telefonun surumunu nasil yukseltilir / Android sürüm düşürme ve güncelleme nasıl yapılır? - CHIP Online

Telefonun Surumunu Nasil Yukseltilir

telefonun surumunu nasil yukseltilir

Telefon Güncellemesi Nasıl Yapılır?

Telefon ve bilgisayar kullanırken sık sık güncelleme bildirimleriyle karşılaşırız. Cihazlarınızın bir problemi olmadığından güncelleme bildirimlerini göz ardı ediyor olabilirsiniz. Cihazlarınızda daha sonra herhangi bir problemle karşılaşmamak için yazılım güncellemeleri oldukça önemlidir. Cihazlarınızda güncelleme bildirimi çıkarsa bu uyarıları dikkate alınız. Çünkü telefon güncellemesi telefonlarınızın ömrü ve kullanımı açısından son derece önemlidir.

Günlük yaşamda kullanılan bütün elektronik cihazlarda yazılımlar bulunmaktadır. Bu yazılımları kodlayanlar, ürünler piyasaya sürüldükten hemen sonra da yazılım geliştirmeye devam ederler. Telefonlarınızda kullandığınız bütün uygulamaların yazılımları sürekli olarak gelişir ve değişir. Geliştiriciler yazılımlara yeni özellikler eklemek ve dış tehdit unsularına karşı tedbir almak veya bazı hataları gidermek açısından güncellemeler yaparlar. Sürekli olarak karşınıza güncelleme bildirimi çıkmasının bir sebebi vardır. Bu sebepte yazılımı daha iyi ve güvenilir bir hale getirmektir.

Bugünün şartlarında mobil cihaz kullanımının sürekli artması, teknolojinin gelişmesi birçok kolaylığı beraberinde getiriyor. Mobil cihazların iş dünyası dışında günlük hayatımızda da önemli bir yeri vardır. Bu durum internet üzerinden saldırıların oluşmasına sebep oldu. Bu yüzden cihazlarımızın güvenliği son derece önemlidir. Birçok mobil geliştirici ve uygulama sahipleri yeni güncellemeler getirerek, saldırıları engellemeyi hedefliyor. Telefon güncellemesi bu yüzden oldukça önemli bir konudur. Telefon güncellemesi cihazlarınızın ömrünü uzatır ve size iyi bir kullanıcı deneyimi sunar. Cihazlarınıza yapılacak saldırılara karşı sizleri korur. Bu yüzden telefonlarınızda gördüğünüz güncellemeleri ertelememenizi tavsiye ediyoruz.

Android Telefon Güncellemesi

  • Wi-Fi ağına bağlan,
  • Android, telefonlarınızda bulunan ayarlar menüsünü seçin,
  • Sistem seçeneğine dokunun,
  • Cihaz hakkında yazan pencereye tıklayın,
  • Yazılım güncellemeleri seçeneğine gidin,
  • Telefonlarınızda olan güncellemeler var ise sistem güncellemesi mevcut seçeneği çıkacaktır. Güncelleme yapmak için ekranın altında olan indir ve yükle seçeneğine tıklayın. Telefonunuz güncellenmişse bu cihaz güncel mesajını görürsünüz.

iOS Telefon Güncellemesi

  • Telefonu Wi-Fi ağına bağlayınız,
  • Ayarlar sekmesine gidiniz,
  • Genel menüye tıklayıp yazılım güncelleme seçeneğine tıklayın,
  • Yükle ve indir yazan bölüme tıklayın,
  • Güncellemeyi hangi saatte yapmak isterseniz seçenek tıklayıp işlemleri tamamlayın.

Telefon Güncellemesi Yapılmazsa Ne Olur?

Akıllı cihazlara, belirli zaman dilimlerinde güncellemeler gelir. Bu şekilde telefon yeni uygulama ve yeni özelliklere entegre edilir. Yazılım içerisinde olan hatalar giderilerek, telefon daha güvenli bir hale getirilir. Böylelikle telefonun ömrü uzar. Bütün bunları bilerek telefona güncelleme yapmamak risk doğurmaktadır.

  • Telefon içerisindeki bütün uygulamalar geliştirilmek üzere sürekli güncellenir. Bu da telefona güncelleme bildirimi gelmesi demektir. Wi-Fi ağına bağlandıktan sonra otomatik bir şekilde güncellenirler. Uygulamalar güncellendiği zaman, telefonunuz güncellenmezse telefonunuz yeni özellikleri kaldıramaz hale gelir. Bir müddet sonra donma ve kasma durumları yaşanır.
  • Güncellenmiş olan uygulamalar bir süre geçtikten sonra telefonunuza destek vermezler. Böylelikle uygulamaları kullanamazsınız.
  • Telefonlar, virüs ve kötü niyetli yazılımlardan korunmak için güncellenir. Telefonlarınızda güncelleme yapmazsanız güvenlik duvarı zayıf kalır.

Yukarıda bahsettiğimiz bilgiler sonrasında telefonunuzu güncellemek istiyorsunuz. Fakat telefonunuzda yazılım güncellemesi yok. Telefonlar uzun süre güncellenmezse güncellenme sistemi bir süre sonra devre dışı kalır. Eski model bir cihazınız varsa telefonlarınız güncellemeleri kabul etmiyor olabilir. Bunun sebebi de bazı yeni uygulama özelliklerinin üst özellikli telefonlar istemesidir. Bazı oyunları eski Android cihazlarla oynamanız mümkün değildir. Çünkü oyun grafikleri daha kaliteli ve üst model bir cihaza göre tasarlanmıştır. Telefonunuzun güncelleme bildirimi alması için üretici firmaların telefonunuzun özelliklerine uygun yazılım güncellemesi yapmaları gerekir.

Telefon Güncellemesi Android iOS

1)Android

Google belli başlı zamanlarda sadece kendi belirlediği cihazlara bildirim getirmektedir. Bu güncellemelerle sistemlerde bulunan açıklar ve sorunlar düzeltilir. Bazı zamanlar telefonların var olan sistemleri, daha üst modellere göre ayarlanmaktadır. Güncellemelerle telefonların ömrü uzar ve performansı artar. Fakat bir süre sonra telefonları güncelleme almazlar. Telefon artık güncel telefonlar listesinden çıkarılır. Eski olarak görülür. Telefonlarınızın güncelleme almaması, üretici firmalar tarafından eski olarak konumlandırıldığı anlamını taşır. Bu tarz durumlarda telefonunuzu kullanmaya devam edin. Fakat güncellemelerin telefonu diri tuttuğunu düşünerek, bazı problemlerle karşılaşmanız sürpriz olmaz.

Akıllı telefon üreticileri Android işletim sistemlerinin açık kaynak kodlu olması nedeniyle geliştirdikleri yazılım çözümlerini Android ile bütünleşmiş bir biçimde dağıtıma sunmaktadır. Bu yüzden Google tarafından yayınlanmış olan mobil güncellemeleri bütün cihazlar aynı süre zarfında alamayabiliyor. Fakat Google, Android One, Android Silver ve Nexus isimlerini vermiş olduğu farklı üreticiler tarafınca üretilen fakat üzerinde herhangi bir yazılım olarak ekleme ya da çıkarma işlemleri yapılmamış olan mobil cihazlara otomatik güncelleme desteği vermektedir. Farklı üreticilerin üretmiş oldukları cihazlarını kullanmayı tercih eden kullanıcıların ise bu tarz güncellemeleri kullanmayı tercih eden kullanıcılarınsa güncellemeler cihaz üreticisi tarafından yayınlanmasını beklemeleri gerekmektedir.

Google güncelleme desteği verdiği Android cihazların sürüm güncellemeler için iyi bir araştırma yapmanızı öneririz. Android cihazlarınızın güncelleme sunucusuyla bağlantı hatası oluşması durumunda yayınlanan sistem kalıpları kullanılabilmektedir. Google tarafından yayınlanmış olan sistem güncellemelerini içeren bilgileri de sağlam kaynaklardan araştırınız.

Android Telefon Güncellemesi Yapılmazsa Ne Olur?

  • Telefon güncellemesi yapılmayan Android telefonlar kötü ve virüslü dosyalara karşı dirençsiz kalır. Telefonu kullandıkça sürekli bir güvenlik açığı çıkar ve bu durum git gide büyür.
  • Google Play Store’da olan bazı uygulamaları kullanamazsınız.
  • Zaman geçtikçe donma ve kasma gibi birçok problemle karşı karşıya kalabilirsiniz. Güncelleme almayan telefonlar yetersiz kalırlar.
  • Bataryanız yetersiz olur ve telefonun kullanım ömrü azalır.

2)iOS

iOS güncellemeler, android telefonlara oranla daha çok sık yapılır. Apple, bütün iPhone cihazlar için yeni özellikler getirmektedir. Çıkan her yeni telefona büyük yenilik ve değişimler içeren güncellemeler yapılır. Daha sonra kapsamlı güncellemeler yılda bir iki kez yapılır. Bunun dışında 2-3 ayda bir sorunların çözümü için güncellemeler çıkarılır. Android'de olduğu gibi bütün güncellemeler her telefona gelmemektedir. Eski modeller, bir süre geçtikten sonra güncelleme almayabilirler. Alsalar bile güncellemeleri kaldırmayabilirler.

Apple tarafından üretilen iPhone, iPod Touch, iPad ve Apple TV cihazlarında olan iOS için yapılan araştırmalarda, cihazların yüksek erişim yetkisinde kullanılmasını ve birçok mobil uygulamanın korsan kullanımını sağlayan JailBreak işlemleri yapılan cihazlar JailBreak ile yetkileri yükseltilen iOS işletim sistemlerine sahip olan cihazların yer alması ağlarınızdaki diğer cihazlar için tehlikeli olabilir.

Ayrıca Apple tarafından yayınlanan güncellemeleri düzenli olarak gerçekleştiremeyen kullanıcılar yayınlanmış olan zafiyetlerden kötü etkilenebilir. iOS işletim sistemlerine sahip cihazlarınızı güncellemek için Apple tarafından önerilen güncelleme talimatlarını okuyabilirsiniz.

Kurumsal ve kişisel birçok bilginin yer aldığı cihazlarımızın güvenliği oldukça önem arz etmektedir. Ayrıca kullandığımız uygulamaların hangi izinleri ne için istediklerini bilmeli ve verilerin gizlilik derecelerine göre bu izinleri ayarlamalıyız.

iPhone Telefon Güncellemesi Yapılmazsa Ne Olur?

  • Telefonlara gelen yeni özellikler ve geliştirmelerden yararlanmak mümkün olmaz,
  • Telefonlarınız iyileştirilmediği süre boyunca güvenlik anlamında risk artar.
  • App Store üzerindeki uygulamaları güncelleme durumunuz olmaz. Bir süre geçtikten sonra bu uygulamaları kullanamazsınız.

Easycep Apple, Samsung, OPPO, Huawei, Xiaomi gibi önemli akıllı cihaz markalarının ikinci el yenilenmiş telefon sizlere sanal mağazalarından sunmaktadır. Ayrıca laptop, tablet, ikinci el akıllı saat gibi diğer tüm dijital ürünleri de sitemizde bulabilirsiniz.

Bir önceki yazımıza https://easycep.com/blog/en-hizli-android-telefonlar-70 linkinden ulaşabilirsiniz.

Android Sürüm Yükseltme Nasıl Yapılır? [Rootlu, Android, Programı]

Android işletim sisteminin en büyük avantajlarından biri de Google gibi dev bir şirket tarafından sürekli olarak geliştirilmesi ve yapılan geliştirilmelerin biz kullanıcılara ücretsiz olarak sunulmasıdır. Bu geliştirilmeler ise bizlere güncelleme paketleri ile sunulur. Android sürüm yükseltme işlemi birçok açıdan faydalı bir işlemdir.

Örneğin sürüm yükseltme işlemi ile telefona birçok yeni ve kullanışlı özellik eklenir. Ayrıca kamera ve batarya performansı genellikle artar, sisteme eklenen yeni güvenlik önlemleri ile de verilerimizin korunması garanti altına alınır.

android sürüm yükseltme

Android Sürüm Nasıl Yükseltilir ve Güncellenir?

Samsung, Huawei, Xiaomi gibi firmalar günümüzde en çok tercih edilen Android cihaz üreticileridir. Bu firmaların ortak özelliklerinden biri Android sürüm güncellemelerini OTA (Over the air programming – havadan programlama) adı verilen bir sistem ile cihazlara göndermeleridir.

OTA sistemi sayesinde herhangi bir bilgisayar olmadan sadece internet bağlantısına sahip olmanız, Android güncelleme işlemi için yeterlidir.

Standart bir Android güncelleme işlemi yapacaksanız yapmanız gereken işlemler aslında son derece basittir. Ben Samsung marka bir cihaz kullanıyorum.

Sizin kullandığınız cihaz farklı bir markaysa işlemler aynı olmayabilir ancak genel itibariyle tüm Android cihazların güncellenmesi benzer şekilde yapılır. Şu adımları takip edin;

  • Öncelikle telefonunuzun Ayarlar ekranına girin ve alt kısımlarda yer alan Yazılım Güncellemesi seçeneğine dokunun.
  • Açılan pencerede Güncellemeleri Denetle seçeneği ile devam edin.
  • Telefonunuz için sunulan yeni bir güncelleme var ise indirilmeye başlanacak ve telefonunuza kurulacaktır. Yükleme işlemi güncelleme büyüklüğüne göre 10 ile 20 dakika arasında sürebilir ve bu esnada telefonunuz ısınabilir.

Android Sürüm Yükseltme

Android Sürüm Yükseltme Güncelleme Dikkat Edilmesi Gerekenler

Android işletim sisteminin güncellenmesi kritik bir işlemdir. Her ne kadar son zamanlarda Google bu konuda önlemler almış olsa da bir zamanlar güncellemeler birçok kullanıcının canını sıktı.

Ben de onlardan biriyim. Örneğin bir defasında güncellemeleri indirirken yanlışlıkla Wifi bağlantısı yerine mobil veriyi kullanmıştım. Yaklaşık 2.5 GB’lık güncellemenin tamamı aylık paketim üzerinden gitmişti. Bu nedenle güncellemeleri denetlerken Wi-Fi ağı kullanmanızı öneririm.

Bir diğer konu da telefonun şarj konusu. Güncelleme esnasında telefon yoğun şekilde işlem yapar. Bu da şarj tüketiminin çok daha fazla olmasına neden olur.

Güncellemeleri yüklerken telefonunuzun tam dolu halde olmasına dikkat edin. Güncelleme esnasında şarj biterse telefon üzerinde brick adı verilen durum gerçekleşir ve servis yolu görünür.

Android Sürüm Yükseltme

Güncellemeleri yüklemekte aceleci olmayın! Aslında güncelleme esnasında en çok dikkat edilecek konu budur. Güncellemeler birçok yeni özellik içerir ve bu özellikler bazı durumlarda sorunlu olabilirler.

Örneğin 2 3 yıl önce iPhone cihazlar iOS 11 sürümüne güncellendiği zamanlar yeni sürüm WiFi ve şebeke sorunları içeriyordu.

Bu güncellemeyi hemen yükleyenler ise uzun süre (Apple sorunu düzeltene kadar) telefonlarını sağlıklı bir şekilde kullanamadılar.

Benzer durumu ben de yaşadım. Sony Xperia Z5 cihazıma Android 7 güncellemesi verildiği zaman ilk sürümde Wi-Fi sürekli kopuyordu ancak sonraki güncellemelerde sorun düzeltilmişti. Bu nedenle öncelikle güncelleme hakkındaki diğer kullanıcı yorumlarına göz atın.

Android Sürüm Yükseltme Rootlu

Root’lu sürüm yükseltme işlemi genellikle güncelleme programından çıkartılmış cihazlar için tercih edilir. Örneğin kullanmış olduğu Samsung Galaxy S8+ telefon Android 10 güncellemesini almayacağı için LineageOS adlı custom rom’u telefonuma kurdum.

Bu tür custom romlar telefon üreticilerinin sunmuş olduğu romlara göre çok daha fazla özellik içeriyor ancak bir o kadar da hata mevcut. Ayrıca bu tür rootlu sürüm yükseltme işlemlerinin telefonu garanti dışı bırakacağını unutmayın.

EN ÇOK OKUNANLAR

Etiketler: mobil

Android Yükseltme Nasıl Yapılır?

Android yükseltme kullanılan telefonu güncel hale getirmek için en iyi seçenektir. Makalemizden Android yükseltme işlemini nasıl yapacağınızı öğrenebilirsiniz.

Akıllı telefonlarımız fabrika çıkışı hali ile belli bir Android sürüm yüklü olarak gelir. Bu sürüm genellikle o zamanki en son sürüm olur. Ancak yeni sürümler çıktıkça kullanıcılar Android yükseltme ihtiyacı hissederler.

Çünkü yeni sürümdeki özelliklerden faydalanmak isterler. Biz de siz okurlarımızın yeni sürümün nimetlerinden mahrum kalmamaları için Android yükseltme hakkında bu yazımızı kaleme aldık.

Cihaz üreticileri yeni çıkardıkları modellere o zamanki en yüksek Android sürümü yüklerler ve o şekilde cihazı satışa sunarlar. Fakat belli bir süre sonra daha yeni sürümler çıktıkça cihaz güncelliğini yitirmeye başlar.

Yavaş yavaş eski olanlar artık uygulama güncellemesi alamaz hale gelir. Yani uygulama üreticileri bu sürümlere olan desteklerini keserler. Bu nedenle yazılımın güncel olması önemlidir.

Ayrıca yeni çıkarılan uygulamaların eski android sürümlerde kullanabilecek bir sürümleri de üretilmez. Bundan dolayı Android sürümü düşük cihazlar yeni çıkan uygulamalardan da mahrum kalırlar. Kullanıcıların Android sürüm yükseltme isteme sebepleri genellikle bunlar oluyor.

Bazı kullanıcılarsa Android arttırma işleminden sonra telefonlarının daha hızlı çalışacağını düşünüyorlar. Bunu o sürümü cihaza yüklemeden tahmin etmek zor. Ancak Android bir basamak arttırıldığında genellikle hızda kayda değer bir değişme olmaz.

Yine de bir miktar artabilir veya azalabilir de. Fakat cihaza orijinal sürümünden çok yüksek bir versiyon yüklediğinizde büyük bir olasılıkla hızda gözle görülür bir yavaşlama hissedeceksiniz.

Üretilen her telefonun alacağı güncellemeler satışa sunulmadan belirlenmiş olur. Bir telefon genelde bir yada iki Android yükseltme güncellemesi alır. Bu güncellemeler cihaz üreticileri tarafından hazırlanıp kullanıcılara sunulur.

Eğer telefonunuza bir yazılım güncellemesi geldiyse telefonunuz bu konuda size bir bildirim gösterecektir. Bu güncellemeyi yüklemek için tek yapmanız gereken “Güncelle” seçeneğine basıp işlemi başlatmak.

Üreticiler tarafından sunulan yazılım güncellemeleri ile Android yükseltme yapmak bu kadar basittir. Ancak artık cihaza gelecek olan yazılım güncellemeleri bittiğinde bu iş bu kadar kolay olmuyor.

Kolay olmasa da elbette bir yolu var. Nasıl yapacağınızı öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Android Yükseltme

Uygulama marketlerine girip Android yükseltme programı diye aradığınızda karşınıza bir sürü uygulama çıkacaktır. Ancak sizi temin ederim ki bunların tamamı iddia edildiği gibi telefonun Android versiyonu üzerine hiçbir etkide bulunamaz.

Yani tamamı sahte. Telefonunuz siz o uygulamayı indirirken bile Android işletim sistemini kullanılır. Yani android, sanıldığı gibi bir uygulama indirilerek yükseltilebilecek bir şey değil. Zaten bir şeyi kullanırken değiştiremezsiniz.

YouTube’da da birçok kandırmaya yönelik hazırlanmış video var. Videoyu hazırlayan kişi mevcut Android sürümün yazdığı bir ekran açıyor. Sonra bu ekranda yazan sürümü silip daha yüksek bir versiyonu yazıyor.

Bu şekilde Android yükseltme yapılamaz. Bunu anlamak için Android’in ne olduğunu bilmek gerekir. Android, telefonun yazılımıdır.

Android yükseltme yapmaksa, cihaz yazılımını ve beraberinde bellekte yüklü olan her şeyi silip, daha yüksek bir Android yazılımı cihaza kurmaktır. Yani oldukça ciddi bir iştir.

Android yükseltme yapıp çalıştırmak istediğiniz bir program veya oynamak istediğiniz bir oyun varsa ve bu işle bu yüzden uğraşacaksanız kontrol etmeniz gereken bir nokta daha var.

Android yükseltme yapıp programı cihaza yüklediğinizde, telefonunuzun RAM miktarı ve işlemci hızı o programı çalıştırmak için yeterli mi? Eğer değilse hiç uğraşmayın, çünkü kullandığınız telefonu değiştirmenin vakti gelmiş demektir.

Değiştirebilmek için öncelikle cihazı recovery moduna almalısınız. Daha sonra bir bilgisayara bağlayıp uygun programlar ile bilgisayara indirilen yeni yazılımı cihaza kurmalısınız.

Yalnız şunu da belirtmem gerek. Her android versiyon her cihazda kullanılamaz. 7.1, 7.1.1 gibi gibi alt versiyonların oluşturulma nedeni de budur. Yani yükleyeceğiniz yeni yazılımın sizin kullandığınız cihaz için optimize edilmiş olması gerekiyor.

Aksi halde yeni yazılımı yüklediğinizde cihazınız açılmayacaktır. Resmi olarak sunulan bir güncellemeyi yükleyecekseniz bunda bir sorun oluşmayacaktır.

Ancak sunulan güncellemelerden daha yüksek bir sürüm yükleme peşindeyseniz, yazılımı bulmak için biraz uğraşmanız gerekebilir. Eğer yaygın bir cihaz kullanmıyorsanız zaten hiç aramayın bile.

Çünkü resmi olanlar dışındaki yükseltmeler, yazılımdan anlayan bir Android kullanıcısının yüksek bir Android sürümü kendi cihazı için optimize ettikten sonra piyasaya sunmasıyla oluşuyor. Yaygın olmayan bir cihaz için kimse böyle bir şeye uğraşmaz.

Bu şekilde oluşturulan yazılımlara custom ROM deniliyor. Android yüksetme için Custom Rom Yükleme yazımda anlattığım adımlarla uygun olan bir custom ROM’u cihazınıza yükleyebilirsiniz.

Yükleyeceğiniz ROM’un versiyonu cihazınızın yeni Android sürümü olacak. ROM’u seçerken bu kısma da dikkat edin. Dilerseniz Android Düşürme yaparak memnun kalmadığınız sürümden geri öncekine dönebilirsiniz.

Eğer Android yükseltme ile amacınız telefonunuzu hızlandırmaksa, Android yükseltme ile uğraşmak yerine Telefon Hızlandırma yazımda anlattığım yöntemleri uygulamak daha hızlı ve etkili olacaktır.

Ayrıca daha fazla faydalı içeriklere ulaşmak için ana sayfamdaki yazılara göz atabilirsiniz.

WhatsAppShareShareTelegramPin itReddit

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası