epirojenez nedir coğrafya / Epirojenez (Kıta Oluşumu) | funduszeue.info

Epirojenez Nedir Coğrafya

epirojenez nedir coğrafya

Kıta Oluşumu (Epirojenez)






EPİROJENEZ

Geniş yer kabuğu parçalarının çeşitli nedenlerden dolayı yükselmesi veya alçalması olayına epirojenez(kıta oluşumu) denir. Epirojenez olayı dikey doğrultuda ve yavaş olarak gerçekleşir.

   Farklı yoğunluk ve kalınlıktaki yer kabuğu parçaları(levhalar) manto üzerinde sal gibi yüzer durumdadır. Bu parçalar, yoğunluk ve kalınlıklarına göre mantoya az ya da çok gömülerek dengede durur. Bu dengeye izostatik denge adı verilir.
Epirojenez olayının başlaması; Herhangi bir yerde epirojenez olayının meydana gelebilmesi için izostatik dengenin bozulması gerekir. Bu denge, yer kabuğu parçalarına ait ağırlıkların değişmesiyle bozulur. Bozulan denge sonucu yükselerek oluşan kara parçasına jeoantiklinal (kara kütlesi), alçalarak oluşan okyanus ve deniz çukurluklarına da jeosenklinal (deniz çukuru) adı verilir. Dengenin nasıl bozulduğu aşağıdaki resimde anlatılmaya çalışılmıştır.

 YER KABUĞUNUN DENGESİ (İZOSTATİK DENGE) NEDEN BOZULUR?
- Kabuk üzerinde aşınmaya bağlı olarak kütle kaybı,
- Kabuk üzerindeki buzulların eriyip su haline gelmesi ve kabuğu terketmesi,
- Akarsuları getirdiği tortulların deniz tabanınıda birikerek ağırlık yapması,
- Volkanızma ile yer yüzüne çıkan materyallerin kabuk üzerinde ağırlık yapması

KARA NEDEN YÜKSELİR
OKYANUS TABANI (SİMA) NEDEN ÇÖKER?
Deniz ve kara seviyesinde meydana gelen değişim(çoğunlukla aşınmaya bağlı olarak kütle kaybı kütle birikim ve kara üzerindeki buzulların erimesi, denizlerde ise tortullaşma kütle kazanımı), kara kütlesinin yükselip alçalmasına bağlı olarak gerçekleşir.

Kara kütlesinin ağırlaşıp alçalmasıyla denizin karaya doğru ilerlemesine transgresyon (deniz ilerlemesi) denir  Kara kütlesinin hafifleyip yükselmesiyle deniz seviyesinin geri çekilmesine de regresyon (deniz gerilemesi) adı verilir .

EPİROJENEZ OLAYINA ÖRNEKLER

Buzul erimesine bağlı olarak oluşan epirojenez: Dünyanın farklı bölgelerinde tespit edilen birçok epirojenez olayı vardır. Örneğin Buzul Çağı'nın sona ermesinden itibaren İskandinavya Yarımadası yılda yaklaşık birkaç milimetre, Botni Körfezi de yılda yaklaşık 10 milimetre yükselmektedir.

Aşınmaya bağlı olarak oluşan epirojenez: Benzer şekilde aşınmanın etkisine bağlı olarak Alp Dağları her yıl yükselmekte buna karşılık Hollanda, Almanya ve Fransa'nın kuzeyinde yer alan ovalar ile İtalya'nın Venedik şehri ve Po Ovası da yılda yaklaşık birkaç milimetre çökmektedir.

AKARSU TARAÇALARI

Epirojenez olayının sonucunda farklı yeryüzü şekilleri oluşabilmektedir. Kara kütlesinin yükselmesiyle önceden aşınan alanlar tekrar yükselir. Böylece kıyılarda ve akarsu yataklarında aşındırma devam ettiği için taraçalar oluşur. Ayrıca bu hareketler çeşitli kıyı tiplerinin oluşmasına da neden olur. Bu durumda eski kıyılar yükseklerde kalarak kıyı sekilerini oluşturur. Kıyı sekilerine rastlanan yerlerden biri de Anadolu Yarımadası’dır. Senozoik’in Tersiyer Dönemi’nde (Üçüncü Jeolojik Zaman’da) bir peneplen hâline gelmiş olan Anadolu Yarımadası, Senozoik’in Kuaterner Dönemi’nde yükselmeye başlamıştır. Bunun sonucunda bazı kıyılarda sekiler oluşmuştur.

 Konu videosu izle funduszeue.info

Konu slaytı
funduszeue.info

Konu sınavı
funduszeue.info(1).pdf

Anasayfa
kaynağı değiştir]

[1]

  1. ^Hüseyin Samet Arabacı (). Sınıf Coğrafya Ders Kitabı. Yıldırım Yayınları. s.&#;&#;

Epirojenez (Kıta Oluşumu) Sınıf

Yer kabuğunun geniş alanlı yükselme ve alçalma hareketleridir. Bu hareketler son derece yavaş gelişir. Bu hareketler sonucunda kubbeleşerek yükselen kısma jeoantiklinal, alçalan kısma ise jeosenklinal denir. Kıta yüzeyleri dış kuvvetlerle aşınmaya uğrarlar, buralardan taşınan materyaller okyanus çanaklarında birikerek tortul tabakaları oluşturur.

Epirojenik olaylann oluşması üç farklı nedenle açıklanır:

a. Buzul çağı döneminde buzullarla kaplı olan yer kabuğunun alçalması, buzullar eridikten sonra ise yükselmesi nedenlerden biridir. Örneğin İskandinavya ve Kanada&#;da epirojenik yükselme günümüzde de sürmektedir.

b. Kıtaların üzerindeki yükün artmasıyla karalar magmaya doğru ağır ağır çökmeye başlar. Bu çökme sonucu denizler karalara doğru ilerler (Transgresyon). Kıta üzerindeki yükün hafiflemesiyle de karalar magma üzerinde yavaş yavaş yükselir ve deniz gerilemesi (Regresyon) oluşur.

c. Diğer neden ise yan basınçlardır. Örneğin Anadolu Yarımadası binlerce yıldan beri birjeoantiklinal alanı olarak yükselmekte, çevresindeki Akdeniz ve Karadeniz jeosenklinal alanı çökmektedir.

UYARI: Yer kabuğunu oluşturan sial ve sima arasındaki dengeye izostatik denge denir. Epirojenik hareketler izostatik dengenin bozulmasıyla oluşur.

Epirojenik harekete örnek çöküntü oluşumları

Epirojenik harekete örnek yükselme oluşumları

Epirojenez


Epirojenez, yer kabuğunun geniş bir alanda yükselmesi veya alçalması olayına verilen addır. Bu olayın sonucunda kara veya kıta oluşumu gerçekleşir.

Yer kabuğu, Manto üzerinde yüzer durumda bulunur ve belirli bir dengeye sahiptir. Bu dengeye İzostatik denge denmektedir. Yer kabuğunun ağırlığının değişmesi bu dengeyi bozar ve bunun sonucunda epirojenik hareketler oluşur. Bu dengenin bozulmasında başlıca nedenler şunlardır; denizlerde birikme, karalarda aşınma, buzullaşma, buzulların erimesi.

funduszeue.info

Dış kuvvetlerin ayrışmış maddeleri taşıması ya da buzulların erimesi gibi nedenlerden ötürü, yer kabuğunun yükü azalmaktadır. Hafifleyen yer kabuğu, mantonun kaldırma kuvvetinin de etkisiyle yükselirken, deniz seviyesi gerilemektedir. Deniz gerilemesi regresyon olarak anlandırılır. Bu oluşumun sonucunda eski kumsallar, deniz seviyesine göre yüksekte kalır ve kıyı taraçlarını oluşturur.

funduszeue.info

Yer kabuğu, üzerindeki yük arttığı için alçalmaktadır. Dış kuvvetlerin taşıdığı materyalleri belirli bir alanda biriktirmesi, buzul oluşumu, volkanik faaliyetler sonucu çıkan materyellerin birikmesi gibi nedenlerden dolayı yer kabuğu ağırlaşıp alçalabilir. Yer kabuğu çökerken deniz karaya doğru ilerler, bu olaya transgresyon adı verilir.

Kaynakça[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası