diyarbakır da görülmesi gereken yerler / Diyarbakır Gezilecek Yerler Listesi : Görülecek En Güzel 12 Yer

Diyarbakır Da Görülmesi Gereken Yerler

diyarbakır da görülmesi gereken yerler

Diyarbakır&#;da Gezilecek Yerler

Peygamberler Şehri” olarak da adlandırılan Diyarbakır, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en eski ve en büyük şehirlerinden biridir. Tarihin ilk yerleşim yerlerinden biri olan Diyarbakır bu sebeple dünyanın dört bir yanından tarih, kültür ve arkeoloji meraklısı gezgin tarafından da ziyaret edilmektedir. Tarihi yerlerinin yanı sıra birçok doğal güzelliğe ve müzelere de ev sahipliği yapan Diyarbakır’da mutlaka görülmesi birçok yer vardır.

1. Malabadi Köprüsü

malabadi köprüsü

yılında Artuklular tarafından inşa edilen Malabadi Köprüsü, Diyarbakır’ın en ünlü tarihi yerlerindendir. metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğinde olan bu köprü mutlaka görülmesi gereken bir şaheserdir. Anadolu’daki en geniş taş köprülerden biri olan Malabadi Köprüsü’nün üzerinde aslan, güneş ve insan kabartmaları da bulunur. Harika fotoğraflara da konu olabilecek güzellikteki Malabadi Köprüsü’nü gezi rotanıza eklemeyi unutmayın.

2. Diyarbakır Surları (Diyarbakır Kalesi)

diyarbakır surları

Yaklaşık 5 kilometre uzunluğundaki Diyarbakır Surları, Çin Seddi’nin ardından dünyanın en uzun surlarıdır. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de bulunan bu surlar birçok medeniyetin izlerini taşımaktadır ve her yıl dinlerce yerli ve yabancı gezgin tarafından ziyaret edilmektedir. Diyarbakır şehrinin en güzel fotoğraflarını çekebileceğiniz Diyarbakır Surlarını Diyarbakır gezilecek yerler listenizde en başlara yazmanızı tavsiye ederiz.

3. Hevsel Bahçeleri

hevsel bahçeleri

Diyarbakır Kalesi ile Dicle Nehri vadisi arasında yer alan Hevsel Bahçeleri, Diyarbakır’ın en ünlü doğal güzelliğidir. Kuşların göç yolu üzerinde de bulunan bu doğal güzellik, onlarca kuş türüne ev sahipliği yapmasıyla da Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kuş cennetidir. Hevsel Bahçeleri yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları listesine de eklenmiştir.

4. On Gözlü Köprü (Dicle Köprüsü)

on gözlü köprü

Dicle nehrinin iki tarafını birbirine bağlayan Dicle Köprüsü, halk arasında On Gözlü Köprü, Silvan Köprüsü ve Mervani Köprüsü olarak da biliniyor. En popüler kullanımı On Gözlü Köprü olan Dicle Köprüsü metre uzunluğunda ve yer yer 6,24 metre genişliğe sahiptir. Hem Dicle Nehri’nin hem de Dicle Vadisi’nin muhteşem manzaralarını fotoğraflayabileceğiniz On Gözlü Köprü, Diyarbakır gezinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerdendir.

5. Diyarbakır Ulu Camii

diyarbakır ulu camii

yılında Müslüman Araplar tarafından Martoma Kilisesi’nin camiye çevrilmesi ile Anadolu'nun en eski camisi olan Diyarbakır Ulu Cami tarih sahnesinde yerini almıştır. Selçuklu ve Osmanlı zamanlarında yenilenen cami bugünkü görünümüne ulaşmıştır. Harput Kapısı ile Mardin Kapısını birleştiren Diyarbakır Ulu Cami bulunduğu alanda Zinciriye Medresesi, Mesudiye Medresesi, Halifeler Cami gibi birçok yapıyı da bulundurur. Oldukça ilgi çekici mimarisi ve süslemeleriyle sanat meraklısı gezginler için görülmesi gereken yerlerdendir.

6. Zerzevan Kalesi

zerzevan kalesi

Diyarbakır’ın Mardin ile arasındaki Çınar ilçesinde bulunan Zerzevan Kalesi bölgenin Roma dönemine ait en önemli yapılarından biridir. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de bulunan bu kale Roma döneminde sınır garnizonu olarak kullanılmıştır. 22 metre yüksekliğindeki gözetleme kulesi ve 12 metre yüksekliğindeki sur kalıntısı ile yüksekçe bir tepede bulunan Zerzevan Kalesi eşsiz bir manzaraya sahiptir. yılında keşfedilen Mithras Tapınağı ile birlikte ünü daha da artmış ve dünyanın dört bir yanından gezginlerin rotasında yer edinmeye başlamıştır.

7. Çayönü

çayönü

Çayönü Höyüğü ve Çayönü Tepesi olarak da adlandırılan Çayönü, 4,5 metre yükseklikte bulunmaktadır. Yerleşik hayata geçişin araştırılmasına büyük katkılar sağlamış olan Çayönü’nde kerpiçten ve taştan yapılmış evlerle birlikte kabartma insan figürleri, taş baltalar ve insan yapımı birçok aleti görme fırsatı yakalayabilirsiniz.

8. Hilar Mağaraları

hilar mağaraları

Diyarbakır Ergani’de bulunan Hilar Mağaralarında, MÖ ile yılları arasına ait kalıntılar bulunmaktadır. Yaklaşık yıllık bu tarihi ihtişamı ile birçok gezgini cezbetmektedir. Günümüzde hala arkeolojik çalışmaların yapılmaya devam ettiği Hilar Mağaralarını ister tek başınıza isterseniz de rehberli turlar eşliğinde keşfedebilirsiniz.

9. Hasuni Mağaraları

hasuni mağaraları

Diyarbakır Silvan’da bulunan Hasuni Mağaraları, bölgenin en eski mağaralarından biri olduğu için yerli ve yabancı birçok arkeolog ve gezgin tarafından ziyaret edilmektedir. Yaklaşık adet odası bulunan Hasuni Mağaralarının Orta Taş Devri’ne kadar uzanan bir tarihe sahiptir.

Dört Ayaklı Minare

dört ayaklı minare

yılında Akkoyunlular tarafından inşa edilen Şeyh Mutahhar Camii’nin minaresi olan Dört Ayaklı Minare, Diyarbakır’a gelen gezginler arasında oldukça popüler bir tarihi yapıdır. Adından da anlaşılacağı üzere dört ayak üzerinde bulunan bir minare olan Dört Ayaklı Minare yaklaşık 23 metre yüksekliğindedir. Fotoğraf meraklısı gezginlerin en sevdiği yapılardan biri olan Dört Ayaklı Minareyi rotanıza eklemeyi ihmal etmeyin.

Mardin Kapı

mardin kapı

Tel Kapı ismiyle de bilinen Mardin Kapı, Diyarbakır surlarının dört kapısından biridir. İsmini Diyarbakır’dan Mardin’e gidilen yol üzerinde olmasından almıştır. Günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşan ihtişamlı Mardin Kapısı, türkülere de konu olmuştur.

İçkale

içkale

Şehrin ilk yerleşim yerleri olarak kabul edilen İçkale, Hurriler tarafından kurulmuştur. Osmanlı zamanında muhteşem Osmanlı mimarisine göre yenilenen İçkale, son olarak yılında restore edilerek bugünkü halini almıştır. Tarihi binaları, konakları ve yerleri ile her gezginin Diyarbakır gezilecek yerler listesinde bulunması gereken eşsiz bir yerdir.

Göletli Park

göletli park

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde bulunan popüler bir mesire yeri olan Göletli Park yılında hizmete açılmıştır. Şehrin ilk su parkı olan Göletli Park, sıcaklığıyla ünlü olan Diyarbakır’da gezginlere serinleyebileceği ve doğada vakit geçirebileceği bir yer imkanı sunmaktadır. İçerisinde bulunan yürüyüş ve koşu yolları, kafeler ve seyir terasları ile harika bir zaman geçireceğiniz Göletli Parkı mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi

cahit sıtkı tarancı müzesi

Ünlü şair Cahit Sıtkı Tarancı’nın doğup büyüdüğü evin günümüzde müzeye dönüştürüldüğü yer olan Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer almaktadır. Oldukça etkileyici bir mimarisi olan Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi’ni ziyaret ederek ünlü şairin kişisel eşyalarını, antika eşyalarını ve şiirlerini görebilme fırsatı bulabilirsiniz.

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

  • Müzeyi pazartesi günleri dışında saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
  • Müzeye girişler ücretlidir.
  • Müzekart geçerlidir.

Gazi Köşkü ve Atatürk Müzesi

gazi köşkü ve atatürk müzesi

Akkoyunlular tarafından inşa edilen Gazi Köşkü, Mustafa Kemal Atatürk tarafından konaklama ve karargah olarak kullanılması ile bilinmektedir. Günümüzde müze olarak kullanılan köşkte Mustafa Kemal Atatürk’ün kişisel eşyaları, şehre özgü antika eşyalar ve el sanatı eserleri bölgeye ziyarete gelen gezginler tarafından oldukça ilgi görüyor.

Gazi Köşkü ve Atatürk Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

  • Haftanın her günü saatleri arasında müzeyi gezebilirsiniz.
  • Müzeye giriş ücretsiz bir şekilde yapılmaktadır.
  • Müze dışında bulunan dinlenme alanını dilediğiniz saatte kullanabilirsiniz.
Ülkemizin tarihiyle ilgi çekici şehirlerinden biri Diyarbakır. Uzunlukta Çin Seddi ve İstanbul Surlarından sonra gelen ama güzelliğiyle eşi benzeri olmayan surlar, arkeoloji dünyasında dikkatleri üzerine çeken Körtik Tepe, yüzlerce yıllık hanlar, müzeler, şifalı sular… Diyarbakır gezilecek yerler listesi bunlarla kalmıyor, dahasını da içeriyor.

Asurlular için Amid, Bizans’ta Amida, Araplar için Diyar-ı Bekr olan, pek çoğumuzun “Doğu’nun Paris’i” nitelemesiyle bildiğimiz, belki gidip gördüğümüz, belki de henüz yalnızca planlarımızda yeri olan bu kadim şehrin bize anlatacak ve gösterecek çok şeyi var. Kalemi kâğıdı hazırlayın, Diyarbakır’da gezilecek yerler listesi için not almak isteyebilirsiniz.

Diyarbakır Merkez Görülecek Yerler

Listemizi ulaşım açısından kolay planlama yapabilmeniz için Diyarbakır şehir merkezinde gezilecek yerler ve Diyarbakır merkez harici gezilecek yerler olarak iki ayrı başlık halinde hazırladım. Tarihi Suriçi bölgesini içeren merkez ile başlayalım ve hemen belirtelim, Diyarbakır Sur ilçesi gezilecek yerler listeniz için en çok mekân önerisinde bulunduğumuz (merkez) ilçe.

1. Diyarbakır Surları

SurKaleler

Diyarbakır’ın simgesi haline gelmiş ve bulunduğu ilçeye adını vermiş olan Diyarbakır Surları, toplam 5 kilometre uzunluğa sahiptir. Sur ilçesi içinde yer alan surlar, uzunluk açısından dünyada Çin Seddi ve İstanbul

Diyarbakır deyince hepimizin belki de ilk aklına gelen, şehrin surları. Diyarbakır’a gidip de 5 kilometre uzunluğu ve 10 – 12 metre yüksekliğiyle ihtişamlı Diyarbakır Surlarını görmeden olmaz tabii ki.  

2. Keçi Burcu

SurKaleler

Diyarbakır Surları üzerindeki en eski ve en büyük burç olan Keçi Burcu, şehrin Sur ilçesi sınırları içinde yer alıseafoodplus.infoın dış kale bölümündeki Mardin Kapı’nın doğusunda bulunan Keçi Burcu’nun ne

Diyarbakır Surları üzerinde en çok ziyaret edilen burç. Sade ama ihtişamlı, Dicle Nehri ve Hevsel Bahçeleri manzaralı (sahibinden kiralık 2 + 1 diye devam edecekmişim gibi oldu, kabul…) Keçi Burcu’nu herkesler gidip görürken siz eksik mi kalacaktınız? Kalmayın tabi, siz de bir gidin görün bence.

3. Hevsel Bahçeleri

SurParklar

yıllık bir geçmişe sahip olan Hevsel Bahçeleri, Diyarbakır’ın Sur ilçesi sınırları içinde ve Dicle Nehri’nin kıyısında yer alır yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine alınarak önemi ve değeri tescillenmiş

Hevsel Bahçeleri Diyarbakır gezilecek yerler listenizde kesinlikle bulunması gereken bir diğer nokta. Güzelliğiyle gözlerinize bayram ettirecek bu alan, sekiz bin yıldır varlığını sürdürüyor ve insanlara nefes olmasının yanı sıra yüzlerce hayvan türüne de ev sahipliği yapıyor. Hazır UNESCO Dünya Mirası Listesine alınmış olan Hevsel Bahçelerinden bahsetmişken şunu da söylemeliyiz ki Diyarbakır gezilecek doğal yerler açısından da ziyaretçilerine pek çok seçenek sunuyor, biz burada bazılarına yer verdik.

4. Diyarbakır Ulu Camii

SurKutsal ve Dini Yerler

Diyarbakır Ulu Camii, şehrin merkez ilçesi olan Sur’da yer alıseafoodplus.infoün Ulu Cami’nin olduğu yerde Mar Toma adında bir kilise olduğu bilinir ancak kilisenin mimari yapısıyla ilgili detaylı bilgi bulunmamaktadır

Diyarbakır’ın inanç turizminde Şanlıurfa ile yarıştığını söylemiş miydik? Hal böyle olunca, Diyarbakır gezilecek dini yerler denilince pek çok mekânla karşımıza çıkıyor. Anadolu’nun en eski camilerinden Diyarbakır Ulu Camii de bunlardan birisi.

5. Mesudiye ve Zinciriye Medreseleri

SurKutsal ve Dini Yerler

Mesudiye Medresesi, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alır. Diyarbakır Ulu Cami’nin bir parçası olan medrese, cami avlusunun kuzeydoğusunda kalıseafoodplus.infoede, buranın inşa tarihiyle ilgili bilgilerin verildiği beş farklı kitabe vardır. Bu

Mesudiye ve Zinciriye medreseleri Ulu Cami’nin bir parçası olan, dolayısıyla Ulu Cami’yi ziyaret ettiğinizde görebileceğiniz dini yerler. Anadolu’nun en eski medreselerinden olan bu mekânlar Diyarbakır’da yüzyıllardır İslami çalışmaların yapıldığı yerler olarak varlıklarını sürdürüyor. 

SurKutsal ve Dini Yerler

Zinciriye Medresesi, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alır. Diyarbakır Ulu Cami’nin bir parçası olan medrese, caminin güneybatısında kalır. Burası halk arasında aynı zamanda Sincariye Medresesi adıyla da seafoodplus.infoörtgen planlı tek

6. Şeyh Mutahhar Camii (Dört Ayaklı Minare)

SurKutsal ve Dini Yerler

Şeyh Mutahhar Camii (ya da diğer isimleriyle Şeyh Mattar Camii, Dört Ayaklı Minare, Kasım Bey Camii veya Kasım Padişah Camii), Diyarbakır’ın Sur ilçesi sınırlarında yer alır.Şeyh Mutahhar Camii,

Çok söze gerek yok, kendisinden daha ünlü bir minareye sahip Şeyh Mutahhar Camii’ni muhakkak görmelisiniz.

7. Surp Giragos Ermeni Kilisesi

SurKutsal ve Dini Yerler

Surp Giragos Ermeni Kilisesi (ya da Aziz Kyriakos Kilisesi), Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alır. Ünlü Dört Ayaklı Minare’nin bir üst sokağında bulunan kilise, yılında inşa edilmiştir. Bununla birlikte yapı

Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Şeyh Mutahhar Camii’nin bir üst sokağında yer alıyor. Tarih boyunca çeşitli badireler atlatmış bu kilise, yapılan restorasyon sonrası Mayıs ’de yeniden ziyarete açıldı.

8. Hasan Paşa Hanı

SurGezilecek Yerler

Hasan Paşa Hanı, Diyarbakır’ın Sur ilçesi sınırları içinde yer alıseafoodplus.infoakır’a gelen turistlerin en yoğun ziyaret ettiği mekânlardan olan Hasan Paşa Hanı, senesinde Osmanlı’da valilik görevinde bulunan Vezirzade Hasan

Hasan Paşa Hanı Diyarbakır gezilecek yerler arasında kahvaltı denince ilk akla gelen mekân diyebiliriz. Diyarbakır’ı görmeye gelen turistlerin kahvaltı için en çok tercih ettiği bu tarihi handa aynı zamanda sevdikleriniz için hediyelik eşyalar da bulabilirsiniz.

9. İskender Paşa Konağı

SurGezilecek Yerler

İskender Paşa Konağı, Diyarbakır’ın Sur ilçesi sınırlarında yer alıseafoodplus.infoakır’da kahvaltı denince adı çok sık anılan Hasan Paşa Hanı’nın yanı sıra İskender Paşa Konağı da tercih edilebilecek kahvaltı mekânlarından biri

Diyarbakır'da gidilecek kahvaltı yerleri arasında burayı da saymazsak olmaz. İskender Paşa Konağı kahvaltı harici zamanlarda da gidip çayınızı kahvenizi içebileceğiniz bir yer.

Sülüklü Han

SurGezilecek Yerler

Sülüklü Han ya da diğer adıyla Kazancılar Hanı, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alıseafoodplus.infoakır’da bulunan yapılarda sıklıkla kullanılan bazalt taşıyla inşa edilmiş olan Sülüklü Han, Hanilioğlu Mahmut Çelebi ve kız

Diyarbakır’ın kendine özgü mimarisini yansıtan yapılardan biri olan Sülüklü Han, tarihi Suriçi bölgesinde yer alır. Diyarbakır’da gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken bu otantik mekâna, yorulduğunuzda kahve ya da şerbet içmek için uğrayabilirsiniz.

Dengbej Evi

SurGezilecek Yerler

Diyarbakır’ın Sur ilçesinin tarihi merkezinde yer alan Dengbej Evi, Kürtçe sözlü edebiyat ürünlerinden stranları dinleyebileceğiniz bir mekân. Çalgı kullanmadan söylenen türküler olarak tanımlayabileceğimiz stranları icra eden kişilere dengbej deniyor

Dengbej Evi, dengbej kültürünü yaşatmak ve Diyarbakır’ı ziyarete gelenlere bu kültürü ilk elden deneyimleme imkânı sunmak amacıyla yılında hizmete açılmış. Dengbejlerden stranlar dinlemek isteyenlerin keyifle vakit geçireceği bir mekân.

Cemil Paşa Konağı (Diyarbakır Kent Müzesi)

SurGezilecek Yerler

Cemil Paşa Konağı, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, tarihi Suriçi bölgesinde yer alıseafoodplus.infoı Devleti zamanında valilik görevinde bulunan Cemil Paşa’nın yaptırdığı konağın inşaatı yılında başlamış ve yaklaşık bir yıl içinde

Diyarbakır’ın önemli Kürt ailelerinden Cemilpaşazadelerin sıra dışı bir hayat sürdükleri konağı görmenizi öneririm. Bugün Kent Müzesi olarak faaliyet gösteren konakta ailenin kullandığı eşyaları görebilir ve Diyarbakır kültürüyle ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz.

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi

SurMüzeler

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, Diyarbakır’ın Sur ilçesi sınırları içinde bulunur. Öncelikle senesinde Zinciriye Medresesi içinde faaliyete geçen müze, ’e gelindiğinde günümüzdeki yerine taşınmıştır. Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’nin halka açılması ise

Şanlıurfa Arkeolojisi Müzesi'ni hayli övmüştük. Komşusu Diyarbakır’ın da ondan kalır yanı yok tabii ki. Şanlıurfa’nın Göbeklitepesi varsa bizim de Körtik Tepemiz ve dahası var demişler ve donatmışlar müzeyi. Diyarbakır Arkeoloji Müzesi envanterinde tam eser kayıtlı.

Saint George Kilisesi

SurKutsal ve Dini Yerler

Saint George Kilisesi, Diyarbakır’ın Sur ilçesi sınırlarında İçkale olarak anılan bölgede yer alır. Bu yapı aynı zamanda Kara Papaz Kilisesi olarak da anılıseafoodplus.infoakır Arkeoloji Müzesi ile aynı yerde bulunan

Burası aslında Diyarbakır Arkeoloji Müzesi içinde yer alıyor, bir kompleks gibi düşünebilirsiniz. Arkeoloji Müzesi’ne gelmişken bu asırlık kiliseyi de görmeden dönmeyin.

Hazreti Süleyman Camii

SurKutsal ve Dini Yerler

Hazreti Süleyman Camii (ya da diğer isimleriyle Nâsıriyye Camii, Murteza Paşa Camii, Meşhed Camii veya Kale Camii) Diyarbakır’ın Sur ilçesi sınırları içinde yer alır. Diyarbakır Arkeoloji Müzesi ile aynı avlu

Hazreti Süleyman Camii, Diyarbakır’ın manevi havasını derinden solumak isteyenlerin mutlaka uğraması gereken bir mekân. Yapı, Diyarbakır Arkeoloji Müzesi ile aynı avlu içinde yer alıyor ve ayrıca 27 sahabenin türbesine de ev sahipliği yapıyor.

Meryem Ana Süryani Kilisesi (Mor Yakup Kilisesi)

SurKutsal ve Dini Yerler

Meryem Ana Süryani Kilisesi, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alır. Ortodoks Süryanilere ait bu kilise, aynı zamanda Mor Yakup Kilisesi adıyla seafoodplus.infoılış tarihinin üçüncü yüzyıl olduğu ve bir pagan tapınağı

Meryem Ana Süryani Kilisesi ya da diğer adıyla Mor Yakup Kilisesi, Keçi Burcu’ndan yürüyerek dakikada ulaşabileceğiniz mesafede. Diyarbakır’daki Ortodoks Süryanilere ait bu kilisenin duvarları binlerce yıldır süren ayinlerin sesini içine çekmiş. Şöyle bir kulaklarınızı duvarlara dayayın, bakalım duyabilecek misiniz?

Behram Paşa Camii

SurKutsal ve Dini Yerler

Behram Paşa Camii, Diyarbakır’ın Sur ilçesi sınırları içinde yer alır. Diyarbakır Surları’nın Mardin Kapısı yakınlarında bulunan yapıdan Mimar Sinan’ın hayatı ve eserlerinin anlatıldığı Tuhfetül Mimarin adlı eserde bahsedildiğinden, bu cami

Diyarbakır’da bir Mimar Sinan eseri. Ara sokaklarda kalmış bu camiyi mutlaka görmelisiniz!

Ziya Gökalp Müzesi

SurMüzeler

Ziya Gökalp Müzesi, Diyarbakır’da Sur ilçesi sınırları içinde yer alıseafoodplus.infoog, siyasetçi, şair ve yazar Ziya Gökalp’in senesinde doğduğu ev, ’da inşa edilmiştir. Yapımında bazalt taş kullanılan eve Gökalp

Türk milliyetçiliği için önemli isimlerden olan toplumbilimci, yazar ve siyasetçi Ziya Gökalp’in doğduğu ev günümüzde müze olarak ziyaret edilebiliyor. Yazarın eşyaları ve kendisine ait belgelerin sergilendiği müzede Müzekart geçiyor.

Ahmed Arif Edebiyat Müzesi

SurMüzeler

Ahmed Arif Edebiyat Müzesi, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alır. Ulu Camii’nin arka sokağında kalan müze, Diyarbakırlı bir başka şairimiz Cahit Sıtkı için yapılmış olan Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi’nin bitişiğindedir.Müzenin

Diyarbakır’ın yetiştirdiği önemli edebiyatçılarımızdan Ahmed Arif’in anısına yılında açılan müzede, şairin kişisel eşyalarının yanı sıra kendi el yazısıyla yazdığı şiirlerini görebilirsiniz.

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi

SurMüzeler

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi, Diyarbakır’ın Sur ilçesi sınırları içinde yer alır. Ulu Camii'nin arka sokağında bulunan müze, bir diğer Diyarbakırlı şair olan Ahmed Arif için hazırlanan Ahmed Arif Edebiyat Müzesi’nin

Diyarbakırlı bir başka şairimiz olan Cahit Sıtkı Tarancı için Kültür Bakanlığı tarafından hazırlanan bu müze, şairin doğup büyüdüğü ev olması dolayısıyla ayrıca bir öneme sahip. Ziyaret etmeyi düşünenler Ahmed Arif Edebiyat Müzesi ile aynı gün içinde burayı görebilirler zira bu iki müze yan yana bulunuyor.

On Gözlü Köprü

SurGezilecek Yerler

Dicle Köprüsü olarak da bilinen ancak On Gözlü Köprü adı daha da bi’ havalı olan köprü, Diyarbakır’ın Sur ilçesi sınırları içinde yer alır. Hemen söyleyelim, buranın bir adı daha var

Burayı merkez listemizde en sona bıraktım çünkü tarihi şehir merkezinden biraz uzakta kalıyor. Dicle’nin iki yakasını birbirine bağlayan, Diyarbakır’ın merkezine ulaşımı sağlayan On Gözlü Köprü, Diyarbakır’ın tarihe meydan okuyan yapılarından. Köprüye kadar aracınızla ya da toplu taşıma kullanarak gidebilirsiniz ancak köprünün araç trafiğine kapalı olduğunu belirtelim. Gidince ne mi yapın? Nehir kıyısındaki kafelerde köprüye ve Dicle’ye karşı çayınızı yudumlayabilir ve muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz.

Diyarbakır Merkez Harici Gezilecek Yerler

Diyarbakır şehir merkezinde gezilecek yerler için listemizi tamamladık. Şimdi sıra geldi Diyarbakır’ın merkez ilçesi olan Sur dışında gezip görmeniz gerektiğini düşündüğüm yerlere.

Malabadi Köprüsü (Silvan)

SilvanGezilecek Yerler

Malabadi Köprüsü, Diyarbakır’ın merkez ilçesi Sur’a 98 kilometre kadar uzaklıkta bulunan Silvan ilçesi sınırlarındadıseafoodplus.infoular zamanında yapılmış olan köprünün inşa tarihi ’dir. Timurtaş Bin-i Gazi’nin yaptırdığı köprü, 40,86 metre açıklığındaki

Diyarbakır gezilecek yerler listenizde bence mutlaka bulunması gereken bir nokta. Çağın imkânlarıyla nasıl yapıldığına hayret edilen Malabadi Köprüsü’nün yapılış hikâyesi de hayli hüzünlü. Köprünün hikâyesini ve diğer detayları yukarıdaki içeriğe tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Çermik Kaplıcaları (Çermik)

ÇermikGezilecek Yerler

Çermik Kaplıcaları, Diyarbakır’ın merkezine 87 kilometre kadar uzaklıkta bulunan Çermik ilçesi sınırları içindedir.Çermik kaplıcalarının bir hikâyesi var tabii ki. Acem kralının kızı Melike Belkıs hastalanır. Vücudunda çıkan yaralarla kendini

Diyarbakır’ın hikâyeli bir yapısı da burası. Çermik Kaplıcaları romatizmal hastalıklardan kadın hastalıklarına kadar pek çok rahatsızlığa iyi geliyor.

Bırkleyn Mağaraları (Lice)

LiceMağaralar

Bırkleyn Mağaraları, Diyarbakır’ın merkezine 90 kilometre kadar uzaklıkta, Lice ilçesinin Abalı köyü yakınlarında bulunur. Mağaraların adında geçen “bırkleyn” kelimesi “yükselme, kabarma” anlamına seafoodplus.infoojik sit alanı olan mağaralar karstik yapıdadır

Antalya mağaralarına benzer karstik oluşumların görüldüğü Bırkleyn Mağaraları’na da yolunuzu düşürebilirseniz muazzam manzaralara doyacağınız bir gezi rotası çıkarmış olursunuz. Benden söylemesi :)

Siz Diyarbakır’ı ziyaret ettiniz mi? Ya da yakın zamanda Diyarbakır’a gitmeyi planlıyor musunuz? Paylaşın, herkesin bi’ fikri olsun. Şu da listede olmalı dediğiniz bir yer varsa da yorumlarda buluşalım…

Diyarbakır Gezilecek Yerler - Diyarbakır’da Gezilecek Tarihi Turistik Yerler, En Güzel Doğal Mekanlar ve Müzeler Listesi

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:

Mezopotamya ve Anadolu arasında yüzyıllar boyunca bir köprü görevi görmüş olan Diyarbakır'ın tarihi sene öncesine kadar dayanmaktadır. Dünya'nın en eski kentlerinden bir tanesi olan Diyarbakır'da gezilecek yerler hakkındaki araştırmalar, özellikle tarih meraklıları tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. İşte, Diyarbakır'da gezilecek yerler - Diyarbakır gezilecek tarihi turistik yerler, müzeler ve mekanlar hakkında her şey

Diyarbakır Gezilecek Yerler - Diyarbakır’da Gezilecek Tarihi Turistik Yerler, En Güzel Doğal Mekanlar ve Müzeler Listesi
Diyarbakır Gezilecek Yerler - Diyarbakır’da Gezilecek Tarihi Turistik Yerler, En Güzel Doğal Mekanlar ve Müzeler Listesi
Diyarbakır Gezilecek Yerler - Diyarbakır’da Gezilecek Tarihi Turistik Yerler, En Güzel Doğal Mekanlar ve Müzeler Listesi
Diyarbakır Gezilecek Yerler - Diyarbakır’da Gezilecek Tarihi Turistik Yerler, En Güzel Doğal Mekanlar ve Müzeler Listesi
Diyarbakır Gezilecek Yerler - Diyarbakır’da Gezilecek Tarihi Turistik Yerler, En Güzel Doğal Mekanlar ve Müzeler Listesi
SON DAKİKA

Diyarbakır Gezilecek Yerler

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Diyarbakır, gezilecek yerler açısından oldukça zengin seçenekler sunmaktadır. Tarihi camileri, kiliseleri, müzeleri, hanları, kervansarayları ve şehrin simgesi haline gelen kaleleri ile ziyaretçilerine oldukça yoğun bir tarihi gezi imkanı sunmaktadır.

Diyarbakır, bir diğer yandan mağaraları ve Hevsel Bahçeleri ile ziyaretçilerine doğa ile iç içe vakit geçirme fırsatı sunarken, bu noktaların bazılarının Diyarbakır merkezinde, bazılarının ise çevre ilçelerde yer almasından dolayı, bir günde gezilmesi mümkün olmamaktadır. Şehrin tüm önemli noktalarını ziyaret etmek isteyen misafirlerin en az 3 gün ayırması tavsiye edilmektedir. Diyarbakır, gezilecek yerler açısından çok zengin seçenekler ile karşımıza çıkmaktadır.

Diyarbakır'da gezilecek yerler yakın göz alıcı dizaynları ile sizi cezbedecek oteller için Diyarbakır otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Malabadi Köprüsü

Malabadi Köprüsü

Yapımına yılında Mervaniler tarafından başlanan köprü, yılında Artuklular tarafından tamamlanmıştır. 7 metre genişliğe ve metre uzunluğa sahip olan köprü, Diyarbakır ilinin en önemli yapısıdır ve tarihi eser özelliğine sahiptir.

En geniş taş köprü olma özelliğine sahip Malabadi’nin ortasında yer alan kesik el figürü, halk tarafından farklı hikayeler üretilmesine neden olmuştur. Malabadi Köprüsü, şehirde en çok ziyaret alan tarihi yapılardan birisidir. 

Malabadi Köprüsü’ne giriş ücretsizdir. 


Diyarbakır Surları

Diyarbakır Surları

Diyarbakır Kalesi içerisinde yer alan dünyanın en uzun ikinci sur duvarı olma özelliğine sahip olan Diyarbakır Surları, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alır. Bunların birincisi ise Çin Seddi’dir. Diyarbakır Surları'nın Çin Seddi’nden farkı ise bazalt taştan inşa edilmiş olmasıdır.

Bizans, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait izleri ile çok farklı bir görkeme sahip olan Diyarbakır Kalesi, şehrin simgesi konumundadır. İç kale ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.

Diyarbakır Surları'nın ilk yapım yılı net bilinmemekle birlikte, burçların yapım yılının olduğu tahmin edilmektedir. Yaklaşık olarak dokuz bin yıllık geçmişi olan surların Evli Beden Burcu’nu Artuklu Melih Salih, Yedi Kardeş Burcu’nu Mimar Yahya yaptırmıştır.

Diyarbakır Surları’na giriş ücreti 5 TL’dir.

Diyarbakır'a uğradığınızda mutlaka gidilmesi gereken yerler için Diyarbakır gezi rehberi sayfamızı göz gezdirebilirsiniz.


Dicle Nehri

Dicle Nehri

Dicle Nehri’nin kilometrelik bölümü Türkiye sınırları içerisinde yer almaktadır. Toplam uzunluğu ise metredir. Tarih boyunca birçok medeniyete sahip olan ve verimli yaşam alanı kabul edilen bu bölge, hem kültürel açıdan hem de doğal güzellikler açısından büyük öneme sahiptir.

Dicle’nin kenarında yer alan Hasankeyf, tarihi dokusu ile hem yerli hem de yabancı turistlerin dikkatini çekmektedir. Aynı zamanda burada yapılacak tarihi gezinin ardından, kendinizi bölgenin doğal güzelliklerine bırakarak dinlenebilirsiniz. 

Dicle Nehri’ne giriş ücretsizdir. 


Hevsel Bahçeleri

Hevsel Bahçeleri

Hevsel Bahçeleri, Diyarbakır iline bağlı Sur ilçesinde bulunmaktadır. yıllık bir geçmişe sahiptir. Manzarası ile dikkat çeken bölgeler arasında yer alır. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunmakta olup, yıl boyu yerli ve yabancı turistleri ağırlamaktadır. 

hektarlık geniş alana sahiptir. Diyarbakır Surları ile Dicle Nehri arasında benzersiz bir doğal güzellik olan, yeşilin her tonunu bünyesinde barındıran bahçe, dünya çapında üne sahiptir. Tarımın anavatanı olarak anılan Mezopotamya’nın en eski tahıl ambarının bu bölge olduğu söylenmektedir. Hevsel Bahçeleri, UNESCO Dünya Miras Listesi başvuru dosyasına eklenmiştir. 

Hevsel’de zengin bir yaban hayatı bulunmaktadır. Bölge ’den fazla kuş türünün bulunmasının yanı sıra, susamuru, tilki, sansar, sincap ve kirpi gibi birçok memelinin de barınağı konumundadır. 

Hevsel Bahçeleri’ne giriş ücretsizdir.

İçerisinde bir çok aktiviteye izin veren ailenizle keyifli zamanlar geçirmenize imkan sağlayan Diyarbakır aile otelleri seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz.


On Gözlü Köprü (Dicle Köprüsü, Mervani Köprüsü, Silvan Köprüsü)

On Gözlü Köprü

Tarih boyunca defalarca yıkılan ve yeniden inşa edilen köprünün günümüze kadar geleni, Mervaniler tarafından yapılmış olanıdır. Köprü farklı isimlerle anılmaktadır. Bu isimler Dicle Köprüsü, Mervani Köprüsü ve Silvan Köprüsü’dür. Köprünün kitabesinden edinilen bilgilere göre, ile tarihleri arasında, Übeyd Oğlu Yusuf tarafından inşa edilmiştir. 

Boyu 18 metre olan köprü, 10 kesik kemer üzerine inşa edilmiştir. Dicle Köprüsü’nün kitabesi güney yönünde bulunan 3 göz arasında yer almaktadır. Kitabenin sonunda yer alan sağa dönük aslan kabartması ise köprünün en dikkat çeken bölümlerinden biridir. Köprü, kesme taştan yapılmıştır. 

On Gözlü Köprü’ye giriş ücretsizdir. 


Sülüklü Han

Sülüklü Han

Hanilioğlu Mahmut Çelebi ve kız kardeşi Atike Hatun tarafından inşa ettirilen Sülüklü Han, yılında inşa edilmiştir. Yapımında siyah bazalt taş kullanılmıştır. Hana ismini veren, avlusundan tedavi amacıyla çıkarılan sülüklerdir.

Yapım döneminde 3 katlı ve her katta 18 oda olacak şekilde inşa edilmiş ancak günümüze sadece tek katı gelebilmiştir. Üç katlı hanın zemin katı ahır, diğer katları ise konaklama yeri olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise ziyaretçilerini ağırladıkları kafeteryalara ev sahipliği yapmaktadır.

Sülüklü Han’a giriş ücretsizdir. 


Hasan Paşa Hanı

Hasan Paşa Hanı

Hasan Paşa Hanı’nın kitabesinde, şehrin Osmanlı Devleti tarafından alınmasından sonra Sokullu Mehmet Paşa'nın oğlu Vezirzade Hasan Paşa tarafından yaptırıldığı yazmaktadır. Bu han ile tarihleri arasında inşa edilmiştir. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan han, özgün halini korumaktadır.

Hasan Paşa Hanı’nın ortasında geniş bir avlu, bodrum katında hayvanların barınması için bir ahır ve üst katında odalar yer almaktadır. Geçmişte bu şekilde kullanılan han günümüzde restoranlara ve antika başta olmak üzere hediyelik eşyaların satıldığı dükkanlara ev sahipliği yapmaktadır. 

Hasan Paşa Hanı’na giriş ücretsizdir. 


Ulu Camii

 Diyarbakır Ulu Camii

Diyarbakır Ulu Camii, aslında şehrin en büyük kilisesi olan Martoma Kilisesi’dir. yılında camiye çevrilmiştir ve böylece Anadolu’nun ilk ve en eski camisi olmuştur. İslam aleminde 5. Harem–i Şerif olarak kabul edilen Ulu Cami’nin duvarlarında farklı uygarlıklara ait kitabeler yer almaktadır. 

Diyarbakır Ulu Camii, tarih boyunca birçok kez restore edilmiştir ve günümüzdeki halini almıştır. En büyük onarımı ise Büyük Selçuklu Hükümdarı Melikşah yaptırmıştır. Caminin Şafiler bölümünün kapısında güneş saati bulunmaktadır. Sibernetiğin babası El–Cezeri tarafından yapılan bu güneş saati yaşındadır. Hem ibadet yapıp hem de gezebileceğiniz Diyarbakır Ulu Camii, herhangi bir giriş ücreti almamaktadır. 


Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi

yılında Cahit Sıtkı Tarancı’nın doğduğu ev, yılında satın alınarak müze haline getirilmiştir. Diyarbakır evlerinin en güzel örneklerinden biri olan bu tarihi yapı, yılında inşa edilmiştir. Yazlık, kışlık ve baharlık bölümleri bulunmaktadır. 

Evin içerisinde Cahit Sıtkı Tarancı’nın şiirleri, mektupları, kitapları ve özel eşyaları sergilenmektedir. Diyarkbakır gezilecek yerler listesinde önemli bir yere sahiptir.

Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi’ne giriş ücretsizdir. 


Gazi Köşkü

Gazi Köşkü

Gazi Köşkü, Diyarbakır ilinin en çok ziyaret alan noktalarından biridir. Hem doğal güzellikleri ile dikkat çekmektedir hem de tarihi açıdan büyük öneme sahiptir. yüzyılda inşa edilmiş olan köşk, Akkoyunlu mimarisinin en güzel örneklerinden biridir.

İki katlı olan ve her katında bir eyvan bulunan köşkün bahçesinde kafe ve restoranlar hizmet vermektedir. Dicle Nehri ve On Gözlü Köprü ve Kırklar Dağı manzarası ile şehrin en güzel manzarasına sahip bölgesidir. Bu manzarası nedeni ile mesire alanı olarak sıklıkla tercih edilmektedir. 

Atatürk yılında 2. Ordu Komutan Vekili olarak atandığında Diyarbakır iline gelmiştir ve bu köşkte konaklamıştır. 

Gazi Köşkü’ne giriş ücretsizdir.


Diyarbakır Müzesi

Diyarbakır Müzesi

Neolitik Çağ'dan itibaren Eski Tunç, Urartu, Asur, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Akkoyunlu ve Osmanlı devirlerine ait arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği yapı, yılında müze olarak hizmete açılmıştır. 

Bu müzeden önce yılında aynı isimde Ulu Cami yakınındaki Zinciriye Medresesi’nde açılan Diyarbakır Müzesi, Diyarbakır ilinin ilk müzesi olma özelliğini taşımaktadır. Daha sonra yılında Elazığ Caddesi’ndeki yeni binasına taşınmıştır. yılından bu yana Diyarbakır İç Kale’de hizmet vermektedir. 

Diyarbakır Müzesi koleksiyonunda toplam adet envanterlik eser kayıtlıdır. Bu eserlerin haricinde Ilısu Barajı kazı çalışmaları da müze müdürlüğü tarafından sürdürülmektedir ve bu bölgeden çıkarılan eserler de müzeye eklenmektedir. 

Diyarbakır Müzesi’ne giriş ücreti ise 5 TL’dir. 


Ziya Gökalp Müzesi

Ziya Gökalp Müzesi

Ziya Gökalp’in yılında doğduğu ev, yılından bu yana müze olarak hizmet vermektedir. yılında bazalt taş ile inşa edilen bu ev, sadece ünlü yazarın eşyaları ile değil, mimarisiyle de oldukça dikkat çekmektedir. 

Müzenin içerisinde yazarın özel eşyaları, kitapları, yöresel etnografik eserler ve fotoğrafları sergilenmektedir. 

Diyarbakır evlerinden farklı özellikler taşıyan bu tarihi yapı, avlu etrafına sıralanmış 3 kanattan oluşmaktadır. Diyarbakır evlerinde avluda yer alan havuz ise burada eyvan içerisine yerleştirilmiştir. 

Ziya Gökalp Müzesi’ne giriş ücretsizdir. 


Behram Paşa Camii

Behram Paşa Camii

Diyarbakır’ın en önemli yapılarından biri olan Behram Paşa Cami, Mimar Sinan’ın eseridir. – yılları arasında Osmanlı Valisi Behram Paşa’nın emri ile yaptırılmıştır ve tamamen kesme taştan inşa edilmiştir. 

Mimari detayları ve süslemeleri ile dikkat çeken caminin itikaf odaları mutlaka ziyaret edilmelidir. Taş işçiliği ile Diyarbakır’ın en önemli tarihi noktaları arasında yer edinen cami, kullanılan malzemeleri ve mimari özellikleri ile dünyaca ünlü bilim adamlarının takdirini kazanmıştır. Gezilecek yerler arasında önemli bir konuma sahiptir.

İbadete açık olan Behram Paşa Cami için giriş ücreti ödenmemektedir. 


Mesudiye Medresesi

Mesudiye Medresesi

Diyarbakır Mesudiye Medresesi, Diyarbakır Ulu Camii’nin bitişiğinde yer almaktadır. Melik Mesud döneminde tamamlandığından dolayı bu ismi almıştır. yılları arasında yapılan ve Anadolu’nun ilk üniversitesi olma özelliğini taşıyan Mesudiye Medresesi’nde tıp, astronomi, fizik, biyoloji, ilahiyat, edebiyat ve felsefe eğitimi verilmiştir.

Avlu bölümünün güney yönünde 3 kemerli revak bulunmakta olup, kare planlı bir yapıya sahiptir. İki katlı yapı, kesme taşlardan inşa edilmiştir. Ayrıca mihrabın yanına konulan döner taş sütunları, çökme riskini en aza indirgemektedir. 

Diyarbakır Mesudiye Medresesi’ne giriş ücretsizdir. 


Diyarbakır Atatürk Köşkü (Semanoğlu Köşkü)

Diyarbakır Atatürk Köşkü

Diyarbakır Atatürk Köşkü, Semanoğlu Köşkü olarak da anılmaktadır. Çanakkale Savaşı'ndan sonra yılının Şubat ayı sonlarında Kolordu Komutanı olarak Doğu cephesinden görevlendirilen Atatürk, 14 Mart tarihinde Kolordu Karargahı olan şehre gelerek bu köşkte 1 yıl konaklamıştır.

5 Nisan tarihinde, Diyarbakır Belediyesi, Atatürk’ü fahri hemşerisi kabul etmiş ve köşkü kendisine hediye etmiştir. 

Diyarbakır Atatürk Köşkü, Diyarbakır Surları’na 2,5 km mesafededir. Atatürk’ün ölümünden sonra bu köşk restore edilmiş ve müze olarak ziyarete açılmıştır. Diyarbakır gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yerini almıştır.

Diyarbakır Atatürk Köşkü’ne giriş ücretsizdir. 


Şeyh Mutahhar Camii (Dört Ayaklı Minare Camii, Kasım Bey Camii, Kasım Padişah Camii)

Şeyh Mutahhar Camii

yılında inşa edilmiş olan Şeyh Mutahhar Camii, Akkoyunluların önemli anıtsal eserleri arasında yer almaktadır. Anadolu’nun dört ayaklı minareye sahip olan tek camisi olduğu için ün salmıştır. Bu dört ayağın simgelediği şey, dört İslam mezhebidir. 

Anadolu’da başka örneği bulunmayan minaresinden dolayı caminin adından çok Dört Ayaklı Minare olarak anılmaktadır. Eğer sütunların altından 7 kez geçerseniz, dileğinizin gerçekleşeceğine dair bir inanç vardır. İbadete açık olan Şeyh Mutahhar Cami’ye giriş ücretsizdir. 

İbadete açık olan Şeyh Mutahhar Cami’ye giriş ücretsizdir.


Nebi Camii

Nebi Camii

Nebi Camii, Diyarbakır ilinde inşa edilen yüzyıl eserleri arasında yer almaktadır. Camideki kitabelerde Peygamber Efendimiz’den sıklıkla bahsediliyor olmasından dolayı, Peygamber Camii adıyla da anılmaktadır. Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde bulunan önemli yapılardan biridir.

Akkoyunlular tarafından inşa edilen caminin günümüze kadar gelen bölümleri, Şafiler kısmı ve medresenin bir bölümüdür. Ayrıca cami içerisinde Köprülü Abdullah Paşa'nın kızı ve hanımına ait bir türbe bulunmaktadır.

Nebi Camii, siyah bazalt taştan inşa edilmiştir. Heybetli bir görünüme sahip olan cami, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ne de konu olmuştur.

İbadete açık olan Nebi Cami’ye giriş ücretsizdir. 


Birkleyn Mağaraları

Birkleyn Mağaraları

Diyarbakır ilinin en çok dikkat çeken doğal güzelliklerinden bir tanesi olan Birkleyn Mağaraları, metrelik bir uzunluğa sahiptir. Antik Çağ’dan günümüze uzanan bir tarihi bulunmaktadır. 

Şehrin hem doğal güzellikleri içerisinde yer almaktadır hem de tarihi açıdan büyük bir öneme sahiptir. Bu mağaranın içerisinde yer alan kral kabartmaları ve yazıtları sadece Türkiye’den değil, dünyadan da bilim adamlarının oldukça dikkatini çekmektedir. Mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.


Sipahiler Çarşısı

Sipahiler Çarşısı

Diyarbakır Ulu Cami’nin arkasında yer alan Sipahiler Çarşısı’nın iki yanında revaklar uzanmaktadır. Ayrıca revakların hemen arkasında ise dükkanlar bulunmaktadır. 

Geçmişte Diyarbakır ilinde ticaretin merkezi olan Sipahiler Çarşısı, günümüzde de alışveriş için tercih edilmektedir. Uzun yıllar doğunun ticaret merkezi olmasının yanı sıra endüstri merkezi de olan bu bölge, dokumaları ile meşhurdur. Diyarbakır ziyaretinde görülmesi gereken yerler arasındadır.

Sipahiler Çarşısı’na giriş ücretsizdir.


Asur Kalesi

Asur Kalesi

Asur Kalesi, Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde yer alıyor. Kaleyi Asurluların yaptığı tahmin edilmektedir. Asurlulara ait olduğu düşünülen uzun bir çivi yazısı ve Asur Kralı'nın bir figürü bulunmuştur. Kalenin etrafı derin vadiler ile çevrelenmiştir.

Asur Kalesi'nde yer alan tüneller, savaş esnasında yer altından kaçabilmek için yapılmıştır. Ayrıca kalenin iç kısmında halkın ihtiyacının karşılanabileceği sığınak ve depo alanları yer almaktadır. Gezilecek yerler açısından zengin seçenekler sunmaktadır.

Asur Kalesi'ne giriş ücretsizdir.


Surp Giragos Ermeni Kilisesi

Surp Giragos Ermeni Kilisesi

Diyarbakır iline bağlı Sur ilçesinde yer alan Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Ermeni Apostolik Kilisesi'dir. İnciciyan'dan edinilen bilgilere göre kilise, yüzyıla yapılmıştır. Ermenilerin Ortadoğu'da yer alan en büyük kilisesi olarak kabul edilmektedir.

Kilisede beş nef, beş apsis ve iki yanında vaftiz bölümleri yer almaktadır. Oldukça büyük bir yapı olan kilise, gotik mimari özellikler taşımaktadır. Ayrıca günümüzde Ermenilerin ibadet amacıyla kullandığı bir kilisedir.  Hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekerek Diyarbakır gezilecek yerler listesinde konumunu korumaktadır.


Ahmet Arif Edebiyat Müzesi

Ahmed Arif Edebiyat Müzesi

Müze, Diyarbakır iline bağlı Sur ilçesinde yer alıyor. yılında ziyarete açılan müze, şair Ahmed Arif anısına yapılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen yıllık konak içerisinde hizmet vermektedir.

Şair Arif'in el yazısıyla yazdığı şiirleri, kişisel eşyaları ve fotoğrafları sergilenmektedir. Müzenin en dikkat çeken parçası ise, yıllık geçmişe sahip kütüphanesidir.

Ahmet Arif Edebiyat Müzesi'ne giriş ücretsizdir.


Meryem Ana Kilisesi

Meryem Ana Kilisesi

Meryem Ana Kilisesi, Diyarbakır ilinin merkezi ilçesinden bir tanesi olan Sur sınırları içerisinde yer almaktadır. Ortodoks Süryanilere ait olduğu bilinen Meryem Ana Kilisesi'nin diğer adı Mor Yakup Kilisesi'dir. Defalarca restore edilerek günümüze kadar gelmeyi başaran kilisenin 3. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.

Kilise kompleksinde 14 adet yazıt yer almaktadır. En eski yazıt, yılına uzanmaktadır. Geç Roma Dönemi'nden kalan kapısı ve Bizans Dönemi'nde eklenen mihrabı oldukça dikkat çekicidir. Dini turizm amacıyla gelenler için Diyarbakır gezilecek yerler listesinde önemli bir konumdadır.

Doğal şifa ve huzurun merkezi olan termal otellerde keyifli vakitler geçirebileceğiniz konaklama seçenekleri Diyarbakır termal oteller sayfasında yer almaktadır.


Diyarbakır Günübirlik Gezilecek Yerler

Diyarbakır, gezilecek yerler açısından zengin seçenekler sunan bir ildir. Diyarbakır'ın çevre illeri de gezilecek yerler sunarak unutulmaz bir tatil geçirmenize olanak tanımaktadır.


Karacadağ Kayak Merkezi

Karacadağ Kayak Merkezi

Şanlıurfa'nın Siverek'te bulunan Karacadağ Kayak Merkezi, Diyarbakır il merkezine 62 kilometre uzaklıktadır. Kış aylarında gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yerini almaktadır. Kayak merkezi bünyesinde konaklama birimleri de bulunmaktadır.


Karaca Dağ

Karaca Dağ

Şanlıurfa ile Diyarbakır arasında bulunan Karaca Dağ, Diyarbakır il merkezine 72 kilometre uzaklıktadır. En yüksek yerinin metre olduğu dağ, sönmüş yanardağ özelliği taşımaktadır. Diyarbakır ziyaretinde doğa severler için gezilecek yerler arasındadır.


Zerzevan Kalesi

Zerzevan Kalesi

Diyarbakır ile Mardin arasında bulunan Zerzevan Kalesi, Diyarbakır il merkezine 65 kilometre uzaklıktadır. Sınır gazinosu olarak Roma İmparatorluğu Dönemi'nde kullanılmıştır. Kalenin surları oldukça dikkat çekicidir. Diyarbakır gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken güzergah olarak kabul edilmektedir.


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir