sırtta yağ bezesi neden olur / Lipom (Yağ Bezesi) Neden Olur, Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sırtta Yağ Bezesi Neden Olur

sırtta yağ bezesi neden olur

Lipoma (Yağ Bezeleri) Tehlikeli Midir?

Lipoma (Yağ Bezeleri) Tehlikeli Midir?

Lipoma (Yağ Bezesi) Nedir?

Vücutta bulunan yağ hücrelerinin çok fazla büyümesi ile meydana gelen iyi huylu kitlelerdir. Vücudun yağ hücrelerinin bulunduğu herhangi bir bölgesinde görülebilmektedir. Belirli bir yaş aralığı yoktur. Her yaşta görülebilmektedir. Fakat çocuklarda çok nadir görülmektedir. Vücudun her yerinde görülebilmektedir. Boyun, karın bölgesi, sırt, omuz, kollar ve bacalar en sık görülen yerlerdir.

Lipomlar Nasıl Oluşur? Neden Oluşur?

Hastanın yaptığı bir şeye göre oluşmamaktadır. Lipomların içinde yap hücresi bulunduğundan dolayı kilo almaya bağlı olarak büyüyebilmektedir. Her yaştan kişide görülür ve doğuştan da olabilmektedir.

Lipomalar Kimlerde Görülür?

Yaygın olarak görülen bir hastalıktır. 100 kişiden birinde lipoma görülebilmektedir. Lipoma sayısı birkaç adet veya daha fazla görülebilmektedir. Yani sayısı değişmektedir.

Vücutta Hangi Bölgelerde Görülür?

Sırt, boyun, kol ve bacaklarda, saçlı deride ve deri olan her bölgede görülmektedir.

Lipoma Semptomları Nelerdir?

Cildin alt kısımlarında görülmektedir. Çok yumuşak oldukları için dokunulduğunda hissedilmektedir. Lipoma acıya neden olmamaktadır. Yalnız bu durum lipomanın nerede bulunduğuna bağlı olabilmektedir.

Lipomanın Teşhisi

Uzman doktor tarafından muayene sırasında teşhis koyulmalıdır. Birçok vakada uzman doktorlar, lipomayı kolay bir şekilde teşhis edebilmektedir. Bazı bölgelerde ultrason ile teşhis koyabilmektedir.

Lipomanın Tedavi Yöntemleri

Genel olarak lipomaları aldırmaya gerek yoktur. Fakat bazı durumlarda hasta veya doktor lipomayı alabilmektedir. Bu durumun sebebi oluşan kitlenin lipoma olup olmadığını belirlemektir.  Büyümeye devam eden bir lipoma var ise, sinirlere baskı yaparak veya bağırsak tıkanıklığına yol açarak semptomlara neden olmaktadır. Hasta lipmayı aldırmak isteyebilir ve genel olarak lokal anestezi yöntemi ile operasyon yapılmaktadır.

Lipomalar Kansere Dönüşebilir Mi?

Lipomaların kansere dönüşmesi oldukça nadirdir. Liposarkom yağ hücrelerinin kanserli olan  tümörlerine denilmektedir.  Lipomalardan kaynaklanmamaktadırlar. Fakat lipomalar değişkenlik gösterir veya yeni kitleler görülürse, mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Benzer Yazılar

El ve Ayaklar Neden Terler?
El ve Ayaklar Neden Terler?

Terlemek, insan doğasında oldukça normal bir şeydir, fizyolojik bir durumdur. Ancak bazı durumlarda; eller, ayaklar veya koltuk altları terleyerek kişileri rahatsız etmektedir.

Devamı

Kortizon Nedir?
Kortizon Nedir?

Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kortizon, böbreküstü bezlerinde üretilen oldukça önemli bir hormondur. Vücuda birçok faydası olan ve ilaçlara da katılan kortizon, fazla kullanıldığında veya üretildiğinde ise pek çok ciddi hastalığa sebep olabilir.

Devamı

Yağ Bezesi Nedir, Nasıl Geçer, Nasıl Tedavi Edilir?

Vücudun çeşitli yerlerinde estetik bir kusur olarak ortaya çıkan ve hastaları rahatsız eden yağ bezeleri bir çeşit yağ kitlesi tümörüdür. İyi huylu olduğundan zararsızdır ve yağ bezelerinin %99 oranında tehlike unsuru bulunmaz. Ancak bu noktada her tümörün kanser riski taşımadığını ve tümörlerin hangi durumda kanser şeklinde gelişim göstereceğini bilmek hastalar için daha açık ne doğru bir yaklaşım sağlar. Örneğin yağ bezeleri gibi hızlı büyüyen kitleler hızlı büyüme gösterir ve bazen kontrolsüzce çoğalır. Kanserli dokularda bu hızlı büyüme kontrolsüz şekilde diğer doku ve organlara yayılım gösterecek şekilde olur. Kötü huylu tümörlerde, yani kanserli dokularda kitleyi bir arada tutup diğer dokulara sıçramayı engelleyecek kapsüller bulunmaz. Yağ bezelerinde bu kapsüller bulunduğundan hızlı ve fazla büyüme gösterse de diğer dokulara sıçrama eğilimi göstermeyeceğinden kötü huylu tümörlerden oldukça farklı büyüme gözlenir.

Adiposit denen yağ hücreleri fazla yağ birikimi nedeniyle lipom olarak adlandırılan yağ bezelerine farklılaşabilirler. Yağ bezeleri bu yönüyle estetik bir kusur olmak dışında zararsızdır. Eğer başka bir hastalıkla ilişkili olarak oluşmamışsa hastanın sağlığına olumsuz bir etkisi bulunmaz. Kontrolsüz büyüme gösteren ve kanserleşme gösteren yağ kitleleri (liposarkom) lipomlardan farklıdır ve bu vakalarda teşhis ve operasyon çok önemlidir. Lipomlar ile liposarkomlar arasındaki ayırıcı tanı oluşum bölgeleri, elle palpe edildiğindeki fiziki farklılık, renk ve büyüklükleri, ağrı ve iltihap durumu ile sağlanır. Liposarkomlarda kapsül yapı olmadığından hızlı yayılım ve büyüme görülür. Ayrıca ağrılı, hareketleri kısıtlı, rengi sarı beyazdan griye doğru giden, iltihaplı kitlelerdir. Liposarkom şüphesinde erkenden uzman hekimlere başvurmak gerekir.

Yağ bezeleriniz için tedaviye başvurmadan önce gerekli araştırmayı yapmalı ve vücudunuzda oluşan değişimleri bilerek uygun tedaviye karar vermelisiniz.

Yağ Bezesi Nedir, Yağ Bezesi Nasıl Geçer?

Lipom olarak adlandırılan yağ bezeleri cilt altında, ağrı vermeyen, zararsız, fazla yağ depolarından oluşan kapsüllü yapılardır. Hastada estetik bir kusur oluşturabileceğinden şikâyet edilerek tedavi talep edilir. Lipomlardan farklı olan ve lipomlarla karıştırılabilecek farklı bir yağ dokusu birikimi ise sebase kistlerdir. Bir diğer adıyla yağ kisti olarak bilinen sebase kistler, cilt altından oluşum gösterip, yavaş büyüyen, sebum sıvısı ile çevrili, kapsüle çevrelenmiş kistlerdir. Yağ bezelerinden daha büyük yapılar olup yavaş büyüme gösterirler. Oluşum nedenleri yağ bezeleri gibi fazla yağ depolamalarıdır. Yağ kistleri, yani sebase kistler genelde baş ve genital bölgede görülür. Yağ bezeleri vücudun çeşitli yerlerinde ortaya çıkabilir. Göz çevresinde, ensede, sırtta, kollarda, kol altında, boyunda, bacakta, genital bölgede yağ bezelerine sıkça rastlanır. Nadir de olsa kemik, kas, eklem, iç organlarda, abdominal boşlukta, sindirim sisteminde, bağırsaklarda da yağ bezeleri görülür. Bağırsaklardaki yağ bezeleri yaygın görülmeyen bazı vakalarda bağırsak tıkanmasına neden olabileceği için tedavi gerektirir.

Hızlı büyüyen yağ bezeleri sarı-beyaz arası renk tonlarına sahiptir. Sayıca çok ya da tekli olabilirler. Genelde 1-25 cm boyutta olurlar. Göz çevresinde yerleşim gösteren lipomlar çoklu ve 1 cm’den daha küçük boyutta da olabilir. Göz kapağı gibi sık ve refleksif hareket gösteren yerlerdeki lipomlar harekete engel olabileceği için hastaların şikâyet nedeni olabilir.

Hızlı büyüdükleri için bir anda ortaya çıkan yağ bezelerine karşı hastalar “yağ bezeleri nasıl geçer?” sorusunu sorarlar. Tedaviye başvurmak yerine yağ bezelerine kendinizin müdahale etmesi kesinlikle önerilmez. Bazı hastaların tercih ettiği hekimlere danışmak yerine iğne ile yağ dokusunu delmek, enjektör ile yağ kitlesini temizlemeye çalışmak, kesici aletler ile küçük bezeleri koparmak gibi asla yapılmaması gereken yöntemlere arasındadır. Hem yağ bezesinin geliştiği alan ya da alanlarda enfeksiyon riski oluşturabilir hem de dermatolojik bir iz bırakabilirsiniz. Bu nedenle yağ bezelerinin oluşum gösterdiği alanların hassas olabileceğini unutmadan ve büyümesi devam etse de sizi rahatsız eden yağ bezeleri için uzman hekimlere danışabilirsiniz.

İzmir Yağ Bezesi Tedavisi

Yağ Bezesi Nasıl Tedavi Edilir?

Yağ bezelerinin ortaya çıkış nedeni için farklı gerekçeler olabilir. Bunlar arasında en fazla gözlenen aşağıdakilerdir:

  • Metabolizma hastalıkları
  • Diyabet ya da insülin direnci
  • Genetik yatkınlık
  • Yüksek kolesterol
  • Trigliserit düzeyi
  • İleri yaş faktörü
  • Karaciğer hastalıkları
  • Obezite
  • Yetersiz ya da yanlış cilt bakımı
  • Kıl folikülü iltihabı
  • Fiziksel travma
  • Kötü beslenme alışkanlığı
  • Sedanter yaşam tarzı

Yukarıdaki nedenler lipom oluşumunda en fazla gözlenen nedenlerdir. Özellikle beslenme alışkanlıklarındaki ani değişimler yüzdeki yağ bezelerinin hızlıca ortaya çıkmasına yol açabilir. Bunun yanı sıra metabolik hastalıklar sindirim sistemi ve karaciğerdeki lipom oluşumları için en sık görülen neden olabilir.

Yağ bezeleri 3 farklı grup altında adlandırılır: siringoma, milium, ksantelazma. Üçü de farklı şekillerde ve alanlarda büyüdüğünden tedavi prosedürü de farklı olur.

Siringoma, kadınlarda sıkça görülen erken yaşlarda da ortaya çıkabilen yağ bezesi türüdür. Gözaltı, üst yanak çevresi, göz kenarında küçük küçük ve çok sayıda cilt tonundan daha sarı renkte olarak ortaya çıkar.

Yaz bezesi tedavisi için Op. Dr. Rıza Aktaş’tan detaylı bilgi ve randevu alabilirsiniz.

Ksantelazma, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan, dağınık göz kapağına neden olan ve deri altındaki yağ dokusu birikimi lezyonlarıdır. İlerlemesi durumundaki boyutta büyüme görüşte problem yaratabileceğinden tedavi gerektirebilir.

Milium, siringoma tipindeki lipomlara benzeyen ama daha sert ve inci tanesi gibi fazla sayıda yayılım gösteren kistlerdir. Göz kapağında, kirpik diplerinde, yanaklarda sarıdan daha beyaz tonlardadır. Keratin kistleri olması nedeniyle sert yapıdadır ve yağ bezelerinden biraz farklıdır. Tedavisi oldukça kolaydır. Her yaşta kadın ve erkekte gözlenir.

Yağ bezeleri oluşum ve bulundukları yerlerin farklılığı itibariyle farklı tedavi yöntemleriyle giderilir. Yağ dokusundan şüpheleniyorsanız kendiniz de kontrol edebilir, elinizle palpe ederek yağ bezesinin hareketli olduğunu ve elinizden kaçtığını gözleyebilirsiniz. Zararsız olan bu yapılar bağırsaklarda tıkanma, göz kapağında görüşü engelleme gibi problemlerde müdahale gerektirir. Ancak bunun dışındaki yağ bezeleri estetik kusur olup hastanın talebine göre tedavi edilir.

Yağ bezesi ya da yağ kitlesinin tipine göre tedavi disiplinleri yeni gelişen teknoloji ve cihazlar sayesinde oldukça kolay ve başarılıdır. Karbondioksit lazer, düşük dalgalı radyofrekans, kimyasal peelingler ve cerrahi yöntemler lipom ve sebase kist tedavisi için başarılı yöntemlerdir.

Göz Çevresindeki Yağ Bezeleri Nasıl Geçer?

Göz altındaki üst yanak bölgesinde sarıya yakın tonlarda ve çok sayıdaki yağ bezeleri genelde milium tipli yağ bezeleridir. Çok sayıda olmaları özellikle kadınlar için bir kusur olarak görülebilir. Ancak bu yağ bezeleri zararsızdır ve hastanın talebine göre başarılı tedavilerle güzel çözümler alınır. Göz altındaki bezelere iğne gibi aletlerle müdahale etmeniz kalıcı yağ bezeleri yerine kalıcı bir cilt lekesine ve deri hasarına neden olabilir. Yağ bezesi başarılı ve kolay bir tedavi ile çözüme kavuşturulabilirken cildinizde yaratacağınız bir kusur kalıcı hale gelebilir.

Milialar kimyasal peeling ile birkaç seans içinde soyulma ile tamamen giderilebilir. Karbondioksit lazer uygulamaları da başarılı sonuçlar yaratabilir. Kriyoterapi ve diyatermi gibi dondurma ve ısıtma işlemleri de kesi gerektirmeyen tedaviler arasındadır.

Yüzdeki Yağ Bezeleri Nasıl Geçer?

Yüzde meydana gelen 1 cm boyutundan büyük bezeler ve sebase kistler için cerrahi işlem ön görülebilir. Boyutu peeling ile soyulara, dondurma ve ısıtma işlemleri ile veya lazer ile tedaviye cevap vermeyecek tipteki yağ bezeleri, uzman bir hekim tarafından kesi yapılarak alınabilir. Büyük çaptaki yağ bezeleri için kimyasal yöntemler yapılacağı söylense de bu yöntemler etkili olmamaktadır. Çünkü bu yöntemler hem lipomu travmatize edebilir hem de yağ nekrozu ve selülit oluşumuna yol açabilir. Özellikle yüz gibi hastanın sosyal hayatını etkileyen bölgede titiz çalışmak ve iz kalmaması için yöntemleri kullanmak estetik sağlık için önemlidir.

Lipom tedavisi için bölge uyuşturulur ve bir mikro kesi yardımıyla içindeki kapsül içindeki yağ doku boşaltılır. Bu işlemde hastanın yüzünde bir kesi açılması iz kalacağı endişesini doğursa da yapılan dikiş işlemi iz kalmayacak şekilde uygulanır. 5 dakikada gerçekleşen bu operasyon sonrası yara bölgesi 1 gün kapalı kalmalıdır. Pansumana ihtiyaç duyulmaz ve 1 hafta sonra dikişler aldırılır. Operasyondan 2 ay sonra ise yara izinden eser kalmaz.

Yağ bezesi aynı bölgede tekrarlamaz. Çünkü kapsül yapı ve içindeki beze çıkarılır. Büyük yağ bezeleri ve yağ kistleri hastanın talebi üzerine biyopsiye gönderilir. Genelde biyopsi incelemesi operasyon yapan hekimin de fiziki muayenede kitlenin zararsızlığını tetkik edeceği için gereksizdir. Lipomlar kesinlikle kanserli doku değildir.

Yüzdeki Minik Yağ Bezeleri Nasıl Geçer?

Yüzde küçük küçük ve çok sayıda oluşan yağ bezeleri özellikle kadınların makyaj yaparken rahatsız olduğu milia olarak adlandırılan bezelerdir. Alın, üst yanak, göz çevresi gibi yerlerde yoğunlaşır. Tedavileri oldukça kolay olup başarılıdır. Bebeklerde oluşan milialar kalıcı değildir ve doğumdan sonra geçer. Ancak yetişkinlerde kalıcı olan bu küçük yağ bezeleri tedavi gerektirir. Estetik bir kusur olması dışında zararları yoktur. Ancak yüzde olduğu için tedavinin güzel sonuçlanması, iz kalmaması ve kısa sürede beklentiyi almak için uzman hekimlerin kontrolünde işlem yapılmalıdır. Ayrıca bu yağ bezelerine iğne batırıp içini boşalma gibi yöntemlerle yaklaşmak bölgeyi travmatize edeceğinden kalıcı izlere yol açar. Küçük yağ bezelerine sivilce sıkıp içini boşaltma fikriyle yaklaşmak kesinlikle doğru değildir. Operasyonda bu yapılar kapsül ile çıkarılır ve bu sayede tekrarlama olasılığı da azaltılır.

Yüzdeki küçük ve çoklu yağ bezeleri için dondurma ve ısıtma işlemleri uygulanabilir. Lazer ablasyonu bu tipteki bezeler için en fazla kullanılan yöntemdir. Kimi yağ bezeleri dönem dönem çıkıp kendi kendine kaybolsa da göz çevresi yağ bezeleri işlemsiz kaybolmaz. Tecrübeli hekimlerin uygulayacağı tedaviler ile yağ bezeleri kesin ve iz kalmaksızın alınır. Ancak yağ bezelerinin oluşumundaki en büyük nedenler olan hareketsiz yaşam ve beslenme faktörlerini ortadan kaldırarak yağ bezelerinin artışını engelleyebilirsiniz.

Gözde Yağ Bezesi?

Göz çevresinde çıkan yağ bezelerinin yanı sıra göz kapağında yerleşen ksantelazma olarak bilinen yağ bezeleri de görülebilir. Gözde yağ bezesi göz kapağındaki hareket refleksini engelleyebilir ve hastanın estetik olarak memnuniyetsizliğine yol açabilir. Bu yağ bezeleri için radyofrekans uygulaması düşük dalgalar ile yapılır. Görüşe zarar vermez ve basit bir işlemdir. Karbondioksit lazer ve elektrocerrahi de bu bölgedeki lipom tedavisi için yapılan yöntemlerdendir. Büyük lipomlar için cerrahi işlem gerekebilir ve dikişler 1 hafta kadar kalmalıdır. Dikişler alındıktan ve hekim tavsiyesi ile iyileşme süresine dikkate edildikten sonra göz kapağında kusur, batma ve iz kalmaz.

Gözün içinde de yağ bezeleri oluşabilir. Göz bebeğine ilerlemeyen lipomlar hem arlığında hem de başarılı bir tedavi sonrasında görüşe zarar vermez. Cerrahi işlem ile 15 dakikada alınan göz lipomları sonrasında bir süre yanma ve batma hissedilebilir. Damlalar ve ilaçlar yardımıyla bu süreçteki ağrı, yanma ve batmalar en aza indirilip kontrol altında tutulur.

İzmir’de yağ bezesi ve lipom tedavisi için kliniğimize başvuru yapabilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır