kulakta akıntı ve kaşıntı / Kulak Kaşıntısına İyi Gelen 5 Bitkisel Çözüm - Nefis Yemek Tarifleri

Kulakta Akıntı Ve Kaşıntı

kulakta akıntı ve kaşıntı

Sağlık Rehberi

Çocuklarda Kulak Ağrısı ve Orta Kulak İltihabı


Kulak ağrısı çocuklarda sık rastlanan bir rahatsızlık olup, hem kulağı ağrıyan çocuk, hem de anne baba için sıkıntılı bir durumdur. Özellikle çocuk şikayetlerini ifade edemeyecek bir yaştaysa tüm ailenin huzuru kaçar ve ne yapacaklarını bilemez hale gelebilirler.

Kulak ağrıları kulak hastalıklarından veya kulağa komşu bölgelerden kaynaklanan hastalıkların ağrılarının kulağa yansıması nedeniyle ortaya çıkabilir. Kulak  ağrısının birçok sebebi vardır ve bunun da nedeni kulağın duysal uyarısının zenginliğidir.

Büyük çocuklar ağrıyan kulağını, hatta kulağında neresinin ağrıdığını ve ağrının karakterini anlatabilirken kendini konuşarak ifade edemeyen sıklıkla iki yaş öncesi çocuklar kulağını çekiştiriyor, huzursuzlanıyor ve ağlıyorsa kulak ağrısından şüphelenmek gerekir.

Kulağa komşu bölgelerden kaynaklanan hastalıkların ağrılarının kulağa yansıması çocuklarda görülebilir, bu nedenle detaylı bir öykü almak ve muayene yapmak çok önemlidir. Aşağıda yansıyan ağrı yapan hastalıkların bazıları sıralanmıştır. 

 

- Süt dişleri ve kalıcı dişlerin çıkması sırasında; diş çürüklerine bağlı kulak ağrısı hissedilebilir.

- Kabakulak gibi tükrük bezi iltihapları sırasında

-Kulak arkası lenf bezlerinin iltihabı

-Geniz eti ve bademciklerinin iltihaplanması

- Farenjit

-Gırtlakta enfeksiyon (Larenjit)

-Bademcik ve geniz eti ameliyatı sonrası

                       

Özellikle küçük çocuklarda kulak ağrılarının çoğu kulağın kendisinden kaynaklanan ağrılardır. Kulak kepçesi, dış kulak yolu ve orta kulak hastalıklarında ortaya çıkar.

Dış kulak kaynaklı ağrılar:

-Kıl kökünün iltihaplanması

-Dış kulak yolu iltihabı

-Dış kulak yolunda mantar enfeksiyonu

-Dış kulak yolunda yabancı cisim (böcek, silgi, çekirdek, boncuk vb.)

-Kir (buşon).

-Kulak zonası (Herpes Zoster Oticus).

-Kulak kepçesinin donması

-Kulak zarının en dıştaki tabakasının iltihabı (akut mirinjit)

-Zar ve dış kulak yolu travmaları (çarpma, darbe, kulak kaşıma v.b.)

- Dış kulak yolu tümörleri

Bunlar arasında sıklıkla görülenler yabancı cisimler, kulak kiri ve akut dış kulak yolu iltihabıdır.

Yabancı cisim: Dış kulak yolundaki yabancı cisimler erken dönemde travmaya ve sonrasında enfeksiyona bağlı kulak ağrısına neden olurlar. Bezelye, nohut, mercimek, boncuk, düğme, küçük piller, mum boya parçaları ve küçük oyuncak parçaları dış kulak yoluna kaçabilir. Büyük çocuklarda kulak ağrısı, kulakta rahatsızlık hissi,  küçük çocuklarda kulak akıntısı, kulak ağrısı ve öksürük ortaya çıkarabilir. Canlı böcek, bitkisel yabancı cisim, değişik şekilli yabancı cisimlerin KBB hekimi tarafından farklı, cerrahiye varabilen çıkarma metotları olup evde çıkarmaya çalışmak kulak zarı delinmesi, yabancı cismin su ile şişmesi, kulak yolu travması gibi zararlı sonuçlara yol açabilmektedir.

 

Kulak kiri (buşon): Kulak kiri, dış kulak yolu kıkırdak kısmındaki bezlerin salgısı ve epitel artıklarından oluşmaktadır. Buşon tıkacı yaklaşık her 10 çocuktan birinde rastlanmaktadır.  Kulak kiri kulakta doluluk hissi ve işitme azlığı ile sıklıkla görülmesine karşın kulak ağrısı, banyo veya havuz sonrası kirin su alıp şişmesi ya da çıkarma girişimlerinde kirin zara doğru itilmesine bağlı görülebilmektedir. Kulak çöpü kullanımı önerilmemektedir. Çocukta şikayete neden olan kulak kirleri hekim tarafından kıvamına göre küret ya da aspiratör kullanılarak çıkartılır; sert kıvamlı kirlerde temizleme öncesi gliserin ve oksijenli su denenebilir.

 

Akut dış kulak yolu iltihabı (yüzücü kulağı): Dış kulak yolunun en yaygın enfeksiyonudur. Sıcak ve nemli iklimlerde oluşur. Dalmanın artırdığı cilt maserasyonu, kulak çöpü gibi lokal travma, dar veya uzun dış kulak yolu, alkali pH, işitme cihazı kullanımı nedenleridir. Genelde havuzda yüzme sonrası bir veya iki kulakta kaşıntı, kulakta belirgin hassasiyet ve kulak ağrısı başlar. Kulak önüne (tragus) ve kulak kepçesine dokunmak ile ağrı artar. Dış kulak yolu cildi ödemli ve kızarıktır, akıntı eşlik edebilir. Havuz ya da denizden sonra kulak ağrısı olduğunda mutlaka enfeksiyondan şüphelenilmeli, çocuğunuzu tedavi için bir çocuk sağlığı ya da KBB uzmanına götürmelisiniz. Dış kulak yolu iltihaplarında iltihap kulak yolunu tıkayacak kadar fazla ise aspiratör ile çekilmesi gerekebilir. Diğer durumlarda antibiyotikli ve steroidli kulak damlalarıyla tedavi edilmektedir. Bu süreçte havuza girmek kesilmeli banyoda kulağa su kaçırılmamalıdır.

Orta kulak kaynaklı ağrılar:

- Akut orta kulak iltihabı (akut otitis media).

- Orta kulakta sıvı birikimi (efüzyonlu  otitis media).

- Orta kulaktaki hava dolu hücrelerin devamını içeren mastoit kemiğin iltihabı (mastoidit).

 

- Orta kulak iltihabının istenmeyen olumsuz sonuçları (komplikasyonlar). Örn. beyin apseleri, yüz felci v.b.

 

- Barotravma

- Travmatik kulak zarı perforasyonu

 

-Geniz (nazofarinks) yan duvarından kulağa uzanan ve orta kulağın havalanmasını sağlayan yapının tıkanması (Akut Östaki tüpü obstrüksiyonu).

 

-Orta kulaktaki iyi ve kötü huylu tümörler.

Bunlar arasında en sık sebep akut orta kulak iltihabıdır.

 

Orta Kulak İltihabı

Orta kulak iltihabı çocukluk çağı hastalıkları arasında üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen ikinci hastalıktır. Yaşamın ilk iki yılında daha sık görülmektedir.

Tüm çocukların % 90’nı 2 yaşına kadar en az bir kez orta kulak iltihabı geçirmektedir.  Orta kulak iltihabı tekrarlayıcı özelliktedir ve 7 yasına kadar tüm çocukların üçte biri en az 6 kez akut orta kulak iltihabı geçirmiş olur.

Orta kulak, kulak zarının arkasında bulunan ve hava içeren bir boşluktur. Hava, geniz bölgesinden östaki tüpü adı verilen dar bir kanal ile orta kulağa taşınır. Östaki tüpünün görevi, orta kulak boşluğundaki havanın basıncını dış ortamdaki atmosfer basıncı ile eşitlemektir. Ses dalgalarının kulak zarında oluşturduğu titreşimler orta kulak boşluğundaki küçük kemikçiklerden (çekiç, örs, üzengi) iç kulağa iletilir ve sesi beyine ileten sinirler uyarılır. Östaki tüpü bebeklerde erişkinlerden daha kısa ve daha yatay pozisyondadır ve yoğun salgı yapan hücre içermektedir. Yedi yaşından sonra bu fark ortadan kalkmaktadır.

 

Akut orta kulak iltihabı, orta kulak mukozasının irinli enfeksiyonudur. Sıklıkla bakteri

nedenlidir ve etken orta kulağa genizden ulaşır. Akut orta kulak iltihabının tanısı tıbbi öykü, fizik inceleme ve özellikle kulak incelemesiyle konulur. Tıbbi öykü alınırken aşağıdaki noktalar detaylı bir şekilde sorgulanmalıdır.

 

-Şiddetli kulak ağrısı

- Kulak akıntısı

- Ateş

- Geçirilmiş üst solunum yolu enfeksiyonu öyküsü

- Bebeklerde ağlama, huzursuzluk

- Kulak kepçesini çekiştirme

- İştahsızlık

- Bulantı, kusma

- İshal

- İşitme azlığı

- Kulaklarda çınlama ve dolgunluk

- Baş dönmesi

 

Aileler de yukarıda belirtilen noktalara dikkat etmeli, bunlar var ise mutlaka doktora başvurmalıdır.

 

Fizik muayenede ateş ölçülmelidir. Kulak incelemesinde bastırmakla kulakta duyarlılık tespit edilir. Kulak zarının otoskopik incelemesinde kulak zarında kızarıklık, bombeleşme, kalınlaşma, zar hareketlerinde azalma görülebilir. Hatta daha ileri vakalarda kulak zarının iltihap ile delinmesine bağlı dış kulak yolunda akıntı tespit edilebilir. Akut orta kulak iltihabı şüphesi varken buşon nedeniyle kulak zarı görülemiyorsa kulak lavajı yapılmamalıdır. Kulak muayenesi aynı zamanda kulak ağrısının ayırıcı tanısının yapılabilmesi için de gereklidir.

 

Tıbbi öykü ve kulak muayenesi ile akut orta kulak iltihabı tanısı konulduktan sonra tedaviyi planlamak gerekir. Tedavide amaç ağrının ve iltihabın giderilmesi, orta kulak havalanmasının sağlanması ve komplikasyonların önlenmesidir. Akut  orta kulak iltihabı, 10 gün süreyle kullanılan antibiyotikler, ağrı kesici ve ateş düşürücüler  ve östaki tüpünün fonksiyonunu düzeltecek ilaçlarla tedavi edilir. Çocuklarda buruna serum fizyolojik sıkılması burnun açılmasına ve orta kulak havalanmasına yardımcı olabilir. Ateşi olan çocukta bol sıvı alımı ile hidrasyon sağlanmalıdır. Antihistaminik içeren alerji ilaçları salgıları koyulaştırdığı ve siliyer aktiviteyi bozduğu için, alerjik rinitle birlikte olan orta kulak iltihabı dışında, kullanılmamalıdır. Tedavi sonrası ilk 72 saat içinde klinik düzelme beklenir.

İşitme kaybı, kulak zarı delinmesi, kulak zarı çökmesi, kolesteatom, mastoidit (orta kulak arkasındaki kemiğin iltihabı), kulak arkası apse, yüz felci, iltihabın iç kulağa ilerlemesi, menenjit, beyin apsesi gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilen, tekrarlama riski olan bir hastalık olduğundan tedavi yarıda kesilmemeli, doktorunuzun belirttiği sürelerde takipler yapılmalıdır.

 

Orta kulak iltihabının görülme sıklığını arttıran faktörlerin bazıları aşağıda sunulmuştur.

 

  • Pasif sigara içiciliği
  • Biberon ile yatarak beslenme
  • Anne sütü almama     
  • Kreşe gitmek
  • Kalabalık aile ortamı
  • Sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmek
  • Alerji
  • Bağışıklık sistemindeki yetersizlikler
  • Genetik rahatsızlıklar (Down sendromu vb.)
  • Damak anomalileri (yarık damak)

 

 

Anne babaların akut orta kulak iltihaplarından çocuklarını korumak için dikkat etmeleri gereken hususlar vardır. Anne sütüyle beslenme sonucu çocuğa geçen antibakteriyel ve antiviral faktörler iltihaplara karşı direnç oluşturmaktadır. Anne sütü akut orta kulak iltihabı  riskini azaltmakta ve  ilk atağı geciktirmektedir. Bu nedenle çocuğun anne sütü almasına mümkün olan en fazla önem verilmelidir Biberonla beslenen çocuklarda daha fazla orta kulak iltihabı görülür. Bir diğer önemli nokta da beslenme pozisyonudur. Yatar pozisyonda beslenen çocuklar 45° eğik pozisyonda beslenenlere göre daha sık orta kulak iltihabı geçirirler.  Bu nedenle süt çocuklarının yatarak beslenmemesi, beslenirken yaklaşık 45 derecelik açıyla tutulması önerilir, bir diğer önemli nokta da evde ve taşıtlarda sigara içilmemesinin sağlanmasıdır.

 

Akut orta kulak iltihabı sonrasında orta kulakta sıvı varlığı(efüzyon) haftaya kadar sürebilir. Otoskopi ve odyolojik testlerle özellikle de timpanometri ile takip edilebilir. Efüzyonlu otitis media ilitihabın eşlik etmediği, kulak zarı arkasında yani orta kulakta sıvı birikmesi olarak tanımlanabilir. Sıklıkla akut orta kulak iltihabı sonrasında gelişmektedir. Burun enfeksiyonları ve alerjiye ikincil östaki tüp fonksiyon bozukluğu sonucu gelişen negatif basınç da orta kulakta sıvının oluşmasında rol almaktadır. Orta kulaktaki bu sıvı kulağa dışarıdan gelen bir sıvı değildir. Sağlam kulak zarı suyun dış kulak yolundan orta kulağa kaçmasını önler. Effüzyonlu otitis mediası olan çocukların çoğunda iltihap belirti ve bulguları (ateş, kulak ağrısı, huzursuzluk vb) eşlik etmeyebilir. Aile işitme azlığı, kulakta doluluk hissi, dikkat eksikliği, dil gelişim geriliği, düşük okul başarısından şikayetçi olabilir.

 

Akut orta kulak iltihabı ile efüzyonlu otitis media ayırıcı tanısında otoskopik muayene ve çocuğun enfeksiyona işaret eden semptom ve bulguları faydalıdır. Efüzyonlu otitis mediada enfeksiyon bulguları olmaz. Timpanometri,  orta kulaktaki negatif basıncı, sıvı varlığını gösterir ve zar hareketliliği hakkında bilgi verir. Kulaktaki sıvının ve negatif basıncın takibinde kullanılır. Medikal tedaviye yanıt vermeyen ciddi östaki tüp fonksiyon bozukluğu bulunan hastalarda kulak zarına ventilasyon tüpü (timpanostomi tüpü) uygulaması yapılabilir. Ventilasyon tüpü takılması sadece orta kulak basıncını normale çevirmekle kalmayıp aynı zamanda inatçı sıvı birikimiyle beraber olan iletim tipi işitme kaybını da düzeltmektedir.

 

Sonuç olarak çocuklarda kulak ağrısı aile tarafından dikkate alınması gereken bir şikayettir. Kulak ağrısının birçok nedeni olabilir, detaylı bir öykü, kulak muayenesi ve fizik muayene ile doğru tanı konulup, düzgün tedavi ve takip gerektiren bir durumdur.

Prof . Dr. Erdinç Aydın

* Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Eğer Kulakta Ağrı Ve Akıntı Varsa

"Şeker hastalığı göz önünde bulundurulmalı"<br> Dış kulak yolu enfeksiyonlarında kulakta ağrı, akıntı, kaşıntı, tıkanıklık ve kulağa dokunmakla ciddi hassasiyet gibi şikayetler olabileceğini kaydeden Dr. Murat Bınar, "En çok neden olan mikroorganizmalar genellikle bakteri ve mantarlardır. Enfeksiyona bağlı akıntılar, ödem ve olası kulak kiri mevcudiyetinin birlikteliği, dış kulak yolunun daralmasına ve işitme azlığına yol açabilir. Bu durumlarda en kısa zamanda kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. Doktora başvurmadan kullanılacak damlalar veya diğer tedaviler daha kötü sonuçların doğmasına yol açabilir. Dış kulak yolu enfeksiyonu tedavisinde, antibiyotikli ve kortizonlu damlalar ile gerekirse ağızdan alınacak ilaçlar genellikle yeterli olmakla birlikte, bazı hastalarda kulak burun boğaz uzmanı tarafından dış kulak yoluna antibiyotikli sünger veya bez gibi parçalar yerleştirilerek sık aralıklarla takip gerekebilir. Dış kulak yolu enfeksiyonu ve enfeksiyonun tedavisi süresince kulağa su kaçırılmaması, banyoda kulakların sudan korunması önerilir. İnatçı dış kulak yolu enfeksiyonlarında şeker hastalığı, bağışıklık sistemi hastalıkları, beslenme bozukluğu gibi nedenler de göz önünde bulundurulmalıdır" dedi.

"Şeker hastalığı göz önünde bulundurulmalı"
Dış kulak yolu enfeksiyonlarında kulakta ağrı, akıntı, kaşıntı, tıkanıklık ve kulağa dokunmakla ciddi hassasiyet gibi şikayetler olabileceğini kaydeden Dr. Murat Bınar, "En çok neden olan mikroorganizmalar genellikle bakteri ve mantarlardır. Enfeksiyona bağlı akıntılar, ödem ve olası kulak kiri mevcudiyetinin birlikteliği, dış kulak yolunun daralmasına ve işitme azlığına yol açabilir. Bu durumlarda en kısa zamanda kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. Doktora başvurmadan kullanılacak damlalar veya diğer tedaviler daha kötü sonuçların doğmasına yol açabilir. Dış kulak yolu enfeksiyonu tedavisinde, antibiyotikli ve kortizonlu damlalar ile gerekirse ağızdan alınacak ilaçlar genellikle yeterli olmakla birlikte, bazı hastalarda kulak burun boğaz uzmanı tarafından dış kulak yoluna antibiyotikli sünger veya bez gibi parçalar yerleştirilerek sık aralıklarla takip gerekebilir. Dış kulak yolu enfeksiyonu ve enfeksiyonun tedavisi süresince kulağa su kaçırılmaması, banyoda kulakların sudan korunması önerilir. İnatçı dış kulak yolu enfeksiyonlarında şeker hastalığı, bağışıklık sistemi hastalıkları, beslenme bozukluğu gibi nedenler de göz önünde bulundurulmalıdır" dedi.

Kulaktan Gelen Akıntıya Dikkat!

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Halk arasında kulak kiri olarak tanımlanan kulak akıntısı, hayatın her döneminde pek çok insanın başına gelebiliyor. Genellikle enfeksiyonlar ve kulak zarı yırtılmalarının sebep olduğu akıntılar, kulakların sudan korunması ve kulak temizleme çubuğu kullanımından uzak durulması ile önlenebiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü Uzmanları, kulak akıntıları ve tedavileri hakkında bilgi verdi.

Kulağınız da burnunuz gibi akabilir

Kulak akıntısı, kulaktan herhangi bir sıvının gelmesi ile ortaya çıkmaktadır. Kulak kirine bağlı olan akıntı vücudun doğal olarak ürettiği yağın boşalmasıdır. Kulak akıntısındaki sıvı tıpkı burun akıntısında olduğu gibi toz, bakteri ve diğer yabancı cisimleri barındırabilir. Kulak akıntıları, kulak kirine, dış kulak yolu iltihabına, kronik orta kulak iltihabına bağlı akıntılar olarak sınıflandırılabilir. Bunların dışında, kulak bölgesine darbe gelmesi sonucu kulak zarında delinme olan kişilerde de kulak akıntısı görülebilir.

Biriken kulak kiri işitme sorunu yaşatabilir

Kulak kiri çok sık görülen bir sağlık sorunudur. Normal koşullarda vücudun ürettiği bir salgı olan kulak kirini, vücut kendiliğinden temizlemektedir. Ancak bazı insanlarda bu temizleme mekanizması doğuştan bozuk olduğu için dış kulak yolunda kir birikmektedir. Bazı durumlarda ise, kulak temizleme çubuklarının kullanılması ile normalde dışarıya atılacak olan kir içeri doğru itilir ve üzerine yeni salgıların birikmesi ile kulak tamamen tıkanır. Bu durum kendisini kulak akıntısı şeklinde gösterebilir. Özellikle çocukluk çağında sık görülen dış kulak yolu yabancı cisimleri de kulak kiri gelişmesini hızlandıran faktörler arasında sayılmaktadır. Yapılması gereken, bir Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından kulağın güvenli bir şekilde temizlenmesi ve arka tarafta herhangi başka bir sorun olmadığının belirlenmesidir. Kulak temizlenmesinin alışkanlık yaptığı ise doğru bir bilgi değildir. 

Kulağınıza su kaçırmayın…

Dış kulak yolu iltihabında, dış kulak yolu cildinde görülen kepeklenme, pullanma, kabuklanma ya da egzama gibi lezyonlar alerjiye, dış kulak yolunun dışarıdan kurcalanmasına veya orta kulaktan gelen akıntıya bağlı olmaktadır. Genel olarak, bu faktörlerin bir arada bulunduğu bilinmektedir. Aktif iltihabın gelişmesinde dışarıdan yapılan müdahaleler kadar nem de önemli bir sebeptir. Bu durumda, vazelinli pamuk ya da kulak tıkaçları kullanılarak dış kulak yoluna su kaçması engellenmelidir.

Kulağınızı kurcalamanız akıntıya sebep olabilir

Kulak enfeksiyonlarının en önemli sebeplerinden biri çeşitli nedenlere bağlı kulak kaşıntısı olan hastaların kulak kanallarına kendilerinin müdahale etmesidir. Bu travma dış kulak yolu cildinin hasarlanmasına ve cilt lezyonlarının gelişmesine yol açar. Bu hastalarda, dış kulak yolu arka duvarında; özellikle kulak zarına yakın kısımlarda ve kulak kepçesinde içi sıvı dolu küçük kabarcıklar, ağrı, yaygın şişlik, kızarıklık, ödem ve kıkırdak kısmında tamamen daralmış bir dış kulak yolu görülebilir. Ayrıca temas yoluyla ortaya çıkan veya atopik kabul edilen alerjiye yatkın kişilerde görülen alerjik kökenli dış kulak yolu iltihapları da kulak sağlığını tehdit edebilir.

Kulak temizleme çubuğuna dikkat edin!

Dış kulak yolu iltihabının tedavisinde dikkat edilecek en önemli husus kulağı sudan korumaktır. Bunun dışında, kulak temizleme çubuklarının kullanılmaması da çok önemlidir. Tedavide, dış kulak yolundaki ödemin çözülmesine yönelik damlalar, etken mikroorganizmalara yönelik antibiyotikler, ağrı ve ödemi önlemeye yönelik ilaçlar uygulanmaktadır. Dış kulak yolu lokal tedavi ile temizlenmelidir. Akut orta kulak iltihabı, orta kulakta biriken iltihabi sıvının ince zar üzerine yaptığı basınç nedeniyle kulak zarında bir delinmeye neden olabilmektedir. Akıntının başlaması ile ağrı şiddetinde azalma görülür. Özellikle çocuk hastalarda görülen bir durumdur. Hastada iletim tipi bir işitme kaybı görülebilir. İltihap doktorunuzun uygulayacağı ilaç tedavisi ile kontrol altına alındığında, zar kendisini tamir edebilmektedir. Tedavi sürecinde hastanın kulağına su kaçırmaması ve kulak temizleme çubukları ile karıştırmaması gerekmektedir.

Bazen zardaki delik kalıcı olabilir

Bazı durumlarda zardaki delik kalıcı bir hal alarak kronik orta kulak iltihabı gelişmesine yol açar. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçirildiğinde ya da kulağa su kaçırılması durumunda, delik olan zardan orta kulak boşluğuna giren mikroorganizmalar akıntılı bir orta kulak iltihabı gelişmesine neden olabilir. İlaç tedavisi ve koruyucu önlemlerle akıntı ve iltihabi durum ortadan kaldırıldığında ve sadece zarda delik izlendiği durumlarda, hastalığın kontrol altında olduğu söylenebilir. Ancak, iyileşmenin tamamlanabilmesi için zar mutlaka onarılmalı ve delik kapatılmalıdır. Kulak zarının uzun süredir delik olduğu bilinen hastalarda, geçirilen her atak sorunu daha da şiddetlendirebilir. Kontrol altına alınmayan vakalarda kötü kokulu ve bazen kanlı akıntı, işitme kaybı, baş dönmesi, yüz felci, beyin apsesi, menenjit gibi ciddi durumlar ortaya çıkabilir. Dış kulak yolunun lokal temizliği sağlandıktan ve iltihap ilaç tedavisi ile kontrol altına alındıktan sonra, rahatsızlık ameliyat ile tedavi edilmektedir.

Kulağınızı ani basınç değişikliğinden koruyun

Kulak zarının bir darbe nedeniyle delinmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Kulağa darbe gelmesi, kulak bölgesinin bir yere çarpılması, ani ve şiddetli basınç değişiklikleri, dış kulak yoluna sokulan yabancı cisimler ve hatta pamuklu kulak temizleme çubukları dahi zarda delinmeye yol açabilir. Bu tür delinmelerin, genellikle 1 ay içinde kendiliğinden kapanması beklenir. Darbe nedeniyle oluşan bir delik ay içinde iyileşmez ise, ameliyat ile zar onarımı yapılmalı ve işitme kaybı düzeltilmelidir. Bazı kafa travmalarından sonra, kafatası kemiklerinin kırılmasına bağlı olarak kulaktan beyin omurilik sıvısının gelmesi de mümkündür. Nadir görülen, ancak menenjit gibi ciddi enfeksiyonlara zemin hazırlayabilen bu durumun tanısı ve tedavisi çok önemlidir.

KULAK AKINTISI SEBEPLERİ VE TEDAVİSİ

Erişkinlerde ve çocuklarda kulak akıntısının kaynağı dış kulak yolu, orta kulak ve mastoid kavite(kulağın içinde bulunduğu kemiğin  havalı boşluklu kısmı) kaynaklı olabilir ve çok çeşitli sebepleri vardır. Çocuklarda kulak akıntısı sıklıkla akut orta kulak enfeksiyonunun kulak zarında oluşan geçici delik aracılığı ile dış kulak yolundan gelmesi ile yada kronik orta kulak iltihabına bağlı kalıcı kulak zarı deliğinden dış kulak yolundan gelmesi ile oluşur. Erişkinlerde ise sıklıkla dış kulak yolu iltihabı yada kalıcı kulak zarı deliği olan hastalarda kronik orta kulağı iltihabına bağlı oluşur.

Dış kulak yolu kaynaklı kulak akıntı

Kulak akıntısı

Dış kulak yolu iltihapları:

Genelde  dış kulak yoluna travma yada yüzmeyi takiben dış kulak yolunda oluşan iltihap sonucu kulak akıntısı olabilir. Dış kulak yolu travması dış kulak yolunun pamuklu kulak çubukları yada başka bir yabancı cisimle kulak karıştırılması, basınçlı su ile kulak yıkaması, kulak içi işitme cihazları ve hatta kulaktan ölçüm yapan ateş ölçerler nedeniyle olabilir. Dış kulak yolu iltihabında akıntı ile birlikte ağrıda vardır. 

Dış kulak yolun enfeksiyonu bakteri, virüs ve mantar sebepli olabilir.

 Nekrotizan otitis ekstena olarak adlandırılan bir dış kulak yolu 

enfeksiyonu oldukça nadir görülür. Bu hastalık çocuklarda erişkinlerden daha  az görülür. Genellikle bağışıklığın baskılandığı durumlar, genel sağlık durumu kötü, diyabetik(şeker hastalığı) hastalarda görülür.

Dış kulak yolu iltihabı nadiren bölgesel bir enfeksiyonun kulağa yayılımı şeklinde oluşur. Birincil olarak diş ve  tükrük bezinin(patotis) iltihabının dış kulağa yayılımı şeklinde olur etken aktinomices israeli adlı bir bakteridir. Cerrahi olarak debridman(canlılığını kaybetmiş dokuların temizlenmesi) ve uzun süreli antibiyotik kullanılarak tedavi edilir.

Dış kulak yolunun kronik dermatit ve egzemalarıda  iltihaplı kulak akıntısı sebebidir. Bakteriyel yada mantar enfeksiyonlarının bu durumun üstüne binmesi durumu karışıklaştırabilir. Dış kulak yolu cildinin bu hastalığında ağrısız kronik akıntı olur. Bu egzema durumuna yakın zamanda dış kulak yoluna  uygulanan antibiyotikli yada başka içerikli damlalarda neden olabilir.

Birinci brankiyal kleft(kanalının açıklığının dış kulak yoluna yada kulak önüne  açılan doğuştan olan kulak anomalisi) kistlerinin enfeksiyonu nadiren de olsa dış kulak yolundan gelen akıntının sebebi olabilir.

Dış kulak yolundan kaynaklanan tümörler dış kulak yolu akıntısı nedeni olabilirler.

Dış kulak yolunun kolesteatomları(kulağınızın orta kısmında, kulak zarının arkasında gelişebilen anormal, kansersiz bir cilt büyümesidir. Bu bir doğum kusuru olabilir, ancak en çok sıkça tekrarlayan orta kulak enfeksiyonlarından kaynaklanır. Bir kolesteatoma genellikle eski deri katmanlarını tutan bir kist veya kesesi olarak gelişir) diğer bir dış kulak yolu kaynaklı akıntı sebebidir.

Kulak zarı, orta kulak ve mastoid boşluk kaynaklı kulak akıntı

Eğer fizik muayenede dış kulak yolu kaynaklı akıntı sebebi bir durum yoksa kaynak kulak zarı, orta kulak yada  mastoid boşluk olabilir.

Granuler mirinjit:

Kulak zarında  nadir görülen, sebebi bilinmeyen  inflamatuvar bir süreçtir. Granulasyon dokusu ve mukozalaşmış epitel zar üzerinde yamasal tarzda görülür. Eğer enfekte olmadıysa ince, şeffaf  bir akıntıya neden olur.

Akut orta kulak iltihabı:

Akut orta kulak iltihabında akıntı kanlı, mukusla karışık yada iltihap renginde olabilir ve kısa sürelidir. Kulak ağrısı iltihaplı akıntı sonrası azalır. Ayrıca kulak zarına tüp tatbiki yapılmış hastalarda hemen sonrasında yada ileri zamanda  kanlı, iltihaplı akıntı olabilir. Kulak tüpüne bağlı olan akıntı tüp açıklığının kapanmasına, yüzme yada banyo sonrası orta kulağın iltihap kapmasına yada geniz bölgesindeki iltihabın östaki borusu vasıtasıyla orta kulağa taşınmasına bağlı olabilir.

Koalesan yada kronik bakteriyal otomastoidit:

Kulağımızın içinde bulanan kemiğin adı temporal kemiktir. Mastoid bu kemiğin bir parçasıdır. Bu parça  içerisinde havalı boşluklar mevcuttur. Bu boşlukları iltihabı durumları mastoidit olarak adlandırılır.

Akut ve kronik orta kulak iltihabının ihmal edilmesi yada yetersiz tedavisi sonucu koelesan yada otomastoidit gelişebilir. Bu durum kulak arkasındaki mastoid bölgede hassasiyet, kulak ağrısı ve iltihaplı kulak akıntısı olarak bulgu verir. Bu durumda dış kulak kanalı ağrılı ve şiştir, kulak kepçesi aşağı doğru yönlenir, kulak arkasında ağrı ve şişlik vardır, sistemik ateş bulgulara eşlik eder. Eğer kulak ve intrakraniyal(kafa içi) komplikasyonları  gelişirse bu durumlara bağlı belirtilerde bu bulgulara eklenir.

Kolesteatomlar:

Kolestetom  orta kulakta, kulak zarının arkasında, dış kulak yolunda  gelişebilen anormal, kansersiz bir cilt büyümesidir. Bu bir doğum kusuru olabilir, ancak en çok sıkça tekrarlayan orta kulak enfeksiyonlarından kaynaklanır. Bu durum çocuklarda ve erişkinlerde ağrısız, tekrarlayan iltihaplı kulak akıntısı sebebidir. Uzun zamandır olan işitme kaybı bu duruma eşlik eder. Eğer kolesteatom dokusu etraf kemik dokuda hasar oluşturmamışsa baş dönmesi görülmez.

Granulomatöz hastalıklar:

Oldukça nadir görülen  Histiositozis, Wegener sendromu, Churg-Strauss sendromu, tüberküloz gibi hastalıklarda kulak tutulumu olursa kulak akıntısı görülebilir.

Tümörler:

Daha az sıklıkla kanlı yada iltihaplı kulak akıntısı sebepleri olarak dış kulak yolu ,orta kulak yada mastoid boşluktan kaynaklanan tümörleri sayabiliriz. Kulak kaşıntısı, kulakta dolgunluk yada kulak akıntısı bulguları ile karşımıza çıkabilir. Yada üzerine bakteriyel bir enfeksiyon ekleninceye kadar bulgu vermeyebilirler. 

Meme, akciğer, böbrek, prostat ve mide tümörleri potansiyel olarak kulağın içinde bulunduğu kemiğe(temporal kemik) kan yoluyla taşınarak yayılım yapabilirler. Ancak bu durum oldukça nadirdir. Yine lösemi ve lenfoma nedeniyle temporal  kemik tutulumu olabilir. Temporal kemiğin tümör nedeniyle tutulumu olduğunda; ileti tipi yada sinirsel tip işitme kaybı, kulak ağrısı, mastoidit, yüz siniri felci, iltihaplı ve kanlı kulak akıntısı görülebilir.

Beyin omurilik sıvısının kulaktan gelmesi:

Bu durum çeşitli sebeplerden sürekli yada  aralıklı olabilir. Şeffaf bir sıvı kendiliğinden hiç bir sebep olmadan zaten delik olan kulak zarından yada önceden konulmuş olan kulak tüpü aracığı ile dış kulak yolundan gelebilir. Bu durum muhtemel altta yatan  bir konjenital anomali yada cerrahi sonrası oluşmuş açıklık sebebi ile funduszeue.info omurilik sıvısının kulaktan gelmesi direkt travma, tümör komplikasyonu, enfeksiyon yada daha önce geçirilmiş cerrahiye bağlı olarak da oluşabilir. Bu grup hastalar tekrarlayan menenjit atakları geçirebilirler. Bu kulaktan gelen sıvı eğer toplanabilirse içinde beta2-transferrin bakılarak tanı konulabilir. Bu grup hastada olası menenjit riskine karşı pnomokok aşısı yapılmalıdır. Temporal kemik tomografisi yapılarak olası altta yatan sebep görüntülenebilir.( bazı doğumsal anomaliler, kemik dokudaki yıkım, temporal kemik kırıkları) Temporal kemik beyin omurilik sıvısı sızıntısı bazı kulak cerrahileri, kafa tabanı cerrahisi, serebellopontin köşe cerrahileri sonrası görülebilir. Bazı tip temporal kemik kırıklarında kulaktan beyin omirilik sıvısı sızıntısı görülebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası