doğum kontrol hapına adet olmadan başlanır mı / Adet Olmadan Doğum Kontrol Hapına Başlanır Mı? Ne Zaman Başlanır? - Sağlık Haberleri

Doğum Kontrol Hapına Adet Olmadan Başlanır Mı

doğum kontrol hapına adet olmadan başlanır mı

Doğum Kontrol Hapı: Nedir, Avantajları ve Dezavantajları, Kullanım Şekli, Yan Etkileri

Doğum Kontrol Hapı Nedir?

Doğum kontrol hapları, kadınlar tarafından kullanılan ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebeliğin oluşmasını çok yüksek bir oranda önleyebilen bir doğum kontrol yöntemidir. Hormon içeren bu haplar, içerikleri nedeniyle hormonal kontraseptifler veya ağız yoluyla alınmaları nedeniyle oral kontraseptifler olarak da adlandırılır. Bu haplar gebeliğin önlenmesinde %99,9 gibi çok yüksek bir oranda etkilidir. Ancak HIV, bel soğukluğu veya herhangi bir başka cinsel yolla bulaşan hastalığa karşı koruma sağlamaz. Doğum kontrol hapları, östrojen ve progesteron hormonlarının bir kombinasyonunu veya yalnızca progesteron hormonunu içerir. Hapların içeriğinde bulunan hormonlar sentetik, bir diğer deyişle insan yapımı hormonlardır ve kadın vücudunda üretilen doğal formları ile aynı etkiyi gösterir. İçerdiği hormon türü ve bir döngüde kullanılacak olan hapların hormonal dengeleri her doğum kontrol hapı türü için farklı olabilir. Bu hapların tamamı her kadının kullanımı için uygun değildir. Dolayısıyla doğum kontrol hapı kullanımına başlamadan önce mutlaka hekim görüşü alınması önerilir.

Doğum Kontrol Hapı Avantajları

Doğum kontrol hapları, diğer birçok doğum kontrol yöntemine oranla önemli avantajlara sahiptir. Bu nedenle kadınlar tarafından gebelikten korunmak için sıklıkla tercih edilir. Bu avantajlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • 7/24 koruma sağlayarak cinsel ilişki durumunda doğum kontrolü hakkında herhangi bir ek işlem gerektirmez, böylelikle herhangi bir endişe veya hazırlık gerekliliği oluşturmaz.
  • Adet döngüsünü düzenlemeye, anemiyi (kansızlık) önlemeye, hormonal dengeyi korumaya ve tüylenme, akne gibi bazı hormonal kaynaklı hastalığın tedavi edilmesine yardımcı olur.
  • Ağrılı adet dönemleri olan kadınlarda bu sorunun giderilmesini, adet kanamasının daha az ve ağrısız olmasını sağlar.
  • Birçok doğum kontrolü yöntemine oranla çok daha yüksek etkiye sahiptir.
  • Kullanımının bırakılmasıyla birlikte kısa bir süre içerisinde doğurganlık yeteneği yeniden kazanılır.

Doğum Kontrol Hapı Dezavantajları

Doğum kontrol haplarının en önemli dezavantajı cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamamasıdır. Bu tür enfeksiyonlardan korunmak için doğum kontrol hapı ile gebelikten korunan kadınların ek olarak prezervatif kullanımına özen göstermesi gerekir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmada en etkili yöntem bir bariyer korunma türü olan kondom kullanımıdır. Dolayısıyla doğum kontrol hapı ile prezervatif kullanımının bir arada olması hastalıklara karşı etkili bir koruma sağlayacaktır. Tek eşli olan ve düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptıran bireylerde cinsel yolla bulaşan hastalık riski daha düşük olduğundan doğum kontrol hapları tek başına da tercih edilebilir. Bu konuda karar bireye aittir.

Doğum Kontrol Hapı Nasıl Kullanılır?

Östrojen ve progesteron hormonlarını bir arada içeren kombinasyon türü haplar üç farklı alt gruba sahiptir. Bunlardan ilki olan monofazik haplar bir aylık döngüde kullanılır ve her hap eşit miktarda östrojen ve progesteron içerir. Döngü boyunca aktif (hormon içeren) haplar alınırken döngünün sonunda bir süre boyunca inaktif hap alınır ve bu süreçte adet kanaması gerçekleşir. İkinci grup olan multifazik haplar, döngü sırasında farklı seviyelerde östrojen ve progesteron alınmasını sağlar. Tıpkı monofazik haplarda olduğu gibi döngünün sonunda inaktif haplar alınır ve bu süreçte adet dönemi gerçekleşir. Üçüncü grup olan uzatılmış döngü hapları ise 13 haftalık döngüler halinde kullanılır. 12 hafta boyunca aktif haplar alındıktan sonra inaktif hap alınmaya başlar ve adet kanaması gerçekleşir. Bu hapları kullanan kadınlarda yılda üç kez adet kanaması olur. Tüm bu doğum kontrol hapı türlerine ek olarak bir de yalnızca progesteron hormonu içeren haplar söz konusudur. Mini hap olarak da adlandırılan bu haplar çeşitli nedenlerle östrojen hormonu alamayan kadınlarda tercih edilir. Döngü boyunca alınan tüm haplar aktiftir ve progesteron içeren haplar alınırken adet kanaması olabilir veya olmayabilir. Östrojen ve progesteron hormonlarını içeren kombinasyon hapları, farklı çeşitlere sahiptir. Aylık paketler halinde eczanelerde satılan bu ilaçlar 21 veya 28 günlük hap içerir. 21 adet olanlarda kutu bitiminde 7 gün ara verilir. 28 tablet olanlar ara vermeden kullanılır. Bazı uzatılmış döngü hapları 91 günlük döngü için gerekli olan hapları içerir. Sadece progesteron hormonu bulunduran haplar ise 28 günlük, yani 28 adet hap içerir. Türü ne olursa olsun doğum kontrol hapları her gün aynı saatte, hekimin veya eczacının önerdiği şekilde alınmalıdır. Hapların doğru şekilde, düzenli ve aynı saatlerde alınması doğum kontrolünün etkinliği ve koruyuculuğun en üst düzeyde olabilmesi için çok büyük bir öneme sahiptir.

Doğum Kontrol Hapı Yan Etkileri

Doğum kontrol hapları birçok kadın için güvenli ve etkili bir gebelik önleyici ajandır. Ancak hormon içerikli ilaçlar olmaları nedeniyle kişiden kişiye değişen çeşitli yan etkileri söz konusudur. Her kadının vücudu, doğum kontrol hapının içeriğinde bulunan hormonlara karşı farklı tepki gösterebilir. Ancak hapların yaygın görülen yan etkileri arasında şunlar yer alır:

  • Cinsel istekte azalma
  • Mide bulantısı
  • Karın ağrısı
  • Kilo artışı
  • Göğüslerde gerginlik, dolgunluk ve hassasiyet
  • Adet periyotları arasında gerçekleşen ara kanamalar
  • Baş ağrısı
  • Ruh halinde değişiklikler

Yukarıdaki yan etkiler genellikle doğum kontrol hapı kullanımının başladığı ilk haftalarda veya ilk aylarda yoğun olarak görülür. Sonradan vücudun haplara alışması ile birlikte yavaş yavaş azalarak yok olur. Uzun süren veya ciddi rahatsızlıklar yaratan haplar konusunda hekime danışılmasında fayda vardır. Bazı durumlarda bir doğum kontrol hapı bir kişide fazla yan etkiye neden olduğunda farklı bir hap türüne geçiş yapılması gerekebilir. Belirtilen yan etkilere ek olarak doğum kontrol haplarının bir diğer yan etkisi ise kan pıhtılaşması riskini artırmasıdır. Özellikle östrojen ve progesteron kombinasyonundan oluşan haplar damar içi kan pıhtılaşması olasılığını belirli bir ölçüde artırır. Bu olasılık sağlıklı kadınlar için oldukça düşüktür ve hamilelik, doğum gibi birçok doğal olayda pıhtılaşma riski yükselir. Ancak yine de kan pıhtılaşması riskindeki artış kalp krizi, hipertansiyon tansiyon, felç gibi olumsuzluklara zemin hazırlayabilir. Bu nedenle obezite, hareketsizlik, uzun süren yatak istirahati, hipertansiyon veya kanama bozukluğu gibi herhangi bir sağlık sorunu bulunan kişilerde farklı doğum kontrol yöntemlerinin tercih edilmesinde fayda olabilir. Bu ve bunun gibi sebeplerden dolayı aile planlamasında doğum kontrol hapı kullanımına başlamak isteyen kadınların öncelikle bir sağlık kontrolünden geçmesi, ardından jinekoloji uzmanlarından görüş alması gerekir. Bazı durumlarda çeşitli hastalıkları bulunan kadınların farklı bir tür doğum kontrol hapına yönelmesi ya da bu hapların kullanımını tercih etmemesi gerekebilmektedir. Aynı şekilde doğum kontrol hapı kullanan kadınların da düzenli olarak jinekolojik muayenelerini ve rutin tahlillerini yaptırmasında fayda vardır.

Siz de doğum kontrol yöntemi olarak doğum kontrol hapı kullanmaya başlamayı düşünüyorsanız jinekoloji uzmanlarına danışarak bu yöntemle korunmaya uygun olup olmadığınızı öğrenebilir, hekiminizin uygun görmesi halinde size önereceği ilacı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Yeni başlayanlar için doğum kontrol hapı kullanımı nasıl olmalıdır? Doğum kontrol nedir, nasıl kullanılır?

Hamilelik kad&#;nlar aç&#;s&#;ndan oldukça hassas bir konudur. Ço&#;u kad&#;n vakti geldi&#;inde anne olmak ister. Kad&#;nlar planlad&#;klar&#; zamandan önce hamile kalmamak için baz&#; yöntemlerden faydalan&#;rlar. Do&#;um kontrol hap&#; da bu yöntemler aras&#;nda yer al&#;r. Do&#;um kontrol haplar&#; sadece hamileli&#;i planlamak için de&#;il kistler ya da di&#;er kad&#;n hastal&#;klar&#; için kullan&#;labilir. Ancak bu tür haplar&#; doktor tavsiyesi ile kullanmak gerekir. Doktor yönlendirmesi olmadan ilaç kullanmak istenmeyen yan etkilerin ortaya ç&#;kmas&#;na sebep olabilir.

Do&#;um kontrol hap&#; nedir?

S&#;kl&#;kla ad&#;ndan bahsettiren "Do&#;um kontrol nedir?" sorusu pek çok kad&#;n&#;n kafas&#;n&#; kar&#;&#;t&#;r&#;yor olabilir. Do&#;um kontrolün birden fazla yöntemi bulunur. Bunlardan birisi de do&#;um kontrol hap&#; kullan&#;m&#;d&#;r. Günümüzde do&#;um kontrol hap&#; gebeli&#;i önlemek veya adet döngüsünü düzenlemek için kullan&#;l&#;r. Özellikle korunmas&#;z cinsel ili&#;kide hamileli&#;i yüksek oranda engellese de tam olarak bir korunma yöntemi olmad&#;&#;&#; göz önünde bulundurulmal&#;d&#;r. Do&#;um kontrol haplar&#;n&#;n baz&#;lar&#; içerisinde hem östrojen hem de progesteron hormonu bar&#;nd&#;r&#;r. Baz&#;lar&#;nda ise yaln&#;zca progesteron hormonu bulunur. Kad&#;n do&#;um uzmanlar&#;, kullan&#;m amac&#;na göre bu haplar&#; hastalar&#;na tavsiye eder. Haplar içerisinde bulunan hormonlar kad&#;n vücudunun üretti&#;i östrojen ve progesteron hormonunu taklit eder. Do&#;um kontrol haplar&#;n&#;n kullan&#;m amac&#;na göre farkl&#; türleri bulunur. Do&#;um kontrol türleri &#;u &#;ekildedir:

  • Kombine do&#;um kontrol ilaçlar&#;: Bu do&#;um kontrol haplar&#; ço&#;unlukla hamile kalmamak için kullan&#;l&#;r.
  • Acil kontrasepsiyon: Bu haplar yaln&#;zca ihtiyaç duyuldu&#;u zaman kullan&#;lan haplard&#;r. Ertesi gün hap&#; olarak da bilinir. Cinsel ili&#;ki sonras&#; meydana gelebilecek hamilelik riskini önlemek için kullan&#;l&#;r.
  • Progesteron içeren ilaçlar: Bu tür haplar sadece progesteron hormonu içerir.

Bu haplar&#;n düzenli bir &#;ekilde ve ayn&#; saatte al&#;nmas&#; son derece önemlidir.

Do&#;um kontrol hap&#; nas&#;l kullan&#;l&#;r?

Do&#;um kontrol haplar&#;n&#;n düzenli bir &#;ekilde kullan&#;lmas&#; etkisinin görülmesi aç&#;s&#;ndan büyük bir önem ta&#;&#;r. Yeni ba&#;layanlar için do&#;um kontrol hap&#; kullan&#;m&#;n&#;n do&#;ru bir &#;ekilde ö&#;renilmesi gerekir. Do&#;um kontrol haplar&#; ço&#;unlukla 21 tabletten meydana gelir. Kombine do&#;um kontrol haplar&#; ise 28 tabletten olu&#;ur. 21 günlük olan do&#;um kontrol haplar&#;n&#;n her gün düzenli ve ayn&#; saatte al&#;nmas&#;na dikkat edilmesi gerekir. Düzensiz kullan&#;m&#;nda ara kanama gibi baz&#; s&#;k&#;nt&#;lar ya&#;anabilir. Böyle bir durumu ya&#;ayanlar&#;n hiç vakit kaybetmeden doktora gitmesi son derece önemlidir.

21 günlük yani 3 haftal&#;k hap kullan&#;m&#;ndan sonra bir süre ara verilir. Ara verildikten sonra ise adet kanamas&#; ba&#;lar. Bu 7 günlük arada adet kanamas&#;n&#;n gerçekle&#;mesi beklenir. &#;lk tablet bittikten sonra yakla&#;&#;k gün içerisinde kanama ba&#;lar. E&#;er ba&#;lamad&#;ysa ve geciktiyse mutlaka doktora görünmek gerekir. Bu tür haplar düzenli kullan&#;ld&#;&#;&#; takdirde ki&#;iye birçok fayda sa&#;lar. Ancak doktor onay&#; almadan do&#;um kontrol hap&#; kullan&#;lmas&#; sak&#;ncal&#; olabilir. Bu yüzden kad&#;nlar&#;n do&#;um kontrol hap&#;n&#; doktor gözetiminde kullanmalar&#; önemlidir.

Do&#;um kontrol haplar&#; kullan&#;l&#;rken 21 ya da 28 günlük tablette yer alan haplar&#;n her gün ayn&#; saatte içilmesi gerekir. Her gün içilen ilaç e&#;er unutulduysa hat&#;rland&#;&#;&#; zaman içilebilir ancak unutulmu&#; olan dozu tamamlamak için ekstra bir hap al&#;nmamas&#; gerekir. gün boyunca her gün düzenli ve ayn&#; saatte ilaç al&#;nd&#;ktan ve tablet bittikten sonra 7 günlük bir ara verilir. E&#;er ilaç kullan&#;lmaya devam edilecekse 8. günde yeni tabletle devam edilir. Örne&#;in pazartesi günü ilac&#;n&#;z bittiyse bir sonraki pazartesi günü de dâhil olmak üzere 7 günlük bir ara verilir ve 8. gün yani sal&#; günü ilaç kullan&#;lmaya ba&#;lan&#;r.

Do&#;um kontrol hap&#; ne i&#;e yarar?

Do&#;um kontrol hap&#; hamileli&#;in önlenmesi ba&#;ta olmak üzere birçok kad&#;n hastal&#;&#;&#;n&#;n tedavisinde de kullan&#;lan bir hap türüdür. Baz&#; do&#;um kontrol haplar&#; hem östrojen hem de progesteron hormonu içerisinden baz&#;lar&#; ise yaln&#;zca progesteron hormonu bar&#;nd&#;r&#;r. Bu haplar&#;n içerisinde bulunan hormonlar sentetiktir. Do&#;um kontrol haplar&#;n&#;n kad&#;nlardaki as&#;l görevi yumurtlamay&#; önlemek ve düzenlemektir.

Do&#;um kontrol haplar&#; genellikle kad&#;nlarda cinsel ili&#;ki sonras&#; istenmeyen gebeli&#;i önlemek amaçl&#; kullan&#;l&#;r. Ancak tek kullan&#;m alan&#; hamileli&#;i planlamak ya da gerçekle&#;memesini sa&#;lamak de&#;ildir. Pek çok kad&#;n hastal&#;&#;&#;nda da do&#;um kontrol haplar&#; kullan&#;labilir. K&#;s&#;rl&#;k tedavilerinde, adet düzensizli&#;i gibi sorunlarda ya da dermiod, polikistik over gibi kist problemlerinde de do&#;um kontrol hap&#; kullan&#;m&#; mevcuttur. Do&#;um kontrol haplar&#;n&#;n yan etkileri olabilir. Bu yüzden bu tarz haplar&#;n doktor kontrolünde kullan&#;lmas&#; gerekir. Do&#;um kontrol hap&#; kullan&#;m&#; ile ilgili en do&#;ru bilgi için alan&#;nda uzman bir kad&#;n do&#;um uzman&#;na dan&#;&#;&#;lmas&#; önerilir.

Do&#;um kontrol hap&#; ne zaman korumaya ba&#;lar?

Kad&#;n do&#;um uzmanlar&#; do&#;um kontrol hap&#;n&#;n her gün ayn&#; saatte kullan&#;lmas&#;n&#; tavsiye eder. Düzenli kullan&#;ld&#;&#;&#;nda istenilen etkinin görülmesi mümkündür. Do&#;um kontrol haplar&#;n&#;n koruma etkisini sa&#;layabilmesi için düzenli bir &#;ekilde her gün ayn&#; saatte içilmelidir. Do&#;um kontrol hap&#; kullan&#;ld&#;&#;&#; andan itibaren etkisini gösterir. Ancak doktorlar özellikle ilk ay do&#;um kontrol hap&#; kullan&#;rken cinsel ili&#;ki esnas&#;nda kondom kullan&#;lmas&#; da önerir. Doktorlara göre do&#;um kontrol haplar&#; düzenli ve ayn&#; saatte kullan&#;ld&#;&#;&#; takdirde gebelikten %99 oran&#;nda korumaktad&#;r. Ancak do&#;um kontrol haplar&#; % korunma yöntemi de&#;ildir, %1 de olsa korumama ihtimali bulunur. Bu nedenle % korunma için kondom gibi di&#;er seçenekler kullan&#;lmal&#;d&#;r.

Do&#;um kontrol hap&#; ne zaman kullan&#;l&#;r?

Do&#;um kontrol haplar&#;n&#; do&#;ru zamanlarda kullanmak oldukça önemlidir. Bunun için doktor kontrolünde kullanmas&#; gerekir. Do&#;um kontrol haplar&#;n&#;n 21 günlük ve 28 günlük olmak üzere iki farkl&#; çe&#;idi bulunur. Kad&#;n do&#;um uzmanlar&#; do&#;um kontrol hap&#; çe&#;idi fark etmeksizin hap&#;n adet kanamas&#;n&#;n 5. gününde kullan&#;lmaya ba&#;lanmas&#;n&#; tavsiye eder. Örne&#;in ilk tabletiniz bittikten sonra 7 günlük aradan&#;n 5. gününde adet kanaman&#;z ba&#;lad&#;ysa do&#;um kontrol hap&#;na tekrardan ba&#;lamak için adetinizin bitmesini beklememeli, 7 günlük ara bittikten sonra kullanmaya ba&#;laman&#;z gerekir. Ancak en do&#;ru kullan&#;m için mutlaka doktor tavsiyesi almak gerekir.

Do&#;um kontrol hap&#; bittikten kaç gün sonra adet olunur?

Do&#;um kontrol haplar&#;n&#;n temel kullan&#;m amac&#; kad&#;nlar&#; istenmeyen gebelikten korumakt&#;r. Bunun için do&#;um kontrol haplar&#;n&#;n her gün ve ayn&#; saatte al&#;nmas&#;na dikkat edilmesi gerekir. Do&#;um kontrol hap&#;ndan sonra adet kanamas&#; ortalama 1 hafta içerisinde ba&#;lar. Ancak her kad&#;nda bu durum ayn&#; olmayabilir. Baz&#; kad&#;nlarda adet kanamas&#; daha erken ba&#;larken baz&#; kad&#;nlarda ise daha geç olabilir. Bu durum doktorlar taraf&#;ndan normal kabul edilir. 7 günlük ara içerisindeki herhangi bir günde kanaman&#;z ba&#;layabilir. Ancak kanaman&#;z sürekli olarak gecikiyorsa mutlaka doktora ba&#;vurman&#;z gerekir.

Do&#;um kontrol hap&#;n&#; b&#;rakt&#;ktan kaç gün sonra adet olunur?

Do&#;um kontrol haplar&#; hem hamileli&#;i engellemek hem de adet döngüsünü düzenlemek için en yayg&#;n kullan&#;lan hap türlerinden biridir. Adet düzensizli&#;i için do&#;um kontrol hap&#; kullananlar ile gebeli&#;i önlemek için do&#;um kontrol hap&#; kullananlar için etki ayn&#;d&#;r. Hap&#; b&#;rakt&#;ktan sonra ortalama 7 gün içerisinde adet kanamas&#; gerçekle&#;mesi beklenir.

Do&#;um kontrol hap&#; 7 günlük arada korur mu?

Do&#;um kontrol hap&#;n&#;n düzenli kullan&#;lmas&#; beklenen etkinin görülmesi aç&#;s&#;ndan son derece önemlidir. Do&#;u kontrol hap&#; bittikten sonra adet kanamas&#; için ortalama 7 gün beklenir. Bu 7 günlük süreçte hap kullan&#;lmasa dahi koruyucu özelli&#;i devam edebilir. Ancak bu koruma etkisine % güvenmemek ve do&#;um kontrol hap&#; kullan&#;lsa bile kondom gibi korunma yöntemleri seçilmelidir. Do&#;um kontrol hap&#; 7 günlük arada adet olmad&#;m sorunu baz&#; kad&#;nlarda ya&#;anabilir. Her kad&#;n&#;n adet döngüsü farkl&#; oldu&#;undan bu durum ciddi bir s&#;k&#;nt&#;ya yol açmaz. Gebeli&#;i önleme veya adet döngünüzü düzenlemek için kullan&#;lan do&#;um kontrol haplar&#;n&#;n doktor kontrolünde kullan&#;lmas&#; son derece önemlidir.

Adet olmadan do&#;um kontrol hap&#;na ba&#;lan&#;r m&#;?

Do&#;um kontrol haplar&#; adet kanamas&#; ba&#;lad&#;ktan sonra al&#;n&#;r. Adet kanamas&#; gerçekle&#;meden do&#;um kontrol hap&#;n&#;n kullan&#;m&#; tavsiye edilmez. Ço&#;unlukla adet kanamas&#;n&#;n 5. günde hap kullan&#;lmaya ba&#;lan&#;r. Do&#;um kontrol hap&#;na ba&#;lamadan önce doktora dan&#;&#;&#;lmas&#; son derece önemlidir. Bu tür haplar&#;n doktor gözetiminde kullan&#;lmas&#; gerekir. E&#;er adet kanaman&#;z gelmediyse ve do&#;um kontrol hap&#;na ba&#;laman&#;z gerekiyorsa doktorunuzun reçetelendirdi&#;i adet söktürücü ilaçlar&#; kullanman&#;z gerekebilir.

Do&#;um kontrol hap&#; adeti geciktirir mi?

Kad&#;n do&#;um uzmanlar&#;na göre do&#;um kontrol hap&#; kullan&#;l&#;rken adet kanamas&#;nda gecikme ya&#;anabilir. Do&#;u kontrol haplar&#;n&#;n yan&#; s&#;ra yo&#;un stres, hormonal dengedeki bozukluklar, düzensiz beslenme, yo&#;un egzersiz, hamilelik gibi faktörlerde adetin gecikmesinde etkili olabilir. Do&#;um kontrol hap&#; kullan&#;rken adet gecikmesi ya&#;ayanlar&#;n kendi doktorlar&#;n&#; bu konu hakk&#;nda bilgilendirmesi son derece önemlidir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Adet olmadan doğum kontrol hapına başlanır mı?


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/sag/public_html/sorusor/qa-include/funduszeue.info on line
Sağlık Uzmanları - Doktora Sor - Doktor Sitesi
  • Giriş
    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/sag/public_html/sorusor/qa-include/funduszeue.info on line
  • Üye Ol
    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/sag/public_html/sorusor/qa-include/funduszeue.info on line
  • Anasayfa
    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/sag/public_html/sorusor/qa-include/funduszeue.info on line
  • Sorular
    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/sag/public_html/sorusor/qa-include/funduszeue.info on line
  • Kategoriler
    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/sag/public_html/sorusor/qa-include/funduszeue.info on line
  • Üyeler
    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/sag/public_html/sorusor/qa-include/funduszeue.info on line
  • Soru Sor
    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/sag/public_html/sorusor/qa-include/funduszeue.info on line
  • İletişim
    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/sag/public_html/sorusor/qa-include/funduszeue.info on line
  • Uzman Kaydı
    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/sag/public_html/sorusor/qa-include/funduszeue.info on line
  • Blog
    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/sag/public_html/sorusor/qa-include/funduszeue.info on line

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/sag/public_html/sorusor/qa-include/funduszeue.info on line

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/sag/public_html/sorusor/qa-include/funduszeue.info on line

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/sag/public_html/sorusor/qa-include/funduszeue.info on line

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/sag/public_html/sorusor/qa-include/funduszeue.info on line

İlgili sorular


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/sag/public_html/sorusor/qa-include/app/funduszeue.info on line

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/sag/public_html/sorusor/qa-include/app/funduszeue.info on line

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/sag/public_html/sorusor/qa-include/app/funduszeue.info on line

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/sag/public_html/sorusor/qa-include/app/funduszeue.info on line

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/sag/public_html/sorusor/qa-include/app/funduszeue.info on line

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/sag/public_html/sorusor/qa-include/app/funduszeue.info on line

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/sag/public_html/sorusor/qa-include/app/funduszeue.info on line

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/sag/public_html/sorusor/qa-include/app/funduszeue.info on line

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/sag/public_html/sorusor/qa-include/app/funduszeue.info on line

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/sag/public_html/sorusor/qa-include/app/funduszeue.info on line

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/sag/public_html/sorusor/qa-include/funduszeue.info on line

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home3/sag/public_html/sorusor/qa-include/funduszeue.info on line

Doğum Kontrol Haplarını Ne Zaman Başlamalıyım?

Doğum Kontrol Hapını Ne Zaman Almalı?

Birçok kadın doğum kontrol haplarının ne zaman başlanması gerektiğini bilemeyebilir.

Acaba adet döngüsünün başında mı, sonunda mı, yoksa adet döngüsünün ortasında mı doğum kontrol hapı almaya başlamanın güvenli olup olmadığını merak edebilirsiniz.

Cevap genellikle hapın türüne ve kişinin ihtiyaçlarına göre değişir.

Doğum kontrol hapları, istenmeyen hamileliği önlemede güvenli ve etkili bir yöntemdir. Bazı insanlar için, hap ayrıca ağır kanama ve düzensiz döngüler gibi süreçlerin neden olduğu semptomları azaltmaya da yardımcı olabilir.

Bu yazıda, bir kişinin doğum kontrol haplarına adet döneminin ortasında kullanmaya başlanıp başlanmaması durumunu ve bunun yararları, riskleri ve yan etkilerini incelemekteyiz.

Doğum Kontrol Hapları Adet Döngüsünün Ortasında Başlanabilir Mi?

Hapın hamileliği önlemeye başlaması birkaç gün sürebilir.

Hapın nasıl çalıştığını anlamak için, tipik bir adet döngüsü sırasında ne olduğunu bilmek önemlidir.

Adet Döngüsü Nasıl Olur?

Ortalama adet döngüsü 28 gündür:

Günler: Kanamanın genellikle yaklaşık 4 ile 8 gün boyunca meydana geldiği bir dönemin başlangıcıdır. Bu süre zarfında, bir kişinin hormon düzeyleri, özellikle östrojen, düşüktür ve yumurtalıklarda folikül adı verilen büyüme gelişir.

8. Gün: Kişide genellikle kanama durur ve foliküllerden biri östrojen salmaya başlar ve büyüfunduszeue.info östrojen uterusun kalınlaşmasına neden olur.

Günler: Östrojen seviyeleri doruğa ulaşır ve luteinize hormonunda (LH) bir artış olur. Bu hormon sonunda folikülün patlamasına ve bir yumurta salmasına neden olur.

Gün: Bu, folikülün  yumurta bıraktığı durum tipik olarak yumurtlama günüdür. Bu yumurta genellikle yaklaşık 12 ile 24 saat kadar yaşar. Bu süre zarfında sperm varsa, yumurtayı dölleyebilir. Sperm vücutta 3 ile 5 gün yaşayabilir.

15–24 Günleri: Yumurta, döllenme olup olmamasına bakılmaksızın, fallop borusundan uterusa doğru ilerler. Yırtılmış folikül şimdi, uterus astarını daha kalın yapan ve döllenmiş bir yumurtanın implante etmesi için ideal bir ortam yaratan, progesteron hormonunu üretmeye başlayacaktır.

24–28 Günler: Yumurta döllenmemişse, bu süre zarfında parçalanacaktır. Östrojen ve progesteron seviyeleri düşmeye başlar, bu da uterusun astarını dökmesine ve kişinin bir sonraki döneminin başlamasına yol açar.

Doğum Kontrol Hapı Adetin Kaçıncı Günü Alınır

Eğer bir sağlık sorunu yoksa adet döngüsü sırasında herhangi bir noktada doğum kontrol hapı almaya başlanabilir.

Bununla birlikte, hapın hamileliği önleyen tutarlı bir hormon döngüsü oluşturması birkaç gün sürebilir.

Hap orta döngüsüne, yumurtlama noktası etrafında başlayarak, kişi hamilelik riski altındadır ve hapı en az 7 gün boyunca kullanana kadar yedek bir doğum kontrol yöntemi kullanmalıdır. Daha dikkatli olmak için, ilk ay boyunca prezervatif ve köpük gibi başka bir doğum kontrol şekli kullanın.

Doğum kontrol hakkında diğer makalelere buradan ulaşabilirsiniz.

Doğum Kontrol Hapı Nasıl ve Ne Zaman Başlamalı?

Doğum kontrol hapının ne zaman başlatılacağı konusunda hızlı ve zor bir kural yoktur. Ne zaman başlayacağınızla ilgili tavsiyeler ayrıca bir kadının ne tür bir hap aldığına da bağlıdır. İki ana doğum kontrol hapı türü vardır:

Östrojen ve progesteron hormonlarının sentetik versiyonlarını içeren kombinasyon hapı. Bu hormonlar yumurtlamanın oluşmasının yanı sıra döllenme ve implantasyon olasılığını azaltır.

Sadece progesteronun sentetik bir versiyonunu içeren mini hap. Aynı zamanda sadece progestin hapı olarak da bilinir. Mini hap, öncelikle servikal mukusun kalınlaşmasına ve rahim zarının incelmesine neden olarak gebeliği önler. Bu, döllenme ve bir yumurtanın implantasyon şansını azaltır.

Kombine Doğum Kontrol Hapları

Doktorlar, kombine doğum kontrol haplarının adet döneminin ilk günü veya kendi dönemini başlattıktan sonraki ilk Pazar günü başlatılmasını önerir.

İlk Pazar gününden başlamak iki amaca hizmet eder: hapları başlatmak için tutarlı bir gün sağlar ve adet zamanlamasını etkileyebilir, bu sayede kişinin bir hafta sonu boyunca olması muhtemel değildir. Bu, bazı kimselere bir yararı olabilir veya olmayabilir.

Ancak, herkesin düzenli bir adet döngüsü yoktur. Bir kişi periyoduna başlayabilir ve 2 hafta sonra tekrar alabilir. Bu durumda, bazı insanlar haplarını &#;bir döngünün başlamasına&#; göre zamanlamayı zor bulabilirler.

Düzensiz süreleri olan bir kişi için, ilacı almaya başlamak için en uygun zaman, sürelerini düzenlemeye başlamak için hazır oldukları zaman olabilir.

Bununla birlikte, süresi boyunca doğum kontrol hapı almaya başlamayan kişilerin, en az ilk 2 gün boyunca başka bir kontrasepsiyon (doğum kontrol) şekli kullanmaları gerekir. Tam bir döngü için diğer kontraseptif önlemleri kullanmak akıllıca olabilir.

Maksimum verimlilik için mini hapı her gün aynı 3 saatlik pencerede kullanmak çok önemlidir. Bir kişi, günün hatırlanması gereken ve hatırlanması kolay bir zaman seçmelidir.

Birçok kişi, haplarını her gün aynı saatte almalarını sağlamak için günlük bir hatırlatma ayarlıyor.

Adet Döngüsü Ortasında Doğum Kontrol Hapı Başlamanın Yararları ve Riskleri

Adet döngüsü ortasında doğum kontrol hapına başlamanın sağlığa yararları açık olmasa da, bazı kişiler doğum kontrol haplarını almaya bir an önce almaya başlamayı daha uygun bulabiliyorlar.

Ancak, doğum kontrol hapının adet döngüsü ortasında başlatılması, bir kişinin derhal hamilelikten korunmayacağı anlamına gelir.

Hapı adet döngüsünün ilk 5 günü dışında başlatmayı seçen herkes en azından prezervatif gibi yedek bir doğum kontrol yöntemi kullanmalıdır:

Kombine hap kullanıyorsanız 7 gün

Normal hap kullanıyorsanız 2 gün

Doğum kontrol hapını adet döngüsünün ortasında başlatmanın diğer bir olası riski, bir kadının zaten hamile olabileceğidir. Bununla birlikte, Danimarka&#;da yapılan bir çalışma, hamileliğin erken döneminde doğum kontrol hapı almanın fetusa zarar vermeyeceğini göstermektedir.

Adet döngüsünün ortasında başlarken, bir kişinin vücudunun yeni hormon döngüsüne uyum sağlaması da daha uzun sürebilir. Bazı insanlarda, bu lekelenme veya düzensiz kanamaya neden olabilir. Hapı kullanmaya başladıktan sonra adet döngüsünü daha düzenli bir sürece girmesi biraz zaman alabilir

Doğum Kontrol Hapının Adet Döngüsünün Ortasında Başlatılmasının Yan Etkileri

Doğum kontrol haplarının olası yan etkileri, kişinin ne zaman almaya başladığına bakılmaksızın aynıdır:

  • Göğüslerde hassasiyet
  • Baş dönmesi
  • Baş ağrısı
  • Düzensiz adet kanaması
  • Ruh hali değişiklikleri
  • Mide bulantısı

Tipik olarak, bu belirtiler ilacı aldıktan sonraki 3 ay içinde azalır. Bununla birlikte, bir kişi bu süreden sonra rahatsız edici yan etkiler yaşamaya devam ederse, doktorlarıyla başka bir doğum kontrol hapına geçilmesi hakkında konuşmak isteyebilir.

Doğum Kontrol Hapının Başlamanın Özeti

Doğum kontrol haplarına ne zaman başlanacağına karar vermek, büyük ölçüde kişisel tercihlere ve hap türüne bağlıdır. Hapı, tedavinin başlamasının ilk 5 günü boyunca başlatan bir kişinin hamileliğe karşı derhal korunması gerekir.

Hap adet döngüsü ortasında başlatmayı seçen kişi, kombine hap kullanıyorsanız en az 7 gün, normal hap kullanıyorsanız en az 2 gün yedek kontrasepsiyon (doğum kontrol yöntemi) kullanmalıdır.

Ekstra dikkatli olmak için, kişi her iki doğum kontrol ilacını aldığı ilk ay boyunca başka bir doğum kontrol yöntemi kullanmayı düşünmek isteyebilir.

MedicalNewsToday, Can you start the birth control pill midcycle?,

Referanslar

Balaagh, S. A. (n.d.). Starting birth control pills. Retrieved from funduszeue.info

Birth control pills. (, January). Retrieved from funduszeue.info

Birth control pills: General information. (, May 18). Retrieved from funduszeue.info

Charlton, B. M., Mølgaard-Nielsen, D., Svanström, H., Wohlfahrt, J., Pasternak, B., & Melbye, M. (). Maternal use of oral contraceptives and risk of birth defects in Denmark: Prospective, nationwide cohort study. BMJ, h Retrieved from funduszeue.info

US selected practice recommendations for contraceptive use, Combined hormonal contraceptives. (, February 1). Retrieved from funduszeue.info

US selected practice recommendations for contraceptive use, Progestin-only pills. (, February 1). Retrieved from funduszeue.info

What happens during the typical menstrual cycle? (, March 16). Retrieved from funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası