kartal depremi / KARTAL’DA DEPREM RİSKİNE KARŞI ATILACAK ADIMLAR KONUŞULDU

Kartal Depremi

kartal depremi

Oğuz Gündoğdu Kartal’daki depremi değerlendirdi

Jeofizik uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, Kartal'da kaydedilen son depremin sığ yer hareketi olduğunu, herhangi bir deprem için öncü veya artçı olmadığını söyledi. Gündoğdu, "yerin sıkışması sonucu enerji boşalmasından kaynaklanan bir olay. Arkası da gelmedi" dedi.  İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa  Mühendislik Fakültesi Jeoloji ve Jeofizik Mühendisliği bölümleri de depreme ilişkin ön inceleme raporu hazırladı.

Yayınlanma: - 20 Haziran Güncellenme:

Oğuz Gündoğdu Kartal’daki depremi değerlendirdi

İstanbul Üniversitesi’nden emekli jeofizik uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, dün İstanbul Kartal’da meydana gelen depremin büyüklüğünü Kandilli Rasathanesi’nin , AFAD’ın olarak verdiğini belirtirken, “Bu ne öncü, ne artçı diyebileceğim bir deprem. Bir deprem ile öncü deprem olmaz. Birkaç deprem olsaydı veya giderek büyüyen depremlere öncü diyebiliriz” dedi.

Dr. Gündoğdu, bu depremin akıllara beklenen olası İstanbul depremini tetikleyebileceği yolunda soruları getirdiğini ifade ederken şöyle konuştu:

BÜYÜK KIRILMAYI BEKLER HALDELER

* Marmara’da 7 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. O nedenle bu deprem bizi endişelendirirdi. Ama bu özelliğe sahip değil. Bunun Kuzey Anadolu Fayı (KAF) ile bir alakası yok.

* Orada KAF’ın herhangi bir kolu yok. Bu, depreminin kasılması ile oluşan bir deprem. Marmara’da  KAF ile ilgisi olmayan bilinen faylar var.

* Kartal’daki yerin sıkışması sonucu enerji boşalmasından kaynaklanan bir olay.  Arkası da gelmedi zaten. Biz Beylikdüzü’ndeyiz. Hissetmedik. Bakırköy’de, Sarıyer’de hissedilmiş. Avcılar’da zemin kötü, hissedilmiş olabilir.

* Marmara’daki fayların hepsi depreminde tetiklendi. Bitti bu olay. Büyük bir kırılmayı bekler haldeler. senedir Marmara tabiatını değiştirdi. Bir sürü yerinde depremler oluyor.

* Silivri’de olan büyüklüğündeki deprem var. Bunlara bir çeşit haberci deprem diyebiliriz.. Kırılmayı beklediğimiz merkezin Silivri, Kumburgaz olacağını düşünüyoruz. Bu düşünceyi değiştiren bir gelişme yok.

* Depremi daha önceden haber vermeyi veya başka amaçlı olan GPS ölçüm çalışmaları var, onlarda bir değişiklik yok. İstanbul’un Marmara kaynaklı iki depremi var.

* Sonuncusu ’da. Bu iki depremlerden bir tanesinin doğrultusu Batı’ya Saroz Körfezi’ne,  diğeri Anadolu’ya doğru. Bunlar bayağı yıkıcı depremler, ’dan beri epey bir zaman geçti.

DEPREMİN ÖN İNCELEME RAPORU TAMAMLANDI

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa  Mühendislik Fakültesi Jeoloji ve Jeofizik Mühendisliği Bölümleri, dün merkez üssü Kartal’da meydana gelen depreme ilişkin ön inceleme raporu hazırladı.

Raporda, “19 Haziran tarihinde İstanbul il sınırları içinde meydana gelen bu deprem Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun deformasyon alanı içerisinde kalır ve zaman zaman karada büyüklüğü 3 – 4’e ulaşan depremler gerçekleşmektedir.

Depremin odak derinliğinin farklı sismolojik ağlar tarafından 5 ile 15 km arasında verilmiş olması depremin derinliğinde büyük miktarda belirsizlik olduğunu gösterir ve detaylı incelenmesi gereken bir konudur” denildi.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada şu bilgilere yer verildi:

* Ülkemizde hem nüfus, hem sanayi, hem de kültürel mirasların yoğun olarak bulunduğu Marmara Denizi çevre illerinde meydana gelen küçük ya da büyük tüm depremler, gerek yer bilimleri açısından gerekse de sosyal yaşam açısından önem verilen ve dikkat çeken depremlerdir.

* 19 Haziran tarihinde saat ’de merkez üssü İstanbul ilinin Kartal ilçesi olarak kaydedilen ML= (KRDAE) büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir.

“ÇÖZÜMÜ HENÜZ MEVCUT DEĞİLDİR”

* Bu bölgenin yaklaşık 20 km kadar güneyinde, Marmara Denizi içerisinde, dünyanın en önemli kıta içi transform faylarından biri olan Kuzey Anadolu Fay Zonunun varlığı iyi bilinmektedir.

* Kuzey Anadolu Fay Zonunun kuzeyinde, İstanbul ili kara alanında haritalanmış, yüzeye ulaşan aktif bir fay yoktur. 19 Haziran tarihinde İstanbul İl sınırları içinde meydana gelen bu deprem Kuzey Anadolu Fay Zonunun deformasyon alanı içerisinde kalır ve zaman zaman karada büyüklüğü 3 4e ulaşan depremler gerçekleşmektedir.

* Depremin odak derinliğinin farklı sismolojik ağlar tarafından 5 ile 15 km arasında verilmiş olması depremin derinliğinde büyük miktarda belirsizlik olduğunu gösterir ve detaylı incelenmesi gereken bir konudur.

* Depremin faylanma mekanizması hakkında bilgi verecek odak mekanizması çözümü de henüz mevcut değildir. Bu nedenle depremin hemen ardından bilimsel verilerin eksik olması detaylı yorum yapma olanağı vermemektedir.  (DHA)

Deprem İstanbul'u salladıİlginizi ÇekebilirDeprem İstanbul'u salladı

BakırköyBeylikdüzüdeprememekliHaberistanbulİstanbul ÜniversitesiJeolojiSanayiSarıyerson depremler

Kartal&#;da &#;Depreme Hazırlık Çalıştayı&#; düzenlendi

Deprem dönüşüm çalışmaları sayesinde, 90 bine yakın insanın riskli konutlarının dönüşümünü gerçekleştiren Kartal Belediyesi, büyük İstanbul depremine karşı hazırlık çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel&#;in talimatıyla, Kartal&#;da deprem riskine yönelik çalışmaların hızlanması amacıyla, &#;Depreme Hazırlık Çalıştayı&#; gerçekleştirildi. Çalıştayda konuşan Başkan Gökhan Yüksel, ilçede riskli yapıların bir an önce yıkım veya güçlendirme çalışmalarıyla depreme hazır hale getirileceğini belirtti.

Kartal Belediye Başkanlığı Meclis Salonu&#;nda gerçekleşen çalıştaya; Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Bayram Ali Baştan, Kentsel Dönüşüm, Plan ve Proje, İmar ve Şehircilik, Yapı Kontrol, Emlak ve İstimlak, Sivil Savunma Uzmanlığı, Basın Yayın Müdürlüğü ile Strateji Müdürlüğü yöneticileri ve personeli katıldı.

2 gün süren çalıştayın ilk gününde, Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve Türkiye&#;yi yasa boğan depremlerde görev alan Kartal Belediyesi personeli yaşadıklarını anlattı. Arama kurtarma ekiplerinin deprem bölgelerinde yaşadığı acı olaylar, salonda duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu.

Çalıştayın ikinci gününde ise, ilgili müdürlükler yaptıkları çalışmalar hakkında sunum gerçekleştirdi. Sunumlarla beraber; imar, planlama ve deprem yönetmeliklerindeki sorunlar ve yapılaması gerekenler hakkında katılımcılar tüm gün boyunca fikir alışverişinde bulundu.

Çalıştayda konuşan Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, beklenen büyük İstanbul depremine karşı hazırlık çalışmalarına hız verdiklerini kaydederek; “İstanbul’da, deprem dönüşümü gerçekleştiren en iyi belediyelerden biriyiz. Özellikle, deprem bölgesine gerçekleştirdiğim ziyaretlerden sonra depremin yıkıcılığını daha yakından görmüş olduk. Orada, çok kötü anlar tecrübe ettik. Şimdi, aynı riskle İstanbul’da yaşayan insanlar olarak karşı karşıyayız. Deprem gerçeği bize gösterdi ki, yerel yönetimlerde ve siyasette ülke olarak bakış açımızı değiştirmek zorundayız.” ifadelerini kullandı.

Kartal Belediyesi’nin deprem dönüşüm çalışmaları sayesinde 90 bine yakın insanın riskli konutlarının dönüşümünü gerçekleştirdiğinin altını çizen Başkan Gökhan Yüksel, “Şimdi önümüzde yeni bir süreç var. En hızlı şekilde Kartal’da riskli yapıların tespiti ile dönüşümü veya güçlendirilmesi çalışmaları var. Üniversitelerimiz ve bilim insanlarımızla olan görüşmelerimiz devam ediyor. En hızlı şekilde sonuç almak ve ciddiyetle deprem riskinin üzerine gitmek zorundayız.” ifadelerini kullandı.

Depreme Hazırlık Çalıştayı’nın sonunda ise, heyet tarafından Kartal’da depreme hazırlık çalışmaları hakkında bir rapor hazırlanacak. Rapor aynı zamanda Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’e sunulacak.

Beklenen büyük Marmara Depreminin büyüklüğünde olması durumunda Kartal&#;da depremden en çok etkilenecek bölgeler belli oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından geçtiğimiz yıl hazırlanan raporun detaylarında, Kartal&#;da deprem olması durumunda hangi bölgelerin en kötü şekilde etkileneceği yer aldı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı tarafından yapılan araştırmaya göre, Kartal&#;da olası depremden en çok etkilenecek mahalleler ve yerleşim yerleri belli oldu. Bu makalede öncelikle depremden etkilenecek bölgelerle ilgili analiz verilerini sıraladık, son olarak da bu raporlar ışığında depremden en çok etkilenecek bölgeleri belirttik.

Kartal&#;da depremden etkilenecek yerler

Kartal&#;da depremden en çok etkilenecek bölgelerin belirlenmesinde bir dizi faktör göz önünde bulunduruldu. Bunların arasında çeşitli jeolojik veri yer alıyor. Kartal&#;da depremin şiddeti ve davranış şekli ile alakalı veriler aşağıda ele alınmıştır. Kartal ilçesine ait En Büyük Yer İvmesi (PGA), En Büyük Yer Hızı (PGV) Parametreleri ve ve sn’deki Spektral İvme Haritaları, aşağıda sunulmaktadır.

1. Kartal Zemin Bağımlı Medyan Yer İvmesi (PGA) Dağılımı

İlk tabloda Kartal İlçesi Zemin Bağımlı Medyan En Büyük Yer İvmesi (PGA) Dağılımı gösterilmektedir. Haritaya göre Kartal&#;ın D etrafı ve Aydos dağının üst kısımları dışındaki her yerinde PGA dağılımı turuncu renkle tehlikeli seviyede boyanmıştır. Ayrıca Orhantepe tarafında sahil kısmında kırmızı renge de rastlanmakta.

2. Kartal Zemin Bağımlı Medyan Yer Hızı (PGV) Dağılımı

Deprem İçin Elde Edilen Kartal İlçesi Zemin Bağımlı Medyan En Büyük Yer Hızı (PGV) Dağılımı aşağıda yer almaktadır. PGV dağılımına göre, özellikle Yakacık ile Orhantepe tarafında deprem için tehlike olduğu gösterilmektedir. Bu noktada, yukarıdaki haritada kırmızı ile gösterilen Orhantepe&#;nin sahile yakın kısmında renk hafif turuncu olmuştur.

3. Kartal Zemin Bağımlı T=0,2s Spektral İvme Dağılımı

Deprem İçin Elde Edilen Kartal İlçesi Zemin Bağımlı T=0,2 saniye İçin Spektral İvme Dağılımı aşağıda yer almaktadır. Spektral ivme dağılımı da göstermektedir ki sahile yakın kısımlar ile Yakacık taraflarında depremin yıkıcı etkisi daha yüksek olacaktır.

4. Kartal Zemin Bağımlı T=1,0s Spektral İvme Dağılımı

Deprem İçin Elde Edilen Kartal İlçesi Zemin Bağımlı T=1,0 saniye İçin Spektral İvme Dağılımı aşağıda yer almaktadır. Zamanın &#;den saniyeye ulaştığı bu ivme dağılımı haritası da benzer bir sonucu ortaya koyuyor.

Sonuç

Kartal&#;da depremden en çok etkilenecek bölgeler, Orhantepe başta olmak üzere sahile en yakın yerler, Kordonboyu Mahallesi ve Uğur Mumcu başta olmak üzere Yakacık tarafları. Tüm haritalarda da bu bölgeler simülasyondan daha çok etkilenmiştir.

En sağlam bölge ise D etrafında Cevizli, Esentepe, Cumhuriyet ve Soğanlık mahalleleri. Diğer bölgeler ise orta derecede depremden etkileneceğe benziyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası