kılcallık adezyon kohezyon / 9. Sınıf Fizik Soru Modülü - 2 Adezyon ­ Kohezyon ­ Kılcallık ­ Yüzey Gerilimi Test 2

Kılcallık Adezyon Kohezyon

kılcallık adezyon kohezyon

Kılcallık bir sıvının çapı küçük olan boruların içinde yükselmesi ya da alçalması olayıdır. Bu olayının nedeni hem sıvı molekülleriyle borunun yapıldığı malzemenin molekülleri arasındaki adezyon hem sıvı molekülleri arasındaki kohezyon kuvvetidir.

Aşağıdaki resimde gıda boyası katılmış suyun içine batırılmış üç ince boru görülüyor. Bu borulardan en kalın olanının çapı 1 mm, su en az bu boruda yükselmiş. Çapı 0,6 mm olan boruda ise su biraz daha yüksek. Çapı en küçük olan 0,4 mm’lik boruda su diğer borulara göre oldukça fazla yükselmiş. Sıvıların dar borularda yükselmesi borunun kesit alanıyla ters orantılıdır. Kesit alanı azaldıkça sıvının yüksekliği artar.

kılcallık nedir ince borular

Aşağıdaki resimde de iç yarıçapı farklı beş cam borunun içinde suyun nasıl farklı yüksekliklere ulaştığı görülüyor. Kılcallık olayından dolayı en ince boruda su en yüksek seviyeye ulaşıyor. Yarıçap belli bir miktarı aşınca kılcallık etkisi kayboluyor.

Kılcallık ve bileşik kap farkı

Aşağıdaki resimin solunda cam bir deney tüpünün suya batırıldığı görülüyor. Suya batırılan tüpün içinde su yükselir ve suyun sınır yüzeyi iç bükey olur. Çünkü su molekülleriyle cam molekülleri arasındaki çekim kuvveti, su molekülleri arasındaki çekim kuvvetinden daha büyüktür. Bu nedenle su camı ıslatır. Resmin sağ tarafında benzer bir cam deney tüpünün bu kez cıvaya batırıldığı görülüyor. Cıva tüpün içinde alçalır ve cıvanın sınır yüzeyi dış bükey olur. Çünkü cıvanın molekülleri arasındaki çekim kuvveti, cıva ve cam molekülleri arasındaki çekim kuvvetinden daha büyüktür. Bu sebeple cıva camı ıslatmaz.

kılcallık nedir su cıva sınır çizgisi

Günlük yaşamımızda kılcallık örnekleri

Bitkilerin yapraklarına suyun ulaşması

Sekoya ağacının boyu 100 metreyi aşabilir. Bu kadar uzun bir ağacın yapraklarına su nasıl ulaşıyor? Ağacın kalp gibi pompa işlevi gören bir organı da yok. Tüm ağaçların ve bitkilerin yapraklarına suyun ulaşmasını sağlayan kılcallık olayıdır. Bitkilerin köklerinden yapraklarına kadar uzanan odunsu dokular aslında minicik odun borulardır. Bu borularda hem adezyon hem de kohezyonu sonucu su molekülleri yer çekiminin etkisine rağmen yükselir ve bitkinin her yerine ulaşır.

Süngerin ve peçetenin suyu emmesi

Süngerin ve peçetenin sadece bir ucu suya değse bile tamamı ıslanır. Çünkü süngerin ve peçetenin yapıldığı malzemenin arasında küçücük boşluklar vardır. Bu boşluklarla su molekülleri arasındaki adezyon kuvveti, suyun boşlukların içine doğru ilerlemesini sağlar.

Çaya batırılan küp şekerin ıslanması

Bir bardak çaya elinize aldığınız bir küp şekerin sadece alt kısmını hafifçe değdirirseniz, çayın küp şekerde yükseldiğini görürsünüz. Çay şekerin arasındaki boşluklardan kılcallık olayı nedeniyle yükselir.

Kumun ıslanması

Plajda kuru kumun gelen dalgalarla ıslanmasını görmüş olmalısınız. Kum, sadece alt yüzeyi suya temas etse bile suyu kılcallık sayesinde çeker ve en üst noktasına kadar ulaştırır.

Mumun fitilinin parafini çekmesi

Mum yanınca mumun yapıldığı madde olan parafin erir, sıvıya dönüşür. Eriyen parafin mumun fitilindeki kılcal boşluklardan adezyon ve kohezyon kuvvetleriyle fitilin ucuna doğru çekilir. Parafin kılcallık mekanizmasıyla sürekli fitilin üst tarafına taşınmaya devam ettiği için mum da bitene kadar yanmaya devam eder. Aynı şey gaz yağı lambalarının fitilleri için de geçerlidir. İspirto ocakları da yine kılcallıkla çalışır.

Dolma kalemin çalışması

Dolma kalemlerin içinde ince borular vardır. Kartuştaki mürekkep bu borulardan ilerleyerek dolma kalemin ucuna ulaşır. Pilot kalemlerin de çalışma prensibi aynıdır.

Canlı çiçeklerin boyanması

Eğer canlı bir ortanca çiçeğini sapından kesip sapını boyalı suyun içine koyarsanız, bir süre sonra çiçeğin sudaki boyanın rengine dönüştüğünü görürsünüz. Bu yöntem dekoratif amaçlı kullanılıyor.
Aşağıdaki video üç farklı renk boyalı suyun içine kökleri yerleştirilen çiçeklerin renklerinin zamanla nasıl değiştiğini gösteriyor. Boyalı su kılcallık sayesinde çiçeğe ulaşıyor ve rengini değiştiriyor.

Gözyaşı kanallarının çalışması

Gözlerde sürekli gözyaşı üretilir. Fazladan üretilen gözyaşını gözden uzaklaştıran gözyaşı kanalları yine kılcallık ile çalışır.

Havluların kurulaması atletlerin teri emmesi

Havlunun lifleri arasındaki boşluklar suyla temas edince adezyon kuvvetinin etkisiyle suyu emer. Böylece kurulanırız. Atlet de yine kumaşının dokusundaki boşlukların kılcallık işlevi sayesinde teri emer. Sporcuların formaları da atlet gibi terlerini emer.

Kılcallık ile ilgili Fizik dersi Kazanımları

 Yapışma (adezyon) ve birbirini tutma (kohezyon) olaylarını örneklerle açıklar.

  • Yüzey gerilimi ve kılcallık olayının yapışma ve birbirini tutma olayları ile açıklanması ve günlük hayattan örnekler verilmesi sağlanır.
  • Yüzey gerilimini etkileyen faktörlerin, günlük hayattaki örnekler ile açıklanması sağlanır.
  • Adezyon, kohezyon, yüzey gerilimi ve kılcallık ile ilgili matematiksel hesaplamalara girilmez.

Kılcallık ile ilgili MEB ve EBA Kazanım Testleri

< Yüzey gerilimi   9. Sınıf Madde & Özellikleri   Gazlar >
Adezyon ve kohezyonkuvvetleri moleküller arası etkileşimlerden meydana gelmektedir. Bu kuvvetler günlük yaşamımızda çokça karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca yüzey gerilimi, kılcallık ve yüzey ıslanması gibi konuların açıklanmasında da adezyon ve kohezyon kuvvetlerinden yararlanılır. Bu yazımızda adezyon ve kohezyon hakkında kısaca bilgi verip adezyon ve kohezyon kuvvetlerine örnekler vermeye çalışacağız.


Adezyon farklı cins maddeler arasında gerçekleşmektedir. Katı ve sıvılar arasında meydana gelen kuvvetlere adezyon kuvveti denilmektedir. Adezyon kuvveti büyük olduğu zaman bir kap içerisinde bulunan su, kap tabanına doğru ovallik oluşturacaktır. Ayrıca kılcallık etkisi denilen, küçük çaplı borularda sıvının yukarı doğru hareket etmesini adezyon kuvvetleri sağlamaktadır.


Kohezyon ise aynı cins maddeler arasında gerçekleşmektedir. Sıvı moleküller arasında meydana gelen kuvvetlere kohezyon kuvvetleri denilmektedir. Kohezyon kuvveti büyük olduğu zaman kap içerisindeki su bir miktar dışa doğru ovallik oluşturacaktır.Bu durum sıvı molekülleri arasında meydana gelen birbiri ile beraber bulunma isteğinden kaynaklanmaktadır. Tabi ki bu durumlar her zaman gözle görülebilecek kadar açık şekilde meydana gelmemektedir.

Kohezyon Örnekleri

1. Yüzeye damlayan suyun dağılmadan bir arada durması.

2. Bardaktan serpilen suyun sprey şeklinde değil farklı gelişigüzel olması.

3. Denizde oluşan dalgalarda su kütlesinin bir arada durması.

4. Musluktan damlamak üzere olan suyun aldığı şekil.

5. Bardaktaki su ve çay gibi sıvıları karıştırırken meydana gelen toplu hareket.

6. Hortumdan çıkan suyun yere düşmeden belirli bir süre hortumdan çıkan formunu koruması.

7. Yağmur damlasının dağılmadan yeryüzüne ulaşması.
8. Suyun yüzeyinde oluşan yüzey gerilimi.



Adezyon Örnekleri

1. Muslukta damlamakta olan suyun belirli bir ağırlığa ulaşmadan musluktan ayrılmaması.

2. Pencere camına çarpan yağmur damlalarının yavaşça aşağıya inmesi.

3. Tamamen bitirilen su şişesinin iç yüzeyinde su damlalarının kalması.

4. İnce borulardaki sıvının adezyon kuvvetleri nedeniyle kılcallık etkisi oluşturması.

5. Dolaylı olarak da olsa kış aylarında çatılarda oluşan sarkıtlar.
6. Duş aldıktan sonra vücudun ıslak kalması

Share:

Kohezyon: Sıvı moleküllerinin birbirlerine uyguladığı çekme kuvvetine denir.
Adezyon: Farklı tür maddelerin moleküllerinin birbirlerine uyguladığı çekme kuvvetine denir.

 adkoh1

– Su molekülleri arasındaki kohezyon kuvveti, cam moleküllerin su moleküllerine uyguladığı adezyon kuvvetinden küçüktür.

 adkoh2

– Civa molekülleri arasındaki kohezyon kuvveti cam moleküllerin civa moleküllerine uyguladığı adezyon kuvvetinden büyüktür.

 adkoh3

Yüzey Gerilimi: Sıvı içindeki moleküllere etki eden kuvvetler dengelenmiş kuvvetlerdir. Yani sıvı içindeki moleküllere etki eden kuvvetlerin bileşkesi sıfırdır. Yüzeyde sıvı-sıvı molekülleri arasındaki kuvvet, sıvı-gaz molekülleri arasındaki kuvvetten daha büyüktür. Yüzeydeki tanecikler sıvı yüzeyi doğrultusunda ve sıvının iç kısmına doğru etki eden kuvvetlerin etkisinde kaldığından sıvı yüzeyinin, esnek bir zar gibi davranmasına sebep olur.

 adkoh4

Bu olayların yarattığı sonuç yüzey gerilimi olarak adlandırılır.
Yüzey gerilimi,
1. Sıvının cinsine bağlıdır.
2. Sıcaklık arttıkça yüzey gerilimi azalır.
3. Deterjan ve sabun yüzey gerilimini azaltır.
4. Çözeltiler ve karışımların yüzey gerilimine etkisi değişkendir.

Kılcallık: Bir sıvı kütlesinin küçük kesitli boşluklarda (kılcal borular gibi) yükselmesi ya da alçalması durumuna denir. Kılcallıkta adezyon ve kohezyon kuvvetleri etkilidir.
-Aynı maddeden yapılmış ancak kesitleri farklı olan kılcal borulardaki bir sıvının yükselme miktarı, kesit alanı ile ters orantılıdır.

adezyonadezyon kohezyon kılcallıkadezyon kuvvetikılcallıkkohezyonyüzey gerilimiyüzey gerilimi nedir

Adezyon ve Kohezyon

Sıvı moleküllerinin birbirlerine uyguladıkları çekme kuvvetlerine kohezyon (tutma) kuvvetleri denir. Kohezyon kuvveti, sıvı moleküllerini bir arada kalmaya zorlar. Bundan dolayı küçük hacimdeki sıvı molekülleri (damla) küresel yapı oluşturur.

Yüzey gerilimi: Sıvı molekülleri arasındaki kohezyon kuvvetlerinin etkisiyle, sıvıların serbest yüzeylerinde, tıpkı gerilmiş ince lastik zar gibi, ince bir sıvı zarı oluşur. Bu sıvı zarını gergin tutan kuvvete yüzey gerilimi kuvveti denir. Sıvı yüzeyi, gerilmiş lastik zar gibi, mümkün olan en küçük yüzeyi almak ister.

Meraklısına: Deniz ve göllerde rüzgarın oluşturduğu dalgaların yüksekliği yüzey gerilimine bağlıdır. Yüzey gerilimi arttıkça oluşan dalganın yüksekliği de artar. Limanın olmadığı denizlerde, gemilere yükleme işlemini sağlıklı yapabilmek için, fırtınalı havalarda denizin yüzeyine bir miktar yağ dökülür (yüzey gerilimini azaltmak için).

Sıvı molekülleri ile, sıvının temas ettiği yüzeyin molekülleri arasındaki çekim kuvvetine adezyon (yapışma) kuvveti denir. Su damlalarının cam yüzeyine yapışmasını sağlayan kuvvet adezyon kuvvetidir.

Kılcal (çok ince) bir cam boruyu suyun içine şekildeki gibi batırdığımızda, su cam boruda yükselir. Suyun yükselmesinin sebebi, cam ve su moleküllerinin birbirlerine uyguladığı çekim kuvvetinin (adezyon kuvvetinin), su moleküllerinin birbirlerine uyguladığı çekim kuvvetinden (kohezyon kuvveti) daha büyük olmasıdır. Bu olaya kılcallık denir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası