naci ağbal mtv / Bakan Ağbal'dan yüzde 40'lık MTV zammı yorumu: Zaten yüzde 15 artacaktı

Naci Ağbal Mtv

naci ağbal mtv

MTV artışı ile ilgili Naci Ağbal&#;dan flaş açıklama

Maliye Bakan&#; Naci A&#;bal, "Yüzde 40 Motorlu Ta&#;&#;tler Vergisi (MTV) art&#;&#;&#; bu y&#;l Otomobil alanlar için geçerli olmayacak" dedi.

DÜN AÇIKLANMI&#;TI

Maliye Bakan&#; A&#;bal, dün binek otomobilden al&#;nan motorlu ta&#;&#;tlar vergisinin ’de yüzde 40 artaca&#;&#;n&#; aç&#;klam&#;&#;t&#;. Bakan A&#;bal, binek otomobil MTV’sinin y&#;l&#;nda yüzde 40 artaca&#;&#;n&#;, MTV'de arac&#;n vergisiz de&#;erinin de dikkate al&#;naca&#;&#;n&#; söylemi&#;ti. &#;u anki Motorlu Ta&#;&#;tlar Vergisi sisteminde sadece motor hacmi ve araç ya&#;&#; belirleyici. Yeni sistemle birlikte arac&#;n ülkeye giri&#; fiyat&#; da vergilemede etkili olacak. Bu da lüks araçlar&#;n MTV'sinde önemli art&#;&#;a neden olacak.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Maliye Bakanı duyurdu MTV'de &#;nemli d&#;zenleme

Haberin Devamı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde (KHK) Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam ediliyor.

Maliye Bakanı Ağbal, tasarının, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'na, 'motor gücü' tanımının eklenmesini ve elektrikli araçlardan muadillerinin yüzde 25’i oranında vergi alınmasını öngören maddeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nda motor silindir hacmine bağlı bir vergileme sistemi olduğunu, tasarıyla, kanuna "motor gücü" tanımı eklediklerini belirten Ağbal, şöyle konuştu:

"Bu tanımı eklemekle, vergileme ölçütleri arasına motor gücünü de ekliyoruz. Kanunda, böyle bir tanım ve elektrikli araçlarda da motor silindir hacmi olmadığı için, motorlu taşıtlar vergisi alma ile ilgili bir boşluk var. Böylece hem kanundaki bu boşluğu düzenliyoruz hem de elektrikli araçlar bakımından teşvik edici, destekleyici şekilde, muadili olan araçların motorlu taşıtlar vergisinin dörtte biri oranında motorlu taşıtlar vergisi alınmasını öngörüyoruz.

Bu düzenleme, Türkiye'de elektrikli araçların satışına, üretimine destek veren yeni bir düzenleme. Bundan önce de Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nda, elektrikli ve hibrit araçların ülkede üretimini ve satışını desteklemek amacıyla, Özel Tüketim Vergisi oranlarını diğer muadil olan araçlardan çok daha düşük belirlemiştik. Aynı yaklaşımı Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde de sürdürüyoruz. Eğer muadil olan aracın Motorlu Taşıtlar Vergisi 2 bin lira ise elektrikli araç için lira vergi alınacak."

Ağbal, elektrikli araçlardan hiç vergi alınmaması yönünde talepler olduğunu ifade ederek, "Biz bu vergide yüzde 75 oranında indirim yapmak suretiyle önemli bir teşviki vermiş oluyoruz." dedi.

" tane elektrikli otomobil var"

Türkiye'de elektrikli otomobil olduğunu söyleyen Ağbal, "Elektrikli otobüs veya kamyon için böyle bir sorun yok. Çünkü bu araçların vergilendirilmesinde motor silindir hacmi vergileme ölçütü değil. Onlar için vergileme ölçütü istiap haddi, koltuk sayısı. Biz kanundaki boşluğu doldurmuş oluyoruz." diye konuştu.

Naci Ağbal, şunları kaydetti:
"Sektörün şu konuda talebi var; bence üzerinde çalışmamız lazım. Araçlarda, motor silindir hacminin yanına motor gücünü de vergileme ölçütü olarak koymakta fayda var. Çünkü, burada esas olan, motor silindir hacmi teknolojinin geldiği nokta itibariyle, vergide ödeme gücü ilkesini çok kavramıyor.

Türkiye'de satılan araçların, sanıyorum yüzde 96'sı cc araçlar. Neden? Çünkü bizim vergileme sistemimiz, ithal edilen araçlar da dahil olmak üzere hep Türkiye'ye cc araç gelmesine teşvik ediyor. Çünkü, motor silindir hacmi arttıkça vergileme artıyor. Onun için birçok firma cc motora sahip ama beygir gücü çok daha yüksek araçları piyasaya sokarak rekabette avantaj elde etmeye çalışıyor."

"Vergi olmayan bir şeye vergi koyuyor değiliz"

Naci Ağbal, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer'in, "Elektrikli araçlardan şu anda vergi alınmıyor. Bu düzenleme ile aslında vergi getiriliyor." eleştirisine şu yanıtı verdi:
"Vergi alınmadığı için değil, vergilemeye imkan veren kanuni düzenleme olmadığı için kanunda boşluk var. Elektrikli otobüs, münibüs ve kamyondan vergi alıyoruz. O araçlardaki vergileme ölçütü, aracın motor silindir hacmine, gücüne, elektrik olup olmadığına bakmıyor. İstiap haddi ve koltuk sayısına göre vergilendiriliyor. Burada vergi olmayan bir şeye vergi koyuyor değiliz.

Teknolojinin değişimine bağlı olarak, vergileme ölçütü olarak belirlenen bir unsurun ölçüt olarak fiilen uygulanamamasının doğurduğu boşluğu dolduruyoruz. Bunu yaparken de aynı oranda motorlu taşıtlar vergisi almak yerine yüzde 75 oranında indirimli vergi alınmasını öngörüyoruz."

Bakan Ağbal'dan flaş açıklamalar

Ağbal, Kalkınma Bakanlığında dönemini kapsayan yeni Orta Vadeli Program'ın (OVP) açıklanmasının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Meclise sevk edilecek yeni Torba Kanun taslağına ilişkin açıklamalarda bulunan Ağbal, jeopolitik risklerin karşılanması için yeni gelir kaynaklarının oluşturulması amacıyla önemli değişiklikler yapacaklarını söyledi.

Ağbal, Torba Kanun ile vergi gelirlerini artıracak kalıcı düzenlemeleri hayata geçireceklerine işaret ederek, böylece artan riskleri de yöneteceklerini kaydetti.

FİNANS SEKTÖRÜNDE KURUMLAR VERGİSİ ARTIŞI

Finans sektöründe Kurumlar Vergisi oranını yüzde 20'den yüzde 22'ye çıkaracak düzenlemeyi hayata geçireceklerine değinen Ağbal, "Kurumların dağıtılmayan kar paylarından yüzde 1 oranında vergi tevkifatının yapılmasını öngörüyoruz. Şirketler, 2 yıldan fazla elde tuttuğu gayrimenkulleri elden çıkarırsa yüzde 75 oranında kazanç istisnası var. Bu istisna oranını yüzde 50'ye düşüreceğiz." diye konuştu.

Bütün gelirler için uygulanan Gelir Vergisi tarifesinde değişikliğe gideceklerini anlatan Ağbal, şöyle devam etti:

"Gelir Vergisi tarifesindeki değişiklik ücret gelirleri için 1 Ocak 'den, diğer kazançlar için yılı kazançlarından itibaren için geçerli olacak. Gelir Vergisi tarifesinin üçüncü dilimindeki gelirler için uygulanan yüzde 27 oranını yüzde 30'a çıkarıyoruz. Kira gelirleri üzerinden elde edilen hasılatın yüzde 25'i, götürü gider olarak kazançtan düşüyor. Burada götürü gider oranını yüzde 25'ten yüzde 15'e düşürüyoruz."

MTV'DE SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ

Ağbal, binek otomobillerin Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni gelecek sene yüzde 40 oranında artıracaklarını belirterek, artışın sadece binek otomobiller için geçerli olduğunu, diğer araçlarda yeniden değerleme oranında artış yapılacağını bildirdi.

1 Ocak 'den itibaren Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde sistem değişikliğine gidileceğini ifade eden Ağbal, binek otomobillerde artık motor silindir hacmi yanında aracın vergisiz değerinin de ödenecek vergide belirleyici olacağını söyledi. Bakan Ağbal, "Değer arttıkça, vergi miktarında yüzde 10 ve yüzde 20 şeklinde artışlar olacak. Yepyeni bir vergilendirme sistemine geçiyoruz. Herkesin öteden beri savunduğu bir sistemdi." değerlendirmesinde bulundu.

ŞANS OYUNLARINDA VERGİ KESİNTİSİ ARTIŞI

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nda da değişiklik yapacaklarını aktaran Ağbal, şans oyunları ve çekilişlerde elde edilen gelirler üzerinden yapılan yüzde 10'luk vergi kesintisini yüzde 20'ye çıkaracaklarını kaydetti.

Ağbal, hali hazırda kolalı gazozlardan alınan yüzde 25 oranındaki ÖTV'yi, meyveli gazozların yanı sıra enerji içeceklerini de kapsayacak şekilde genişleteceklerini dile getirdi.

Bir başka gelir artırıcı düzenlemenin de "makaron" diye tabir edilen sarmalık tütünle kullanılan sigara kağıdıyla ilgili olduğuna işaret eden Ağbal, "Şu ana kadar bununla ilgili bir vergileme yoktu. Artık makaronda da belirli bir tutarda maktu Özel Tüketim Vergisi getiriyoruz. Bu da bizim için kalıcı gelir artırıcı bir düzenleme olacak. Bu, aynı zamanda yasa dışı tütün ticaretinin önlenmesi için de önemli düzenleme." ifadelerini kullandı.

HAZİNE TAŞINMAZLARI İÇİN DÜZENLEMELER

Ağbal, bütçesine gelir sağlamak için bazı kurumların uhdesindeki nakit fazlalarının merkezi yönetim bütçesine aktarılacağının altını çizerek, hazine taşınmazlarından bir kısmıyla ilgili gelir getirici düzenleme yaptıklarını anlattı.

Ağbal, şunları kaydetti:

"Özellikle depreme dayanıklı olmayan, eskimiş, yıpranmış, şehir merkezlerinde kalmış kamu lojmanlarını satarak bütçeye gelir elde etmeyi hedefliyoruz. Buradan elde edilecek gelirin yeni kamu lojmanlarının yapımında kullanılmasını öncelikliyoruz. Elde edilen gelirler, öncelikle bütçe imkanları için değerlendirilecek. Bu satış sırasında ortaya çıkan ihale bedeli üzerinden, konutta oturan kamu görevlisi isterse lojmanı öncelikli alma hakkına sahip olacak. Ege'de ve Akdeniz'de turizm bölgelerinde çok sayıda turizm tesisi var. Buradaki tesislerin ekonomiye kazandırılması ve bütçeye gelir elde edilmesi için düzenleme getiriyoruz; ya kira sürelerini uzatarak gelir artırıcı sözleşme modeliyle gelir üreteceğiz ya da isterlerse yatırımcılara bu taşınmazları doğrudan satabileceğiz. Belediye mücavir alanı sınırlarında tarımsal amaçlı kullanılan arazilerin kullanıcılara satışına imkan sağlayacağız ama alıcılar bunu sadece tarımsal amaçlı olarak kullanmaya devam edecekler."

YILI ÖZELLEŞTİRME HEDEFİ 10 MİLYAR LİRA

Özelleştirme uygulamalarına program döneminde de devam edeceklerini ve önümüzdeki yıl için özelleştirme geliri hedefinin 10 milyar lira olduğunu belirten Ağbal, ve için de 10'ar milyar liralık özeleştirme hedeflediklerini vurguladı. Ağbal, özelleştirmelere, Türkiye Şeker Fabrikalarına bağlı fabrikalardan önceliklendirme yaparak devam edeceklerini ve özelleştirme programını hızlandırmayı planladıklarını dile getirdi.

Jeopolitik riskler ve bu risklerin bütçede doğurduğu harcama ihtiyaçlarını karşılamak için de vergisel düzenlemeler yaptıklarına işaret eden Ağbal, Torba Kanun taslağında Savunma Sanayii Destekleme Fonu gelirlerini artırmak üzere toplanan vergilerden fona daha fazla pay veren düzenlemeleri de getireceklerini söyledi.

Ağbal, Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Veraset ve İntikal Vergisi ile ÖTV gelirlerinden elde edilen ilave gelirin önemli kısmını doğrudan Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na gelir olarak aktaracaklarını vurgularken, "Savunma ve güvenlikle ilgili bakanlık ve kurumların da artan ihtiyaçları var. Bir tanesi Türk Silahlı Kuvvetlerinin sahip olduğu caydırıcı gücün artırılması, modernizasyon ihtiyaçlarının ivedi şekilde karşılanması. Diğer taraftan, gerek içeride gerek dışarıda yürütülen savunma ve güvenlik operasyonlarının gerektirdiği harcamaları karşılamak öncelikli konu." dedi.

Gelecek yıl bütçesinde de Cazibe Merkezleri Programı'na artan ölçüde kaynak tahsis ettiklerinin altını çizen Ağbal, "Açıkladığımız tedbirler kapsamında elde edilecek gelirlerden 8 milyar liralık bir kaynağın münhasıran Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na ilave gelir olarak aktarılmasını öngörüyoruz." diye konuştu.

CANLI BORSA TAKİP EKRANI İÇİN TIKLAYIN!
ANLIK HİSSE SENETLERİ VERİLERİ, BORSA GRAFİK VE TEKNİK ANALİZ!

piyasalar
Son Güncellenme:

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "8. İstanbul Finans Zirvesi"nde konuştu. Bakan Ağbal, açılış konuşmasının ardından program moderatörünün sorularını yanıtladı. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)'ne yılından geçerli olmak üzere yüzde 40 zam yapılmasına yönelik bir soru üzerine, Naci Ağbal, "MTV her sene artıyor. Enflasyon ne kadarsa otomatik olarak artıyor. Eğer biz bu düzenleme yapmasaydık MTV, yılında yüzde 15 oranında artacaktı. Örneğin bu sene lira MTV ödemiş bir vatandaş, gelecek sene hiçbir müdahale yapmamış olsaydık lira ödeyecekti. İki taksite böldüğümüzde yaklaşık olarak 32,5 lira fazla ödeyecekti. Şimdi biz yasal bir düzenleme yaptık. MTV'de yeni bir tarife ürettik. Bu tarifeye göre rakamlar bunlardır. Bu rakamlarla önceki rakamları kıyasladığımızda bir artış olarak karşımıza çıkıyor. Bu sene ödedi, gelecek sene ödeyecekti. Şimdi vatandaşımıza diyoruz ki lira öde. Herkes aynı arabayı kullanmıyor. Herkesin aynı yaşta arabası yok. Vatandaşın bu konudaki tepkisine hak veriyorum. Vatandaşlarımız bu konuda her zaman duyarlı olsunlar, başımızın üstüne. Burada bir sorun yok" diye konuştu.

Haberin Devamı

"HAKKANİYETE ADALETE UYGUN"

Ağbal, konuşmasının devamında ise "Samimiyetle bunu yaptık ancak birşey daha yaptık. Yıllardır konuşulan birşey vardı; ben araç alıyorum 50 bin liraya komşum da alıyor bin liraya. İkimizin de MTV'si aynı. İkimizde aynı parayı ödüyoruz. Buna adalete uygun denir mi? Burada önemli bir değişikliğe daha gidiyoruz. MTV'de vergi ödeme gücü ilkesine uygun olmalı. 'den itibaren bir kişi araç almak istediğinde 50 bin liralık aracı alanın vergisi daha düşük olacak, daha pahalı alanın vergisi de daha yüksek olacak. Bu hakkaniyete, adalete uygun. Geçen sene ÖTV'de bu düzenlemeyi yaptık, bu sene de MTV'de yaptık. yılı sonuna kadar eski sistem geçerli. Araba almak isteyenler için bu yıl sonuna kadar araba almak, gelecek yıllara dönük ödenecek vergiler bakımından avantaj getiriyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

DÜN AÇIKLANMIŞTI

Maliye Bakanı Ağbal, dün binek otomobilden alınan motorlu taşıtlar vergisinin ’de yüzde 40 artacağını açıklamıştı. Bakan Ağbal, binek otomobil MTV’sinin yılında yüzde 40 artacağını, MTV'de aracın vergisiz değerinin de dikkate alınacağını söylemişti. Şu anki Motorlu Taşıtlar Vergisi sisteminde sadece motor hacmi ve araç yaşı belirleyici. Yeni sistemle birlikte aracın ülkeye giriş fiyatı da vergilemede etkili olacak. Bu da lüks araçların MTV'sinde önemli artışa neden olacak.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir