levrek hangi havada avlanır / levrek için sadece poyraz mı ? | BALIK AVI

Levrek Hangi Havada Avlanır

levrek hangi havada avlanır

funduszeue.info

  • Trend olan
  • İçindekiler

    Levrek hangi havayı sever?

    Levrek lodosun olduğu sert rüzgarlı havalarda gezintiyi ve beslenmeyi sever. Sebebi ise bulanık, hareketli sularda avlarını yakalaması onun için kolaylaşır. Bu duruma göre hava lodos ve deniz çalkantılıysa levrek zamanı gelmiş oluyor.

    Hangi ayda hangi balık olur?

    Su Ürünleri

    • Ocak : Hamsi krallığına devam etmektedir.
    • Şubat : Çinekop halen boldur.
    • Mart : Artık palamut ve uskumru gibi balıklar sadece soğuk hava deposu ürünleridir.
    • Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar.
    • Mayıs : Levrek lezzetini korur.

    Levrek kıyıya ne zaman gelir?

    Levrek genellikle sonbahar ve kış aylarında kıyıya yaklaşır. Bunun dışında liman içlerinde hemen her mevsim avlanabilir. Kıyıda kırma taşlıkların kumluk alanlarla buluştuğu yerlerde avlanma ihtimali yüksektir. Ayrıca çırpıntılı sularda taşlık burunlara ve yeterli dalga da kumsallarda kıyıya iyice yaklaşırlar.

    Levrek balığı en çok hangi yemi sever?

    En sevdikleri yemler, ilarya, sardalya, ispari, pisi, gelincik, dil balığı, yılan balığı yavrusu, aterina ve kraça gibi balıklar ile sübye, karides ve çağanozdur. Levreğin en fazla av verdiği saatler güneş çıkana kadar gün ağarırken ve güneş batışından hemen sonradır.

    Levrek ne ile tutulur?

    Yem olarak levrek avında en çok canlı kefal (İspari ve diğer küçük balıklar da olabilir), sardalye, boru kurdu, sülünez ve yengeç kullanılır. Canlı kefal cm geçmemelidir. Yakalandıktan hemen sonra sırtından geçirilecek tek kanca yardımıyla gezen kurşunlu takımla bırakma yapılır.

    Levrek kaç derece suda yaşar?

    Ekonomik değeri çok yüksek, eti lezzetli, sevilen bir balıktır. Sıcaklığa ve tuzluluğa karşı toleransı yüksektir. Tuzluluğu % ile % , sıcaklığı 1°C ile 34°C arasındaki sularda yaşar. En uygun büyüme sıcaklığı °C dir.

    Olta balık hangi saatlerde tutulur?

    Rüzgar altı kıyılarda avlanma verimli olur. Saat arası güneş tepede olduğu için su sıcak olur ve balık aktif olur. Yaz aylarında balık avı ise, saat arası gün doğmadan önce gelen kuşluk vaktinde avcılık verimli olur. Saat arası avcılık için kötü zaman.

    Son zamanlarda amatör balıkçılığa, özellikle de tekne ile balık avı turlarına olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Peki tekne ile balık avı turuna açılırken yapılması gerekenler neler? Hava durumu ile ilgili bilinmesi gerekenleri "BALIK AVI TURUNDA HAVA DURUMU ETKİSİ" başlıklı yazımızda incelemiştik. Peki yem konusunda ne kadar bilgiliyiz, hangi balık için hangi yemler daha uygundur? Oltaya yemler takılırken nelere dikkat edilmelidir? Balık tutarken yem kullanma detaylarıyla ilgili bir rehber hazırlayarak, meraklı hobidaşlara kılavuzluk etmek istedik.


    Tekne ile balık avı turunda daha derin sularda avlanılacağı için, kıyı balıkçılığından farklı malzemelere ihtiyacımız var. Örneğin kullanılacak kamışın tekne için uygun olması, misinaların daha sağlam olması, kurşunların daha ağır olması gerekliliği gibi.

    Yem seçimi de yine hedef balığa göre farklılık göstermektedir. Genellikle çipura, mercan, karagöz, mezgit gibi yassı balıklar için karides, midye, kurt ya da mamun kullanılır. İstavrit, tırsi gibi ufak balıklar için ortalama 10 iğneli bir çapari yeterli olurken, büyük balık yakalamak için en ideal yöntem sırtı çekmektir. Levrek, trança, lüfer ve uskumru için hareket halindeki tekneden canlı balık, rapala (sahte balık) ya da kaşık kullanılmalıdır.

    ** Sırtı çekmek; genellikle sığ ve dibi kayalık yerlerde tekne ile hareket halinde yapılan bir av çeşididir. Amacı avcı balığın dikkatini çekip yeme atlamasını sağlamaktır. 

    Hedef balıklara göre yem seçimleri

    Çipura: Sülünes, karides, midye, sardalya, yengeç, boru kurdu, mamun, madya

    • Özellikle sonbahar ve kış aylarında sardalya, çipura avında oldukça verimli bir yem olmaktadır.

    Mercan: Sübye, Kalamar, Karides, Sardalya, Hamsi, Sülünez

    Karagöz: Midye, karides, sülünez, kurt

    Lüfer: Zargana, istavrit, kıraça, hamsi, izmarit, kolyoz

    • Hareket halindeki hemen hemen her yeme atlar, dişli ve hırçındır. Bu sebeple uzun pala iğne tercih edilmelidir. Eylül sonundan aralık ayı ortasına kadar ideal avlanma zamanıdır. Gece avında rapala yerine canlı yem tercih edilmelidir.

    Levrek: Mamun, sülünez, yengeç, ispari

    • Lodosun olduğu sert rüzgarlı havalarda gezintiyi ve beslenmeyi sever, çünkü bu havalarda sular daha bulanıktır ve bu durum avlarını yakalamasını kolaylaştırır. Yem olarak mamun tercih edilecekse, iğnenin ucu mamunun kuyruk kısmından nazikçe geçirilmeli ve gövde kısmından çıkarılmalıdır. Bu şekilde uzun süre canlı kalabildiği için mamun levrek avında çok fazla tercih edilen br yemdir.

    Sinarit: Kaya balığı, iri mamun, iri karides, zargana, istavrit ve dişleri de güçlü olduğu için her türlü kabuklu yemler

    • Sinarit tutarken en önemli detay yemlerin canlı olmasıdır.

    Uskumru: Hamsi en sevdiği yemdir. Sardalya da kullanılılabilir. 

    Palamut: Hamsi, gümüş, istavrit, uskumru gibi kendinden ufak balıklarla beslenirken, kalamar, sübye ve karides de kullanılabilir.

    Akya: Zargana, iri istavrit, iri sardalya, uskumru, kolyoz, kefal, sarıkanat, lüfer, kalamar

    • Başlıca gıdasını küçük balıklar oluşturur ama kalamar ya da iri karidesler de kullanılabilir. Önemli olan yemlerin canlı olmasıdır.

    Orkinos: Torik, palamut, kofana, kaba lüfer, iri uskumru veya iri istavrit

    • Unutmayın kıyıya sık gelmeyen ve daha büyük balıklar daha zor avlandığı için bu balıkların dikkatini çekecek yemler bulmak önemlidir. Su ve hava bu renkleri değiştirebiliyor. Bu nedenle, yapay yem kullanacaksanız, hangi havada hangi renk av kullanacağınız büyük önem kazanıyor. 

    Bu bilgilerle artık hazırsınız. funduszeue.info‘da dilediğiniz lokasyonda turları inceleyebilir, kaptanların bilgilendirmelerini okuyabilir ve balık avı turunuzu kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

          Öncelikle herkese rastgele levrek avı ile ilgili av tecrübelerimi ustalardan ve av arkadaşlarımdan. Çookkk elimiz boş döndüğümüz avlardan edindiğin hava okuma gibi durumları, bunca yıldır öğrendiğim bilgilerimi, facebook'tan gelen mesajlar üzerine bildiğim kadarı ile  sizlerle paylaşmak istedim spin avında  nasıl sahteler kullanılır, nasıl avlanılır, nerede avlanılır ve nerede levrek olma potansiyeli yüksek levrek merası bulunur.


    Levrek merası yazısını okumadan önce suyun rengine göre sahte seçimi nasıl yapılır? ve Levrek nasıl çekilir?  videosuna bakmak için tıklayınız.👇👇👇



    Liman içi mendirekleri ve dış kayalıkları : limanlar genellikle dalgalara karşı  iç kısmı korunaklı olduğundan yavru balıkların yetişme ve büyümesinde büyük rol oynar hem teknelerden atılan insan yiyecekleri hem de kayaların aralarında yaşayan deniz canlılarını yiyerek büyürler  sadece yavru balıklar mı burada büyür? Tatbiki hayır  kayalıklarda kendine yuva kurmuş balıklarımız da mevcuttur  eşkina,ispari,ispendek,iskorpit,istavrit ve daha bir çok tür bu liman kayalıklarının arasında  yaşar büyür ve avlanır.

    Peşinden koştuğumuz kilometrelerce mesafe gidip avlamak istediğimiz levrek balığı da bu kayaların arasında yaşayan yavru balıklarla beslenmek için liman içi ve dışında genellikle sabah gün doğum ile başlayıp 2 -3 saatlik beslenme ihtiyacını karşılar  akçam güneşin batmasına yakın bir zamanda tekrar avlanmaya çıkar   levrek avı için yüzdelik oranının en yüksek olduğu saatler bu saatlerdir  geceleri de av verir ama bu bölgeye göre  levreğin yiyeceği yeme göre de değişir  çok nadir olmak üzere öğlen sıcağında da levrek avı yapan arkadaşlarım oldu

    limanlarda derinlik sahillere oranla biraz daha fazla olduğundan  1 metre ve üzeri dalan sahteler kullanmakta fayda var tabi sahtenin rengini suyun bulanıklığına göre  tercih etmeliyiz .

    bir başka  seçenekte silikon kullanmak sert sahtelere oranla erim mesafesi daha düşük te olsa avcılığı tartışılmaz liman kayalarının hemen ilerisinden  kayalara doğru kısa vuruşlar yaparak  veya dipte yemlenen balık aksiyonu dediğimiz kamışın ucunu yukarı kaldırım aşağıya alırken boşluğu sararak vereceğimiz aksiyonlar levreği cezbedecektir.

    Yan taraftaki resimde A ve B noktaları olarak liman giriş uçları avlanmak için 1. önceliktir limana giren veya çıkan balıkları burada karşılayabiliriz.

    Ortadaki resmimiz'de a ve b  seçeneklerinden sonra bakacağımız 2. yer limanın iç ve dış  düzlem noktaları kırmızı alan içerisinde belirttiğim yer

    3. ve son resimde limanların dış taraflarında limanın bittiği kumsalın veya kayalıkların başladığı yerler  genelde bulanık olurlar ve levrek bulanık sularda avlanmayı çok sever

    İş makinelerinin yaptığı doğal olmayan el yapımı dalgakıranlar
    Bu resimde 1. bölge kayaların suyun dibinde az da olsa göründüğünü fark edeceksiniz o yarı görünen kayaların 5 metre önüne indireceğiniz silikonlarla böyle bölgelerde keyifli avlar yapabilirsiniz 2. bölgede ise  el yapımı dalga kıranların arasından diğer dalga kırana paralel olarak atış yaparak içeri giren veya dışarı çıkan balıkları avlayabilirsiniz

     Her limanda olmasa'da bazı limanlarda özellikle Karadeniz'de rastladığım liman içi mendirekler de levrek avı için oldukça verimlidir aynı durum yazlık tatil beldelerinde  otel mendirekleri içinde geçerli aşşağıda'ki resimde kırmızı şerit içine alınmış liman mendireğinin  yakından çekilmiş resimleri de mevcut bu tür mendirekler genelde ışıklı olur ve gece avlanmaya çıkan balıkların uğrak yeridir yalnız mendireğin dibine kadar girip kendinizi göstermeyin  hem sipin avında hem de lrf avı için verimli yerlerdir. Ortadaki ve alttaki resimler bana aittir. Ben  bu tür yerlerde genelde Lrf ekipmanı ile avlanmayı seçiyorum ve silikon yapay kokulu yemleri tercih ediyorum

    Yandaki resimde beyaz şerit içerisinde bulunan alanı kendinize atış noktası olarak belirleyin  yukarıdan vuran ışıkla alttaki minik balıkların  nasıl kaçıştığını derinde levreklerin yemlendiğini gözlerinizle bu noktalarda görebilirsiniz

    bu iki resim de aynı yerden çekmiş olduğum resimlerdir  eşim ile beraber gittiğimiz eşimin yapmış olduğu lrf avından birkaç kare

    Dere ağızları veya küçük yağmur sularının deniz ile birleştiği yerler 

    genelde yağmur sonrası biriken suların yamaçlardan veya taşan dereler aracılığı ile deniz ile birleşmesinden meydana gelen ılık su oluşumu  ve bu oluşumun denize getirdiği yiyeceklerin çöplerin  cezbediciliği balıklar için bir besin kaynağıdır 

    levrek te bu besin kaynaklarından faydalanmak için bu suların yarattığı bulanıklıktan faydalanıp kamufle olarak  bulanık suda avlanır görünürlüğü az olduğu için herhangi bir taşın kayanın arkasına sığınmadan gezer bazı dönemlerde derelerin içine kadar girip (tatlı suya)  tatlı su balıklarını yediği görülmüştür. bizlerde bu balığı  dere ağızlarında veya yağmur suyunun döküldüğü yamaçların diplerinde  avlayabiliriz bulanık suda görüş düşük olduğundan gündüzleri  siyah pembe kırmızı gibi sahte renklerinin olduğu seçenekleri kullanarak geceleri ise etrafta ışık varsa hologramlı (çakarlı) sahtelerin yine sarılı kırmızılı pembeli renkleri işinizi görecektir ışığın olmadığı gece avlarında ise çakarlı sahtelerin yanı sıra  mat renkteki beyaz kırmızı kafa sedef beyazı veya palyaço diye adlandırdığımız  renkleri kullanabilirsiniz bu meralar genelde sığ olduğundan sahte dalarlarının en fazla 50 cm dalan modellerinden tercih ediniz  silikon ile avlanıyorsanız 7 gramı geçmenizi tavsiye etmem çabuk takılma  yaşarsınız.

    eğer dere ağzında avlanıyorsanız tavsiyem sahteniz floating (batmayan yüzen) olsun derenin için doğru atın ve sahtenin denize doğru gitmesini bekleyin akıntı ile normal eriminden hem daha uzağa kadar gidecektir hemde daha çok mesafeyi tarayarak şansınız artacaktır.

     Üstteki resimde yamaçlardan akan yağmur suyunun yaptığı bulanıklık gözle görülür biçimde mevcuttur hemen hemen metre sonra denizin tekrar mavi ve temize döndüğünü görüyorsunuz fotoğrafı karadenizde çektim  aynı günün gecesi buradan iki adet 1 er kiloluk balık almıştım   
    bu resimde derenin denizle birleştiği yerde muhtemel levreğin avlanacağı yerleri kırmızı içerisine aldım sahtenizi kırmızı alanın ıcıne atabilirseniz buradan levrek alma olasılığınız baya yüksektir
    Bu resimde derenin denizle birleştiği yerde muhtemel levreğin avlanacağı yerleri kırmızı içerisine aldım sahtenizi kırmızı alanın içine atabilirseniz buradan levrek alma olasılığınız baya yüksektir




    RİP AKINTISI VE LEVREK AVCILIĞI

    Bildiğiniz gibi RİP akıntısı  son derece tehlikeli ve  avı bol olan bir dalga akıntısıdır.  Dip akıntısı da denir genellikle kara denizde çokça görülmektedir insan ölümlerine sebep olan bu akıntı çok güçlüdür açıktan gelen dalganın kıyıya vurarak suyun altından geri dönerek olaşan akıntıdır.
     Bu dalgaların kumsala vurmasıyla kumsalda yaşayan kurtçukların yavru balıkların veya kayaların arasında yaşayan balıkların savrularak denize doğru götürülmesi sayesinde avcı balıklara ziyafet verdirir bizler de eğer suyu okumayı az da olsa becerebilirsek bu akıntıyı gördüğümüz her yerde avlana biliriz suya fazla yaklaşmamak şartıyla
     rip akıntısının akıntı şiddeti azalana kadar kıyıdan aldığı tüm canlıları açıklara doğru götürür  ve bırakır derinlik arttıkça akıntının şiddeti de azalır ve zamanla kaybolur ülkemizde genelde metredir okyanuslarda metreye kadar uzaman rip akıntıları olabilir yani kumsaldan akıntıya kapılan bir yavru balık kumsala metre mesafeden suyun yüzeyine çıkabilir orada'da diğer avcı balıklara yem olur bu bizim ülkemizde 70 metre civarıdır aşağıdaki resimlerde  dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım






    Resimde görmüş olduğunuz gibi rip akıntısını gösterme amaçlı gıda boyası dökülen kumsal göreceksiniz 

    Boya sadece kumsala dökülmüştür akıntının suyun altından boya ile birlikte acık denize doğru gittiğini görüyoruz  yanlarda işaretli olan kımızı içerisindeki dairelerde herhangi bir akıntı söz konusu değil orada bizim aradığımız levrekler  avlanmak için akıntının getirdiği yemleri bekliyorlar levrek ve lüfer cinsi balıklar bu tür akıntıların etrafında avlanmak için birbiri ile yarışır eğer siz de yüksek bir yerden avlanacağınız yeri bu şekilde seçerseniz  avınız daha verimli geçecektir. Rip akıntısı kumsaldan kolay görünmez bu yüzden yüksek tepelerden dikkatli bir şekilde seçim yapmalısınız 

    Aşağıdaki resimde sanal ortamda çizilmiş akıntının yönü ve kırmızı ile çevrili muhtemel av yerleri belirtilmiştir  kırmızı şeritlerin olduğu yerler avcı balıkların avlarını beklediği akıntının olmadığı yerlerdir  yani bizim yemimizi atacağımız yerler

          Aşağıda bulunan resim gerçek hayatta çekilmiş gözle görülen en düzgün rip akıntısıdır 

    Rip akıntısı siyah ok ile gösterilmiştir beyaz daire içine aldığım soldaki resimde akıntı şiddetini kaybetmektedir  siyah dairler ise muhtemel olan avcı balıkların akıntıdan gelen yiyeceklerini bekledikleri noktalardır.

                                    

                                                  GECE BULANIK SUDA LEVREK AVCILIĞI 

         Genelde  bulanık olan Marmara kıyıları levrek avcılarının uğrak mekanlarındandır  Marmara'da levrek avlamak zordur çünkü su hep bulanıktır hem yeminizi levreğe göstermeniz gerekir hem de kıyı şeridi taşlık ve sığ olduğundan taktır mamanız gerekir ve fazla olta avcısı vardır  İstanbul'un çekmece kıyılarından Saros körfezine kadar levrek avı yapılmaya müsaittir.

          genelde rüzgarın şiddetini arttırdığı  dalgaların köpürdüğü  suyun içinde kayaların olduğu meraları tercih ediyorum geceden başlayıp sabah saat a kadar olta sallıyorum meralar çok sığ olduğundan  az dalarlı sahteler tercihlerim arasındadır  silikon kullanımı da 7 gram jigheat ile max 12 cm silikonlar seçiyorum.

                     Gece bulanık suda ve sabah bulanık suda Marmara'da yaptığım levrek avları

      birkaç resimle levrek meralarının olduğu kareleri sizlerle paylaşmak istedim 

    alttaki resimde sakin havada  suların içindeki kayaları görebilirsiniz alttaki resim potansiyel olarak bir levrek merası değil kayalar çok kıyıda ve ufak boyutta facebook'tan gelen mesajlarda buna benzer resimler alıyorum burası iyi mi?  suyun içinde kayalar var diye    

    Aşağıdaki resimde ise  işte tam burası diyebileceğimiz örnek bir resimdir resimde zaten beyaz oklarla göstermeye çalıştım  umarım ne demek istediğimi  anlatabilmişimdir. levrek bu taşların dibine yatar ve bekler önünden arkasından üstünden geçen yemleri pusuda bekleyerek karnını doyurur siz de sahtenizi veya silikonunuzu bu taşların etrafına düşürürseniz emin olun başarıya ulaşırsınız 

    Bu yazdıklarım benıim kendi tecrübem öğrendiğim ve düşüncelerimdir 

    bloğuma abone olup takipte kalırsanız sevinirim  okuduğunuz için teşekkürler cümleten kazasız belasız avlar


    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası