klor yüksekliği nasıl düşürülür / Havuz Kimyasallarında Sorunlar ve Çözümleri

Klor Yüksekliği Nasıl Düşürülür

klor yüksekliği nasıl düşürülür

Vücuttaki Sıvı Miktarının Düzenlenmesini Sağlayan &#;Klor&#; Nedir, Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Klor, yılında evindeki küçük deney laboratuvarında manganez dioksit’in üzerine birkaç damla hidroklorik asit damlatan eczacı Carl Wilhelm Scheele tarafından keşfedildi. Carl Wilhelm Scheele, hidroklorik asiti damlattığında aniden yeşil ve sarının karışık bir tonda olduğu bir gaz çıktı. Carl Wilhelm Scheele, ilk başta bu çıkan gazın oksijenli bir bileşik olduğunu düşünse de sonradan Sir Humphry Davy tarafından yılında bunun bir element yani klor olduğunu söylemesi üzerine fikirler değişti ve klor adında bir elementin olduğu öğrenildi.

Zaten adı da gazın renginden yani yeşilimsi anlamına gelen “kloros” kelimesinden türetildi. Klor havadan iki buçuk kat daha ağır, aşırı derecede rahatsız eden zehirli bir kokuya sahiptir. Sıvı ve katı halinde oksitleyici, ağartıcı ve dezenfekte edici bir elementtir. Aynı zamanda vücudumuzda yani kanımızda bulunan bir elektrolittir. Vücuttaki düşüklüğü ve yüksekliğine bağlı olarak birtakım semptomlar ortaya çıkar.

Kan tahlillerinde gördüğümüz klor (CI) nedir, ne işe yarar?

Klor ya da diğer adıyla klorür, kanımızdaki en değerli elektrolitlerden biridir. Vücudumuzda sıvı miktarını düzenleme, asit-baz dengesini koruma gibi görevleri vardır. İnsanlar kloru sofra tuzu yardımıyla vücuduna alır, potasyum, sodyum ve bikarbonat gibi elektrolitlerle birlikte çalışarak vücut sıvılarındaki uygun kan hacmini, basıncını ve pH’ını dengeleyip, düzenler. Bağırsak ve böbrek yoluyla klorun fazlası vücuttan atılır.

Klor düşüklüğü ne anlama gelir?

kan testi

Yukarıda da belirttiğimiz üzere klorun kandaki seviyesini belirleyen böbreklerdir. Eğer kandaki klor seviyeniz düşük ise (Tabii yeterli düzeyde tuz tüketiyorsanız) böbrekleriniz bu görevi başarıyla yerine getirmiyordur. Bu durumda hemen bir doktora başvurmalı ve gerekli yardımı almalısınız. Klor vücuttaki asit ve baz dengesini düzenler dolayısıyla düşüklüğünde “Hipokloremi” adındaki rahatsızlık görülür. Hipokloremi bir tür elektrolit dengesizliği olup, kanda klorun çok az bulunduğunu söyler. 

Klor düşüklüğü sebepleri neledir?

  • Konjestif kalp yetmezliği (kalp kasının zayıflayarak olması gerektiği gibi vücuda kan pompalayamaması)
  • Addison hastalığı (adrenal bezlerin yeterince hormon üretememesi)
  • Metabolik alkaloz (vücudun asit kaybı)
  • Hiperaldosteronizm (yüksek tansiyon ile halsizliğin bir arada olması)
  • Amfizem (solunum hızının azalması)
  • Kronik akciğer hastalıkları

Klorun düşük olduğunu gösteren belirtiler:

  • Sık sık idrara çıkarak sıvı kaybetme
  • Zayıflama
  • Yorgunluk
  • Nefes almada güçlük çekme
  • İshal ve kusma
  • Koyu idrar, aşırı susuzluk
  • Baş ağrısı ve dönmesi, sersemlik, yorgunluk

Klor yüksekliği ne anlama gelir?

klor yüksekliği

Vücuda klorun fazlası yemek tuzundan gelmektedir. Klor, böbrekler ve bağırsaklardan emilir. Klor genelde sodyum ile birlikte çalışır. Eğer sodyumsuz bir şekilde vücudunuzda klor varsa vücudunuzda yüksek oranda asit ve baz bulunmakta olduğunu söyleyebiliriz. Kandaki klor seviyesinin yüksekliğine “Hiperkloremi” denir. Eğer kan tahlilinizde klor seviyeniz mEq/L’den yüksek ise bir doktora başvurmanızı öneririz. 

Klor yüksekliği sebepleri nelerdir?

  • Böbrek hastalıkları
  • Metabolik asidoz (vücutta çok fazla asidin var olması)
  • Cushing sendromu (yüksek kortizol seviyesi)
  • Solunumsal alkaloz (asit baz dengesinin yüksekliği)
  • Dehidrasyon
  • Aşırı tuz tüketmek
  • İshal ve aşırı idrara çıkarak su kaybetmek
  • Kemoterapi tedavisi görmek

Klorun yüksek olduğunu gösteren belirtiler:

  • Kaslardaki güçsüzlük
  • Spazmlar ve seğirmeler
  • Nöbetler ve konvülsiyonlar (nörolojik işlev bozukluğu)
  • Düzensiz kalp atışı hızı
  • Yüksek tansiyon
  • Sıvı birikmesi
  • Kafa karışıklığı ve kişilik değişimleri
  • Uyuşma ve karıncalanmalar

Kan testlerinde normal - ideal klor değeri kaç olmalı?

normal klor değeri

  • Yetişkin kadınlar için klor değeri 96 – mEq/L olmalıdır.
  • Yetişkin erkekler için klor değeri 98 – mEq/L olmalıdır.
  • Çocuklar için klor değeri 90 – mEq/L olmalıdır.
  • Bebekler için klor değeri 98 – mEq/L olmalıdır.
  • Hamilelikte ise ilk üç aylık döneminde klor değeri – mEq/L olmalıyken ikinci ve üçüncü üç aylık dönemde ise klor değeri 97 – mEq/L olmalıdır.

Klorun çoğu da azı da zarar olduğundan olabildiğince ideal yani normal seviyede tutmalı, sık sık kan tahlili vererek yüksekliğini ve düşüklüğünü takip etmeliyiz. Klorun ideal yani normal değeri cinsiyete ve olgunluğa göre değişiklik göstermektedir.

Peki klor düşüklüğü veya yüksekliği nasıl tedavi edilir?

klor tedavisi

Klor düşüklüğünde tedavi olarak salin solüsyonu gibi intravenöz sıvılar verilerek klor seviyesinin yükselmesi sağlanabilir. Addison’a bağlı ise ilaç tedavisi sunulabilir hatta hastanın ömür boyu ilaç kullanması istenebilir. Klor yüksekliğinde ise tedavi olarak eğer asitin yüksekliğine bağlıysa sodyum bikarbonat verilerek asit seviyesinin düşürülmesi amaçlanabilir, eğer Cushing sendromu nedeniyle ise hormon tedavisi önerilebilir. Tedaviler semptomları hafifleterek çoğu insanı sağlıklı hayatına geri döndürebilir. Ancak tedavi konusunda da en doğru bilgiyi daha önce de belirttiğimiz gibi bir doktora danışarak, size özel şekilde almalısınız. 

Emoji İle Tepki Ver

10

Yüzme havuzlarında klor kullanımına karşı hassas bir kullanıcıysanız, havuzlarda kloru azaltabilecek farklı çözümleri incelemek isteyebilirsiniz.

 

Yüzme havuzlarındaki suyu dezenfekte etmek için kullanılan en yaygın yöntemlerin başında klor kullanımı gelir fakat son zamanlarda bu tek seçenek olmaktan çıkmış durumda. Klor yapısı gereği havuzda bulunan ölü deri hücreleri, ter ya da üre gibi organik bileşenlerle bağ kurarak kloramin adı verilen ürünü oluşturur ve bu şekilde çalışır. Havuzdaki“ünlü kokuyu” yaratan ve gözler ile deriyi rahatsız eden madde  kloramindir. Havuzdaki koku ne kadar fazlaysa klora da o kadar çok ihtiyaç vardır. Şoklama ya da oksidizasyon kloraminin havuzdan temizlenmesi için yapılması gereken önemli seçeneklerin başında gelir.

 

Yüzme havuzunuzu kloru en az seviyede tutarak temizlenin yöntemleriyse şu şekilde;

 

Tuzlu su klor jeneratörü: Havuza direkt olarak klor vermek yerine elektroliz adı verilen yöntem ile klor üreterek havuzu temizlemeye yardımcı olan jeneratör klor kullanımını en aza indirmeye yardımcı olur. Sudaki çözünmüş tuz ile hipoklorik asit ve sodyum hipoklorid üreten jeneratör, bu sayede havuzun temizlenmesine yardımcı olur. Tuz jeneratörü bütün bunların yanı sıra, ekstra klor kullanarak havuzun şoklanma ihtiyacını da ortadan kaldırır.

 

Tuz jeneratörlerinin ilk anda gözüken maliyeti daha fazla gibi dursa da bütün sezonda havuz bakımı göz önüne alındığında geleneksel kimyasalların kullanımına kıyasla karlı bir yöntem olduğu söylenebilir.

 

Ozon jeneratörü: Klorla dezenfeksiyon yöntemine güzel bir alternatif ise ozon olarak belirtilebilir. Kokusuz, renksiz tatsız bir gaz olan ozon suyu klordan daha hızlı bir şekilde temizler ve deri ile gözlere zarar vermez.

 

Klordan farklı olarak ozon jeneratörleri suya oksijenden başka yan ürün vermez. Fakat ozon jeneratörlerinin temizliği tamamlayabilmesi için çok az miktarda klora ihtiyacı bulunmaktadır.

 

 

Gümüş bakır iyonizasyonu: Bakır ve gümüş elektrodların iyonize olarak suya karışmasını sağlayan bu sistemle sudaki bakteriler temizlenir. Klor kullanımına ihtiyaç duymayan bu yöntem koku oluşturmaz. Kimyasal madde kullanımını yüzde 80 oranında azaltan bu sistemle birlikte insan sağlığı da büyük oranda korunmuş olur ve zararsız bir havuz deneyimi sunar. Yosunlanmayı önler. Özellikle havuzlarda suyun parlak ve canlı görünmesini sağlar.


 Son Güncelleme:

Klor nedir? Klor değeri ka&#; olmalıdır? D&#;ş&#;kl&#;ğ&#; ile y&#;kseliği nedenleri ve belirtileri

İnsanların bazı yaşadıkları problemler karşısında bu kişilere kanda klor testi yapılması istenir. Klor testinde sonuçlara göre bazı tedaviler uygulanmaktadır. Peki Klor nedir? Klor değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere klor ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik.

İnsan vücudunda PH dengesinin ve vücut ısısının düzenlenmesini sağlanması için önemli bir etkeni olan elektrolitlerden birisi de klordur.

Klor nedir?

İnsan vücudunda birçok elektrolitler bulunur. Bunlardan bazıları sodyum, potasyum, bikarbonat gibi elektrolitlerdir. Elektrolitler vücutta çok küçüktür. Fakat vücudu için çok büyük bir öneme sahiptir. Klor ise bu elektrolitler ile birlikte insan vücudunda sıvıların miktarını düzenler. Ayrıca vücutta asit dengesini sağlamaktadır. Kişiler kloru vücuduna sofa tuzu ile alır. Mide ve bağırsak yolu ile de klorun fazlası vücuttan atılır.

Klor değeri kaç olmalıdır?

Klor vücut için çok önemli görevleri bulunmaktadır. Bu sebeple belirli bir seviyede olması gerekir. Klor değerinin normal değer aralıkları bebeklerde, kadınlarda ve erkeklerde değişkenlik göstermektedir. Normal klor değerleri şunlardır:

- Yetişkin kadınlarda klor seviyesi mmol/L olmalıdır.
- Yetişkin erkeklerde klor seviyesi mmol/L olmalıdır.
- Bebeklerde ise klor seviyesi mmol/L aralığında olması gerekir.

Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri

İnsan vücudunda klor seviyesi yapılan kan testlerinde belirlenmektedir. kandaki klor seviyesinin normal seviyeden fazla olması klor yüksekliği olarak adlandırılır. Klor değeri kanda yükseldiği zaman ise elektrolit dengesizlik oluşmaktadır. Kanda klor seviyesinin yükselmesinin bazı nedenleri bulunur. Bu nedenler şunlardır:

- Addison ve Diyabet hastalıkları
- Tuz tüketiminin fazla olması
- Kanda sodyum oranının yüksek olması
- Böbrek yetmezliği
- İshal,t terleme ve kusmanın uzun sürmesi
- Vücuda az sıvı alınması
- Yüksek ısı altında kalmak
- Fiziksel aktivitenin fazla olması

Klor yüksekliği insan vücudundaki elektrolit dengesizliklere yol açması sebebiyle mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Fakat birçok kişi klor seviyesinin yükseldiğini fark edemez. Klor seviyesinin yükseldiğini gösteren belirtiler ise şunlardır:

- Tansiyonun yükselmesi
- Sürekli susama isteği ve yorgunluk
- Kaslarda güçsüzlük yaşanması
- Vücut karıncalanması ve uyuşması
- Aritmi
- Terleme, ishal ve kusma gibi durumlar sebebiyle sıvı kaybına sebep olacak durumlar
- Konsantrasyon problemleri

Kan testlerinden çıkan sonuçlarda klor seviyesinin normal değerden daha düşük çıkması durumu ise klor düşüklüğü anlamına gelmektedir. Klorun kandaki seviyesini, böbrekler kontrol eder. Klor seviyesi bu sebeple metabolizmanın doğru çalışması için çok önemlidir. Kanda klor seviyesinin düşük çıkmasının sebepleri ise şunlardır:

- Kişilerde doğuştan gelen kalp yetmezliği
- İshal ve kusmanın uzun sürmesi
- Bazı akciğer hastalıkları. Amfizem gibi hastalıklar
- Kanda PH değerinin normalin üstünde olması, alkoloz
- Bazı ilaç çeşitlerinin kullanılması. Bu ilaç çeşitleri bikarbonatlar, kortikosteroidler, diüretikler ve laksatifler gibi ilaç çeşitleridir.
- Addison hastalığı da nedenleri arasında bulunmaktadır.

Kanda klor seviyesinin düşük olması elektrolit dengesizliğe neden olacaktır. Bu sebeple mutlaka doktora başvurulmalıdır. Doktor klor seviyesini yapılacak kan testleri ile belirler. Fakat pek çok kişi klor seviyesi düşüklüğünün vücutta belirtilerini bilememektedir. Bazı belirtiler klor seviyesinin düşük olduğuna işaret eder. Bu belirtileri şu şekilde açıklayabiliriz:

- Vücudun çok fazla sıvı kaybetmesi
- Kişilerde oluşabilecek nefes darlığı ve nefes almada güçlük çekme
- Sürekli kişilerin kendisini halsiz, yorgun ve bitkin hissetmesi
- Sıvı kaybı oluşumu nedeniyle mide bulantısı, kusma ve ishal

Klor seviyesinin düşüklüğünü gösterecek bu belirtilerden başka belirti bulunmamaktadır. Genel olarak klor seviyesinin çok düşük bir seviyeye gelene kadar pek fazla belirti vermemektedir.

False

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir