stoma torbası nedir / Stoma (Bağırsak Torbası) Nedir?

Stoma Torbası Nedir

stoma torbası nedir

Stoma (Bağırsak Torbası) Nedir?

Stoma (Bağırsak Torbası) Nedir?

Stoma nedir?

Ostomi, içi boş bir organın vücut yüzeyine ağızlaştırılması anlamına gelir.  Vücut yüzeyine ağızlaştırılan yere stoma da denir. Genel Cerrahi alanında en sık, bağırsaklar ile ostomi oluşturulur. Ostomiler, bağırsağın karın cildine ağızlaştırılma (bağırsağın torbaya bağlanma) seviyesine göre isim alır.

Stoma neden uygulanır?

Normalde ağızdan tüketilen besinler sindirildikten sonra yararlı besin maddeleri emilerek kana karışır. Bu işlemden arta kalan gıda artıkları kalın bağırsağa geçer. Daha sonra makat yolu ile vücut dışına çıkar. Bazı rahatsızlıkların tedavisinde karın içinde bulunan bağırsakları karın cildine ağızlaştırmak gerekebilir. Böyle bir durumda sindirim işlevinden arta kalan gıda artıkları karın cildindeki bu ağızdan dışarı atılır. Stoma yerine yapıştırılan bir torba ile gıda artıkları toplanır.

Bağırsağın torbaya bağlanması nasıl olur?

Stomanın karın cildine açıldığı yere göre dışkının içeriği değişir. Stoma anüsten ne kadar uzak ise dışkı o derece suludur. Kalın bağırsağın sol tarafından açılan stomalarda dışkı katı iken ince bağırsak ve kalın bağırsağın sağ tarafından açılanlarda dışkı içeriği sıvıdır. Stomalar kalıcı ya da geçici olabilir. Hastalık bölgesi veya ameliyat sahasının dışkı pasajı ile temas etmemesi için geçici stoma açılır. Geçici stomalar genellikle minimal veya hiç bağırsak çıkartmadan kapatılabilir. Böylelikle bağırsak devamlılığı eski haline dönebilir. Hastalık tedavisi için yapılan işlemler dışkı kontrol mekanizmasını bozar ise hastaların kalıcı stomaya ihtiyacı olur. Makatın dışkı kontrolünü sağlayan kasların çalışması bozulduğunda ya da hastalık sebebi ile çıkarılması gerektiği durumlarda kalıcı stoma açılması gerekir.

Stoma oluşturulmasında dikkat edilmesi gerekenler

Stoma oluşturulması sonrası erken ve geç dönemde pek çok istenmeyen etkiler görülebilir. Komplikasyonların ve istenmeyen sonuçların önlenebilmesi hastanın hayat kalitesini bozmamak için pek çok aşamada önlemler almak gerekir.

Kolostomi nedir, neden a&#;ılır? Kolostomi ne ama&#;la yapılır?

Haberin Devamı

Kolostomi Neden Açılır?

 Kolostomi genellikle bağırsağın bir bölümünün çıkarılması ya da atlanmasını kısacası bypass edilmesini gerektiren bazı durumlarda yapılır. Kolostomi işlemi, şu gibi durumlarda tedaviye ait bir parça olarak yapılır;

Anal, yumurtalık ya da kolorektal kanserler

Genetik adenomatoz polipozis (FAP)

Crohn hastalığı ya da ülseratif kolit gibi inflamatuar hastalıklarda

Bağırsakta ortaya çıkan tıkanmalar (obstrüksiyon)

Bağırsak çeperinde ortaya çıkan iltihaplanma ile seyreden torbalar (Divertikülit)

Bağırsaklara zarar veren yaralanmalar

Fekal inkontinans

Doğumsal kusurlar

İleri derecede peri anal fistül vakalarında açılır.

Kolostomi Ne Amaçla Yapılır?

 Kolostomiler her zaman kalıcı olmaz. Özellikle de doğum kusurlu olan çocuklarda kullanılır ve genellikle de geçicidirler. Kolostomi, alt sindirim sistemi ile ilgili sorunları gidermek için kullanılan çeşitli prosedürlerden birinin sonucu olarak ortaya çıkabilir. Diğer “ostomiler” ise, idrar yolu ve ince bağırsak içerir. İleostomi, ince bağırsağın alt tarafının saptırılmasıdır. Ürostomi ise, mesaneden idrar taşıyan tüplerin saptırılması durumudur. Bir diğer tanımla da kolostomi, bağırsak iletim tedavisi olarak da bilinir.

Haberin Devamı

Kolostomi Neden Yapılır?

 Kolozomlar, alt bağırsakta ortaya çıkan sorunlar nedeni ile gerçekleştirilir. Bazı sorunlar ise, dışkı geçici olarak bağırsaktan uzaklaştırılarak zamanla düzeltilebilir. Bu, geçici kolostomiler, dışkıyı kalın bağırsaktan tutmak için de sıkça kullanılır. Kolon kanseri, söz konusu olan kişilerde hastalık devam ederse kalıcı kolostomiler ortaya çıkar ve kolon ise, tamamen çıkarılabilir. Kolostominin kapandıktan bir süre sonra bağırsağın kendini toplaması için belli bir zaman geçmesi gerekir. Kolostomi kapatıldıktan sonra hastalar yeme ve içmelerine dikkat etmelidir. Genellikle de sıvı besinler tüketerek bağırsağın eski fonksiyonunu kazanması için gerekli olan bir süre boyunca bağırsak fazla yorulmaması gerekir. Zaman içinde hastanın bağırsağı normal fonksiyonunu kazanacak ve kişi en kısa zaman içinde normal hayatına dönebilir.

Haberin Devamı

 Kalıcı bir kolostomiye ihtiyaç olan durumlar genellikle şunlardır; Tıkanıklık, kanser, Crohn hastalığı, kolon polipleridir. Kolondaki büyüyen ekstra doku olarak kanser olabilir ya da bu doku zamanla kansere dönüşebilir. Divertikül, sindirim sisteminde bulunan küçük keseler iltihaplandığı zaman ortaya çıkar. Anüs, şişkinlik, ishal, kabızlık ve ağrıya neden olan dolayısıyla da kolonu etkileyen bir durum olan bağırsak sendromudur. Sindirim sisteminin uzun süreli olarak iltihaplanmasına yol açan iltihaplı bağırsak hastalığı olan ülseratif kolittir. Kolostomi, oldukça büyük bir ameliyattır ve her ameliyatta olduğu gibi bazı riskleri vardır. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası