bebek haftada kaç gram alır / Doğacak Bebeğinizin Ağırlık Hesabı

Bebek Haftada Kaç Gram Alır

bebek haftada kaç gram alır

Bebeğin doğum ağırlığını etkileyen faktörler

Hamileliğin sağlıklı olarak ilerlemesindeki en önemli etkenler arasında beslenme de yer alıyor. Bu nedenle anne adaylarının 9 ay boyunca aldığı besinlerin sağlıklı olmasına dikkat etmeleri gerekiyor. Uzmanlar uyarıyor; Aşırıya kaçmadan, mümkün olduğunca tatlı ve tuzlu besinleri az tüketerek beslenin. Çünkü aşırı beslenme şekli bebekten çok anne adayına fazla kilo olarak kalabiliyor. Çevrenizden duyduğunuz; "Sen iki canlısın ye, bebeğin beslensin, onu da ye, bunu da ye" gibi söylemlere fazla kanmayın ve doktorunuzun tavsiyelerinin dışına çıkmayın.

Çünkü bebeğin doğum tartısını, annenin beslenmesinin yanında genetik faktörlerde etkileyebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Başar Önal, 9 ay boyunca bebeğin alması gereken normal kilo hakkında bilgi verirken, Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran da sağlıklı bir hamilelik için hangi besinlerin tüketilmesi gerektiğini anlattı ve örnek bir menüyle de size yol gösterdi.

Yeni doğan bir bebeğin doğum tartısı

Hamileliğin son aylarında bebekler hızla kilo alırlar. 3 kilo doğan bir bebeğin 2 kilosu, 4 kilo doğan bir bebeğin 3 kilosu son 3 ayda kazanılır. Bebekler son dönemde haftada ortalama gram alırlar. Herhangi bir sağlık problemi yoksa bebekler, doğumun geciktiği durumlarda da kilo almaya devam ederler. Eğer anneden ya da bebekten kaynaklanan bir problem mevcutsa kilo alma yavaşlayabilir ya da durabilir. Zamanında doğan bir bebek için gram arası, normal doğum ağırlığı kabul edilebilir. Bebekler sıklıkla gram arası doğarlar. Bu durum kız ve erkek bebekler arasında, ortalama yüzde 10'luk bir fark yaratabilir.

Anne karnındaki bebeğin kilo alımı

Anne karnındaki bebek hamileliğin başından itibaren gelişmeye başlar. 1 kiloluk değere ortalama haftalarda ulaşır. Bebeğin sağlıklı kilo alımı için anne adayının organik ve iyi beslenmesi, psikolojik olarak sağlıklı olması, sorunsuz bir hamilelik geçirmesi önemli faktördür. Anne adayının kontrolsüz hamilelik şekerinin olması, bebeğin kilolu olmasına, sigara kullanımı sonucunda da düşük doğum ağırlıklı olmasına sebep olur.

Ayrıca genetik faktörler de bebeğin doğum kilosunu belirleyen etkenlerdir. Bebeğin sadece kilosuna bakarak değerlendirme yapmak yanlış olur. Anne adayının sağlıklı beslenmesine rağmen, bebeğe ait problemler, kronik hastalıklar, sigara kullanımı ve genetik faktörler, düşük doğum ağırlık nedeni olabilir.

Hamilelik süresince ideal kilo

Anne adayları hamilelik süresince ayda kilo almalıdır. Bu süre boyunca 13 kilo alınması ideal olarak önerilir. Hamileliğine yüksek kilodan başlayan anne adayları, daha düşük kilodan başlayan anne adaylarına oranla daha az kilo alması uygun olur.

Sağlıklı kilo alımı için

Bebeğin sağlıklı olarak kilo alımı için anne adayının ara ve ana öğünlerden oluşan ve hamilelik döneminde artan protein, karbonhidrat ve yağ ihtiyacını karşılayan gıdaları; tam tahıllı ve tam buğday ekmekleri günlük olarak tüketmesi gerekir. Karabuğday unundan ekmek de yine sağlıklı alternatifler arasında yer alır.

Bebeğin hücre gelişimi için anne adayının günlük 10 gramdan fazla proteinlere ihtiyacı vardır. Bu nedenle; 1 adet tam yumurta, gram et grubundan ve gram yoğurt mutlaka her gün tüketmelidir. Bu değerler ortalama olmakla birlikte anne adayına göre çeşitlilik gösterir. Hamilelik süresince annenin kan hacmindeki artışla birlikte hemoglobin miktarı da azalmaktadır. Kanın bir bileşeni olan hemoglobinin yapımı için demir gereklidir. Hemoglobin, gelişen bebeğe plasenta ile oksijen taşınmasında görev alır.

Hamilelik dönemindeki demir ihtiyacını karşılamak için besinlerle yeterli miktarda demir alımı zor olabilir (demir kaynaklarından emilimin yetersizliği, demirden zengin besin tüketiminin az olması). Bu nedenle kadın doğum doktoru veya beslenme uzmanı; kırmızı et, kümes hayvanları, kuru baklagiller, tam tahıl ve zenginleştirilmiş tahıl ürünleri gibi demir bakımından zengin besinlerin tüketilmesini önerebilir ve bunlara ek olarak demir ilacı kullanımı verebilir.

Bu ilaçların aç karna veya taze meyve suları ile birlikte alınması demirin vücutta kullanımını artırır. Ayrıca her öğünde sebze ve meyve gibi C vitamini kaynağı besinlerin tüketilmesi, besinlerde bulunan demirin vücutta emilmesine yardımcı olur. Ayrıca, yemeklerle birlikte çay ve kahve alımının demir emilimini azaltarak kansızlığa neden olduğu da unutulmamalıdır.

Fast-food tarzı yiyecekler bebeğin kilosunu etkiler

Fast food diye tabir ettiğimiz yiyecekler, besin değeri düşük, basit işlenmiş karbonhidrat içeren ve besleyici değeri olmayan gıdalardır. Bebeğin kilo alımını etkilemekten çok, bebeğin ihtiyacı olan vitamin ve minerali karşılayacak kalitede değildir. Bu tür gıdaların fazla tüketimiyle annenin vücudu hem fazla yağlanır hem bebek kilo alamaz hem de gerekli vitamin, mineral ve besin ihtiyacını karşılamamış olur.

4 noktaya dikkat!

Hamilelikte kadının vücudunda, yeni bir canlının oluşması ve büyümesi ile bazı değişiklikler izlenir. Oluşan bu değişikliklerle birlikte anne adayı, hem kendisinin hem de bebeğin gereksinimlerini karşılayabilmek için beslenmesine daha fazla dikkat etmek zorundadır. Bu nedenle 9 ay boyunca;

1. Kendi fizyolojik gereksinimlerini (enerji ve besin öğelerini) karşılamak,

2. Vücudundaki depolarını (besin öğeleri yedeğini) dengede tutmak,

3. Anne karnındaki bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişmesini sağlamak,

4. Emzirme döneminde gerekli olan süt ihtiyacı gebelik dönemindeki enerji alımıyla da doğru orantılı olduğundan sağlıklı beslenme prensiplerine tam uymalıdır.

Anne adaylarının hamileliği süresince sağlıklı olarak beslenmesi için örnek bir menü…

Kahvaltı

2 dilim tam buğday-çavdar ekmeği Beyaz peynir-keçi peyniri-light dil peyniri ( dilim ) 1 tam yumurta Bol miktarda (yağsız) mevsim yeşilliği Şekersiz açık çay- ıhlamur çayı Ara Öğün ml günlük süt-1 orta boy şeftali

Öğle Yemeği ()

Sebze yemeği (limitsiz-kıymalı/ etli/zeytinyağlı) 1 kilo sebzeyi 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile pişirin. 1 kase yoğurt-cacık-ayran Bol yeşillikli salata, zeytinyağı veya cevizli 1 dilim tam buğday ekmeği veya yemek kaşığı yeşil mercimek ya da barbunya

Ara Öğün ()

gram light yoğurt ( yemek kaşığı) adet kiraz adet kara kayısı kurusu veya gram light yoğurt-2 ince dilim karpuz adet kırmızı erik

Akşam yemeği ()

gram et (kırmızı et, hindiveya balık eti; ızgara, fırın, veya buğulama olarak yapılabilir) dilim çavdar ekmeği veya yemek kaşığı bulgur pilavı

Gece

1 bardak günlük süt

Her gün tüketilmesi gereken besinler

- 1 tam yumurta

- ml süt-yoğurt-ayran

- Tam tahıllı besinler

- porsiyon meyve özellikle; yaz aylarında kiraz, kış aylarındaysa ananas tüketilmeli

- litre su

- Tuz kısıtlanmalı

- Basit şekeri hayatından çıkarmalı

- Tatlı veya dondurma (geç değil, özellikle öğleden sonraki saatler de tüketilmelidir)

- Haftada öğün balık eti

- Kırmızı et (günlük beslenmede mutlaka yer almalıdır)

Hazırlayan: Şenay ÇELİK

bebegimvebiz

Emzirildikten sonra karn&#; doyan bebek genellikle aranmaz. &#;stisnalar olabilir ancak çok a&#;&#;r&#; gazl&#; ve huzursuz bir bebek de&#;ilse genel olarak bebekler doyduklar&#;nda rahatlar ve kolayl&#;kla uykuya geçebilirler.

Yeterince beslenme yeterli çi&#; ve kakadan anla&#;&#;labilir. Günde çi&#;li bez görülmelidir. Kaka say&#;s&#; de&#;i&#;kendir. &#;lk aylarda kez kaka yapan bir bebek daha sonra günde kere yapabilir. Bu anlamda yeterli beslenmeyi de&#;erlendirirken çi&#;, kakadan daha anlaml&#; bir kriterdir. Ancak ilk 1 ayda yeterli beslenen bebekler genel olarak günde en az kez kaka yaparlar.

Sütün yeterlili&#;inin yani bebe&#;in geli&#;iminin doktor taraf&#;ndan de&#;erlendirilen bulgular&#; kilo al&#;m&#; ile olur.
&#;lk 6 ayda bebeklerin haftada gr almas&#; normaldir. Ancak kilo al&#;m&#; genetik potansiyelle birebir ili&#;kilidir. Bir ayda gr alan bebek de normaldir, gr alan bebek de normaldir. Anneler standart bir 1 kg rakam&#;na tak&#;l&#;p, bebekleri ilk ay gr. ald&#; diye (e&#;er doktoru önermediyse) mama takviyesine ba&#;lamay&#; dü&#;ünmemelidir. Anne sütü ile gelen a&#;&#;r&#; kilolar varsa, 1 ya&#;tan sonra bebek yürümeye ba&#;lad&#;&#;&#;nda (ailede genetik bir obezite yoksa) kolayl&#;kla at&#;l&#;r, önemsememek gerekir. Bebek çok kilo al&#;yor diye emzirmenin azalt&#;lmamas&#; gerekir.

Boy uzamas&#; da yeterli beslenme göstergelerindendir. &#;lk 6 ayl&#;k dönemde 3 ayda 8 cm, ikinci 6 ayda ise 3 ayda 4 cm uzama olur.

Ba&#; çevresi ortalama ayda 1 cm, bir y&#;l içinde ortalama 12 cm . &#;eklindedir.

Bebe&#;in ba&#; çevresi h&#;zl&#; büyüyorsa bunun beslenmeden ba&#;&#;ms&#;z bir sa&#;l&#;k sorunu ile ili&#;kilendirilmesi mümkün olabilir. Böyle bir durumda ultrason gibi bir kafa içi görüntülemesi yap&#;labilir. Ancak ba&#; çevresi geli&#;iminin fazla olmas&#; beslenme ile ili&#;kilendirilmez. Ba&#; çevresinin küçük kalmas&#; ise kafa içi kemiklerinin geli&#;imiyle, eklem yerlerindeki bozukluklara i&#;aret edebilir. 

Burada bahsedilen rakamlar&#;n hiçbiri kesin kural de&#;ildir. Her bebe&#;in farkl&#; bir büyüme potansiyeli vard&#;r. Annesi babas&#; minyon olan ya da genetik olarak çok h&#;zl&#; büyümeyen bebekler olabilir. Boy ve kilo birlikte de&#;erlendirilmelidir. Boyu k&#;sa olan bir bebe&#;in ayda gr. almas&#;n&#; beklememek gerekir. Geli&#;imin yeterlili&#;ine tek bir ölçümle karar vermemek gerekir. Bebe&#;inizin sa&#;l&#;kl&#; geli&#;imi hakk&#;nda en do&#;ru yorumu, bebe&#;inizi sürekli takip eden doktorunuz söyleyecektir.

Bir Bebeğin Büyüme Hikayesi…

Her bebek özeldir. Kendine ait özellikleri, kilosu, boyu ve karşı konulamaz hayat dolu, meraklı bakışları vardır. Ancak bebeğin sağlığı için bazı konularda dikkatli olunması gerektiği gibi, büyüme ve gelişmesi de düzenli olarak takip edilmelidir. Avrasya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, yaş arası bebeklerin büyüme eğrisini anlatıyor.

Bebeğimin büyüme oranları normal mi?

Bebeklerin gelişim düzeyleri ortalama olarak aynı olmakla birlikte farklılıklar gösterebilir. Çünkü büyümede birçok etken rol oynar. Bunların başında genetik faktörler gelmektedir. Ayrıca beslenme, egzersizler, hastalıklar ve çevresel faktörler de büyüme eğrisini etkileyen nedenler arasındadır. Ancak genel olarak kabul edilen bazı ortalama değerler söz konusudur. Doktorların büyüme eğrisini incelerken baz aldığı 3 farklı ölçüm noktası vardır. Bunlar; kilo, baş çevresi ve boydur. Bu noktadan hareketle normal bir bebeğin büyüme değerlerini şu şekilde özetlemek mümkündür.

yaş arası bir bebeğin kilo değerleri nasıl olmalı?

Bir bebeğin gelişimi anne karnında başlar. Dünyaya gözlerini açan bir bebeğin normal kilosu gramdır. Doğumdan sonraki günlerde vücuttaki sıvının azalmasına bağlı olarak bebekte belli miktarda kilo kaybı yaşanabilir ancak yaklaşık 15 gün sonra kaybettiği ağırlığı tekrar kazanmaya başlar. İlk üç ayda ise haftada gram, ay arasında ise gram alır. Günde ortalama gram alındığını söylemek mümkündür.

Bebekler aylar arasında ise günde yaklaşık gram almaya başlar. Bir yaşına geldiğinde bebeğin doğum kilosunun ortalama 3 katına, 2 yaşına geldiğinde ise yaklaşık 4 katına çıkması beklenir. yaş aralığında ise kilonun ayda gram olacak şekilde artması normaldir. Bu durumda yılda ,5 kilo alabilirler.

yaş arası bir bebeğin boy değerleri nasıl olmalı?

Yeni doğan bir bebeğin ortalama boyu 50 santimetre kadardır. İlk üç ayda bebeğin boyunda 8 santimetrelik bir değişim olur. İkinci üç ayda ise yine aynı şekilde 8 santimetrelik bir büyüme söz konusudur. Bir sonraki üç aylık dilimde büyüme yaklaşık 4 cm, diğer üç aylık evrede ise 4 cm uzama meydana gelir. Bu durumda 1 yaşına geldiğinde ilk uzunluğunun yaklaşık 1,5 katı uzamış olur. Boy uzunluğu yaş arasında toplam cm, 2 yaştan 3 yaş sonuna kadar yılda 7 cm uzar.

Boy değerleri kilo gibi hızlı değişmez. Daha karmaşıktır ve birçok farklı faktör boyun uzamasında devreye girer. Normal büyüyen bir çocuğun boyu aylıktan sonra genetik potansiyeline uygun bir persantil değerine yaklaşmaya başlar. Genellikle yaşlarından sonra anne-baba boyu ile çocuğun boyu anlamlı bağlantı gösterir. Ayrıca boy ile ilgili şöyle bir bilgi söz konusudur. Doğum tartısı gebelik süresine göre düşük olarak doğan ve ilk 2 yaşta büyümede akranlarını yakalayamayan çocukların boylarının kısa olacağı öngörülmektedir.

yaş arası baş çevresi değerleri nasıl olmalı?

Bebeklerde baş çevresi ölçümü sanıldığından çok daha önemlidir. Çünkü merkezi sinir sisteminin gelişimini gösteren bir değerdir. Dolayısıyla uzman ve deneyimli bir sağlık personeli tarafından ölçülmelidir. Bebekte beyin gelişiminin bir göstergesi olan baş çevresinde kıstas doğumda boya göre ¼ oranındadır. Bir bebeğin doğduğu andan itibaren baş çevresi ortalama 35 santimetredir. Üçüncü ayda cm, altıncı ayda, 43 cm, 1 yılın sonunda ise 46 cm kadardır. Bebek 1 yaşına geldiğinde baş ölçüsündeki büyüme hızı düşmeye başlar. baş çevresinde yaşanan normal sayılabilecek büyüklük ve küçüklük oranları genetik faktörlere göre değişebilir. Ancak aşırı büyüme ve küçüklüklerde başka hastalık olasılıkları değerlendirilmelidir. Çünkü ortalamadan daha büyük baş çevresine sahip olan bebeklerde beyin omurilik sıvısının dolaşım sorunu olan hidrosefali hastalığı olabilir.

Büyüme sürecini etkileyen faktörler nelerdir?

Büyüme ve gelişme sürecini etkileyen ilk faktör cinsiyettir. Erkek bebeklerin boy ve kiloları kız bebeklerine göre daha fazladır. Diğer bir faktör ise çok önemli bir belirleyici olan genetik unsurlardır. Bebeğin anne ve babadan aldığı genler boy, kilo, kemik ve baş çevresi ölçümlerini etkilemektedir.

Bebeğin büyümesinde ilk 2 yıl beslenme doğrudan etkilidir. Bebeğin aldığı enerjinin % 10’undan fazlası büyümeye harcanır. Dolayısıyla bebeğin çok iyi beslenmesi, ilk 6 ay boyunca mutlaka anne sütü alması gerekir. İlk 6 ay anne sütü yeterliyken doğru bir gelişim için ek gıdalara başlanmalıdır. Çünkü normal büyüme için yeterli protein ve kalori alımı gerekir. büyümeyi etkileyen bir diğer önemli faktör ise çeşitli hastalıklardır. Eğer bebekte doğumsal kalp hastalığı ve astım gibi kronik hastalıklar varsa bebeğin gelişimi yavaşlayabilir.

Hamilelikteki beslenme ve yaşam alışkanlıkları bebeğin doğum kilosunu etkiler mi?

Bebeğin gelişimi anne karnından itibaren başladığından annenin ne yediğinden nasıl hissettiğine kadar birçok faktör bebeğin gelişimini ve dolayısıyla kilosunu etkiler. Şöyle ki, anne karnındaki bebeğin büyümesi plasenta yoluyla sağlanır. Eğer plasentada bir sorun varsa, anne adayında kansızlık veya vitamin eksikliği söz konusuysa, anne adayı ilaç kullanıyorsa bunlar doğrudan bebeğin kilosunu etkiler. Aynı zamanda annenin geçirdiği enfeksiyonlar da etkili bir diğer faktördür. Eğer anne adayı sigara içiyor ve alkol tüketiyorsa veya daha başka kötü alışkanlıkları varsa bu durum bebeğin hem sağlığı hem de kilosu için çok ciddi tehlikeler yaratır.

Bebeğinin sağlıklı bir gelişimi olmasını isteyen annelerin yapması gereken ara ve ana öğünlerden oluşan ve hamilelik döneminde artan protein, karbonhidrat ve yağ ihtiyacını karşılayan gıdaları tüketmektir. Mutlaka sebze- meyve tüketilmeli, demir ihtiyacını karşılayacak besinler tercih edilmelidir.

Büyüme nasıl takip edilmelidir?

Bebeğin büyüme süreci onun sağlıklı gelişimi hakkında önemli bilgiler barındırdığından baş, boy ve kilo ölçümü düzenli aralıklarla yapılmalıdır. İlk ay haftada bir, ilk 6 ayda; ayda bir, ay arası, 2 ayda bir; 1 ile 2 yaş arasında ay aralıklarla çocukluk döneminde ise yılda bir ölçümler yapılmalıdır.

ETİKETLER: avrasya, doktor, hasta, insan, sağlık, şifa

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir