dönerci vedat usta altındağ / Dönerci Vedat Usta - İzmir - Bornova

Dönerci Vedat Usta Altındağ

dönerci vedat usta altındağ

Bugün iş yerimdeki gizli gurme arkadaşlarım @yilmazozkayaa ve @mykaral sayesinde @donercivedatusta yı keşfettim. Uzun zamandır bu kadar güzel ve gerçek bir döner yememiştim. Döner biftek ve bonfile et ile hazırlanıp odun ateşinde pişiriliyor. Güzel olmaması mümkün değil. İncecik de kesilmiş. Standart tek dönerde yağlı tandır lavaşı üzerinde gr et servis ediliyor.

Ortaya mevsim salatası ve sumaklı soğan ikramları var. Bakır tastaki yayık ayranı hem sunum hem lezzet açısından başarılı. 

Kıbrıs Tatlısı

Altı kek üzeri muhallebiden oluşan Kıbrıs tatlısı çok hafif

Öğle saatlerinde mekan çok yoğun ve sıkışık, oturabilmek için biraz beklemek gerekiyor. Öğleden sonra ise yoğunluğa göre civarı döner bitiyor. Fiyatlar alıştığınız dönercilere oranla yüksek ama gerçek et yediğinizi düşünürseniz verdiğinize değiyor.

Adres: 

Dönerci Vedat Usta

Tel:

KEMALPASA CAD. NO. /A ALTINDAG

Buyrun Bornova’ya

Sizlerle sohbete başlarken, gezip tozacağız demiştim.

Geçen hafta Kemeraltı’ndaydık.

Haydi o zaman bugünde şöyle bi Bornova’yı gezelim ne dersiniz.

Eeee, gezerken de aç susuz duracak halimiz yok di mi ya.

Bir iki lezzet mekanına uğrayacağız elbette.

Şimdi atın sokağa kendinizi, bi Bornova yapacağız

Ben; İzmir Çamdibi’nde, Yeşilova’da, Altındağ’da büyüdüm. Çocukluğum Çimentaş’ın toprak aldığı çukurlarda top oynayarak, çevredeki şeftali, mandalina bahçelerini dolaşarak geçti. Ne bereketli, ne güzel yerlermiş meğer o topraklar.

Yeni yeni öğreniyorum. Öyle olmasa bamyası, üzümü bu kadar meşhur olurmuymuş hiç.

Şimdilerde güzel Bornova’nın ne bamyası kaldı, ne de mis kokulu misket üzümü.

Bir şeyler yapılmaya çalışılıyor ama ne kadar yeterli olur bilinmez.

Yanılmıyorsam geçtiğimiz yıl misket üzümünün fidesini dağıtmışlardı. Ben de aldım, diktim. Bamyası ise maalesef yok denecek kadar az.

Kemeraltı’nda bir dükkanda, “Pulat” marka konservede gördüm en son “Bornova Bamyası”nın resmini. Umarım o da tekrar anlı şanlı “Bornova Bamyası” adıyla bereketli topraklarda yeniden hayat bulur.

Altındağ’da “Dönerci Vedat Usta”da döner, başka bi şey

Bir arkadaşım geçtiğimiz günlerde “Haydi Fedo, seni Altındağ’da bi dönerciye götüreceğim” dedi. “Altındağ mı? Bilirim oraları” diyecek oldum, “Sen bugün kendini bana emanet et, gerisine karışma” dedi.

Saat civarı garaj istikametine doğru yola çıktık. Kokluca Mezarlığı’nı, meşhur havuzlu kahveyi geçtik. Eski Altındağ Belediyesi’nden yaklaşık metre sonra sağda küçük bir dükkanda bitti yolculuğumuz.

Ne yalan söyleyeyim, öyle albenili de bi dükkan değil geldiğimiz yer. İçeriye adım attığımız andan itibaren mis gibi döner kokusuyla bi amca “hoş geldin”le karşıladı bizi.

Dediğim gibi küçük bir dükkan, gördüğümüz ilk boş yere oturduk. Masa üzerinde kuruluş tarihleri ’yı, döneri hayvanın neresinden yaptıklarını ve fiyatlarını gösteren mönü vardı.

Siparişten önce sumaklı soğan ve ayrıca kırmızı-beyaz lahana biraz da maydanoz ile harmanlanmış, üzerine zeytinyağı ve nar ekşisi dökülmüş garnetürlerimiz geldi. Birer tek döner sipariş ettik.

Beklerken ustayla sohbet fırsatım oldu. Genç bir adam Vedat Usta. 7 yaşından beri lokantacılık işinde. Önceleri her çeşit yemek varmış lokantada. Ancak sekiz yıl önce Vedat Bey, ustasından öğrendiği döneri yapmaya karar vermiş. Eeee doğrusu iyi de etmiş. Sekiz yıldır sadece döner sarıyor aynı dükkanda. Etleri kendileri işliyor, lavaşlarını, ayranlarını kendileri yapıyor.

Ailece herkes işin bi ucundan tutuyor.

İzmir’in en işlek yerlerinden birinde kendilerinin işleteceği bir şube düşünüyorlar, ancak karar vermemişler.

İşte dönerimiz geldi. Tam kararında, kurumamış, suyunda servis ediliyor. Yanında, kendilerinin pişirdiği incecik lavaş ekmeği ile sunuluyor.

Böyle çok beğenerek yediğim ikinci döner bu.

İlki Bursa Uludağ Kebapçısı’ndaydı. Ayranlarını bakır tas içinde minik bir kepçeyle getiriyorlar, onunla içiyorsunuz. Porsiyonları gramajlı, tek döner gayet doyurucu. Arkadaşıma teşekkür ediyorum bu güzel mekanı benimle tanıştırdığı için. “Bitmedi” diyor dostum. Teşekkür edip kalkıyoruz Dönerci Vedat Usta’dan.

“Gelmişken İzmir’in ilk kurulduğu alanı göstereceğim” diyor.

Şahane bir yer; Yeşilova Höyüğü.

Garajın arka tarafında, otoyolu gören bir yere doğru ilerliyoruz. Yeşilova burası. Önümüze birden ihtişamlı, zarif bir bina çıkıyor. Çat kapı girdik içeri. İki dakika sonra yanımıza son derece kibar bir beyefendi yanaştı, “Arkadaşlarım sizi birazdan gezdirecek” dedi.

Ardından yine kibar bir hanımefendi arkeolog bizim isteğimizle hızlı bir tur yaptırdı müzede bize. Gerçekten çok güzeldi.

Aklınızda bulunsun

2 Nisan Pazar günü Buca Belediyesi’nin ev sahipliğinde Karacaağaç Mahallesi’nde “Neşeli Otlar Festivali”ni kaçırmayın. Çevre köylerinde yetişen otların tanıtılacağı etkinlikte, yöresel yemekleri tatma imkanı da bulacaksınız. Ayrıca ben de sizler için elimden geldiğince karışık ot kavurması ve tarifini verdiğim rezene salatasını yapacağım. Buca Belediyesi’nin festival günü, belediye hizmet binası önünden saat ’da ücretsiz servis hizmeti olacakmış haberiniz olsun.

Taze rezene salatası

Yine çok değişik ama bir o kadar da kolay bir tarif. Sizlere buradan kendi yaptığım yemeklerin tariflerini veriyorum. Bu da onlardan biri.
Buyrun rezene salatasına

Malzemeler:

1 adet yumruk büyüklüğünde taze rezene.

adet minik kırmızı turp.

1 adet limon.

kaşık sızma zeytinyağ ve biraz tuz.

Yapımına gelince. Rezenenizi ayıklayın. Kalın bir rendeden geçirebileceğiniz gibi, ikiye kesip çok ince yarım ay şeklinde doğrayın. Aynı şekilde minik turplarınızı da yarım ay veya dilediğiniz gibi ince ince doğrayıp, rezenenin üzerine serpiştirin. Birazda rezenenin yeşil, dereotuna benzeyen narin taraflarından doğrayın. Bir limonu minik bir kavanoza sıkın, iki kaşık zeytinyağı ve tuzu ekleyin. Kavanozun kapağını kapatıp bir dakika çalkalayın. Limon ile birbirine karışmış muhteşem karışımı salataya dökün. Veee işte püf noktası. Salatanızı mutlaka ellerinizle karıştırın. Karıştırırken hafifçe sıkın.

Şahane lezzet hazır. Afiyet olsun

Dönerci Vedat İstinye Park’ta

Türk mutfağının geleneksel lezzeti olan ve genellikle Bursa ve Ankara'da meşhur olan döner için ezber bozacak derecede lezzetli olan İzmir'in bir numaralı marka dönercisi dönerci Vedat Usta, Altındağ'da küçük bir dükkânda başlayan serüvenini yeni yerinde de aynı hızla devam ediyor.

Dönerci Vedat, aynı lokasyonda mevcut yerin çaprazında ana cadde üzerinde kişilik İzmir'in marka değerine yakışır çok özel bir mekanın açılışını yaptı. Sokak arası lezzetler bir beldenin en önemli renklerinden biridir. İzmir, bu yönüyle ülkenin yıldız kentidir. Anadolu mutfağı da tüm görkemiyle mahalle aralarına sıkışmıştır. Dönerci Vedat Usta, aslen Mardinli.

Dönerin lezzetini herkesin aklına yazdırmış olan bir aile işletmesi. yılında Kemeraltı kestane pazarında çırak olarak çocukluktan başlamışlar bu işe, Vedat ve Mahmut Akçakale kardeşler. yıl Kemeraltında çalıştıktan sonra Marmaris'te 14 yıl döner işi yapmışlar. Sonra yuvaları İzmir'e dönmeye karar vermişler. Küçük bir dükkânda işe başlamışlar. Orada döner konusunda markalaşmışlar. Bu mekân yetmemeye başlamış talebi karşılayamamışlar.

TAM BİR AİLE İŞLETMESİ

Dönerci Vedat tam bir aile işletmesi. İşin başında bütün süreçlerinde etin alımından işlenmesine pişirilip kesimine kadar işin aile fertleri bulunuyor. Döneri sadece biftek ve kuzu etinden yapılıyor. Kıyma kesinlikle kullanılmıyor. % dana biftekten ve % kuzu kaburgadan yapılmakta. Günümüzde insanlar, teknolojinin gelişmesi, kentleşme, kadının iş hayatına katılması, iş temposunun yoğunluğu, seyahat etme, yalnız yaşama gibi sosyoekonomik ve kültürel çeşitli etkenlerle beslenmelerine daha az zaman ayırmakta ve dolayısıyla bu etkenler beslenme alışkanlıklarını değiştirmektedir.

Bu değişim içerisinde "fast-food" olarak adlandırılan hazır hızlı yemek sistemi ikinci dünya savaşının ardından günümüze kadar toplumların beslenme ihtiyaçlarını gidermede küresel ölçekte hızla yayılarak önem kazanan bir sektör haline gelmiş. Döner kebap, hazır hızlı yemek sistemi içerisinde tüketilen yiyecekler arasında dünyada ilk sıralarda gelen geleneksel bir Türk yiyeceğidir. Döner kebabın ilk olarak Bursa'da yaşayan İskender Bey tarafından, yaklaşık yıl önce kuzu çevirme yemeğinin yapım tekniğinden yararlanarak kemiksiz kuzu ve dana etlerinin şişe takılması ve ateş karşısında pişirmesi ile ortaya çıktığı biliniyor.

ET SEÇİMİ ÇOK ÖNEMLİ

Döneri tattım doyamadım bu ne muhteşem bir lezzet. Yanında, kendilerinin pişirdiği incecik lavaş ekmeği ile sunuluyor. Porsiyonları gramajlı, tek döner gayet doyurucu. Dönerin yanında verilen lavaşları bile özel katkısız geleneksel tandır lavaşı. İlk başlarda lavaşı tandırda anneleri yapıyorlarmış. Dönerci Vedat'ta ikramlar bile çok özel. İçerisinde 13 çeşit yeşilliğin olduğu üzerine mevsiminde nar ile servis edilen salataları harika. Sumaklı soğanları ve közlenmiş kırmızı acı biberi ve közlenmiş arpacık soğanı süper. İzmir'in her yerinden müşterileri gelmektedir.

Özellikle hafta sonları Manisa ve Aydın'dan müşterileri geliyor. Ayran, küçük bakır kaplarda servis ediliyor ve küçük bir kepçe ile içiyorsunuz. Sadece ayran içmek için bile gidilebilir. Gerçekten çok leziz. Ayranda tamamen özel kendilerine ait sosları mevcut formülleri var. Mandırada özel olarak yapılmaktadır. Münver tatlısı mekana özel spesiyal bir tatlı. Ablaları Münevver hanımın yaptığı bir tatlı olduğu için bu ismi vermişler.

Üstü kaymaklı muhallebi altında galeta unundan yapılmış kek ve üzerine bol Erzincan cevizi ile süslenerek servis edilmektedir. Son söz; İşletmecilik yapmak bir marka yaratmak çok önemli. Dönerci Vedat usta ve ailesi bir işi sevgi ile tutku ile yapınca bu onların yaşam biçimi olmuşsa başarı geliyor. Ve İzmir'in bir numaralı marka dönercisi oluyorsunuz. Mutfak kültürümüze gastronomimize İzmir'e kazandırdığı marka değer için Dönerci Vedat ailesine teşekkürlerimi sunuyorum.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası