bamya kaç günde bir toplanır / One moment, please

Bamya Kaç Günde Bir Toplanır

bamya kaç günde bir toplanır

Bamya Nasıl Ekilir? Bamya Ne Zaman Ekilir, Ekerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Haberin Devamı

Bamya Nasıl Ekilir?

Bamya tohumu ekilirken, öncelikle tohumların çimlendirilmesi gerekir. Tohumlar cm derinlikte ve araları cm olacak şekilde ekilir. Eğer bamya ekiminde fide kullanılacaksa aralıklar tohumlarla aynı şekilde ayarlanabilir. Sıcak iklimlerde açık havaya ekilebilen bamya fide ve tohumlarının kış aylarından dondan etkilenmemesi için seraya ekilmesi gerekir.

Bamya fidesi ekilen ortamın serin ve rüzgarsız olması önemlidir. Aynı zamanda fidelerin yeterince güneş ışığı alması da sağlanmalıdır. Bu nedenle bamya ekimi yapılan alanın iyi seçilmesi gerekir. Bamya kurak iklimde, verimsiz ve susuz toprakta bile yetişen bir sebze olduğu için üretici açısından kolaylık sağlar.

Bamya Ne Zaman Ekilir?

Haberin Devamı

Bamya sıcak iklimi seven bir sebzedir. Bu nedenle hava sıcaklığının 16°C üzerinde olması bamya ekimi için oldukça idealdir. Ülkemizdeki farklı iklimsel özelliklerden dolayı bamya ekimi için ayarlanan zaman değişse de genel olarak ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında bamya tohumu ekimi yapılır. Bamya ekiminde havanın ve toprağın sıcaklığı ekim tarihini değiştirebilir ve genellikle bölgeye göre ekim süresi gün kadar uzayabilir.

Bamya Ekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bamya yetiştiriciliğinde ekim yapılacak alanın doğru seçilmesi oldukça önemlidir. Genellikle kuzey-güney yönlü tarlalarda uygun güneş ışığını alacağı için bamya ekimi tercih edilir. Ekim yapılacak alanın direkt güneş ışığı alması gerekir. Ekim öncesinde toprağın çok derin olmayacak şekilde sürülmesinden sonra temel gübreleme işlemi uygulanabilir. Bu şekilde düzlenen toprağa ocaklar açılır ve ocak başına yaklaşık 3 tohum konularak cm derinlikte tohum ekimi yapılır. Yaklaşık 2 hafta içinde çimlenen tohumlar filizlenmeye başlar.

Bamya ne zaman ekilir? Bamya tohumu ekim zamanı ne zaman?

Hafif eğimli ve oldukça verimsiz topraklarda susuz olarak yetiştirebildiği için üreticiye bu yönden kolaylık ve ekonomi getirmektedir. Bunun yanı sıra Bamyanın sulu ziraatı da yapılmaktadır. Bamya tohumu ekim zamanı ne zaman? Bamya ne zaman ekilir?

BAMYA YETİŞTİRİCİLİĞİ

Ekim Zamanı : Bamya sıcak iklim sebzesi oldu ğundan hava sıcaklığı C toprak sıcaklığı da C'nin üzerine çıkmadan ekime başlanmaz. Tohum ekim zamanı bölgelere göre de ğişir. Tohum ekiminde toprak rutubeti çok önemlidir. Ekim tarihi hava ve toprak sıcaklığına ve topra ğın tavına göre belirlenir ve belirli bir yöre için genellikle gün sürer. Karadeniz Bölgesi için ekim zamanı Samsun'da 5 mayıs günlerinde başlar, yaklaşık 20 gün sürer.

Ekimi : Genellikle tarlada hazırlanan karıkların boyun noktalarına ocakvari direkt tohum ekimi şeklinde yapılır. Ayrıca düz tarlaya do ğrudan tohum ekimi suretiyle de üretim yapılabilir. İlkbaharda toprak derin olmayacak şekilde sürülür. Düzlenen tarlada ekim yapılacak olan masuralar cm ara ile açılır. Toprak tavı yeterli ise tohum ekimi hemen yapılır. Toprak tavı iyi de ğilse masuralara salma su verilir. Ve tavlanması beklenir. Toprak tavlaşınca masuraların boyun noktalarına 25 cm sıra üzeri mesafe ile ve her oca ğa 3 tohum gelecek şekilde cm derinli ğe ekim yapılır. Her oca ğın üzerine bir avuç yanmış çiftlik gübresi konur. Bu uygulama kaymak tabakası oluşumunu engeller. Tohumlar çok derine ekilirse, çimlenme ve fidenin toprak üzerine çıkması zorlaşır. Tohumlar ekimden önce bir gün ıslak bez arasında tutulursa şişerek çimlenmesi teşvik edilir, bu şekilde ekilen tohumlar toprak tavı da yeterli ise hızla çimlenerek 2 hafta içinde toprak üzerine çıkarlar.

Sulama yapılmadan yapılacak bamya üretimlerinde ise aynı şekilde yapılan toprak işlemesinden sonra düz tarlaya sıralara el ile veya mibzer ile sıra arası 50 cm sıra üzeri ise cm mesafelerle tohum ekimi yapılır. Bir dekar alan için kg tohum yeterlidir.

Bakım İşleri : Düz tarlada veya masura şeklinde ki üretimlerde bakım işleri farklı de ğildir. Sadece masuralı üretimde her ocakta 2 bitki kalacak şekilde seyreltme yapılır. Düz tarlaya yapılan ekimde ise gerekirse yapılmalıdır.

Çapalama : Çıkışlarını tamamlayan bitkiler ilk hakiki yapraklarını çıkardıkları zaman masuralı üretimde her ocakta birbirinden uzak 2 bitki bırakılarak seyreltilir ve birinci çapa yapılır. Düz tarla ekimlerinde ise bitkiler 2 -3 hakiki yapraklı olunca birinci çapa yapılır. Bu çapalama işleminde, yabancı ot gelişimi engellenerek, topra ğın havalanması sağlanır. Susuz yapılan üretimde bitkiler 20 cm boy alınca ikinci çapa yapılır. Bundan sonra ,gelişim durumuna göre üçüncü çapa gerekirse yapılır.

Sulama : Masura şeklinde yapılan üretimlerde tohum ekimi ile birlikte iklim koşullarına ba ğlı olmak koşuluyla gerekli oldu ğu dönemlerde salma sulama yapılır. Bamya üretiminde özellikle ilk meyveler görüldükten sonra verilen su verim üzerinde olumlu etki yapar. Ya ğmurlama sulama küllenme hastalığını teşvik etti ği için kesinlikle yapılmamalıdır.

Gübreleme : Toprak analiz sonucuna göre dekara kg N, kg P2O5, kg K2O olacak şekilde temel bir ticari gübre verilerek diskaro ile cm derine karıştırılır. Dekara ton yanmış ahır gübresi uygulaması önerilmektedir. Azotlu gübre uygulamasının sınırlandırılması da bitki boyunun aşırı uzamasını engellemesi açısından önemlidir. Marmara Bölgesinde kıraç arazilerde hiç su ve gübre verilmeden bamya üretimi yapılabilmektedir.

Tarımsal Mücadele : Bamya üretiminde karşılaşılan en önemli hastalık külleme hastalığıdır. En önemli zararı ise yaprak bitleridir. Bunların dışında bamyanın önemli bir hastalık ve zararlısı yok gibidir. Ancak kök bo ğazı çürüklü ğü gibi fungal kökenli hastalıklara ve beyaz sineklere karşıda gerekli önlemler alınmalıdır. Bamya üretiminde yabancı ot kontrolü tamamen çapalama işlemi ile yapılabilmektedir. Üretim mevsimine göre yapılan çapalama işlemi yabancı ot mücadelesinde yeterli olmaktadır.

Olgunluk Hasat ve Depolama : Bamya üretimini sınırlayan en önemli işlem hasattır. Meyve, meyve sapı ve yapraklar arasında ki tüyler hasat sırasında toplayıcıları çok rahatsız eder. Bamya bitkisi çeşitlere bağlı olarak tohum ekiminden ortalama gün sonra çiçeklenmeye başlar. Çiçeklenme yine çeşitlere bağlı olarak farklılık gösterir.

Bamya hasadı kullanım amacına ve çeşit göre çiçeklenmeden 1 gün sonra, veya gün sonra yapılır. Meyve hasat kriterinin belirlenmesinde kullanılan diğer bir kriterde meyvenin normal çeşit iriliğinin 1/3 'üne ulaştığı zamandır. Bu irilik çeşitlere göre değişmekle beraber bütün çeşitlerde genellikle cm arasındadır. Bamya hasat edildikçe bitkide yeni çiçek oluşumu teşvik edilir. Bölge ve çeşitlere bağlı olarak bamya bitkisinin hasat süresi ay devam eder. Hasat, meyvelerin aşağı doğru çekilmesiyle yapılır. İyi çalışan bir işçi günde kg bamya toplayabilir. Amasya çiçek bamyası gibi küçük meyveli çeşitlerde bu daha da az olur.

Verim : İyi bir çeşit ile uygun yetiştirme ve bakım koşullarında üretim yapıldığı zaman kg/ da verim elde edilebilir. Bazı yabancı bamya çeşitlerinde verim kg/da'a kadar çıkabilir.

TarımGündemYaşamHaberler

Bamya Yetiştiriciliği

Bamya Yetiştiriciliği
Bamya Yetiştiriciliği,Bamya sıcak iklimlerde yetişen, dona dayanıksız, ebegümecigiller familyasından ılıman iklimlerde bir yıllık, tropik iklimlerde ise çok yıllık olabilen bitki türüdür. Ana vatanının Afrika olduğu Etiyopya ve Sudan'da çok eski tarihlerden beri yetiştiriciliğinin yapıldığı bilinmektedir. Yaprakları asma yaprağına benzeyen bamyanın meyvesi 5 bölmeli, yuvarlık tohumlu, yeşilimtırak gri renkte ve yenilebilir özelliktedir. Ekimi, ot temizliği ve hasadı fazla iş gücü gerektirmez. Oldukça verimsiz topraklarda neredeyse susuz yetiştiğinden kalabalık aileler tarafından dar alanlarda sıklıkla yetiştirilmişlerdir.
Bamya üretimini sınırlandıran en önemli özellik ise, gövde, yan dal, meyve ve yapraklarında bulunan ve temas sırasında kaşıntıya neden olan tüylerdir. Bu tüylerin hasat sırasında kullanılan eldivenleri bile deldiği bilinmektedir.

Ekolojik istekleri; Sıcak iklim sebzesi olan bamya soğuklara duyarlı bir yapıdadır. Özellikle geceleri serin olan bölgelerde gelişimi yeterli olmaz ve meyve verimliliği düşük olur. Akdeniz ve Ege başta olmak üzere Marmara ve Karadeniz'de soğuklardan çok etkilenmeyen bölgelerde üretimi yapılmaktadır. Ortalama hava sıcaklığının derece, toprak sıcaklığının ise 15 derece olduğu bahara geçiş döneminde tohum ekimi yapılmalıdır.

Toprak isteği; Toprak isteği yönünden çok seçici bir bitki değildir fakat ekonomik olarak kaliteli üretim derin, geçirgen, kumlu topraklarda yapılmalıdır. Marmara bölgesinde ise kıraç arazilerde hiç su ve gübre vermeden bamya üretimi yapılabilir. İlkbaharda toprak derin olmayacak şekilde sürülür. Birkaç gün güneşlenmesi sağlandıktan sonra tohum ekimi gerçekleştirilir. Çok nemli toprak özellikle de tohum dönemindeyken kaliteyi düşürücü etki yapar, küllenme hastalığına neden olur.

Hasadı, Bitkiler içinde hasadı en zor olan bitkilerden biri bamyadır. Çeşitlere ve sıcaklığa bağlı olarak tohum ekiminden gün kadar sonra çiçeklenme başlar. Kullanım amacına ve çeşit özelliğine göre çiçeklenmenin ve 4. Günü hasadı yapılır. Hasat zamanının belirlendiği bir diğer özellikte meyve iriliğidir. Normal boyunun üçte biri kadar olduğunda bamya hasat edilir. Çünkü bamya büyüdükçe sertleşir, tohumları ağza gelecek şekilde irileşir ve yemeklik değerini kaybeder. Hasat yaklaşık 1, ay arasında devam eder. Her toplamadan sonra yeni bitkileri olgunlaşır. Bu yüzden 4 ay boyunca her gün ya da gün aşırı hasat yapılır. Bamya hasadı, meyvelerinin çok küçük olması, sap yaprak ve gövdedeki kaşındırıcı tüyler yüzünden çok yorucu ve zorlu bir uğraştır. Hasat meyvelerin aşağıya çekilmesi yoluyla gerçekleştirilir. İyi çalışan bir işçi günde kg bamya toplayabilir. Amasya çiçek bamyası gibi daha zorlu türlerde ise hasadı yapacak işçi bulmak zor olabilir.

Hasat sonrası işlemler; Sabah serinliğinde toplanan bamyalar bir yerde istif edilir. İstiflenen bamyalar daha sonra ayıklanarak boylarına göre ayrılır. Üzerlerine yapışmış olan kuru çiçekler temizlenir. Bu sırada gözden kaçmış ve ticari değerini düşürecek kadar büyümüş bamyalar tohumlamada kullanılmak üzere için kenara bırakılır. Hasat edilen yemeklik bamyalar küçük torbalara alınarak zaman geçirmeden pazara sunulur. 7 derece civarındaki kontrollü depolarda 10 gün süre ile tazeliğini koruyabilir.

Son Güncelleme :

Bamya Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


3 Yorum Yapılmış "Bamya Yetiştiriciliği"

Bamyada yaprak bitine için ne tür ilaç kullanmak lazım
Oktay .

2 YANITI GÖRÜNTÜLE

Mustafa : En etkili olan ilac mavi toz srklinde olan dir 20 litre civari alan bir sirt pompasina 2 yemek kasigi konulur sistemik oldugu icin yaprak bitine en etkilisidir bit ki bunyesine alinmasi icin ya sabah erken yada aksam gunes batmaya yakin uygulanmalidir

Nafi : Merhaba Oktay Bey, bamya üzerinde oluşan bitler için böcek ilacı faydalı olacaktır. Tarım ilaçları satılan yerlerde bu böcek türüne özel olan ilaçları alarak kullanabilirsiniz. Daha ilk kullanımlarda bile beklenen sonuç görülecektir.

Çok güzel özetlemişsiniz bamya yetiştiriciliği aynen bu şekilde
Sezai.

CEVAP YAZ

Dönümüne kaç kiloveriyor?
Veli Yılmaz.

CEVAP YAZ

Bamya Tohumu Faydaları
Bamya Tohumu Faydaları
Bamya Tohumu Faydaları, Yaz aylarında yetiştirilen bamya tohumunun faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Bamyanın farklı bir lezzeti vardır. Bu nedenle bamyayı ve bamya tohumunu herkes tüketmez. Fakat faydaları tam olarak bilinse bu bitkinin
Bamya Yemeğinin Yanına Ne Gider
Bamya Yemeğinin Yanına Ne Gider
Bamya yemeğinin yanına ne gider diye baktığımız zaman her bayanın sofrasında farklı yemek ve mezeler kullandığını görebilmek mümkündür. Ancak bazı yiyecekler varır ki bamya yemeğinin yanında olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Bunların başında
Bamya Nasıl Dikilir
Bamya Nasıl Dikilir
Bamya nasıl dikilir, anavatanı Afrika olan bamya, ılıman ve tropik iklim etkilerinin görüldüğü bölgelerde yetişebilir. El ayası gibi yaprakları bulunan bamyanın, çınar yaprağı gibi tüylü ve dilimli şekilde, çiçekleri kirli sarı ortası kırmızı renkted
Bamya Hangi Ayda Ekilir
Bamya Hangi Ayda Ekilir
Bamya Hangi Ayda Ekilir, Bamya tohumunun hangi ayda ekileceği konusu bölgelere göre değişmektedir. Marmara bölgesi için bamya ekim zamanı 25 nisan gibi başlamakla beraber, yaklaşık olarak 30 gün sürmektedir. Ege ve Akdeniz bölgelerin de ise bamya
Bamya Tohumu Kürü
Bamya Tohumu Kürü
Bamya tohumu kürü, yaz aylarında yetişen ve faydaları saymakla bitmeyecek olan bamya tohumuyla yapılan bir kürdür. Bamya tohumunun tadı değişik olduğu için, herkesin tüketebileceği bir ürün değildir. Fakat eğer tüm faydaları bilinseydi muhakkak ki bi
Kurutulmuş Bamya Nasıl Pişirilir
Kurutulmuş Bamya Nasıl Pişirilir
Kurutulmuş bamya nasıl pişirilir, Bamya kurusu özellikle kış aylarında tüketilir. Yemeği, çorbası, mezesi yapılan bamya; yazdan alınıp kışa hazırlık için konserve veya kurutulmuş halde depolanabilir. Sağlık açısından zengin bir monash.pw bamya ye
İbrahim Saraçoğlu Bamya Kürü
İbrahim Saraçoğlu Bamya Kürü
İbrahim Saraçoğlu Bamya Kürü, Geçmişi çok eskilere dayanan bitkilerin insan vücudunda çok farklı etkileri bulunmaktadır. Asıl yarar sağlayan ise, bu bitkilerin suyudur. Çünkü sebze yemekleri sağlıklıdır. Sebze kürleri ise şifa kaynağıdır. Bilhassa ke
Bamya Ne Zaman Ekilir
Bamya Ne Zaman Ekilir
Bamya ne zaman ekilir, bamya sıcak iklim sebzesidir. Soğuk havaya karşı dayanıksız olan bamya, ekimi de genel itibariyle ilkbahar mevsiminde başlanır ve verimli hasat alınabilmesi için bamya yetiştiriciliği için en uygun ortam hazırlanır. Yetiştiri
Bamya Bebekte Gaz Yaparmı
Bamya Bebekte Gaz Yaparmı
Bamya bebeklerde gaz yapar mı, Bamyanın yararı çok olan bir sebze çeşididir. Çok besleyici olan bamya yeşil renkli yenilebilen kıymetli besinlerimizdendir. Bamya yıllık bir sebzedir. Ebegümecigiller ailesine ait ve ılıman iklimlerde yetişen bir se
Bamya Çiçeği
Bamya Çiçeği
Bamya çiçeği, bamya bitkisinin ucunda oluşan ve insanlar tarafından hastalıkların giderilmesine kullanılan bir bitki çiçeğidir. Bamya çiçeği başta Ege ve Marmara olmak üzere Tokat, Amasya, Balıkesir ve daha birçok şehrimizde yetişmektedir. Bamya çiçe
Bamya Gaz Yaparmı
Bamya Gaz Yaparmı
Bamya Gaz Yaparmı: Çok besleyici olan bamya yeşil renkli insan sağlığı için değerli besinlerimizden bir tanesidir. Bamya yıllık bir bitki çeşididir. Yetiştiği Yerler: ebegümecigiller ailesine ait ve ılıman mevsimlerde yetişen bir sebze çeşididir
Hamilelikte Bamya Yenir Mi
Hamilelikte Bamya Yenir Mi
Hamilelikte Bamya Yenir Mi, aşırı tüketmemek kaydı ile yenilebilir. Anne adayları hamilelik zamanlarında ne yesem ne yemesem diye düşünürler ve araştırmalar yaparlar bu soruda bunlardan bir tanesidir. Bamyanın zararından çok bu zamana kadar faydaları

 

Bamya Tohumu Faydaları
Bamya Yemeğinin Yanına Ne Gider
Bamya Nasıl Dikilir
Bamya Hangi Ayda Ekilir
Bamya Tohumu Kürü
Kurutulmuş Bamya Nasıl Pişirilir
İbrahim Saraçoğlu Bamya Kürü
Bamya Ne Zaman Ekilir
Bamya Bebekte Gaz Yaparmı
Bamya Çiçeği
Bamya Gaz Yaparmı
Bamya Yetiştiriciliği
Hamilelikte Bamya Yenir Mi
Bamya Nasıl Saklanır
Bamya Nerede Yetişir
Konserve Bamya Yemeği
Bamya Buzluğa Nasıl Konur
Bamya Çeşitleri
Bamya Kurutma
Bamya Şeker Hastalığı
Bamya İshal Yaparmı
Bamya Yemeği Kaç Kalori
Taze Bamya Tarifi
Kışlık Bamya
Bamya Alerjisi
Bamya Çekirdeğinin Faydaları
Bamya Nasıl Kurutulur
Bamya Buzlukta Nasıl Saklanır
Bamya Şoklama
Taze Bamya Çorbası

Popüler İçerik

Bamya Nasıl Saklanır

Bamya Nasıl Saklanır

Bamya Nasıl Saklanır, kışa hazırlık olarak sebzeleri 3 şekilde saklayabiliriz. Bunlar şoklanarak dondurucuya kaldırma, pastörize ederek konserve yapma

Bamya Nerede Yetişir

Bamya Nerede Yetişir

Bamya nerede yetişir, Burada bu konu başta olmak üzere bamyanın yetişmesi için gerekli olan şartlar hakkında bilgiler verilecektir. Ülkemizin her tara

Konserve Bamya Yemeği

Konserve Bamya Yemeği

Konserve bamya yemeği, Bamya içeriğinde bulunan K vitamini ile kanın pıhtılaşma sorunu ortadan kaldırır, özellikle kış aylarında mutlaka tüketilmesi g

Bamya Buzluğa Nasıl Konur

Bamya Buzluğa Nasıl Konur

Bamya buzluğu nasıl konur, konusunda hazırlanan bu makale sayesinde, kışlık bamya hazırlığınızı kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Oldukça faydalı bi

Bamya Çeşitleri

Bamya Çeşitleri

Bamya Çeşitleri, Türkiye'de de yetişmekte olan bamya bitkisinin farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bu bamya çeşitleri farklı şekillerde kullanılarak kimi

Bamya Kurutma

Bamya Kurutma

Bamya kurutma işlemi diğer sebzelerde olduğu gibi hem fırın hem de güneş ile yapılabilir. Sebzeler balkon ve teras gibi açık yerlerde, gölgede, köy

Bamyay&#; Daha Çok Tüketmenize Vesile Olacak Bilgiler

Bamya sebzesini muhafaza etme, ay&#;klama, pi&#;irme gibi bilgilerin yan&#;nda bamya bitkisi hakk&#;nda bilinmesi gereken her &#;eyi inceleyelim. Bamya püf noktalar&#; ve bu sa&#;l&#;kl&#; bitkiden en iyi &#;ekilde faydalanman&#;n yollar&#;n&#; hep birlikte ö&#;renelim.

Bamya, tazeyken çabuk bozulabilen bir sebze oldu&#;undan h&#;zl&#; tüketilmelidir. Bamyalar uzun süre bekletildi&#;inde kararmaya ba&#;layaca&#;&#; için pi&#;irme i&#;leminin hemen öncesinde ay&#;klanmal&#;d&#;r. Pi&#;irme haz&#;rl&#;&#;&#; esnas&#;nda da ay&#;klanm&#;&#; bamyalar limonlu so&#;uk suda bekletilmelidir. E&#;er k&#;&#; mevsiminde tüketilmek üzere saklanmak isteniyorsa, bir an önce saklama ko&#;ullar&#;na uygun hale getirilmelidir.

Bamya Nedir? Çe&#;itleri Nelerdir?

Bamya, ebegümecigiller familyas&#;ndan olan bir bitkidir. Be&#; bölmeli ye&#;il hafif tüylü meyvesi ve yuvarlak bamya çekirde&#;i yani tohumlar&#; vard&#;r. S&#;cak iklimlere ait bir bitki olup Güney Asya ve Bat&#; Afrika’da yeti&#;tirilir. Dünya üzerinde pek çok ülkede çok tercih edilen bitkiler aras&#;nda yer al&#;r ve Asya ülkelerinde sa&#;l&#;k amaçl&#; kullan&#;mlarda da tercih edildi&#;i bilinir. Bamya sebzesi, bilinen di&#;er isimlerinin aras&#;nda en çok bayan parma&#;&#; ve gombo isimleriyle an&#;l&#;r.

Ülkemizde bamyan&#;n yeti&#;ti&#;i toprak özelliklerine ve farkl&#; yörelerde pi&#;irilme &#;ekillerine ba&#;l&#; olarak de&#;i&#;iklik gösteren çe&#;itleri bulunur. En bilinen bamya türleri Bornova bamya, Bal&#;kesir bamya, Sultani bamya ve Amasya bamya olarak kar&#;&#;m&#;za ç&#;kar. Kurutmal&#;k, konservelik ve yemeklik olarak da bir ayr&#;ma var&#;ld&#;&#;&#; görülür. Baz&#; bölgelerde bamya a&#;ac&#; denilen, so&#;u&#;a dayan&#;kl&#;, saks&#;da bile yeti&#;ebilen bir türü de bulunur.

Bamya Yeti&#;tiricili&#;i: Bamya Ne Zaman ve Nas&#;l Ekilir?

Bamya hangi mevsimde yeti&#;ir sorusuna genel bir yan&#;t vermek gerekirse, so&#;uk havalara kar&#;&#; dayan&#;ks&#;z olan bamya, genel olarak ilkbahar itibariyle ekilmeye ba&#;lan&#;r. Ancak bamya mevsimi, bölgelere göre de&#;i&#;iklik gösterebilir. Bölgesel iklim farkl&#;l&#;&#;&#; sebebiyle, her bölgede en uygun olan aylarda ekime ba&#;lanmas&#; gerekir ve ekim süreleri de ayn&#; &#;ekilde de&#;i&#;iklik gösterebilir. Bamya tohumu ekim tarihi hava ve toprak &#;s&#;s&#; ile topra&#;&#;n tav&#;na göre belirlenerek ve genellikle gün sürer. Örne&#;in; Anadolu’nun iç kesimlerinde bamya ekim ay&#; genelde may&#;s ay&#;d&#;r. Marmara bölgesi için bamya ekim zaman&#; nisan ay&#;n&#;n günü ba&#;layarak yakla&#;&#;k olarak 30 gün sürerken, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bamya tohumu ekimi ocak- mart aylar&#; aras&#;nda yap&#;labilir.

Bamya fidesi so&#;u&#;a kar&#;&#; dayan&#;ks&#;zl&#;&#;&#; ve çok zahmet isteyen bir bitki olu&#;undan ötürü, ekimi ve yeti&#;tiricili&#;i ülkemizde belli bölgelerde küçük alanlarda yap&#;l&#;r.

Bamya ekimi için öncelikle toprak haz&#;rl&#;&#;&#; yapmak gerekir. Verim al&#;nabilmesi için toprak s&#;cakl&#;&#;&#;n&#;n 15 derecenin üzerinde olmas&#; ve toprak rutubetine de dikkat edilmesi gerekir. Uygun toprak ko&#;ullar&#; sa&#;land&#;ktan sonra ekim i&#;lemine geçilebilir. Ekim s&#;ras&#;nda tohumlar&#;n çok derine ekilmemesi gerekir. Derine gömülen bamya tohumlar&#;, çimlenme ile olu&#;an fidenin toprak üzerine ç&#;kmas&#;n&#; zorla&#;t&#;rabilir.

Bamya yeti&#;tirirken sulama yap&#;lacaksa salma usulü sulama yap&#;l&#;r. Bitkiler topraktan ilk yapraklar&#;n&#; ç&#;kard&#;ktan sonra ilk çapa yap&#;larak toprak yabani ot olu&#;umundan ar&#;nd&#;r&#;l&#;r ve havaland&#;r&#;l&#;r. Bamya e&#;er sulamas&#;z yeti&#;tirilecekse, fidelerin boyu cm boyutuna ula&#;&#;nca 2. çapa yap&#;l&#;r. Bamya hasat&#; da di&#;er sebzelere göre daha zordur çünkü üzerindeki tüyler insan cildinde a&#;&#;r&#; ka&#;&#;nt&#;ya sebep olur. Bamya hasat&#;n&#; bir eldiven yard&#;m&#;yla yapmak daha do&#;ru olacakt&#;r. Bamya çiçe&#;i olu&#;tuktan bir iki gün sonra istenilen boyutta hasat edilebilir. Tüm bu zorluklar sebebiyle bamya kilosu di&#;er sebzelerden daha yüksek fiyatlardad&#;r.

Bamya Nas&#;l Temizlenir? Nas&#;l Y&#;kan&#;r?

Bamyay&#; buzdolab&#;na kald&#;rmadan önce de&#;il, pi&#;irmeden hemen önce akan suyun alt&#;nda iyice y&#;kamak gerekir. Y&#;kanan bamyalar suyunun süzülmesi için bekletilir ve bamya b&#;ça&#;&#; yard&#;m&#;yla temizlenmeye ba&#;lan&#;r. Bamya temizleme i&#;lemi, di&#;er sebzelere k&#;yasla daha u&#;ra&#;t&#;r&#;c&#;d&#;r. Bu i&#;lemi daha kolay hale getirmek için bamya soyaca&#;&#;, bamya açaca&#;&#; veya bamya kalemtra&#;&#; ad&#; verilen aparatlardan faydalan&#;labilir.

Bamyalar&#;n tepesinde bulunan sert k&#;s&#;m, kenarlardan içe do&#;ru koni biçiminde kesilerek tüylü gövdesinden ayr&#;l&#;r. Ancak bu kesme i&#;lemi s&#;ras&#;nda bamyan&#;n tepe k&#;sm&#;n&#; tamamen keserek ay&#;rmamaya dikkat edilmelidir. Aksi takdirde gövdesinden tamamen ayr&#;lan tepe k&#;sm&#;, bamyan&#;n yap&#;&#;kan s&#;v&#; salmas&#;na sebep olur. Konik &#;ekilde kesilerek bamya ay&#;klama i&#;lemi tamamland&#;ktan sonra, önceden haz&#;rlanan limonlu su içerisinde 5 dakika kadar bekletilip süzülür ve ard&#;ndan pi&#;irme i&#;lemine geçilebilir.

Bamya Nas&#;l Yap&#;l&#;r? Nas&#;l Pi&#;irilir?

Oldukça faydal&#; olan bamya nas&#;l yap&#;l&#;yor k&#;saca bahsedelim.

Bamya yeme&#;i ister etli, ister zeytinya&#;l&#; olarak pi&#;irilebilir. Zeytinya&#;l&#; bamya yeme&#;i yapmak için öncelikle bamyalar ay&#;klan&#;r, limonlu suda bekletilir. Daha sonra kabu&#;u soyulan 1 adet kuru so&#;an ve 3 adet iri domates küçük küpler halinde do&#;ran&#;r. Uygun bir tencerenin içerisine 5 yemek ka&#;&#;&#;&#; kadar zeytinya&#;&#;, 1/2 (yar&#;m) yemek ka&#;&#;&#;&#; salça ve do&#;ranm&#;&#; at&#;larak, so&#;anlar hafif pembele&#;ene kadar kavrulur. So&#;anlar renk de&#;i&#;tirmeye ba&#;lad&#;&#;&#;nda küp küp do&#;ranm&#;&#; olan domatesler tencereye ilave edilir. K&#;sa bir kar&#;&#;t&#;rma sonras&#;nda tencerenin kapa&#;&#; kapat&#;l&#;p domateslerin pi&#;mesi beklenir. Domatesler erimeye ba&#;lad&#;&#;&#;nda bamyalar da tencerenin içerisine ilave edilir. Bamyalar&#;n k&#;r&#;l&#;p sümüksü s&#;v&#;n&#;n aç&#;&#;a ç&#;kmas&#;na sebep olmadan yava&#;ça kar&#;&#;t&#;r&#;l&#;p 2 çay ka&#;&#;&#;&#; tuz, 1/2 (yar&#;m) adet limonun suyu,1 küp kesme &#;eker ve 1,5 su barda&#;&#; s&#;cak su eklenerek pi&#;meye b&#;rak&#;l&#;r.

Bamya yeme&#;i etli yap&#;lmak isteniyorsa, bamyalar ay&#;kland&#;ktan sonra gr ku&#;ba&#;&#; kuzu eti 1 yemek ka&#;&#;&#;&#; tereya&#;&#; ve 1 çay ka&#;&#;&#;&#; tuz ile suyunu çekene kadar kavrulur. Daha sonra etlerin üzerini 4 parmak geçecek &#;ekilde s&#;cak su ilave edip düdüklü tencerede 20 dk kadar pi&#;irilip ocaktan al&#;n&#;r. Etin i&#;lemi tamamland&#;ktan sonra zeytinya&#;l&#; bamya tarifindeki ad&#;mlar uygulan&#;r. Domatesleri ekleme a&#;amas&#;ndan sonra etler de ilave edilir. Taze bamya bulunamayan durumlarda bamya konservesi kullan&#;larak da bamya yeme&#;i yap&#;labilir.

Bamya Nas&#;l Kurutulur?

Bamyan&#;n tazesi kadar kurutulmu&#; hali de lezzetlidir. Diledi&#;iniz her an bamya yiyebilmek için mevsiminde sat&#;n ald&#;&#;&#;n&#;z bamyalar&#; kurutarak saklayabilirsiniz. Bamyay&#; kurutmak için öncelikle güzelce y&#;kan&#;r ve temiz bir bez üzerine yayarak üzerindeki suyun kurumas&#; sa&#;lan&#;r. Daha sonra pi&#;irmek için yap&#;ld&#;&#;&#; gibi tepesindeki sert k&#;s&#;m ay&#;klanarak temizlenir. &#;&#;neye geçirilen iplik, bamyalar&#;n tepe k&#;s&#;mlar&#;ndan bat&#;r&#;larak içlerinden geçirilir.

Bu yöntem ile tek tek dikkatlice ipe dizilen bamyalar çok &#;&#;&#;k alan ancak ama güne&#;i direk olarak almayan hafif rüzgarl&#; olabilecek bir ortamda as&#;larak kurumaya b&#;rak&#;l&#;r. Arada kontrol edilerek iyice kurudu&#;undan emin olundu&#;unda toplanabilir ve tozlanmalar&#;n&#; önlemek ad&#;na, üzerlerine bir po&#;et veya bez geçirerek serin bir yerde as&#;l&#; konumda muhafaza edilebilir.

Bamya Nas&#;l Saklan&#;r?

So&#;uk k&#;&#; mevsimlerinde de can&#;n&#;z çekti&#;inde bamya yeme&#;i yapabilmeniz için bamyalar&#;n&#;z&#; derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

Bamya dondurucuya nas&#;l konulur konusuna de&#;inelim. Bamyalar öncelikle y&#;kan&#;p ay&#;klan&#;r ve tencerede su kaynat&#;p içerisine toz &#;eker, tuz ve limon tuzu ekleyip ard&#;ndan bamyalar da ilave edilerek ha&#;lan&#;r. Ha&#;lanan bamyalar&#;n üzerine domatesler do&#;ranarak ilave edilir ve buzdolab&#; po&#;etlerine koyularak dondurucuya yerle&#;tirilir.

Bamya Kalori ve Besin De&#;eri Nedir?

Pi&#;mi&#; bir porsiyon bamya yeme&#;inde yakla&#;&#;k 40 kalori mevcuttur. Kalori da&#;&#;l&#;m&#; ise %43 ya&#;, %42 karbonhidrat ve %16 protein &#;eklindedir. Görüldü&#;ü gibi bamya protein aç&#;s&#;ndan da besin de&#;eri yüksek bir sebzedir.

Bamya Faydalar&#; Nelerdir?

Bamya Suyu Faydalar&#; Nelerdir?

Bamya Çiçe&#;inin Faydalar&#; Nelerdir?

Bamya çiçe&#;i kurutularak bamya çay&#; olarak içilebilir ve birçok hastal&#;&#;a iyi geldi&#;i bilinen bir gerçektir.

Bamya Çekirde&#;inin Faydalar&#; Nelerdir?

Bamya Kürü ve Bamya Diyeti Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

Bamyan&#;n En Be&#;enilen 10 Farkl&#; Hali

1) Etsiz Sebze Olmaz Diyenler &#;çin Etli Bamya Yeme&#;i Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

Ku&#;ba&#;&#; do&#;ranm&#;&#; kuzu etli sebze yeme&#;ine asla hay&#;r diyemeyecekler için muhte&#;em bir yemek önerisi olabilir. Etli Bamya Yeme&#;i

2) Sebzeyi Sade Sevenler &#;çin Etsiz Bamya Yeme&#;i:

Etsiz bamya yeme&#;i yapmak için ihtiyac&#;n&#;z olmayan tek &#;ey sizce de et de&#;il mi? :) Etsiz Bamya Yeme&#;i

3) Bamya A&#;&#;klar&#; &#;çin Dondurucuya K&#;&#;l&#;k Bamya:

K&#;&#; için bamya saklamak istedi&#;inizde bamyalar&#;n&#;z&#; ha&#;lay&#;p domatesli veya sade olarak buzdolab&#; po&#;etlerinde dondurucuya koyabilirsiniz. Dondurucuya K&#;&#;l&#;k Bamya Saklama

4) Damak Zevkinizi Taçland&#;rmak &#;çin K&#;ymal&#; Bamya Yeme&#;i:

K&#;yma ve bamya ile ortaya harika bir yemek ç&#;karabilirsiniz. K&#;ymal&#; Bamya Yeme&#;i

5) &#;deal Lezzet Zeytinya&#;l&#; Taze Bamya Yeme&#;i:

Zeytinya&#;l&#; yemek a&#;&#;klar&#; için en ideal bamya yeme&#;i zeytinya&#;&#; ile yap&#;land&#;r. Zeytinya&#;l&#; Taze Bamya Yeme&#;i

6) Yöresel Lezzet Me&#;hur Konya Usulü Bamya Çorbas&#;:

Oldukça lezzetli bu çorba ile sevdiklerinizin içini &#;s&#;tabilirsiniz. Me&#;hur Konya Usulü Bamya Çorbas&#;

7) K&#;zartmalar&#;n&#;z&#; Çe&#;itlendiren M&#;s&#;r Unlu Bamya K&#;zartmas&#;:

De&#;i&#;ik sunumlar yapmay&#; seviyorsan&#;z bamya k&#;zartmas&#; ile k&#;zartmalar&#;n&#;za yeni bir renk katabilirsiniz. M&#;s&#;r Unlu Bamya K&#;zartmas&#;

8) Farkl&#; Tarifler Arayanlar &#;çin Bamya Mant&#;s&#;:

Farkl&#; yemek tarifleri aray&#;&#;&#;nda iseniz bamya mant&#;s&#;n&#; deneyebilirsiniz. Bamya Mant&#;s&#;

9) Lezzet &#;öleni Bamya Tur&#;usu:

Tur&#;u severler için harika bir tarif olan bamya tur&#;usu ile lezzetin doruklar&#;na varabilirsiniz. Bamya Tur&#;usu

10) Pratik Çözüm Konserve Bamya:

Bamyalar&#;n&#;z&#; saklayarak 4 mevsim tüketebilmek için konserve yapabilirsiniz. Konserve Bamya

Bamya tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır