evdeki elektronik eşyalar / Evde işlerinizi ve hayatınızı kolaylaştıracak 15 elektronik alet

Evdeki Elektronik Eşyalar

evdeki elektronik eşyalar

Günlük yaşantımızda önemli rol oynayan teknoloji sayesinde hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan elektronik aletler, her an elimizin altında yer alıyor. Peki, hayatımızın merkezinde yer alan elektronik eşyaları alırken tercihlerimizi neler belirliyor? Araştırma firması Twentify, tüketicilerin teknolojiye bakış açısını ortaya koyan, elektronik ürün ihtiyaçları ve satın alma davranışlarını gösteren ve farklı kategorilerde en çok tercih edilen markaların yer aldığı bir rapor yayınladı. Rapora göre, kafalarda en çok alınması planlanan ürün robot süpürge.

Eylül ’de kişi ile Bounty mobil uygulaması üzerinden gerçekleştirilen araştırmada, katılımcıların teknolojiye ilgi düzeyi endeks ortalamasına göre 60,5 olarak belirlendi. Genel olarak teknolojik gelişmeler yakından takip ediliyor, ancak satın alma söz konusu olduğunda tüketici daha çok hayatı kolaylaştıracak ürünlere yönelme eğilimi gösteriyor.

Yeni bir ürün çıktığında herkesten önce sahip olma fikrinin ise benimsenmediği gözleniyor.

Hangi elektronik alet en çok tercih ediliyor?

Katılımcıların olmazsa olmazı yüzde 83 oranda televizyon.

Akıllı saat (yüzde 28) ve akıllı bileklik (yüzde 21) en az sahip olunan elektronikler ürünler arasında yer alıyor.

Teknolojiye meraklı tüketicilerin masaüstü bilgisayar (yüzde 31) ve akıllı saatlere (yüzde 28) ilgisinin yüksek olduğu gözlemleniyor. Dizüstü bilgisayar ve tablet sahipliği teknolojiye ilgi düzeyine göre farklılaşmıyor.

Evin vazgeçilmezleri

Kahve makinesi (yüzde 17) ve blender (yüzde 15) evde hayatı en çok kolaylaştıran ev aletlerinin başında geliyor. Yüzde 13’lük oranla sırayı su ısıtıcı ve robot süpürge takip ediyor. 

Konu yenilik takibi olduğunda küçük ev aletleri, televizyon ve beyaz eşyanın önüne geçiyor.

Küçük ev aletleri

elektronik

Kahve makinesi ve blender son iki yılda en çok satın alınan küçük ev eşyaları olurken, tüketicilerin gelecek 6 ayda satın almayı düşündüğü ürünlerin başında robot süpürge geliyor. Robot süpürgelere gösterilen ilginin önemli sebepleri arasında pratik kullanımı ve zaman tasarrufu sağlaması geliyor. Kullananlar genel olarak memnun olsa da henüz satın almayanlar için fiyat önemli bir bariyer. Robot süpürge için tercih edilecek markaların başında Xiaomi (yüzde 54) geliyor. Marka tercihindeki en önemli motivasyon ise markanın güven oluşturması (yüzde 35). Kullananların yüzde 87’si robot süpürgeden memnun olduğunu ifade ediyor. 

Elimiz ayağımız oldular: En çok kullanılan elektronik ürünler belli oldu

Evde en sık bulunan küçük ev aletlerinin başında tost makinesi (yüzde 79) ve blender (yüzde 73) geliyor.

Tüketici küçük ev aletlerini genellikle kendi kullanımı için (yüzde 92) satın alıyor, hediye etme eğilimi ise oldukça düşük (yüzde 5). 

Elimiz ayağımız oldular: En çok kullanılan elektronik ürünler belli oldu

Televizyon:

Televizyon yenileme motivasyonlarında ise yeni bir modele sahip olmak, performans kriterinin önüne geçiyor. Tercih edilecek markaların başında yüzde 44’lük oranla Samsung geliyor. 

Elimiz ayağımız oldular: En çok kullanılan elektronik ürünler belli oldu

Telefon:

Son 10 yılda ortalama 4 telefon değiştirildiği görülüyor. Katılımcıların yüzde 48’i son telefonlarını yaklaşık yıl önce aldıkları ifade ediyor. Telefon değiştirme kararı genellikle ihtiyaç duyulmasına dayanıyor. Ancak tüketici telefon tamamen bozulmadan, kısmi sorunlar yaşadığında telefonunu değiştirmeye daha çok eğilimli.  

Elimiz ayağımız oldular: En çok kullanılan elektronik ürünler belli oldu

Tablet ve bilgisayar:

Hem tablet hem de bilgisayar alışverişlerinde, teknolojiye ilgi seviyesi yüksek katılımcıların güncellemeleri kaldırmayan bir cihazı yenileme eğiliminin daha yüksek olduğu görülüyor. 

Tüketici tabletin bozulmasını beklemiyor, performans düştüğünde ya da yeni modeller çıktığında tabletini değiştirmeyi düşünebileceğini ifade ediyor. Satın alınması düşünülen markaların başında Apple (yüzde 41) ve Samsung (yüzde 40) geliyor. Lider konumdaki iki markanın kategorideki diğer markalara kıyasla büyük fark oluşturduğu gözlemleniyor. Sırayla gelen Lenovo, Huawei, Casper ve diğer markalar yüzde 6 ve altında bir oran ile tercih ediliyor.  Katılımcıların yüzde 33’ü önümüzdeki altı ay içinde tabletini yenilemeyi düşünüyor.

Elimiz ayağımız oldular: En çok kullanılan elektronik ürünler belli oldu

Bilgisayarda ise satın alma oranı ortalama 3 yılda bir şeklinde ortaya çıkıyor.  Son bilgisayarın satın alma motivasyonlarının başında ihtiyaçlar geliyor. Katılımcıların yüzde 39’u bilgisayar performansından memnun olmamaya başladığında, yüzde 30’u ise bilgisayarı tamamen bozulduğunda yeni bir bilgisayar satın aldıklarını belirtiyor. Tablet alışkanlıklarında görüldüğü gibi, teknolojiye yakın ilgi duyanların, güncellemeleri kaldırmadığı için bilgisayarını yenileme eğilimi yüksek.

Elimiz ayağımız oldular: En çok kullanılan elektronik ürünler belli oldu

Satın alınması düşünülen bilgisayar markaların başında Apple (yüzde 26) geliyor. Apple’ı takip eden bilgisayar markası ise Lenovo (yüzde 17) oluyor.

Satın alma kararları

Elektrikli cihaz alışverişlerinde tüketici fiziksel mağazalara (yüzde 48) ve online platformlara (yüzde 51) eşit mesafede yaklaşıyor.

Online satış kanalları arasında farklı ürünler sunan platformlar (yüzde 29) markaların web sitelerinden (yüzde 19) daha çok tercih ediliyor.

Teknoloji ilgi düzeyi düşük katılımcıların fiziksel mağazaları daha çok tercih ettikleri görülüyor. Geçmiş araştırmalar göz önünde bulundurulduğunda bu durumun sebebini, tüketicinin fiziksel mağazaları sorularına ayrıntılı ve net yanıtlar alabilmek için daha çok tercih etmesine dayandırabiliriz.

 Buradan raporu indirebilirsiniz.

featured

Teknolojik Alet Nedir? Ne İşe Yarar?

Teknolojik Alet Nedir? Ne İşe Yarar?

Ev içerisinde birçok örneğine rastlanan teknolojik aletler, teknoloji kullanılarak üretilen araç ve gereçler olarak tanımlanıyor. Birey gereksinimleri açısından büyük öneme sahip olan elektronik aletlerin kullanım amaçları farklılık gösteriyor. Elektronik aletlerin kullanım amaçları arasında; beslenme, eğlence, iletişim, güvenlik, ısınma ve temizlik bulunduğu görülüyor. Fırın, ocak, buzdolabı, tost makinesi, su ısıtıcısı ve mutfak robotu gibi aletler, beslenme ihtiyacının karşılanmasını sağlıyor. İletişim ve eğlence amacıyla kullanılan teknolojik aletler; bilgisayar, tablet, oyun konsolu, televizyon ve telefon olarak sıralanıyor.

Evde kullanılan kombi, elektrikli ısıtıcı, ve kalorifer sistemleri bireylerin ısınma ihtiyacını karşılamalarını sağlıyor. Bulaşık makinesinden ütüye, elektrikli süpürgeden saç kurutma makinesine kadar birçok elektronik ev aleti temizlik amacıyla kullanılıyor. Akıllı ev sistemleri ve güvenlik kameraları sayesinde bireylerin güvenlik ve korunma ihtiyacı karşılanıyor. Günlük yaşantıyı yakından etkileyen teknolojik aletlerin dikkatli kullanılması da büyük önem taşıyor Peki, teknolojik aletleri kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? Teknolojik alet kullanırken ıslak elle dokunmamak, yanıcı ve yakıcı maddeleri elektronik aletlere yaklaştırmamak gerekiyor.

Evde Kullandığımız Teknolojik Aletler Hayatımızı Nasıl Kolaylaştırır?

Evde Kullandığımız Teknolojik Aletler Hayatımızı Nasıl Kolaylaştırır?

Teknolojinin gelişmesiyle beraber hayatımıza giren teknolojik aletler, günlük hayatın kolaylaşmasını sağlıyor. Peki, teknolojik aletler nasıl yapılır? Hayat kalitesini arttıran teknolojik aletlerin yapımında teknolojik gelişmeler ve yenilikler rol oynuyor. Teknolojik alet tanımından hareketle, cihazların teknolojiden yararlanılarak geliştirildiği görülüyor. Teknolojik aletler hayatımızı nasıl kolaylaştırır diye merak ediyorsanız bunu birkaç örnekle açıklamak mümkün. Evde bulunan teknolojik ürünlerin hem bireye hem de çevreye birçok faydası bulunuyor.

Enerjiden ve zamandan tasarruf etmenizi sağlayan akıllı ev sistemleri, güvenlik ve korunma ihtiyacınızı karşılıyor. Bireylerin kullandıkları ürünlere çamaşır makinesi ve ütü yardımıyla düzgün ve temiz bir form kazandırmaları mümkün oluyor. Günümüzde sıkça kullanılan bilgisayar ve tabletlerin bireylerin bilgiye ulaşma hızını arttırdığı görülüyor. Televizyondan tablete, bilgisayardan telefona kadar birçok cihaz iletişim ve haberleşme açısından da büyük önem taşıyor. Soğuk ve sıcak havalarda bireylerin ihtiyacı olan hava akışını sağlaması için geliştirilen kalorifer, klima ve elektrikli ısıtıcılar bulunuyor. Evlerde kullanılan buzdolabı, derin dondurucu ve fırın gıda ürünlerinin hazırlanması ve saklanmasını sağlıyor.

Günümüzde En Çok Tercih Edilen Ev Teknolojileri Hangileri?

Günümüzde En Çok Tercih Edilen Ev Teknolojileri Hangileri?

Teknolojik yeniliklerle doğru orantılı olan elektronik aletler günümüzde sıkça kullanılıyor. Bireylerin yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek için gerekli olan besinleri bilinçli ve düzenli şekilde edinmeleri gerekiyor. İnsan sağlığı açısından büyük bir öneme sahip olan temizlik sayesinde de mikrop ve bakteri yayılımının önüne geçiliyor.

En çok tercih edilen teknolojik ürünlere bakıldığında beslenme ve temizlik amaçlı kullanıldığı görülüyor. Beslenme için en çok tercih edilen teknolojik cihazlar kahve makinesi, blender, çay makinesi, tost makinesi ve mikrodalga fırın şeklinde sıralanıyor. Ev işlerini kolaylaştırıcı rol üstlenen teknolojik ürünlerden bazıları ise hem alan hem de eşyaların temizlenmesini sağlıyor. Temizlik esnasında kullanılan teknolojik ürünler arasında; halı yıkama makinesi, elektrikli süpürge ve çamaşır makinesi yer alıyor. Çok amaçlı olarak kullanılanelektronik çeyiz setleri, zengin ürün içeriği sayesinde sıklıkla tercih ediliyor. İşlerinizi hızlı ve kolay şekilde yapmanızı sağlayan teknolojik ürünlere Trendyol’dan ulaşabilir ve hemen sipariş verebilirsiniz.

Hangi elektrikli aletler ne kadar enerji tüketiyor? İşte en çok elektrik harcayan ev aletleri

En çok enerji harcayan elektrikli ev aletleri, son gelen zamların ardından önem kazandı. Zira, elektrikli aletlerin fuzuli kullanımı azaltılarak faturayı bir nebze olsun düşürmek mümkün. Örneğin, televizyonun kullanılmadığı zamanlarda fişten çekilmesi, faturada yüzde 5'lik tasarruf sağlıyor. Ütü yaparken, bitimine 5 dakika kala fişi prizden çıkarmak, ciddi oranda elektrik tüketimini azaltıyor.

ELEKTRİKLİ EV ALETLERİ NE KADAR ELEKTRİK HARCAR?

Elektrikli ısıtıcılar, kombi, doğalgaz, televizyon derken evde harcanan elektrik miktarı da kullanılan cihazlarla doğru orantılı olarak artıyor. Mesel kış aylarında doğalgaz tüketimimiz yüzde artıyor.

Evde en çok enerji tüketen ev aleti buzdolabı olarak dikkat çekiyor. 7 gün 24 saat çalışan A sınıfı bir buzdolabı günde kW enerji harcarken, B sınıfı buzdolabı ise yaklaşık kW enerji harcıyor.

EV ALETLERİNİN ELEKTRİK TÜKETİMİ NASIL HESAPLANIR?

Evde kullanılan elektrikli aletlerin güçlerini biliyorsak, ne kadar elektrik tükettiğini de hesaplayabiliriz. Bunun için elektrikli aletin Watt (güç) birimini bilmemiz gerekiyor. Bir elektrikli aletin birim zamanda ne kadar güç harcadığını bulmak için çalışma süresini de dikkate almalıyız.

* Elektrik fiyatı kW başına 1,37 TL

* Örneğin bir fırının saatte Watt yaktığını varsayalım

* Watt'ın 2 kW anlamına geliyor. (1 kW = Watt)

* Sonrasında ise şu formülü uygulamak gerekiyor: 2 kW x 1,37 TL / kW = saatte 2,74 TL

ELEKTRİKLİ EV ALETLERİNİN ORTALAMA 1 SAATLİK ENERJİ TÜKETİMİ


Evdeki Elektrikli Aletler Ne Kadar Elektrik Tüketir?

Evdeki Aletler Ne Kadar Elektrik Tüketir?

Elektrik faturalarımızda tüketim miktarını belirli bir dönem içindeki toplam tüketim olarak görmekteyiz. Bu tüketim değeri, elektrik sayacının üzerinde yer alan endeks değerlerinin belirli aralıklarla okunması ile tespit edilir.

Evdeki Aletler Ne Kadar Elektrik Tüketir? Haziran 

CihazGüç (Watt)AdetÇalışma Süresi (Saat)Haftalık Kullanım SayısıHaftalık Enerji TüketimiAylık Ortalama Enerji Tüketimi (kWh)Aylık Elektrik Enerjisi Maliyeti (TL)
Buzdolabı (A+)4412477,3931,6818,20
Bulaşık Makinesi (A+)12,1655,5123,6113,56
Çamaşır Makinesi (A+)12,943,5115,068,65
LCD TV (A+)981573,4314,708,44
Ütü12210,4044,5725,60
Elektrikli Süpürge10,823,2013,717,88
Fırın11,527,5032,1418,46
Klima13746,20,00,73
Elektrikli Isıtıcı13763,00,00,08
Akkor Ampul603576,3027,0015,51
Enerji Tasarruflu Ampul123571,265,403,10
Led Lamba123573,085,403,10
Kettle10,273,0813,207,58
Tost Makinesi10,231,205,142,95
Çamaşır Kurutma Makinesi12,7410,8046,2926,59
Mikrodalga Fırın10,170,562,401,38
Dizüstü Bilgisayar901371,898,104,65
Telefon Şarjı42470,220,960,55

Yukarıdaki tabloda en çok kullanılan elektrikli cihazların 1 saatlik elektrik tüketimi yılı değerlerine göre örnek olarak hesaplanmıştır. Yukarıda açıklanan hesaplama adımlarını izleyerek, buzdolabı kaç watt, fırın kaç watt, klima kaç watt ya da evinizdeki su sebili ne kadar harcar hesaplayabilirsiniz. Özellikle yüksek sıcaklıkta çalışan ütü, tost makinesi tüketimleri uzun saatler çalıştığında diğer elektrikli cihazlardan daha fazla elektrik tüketebilirler. kWh cinsinden elektrik faturası hesaplaması için aşağıdaki modül kullanılmalıdır.

Faturadan Tüketim Hesaplama

kWh Tüketim Hesaplama

Sıkça Sorulan Sorular

Elektrikli Eşyaların Enerji Sınıfları Nelerdir?

Cihazların enerji verimliliği sınıflandırması temelde A’dan G’ye 7 grupta değerlendirilir. A en tasarruflu sınıfken G en az tasarruflu sınıfı ifade eder. A sınıfı olan bir buzdolabı G sınıfı bir buzdolabına kıyasla %56 daha az elektrik enerjisi tüketir. Evlerimizde kullandığımız tüm cihazlar ve çalışma süreleri göz önünde bulundurulduğunda enerji tüketimi daha az olan enerji sınıfındaki ürünleri tercih etmek uzun vadede önemli miktarlarda tasarruf sağlamaktadır.

Elektrik Tüketimi Hesaplama Formülü Nedir?

Her bir elektrikli cihazın, çalıştığı bir azami güç değeri vardır. Bu değer hem ürünün enerji sınıfını hem de ne kadar elektrik tüketeceğini hesaplayabileceğimiz değerdir. Ancak cihazların üzerinde Watt (W) veya kiloWatt (kW) şeklinde gösterilen güç değerinin azami güç olduğu unutulmamalı ve normalde bundan daha düşük güç harcayabileceği de dikkate alınmalıdır.

Elektrikli cihazın tükettiği elektrik enerjisi miktarını yaklaşık olarak cihazın gücü ve çalışma süresi dikkate alınarak hesaplanabilir. Elektrikli bir cihazın tüketim miktarı aşağıdaki adımlarla hesaplanabilir; örnek olarak gücü watt ve günlük çalışma süresi 3 saat olan çamaşır kurutma makinesi ne kadar elektrik harcar aşağıdaki adımlarla hesaplayalım.

Cihaz Gücü: W yani W/= 0, kW

Adet: 1

Günlük çalışma saati: 3

Aylık çalışma saati: 3 x 30 = 90 (Bir ayın 30 gün olduğu varsayımı ile)

Günlük enerji tüketimi: 0, kW x 3 Saat = 0, kWh

Aylık enerji tüketimi: 0, kWh x 30 = 24,93 kWh

24,93 kWh x Vergiler dahil elektrik birim fiyatı= Aylık elektrik maliyeti

Elektrikli Aletler 1 Saatte Kaç Watt Harcar?

Elektrikli ev aletlerinin güçlerini biliyorsak yukarıda açıklandığı şekilde yaklaşık tüketimlerini kendimiz de hesaplayabiliriz. Dikkat edilmesi gereken konu; watt güç birimidir ve bir elektrikli aletin birim zamanda ne kadar elektrik tükettiğini hesaplayabilmek için çalışma süresinin de dikkate alınması gereklidir. Peki evdeki aletler ne kadar elektrik tüketir? Ortalama olarak elektrikli cihazların saatlik tüketim değerleri aşağıdaki listede da ayrıca verilmiştir.

  • Buzdolabı (A+): 0,04 kWh
  • Bulaşık Makinesi (A+): 0,51 kWh
  • Çamaşır Makinesi (A+): 0,30 kWh
  • LCD TV (A+): 0,10 kWh
  • Ütü: 2,60 kWh
  • Elektrikli Süpürge: 2,00 kWh
  • Fırın: 2,50 kWh
  • Klima: 2,20 kWh
  • Elektrikli Isıtıcı: 3,00 kWh
  • Akkor Ampul: 0,06 kWh
  • Enerji Tasarruflu Ampul: 0,01 kWh
  • Led Lamba: 0,01 kWh
  • Kettle: 2,20 kWh
  • Tost Makinesi: 2,00 kWh
  • Çamaşır Kurutma Makinesi: 1,00 kWh
  • Mikrodalga Fırın: 0,80 kWh
  • Dizüstü Bilgisayar: 0,09 kWh
  • Telefon Şarjı: 0, kWh

Enerji Tüketimi Nasıl Azaltılabilir?

Daha fazla enerji tasarrufu sağlayan A sınıfı ve daha üstü elektrikli cihazları tercih edebilirsiniz. Akkor veya elektrik tasarrufu sağlayan ampullerin yerine LED lambalar kullanabilirsiniz. Kullanılmayan cihazların kapatılmasına dikkat edebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra, yıllık kWh olan serbest tüketici limitini geçiyorsanız, tedarikçinizi değiştirerek özel tedarikçilerden indirimli elektrik de alabilirsiniz.

Ev Aletlerinin Faturadaki Oranları Ne Kadardır?

Toplam elektrik tüketiminin büyük bölümü özellikle sürekli kullanılan elektrikli cihazlar tarafından yapılır. Ortalama bir ev için elektronik cihazların toplam tüketimdeki payları aşağıdaki gibidir:

  • Buzdolabı: %31,1
  • Klima: %15
  • Çamaşır Makinesi: %8,5
  • Bulaşık Makinesi: %3,5
  • Kurutma Makinesi: %3,2
  • Isıtıcılar: %9,3
  • Televizyon: %6,7
  • Aydınlatma: %11,7
  • Diğer: %10,9

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası