Trath, ikinci baskı, 1387 h.k.
  • Majlisi, Mohammad Baqir, Bihar al-Anwar, Beyrut, Darahiya al-Trath al-Arabi, ikinci baskı, 1403 h.k.
  • Moruji Tabasi, Mohammad Javad, "Amir of the Sadık (PBUH) and Leadership in Islam", Farhang Kausar Magazine, Sayı 75, Sonbahar 1387 h.ş.
  • Mekrizi, Taqi al-Din, Umta al-Isma Bama lalnabi min al-ahwal wa al-emwal wa al-hafda wa al-muta, araştırma: Muhammed Abdul Hamid Namisi, Beyrut, Darul Kutb al-Alamiya, birinci baskı, 1420 h.k.
  • Yaqoubi, Ahmed bin Abi Yaqoob, Tarihu-l Yaqoobi , Beyrut, Dar Sader, birinci baskı, Bita.

"Şüphesiz, seni biz, şâhit, müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdik." (Fetih Sûresi, 8)

 

İlk vahiy'den sonra, kısa bir süre vahyin arkası kesildi. Bir gün Hz. Peygamber (s.a.v.) Hira'dan dönerken, bir ses işitti. Başını kaldırıp semâya bakınca, kendisine daha önce Hira'daki mağarada gelen meleği gördü. Korku ve heyecân içinde evine döndü. "Hemen beni örtünüz, beni örtünüz." dedi. Bu esnada Cebrâil, el-Müddessir Sûresinin ilk âyetlerini getirdi. "Ey örtüsüne bürünen (peygamber). Kalk, (insanları) azâb ile korkut. Rabb'ının adını yücelt (Namaz'da tekbir getir.) Elbiseni temiz tut. Kötü şeyleri terket." (el-Müddessir Sûresi, 1-5). İlk vahiy ile Hz. Muhammed (s.a.v.) "Nebî" olmuş, henüz başkalarına "Hak Dini" tebliğ ile görevlendirilmemişti. Bu ikinci vahiy ile "Risâlet" verildi. Hak Dini tebliğ ile görevlendirildi. Ancak açık dâvet emredilmedi.

 

 

İSLÂMDA İLK İBÂDET

 

İslâmda Allah'a imândan sonra ilk farz kılınan ibâdet, namazdır. İkinci vahiy ile el-Müddessir Sûresinin ilk âyetlerinin indirilmesinden sonra, Mekke'nin üst yanında bir vâdide, Cibril (a.s.), Rasûlullah (s.a.v.)'e gösterip öğretmek için abdest almış, peşinden Cibril'den gördüğü şekilde Rasûlullah (s.a.v.) de abdest almıştır. Sonra Cibril (a.s.) Hz. Peygamber (s.a.v.)'e namaz kıldırmış ve namaz kılmayı öğretmiştir. Eve dönünce Rasûlullah (s.a.v.) abdest almayı ve namaz kılmayı eşi Hz. Hatice'ye öğretmiş, o da abdest almış ve ikisi birlikte cemâatle namaz kılmışlardır.

 

 

İLK MÜSLÜMANLAR

 

"İyilik işlemekte önde olanlar, karşılıklarını almakta da önde olanlardır." (Vâkıa Sûresi, 10) Hz. Peygamber (s.a.v.)'e ilk imân eden ve O'nunla birlikte ilk defa namaz kılan kişi, eşi Hz. Hatice oldu. Daha sonra evlâtlığı Hârise oğlu Zeyd ve amcasının oğlu Hz. Ali Müslüman oldular.

 

 

Onun gayret ve delâletiyle, Mekke'nin önemli şahsiyetlerinden Affân oğlu Osmân, Avf oğlu Abdurrahman, Ebû Vakkas oğlu Sa'd, Avvâm oğlu Zübeyr, Ubeydullah oğlu Talha da Müslümanlığı kabûl ettiler. Hz. Hatice'den sonra Müslüman olan bu 8 zata "İlk Müslümanlar" (Sabıkûn-i İslâm) denilir.

 

 

AÇIK DÂVETİN BAŞLAMASI (613-614 M)

 

Peygamber (s.a.v.) Efendimiz ilk üç yıl halkı gizlice İslâm'a dâvet etti. Yalnızca çok güvendiği kimselere İslâm'ı açıkladı. Başta Hz. Ebû Bekir olmak üzere, Hak dini kabul etmiş olanlar da, el altından güvendikleri arkadaşlarını teşvik ediyorlardı. Bu üç yıl içinde Müslümanların sayısı ancak 30'a çıkabildi. Bunlar ibâdetlerini evlerinde gizlice yapıyorlardı. Peygamberliğin dördüncü yılında (614 M.) inen: "Sana emrolunan şeyi açıkca ortaya koy, müşriklere aldırma". (el-Hicr Sûresi, 94) anlamındaki âyet-i celile ile İslâm'ı açıktan tebliğ etmesi emrolundu. Bunun üzerine Rasûl-i Ekrem (s.a.v.) halkı açıktan İslâm'a dâvete başladı.

 

Harem-i Şerif'e gidip kendisine inen âyetleri açıktan okuyordu: "Ey insanlar şüphesiz ben, göklerin ve yerin mülk (ve hâkimiyetine) sâhip ve kendinden başka hiç bir tanrı olmayan, dirilten ve öldüren Allah'ın sizin hepinize gönderdiği Peygamberiyim. O halde Allah'a, ümmî nebiy olan Rasûlune-ki O'da Allah'a ve O'nun sözlerine inanmıştır,- imân edin, O'na uyun ki doğru yolu bulmuş olasınız..." (el-A'raf Sûresi, 158) diyerek onları İslâm'a dâvet ediyordu. Açık dâvetin başlamasından sonra, halkla daha kolay temas edebilmek için Rasûlullah (s.a.v.), kendi evinden, Safâ ile Merve arasında işlek bir yerde bulunan "Erkam"ın evine taşındı. Bir çok kimse bu evde İslâm'la şereflendiği için bu eve "Dâr-ı İslâm" denildi.

 

 

YAKIN AKRABASINI İSLÂM'A DÂVETİ

 

"Önce en yakın akrabanı (Allah'ın azâbıyla) korkut" (eş Şuarâ Sûresi, 214) anlamındaki âyet-i celîle inince Rasûl-i Ekrem (s.a.v.), Safâ Tepesi'ne çıkarak: "Ey Abdülmuttaliboğulları, Ey Fihroğulları, Ey Abdimenâfoğulları, Ey Zühreoğulları..." diyerek bütün akrabasına oymak oymak seslendi. Hepsi toplandıktan sonra: -"Ey Kureyş cemâati, size "şu dağın eteğinde veya şu vâdide düşman süvârisi var. Üzerinize baskın yapacak desem, bana inanır mısınız?" diye sordu. Hepsi bir ağızdan: -"Evet, inanırız, çünkü şimdiye kadar senden hiç yalan duymadık, sen yalan söylemezsin..." dediler. O zaman Rasûlullah (s.a.v.): -"O halde ben size, önümüzde şiddetli bir azâb günü bulunduğunu, Alah'a inanıp, O'na kulluk etmeyenlerin bu büyüyk azâba uğrayacaklarını haber veriyorum... Yemin ederim ki, Allah'tan başka ibâdete lâyık tanrı yoktur. Ben de Allah'ın size ve bütün insanlara gönderdiği Peygamberiyim...(Rasûl-i Ekrem her bir oymağa ayrı ayrı hitâb ederek) Allah'tan kendinizi ibâdet karşılığında satın alarak, azâbından kurtarınız. Bu azâbtan kurtulmanız için, ben Allah tarafından verilmiş hiç bir nüfûza sâhip değilim..." "Ey Kureyş Cemâati! Siz uykuya dalar gibi öleceksiniz. Uykudan uyanır gibi dirileceksiniz. Kabirden kalkıp Allah divânına varınca, muhakkak dünyadaki bütün yaptıklarınızdan hesâba çekileceksiniz. İyiliklerinizin mükâfâtını, kötülüklerinizin de cezâsını göreceksiniz. "O Mükâfât ebedi Cennet, cezâ da Cehennem'e girmektir..." diyerek sözlerini bitirdi.

 

Peygamberimiz (s.a.v.)'in bu sözleri, umumi bir muhâlefetle karşılanmadı. Yalnızca Ebû Leheb: -"Helâk olasıca, bizi bunun için mi çağırdın?" sözleriyle Rasûlullah (s.a.v.)'in gönlünü kırdı. Bunun üzerine onun hakkında: "Ebû Leheb'in iki elleri kurusun,yok olsun. O'na ne malı ne de kazandığı fayda verdi. Alevli bir ateşe yaslanacaktır O. Boynunda bükülmüş bir ip olduğu halde, karısı da odun hammalı olarak." (Leheb Sûresi, 1-5) meâlindeki sûre-i celîle nâzil oldu.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir