2015 nobel kimya ödülünü alan türk bilim insanı / Prof. Dr. Aziz Sancar

2015 Nobel Kimya Ödülünü Alan Türk Bilim Insanı

2015 nobel kimya ödülünü alan türk bilim insanı

kaynağı değiştir]

Sancar, Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmalarından dolayı AmerikalıPaul Modrich ve İsveçliTomas Lindahl ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.[16] Bu üç araştırmacı, 30 yıldan uzun süre birbirlerinden bağımsız olarak ve büyük oranda bakteri hücrelerinde çalışmaktaydılar.[10] Sancar nükleotit kesim onarımı alanında buluşlar yapmış, Tomas Lindahl ve Paul Modrich ise diğer DNA onarımı mekanizmaları olan bazı kesim onarımı ve yanlış eşleşme onarımını keşfetmişlerdir. Aydınlattıkları temel mekanizmalar, daha sonra insanlar dahil olmak üzere kompleks organizmalarda da gösterilmiştir. Örneğin, nükleotit kesim onarımı bozuklukları ile deri kanserleri arasında doğrudan nedensel ilişki bulunmuştur.

Aziz Sancar’a İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından verilen Nobel Kimya Ödülü, Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta, düzenlenen törenle verildi.[17] Ödül, İsveç Kralı XVI. Carl Gustaf tarafından takdim edildi. Sancar, ''Beni ödüle götüren, Atatürk’ün ve Türkiye Cumhuriyeti'nin yaptığı eğitim devrimidir. Dolayısıyla bu ödülün sahibi, Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden Anıtkabir Müzesi'dir.'' diyerek Nobel Ödülü ile madalya ve sertifikasını Anıtkabir'e teslim etmiştir.[18] Ödül, Anıtkabir'deki Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi'nde kendisine ayrılan özel alanda sergilenmektedir.[19]

Popüler kültür[değiştir

Nobel Kimya &#;d&#;l&#;'n&#; T&#;rk asıllı Aziz Sancar kazandı (Aziz Sancar kimdir)

Güncelleme Tarihi:

monash.pw

Oluşturulma Tarihi: Ekim 07,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Nobel Kimya Ödülü'ne aynı zamanda ABD vatandaşı olan Türk asıllı Aziz Sancar, ABD'li Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl layık görüldü. Aziz Sancar, okuma yazma bilmeyen ancak eğitime önem veren sekiz çocuklu bir anne-babanın oğlu olarak Mardin'de dünyaya geldi. yılında da ünlü yazar Orhan Pamuk, Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştı.

Haberin Devamı

İsveç'teki Nobel Komitesi'nden yapılan açıklamaya göre; Sancar, Lindahl ve Modrich Nobel Kimya Ödülü'nü, hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde kazandı. Söz konusu çalışmalardan, yeni kanser tedavilerinin geliştirilmesinde faydalanıldı.

Nobel Kimya Ödülünü Türk asıllı Aziz Sancar kazandı (Aziz Sancar kimdir)

Ödülün sahiplerinin açıklanmasının ardından Twitter'da Nobel Ödülü hesabından atılan tweet:

Prof. Dr. Aziz Sancar, kanser tedavisinde 'ritmik saat' buluşunu yaparak dünya çapında üne kavuşmuştu. 

MARDİN DOĞUMLU

69 yaşındaki Sancar, Mardin'in Savur İlçesinde, okuma yazma bilmeyen ancak eğitime önem veren sekiz çocuklu bir anne-babanın çocuğu olarak doğdu.

Haberin Devamı
Nobel Kimya Ödülünü Türk asıllı Aziz Sancar kazandı (Aziz Sancar kimdir)

İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitiren Sancar, 'de Dallas'taki Teksas Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. Sancar, hali hazırda Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü'nde ders veriyor.

Sancar, yurt dışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne kabul edilen üç Türk'ten biri olmuştu.

MİTHAT SANCAR'LA AKRABA

Aziz Sancar'ın babası ile HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar'ın babalarının amca çocukları olduğu öğrenildi.

Mithat Sancar T24'e yaptığı açıklamada, Nobel Kimya Ödülü'nü alan üç bilim insanından biri olan Aziz Sancar'ın etnik kökeniyle ilgili tartışmalar için "İnsanların bu kadar kısırlaşmış ve daralmış algı dünyası içinde olması hüzün verici" yorumunu yaptı. Sancar, "Babalarımız kuzen. Aziz Sancar’ın ana dilinin Arapça olduğunu bilmeleri gerek. Ben neysem Aziz Sancar da odur. Aile içinde Arapça konuşulur" dedi.

Nobel Kimya Ödülünü Türk asıllı Aziz Sancar kazandı (Aziz Sancar kimdir)

Nobel Kimya Ödülü'nün sahiplerinin açıklandığı basın toplantısında sergilenen DNA modeli.
Haberin Devamı

Nobel Komitesi tarafından yapılan açıklamada, insan DNA'sının her gün ultraviyole ışınlar, serbest radikaller ve diğer kanserojen maddeler nedeniyle zarar gördüğüne işaret edildi ve şöyle denildi:

"Ancak bu tür dış saldırılar olmadan da DNA molekülleri, kalıtımsal olarak değişken bir yapıya sahiptir. Hücrenin genomunda her gün çok sayıda değişiklik meydana gelir. Daha da ötesi insan vücudundaki hücreler her gün milyonlarca kez bölünür ve bu esnada DNA kopyalanır. DNA'nın kopyalanması sırasında bazı bozukluklar ortaya çıkar. Genetik materyalin tam bir kimyasal kaosa düşmemesinin nedeni, hiç durmadan DNA'yı izleyen ve meydana gelen hasarları onaran moleküler sistemler barındırmasıdır. Nobel Kimya Ödülü, bu onarım sistemlerinin nasıl işlediğini moleküler düzeyde gözler önüne seren çalışmalarıyla alanlarında çığır açan üç bilim adamına verilmiştir."

Haberin Devamı

HARİTAYI AZİZ SANCAR ÇIKARDI

İsveç Kraliyet Bilim Akademisi, ödüle layık görülen üç bilim insanını şöyle tanıttı:

"'lerin başlarında bilim adamları, DNA'nın son derece istikrarlı bir molekül olduğuna inanıyordu ancak Lindahl, DNA'nın aslında yeryüzünde yaşamın gelişimini imkansız kılacak bir yavaşlıkta bozulduğunu ortaya çıkardı. Öngörüsü, Lindahl'ın DNA'nın çökmesine sürekli engel olan moleküler bir makineyi keşfetmesini sağladı. Aziz Sancar, hücrelerin ultraviyole ışınlarının DNA'da neden olduğu hasarı tamir etmek için kullandığı nükleotid eksizyon onarım mekanizmasının haritasını çıkardı. Paul Modrich de hücrelerin, hücre bölünmesi esnasında DNA'nın kopyalanmasında ortaya çıkan hataları nasıl düzelttiğini buldu."

Haberin Devamı
Haberin Devamı

ÖDÜLÜNÜ 10 ARALIK'TA ALACAK  

Bu yılın başarılı isimleri Nobel Ödülü'nü Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta teslim alacak. Ödül, 3 milyon İsveç kronu (Yaklaşık milyon TL) tutarında.

yılı Nobel Kimya Ödülü ‘nano dünyaya kapı aralayan’, ‘süper çözünürlüklü floresan mikroskobu’ geliştiren çalışmaları nedeniyle ABD'li kimyagerler Eric Betzig ve William E Moerner ile Alman kimyager Stefan W. Hell'e verilmişti.

Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi yarın, Barış Ödülü'nün sahibi Cuma, Ekonomi Ödülü'nün sahibiyse Pazartesi günü açıklanacak.

ABD'DEN TEBRİK

ABD Büyükelçiliği attığı bir tweet'le Aziz Sancar'ı kutladı. Büyükelçilik tarafından iletilen mesajda, "Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Profesör Aziz Sancar'ı Nobel Kimya Ödülünü kazanmasından ötürü kutlarız" denildi. 

KILIÇDAROĞLU: SON ZAMANLARDA DUYDUĞUMUZ EN GÜZEL HABER

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar’ı kutladı. Sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden paylaştığı mesajında Kılıçdaroğlu, ödül haberinin son zamanlarda duyulan tek güzel haber olduğunu savunarak "Nobel Ödülü onurunu bize yaşattığı için Prof. Dr. Aziz Sancar’ı kutlarım. Sağolun Hocam, son zamanlarda duyduğumuz tek güzel haber" dedi.

GÜL'DEN TEBRİK

11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sancar'ı tebrik edip, başarlarının devamını diledi.

Gül, "Bu toprakların yetiştirdiği bir değer olan Prof. Sancar'ın bu başarısının bilim insanlarımız için ilham kaynağı olacağına inanıyorum" diye tweet attı.

kaynağı değiştir]

'da Mardin'in Savur ilçesinde, orta gelirli çiftçi bir ailenin sekiz çocuğundan yedincisi olarak dünyaya geldi. Aziz Sancar, ilk ve orta eğitimini Mardin'de tamamladı. Lise yıllarında futbolla ilgilendi, ancak son sınıfta futbolcu olmaktan vazgeçerek yüksek öğrenimine devam etmek üzere İstanbul'a gitti.

yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden yılında birincilikle mezun oldu.[7] İki yıl Savur'da bir sağlık ocağında hekimlik yaptıktan sonra bir NATO-TÜBİTAK bursu ile önce Johns Hopkins Üniversitesi'ne giderek 1,5 yıl orada araştırmalarına devam ettikten sonra, uyum sorunları sonrası tekrar Türkiye'ye döndü. ABD'de eğitimini tamamlamak istediğinden DallasTeksas Üniversitesi'ne gitti.[10][11]Dallas'ta iken üniversitenin moleküler biyoloji programına ve Claud Stanley Rupert’ın laboratuvarına katıldı. Bu laboratuvarda Sancar, danışmanı Claud Stanley Rupert ile ''fotoliyaz'' olarak adlandırılan bir geni klonlamış ve genetik mühendisliği ile bakterilerde çok yüksek oranlarda çoğaltmıştır.[10] Bu genin kodladığı enzim, ultraviyole ışıkları ile zarar görmüş DNA'nın onarımını yapmaktaydı. Bu buluş, Aziz Sancar’ın önce yüksek lisans, ardından doktora derecesi () almasını sağladı.[10]

Aziz Sancar, yılları arasında Yale Üniversitesi'nin tıp fakültesinde çalıştı. Bu dönemde fotoliyaz enzimi çalışmalarına ara verip nükleotit kesim onarımı araştırmalarına başladı.[10]DNA onarımı dalında doçentlik tezini tamamladı. yılından itibaren araştırmalarını biyokimya ve biyofizik alanında yaptığı çalışmalarla tanınan ABD'nin Kuzey Carolina eyaletindeki Chapel Hill'de, Kuzey Carolina Üniversitesi biyokimya ve biyofizik bölümünde sürdürmektedir.

DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi[12] ve biyolojik saat üzerinde çalışmalarını sürdüren Sancar, bilimsel makale ve 33 kitap yayımladı. Sancar, kanser tedavisinde sirkadiyen saat kullanımıyla ödüller aldı.[13][14] yılında Amerikan Kimya Cemiyeti tarafından verilen Kuzey Carolina Seçkin Kimyager Ödülü'nü almaya hak kazanan Sancar, yılında bilim dünyasının en prestijli üyelikleri arasında yer alan ABD Ulusal Bilimler Akademisi’ne seçilerek bu akademiye seçilen ilk Amerikalı Türk bilim insanı oldu.[15] Bu ödülü aldıktan sonra, ABD'de okuyan Türk öğrencilerine yardım etmek ve Türk-Amerikan ilişkilerini geliştirmek amacıyla eşiyle birlikte Aziz & Gwen Sancar Vakfı'nı kurarak ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinde "Carolina Türk Evi" isimli bir öğrenci misafirhanesi açtı.[7] yılında Türkiye Bilimler Akademisi’ne aslî üye olarak seçildi.

Nobel Kimya Ödülü alması[değiştir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır