hamileyken ağlamak / Hamilelikte Yaşanabilecek Psikolojik Değişimler

Hamileyken Ağlamak

hamileyken ağlamak

Gebelik durumunu öğrenen anne ve baba adayında bazı duygusal dalgalanmalar gelişebilir. Anne adayı hamile olduğunu öğrendiğinde çok hassas ve duygusal olabilir. Hatta bu duygusal dalgalanmalar öyle bir hal alır ki aşırı sevinç ve mutluluktan ağlama krizleri yaşanabilir. Fakat bu krizlerin yerini korku, karamsarlık, pişmanlık, üzüntü, uyku bozuklukları, yeme düzensizlikleri ve hatta depresyona durumları da olabilir. Bu durum geçicidir ilaçla tedavi gerektirmez. Bu durumu yaşayan hastalara psikolojik destek sunulabilir.

Çoğu annenin aklına şu soru gelebilir ağlamak bebeğime zarar verebilir mi bu sorunun cevabı hem evet hem hayır olacaktır. Çünkü ağlama durumu stres ve depresyon kaynaklı değilse sıkıntı yaşatmaz ama sürekli bir stres ve depresyon hali varsa bu anneye zarar vereceğinden bebeği de olumsuz etkileyecektir.

Gebelik Döneminde Yaşanan Depresyonun Nedenleri

  • Aile bireylerinin anne adayına yeterli desteği sunamaması
  • Doğacak bebek ile ilgili kaygılar
  • Erken anne olmak
  • Finans ve barınma problemleri
  • İleri yaş sendromu

Bu karamsarlık ve depresyon halinden kurtulabilmek için düzenli uyku, spor yapmak, yüzmek, alışverişe veya yürüyüşe çıkmak yeterli olacaktır. Her insan farklı olacağı gibi yaşanan her hamilelikte farklı olacaktır. Karamsar olmamalı mutlu olunacak şeyler yapılmalı. Eşler baş başa daha çok vakit geçirilmeli anne yalnız kalmamalı. Aynı anda çok şeyi başarmaya çalışmamalı.

Çevrenizdeki insanları çok fazla dinlemeyin kırmamak içinde dinliyormuş numarası yapmanız gerekebilir. “İlginç bir deneyim bu fikri bi ara denerim” cümlesi sizin kurtarıcı cümleniz olmalı. Hamile birine herkesin söyleyebileceği bir şeyler vardır unutmayın… Her söylenileni uygulamak zorunda değilsiniz.

Op. Dr. Sibel KAYA
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Op. Dr. Sibel Kaya

Anne adayları gebelik dönemlerinde hamilelikleri ile ilgili problemlerden veya başka nedenlerden dolayı zaman zaman stres, sinir, üzüntü, sıkıntı, ağlama, bunalım, depresyon, aşırı kızgınlık, öfke gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirler.

Konu ile ilgili yapılan araştırmalar, anne adayında oluşan strese bağlı bu durumların yalnızca anneyi değil, anne karnındaki bebeği de etkileyebildiğini göstermektedir.

Bu etkilenmenin başlıca nedeni; annenin stres yaşaması durumunda artışa geçen stres hormonlarının yani kortizol ve adrenalinin anne kanı aracılığıyla bebeğe de geçebilmesidir.

Annedeki Stres veya Üzüntü  Bebeğe Zarar Verir mi?

Hayvanlar üzerinde yapılan ve insanlar üzerinde gözlenerek yapılan bir çok araştırma, anne adayının yaşadığı ciddi anlamdaki stresin bebek üzerinde bazı olumsuz etkilerde bulunduğu göstermiştir.

Bu olumsuz etkileri aşağıdaki gibi örneklendirebiliriz;

  • Hamileliklerde yaşanabilecek düşük riskinde artış
  • Erken doğum ihtimalinde artış
  • Bebeğin doğum ağırlığının az olması
  • Bebeğin zihinsel fonksiyonlarında gerileme
  • Bebeklerde dikkat eksikliğinin görülme ihtimalinde artış
  • Hiperaktif bebekler
  • Duygusal anlamda problemler görülmesi
  • Agresyon

Yapılmış olan bazı araştırmalara göre hamile bir annenin, gebeliği sırasında yaşamış olduğu ciddi doğal felaketlerin kendisinde yarattığı çok ciddi psikolojik travma ve stresin, bebeğin büyüdüğü ve ergenlik yaşlarına geldiğinde onda depresyon, şizofreni gibi ciddi psikolojik rahatsızlıklara yakalanma riskini artırdığını göstermiştir.

Hamilelik Sırasında Stresi ve Bu Riskleri Azaltmak Nasıl Azaltabilirsiniz?

  • Öncelikle sizde strese neden olan durumları bir kenara not edin ve çözümü için bu sorunları uygun bulduğunuz tanıdıklarınız ile paylaşın
  • Beslenmenizin sağlıklı olması, stresi engellemek için çok önemli. Mutlaka sağlıklı beslenin.
  • Uykunuzun düzenli olmasına kesinlikle özen gösterin.
  • Doktorunuzun da tavsiyesi ile kendinize uygun egzersiz ve spor programlarını bulun ve buna uyun.
  • Hamilelik ve doğum hakkında az bilginiz olması sizi endişelendiriyorsa doktorunuzdan veya gebe eğitim sınıflarından bu konuda daha bilgi alın. Yetersiz bilgi korkmanıza, endişelenmenize ve stresli olmanıza neden olur.
  • Tek başınıza üstesinden gelemediğinizi düşündüğünüz ya da ciddi düzeyde bir psikolojik sıkıntınız varsa mutlaka bir psikiyatri uzmanı ile bunu paylaşmayı unutmayın.

“Hamilelik Psikolojisi” Konulu yazımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Hamilelik Psikolojisi: funduszeue.info

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Hamilelikte Yaşanan Stres Bebeği Etkiler mi?

Bireyin sağlıklı bir şekilde gelişmesinin temeli henüz anne karnındayken başlamaktadır. Anne karnındaki bir bebek, annenin duygusal sisteminin bir parçası olarak da büyümektedir. Yani bebek, annenin yemek içme alışkanlıklarından, fizisel hareketlerinden etkilendiği kadar onun ruhsal çalkantılarından, mutluluğundan, heyecanından da etkilenmektedir. Dolayısıyla anne adayının gebelik boyunca yaşadığı ruhsal durumlardan bebeğin de psikolojisi etkilenmektedir.

Stres, gebelik üzerinde hangi etkilere yol açar?

Gebelik, her kadın için biraz fedakarlık yapması gereken süreçleri barındırmaktadır. Anne adayının bu dönemde gebeliğe bağlı ya da gebelikten bağımsız problemlerden dolayı; sıkıntı, stres, üzüntü, ağlama nöbetleri, duygu durumunda değişiklik yaşaması, aşırı kızgınlık ve öfke gibi durumlarla karşılaşması gebelik gidişatını etkileyebilir. Anne adayının bu sebeplere bağlı olarak strese girmesi, karnındaki bebeği de etkilenebilmektedir. Çünkü annenin stres yaşaması halinde, vücuttaki stres hormonları olan kortizol ve adrenalin de artmaktadır. Artan stres hormonları kan yoluyla bebeğe de geçebilmektedir.

Gebelik döneminde anne adayının yaşayacağı ağır stres durumu, travma olarak adlandırılır. Örneğin anne adayının başına gelen kötü bir olay ya da sosyal hayata bağlı yaşadığı huzursuzluklar, vücudun daha fazla kortizol (stres hormonu) salgılamasına neden olmaktadır. Anne adayının gebelik sürecinde yaşayacağı stres, bebeğin gelişim sürecini etkilemekle birlikte, yetişkinlik döneminde depresyon gibi ciddi rahatsızlıklar yaşama riskini arttırabilir. Bunun dışında bebekte davranış bozuklukları, dikkat ve konsantrasyon eksikliği, içine kapanıklılık hali, saldırganlık gibi olumsuz gelişimler yaşanabilir.

Anne adayı, gebelik döneminde deprem veya benzeri doğal felaketler yüzünden ciddi psikolojik travmalar yaşayabilmektedir. Araştırmalar, bu doğal felaketlere bağlı olarak anne adayının yaşadığı stresin bebeğin ergenlik dönemine geldiğinde depresyon, şizofreni gibi ciddi psikolojik rahatsızlıklara yakalanma riskini arttırdığını da göstermektedir.

Gebelik döneminde stresten korunma yolları

Anne adayları gebelik döneminde yalnızca bedenlerine değil duygusal hallerine de özen göstermelidir. Nasıl ki anne adayı bebeğin yeme içme ihtiyacını karşılamak için beslenmesine dikkat ediyorsa, bebeğinin sağlıklı bir ruh hali için de kendi psikolojisinin iyi olmasına dikkat etmelidir.

Hamilelikte yaşanan stres, birçok anne adayı için ortak bir durumdur. Bebeğin geleceği, maddi sorunlar, ebeveynlikle ilgili sorumluluklar gibi endişeler sebebiyle stres yaşanması doğaldır. Ancak bu stresin kontrol altında tutulması gerekir. Şayet bu endişeler kontrol altında tutulamıyor ise, anne adayı profesyonel yardım almaktan çekinmemelidir. bir durumun olduğu unutulmamalıdır. Bu dönemde anne adayları psikolojik destek almaktan çekinmemelidirler. Alınacak destek, stres etkilerini en aza indirilebilmektedir. Stresin tamamen ortadan kaldırılması mümkün olmasa da psikolojik destek ile stres kontrol altında tutularak, zararlı etkilerinden hem anne, hem de bebek korunabilir.

Psikolojik destek ile birlikte anne adayının yakın çevresinin de vereceği destek çok önemlidir. Anne adayının sıkıntılı olduğu konuları eşiyle veya yakın çevresiyle paylaşması onun büyük oranda rahatlamasını sağlayacaktır. Bunun dışında düzenli bir uyku düzeni ve doktorun önerisi ile düzenli egzersiz yapmak anne adayını ruhsal olarak rahatlatacaktır. Annenin ruhsal olarak rahatlaması, bebeğin gelişimini olumlu olarak etkileyecektir.

Prof. Dr. Cem Fı&#;ıcıoğlu

Prof. Dr. Cem Fı&#;ıcıoğlu
[email protected]

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası