hissenin bist 100 den çıkarılması / HİSSE YATIRIMININ EN BÜYÜK RİSKİ — Zeynep Candan Aktaş

Hissenin Bist 100 Den Çıkarılması

hissenin bist 100 den çıkarılması

BIST &#;den çıkarılan hisseler ne olur, çıkarılması ne anlama gelir? BIST pay endeksleri temel kuralları nelerdir?

BIST endeksi hesaplama yöntemi ile belirlenir. Temel kurallar&#; ile belirlenen pay endeksleri belirli dönemlerde de&#;i&#;ir. BIST hesaplamas&#;nda endekse dâhil olan paylar A ve B grubunun hisseleri aras&#;ndan belirlenir. Bu grupta yer alan hisseler, borsada en çok i&#;lem gören hisselerdir. Arz ve i&#;lem yo&#;unlu&#;una göre listeler belirli dönemlerde de&#;i&#;ir ve yer alan hisseler farkl&#;l&#;klar gösterebilir.

BIST pay endeksleri temel kurallar&#; nedir?

BIST pay endeksleri hesaplanmas&#; s&#;ras&#;nda endekste yer alacak paylar A ve B grubuna ait hisselerden belirlenir. A grubu içerisindeki hisse senetleri, Borsa &#;stanbul’da en çok i&#;lem gören senetlerdir. B grubu hisseler ise fiili dola&#;&#;m miktar&#;n&#;n nispeten daha az oldu&#;u hisselerdir. Bu endeksler hesaplan&#;rken Y&#;ld&#;z ve Ana Pazar paylar&#;na da yer verilir. Ayr&#;ca yap&#;land&#;r&#;lm&#;&#; ürünler pazar&#; ve kolektif yat&#;r&#;m ürünlerinde de i&#;lem görmekte olan gayrimenkul ve giri&#;im sermayeleri yat&#;r&#;m ortakl&#;klar&#; göz önüne al&#;n&#;r. BIST pay endeksleri temel kurallar&#; Borsa &#;stanbul taraf&#;nca belirlenmi&#;tir. BIST pay endeksleri, BIST'de i&#;lem gören paylar&#;n gruplar hâlinde ortak performanslar&#;n&#;n ölçülmesi amac&#;yla olu&#;turulmu&#;tur. Borsa &#;stanbul taraf&#;ndan belirlenen BIST pay endeksleri temel kurallar&#; k&#;saca &#;u &#;ekilde özetlenebilir:

  • D listesinde bulunan paylar BIST pay endekslerinin hiçbirine dâhil edilmez.
  • C listesinde bulunan paylar BIST KOB&#; sanayi endeksi hariç di&#;er BIST pay endekslerine dâhil edilmez.
  • Kapsam&#;ndaki pay say&#;s&#; sabit olan endeksler hariç tutulmak üzere yeni bir endeksin hesaplanmaya ba&#;lamas&#; için kapsam&#;nda yer alan &#;irket say&#;s&#;n&#;n en az 5 ya da 5'e ula&#;mas&#; gerekir.
  • Hesaplanmakta olan bir endeksin kapsam&#;ndaki &#;irket say&#;s&#; 2'nin alt&#;nda dü&#;erse yap&#;lan duyuruyu takiben 2. ay&#;n ilk i&#; günü geçerli olmak üzere endeksin hesaplanmas&#;na son verilir.

BIST 'den ç&#;kar&#;lan hisseler ne olur?

Yat&#;r&#;mc&#;lar&#;n yak&#;ndan takip etti&#;i ve borsan&#;n gözdesi olan BIST listesi 3 ayda bir yeniden belirlenir. Ocak – mart, nisan – haziran, temmuz – eylül ve ekim – aral&#;k dönemlerinde listeler de&#;i&#;ir. BIST endeksi kapsam&#;nda yer almayan bir pay&#;n endeks içinde yer almas&#; için de&#;erleme dönemi verileriyle bir sonraki endeks dönemi içim yap&#;lan çal&#;&#;man&#;n sonucunda olu&#;turulan nihai s&#;ralama içinde belirli bir üst s&#;ra ya da s&#;ran&#;n üzerine ç&#;kmas&#; gerekir. Endeks kapsam&#; içinde yer alan bir pay&#;n da endeksten ç&#;kar&#;labilmesi için nihai s&#;ralama içerisinde belirli bir alt s&#;ran&#;n alt&#;na dü&#;mesi gerekir.

Belirli bir alt s&#;ran&#;n alt&#;na dü&#;en hisseler BIST listesinde yer almaz. Bu durum liste d&#;&#;&#;nda kalan hissenin piyasada i&#;lem de&#;erinin dü&#;tü&#;ü anlam&#;na gelir. BIST endekslerinden ç&#;kar&#;lan paylar&#;n yerine yedek paylar al&#;n&#;r.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Yapılması suç olan borsa manipülasyonu nedir, metotları nelerdir, spekülasyondan farkı nedir?

Sermaye piyasaları, serbest piyasa ekonomilerinin işleyişi için hayati öneme sahip finansal yatırım araçlarının alınıp satıldığı, bireysel veya kurumsal yatırımcıların tasarruflarını değerlendirirken sermayenin atıl durmasının önüne geçildiği mekanizmalar olarak kabul ediliyor.

İdeal anlamda bu piyasalarda fiyatlar tamamen şeffaf bir şekilde arz talep dengesine göre oluşuyor. Fakat gerçekte buradaki fiyat oluşumlarını manipüle ederek haksız kazanç elde edilmesi de mümkün. Türk piyasalarında genellikle "keriz silkeleme" olarak tabir edilen ve daha çok küçük yatırımcıların ellerindeki sermayeyi kısa sürede kaybetmesine yol açan bu tür hareketleri engellemek de düzenleyici ve denetleyici kurumların sorumluluğunda. 

Borsa İstanbul'daki manipülasyon iddiaları

Normalde bir manipülasyonun tespit edilmesi, soruşturulması ve ispatlanması oldukça zor. Manipülatif hareketler de daha çok düşük hacimli, sermaye derinliği az ve yükseltilip düşürülmesi daha kolay hisse senetlerinde görülüyor. 

Örneğin bir manipülatör düşük fiyatlardan topladığı bir hisse senedi ile alakalı yanlış bir haberi iş birlikçileri üzerinden yayarak piyasadaki küçük yatırımcılara bu hisse senedinin yükseleceği mesajı veriyor. Bilinçsiz yatırımcılar da bu hisse senedine yönelerek gerçekten de o hisse senedinin yükselmesini sağlıyor fakat satıcı hep önceden o hisseleri toplamış olan aynı kişi oluyor. Manipülasyonu başlatan haberin yanlış olduğu ortaya çıkana kadar manipülatör elindeki hisseleri aldığı fiyatın çok üzerinden elinden çıkarmış oluyor ve hisse senedi tekrar düşüşe geçiyor.

Fakat Borsa İstanbul'da son zamanlarda görülen sert hareketlenmeler bankacılık gibi BIST endeksinde en yüksek ağırlığa ve en büyük hacme sahip hisselerde görüldü. Ayrıca fiyat hareketlenmeleri hem spot işlemlerin görüldüğü ana endekslerde hem de vadeli opsiyon borsasında yaşandığı için olay daha karmaşık hale geldi.

Bu yüzden uzmanlar bunun birkaç manipülatörün altından kalkabileceği bir durum olmadığını belirtiyor. Kulislerde böyle bir operasyon varsa arkasında siyasi desteği olan çok büyük aktörler olmadan yapılamayacağı konuşuluyor. 

Fakat bankacılık ve sermaye piyasaları kanunları çok sıkı olduğu için bu durum söylentilerden öteye geçemiyor. Birinci sorumluluk ise düzenleyici denetleyici kurumlarla birlikte yargıda bulunuyor. 

Manipülasyon nedir?

Manipülasyon temelde herhangi bir finansal yatırım aracının fiyatını yapay olarak etkileyerek sert bir şekilde yükselmesi, düşmesi ya da her ikisini birden sağlamakla yapılıyor.

Piyasa manipülasyonu temelde 

- bir şirket hakkında yalan ya da yanıltıcı haberleri yayarak

- herhangi bir finansal aracı çok sayıda işleme sokarak gerçekte olduğundan daha aktif olarak göstererek

- ya da doğrudan kotasyonlar, fiyatlar ve işlemlerde değişiklik yaparak söz konusu araca olduğunda daha fazla ya da daha az talep varmış gibi göstererek yapılır.

Manipülasyon ve spekülasyon arasındaki fark nedir?

Tespiti zor olan manipülasyon çoğu zaman spekülasyonla karıştırılıyor. Manipülasyon herhangi bir aracın fiyatını doğrudan etkilemek için yasal ya da yasal olmayan aktivitelerde bulunulmasıyla yapılıyor. 

Spekülasyon ise sonuçları itibariyle benzer bir işlem olsa da spekülatörlerin herhangi bir yatırım aracının gelecekteki fiyatı ile ilgili öngörüde bulunarak ve kayıp riskini üstlenerek pozisyon alması ile gerçekleştiriliyor. 

Manipülasyon metotları nelerdir?

Manipülasyon likiditesi yüksek ve yoğun işlem gören hisse senetlerinde yapılması oldukça zor bir hareket. O yüzden manipülatörler çoğunlukla günlük işlem hacmi en düşük hisse senetlerini tercih ediyor.

Şişirme-boşaltma (pump-and-dump) taktiği en çok kullanılan yöntem. Önce sahte alımlar ve yalan haberlerle bir hissenin fiyatı hareketlendirilerek en yüksek noktaya ulaştığında da eldeki hisselerin çıkarılması ile kısa sürede kar edilmesi üzerine dayanıyor. Bunun tam tersi de daha nadir olsa da kullanılan bir yöntem. Yine yalan haberler ve sahte satışlarla bir hissenin fiyatı düşürülerek taban fiyattan toplanması yöntemiyle yapılıyor. Özellikle son yıllarda geliştirilen algoritmik yazılımlarla saliseler içerisinde yapılan işlemlerle bu yöntemler daha kolay hale geldi.

Bir diğer manipülasyon metodu ise sahte emirler açarak uygulanıyor. Bu yöntemde de herhangi bir hisse senedi için çok sayıda alım veya satım emri girerek gerçek yatırımcıların da bu emirleri görerek kendi emirlerini güncellemesini sağladıktan sonra bu emirler iptal ediliyor. Günübirlik işlemciler ve büyük yatırım firmalarının kötü niyetli çalışanları arasında sıkça görülen bir yöntem hisse senetlerinin yanı sıra emtia ve bono piyasalarında da sıkça görülüyor.

BIST endeksi nedir? Endeksten çıkarılan hisseye ne olur?

Endeks nedir? Dünyadaki başlıca endeksler nelerdir? başlıklı yazımızda ülkemiz borsasının genel olarak önemli endekse sahip olduğunu söylemiştik. Bu 3 endeks içinde en kapsamlı olan ve Borsa İstanbul'da işlem gören en yüksek hacimli hisse senedini içinde barındıran endeks ise BIST endeksidir.

Ülkemizde BIST endeksi dışında BIST 30 ve BIST 50 endeksleri en bilinen endekslerken; diğer iki endeks içerisindeki hisseleri de kapsaması sebebiyle BIST endeksi, Türkiye'deki en önemli borsa endekslerinden biri olarak kabul edilir. BIST endeksinin bu özelliği sebebiyle yatırımcılar ise piyasanın genel performansını takip etmek için sıklıkla bu endeksi inceler.

Bu endekse dahil şirketlerin ise uluslararası ölçekte de Türkiye'nin en değerli şirketlerini kapsadığını söylemek mümkündür. BIST endeksi ayrıca küresel çapta XU kısaltmasıyla da bilinir.

Borsa İstanbul’da gerçekleştirilen işlem hacimlerinin yaklaşık %90’ının burada yer alan hisse senetleri tarafından gerçekleştirilmesi ise BIST endeksinin finansal piyasalarda ve borsalarda işlem yapan tüm katılımcılar tarafından takip edilmesini gerekli kılmaktadır. Bu sebeple gerek kısa vadeli yatırım stratejisi belirleyen gerek ise temettü yatırımı gibi alternatif uzun vadeli yatırım stratejisi belirleyen yatırımcılar bu endeksi dönem dönem izlemektedir.

Biz de, finansal piyasalar açısından takip edilmesi bu denli önemli olan BIST endeksiyle ilgili yazımızın devamında "BIST endeksi (XU) nedir?", "BIST endeksine hangi şirketler dahil edilir?", "Endekste yer alan hisselerin seçimi nasıl yapılır?", "Endekste yer alan hisselerin ağırlıkları nasıl belirlenir?", "BIST endeksi nasıl hesaplanır?", "BIST  endeksinde düzeltme nasıl yapılır?", "Endeksten çıkarılan hisseye ne olur?, "BIST endeksi hangi faktörlere bağlı olarak performans gösterir?" gibi soruların cevaplarını paylaşacağız.

BIST endeksi (XU) nedir?

BIST endeksi, Borsa İstanbul'da işlem gören en yüksek işlem hacmine sahip hisse senedinin performansını ölçmek için kullanılan temel bir göstergedir. Endekste yer alan hisselerin seçimi ve ağırlıklarının belirlenmesi, bir dizi yöntem ve kriter kullanılarak gerçekleştirilir.

Borsa İstanbul tarafından şirketlerin piyasa değeri, işlem hacmi, likiditesi ve faaliyet gösterdikleri sektör gibi faktörler başta olmak üzere gerçekleştirilen seçimler ise periyodik dönemler halinde revize edilmektedir. Bu revizelere göre bazı hisseler endeksten çıkartılırken, bazı hisseler ise endekse dahil edilmektedir.

Dahil edilen hisse senetlerinin genel ağırlıklandırılmış ortalamasını yansıtan endeks böylelikle Türkiye borsasının genel ekonomik performansı hakkında bilgi verirken, yatırımcıların piyasa trendleri hakkında da fikir sahibi olmasına imkan tanır. 

Borsaya yönelik yapılan yükselme ya da düşme yönlü yorumlarda da BIST endeksi incelenirken; bu niteliği sayesinde BIST endeksi, hisse senedi piyasalarında yatırım yapmak isteyen bireysel ve kurumsal yatırımcılar için izlenmesi oldukça önemli bir gösterge olmaktadır.

Sonuç olarak, BIST endeksinin finansal piyasa katılımcıları tarafından izlenmesi gereken en önemli borsa endekslerinden biri olduğunu ve bu endeks sayesinde yatırımcıların piyasa trendleri hakkında fikir sahibi olabileceğini söyleyebiliriz. 

BIST endeksine hangi şirketler dahil edilir?

Borsa İstanbul’da BIST endeksine dahil edilen hisse senetleri bazı kriter ve gerekliliklere göre seçilir.

Öncelikle endekste yer alan şirketler, BIST Yıldız ve BIST Ana pazarlarında işlem görmektedir. Ayrıca, Kolektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı'nda (KYÜYÜP) işlem gören gayrimenkul yatırım ortaklıkları (GYO) ve girişim sermayesi ortaklıkları (GSYO) da endeks içerisinde yer alabilir. Özetle, BIST endeksinde yer alan hisseler, A ve B grubu olarak tanımlanan hisselerken; daha riskli olarak görülen C ve D grubundaki hisseler ise bu endeksin içinde yer almamaktadır.

Yukarıda bahsedilen pazarlara kote olabilmenin şartları ise aşağıdaki kriterlere bağlıdır.

Pazarlar ve kotasyon şartları:

Kaynak: Borsa İstanbul

Endekste yer alan hisselerin seçimi nasıl yapılır?

Borsa İstanbul'da işlem gören en yüksek hacimli hisse senedinin performansını ölçen BIST endeksinin, Türkiye'nin en önemli ekonomik göstergelerinden biri olduğundan bahsetmiştik. Borsada bu denli öneme sahip endeksin içerisinde yer alan hisselerin seçimi ise bir dizi yöntem ve kriter kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Buna göre, yukarıda bahsedilen pazarlarda yer alan pay senetleri içerisinden hisseler belirli kriterlere göre endekse dahil edilmekte ya da endeksten çıkarılmaktadır.

Borsa İstanbul tarafından endekste yer alabilecek hisselerin seçiminde incelenen kriterlerin başında ise şirketlerin piyasa değeri, işlem hacmi, likidite ve faaliyet gösterdikleri sektörler yer almaktadır.

Bu faktörlere göre incelenen şirketler 3’er ay arayla yılda defa yapılan revizyonlarla belirlenir. Borsa endeksi içerisinde yer alan hisselerde dönemsel değişikliklerin yapılması durumunda ise ilgili dönemin başından itibaren en az 10 gün önce yatırımcılara duyurulma zorunluluğu vardır. Endekslerin hesaplandığı aylar ise genellikle ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarıdır. 

Endekste ayrıca, dahil edilen hisse senetlerinden herhangi birinde potansiyel değişiklikler ortaya çıkması durumuna yönelik, ikame olarak değişiklik yapılması amacıyla hisse senedinden oluşan bir yedek grup bulunmaktadır.

Endekste yer alan hisselerin ağırlıkları nasıl belirlenir?

Borsa İstanbul tarafından belirli kriterlere göre seçilen hisse senetleri, endeks içerisinde ise şirketlerin piyasa değeri ve sermaye payı gibi faktörlere göre ağırlıklandırılır. Bu yöntemle büyük piyasa değerine sahip şirketlerin endekste daha yüksek bir ağırlığa sahip olabileceği söylenebilir.

Borsa İstanbul’da endekslerin ağırlıklandırılmasında ise en fazla yüzde 10 üst sınırı bulunmaktadır. Buna göre, endeks oluşturulurken bir şirketin hissesine en fazla yüzde 10 oranında yer verilmektedir. Bunun sebebi ise endeks içinde ilgili hisse senedine daha fazla yer verilmesi halinde, şirket paylarında yaşanabilecek değişimlerden endeksinde etkilenebilme potansiyeline sahip olmasıdır. Bu durumun engellenmesi için böyle bir sınırlama getirilmiştir.

Ancak yatırımcıların endeks ağırlıklandırılması konusunda takip etmesi gereken asıl nokta belirli bir şirketin endeks içerisinde ne kadar bir ağırlıklandırmaya sahip olduğudur. Bu konu ağırlıklandırmada yüksek bir orana sahip şirketin hisselerinde yaşanabilecek bir değişimin tüm endeks üzerinde etkili olabilmesi sebebiyle oldukça kritiktir.

Örneğin EREGL, THYAO, TUPRS, SISE ve SASA gibi şirketlerin endeks içerisinde en yüksek ağırlıklandırmaya sahip olduğu bir dönemde; bu hisselerde yaşanabilecek keskin düşüşler, BIST endeksinin de negatif bir görünüme sahip olmasına sebep olarak, tüm borsa üzerinde satış baskısının oluşmasına neden olabilir.

Bu sebeple yatırımcılar, dönemsel aralıklarla endekste ağırlığı en yüksek hisseleri kendi yatırım stratejilerinde kullanmak üzere incelemelidir.

BIST endeksi nasıl hesaplanır?

Küresel çapta borsa endekslerinin hesaplanması için farklı yöntemler kullanılırken, Borsa İstanbul tarafından BIST endeksinin hesaplanması için bir formül geliştirilmiştir. Buna göre, Borsa İstanbul’da BIST endeksinin hesaplanması için endekse dahil edilen hisse senetleri, zaman ve piyasa değeri gibi etkenler birlikte değerlendirilerek, şu formül ile değerlendirilir:

Et= Σ (Fit x Hit x Nit) / Bt 

Yukarıdaki formülde yer alan değişkenlerden;

Et: Endeksin t zamanındaki değerini,

Fit:”i”inci payın t zamandaki fiyatını,

Nit: ”i”inci payın t zamandaki toplam miktarını,

Hit:  ”i”inci payın t zamandaki fiili dolaşım oranını,

Bt: Endeksin t zamandaki baz değerini ifade eder.

Formülde tanımlanan ‘t zamandaki’ ifadesi, belirlenen ilgili tarihi ifade ederken; ilgili tarihte şirketlerin fiili dolaşım oranını incelendiğinde piyasa değeri diğerlerine göre nispeten yüksek olan bir payın, endeksi daha çok etkilemesi beklenebilir.

BIST  endeksinde düzeltme nasıl yapılır?

Endeks formülünün payında değişiklik meydana gelmesi halinde ise endeksin bölen değerinde düzeltme yapılarak devamlılığın sağlanması amaçlanır. Buna göre, endeksin düzeltilmiş bölen değeri aşağıdaki formül ile hesaplanır:

Bt+1 = (1+ [DPD/PDt]*Bt)

Bt+1=t+1 gününde kullanılacak düzeltilmiş bölen değer,

DPD=Payların fiili dolaşımda bulunan kısmının katsayılı piyasa değerinde meydana gelen toplam değişiklik,

PDt=“t” günü endeks kapsamındaki payların fiili dolaşımda bulunan kısmının kapanış fiyatından hesaplanan katsayılı toplam piyasa değeri,

Bt=”t” günü bölen değeri.

İşlem gören şirketlerin sermaye artırımı veya temettü ödemelerinin Türk lirasından farklı bir para birimi cinsinden gerçekleştirilmesi halinde ise endeksin bölen değerinin düzeltilmesinde, ilgili işlemin başlangıç tarihinden bir önceki iş gününe ait döviz kuru ile Türk lirasına çevrilen tutarlar kullanılır.

Endeksin bölen değerinde düzeltme yapılmasını gerektiren durumlarda ise şirketlerin bildirimlerine dayanılarak endekste düzeltme yapılması gereken faaliyet türleri ile ilgili olarak, ilgili bildirimin söz konusu faaliyetin gerçekleşme tarihinden bir önceki iş günü en geç saat ’a kadar (yarım gün ise en geç saat ’a kadar) KAP’ta yayımlanmış olması gerekir. Aksi takdirde ilgili düzeltme, bildirimin KAP’ta yayımlandığı günü takip eden ikinci iş günü geçerli olacak şekilde yapılır.

Hesaplanmış endeks değerlerinde geriye dönük düzeltme ise yapılamamaktadır. Gün sonunda hesaplanarak ilan edilmiş olan endeks değerlerinde geriye dönük düzeltme yalnızca Endeks Danışma Kurulu kararı ile yapılabilir.

Endeksin hesaplama yöntemlerinin karmaşık ve verilere ulaşmanın zor olması sebebiyle yatırımcıların çekinmesine ise gerek yoktur. Çünkü borsa işletmeleri bunları hesaplayıp en güncel verileri düzenli olarak paylaşmaktadır. Siz de funduszeue.info sayfasından hem yerel hem de global endeksleri ücretsiz bir şekilde takip edebilirsiniz.

Endeksten çıkarılan hisseye ne olur?

Yatırımcıların yakından takip ettiği BIST endeksinde güncellemelerin 3 ayda bir yapıldığını belirtmiştik. Buna göre, ocak – mart, nisan – haziran, temmuz – eylül ve ekim – aralık dönemlerinde listeler değişirken, bu değişimlerle dönem dönem hisse fiyatlarında da önemli değişiklikler yaşanabilir.

Özellikle volatilitenin yüksek olduğu hisse senetlerinde endeksten çıkarma ya da endekse dahil edilme gelişmeleri finansal hareketliliği oldukça yukarıya çıkarma potansiyeline sahiptir.

Şirket paylarının değeri ayrıca endeks değişikliklerinden önce kendini göstermektedir. Buna göre, endekste yaşanabilecek potansiyel hisse değişimleri, ilgili düzenlemenin yapılmasından önce duyurulurken, bu duyurudan sonra özellikle hisse senetlerinde önemli dalgalanmalar yaşanmaktadır. 

Genellikle BIST gibi küresel ölçekte takip edilen bir endeksten bir şirket payının çıkarılacağı gelişmesi şirketlerin hisse fiyatında aşağı yönlü baskı oluştururken, bu endekse dahil edilecek şirketlerin fiyatında ise yukarı yönlü ivmelenme görülebilir.

Bunun temel sebebi bu endekse dahil edilen hisselerin uygunluk kriterlerine göre seçilmesidir. Yani bu endekse dahil edilen bir şirket hissesinin; piyasa değeri, karlılık ve likidite bazında belirli bir eşik değerinin üzerinde olduğu anlamına gelir. Bu ise yatırımcıların risklerini azaltarak işlem yapabilmesine imkan tanır.

Ayrıca uluslararası ölçekte finans profesyonellerinin Türkiye’ye yönelik yapacakları yatırımlarda kullandığı yatırım fonları da bu fiyat değişimleri üzerinde oldukça etkilidir. Buna göre, ilgili endeksler değiştiğinde, piyasa katılımcıları da portföylerini yeniden dengeleme eğilimine girer.

Piyasa katılımcıları, endeksteki yeni değişiklikleri yansıtmak için portföylerini yeniden dengelediklerinde (endeksten çıkarılan bir hisse senedini satmak gibi) alım satımlar, hisse senedi fiyatı üzerinde önemli bir baskı oluşturur. Buradaki en önemli nokta ise ETF yöneticilerinin genellikle standart aktif fon yöneticisinden çok daha hızlı yeniden dengeleme yapmasıdır. Buradaki fon yöneticilerinin amacı genelde temel ETF'yi takip etmektir. Bu sebeple fon yöneticileri ne kadar hızlı yeniden dengeleme yaparlarsa endeksi takip etmeleri de o kadar hızlı olur. Bu ise endeks değişimi duyurusunun ardından alım ve satım hareketliliğinin oluşmasındaki temel katalizördür.

Özetle bir hissenin endekse dahil edilmesi ve endeksten çıkarılması, ilgili hissenin fiyatını doğrudan etkileme potansiyeline sahiptir. Bu sebeple yatırımcılar dönem dönem endekslerdeki değişimleri de takip etmelidir.

BIST endeksi hangi faktörlere bağlı olarak performans gösterir?

Türkiye'deki en büyük şirketin performansını ölçen BIST endeksinin performansı ise bir dizi faktöre bağlıdır. Bu faktörler arasında siyasi istikrar, faiz oranları, döviz kurları, küresel piyasaların durumu gibi etkenler yer alır. Bunlardan siyasi istikrar ve hükümet politikaları, yatırımcıların endekse olan güvenini etkileyebilecek faktörlerken; faiz oranları ve döviz kurları da endeksin performansını doğrudan etkileyebilecek diğer faktörlerdir. Özellikle, yüksek faiz oranları ve dalgalı döviz kurlarındaki ani değişimler, endeksin de ani değişimler göstermesine neden olabilir.

BIST endeksinin performansı ayrıca Türkiye ekonomisinin genel performansı ile de yakından ilişkilidir. Ekonomik büyüme, işsizlik oranı, enflasyon, cari açık gibi göstergeler, BIST endeksinin performansını etkileyen önemli makroekonomik faktörler arasında yer alır.

Endeksteki şirketlerin performansının genellikle Türk ekonomisinin genel sağlığına ilişkin bir gösterge olarak kabul edilmesi sebebiyle BIST endeksinin yükselişi  Türk ekonomisi için olumlu bir işaret olarak görülür. Endeksin yükselişi ayrıca şirketlerin büyüme ve kârlılık potansiyellerinin arttığı anlamına gelirken, bu durum işletmelerin yeni yatırımlar yapması ve daha fazla istihdam yaratması gibi olumlu etkilere de yol açabilir. Bununla birlikte endeksin düşüşü ise Türk ekonomisi için genellikle olumsuz bir işaret olarak görülür ve birçok yatırımcı ve işletme sahibi için endişe verici bir durumdur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası