çoçuklarda ishale iyi gelen / Çocuklarda ishal nasıl kesilir? - Pudra

Çoçuklarda Ishale Iyi Gelen

çoçuklarda ishale iyi gelen

&#;ocuklarda ishale iyi gelen yiyecekler ve besinler nelerdir? &#;ocuklarda ishali kesen besinler

 - Buğday Rüşeymi: İshal döneminde en fazla kayıp çinkoda yaşanmaktadır. Buğday rüşeymi ise iyi bir çinko kaynağıdır. Bu nedenle çocuklarda ishal görülmesi durumunda buğday rüşeymi verilmesi gerekmektedir.

 - Muz: Muz ishali çabuk kesen bir meyvedir.

 - Elma: İshal olan çocuğa elma püresi verilebilir.

 - Şeftali: Şeftalinin yetişkinlerde bağırsak yatıştırıcı özelliği bulunmaktadır. Çocuklarda ise şeftali ishal önleyici olarak kabul edilmektedir.

 - Keçiboynuzu: Keçiboynuzu tozunun ishal önleyici özelliği bulunmaktadır.

 Bu besinlerin verilmesinden önce doktordan fikir almak da çok önemlidir. Çünkü bazı çocuklarda bazı besinlere karşı alerjik hastalıkları olabilmektedir.

Çocuklarda İshali Kesen Besinler

  Çocuklarda görülen ishalde en önemli etken vücudun su kaybını gidermektir. İshalde dışkılama ile vücuttan büyük miktarda su atılmaktadır. Bu nedenle ishalde sıvı alımına dikkat etmek gerekir. Bunun yanı sıra çocuklarda ishal konusunda tüketilen besinler de çok önemlidir. Özellikle ishalin geçmesine yardımcı olan besinlerin tüketilmesi gerekmektedir.

  İshale iyi gelen besinler arasında havuç, muz, soyulmuş elma, pirinç lapası, pirinç suyu, patates haşlaması, patates püresi, yoğurt ve ayran gibi besinler yer almaktadır. Bu besinlerin çocuklara verilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra sıvı kaybına da dikkat etmek gerekir. Özellikle çocuklarda görülen ishal sonrası sıvı kaybını önlemek için bol miktarda su verilmesi gerekir. Çocuklar için verilmesi gereken bu gıdaların doktora danışılmasında da yarar vardır. İshal olan çocuklarda verilecek besinlerin mutlaka ilk olarak uzman bir çocuk doktoruna sorulması gerekir.

Çocuklarda İshal Nasıl Geçer?

  İshal dönemsel olarak patlama tarzı bazı hastalıklarda oluşabilen bir hastalıktır. Özellikle yaz aylarında çok sık görüldüğü bilinmektedir. Bir sıvı dengesinin bozulması ile başlayan ishal çocuklarda çoğu zaman görülmektedir. Ayrıca çocuklarda ishal ile beraber bulantı, kusma da görülmektedir. İshal sonrası bulantı ve kusma gibi belirtiler gösteren çocukların vücutlarında sıvı kaybı yüksek olmaktadır. Bu nedenle de vücut kurumakta ve bitkin düşmektedir. Bu sebeple ishal olan çocuklarda sıvı alımı mutlaka yapılmalıdır.

  Ayrıca ishale neen olan bulguların yanında gün içerisinde 7 veya 8'i geçen tuvalet ihtiyacı mutlaka önemsenmelidir. İshal ile beraber iştahsızlık, kusma ve dışkıda kan olması durumunda mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir. Bu durum karşısında damardan sıvı tedavisi, ağızdan yeterli sıvı desteği gibi tedaviler uygulanabilir. Bunun yanı sıra belirli bir neden tespit edilir ise uygun tedavi süreci de başlamaktadır.

False

&#;ocuklarda ishale ne iyi gelir? &#;ocuklarda ishali ne ge&#;irir?

Çocuklarla ishal görüldüğü an itibariyle tedavi edilmezse ciddi sorunlara neden olabilir. Peki, çocuklarda ishal nasıl geçer? Çocuklarda ishal neden olur? Çocuklarda ishale ne iyi gelir? Çocuklarda ishali ne geçirir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Seza Baykan, ailelere ishalle ilgili önerilerde bulundu.

Çocuklarda çok sık görülen bir sağlık sorunu olan ishal tedavisi için öncelikle doktora başvurulmalı ve altında yatan başka bir sağlık problemi olup olmadığını araştırılmalıdır.

KUSMA VE ATEŞ VARSA HEMEN DOKTORA

İshal dışkılama sayısının artması ve dışkı kıvamının yumuşamasıdır. İshalle birlikte vücutta sıvı kaybı oluşacağından özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda hayati tehlikeye neden olabilir. Sıvı kaybının başlıca belirtileri ağız ve dil kuruluğu, susuzluk hissi, uykuya meyil, gözyaşında azalma, göz kürelerinin içeri çökmesi, nabızda hızlanma, el ve ayaklarda soğukluk, idrar miktarında azalma, solunum sayısının artması ve dalgınlıktır. İshale kusma ve ateş eşlik ediyorsa bu durum sıvı kaybını artıracağından derhal doktora başvurulmalıdır.

İSHAL GEÇENE KADAR YAĞSIZ VE POSASIZ BESLENMELİ

Tedavide temel prensip kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konmasıdır. Çocuk eğer kusmuyorsa, sıvı kaybı hafif veya orta derecede ise bol sıvı alması sağlanmalıdır. Oral replasman sıvıları bu amaçla kullanılabilir. Bağırsak florasını düzenleyici probiyotik içeren tozlar verilmesi önerilir. İshal kesici ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Virüslere bağlı ishallerde hastalık kendiliğinden geçer. Bakteri ve parazit kaynaklı ishallerde etkene yönelik antibiyotikler kullanılır. İshal düzelene kadar yağsız gıdalar alınmalıdır. Meyve olarak şeftali ve muz; katı yiyeceklerden yağsız makarna ve pirinç pilavı, haşlanmış patates ve patates püresi, haşlanmış yağsız et ve tavuk yenilebilir. Vücuttaki sıvı kaybının ağır olduğu ya da çocuğun kusma nedeniyle sıvı alamadığı durumlarda tedavinin hastaneye yatırılarak yapılması gerekir.

ANNE SÜTÜ KESİLMEMELİ

Anne sütü alan bebekler anne sütünün içinde bulunan maddeler nedeniyle ishale neden olan enfeksiyonlara karşı anne sütü almayanlara oranla daha dirençlidir ve daha çabuk iyileşirler. Bu nedenle ishalde anne sütü kesilmemeli sık sık emzirilmeye devam edilmelidir. İshalden korunmak için eller sıkça yıkanmalı, mama yiyen bebeklerde sular ve biberonlar kaynatılmalı, musluk suyu ve kaynağı bilinmeyen sular tüketilmemeli, çiğ sebze ve meyveler iyice yıkanmalı, yiyecekler buzdolabında saklanmalı, ishalli bireylere temastan ve aynı eşyaları kullanmaktan kaçınılmalıdır.

Sağlık Rehberi

İshal genellikle sık karşılaşılan ve nadiren ciddi seyreden bir bulgu olsa da, hangi durumlarda müdahale  gerektirdiğini bilmek önemlidir. Çünkü, uygun tedavi edilmediğinde, sıvı kaybına yol açarak, çocuğunuzun vücudundaki su ve tuz dengesini bozabilir.

Çocuğumun normal dışkısı nasıl olmalı?

Normal dışkının sıklığı ve kıvamı, çocuğunuzun yaşına göre değişiklik gösterir. Küçük bebeklerin günde kez cıvık-yumuşak kıvamlı dışkılaması normaldir (anne sütü alan bebekler, mama ile beslenenlere göre daha sık dışkılayabilir). İlk 3 ayda, bazı bebekler günde 2 veya daha fazla dışkılarken, diğerleri haftada bir yumuşak kıvamlı dışkılar. İki yaşına geldiğinde çoğu çocuğun günde en az bir kez yumuşak fakat katı kıvamlı dışkılaması olmaktadır. Daha büyük çocuklarda ise bağırsak alışkanlığı her çocuğa göre farklı olabilir; bazıları her yemek sonrası, bazıları ise günaşırı tuvalete gidebilir. Dışkının kıvamı ve rengi de yaşa göre değişiklik göstermektedir. Özellikle anne sütü alan küçük bebeklerin dışkısı sarı, yeşil veya kahverengi olabilir, tanecikler içerebilir.

Çocuğumun ishal olduğunu nasıl anlarım?

İshal, çocuğunuzun cıvık veya sulu dışkılaması, veya her zamankinden daha sık dışkılaması olarak tanımlanır. Bebeklerde normal dışkılama sıklığının iki katına çıkması, daha büyük çocuklarda ise üç veya daha fazla sulu dışkılama olarak tanımlanır. Tüm çocukların dışkı kıvamı ve rengi beslenme ile ilişkili olmakla birlikte, sulu ve sümüksü dışkılara dikkat edilmeli, kan içeren veya siyah- katran rengi dışkılamalarda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

İshalin Nedenleri

• Virusler ; Çocuklardaki ishalin en sık nedenidir. Daha çok kış aylarında görülür, sulu ishal, kusma, hafif ateş, baş ağrısı, karında kramplar, kas ağrıları ve iştahsızlığa neden olur. Bakterilerin neden olduğu ishali çoğu zaman viruslere bağlı olan ishalden ayırmak zordur, fakat ateş genellikle daha yüksektir, ishal kanlı veya sümüksü olabilir. Bakteri ve parazitlerin neden olduğu ishal genellikle içme suyunun temiz olmadığı, lağımın uygun şekilde boşaltılamadığı bölgelerde görülür. Sebep olan mikrobun bulaştığı yiyeceklerin veya içeceklerin tüketilmesi veya mikrop ile temas etmiş ellerin ağza götürülmesi ile hastalık gelişebilir.

• Antibiyotikler ; Antibiyotiklere bağlı ishal genellikle hafif seyreder ve antibiyotiklerin kesilmesine gerek olmaz. Fakat antibiyotik bittikten sonra düzelmeyen, şiddetli seyreden veya kanlı ishale yol açan durumlarda doktora başvurmak gerekir.

Çoğu ishal gün içerisinde düzelmektedir. Onbeş günü geçen ishal, enfeksiyonlar, sindirim bozuklukları, genetik hastalıklar, besin alerjileri gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı şekilde tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, on günden uzun süren ishalde doktora başvurmak gerekir.

SIVI KAYBINA DİKKAT

İshal vücutta sıvı kaybına yol açabilir. Sıvı kaybı bebekler ve küçük çocuklarda daha sık görülür. Hafif derecede sıvı kaybında susama hissi, hafif ağız kuruluğu görülürken, orta derecede sıvı kaybında idrar miktarında azalma (altı saat içinde idrar yapmama), ağladığı zaman gözyaşının azalması-olmaması, ağız kuruluğu ve gözlerde çöküklük, ağır derecede sıvı kaybında ise uyku hali, nabızda hızlanma ve idrar yapmama görülür.

İshalli çocuk nasıl beslenmeli?

Sıvı kaybı olmayan ve ağızdan beslenebilen çocuklar normal beslenmeye devam etmelidir. Pirinç, buğday, patates, ekmek, yağsız et, sebze ve meyve tüketebilir. Anne sütü alan bebeklerin ise sık sık emzirilmesi gerekir. Yeterli su ve sıvı gıda verilmelidir. Yağlı gıdalar, meyve suları, çok şekerli içecekler ishali artırabileceğinden önerilmemektedir. İshale yönelik ilaç tedavisi genellikle gerekli değildir ve doktorunuz tarafından önerilmedikçe kullanılmamalıdır. Orta-ağır sıvı kaybı olan çocuklarda şeker ve mineral içeren ağızdan sıvı tedavisini doktorunuzun önerdiği şekilde verebilirsiniz. Bu şeker ve mineral (tuz) karışımları hazır paketlerde bulunur ve önerilen miktarda su ile karıştırılarak belirli bir süre içerisinde içirilir. Ağızdan beslenemeyen çocuklara damardan sıvı tedavisi verilmesi gerekebilir.

Ne zaman doktora başvurmalı?

• Kanlı ishali varsa

• 1 yaşından küçük ve birkaç saat içinde herhangi bir şey yemedi veya içmediyse

• Şiddetli karın ağrısı varsa

• Çok halsizse, sürekli uyku hali veya huy değişikliği varsa

• Sıvı kaybı bulguları varsa: ağzı kuru, ağladığında gözyaşı yok veya bebeklerde saat, daha büyük çocuklarda saat boyunca idrar yapmadıysa

• Yüksek ateşi varsa

• İshali 10 günden uzun sürdüyse doktorunuza başvurmanız gerekir

İshalden nasıl korunmalı?

• Eller sık sık ve uygun şekilde yıkanmalıdır (30 saniye süre ile sabun kullanarak

yıkanmalı, tırnak içleri, parmak araları ve el bileklerini de içermeli)

• Alt bezi değişimi dikkatle yapılmalı ve sonrasında eller yıkanmalıdır.

• Temizliğinden emin olunmayan veya kaynağı bilinmeyen sular tüketilmemelidir.

• Çiğ yenen gıdalar dikkatlice yıkanmalıdır.

• İshali toparlayana kadar çocuğun okula gitmemesi, diğer çocuklara yayılmasını

önlemeye yardımcı olacaktır.

* Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Son Güncellenme:

Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da iki tip ishal görülür. Akut ishal, bir hafta ile 10 gün arasında geçer. Hastalığın belirtileri ise kişiden kişiye farklılık gösterir. Kronik ishalin temel nedeni ise yapısal bozuklukladır. Tamamen geçse bile belli başlı aralıklarla tekrarlama riski vardır.

Çocuklarda İshalin Nedenleri Nelerdir?

1- İshal yapan yiyecekler:

Ne kadar faydalı olursa olsun bazı gıdaları aşırı tüketmek sindirim sistemini bozar ve ishale neden olur. Bu yiyeceklerin başında ıspanak, lahana gibi yeşil sebzeler geliyor. Aşırı soğan tüketmek de midenin fonksiyonlarını bozar. Bunun dışında fast- food türü yiyecekler kabızlığa yol açtığı gibi ishale de neden olabilir.

2- Gıda zehirlenmesi:

Gıda zehirlenmesinde en sık görülen belirtiler ateş ve ishaldir.

3- Aşırı meyve suyu tüketmek:

Özellikle üzüm ve elma suyunun fazla tüketilmesi sindirim bozukluğuna yol açar.

Çocuklarda İshalin Belirtileri Nelerdir?

Karın ağrısı ve yüksek ateş dışında özellikle bağışıklık sistemi zayıf çocuklarda kusma şikayeti görülür. Sindirim sistemi bozulduğu için karın bölgesinde şişkinlik oluşabilir ve ani mide krampları baş gösterebilir.

Çocuklarda İshale Ne İyi Gelir?

İshali önlemek için günde en az 1 - litre su tüketilmelidir. Su ihtiyacı asitli içeceklerden karşılanmamalıdır. Potasyum açısından zengin olan muz da ishali kesen meyvelerin başında geliyor. Bunun dışında yarım yağlı ya da laktozsuz yoğurt ve pirinç çorbası sindirim sistemine iyi gelen yiyecekler arasında yer almaktadır.

İshale İyi Gelen Yiyecekler ve Doğal Yöntemler Nelerdir?

1- Papatya çayı:

İshale iyi gelen en doğal yöntemlerden biri günde iki kez papatya çayı içmektedir. Çayın içine şeker yerine bal atılmalıdır.

2- Misk Otu:

A ve B vitamini deposu olarak bilinen misk otu hem mide ağrılarına hem de ishale iyi gelir. Midenin şişkinliğini azaltan misk otundan yapılan çay günde 1 ya da 2 kez içilebilir.

3- Sarımsak:

İshale genellikle bağırsaklarda biriken bakteriler neden olur. Bu bakterileri yok eden sarımsak bağırsak faaliyetlerini düzenler ve ishalin çok daha kısa sürede geçmesini sağlar.

Bunun dışında gül ve ahududu yapraklarından yapılan çaylar da düzenli aralıklarla tüketilebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası