bursa doğa ile iç içe mekanlar / Bursa'da Gezilecek Yerler | En Popüler Yer Sıralı Liste | ENUYGUN

Bursa Doğa Ile Iç Içe Mekanlar

bursa doğa ile iç içe mekanlar

Marmara Bölgesi’nde yer alan en önemli ve ilgi çekici şehirlerden biri olan Bursa, sahip olduğu olanaklar sayesinde yılın büyük bir bölümünde kapılarını ziyaretçilerine açmaktadır. Yüzlerce hatta binlerce yıl boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Bursa’da çok sayıda tarihi yer ve yapıyı ziyaret edebilmek mümkündür. Aynı zamanda birbirinden özel doğal güzellik seçeneklerine de sahip olan Bursa’da doğa yürüyüşlerinden çeşitli doğa tatillerine kadar pek çok farklı seçeneğe rastlayabilmek mümkündür. Bursa’yı ziyaret ederek sizler de pek çok farklı gezilecek yer seçeneğinden yararlanabilirsiniz.

Bursa il sınırları içerisinde merkeze yakın çok sayıda gezilecek yer seçeneği yer almaktadır. Uludağ, Mudanya, Tirilye, Gölyazı, Atatürk Evi, Türk İslam Eserleri Müzesi, Botanik Park ve Bursa Hanları mutlaka görmeniz gereken yerler olarak dikkat çekmektedir. Tarihi yapılardan doğal güzelliklere pek çok farklı seçeneğin yer aldığı Bursa’da sahil köylerini ziyaret ederek hem bu köylerin yapılarını öğrenebilir hem de Marmara Denizi ile kucaklaşabilirsiniz.

Uludağ

Türkiye’nin en önemli kış turizm noktalarından biri olan Uludağ, Bursa il sınırları içerisinde yer almaktadır. Bursa il merkezine yaklaşık olarak 40 kilometredir. Bu mesafeyi Bursa’nın merkezinden kalkan otobüs ve minibüsler ile gidebildiğiniz gibi teleferik hatlarını da kullanarak direkt olarak Uludağ’a inebilirsiniz.

Kış mevsiminin Türkiye’deki en hareketli bölgelerinden biri olan Uludağ, pek çok farklı aktivite için tercih edilebilecek bir noktadır. Bursa’ya gittiğinizde doğa yürüyüşleri yapmak için, dağcılık ve kampçılık aktiviteleri için, çeşitli festivaller ve kamp/karavan alanları için Uludağ’ı tercih edebilirsiniz. Ayrıca bölgede yer alan otel seçenekleri ile de tatilinizi konforlu ve sıcak bir şekilde geçirme fırsatınız da bulunmaktadır. Birbirinden farklı doğal güzelliklerin ve gezilecek yerlerin bulunduğu Uludağ’da gezmek ve vakit geçirmek iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Ülkemizin en büyük kayak merkezine sahip şehri Bursa’da kış mevsimini eğlenceli hale getireceğiniz tatilinizi Uludağ Kayak Otelleri arasından seçip planlayabilirsiniz.

Mudanya

Bursa’nın en sıcak ve samimi yerlerinden biri olan Mudanya, Marmara Denizi’nin en güzel manzaralarını izleyebileceğiniz bir yerdir. Bursa il merkezine yaklaşık olarak 30 kilometre mesafede yer alan Mudanya’ya il merkezinden saat başı kalkan otobüs, minibüs ve özel taksiler ile gidebilirsiniz.

Tarihsel açıdan da son derece önemli bir yer olan Mudanya, 11 Ekim ’de imzalanan Mudanya Ateşkes Antlaşması’nın imzalandığı yerdir. Hatta bu antlaşmanın imzalandığı Mütareke Evi Müzesi, bugünlerde ziyaretçilerine kapılarını açmaktadır. Mudanya içerisinde yer alan Tarihi Rum Mahallesi, Tahir Paşa Konağı ve Mudanya Ortodoks Kilisesi mutlaka görmeniz gereken diğer yerlerdir. Marmara Denizi’ne doymak ve müthiş manzaralar seyretmek adına Mudanya’yı ziyaret edebilirsiniz.

Bursa’nın maviliklere boyanan durağı Mudanya’da zeytin kokuları içinde deniz havası alacağınız tatili Mudanya Otelleri sayfamızdaki tesisleri inceleyerek planlayabilirsiniz.

Gölyazı

Bursa’nın en ilginç bölgelerinden biri olan Gölyazı, adeta il içerisindeki bir yarımada edasındadır. Bursa il merkezine yaklaşık olarak 40 kilometre mesafede yer alan Gölyazı’ya şehir merkezinden sürekli olarak otobüs ve minibüs seferleri düzenlenmektedir.

Bursa’da yer alan Uluabat Gölü’nün kıyısında yer alan ve Nilüfer ilçesinde bulunan Gölyazı, tarihi dokusu ve doğal güzelliklerinin yanı sıra görüntüsü ile de dikkatleri üzerine çekmektedir. Yalnızca bir köprü ile şehre bağlanan Gölyazı, Uluabat Gölü’nün üzerinde bulunmaktadır. Küçük bir yerleşim yeri olsa da özellikle son yıllarda ünlenen Gölyazı’da pek çok farklı dizi ve film setinin de yer aldığı bilinmektedir. yıllık Ağlayan Çınar, göl üzerinde seyredebileceğiniz ördekler, pelikanlar ve kuşlar ile Aziz Panteleimon Kilisesi, Gölyazı ziyaretinizde görmek isteyebileceğiniz noktalardır.

Atatürk Evi

Bursa’da Çekirge Caddesi’nde yer alan ve Atatürk’ü yad edebileceğiniz en ideal mekânlardan biri olan Atatürk Evi, görmeniz gereken yapılardan biridir. Atatürk Evi’ni görmek için Çekirge Caddesi’ne giden tüm toplu taşıma araçlarına ve özel taksilere binebilirsiniz.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Bursa’yı 2. kez ziyaret etmesinin ardından bu ev Miralay Mehmet Bey tarafından satın alınmış ve Atatürk’e hediye olarak verilmiştir. yılında Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından alınan bu ev, yılından beri müze olarak ziyaretçilerine kapılarını açmaktadır. Müze içerisinde sergilenen tüm eserler, Atatürk’ün kullandığı eşyalardan oluşmaktadır.

Pazartesi günleri kapalı olan Atatürk Evi, haftanın diğer günlerinde açıktır. Bu müze diğer tüm günlerde – saatleri arasında ziyaretçilerine kapılarını açmaktadır.

Türk İslam Eserleri Müzesi

Sultaniye Medresesi olarak da bilinen bu müze, Bursa’nın Yıldırım ilçesinde yer almaktadır. Yıldırım ile Bursa il merkezi arası yaklaşık olarak 10 kilometre olduğu için toplu taşıma araçları ve özel taksiler ile birkaç dakikada Türk İslam Eserleri Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

İlk Osmanlı medreselerinden biri olarak Bursa/Yıldırım’da ziyaretçilerini ağırlayan Türk İslam Eserleri Müzesi, yılında Hacı İvaz Paşa tarafından yapılmış bir yapıdır. Müze içerisinde yer alan eserlerin tümü 13 ve yüzyıl arası eserler olarak dikkat çekmektedir. Selçuklu, Osmanlı ve Beylikler döneminde ait eserlerin yer aldığı bu müzede ahşap, oyma, çini ve seramik eserlere rastlanabilmektedir. Ayrıca müzede Yıldırım Beyazıt’a ait bir Kuran-ı Kerim ve çeşitli İslam eserleri de sergilenmeye devam etmektedir.

Cumartesi ve Pazar günleri kapalı olan Türk İslam Eserleri Müzesi, hafta içi ziyaretçilerine kapılarını yaz döneminde – , kış döneminde ise – saatleri arasında açmaktadır.

Botanik Park

Bursa’nın merkezinde yer alan ve yeşilliğe doyabileceğiniz bir yer olarak dikkat çeken Botanik Park, görmek isteyebileceğiniz yerler arasındadır. Bursa’nın Osmangazi ilçesine giden tüm otobüs ve minibüslere binerek Nilüfer Caddesi’ne gidebilir ve Botanik Park’ı ziyaret edebilirsiniz.

Tam dönümlük bir araziye kurulan Botanik Park, içerisinde Japon ve Fransız bahçeleri gibi çok ilginç mekânlara ev sahipliği yapmaktadır. Doğa ile iç içe geçebileceğiniz nadir yerlerden biri olan Botanik Park’ta ayrıca hizmet veren bir de hayvanat bahçesi yer almaktadır. Gençler dışında çocuklu ailelerin de sıklıkla uğradıkları Botanik Park, farklı çiçek ve bitki türlerinin sergilendiği bir alandır.

Bursa Hanları

Bursa’ya kadar gelmişken hanları görmeden gitmek olmaz. Tarihte çok önemli devletler için ticaret merkezi olarak konumlandırılmış olan Bursa’nın pek çok farklı yerinde çeşitli hanlar yer almaktadır.

İpek Han, Bursa’nın merkezinde, Osmangazi ilçesinde yer alan bir handır. Mehmet Çelebi tarafından yaptırılan bu handa toplam 81 oda bulunmaktadır. 2 katlı olan İpek Han, ipek ve koza üretiminin yapıldığı bir bölge olarak dikkat çekmektedir.

Bursa’da yer alan bir başka han ise Koza Han’dır. Bursa’nın Osmangazi ilçesinde, merkezde yer alan Koza Han, 95 farklı odası ile dikkat çekmektedir. Bu han 2. Beyazıt tarafından Bursa’ya kazandırılmıştır.

Son olarak da Emir Han, Ulu Camii’nin altında yer alan son derece önemli bir yapıttır. 74 farklı oda ve mahzene sahip olan Emir Han’ın bugünlerde pek çok odası dükkân olarak işletilmektedir.

Camileri, hanları, her mevsim bambaşka güzellikleri sunan durakları, profesyonel kayak merkezleri, yeşili ve mavisiyle kusursuz bir konaklama deneyimi yaşamak için Bursa Otelleri sayfamızdaki otelleri inceleyerek, size en uygun otelden yerinizi ayırtabilirsiniz.

Bursa Günübirlik Gezilecek Yerler

Bursa ilinin merkezine yakın konumlarda pek çok farklı gezilecek yer bulunurken aynı zamanda merkezden günübirlik olarak seyahat edebileceğiniz yerler de dikkat çekmektedir. Tek bir vasıta ile sizler de Bursa merkezinin çevresindeki güzellikleri ziyaret edebilirsiniz.

İznik

Bursa il merkezine yaklaşık olarak 75 kilometre mesafede yer alan İznik, adı ile aynı ismi taşıyan İznik Gölü ile ünlenmiş bir ilçedir. Bursa merkezden İznik’e giden tüm otobüs ve minibüsler ile birlikte ilçeye sorunsuz bir şekilde varabilirsiniz.

İznik içerisinde yer alan en önemli doğal güzellik İznik Gölü’dür. İlçenin en önemli restoranlarının ve kafelerinin çevresinde sıralandığı İznik Gölü’nde yer alan plajlara giderek yılın sıcak zamanlarında göle girebilir ve serinleyebilirsiniz. Tarih boyunca 4 farklı devletin başkentliğini yapmış olan son derece ilgi çekici bir yer olan İznik, günümüzde de mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir.

Oylat Mağarası

Bursa’nın İnegöl ilçesinde yer alan Oylat Mağarası, il merkezine yaklaşık olarak 75 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Şehirden kalkan İnegöl otobüs ve minibüsleri ile birlikte kolay bir şekilde Oylat Mağarası’nı ziyaret edebilirsiniz.

metre uzunluğunda olan Oylat Mağarası, İnegöl’ün en meşhur yeridir denebilir. Birbirine bağlı 2 farklı kattan oluşan Oylat Mağarası, merdivenler sayesinde dolaşabileceğiniz bir yapıdadır. Mağaranın ön kısmında yer alan kafede çay ve kahve içebilirsiniz. Aynı zamanda mağaranın içerisinde yarasa gibi farklı hayvan ve canlı türleri halen yaşamlarını sürdürmektedirler. İlgi çekici bir görsele sahip olan Oylat Mağarası, mutlaka görmeniz gereken bir yapıdır.

Oylat Mağarası, haftanın her günü – saatleri arasında kapılarını ziyaretçilerine açmaktadır. Bu saatler arasında mağarayı sorunsuz bir şekilde ziyaret edebilir ve gezebilirsiniz.
 

Doğal güzelliğinin yanı sıra Osmanlı Devleti’nin başkenti, İstanbulluların tatil kaçamaklarının adreslerinden Bursa, yüzyıllar boyunca pek çok önemli esere gebe kalmış, sayısız etkinliğin ve olayın merkezi olmuş, doğaseverlerin gönlünü çalmaktan kendini alamamış gizli bir mabet gibi. Bursa doğal güzelliklerini ve doğa severler için vazgeçilmez rota ve yerlerini sizler için derledik 

Dört mevsim ayrı güzelliğe sahip olmakla birlikte, kış sporları sevenlerin de vazgeçilmez adreslerinden biridir. Sizler için, Bursa gezi rehberi derledik. İşte Bursa'da görülmesi gereken yerler listemiz
1- Mavi rota

Doğa adına aradığınız hemen herşeyi bulabileceğiniz bir şehir olan Bursa'da bu rota, aynı günde tuzlu sudan tatlı suya geçişin bir hikâyesidir. Mudanya ilçesinden başlayan rotada kordon boyunca yürüyüş yaparak Mütareke Evi Müzesi’ni, süslemeleri ile göz alıcı Tahir Paşa Konağı’nı gezip ardından 10 km mesafedeki Tirilye’nin doğal ve tarihi güzelliklerini keşfedebilirsiniz. Sıradaki durak Uluabat Gölü kenarındaki Türkiye’nin tek Avrupa Leylek Köyü olan Eskikarağaç’ta mevsimine denk gelirseniz uzak diyarlardan buraya göç eden Leylekleri yuvalarında görme fırsatı yakalayabilirsiniz. Kuş gözlem kulesinden Uluabat Gölü’nün muhteşem manzarasını seyredebilir ve köy içindeki kuş müzesini ziyaret edebilirsiniz. Günü tekne gezisi yapabileceğiniz ve yaşında olan Ağlayan Çınar’ı görebileceğiniz Gölyazı’da tamamlayabilirsiniz. Kadınların kocaları ile balığa çıktığı bu şirin köyde, balık mezatına denk gelmeniz size ayrı bir güzellik yaşatacaktır. Akşam gün batımını köy çıkışındaki tepeden izlemeden Gölyazı’dan ayrılmayın.

Mudanya

M. Ö. 7. yüzyılda bir İyon Kolonisi olarak Kolofonlular tarafından kurulan Mudanya, önce Mirleia, daha sonra Apameia ve son olarak da Montania olarak adlandırılmıştır. Mudanya adı da Montania isminin değişmesinden gelmiştir. Mudanya; batıda Karacabey, güneyde Bursa, doğuda Gemlik ile komşudur. Kuzeyinde ise Gemlik Körfezi yer alır. Bursa’ya 30 km uzaklıktadır.  Mudanya’ya bağlı 2 mahalle, önceden belde hüviyetindeydi (Tirilye ve Güzelyalı). Mudanya’ya bağlı 36 köy, merkezinde 8 mahalle bulunur. Sürekli göç alan ilçenin nüfusu ’i aşmıştır. Asırlardır önemli bir liman kenti olan Mudanya, günümüzde de “Bursa’nın limanı” görevini sürdürmektedir. Bursa’nın İstanbul ile deniz yolu  bağlantısı Mudanya/Güzelyalı sahilinden gerçekleştirilmektedir. TBMM'nin uluslararası anlamda tanındığı ve ilk diplomatik zaferi olan Mudanya Mütarekesi'ne de ev sahipliği yapmaktadır.

Zeytincilik, ilçe halkının birinci derecede gelir kaynağıdır. Ayrıca bağcılık, sebze ve meyvecilik, ayçiçeği, soğan ve tahıl gibi diğer tarımsal faaliyetler de yapılmaktadır. İlçede iş hacminin birçoğunu ithalat-ihracat işlemleri oluşturmaktadır. Son dönemde turizm öne çıkan bir sektördür.

Tirilye

Mudanya sahilinin korunmuş köşelerinden biri olan Tirilye, balığı ve zeytini ile tanınan son dönemde turizm ile anılan eski bir Rum kasabadır. Bir zamanlar bölgenin en kalabalık yerleşim yeriydi ve yüz yıl önce buradan Avrupa’ya zeytin ve zeytinyağı ihraç edilirdi.

Tirilye’de Rumlardan kalma 7 kilise, 3 manastır ve 3 de ayazma vardı fakat bugün bu kiliselerden sadece 3 tanesi ayaktadır. Gezilecek yerlerini sıraladığımızda;  Hagios Ioannes Rum Kilisesi (Yuannes Kilisesi) Dündar Evi olarak bilinir. Rumların bölgeyi terk etmesinin ardından özel mülkiyete geçmiştir. Panagia Pontobasilissa Kilisesi, Beldede Kemerli Kilise adıyla tanınır. St. Stephanos Kilisesi (Fatih Cami) yüzyılda camiye (Fatih Cami) dönüştürülmüştür. Fatih Cami ile aynı yapı adasında ve caminin güney cephesinde yer alan Tirilye Hamamı’nın kesin adı ve yapım tarihi bilinmemekle birlikte, yüzyılda, Kastamonu ve Üsküdar’dan getirilen Türklerin yaptırdığı yolunda bilgi mevcuttur.

Bölgede görülmeye değer bir diğer yapı ise Taş Mektep’tir. Tirilye’de doğan ve Yunanistan’da eğitim gördükten sonra metropolit olarak Türkiye’ye dönen Chirisostomos tarafından yılları arasında yaptırılan Taş Mektep Tirilye’nin en görkemli yapılarındandır.

Antik bir kent eski bir Rum balıkçı kasabası olan Tirilye’nin en yüksek noktası olan tarihi Çamlı Kahve, rivayete göre Rum kadınların balığa giden eşlerini bekledikleri yerdi. Hava açık olduğunda bu noktadan körfezin eşsiz manzarasını, karşı tarafta Armutlu sahillerini hatta İmralı Adasını gözlemleyebilirsiniz. Kiliseleri, özgün mimarisini büyük oranda koruyan evleri, dar sokakları, limanı ile Tirilye bakir bir sahil kasabasıdır.

Eskikaraağaç Avrupa Leylek Köyü

Uluabat Gölü kenarında bulunan Karacabey'e bağlı, Bursa merkeze 45 km uzaklıkta olan Eskikaraağaç Köyü, mübadele dönemine kadar ağırlıklı olan Rum'ların yaşadığı bir köydü. Leyleklere ev sahipliği yapması ile bilinen Eskikaraağaç, Avrupa Leylek Köyleri'nin Türkiye'deki tek temsilcisidir.

Her yıl Mart ayında gelen leylekler, Eylül ayına kadar buradaki yuvalarında kalır. Kuş gözlem kulesi ve doğa müzesi bulunan Eskikaraağaç'ın bir de ünü yurt dışına ulaşan "Adem Amca ve Yaren Leylek" hikayesi vardır. yılından beri Eskikaraağaç'a gelen ve balıkçı Adem Yılmaz'ın elleri ile beslediği, adını "Yaren" koyduğu leylek ile Adem Yılmaz'ın dostluğu,“Adem Amca ve Yaren Leylek” isimli belgesel ile Çekya’da düzenlenen Prag Film Ödülleri’nde en iyi belgesel ödülünü aldı.

Avusturya ve Almanya’da ders kitaplarına konu olan Adem Yılmaz ve Yaren leyleğin hikayesi, Yunanistan’da da gölge oyunu olarak sergilendi. Eskikaraağaç'ta her yıl Haziran ayında "Uluslararası Eski Karaağaç Leylek Festivali" düzenlenmektedir.

Gölyazı


Doğa ile tarihin iç içe geçtiği eşsiz güzellikteki Gölyazı; Uluabat Gölü üzerine kurulmuş eski bir Rum ada kasabasıdır.

Tarihteki ismi Apollonia, Gölün ismi ise Apolyont’tur. Roma, Bizans ve Osmanlı mimarisinin birarada bulunduğu Gölyazı’nın tamamı Sit Alanıdır. yaşındaki Ağlayan Çınar’ı, Aziz Pantelemeion Kilisesi, Zambaktepe, Turna Balığı, Kayık Turları, Uluabat Gölü ve adaları en öne çıkan turizm unsurlarıdır.

2- Yürüyüş Parkuru Eşkel (Esence)

Yürüyüş Parkuru Eşkel (Esence) – Trilye arasıdır. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan tabelalandırma ile doğaseverler için bir yürüyüş yolu oluşturulmuştur. Tabelalar başlangıç noktasını Eşkel (Esence) olarak gösterse de dilerseniz parkura Trilye Çamlı Kahve’den de başlayabilirsiniz. 12 km süren yürüyüş boyunca antik limanlar, deniz manzaraları, tarihi kiliseler, antik Roma yolu ve zeytin bahçeleri doğa ve tarihi iç içe yaşamak isteyenler için cazip bir aktivite imkânı sunmaktadır.

Eşkel (Mudanya)

Bursa’nın kuzeybatısında bulunan Eşkel, Rhyndakos Irmağı’nın Marmara Denizi’ne döküldüğü yerin doğusunda, küçük bir koyda kurulmuştur. Kentin antik dönemdeki adı Daskyleion’dur. Muhteşem kumu ve plajlarıyla yaz aylarının en çok tercih edilen noktalarından biridir.

Ketendere (Mudanya)

Adını, Keten Deresinden alan antik bir limandır. Antik çağda, birçok limanın içinde bunun gibi tatlı su kaynağı bulunmaktadır. Bunun nedeni ise liman içindeki tuzlu su seviyesini düşürmek ve ahşap gemiler için son derece zararlı olan Teredo Navalis isimli ahşap kurtçuklarının minimuma indirilmesini sağlamaktır. 

Antik Kapanca Limanı

Tirilye’de Roma döneminden kalan Kapanca bölgesindeki antik liman her dönemde kıyı ulaşımının en önemli stratejik odak noktası olmuştur. Kapanca Limanı; Antik dönemde ismi Germenicapolis olan limanın gerisinde ticaret ile zenginleşmiş bir antik kent bulunmaktaydı. Roma, Bizans ve Osmanlı zamanında kullanılan liman, antik çağlarda Cenevizlilerin yöresel ürün ve tuz sevkiyatı için kullanılıyordu. Bursa'dan İstanbul'a başta soğan olmak üzere sebze ve meyve sevkiyatı için 'lere kadar limanın aktif kullanımı devam etmiştir.

Yeldeğirmeni Tepe (Mudanya)


Yel Değirmeni Tepe; Kurtuluş Savaşı yıllarında Kazım Karabekir Paşa’nın da denetlemeye geldiği askeri bir birliğin konuşlandığı denize hâkim bir tepedir.

Kırmızı Tepe ve Zeytin Düzü (Tirilye)

Bu bölgeye ulaştığınızda, deniz kenarında ki Trilye’yi kuran 3 keşişten biri olduğuna inanılan Aya Yani tarafından inşa edilen Pelekete Manastırı’nın kalıntılarını görebilirsiniz. Daha sonra zeytin bahçelerinin içinden devam eden yol aynı zamanda antik roma yoludur ki, Trilye’den Kapanca’ya, Kapanca’dan Eşkel (Esence)’e devam eder.

3- Bursa sudan ibarettir turu

Bursa’nın batısında kalan ilçelerin tarihi ve doğal güzelliklerini kapsayan bu turda, güne  renkli evleri, asma yaprağı, misket üzümü ve pekmezi ile ünlü yıllık geçmişe sahip Misi Köyü’nde başlayabilirsiniz. Sonra Ağlayan Çınarı görüp Uluabat gölüne karşı bir fincan kahve yudumlamak için Gölyazı’ya, oradan da Türkiye’nin tek Avrupa Leylek Köyü unvanına sahip Eskikaraağaç Köyü’ne gidip kuş gözlem kulesinden mevsiminde leylekleri ve her mevsim ayrı güzel Uluabat Gölü’nü seyredebilirsiniz. Sıradaki durak deniz ile tatlı suyun birleştiği bir yer. Birçok farklı türden kuşa ev sahipliği yapan, muhteşem doğası, lavanta tarlaları ve nilüfer çiçekleri ile sizi büyüleyecek Longoz Ormanları’nda zamanın nasıl geçtiğini fark edemeyeceksiniz. Günün son durağı Suuçtu Şelalesi. 38 m yükseklikten dökülen şelalenin hissettirdiği serinlik ve oluşturduğu küçük göletlerin güzelliği size günün tatlı yorgunluğunu unutturacaktır. 

Misi Köyü

Bursa’ya 6 km uzaklıkta eski bir Rum kasabasıdır. Bağlı bulunduğu ilçeye adını veren Nilüfer Çayı kenarında kurulmuştur. Modern ismi Gümüştepe olan köy, yıllık tarihe de ev sahipliği yapmaktadır. Rum ve Osmanlı evlerinin birlikte harmanlandığı köy, yılında Sit Alanı ilan edilmiştir. Misi İpek Evi, Misi Kadınları Kültür ve Yardımlaşma Lokali, Misi Etnografya Evi, Mysia Fotoğraf Müzesi, Misi Çocuk Kütüphanesi, Dere kenarı Çay Bahçesi ve Restorantları köyün cazibe merkezleridir.

Karacabey Longoz Ormanları

Karacabey’in Yeniköy beldesine uzanan bölümde bulunmaktadır. Longoz ormanlarında karaağaç, söğüt, dişbudak ve kızılağaç çeşitlerinin yanı sıra bölgede Akdeniz bitki örtüsüne sahip maki florası da bulunur. Türkiye'de ve dünyada eşine az rastlanır türdeki Longoz ormanlarında bulunan ağaçlara sarmaşıklar ve nilüfer çiçekleri eşsiz bir güzellik katar. Bu bölgede yer alan Poyraz ve Dalyan göllerinde bol miktarda turna, sazan, yılan balığı ve kefal yaşar. Su kuşlarının üreme ve barınak sahası olan bu göllerde su ve kara(ördek) avcılığı yapabilmektedir. Ancak orman sahası kara avcılığına kapalıdır.

Longoz ormanlarının karşısında Ovakoru mevkiinde ise sülün üreme istasyonu mevcut olup, 10 hektarlık bir alanda, yılda 5 bin adet sülün yetiştirilip, doğal yaşama başlamaları için Akdeniz, Ege, Karadeniz, bölgelerindeki ormanlara  gönderilmektedir. Bir zamanlar dünyada nesli tükenmekte olan yaban mandalarının da bulunduğu bu bölge, halen kaliteli kaynak suları ile şu anda alabalık üretimi yapan çiftliklere ev sahipliği yapmaktadır. Gerek Karadağ ormanları, gerekse Susurluk ırmağının Kocadere kolu bölgede adeta doğa severlere kucak açmaktadır. Keşfedilmeyi bekleyen ormanın derinlikleri, yollarıyla doğal güzelliklerinin kapısını aralarken, dağ sporu ve doğa yürüyüşü severler için ideal bir yerdir. Geniş dere yatakları, az dönemeçli düzgün akış yönüyle Kocadere; doğal liman özelliklerini fazlasıyla taşımaktadır. Her yanı ağaçlık ve yeşilliklerle kaplı dere, aynı zamanda su sporlarına elverişli durumdadır. Sosyal ve ekonomik yaşama büyük katkıları beklenen Yeniköy, Longoz Ormanları ile adından uzun yıllar söz ettirecek bir oksijen merkezi olmaya adaydır. Kısaca Yeniköy, göz kamaştıran ormanı, denizi, geniş alandaki temiz kumu, lezzetli soğuk suyu, eşsiz güzellikteki piknik yeri, dağ ve denizle birleşen nehirlerinin su sporlarına olanak tanıması ile cazip bir doğa turizmi merkezi niteliğindedir.

Suuçtu Şelalesi

Bursa’nın  Mustafakemalpaşa ilçesi sınırları içindedir ve ilçe merkezine 17 km uzaklıktadır. Bir fay hattının çökmesi sonucu oluşan Şelale, 38 metre yükseklikten dökülmektedir. Mesire ve piknik alanı da bulunan Suuçtu Şelalesi, etrafını saran Kayın ağaçları ve serin havası ile tam bir oksijen deposudur.

4- metreye yolculuk

Güney Marmara’nın en yüksek dağı olan Uludağ; hem kış turizmi, doğa turizmi ve doğa sporları için ideal bir uğrak yeridir. Faunası, florası, endemik bitkileri ve kendine has atmosferi ile bir yeryüzü cennetidir. Antik dönemde Olimpos, daha sonraları keşişlerin sığınıp tapınaklarını inşa etmeleri ile uzun yıllar Keşiş Dağı ve Ruhban-ı Cebel isimleriyle adlandırılan dağ, Eylül ’te Uludağ ismini almıştır.

Uludağ’ın zirvesine yolculuk ortalama m rakımdan başlar. Zaman zaman kesişen farklı güzergâhlar takip edilerek m yüksekliğindeki zirveye ulaşılır. Yolculuk boyunca belirli yerlerde yaz ortasında dahi erimeyen kalıcı karlara dokunabilir, mevsimine denk gelirseniz m rakımın üzerinde yaşayan ve Uludağ’a has bir kelebek olan Apollo Kelebeği’ni fotoğraf karesine alabilirsiniz.

Hava açıksa muhteşem dağ manzarasının yanı sıra Kapı Mevkii, Küçük Zirve ve Büyük Zirve’den İstanbul’u bile görebilirsiniz. Dilerseniz zirve hattına yakın mesafede olan muhteşem güzellikteki göller bölgesine inebilirsiniz. Zorlu ama bir o kadar da heyecanlı ve keyifli olan bu doğa yürüyüşünde yolculuk 22 km’dir.

Oteller Bölgesi Kayak Evi

Uludağ’daki ilk otellerin inşa edildiği ilk kayak faaliyetlerinin başladığı noktadır. Artan otel ihtiyacına binaen farklı bir bölgede yeni oteller inşa edildikten sonra 1. Oteller bölgesi olarak anılmaya başlanmıştır.

Kuşaklı Kaya

Dağ kekiği kokuları eşliğinde ulaşılan Kuşaklı Kaya, ismini ait olduğu tepenin güney cephesindeki kuşak şeklinde sıralı kaya silsilesinden alır. Rakım m’dir.

Küçük Zirve

Eskiden Uludağ’ın zirvesi olarak bilinen Keşiş Tepe olarak da adlandırılan Küçük Zirve, m. Rakımdadır. Küçük zirvede, oteller bölgesinden insan zinciri oluşturularak elden ele malzemelerin taşınması ile yılında inşa edilmiş halk arasında keşişin evi olarak adlandırılan zirve kulübesi (barınak) bulunmaktadır. Küçük zirveden görülebilen kar çukuru Osmanlı zamanında sarayın ihtiyacı olan kar ve buzun kesildiği Ulu Buzluk’tur. 

Rasat Düzü

Fransız Cannes Alp Kulübü’nün yılında burada güneş tutulmasını izlemesi ile bölge rasat düzü olarak adlandırılmaya başlanmıştır.

Karataş Tepeler

Buradan göller bölgesi ve Uludağ’ın zirvesinin eşsiz manzarasını izlenebilir. Kilimli Göl fotoğraflarının çekildiği tepe burasıdır. Tepenin ardındaki çukurda kalan göller bölgesine soldaki dik ve taşlık patikadan inilir.

Uludağ Zirve

Güney Marmara’nın en yüksek noktasıdır. m’de bulunan zirve noktasındaki poligon taşının üzerinde (yanında) Türkiye Dağcılık Federasyonu tarafından konulan ve doldukça değiştirilen zirve defteri bulunur. Zirveye ulaşmanın haklı gururunu taşıyan dağcılar ve doğaseverler için bu deftere yazmak bir gelenek haline gelmiştir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası