sağlıklı yaşam için sporun faydaları / Sporun Sağlık Açısından Önemi

Sağlıklı Yaşam Için Sporun Faydaları

sağlıklı yaşam için sporun faydaları

Sporun Sağlık Açısından Önemi

Fiziksel aktivite olarak ister hobi olarak basketbol oynamanız ister organize olmuş bir takımda spor yapmanız sizi kesinlikle daha sağlıklı ve mutlu yapacaktır. Spor yapmak, kas gelişimi, koordinasyon, kardiyovasküler sağlık ve hastalıkların önlenmesi açısından birçok faydaya katkıda bulunur. Araştırmalara göre fiziksel aktivite, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kanser, hipertansiyon, obezite, depresyon ve osteoporoz gibi kronik hastalıkların tedavisine yardımcı olabilmektedir.

Sporun Sağlık Açısından Önemi

Spor faaliyetleri, çocukların sağlıklı kemikler, daha güçlü kardiyovasküler sistemler ve güçlü akciğerler geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Çocuk sporcular da motor becerileri ve bilişsel beceriler daha fazla gelişebilmektedir. Çocukken fiziksel olarak aktif olmak yetişkin olarak da spor yapmaya devam etmeyi ve yaşam boyu sağlığı desteklemeyi güçlendirmektedir. Kadınlar arasında spor yapmak, osteoporoz ve kalça kırıklarının önlenmesine yardımcı olabilir. Spor yapan yaşlıların, vücutlarını hareket ettirme, kendilerini özgür hissetme ve başka kişilerle sağlıklı bir şekilde iletişim kurma fırsatları olmaktadır.

Spor yapmak, kilo verme, kas geliştirme ve yağ yakma gibi fitness hedeflerine ulaşmada yardımcı olur. Spor yapan çocukların, çocukluk obezitesine yakalanma olasılığı daha düşüktür. Bazı araştırmalara göre fiziksel aktivite, hormon regülasyonu ve bağışıklık sistemini güçlendirmeyle ilişkilidir.

Spor yapmak, kilo vermenin kalıcılığına ve tekrar alınmamasına yardımcı olur. Spor yapmak metabolizmayı hızlandırır ve kalori yakarken yağsız vücut kütlesini artırmaya ve aşırı yağlardan kurtulmaya yardımcı olur. Vücut tipine göre ihtiyaç duyulan fiziksel aktivite miktarı ve kalori alımı değişse de spor yapmak kişinin sağlıklı kilo almasına yardımcı olur. Araştırmalara göre, saat arası orta derecede yoğun fiziksel aktivite, kilo kontrolüne yardımcı olabilir.

Spor, her yaştan insanın kalp, akciğer ve kan damarları sağlığını korumak ve iyileştirmek için yardımcı olabilir. Fiziksel aktivite koroner hastalık ve inme riskini önemli ölçüde azaltabilir. Araştırmalara göre, koroner kalp hastalığına bağlı ölümlerin yaklaşık yüzde 40'ı, yetersiz fiziksel aktivite, obezite, stres ve artan kan basıncı ile ilişkilidir. Egzersiz yapmak, tüm bu fiziksel sorunlara yardımcı olabilir ve koroner hastalık riskini yaklaşık yüzde 50 oranında azaltabilir.

Yaşlandıkça kemiklerin, kasların ve eklemlerin sağlığı için fiziksel aktivite giderek önem kazanmaktadır. Ayrıca  kemik, kas ve eklem güçlenmesi açısından sapor yapmak çocuklar için de çok önemlidir.

Spor yapmak sadece fiziksel anlamda fayda sağlamaz. Spor aktiviteleri ruhsal sağlığa da katkıda bulunur; depresyonun önlenmesinde, kendine güven duygusunun artmasında büyük etkisi vardır. Spora katılan bireyler sosyal anlamda da fayda görürler, yeni arkadaşlıklar edinebilir ve bir gruba ait olma duygusunu yaşayabilirler. Çocuklarda, sorumluluk, liderlik ve özveri dahil olmak üzere birçok pozitif etkisi bulunmaktadır. Stresi azaltmak için spor yapmak en iyi alternatiflerden biridir, çünkü egzersiz yaparken vücudunuz, kendini iyi hissettiren endorfin hormonu salgılar.

Bazı sporlar sağlık açsından değişik avantajlar ile ilişkilidir. Örneğin, bowling sık sık ağırlık kaldırma nedeniyle daha fazla kemik yoğunluğuna ulaşmaya yardımcı olabilir. Voleybol oynayanlarda artmış el-göz koordinasyonu ve esnekliğinden bahsedilebilir. Masa tenisi, oyuncuların el-göz koordinasyonunu artırmasına yardımcı olurken, hızlı düşünmeden dolayı daha iyi beyin sağlığını da desteklemektedir.

Sporun sağlık açısından önemli olmasının bir diğer nedeni de, olumlu yaşam tarzına yaptığı katkıdır. Eğer bir spor takımındaysanız, işten arta kalan vakitleriniz ve hafta sonlarınızı takımınızla çalışarak geçirebilirsiniz.

Spor yapmanın da bazı riskleri vardır. Yüzme veya bisiklete binme gibi az ve orta yoğunluklu sporlarda az riskler varken, kas-iskelet hasarı riski olan yoğun fiziksel aktivitelerde bu riskler artmaktadır. Genel olarak günlük hayatlarında daha az aktif olan kişiler, spor yapmaya yavaş yavaş başlamalı ve zamanla yoğunluğunu ve süresini artırmalıdır.

Her seviyede daha güçlü bir vücut ve daha dengeli bir duruş ile tüm bel ve sırt odaklı şikayetler LetsFit stüdyolarında son bulabilir. Size en yakın stüdyoyu bulmak ve ücretsiz deneme derslerine katılmak için lütfen formu doldurun

&#;ocuğunuzun Sporda bir Kariyer Yapmasına Gerek Olmayabilir ama Spor Yapmaya İhtiyacı Var

Çocuğunuz belki elit bir atlet olmak ya da sporda bir kariyer yapmak istemeyecek. Ancak bu, spor yaparken hayatları boyunca saklayabilecekleri birçok faydalı alışkanlık edinmeleri ve beceri geliştirmelerinin önünde asla bir engel değil. Çocukların, özellikle gelişim çağlarında spora katılımı sadece fiziksel sağlıkları ve gelişimleri için değil, zihinsel, duygusal, sosyal ve eğitsel gelişimleri için de olmazsa olmaz bir araçtır. 

Çocukların gelişim çağında spora katılımı, çağımızın en büyük sağlık problemlerinden biri olan  ve son 10 yılda artış göstererek ilerleyen çocukluk çağı obezitesinin önüne geçer. Ayrıca gelişim çağında edindikleri hareket alışkanlığı ile ileri yaşlarda karşılaşabilecekleri tip II diyabet, kalp ve damar rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, bazı kanser çeşitlerine yakalanma risklerini kayda değer miktarda engellemiş olurlar. 

Gündelik yaşamda düzenli hareket etmenin ve hareket alışkanlığı edinmenin faydaları saymakla bitmez. Çocukların spora katılımı sonucu elde edecekleri önemli birkaç faydayı sizler için derledik; 

funduszeue.info yapmak çocukların yaşamı boyunca depresyon ve anksiyete riskini azaltır. 

Çocuklarda ve tabii ki yetişkinlerde düzenli egzersiz, özellikle çağımızın zorlu koşulları ile başa çıkmak için en önemli varlıklarımızdan biri olan ve tüm dünyanın önemine sıklıkla vurgu yaptığı zihinsel sağlığımızı korumanın ve iyileştirmenin en etkili yollarından biri. 

Egzersizin depresyon ve anksiyete semptomlarını hafiflettiğini kanıtlayan birçok araştırma ve bilimsel veri mevcut. Araştırmalar, hafif ila orta şiddette semptomları olan bazı insanlar için egzersizin birinci basamak tedavi olarak antidepresanlar kadar etkili olabileceğini gösteriyor. 

Ancak sporun çocukların zihinsel sağlığı için özel yararlarını inceleyen çok sayıda araştırma da var. 'da yapılan bir araştırma, ihmal, ev içi işlev bozukluğu veya fiziksel, cinsel veya duygusal istismar gibi travmatik deneyimler yaşayan çocukların, eğer bu süreçlerde spora da katıldılarsa, yaşamları boyunca depresyon veya kaygı ile boğuşma olasılıklarının daha düşük olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, takım sporlarının gerçekten "önemli" bir "direnç oluşturucu" olduğu sonucuna vardılar.

Pandemide elde edilen veriler de bu sonuçları doğruluyor. İngiltere’de ebeveynler üzerinde yapılan bir anket çalışması, Covid ile ilgili spor kısıtlamalarının kaldırılmasını takiben çocukların neredeyse yarısının ruh sağlığında fark edilir iyileşme olduğunu ortaya çıkardı. 

2.Çocukken spor yapmak yaşam boyu sürecek bir hareket sevgisinin temelini oluşturur. 

Spor yapmak, çocuklara kardiyovasküler sağlıklarını iyileştirmelerine ve el becerisi ve koordinasyon gibi becerileri üzerinde çalışmalarına yardımcı olmak gibi birçok fiziksel fayda sağlar. Ancak sporseverlik, uzun vadede çocukların hayatında daha da güçlü bir role sahip olabilir.

Araştırmacılar, çok yönlü gelişim gösteren ve takım sporlarından haltere kadar çeşitli fiziksel aktivitelerle uğraşan çocukların, fiziksel aktiviteden daha fazla keyif aldıklarını ve bu iyi olma halinin, onların yaşamları boyunca fiziksel aktiviteden zevk almalarına yardımcı olduğunu buldu. Ayrıca, yetişkinlikte yeni bir spor veya fiziksel beceri öğrenmek tabi ki mümkün olsa da 30 yaşından sonra eğlence amaçlı spor yapan kişilerin büyük çoğunluğunun çocukken spor ve hareket alışkanlığı edindiğini ortaya çıkardı. 

funduszeue.info yapan çocukların, yetişkin olduklarında bile yalnız kalma olasılıkları daha düşüktür. 

American Academy of Pediatrics'e göre, özellikle takım sporlarına katılmak, daha güçlü benlik duygusuna ve benlikle bağlantı kurma imkanına neden oluyor. 

AAP, "Takım ortamı, sporcuların sosyal olarak bağ kurmaları, akranlarıyla özdeşleşmeleri ve kişisel büyüme ve gelişmeyle meşgul olmaları için bir ortam sağlıyor", diyor ve spor yapan çocukların genel sosyal işlevsellik ölçümlerinde daha yüksek puan alma eğiliminde olduklarına dikkat çekiyor. 

Bu potansiyel faydalar yetişkinliğe kadar da uzanıyor. Örneğin bir çalışma, sınıfta spor yapan çocukların yetişkinlikte daha az sosyal izolasyon bildirdiğini ortaya çıkardı. AAP, bunun nedeninin çocuklukta spor yapmanın çocuklara iletişim, çatışma yönetimi ve hatta empati üzerinde çalışmak için birçok fırsat vermesi olabileceğini söylüyor. Uyarlanabilir sporlara (engelliler için eğlence amaçlı sporlar) odaklanan araştırmalar, araştırmaya katılanların %80'inin (çoğu çocuk) sporculuğun sosyal yaşamlarını olumlu yönde iyileştirdiğini söylediğini ve dolayısıyla güçlü sosyal faydaları olduğunu göstermiştir. 

Tabii ki, spor sihirli bir değnek değil. AAP, çocuklar büyüdükçe takım ortamında taciz, zorbalık ve risk alma davranışlarının yanı sıra tükenmişliğin çok gerçek riskleri olduğuna dikkat çekiyor. 

Ancak, gerçekten zevk aldıkları bir sporda yer aldıklarında, uzlaşma ve bağlantı hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olan takım arkadaşlarıyla çocuklar, takım ilişkilerini yönetmek, sırayla çalışmak ve ortak bir hedefe odaklanmak gibi yaşamları boyunca kendilerine yardımcı olacak sosyal beceriler geliştirebilirler. 

funduszeue.info yapan çocuklar zaman yönetimi konusunda daha başarılıdır.

Zaman yönetimi, özellikle yetişkinlik hayatımızda kritik öneme sahip olan ve yaşam boyu ihtiyacımız olacak temel bir beceridir. 

yılında yayınlanan bir rapora göre spor yapan çocukların, yapmayanlara kıyasla zaman yönetimi becerilerini daha çok geliştirdiğini ortaya koydu. 

Bunların hepsinden önce unutulmaması gereken bir fayda daha var; Çocuklar için en büyük fayda, eğlenirken ortaya çıkar. 

Çocukluk döneminde ne kadar popüler olsa da 13 yaş civarlarına gelindiğinde sporu bırakma oranları oldukça yüksek. Bunun en önemli sebeplerinden biri (imkansızlıklar ve uygun şartların oluşmaması dışında), yapılan sporun artık eğlenceli gelmemesi. 

Eğer çocuğunuz spor yapıyor ancak bırakmak istiyorsa bunun sebebi hakkında biraz düşünebilirsiniz; Spor çocuğuma zarar mı veriyor? Sporu kendi için mi yapıyor, yoksa bizim için mi? Bu sorular değerlendirme sürecinize yardımcı olacaktır. 

Çocuğunuzun  yapılandırılmış sporlara bir ilgisi yoksa, bunu sorun etmeyin. Amatör bir lig veya bir spor sınıfı bulmaya çalışabilirsiniz. Ayrıca sporun sunduğu fiziksel ve duygusal faydalardan yararlanmanın başka yolları olduğunu da unutmayın. Serbest oyun, gerçekten güçlü bir araçtır. Çocuklara spor disiplini dışında koşmak, bisiklete binmek, atış yapmak, yürüyüş yapmak veya dans etmek için bol bol fırsat yaratın. Asıl amaç, gerçekten eğlenceli ve heyecan verici bir aktivite bulmaktır. Bu sırada bir iki şey öğrenir ve beceri geliştirirlerse de ne ala! 

Sağlıklı Beslenme ve Düzenli Egzersizin Yaşam Kalitemizi Artıran 8 Faydası

sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz

Yaşamımızı ve fiziksel aktivitelerimizi sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek için dengeli beslenme ve düzenli egzersiz yapmak çok önemli iki konudur. Çünkü bu iki şeyi alışkanlık haline getirdiğimizde hem fiziksel sağlığımızı hem de zihinsel sağlığımızı desteklemiş ve korumuş oluruz. Yeme alışkanlıklarımız fiziksel sağlığımız üzerinde direkt olarak etkilidir; bu durum benzer şekilde zihinsel sağlığımızı da etkiler. Düzenli egzersiz yapmak ise belirgin bir şekilde yaşam kalitemizi artırır. Peki, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizin sağlıklı yaşamın olmazsa olmazları olduğunu ve yaşam kalitemizi artırdığını kanıtlayan durumlar hangileridir?

Güçlü bir bağışıklık sistemi

Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz, bağışıklık sistemi sağlığının desteklenmesi için çok önemlidir. Hatta bazı araştırmalar, haftada 3 kez egzersiz yapmanın ve 5 gün boyunca sebze ve meyve tüketmenin bağışıklık sistemi üzerinde bariz olumlu etkileri olduğunu göstermektedir.

Zihinsel zindelik

Düzenli egzersiz yapmak ve bunu sağlıklı bir beslenme programı ile desteklemek, sadece kas gelişimini değil beyin hücrelerini de olumlu yönde etkilemektedir. Egzersiz yapmanın etkilerinin araştırıldığı bazı çalışmalar, egzersizin hafıza gelişimi, hızlı öğrenme gibi olumlu etkilere sahip olduğunu göstermektedir.

Antidepresan etkisi

Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz, stres ve kaygı gibi bedeni ve zihni yoran duyguları uzaklaştırmak konusunda son derece etkilidir. Doğru beslenme ve egzersizin stresle bağlantılı olan kortizol hormonu salınımını azalttığını gösteren birçok bilimsel araştırma bulunmaktadır. Bu nedenle bu iki sağlıklı alışkanlığın stres ve kaygı gibi olumsuz duyguları azaltarak antidepresan görevi gördüğü söylenebilir.

Sağlıklı bir kalp

sağlıklı bir kalp

Yapılan çalışmalar, düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenmenin kalp kaslarını güçlendirdiğini, kalp krizi riskini azalttığını ve buna bağlı olarak oluşan diğer problemleri de ortadan kaldırdığını göstermektedir.

Kaliteli uyku

Kaliteli bir uyku, sağlıklı yaşam için şarttır. Çünkü uyku sırasında hem bedenimiz ve zihnimiz dinlenir hem de vücudumuz pek çok fonksiyonunu yerine getirir. Araştırmalar, düzenli olarak egzersiz yapan ve sağlıklı beslenen kişilerin uyku problemlerini daha az yaşadıklarını ve daha iyi bir uyku kalitesine sahip olduklarını söylemektedir.

Sağlıklı bir sindirim sistemi

Beslenme alışkanlıklarımız ve günlük aktivitelerimiz, sindirim sistemi sağlığımızın önemli belirleyicileridirler. Yapılan araştırmalar, düzenli ve probiyotik beslenmenin, önemli bir sindirim sistemi problemi olan İrritabl Bağırsak Sendromuna (İBS) yakalanma riskini ciddi ölçüde azalttığını göstermektedir.

Bağımlılıklara karşı dirençli bir bünye

Bilimsel çalışmalar, düzenli egzersiz ile salgılanan endorfin hormonunun sigara, uyuşturucu, alkol gibi kötü alışkanlıkları engellemede etkili olduğunu göstermektedir. Bu nedenle sağlıklı beslenen ve düzenli egzersiz yapan kişiler bağımlılıklara karşı daha dirençli bünyelere sahiplerdir.

Daha genç hücreler

Aynı yaştaki insanlar arasında egzersiz yapanların yapmayanlara göre daha genç hücrelere sahip olduklarını gösteren bazı araştırmalar vardır. Bu nedenle sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizin yaşlanma karşıtı bir etkiye sahip olduğu söylenebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası