kredi borcu biten evin ipoteği nasıl kaldırılır / Konut Kredisi İpotek Kaldırma - seafoodplus.info

Kredi Borcu Biten Evin Ipoteği Nasıl Kaldırılır

kredi borcu biten evin ipoteği nasıl kaldırılır

Borçlanarak alım yapmanın yolu banka kredileri ve bu krediler üzerinden ipotek konulmasıdır. Bu ipoteklerin konulmasında iki bankacılık ürününden birisi konut kredisi iken diğeri taşıt kredileridir. Özellikle ev alımları için bankalar yüksek tutarlarda kredi imkanı verirken kendilerini de sağlama almak adına borç süresince alınan evin üzerine vekili olana avukatlar aracılığı ile ipoteklerin konulmasıdır. İpoteklerin diğer deyişle rehinlerin konulmasında yapmanız gerekenler bulunurken bu rehinlerin kaldırılması içinde ayrı adımlar atmanız gerekecektir. Aksi takdirde rehinler üzerinden kalkmaz ve ileriki dönemde karşınıza çıkabilir.

UYARI: İpotek fekki usul ve şartları mevzuatta ve kanunda düzenlenmiştir. Eğer talebiniz haksız yere reddedilirse bu hususta dava açma hakkınız olduğunu söylemek gerek. Bu konuda en doğru ve güncel bilgiyi avukatınıza müracat ederek öğrenebilirsiniz. Kulaktan dolma bilgilerle ve internet makaleleri ile hareket etmeyiniz.

TÜYO: Sırf ipotek kaldırma işlemi için özel krediler veren finansal kuruluşlar var. Bu sayede mesela dükkanınızı kurtarıp faal hale getirebilirsiniz. Dükkanınız üzerinden yeni ortaklar alabilir ve yeni finansmanlar elde edebilirsiniz. Ancak elbette herkese verilecek diye bir kaide yok. Çok değerli ticari taşınmazlar için bu kredilerin verileceğini düşünüyoruz.

Alacağınız konut için bankalardan konut kredisi kullanacaksanız bu konutun Tapu kayıtlarına da ipotek koydurmayı kabul etmişsiniz demektir. Burada satış ile konut sizin adınıza tescillenmiş olsa dahi Tapu Müdürlüklerine bağlı olarak çalışan sistem üzerinde bir ipotek konulacaktır ve bu ipotek kaldırılmadan eviniz satış işlemleri gibi hususlara kapalı olacaktır. Bunun anlamı sizin bankaya bu eve karşılık olarak borcunuzun olduğu ve borcun devam ettiğidir. Öncelikli olarak bu ipoteğin kaldırılabilmesi için bankaya olan toplan yekün borcunuzu kapatmanız gerekecektir. Bu nedenle borcu biten kredilerde ipotek kaldırma yada borcu biten evin ipoteği nasıl kaldırılır hep beraber inceleyelim.

Öncelikle Bankaya Başvuruyorsunuz

Öncelikli olarak borcunuzun olduğu bankaya yazılı bir beyan ile ipoteğin kaldırılması talebinde bulunmanız gerekecektir. Borcun bitimi sonrasında bankaların tapu müdürlüklerinden ipoteğin kaldırılması işlemine İpotek fek deniliyor. Bu nedenle başvuru için ipotek fek yazısı ile önemli. İpotek fek ile ilgili olarak konut kredisi alımında bankalar kredi tahsisi yapılan kişilerden ücret tahsisi yapmaktadır. Bu ücretin kimileri için yasal dayanağı olmadığı belirtiliyor olsa da, tüm bankalar bu masraf kesintisini uyguluyor. Borcun bitirilmesi neticesinde bazı bankalar başvuru ile kendi avukatları aracılığı ile bu ipoteğin kaldırılması yoluna gidiyor. Fakat genel olarak yoğun bir çalışma temposu içerisindeki bankalar bu işlem için kişilere yazı veriyor ve kişinin kendisinin yapmasını talep edebiliyor.

İpotek Fek Yazısı Nasıl Olur?

Rehinin ilgili tapudan kaldırılması amacıyla öncelikle bir dilekçe yazılmalı. Bu dilekçe bankalarda matbu olarak müşterilere sunuluyor olsa da, bazı durumdalar tüketiciler kendileri yazmak zorunda kalabiliyor. Borcunuzu tamamen ifa etmiş durumdaysanız hangi bankanın hangi şubesine olduğu dilekçenin başına yazılmalı. Başvuru dilekçesinde alınan konut kredisinin hesap numarası, tapu bilgileri gibi hususlarda ayrıntının olması önemli olabilir. Birden fazla kredilerde rehin kaldırımı işleminde sorun yaşayabileceğiniz için dosya numarasını yazmayı kesinlikle unutulmamalı. Yazılan dilekçe ile ilgili bankaya başvurmanız sonrası banka size borcun bittiğine dair bir yazı verir. Bu yazı ile ilgili tapu müdürlüğüne giderek rehini kendiniz kaldırırsınız. Bu yazının bazı kesimlerce süresi olmaması karşın bazı kesimler için bir yıllık bir sürenin olduğu belirtiliyor. Bu sürenin geçirilmesi neticesinde tekrar bankaya başvuru yapmak zorunda kalırken yine bu hizmet için ayrıca masraf ödemesi ile karşılaşabilirsiniz.

Tapuda İpotek Kaldırma Ücreti (İpotek Fek Ücreti) Yasal mı?

yılında çıkarılan yasa sonrası bankaların tüketicilerden yasal olarak kesecekleri ücretlere netlik getirildi. Burada konut kredisi için ödenen Ekspertiz ücretleri ve rehinler için alınan ipotek fekki ücretleri de yasallaştırıldı. Ekspertiz ücretlerinin alınması için üçüncü şahıslara hizmet verilmesi gerektiği özellikle belirtildi. Fakat bu yasanın sonrasında özellikle tüketici derneklerinin yaptığı itirazlar ve yasal başvurular neticesinde alınan bazı kararlar mevcut oldu. Bu kararlar eşliğinde ipotek fekki ücreti alınmasının önüne geçilmeye çalışmış olsa da, bazı bankaların yinede kesintiye gittiği bariz açık.

İpotek Fek Hizmeti Ücretli mi?

Yasal bir dayanak olmamasına karşın bankalar kredi tahsisleri esnasında müşterilerine matbu sözleşmeler imzalatmakta. Bu sözleşmeler uzun sayfalara neden olduğundan tüketicilerde okumadan imzalamak zorunda kalıyor. Bu nedenle itiraz söz konusu olmuyor. Fakat alınan yasal kararlar içerisindeki açıklamalarda matbu evraklar ile zorunlu imzanın söz konusu olduğundan dolayı iptal edilmeler yaşanabiliyor.

İpotek Fek Ücreti Ne Kadar?

Yasal bir dayanağı olmamasına karşın bankalar vermiş oldukları krediler üzerinden bu ücreti kesme yoluna gidiyor. Çok mantıklı bir hesaplaması söz konusu değil. Çünkü bazı bankalar TL kesinti yaparken bazıları bu duruma TL limit koymuş durumda. Bu kadar farkın oluşması nedeniyle çok bir mantık arayışı içerisine girmeyin.

Kesilen İpotek Fekki Ücretini Geri Alabilir miyim?

Almış olduğunuz konut kredisine istinaden sizden kesilen ipotek fekki ücretinin iadesi mümkün. Bunun için tüketici heyetlerine başvuru yapmanız gerekecek. İkametinizin bulunduğu bölgedeki Kaymakamlık bünyesinde kurulan tüketici hakem heyetleri tüketicilerin başlıca başvuru merkezleri. Buraya kesildiğine dair belgeniz ve dilekçeniz ile başvuru yapmanız halinde heyet kısa süre içerisinde bankanın savunmasını ister, savunma sonrasında toplanan heyet başvuru dilekçelerini ve savunmaya inceleyerek bir karar bağlar. Bu kararı iki tarafa da gönderir. Kararı alan taraflar bir üst kurul olan Tüketici Mahkemesine gidebilir. Bu anlamda Tüketici Kararına Banka İtiraz Edebilir mi başlıklı yazımızı okumalısınız.

İpotek Fek Harcı

Bankalar verdikleri krediler için ipotek koyma ücreti alırken bu ipoteğin kaldırılması için de harç ücreti talep ediyor. Bu durum yine tüketici derneklerince haksız kazanç olması iddiası ile yargıya taşınmış durumda. Fakat farklı yerel mahkemeler ile bu masrafın kesilmesinde farklı kararlar alınmış olması tüketicileri mağdur eden taraf. Çünkü bankalar farklı kararları bahane ederek bu ücretleri kesmeye devam ediyor.

İpotek Fekki Davası

Tüketiciler bankaların koymuş olduğu ipoteklerin kaldırılması için gereken ücretleri ödemelerine karşın bu durum tapuya yansımayabiliyor. Buna rağmen borç kapatılmış olsa da tapudan ipotek kalkmayabiliyor. Bunun için tüketici söz konusu ipotek fekki için Sulh Hukuk Mahkemelerine dava açabiliyor. Bu davanın açılışı için mahkemeye dilekçe ile başvurulmalı.

İpotek Fek Yazısı Kaç Günde Alınır?

Bu durum sizin alacağınız bankanın yoğunluğuna göre değişebiliyor. Özellikle bu yazıyı bankanın genel müdürlüklerinden almanız gerecekse bu durum uzayabilir. Banka şubenizden alacaksanız başvuru ile bir kaç saat içerisinde size bu yazı verilebilirken, genel müdürlüğe yapılan başvurular yoğunluk sebebi ile bir ayı bulabilir. Alınacak bu yazının noterde tasdiki söz konusu olmaktadır. Bu nedenle biraz süre uzayabilir.

Konut Kredisi İpotek Fekki Nasıl Yapılır?

ev alımında kredi kullanmışsanız ve borcunuzda aksamalar yaşanmamışsa, mevcut borcunuzu ödemişseniz bu borcun bittiğini ve fekkin kaldırılması için yazı alınması için bankanıza başvuru yapıyorsunuz. Bu başvuru ile kişi rehini kendisi kaldırmakla yükümlü iken bazı bankalar kendi vekilleri aracılığıyla sizin haberiniz olmadan dahi yapabiliyor. Bunun için yapmanız gereken hususun başında ilgili masrafı ödemiş olmanız yatıyor.

Söz konusu hususlarda oluşan haksız ücret alımı olduğunu düşünen tüketicilerin de bu kesintiler için öncelikle hakem heyetlerine başvurması gerekir. Buradan olumsuz alınacak yanıtlar neticesinde süresi içerisinde Tüketici Mahkemesine gidebilirsiniz.

Taşıt kredilerinde konulan ipoteklerde de farklı işlem yaşanmaktadır. Borcun bitmesi sonrasında krediyi aldığınız banka yada finansman kuruluşu size noter onaylı olarak bir evrak gönderir ve bu evrak ile ilgili Emniyet Müdürlüğüne giderek ruhsattan ipoteğin kaldırılması yolu izlenir. Gönderilen bu yazıların süresi bir yıl ile sınırlı. Bu süreyi aşarsanız tekrar bu yazıyı almanız gerekir ve kuruluşlar bu yazı için noter masrafı dahil yaklaşık sizden TL ve üzerinde bir masraf talebinde bulunabilir. Bu nedenle gelen yazınız ile süreyi geçirmeden başvurunuzu yapmanız ve ipoteği kaldırmanız gerekir.

Tapu Dairelerindeki Konut Üzerindeki İpotek Nasıl Kaldırılır?

Bankadan alacağınız borcu yoktur yazısı ile konutunuzun bulunduğu tapu dairesine başvurmanız neticesinde Müdürlük başvurunuzu incelemeye alır. Bu inceleme neticesinde yazıda belirtilen dosya numarası, tapunun ada parselleri ile ilgili bilgilerin tutması sonrasında tapu müdürlüğü yazıya dayanarak tapu üzerindeki rehini kaldırma yoluna gider. Bu durum size yazılı olarak da belirtilir.

İpotekli Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Almış olduğunuz konutun finansmanı için bankaya rehin söz konusudur. Bu rehin borcunuz ödenmediği takdirde kaldırılmaz. Bu durumda tapuda söz sahibi olamazsınız. İleri ki dönemde borcunuzu ödemeye devam ediyor dahi olsanız bu konutun satışı gibi bir işlem yapmanıza olanak verilmez. Bu işlemi yapabilmeniz için mutlaka bankaya olan borcunuzun kapatılması gerekir. Bu borç dışında ödemenizi yapmanız halin de ipotek kaldırılmışsa bile borçlarınızdan dolayı bu tapuya şerh konulabilir. Bu şerh ile satış söz konusu yine olmaz. Bu nedenle borcun ifası gerekir. Bu borcunda ödendiğine dair yazı ile tapu müdürlüğüne başvurmanız gerekecektir ve bu durumda zaman uzar gider.

Konut kredisi ile alınan evlere karşılık olarak verilen teminat olan konut ipotekleri borcun ödenmemesi halinde konut sahibine olumsuz yansır. Mevcut borcun ifası için banka kişinin evini satışa konu eder. Bu satış ile borç kapatılır. Rehin işlemi tüzel kişiliklerde de tesis ediliyor. İpotek söz konusu olan evlerin satışları söz konusu olabiliyor. Fakat bu alıcı için büyük sorun olabilir. Banka kredilerine istinaden bazı konutların üzerine birden fazla ipotek söz konusu olabiliyor. Bu durumda birinci ipoteği koyan öncelikli, son ipoteği koyan ise en son öncelik sahibi söz konusu oluyor. İpotekli ev alımında alacak kişi peşin ödeme yapacaksa borcun kapatımı ile ipoteğin kaldırılması söz konusu olabilir. Bunun için bankalarda güvence yazıları ile ödeme söz konusu. Fakat bu durum alıcılarda şüpheli bulunduğundan çoğu zaman gerçekleşmiyor. Bu anlamda ev alırken yaptığımız hatalar ön plana çıkabiliyor.

Emlak sektöründe çok aranılan kelimeler içerisinde olan tapu ipoteği kaldırma işlemi aslında çok zor bir işlem değil. Fakat duruma göre biraz zaman alabiliyor. Fakat tüketiciler genelde bu işlemi tapu ile ilgili satış söz konusu olduğunda yapmak istemektedir. Bu durum karşısında zaman gider. Bu zaman alıcı ve satıcı arasında sorun teşkil edebilir ve satış oluşmayabilir. Hızlı işlemler yapmak için atılması gerekenler vardır. Bu durumun önüne geçilmesi için öncelikle borcun bitimi sorası ilgili başvuru adımlarını atmak olacaktır. Hali hazırdaki rehin kaldırılmış durumdaki tapuların devir işlemleri de çok hızlı olacaktır.

Kısaca Borcu Biten Evin İpoteğinin Kaldırılması

Kısaca değinecek olursak konut kredisi alımında ipotek koyma ücreti alan bankalar bu sürenin sonunda borcun bitmesi ile ipotek kaldırma ücreti istemektedir. Bu işlem için ilgili bankaya başvurmanız, bu masrafı ödemeniz sonrasında banka size ipotek fekki yazısı verecektir. Bu ipoteğin kaldırılmasında anahtar bir yazıdır. Bu yazı ile ilgili tapu müdürlüğüne başvurmanız yeterli olacaktır. Fakat bazı kayıtlarda yaşanılan sorunlar, aksaklıklar nedeni ile tapulardan ipotek kaldırılamayabilir. Bu durumda yapmanız gereken husus dava açmaktır. Sulh Hukuk Mahkemesine yapacağınız yazılı başvuru ile davanız açılabilir.

Kategoriler Emlak, Konut Kredisi
emlak vadisi

Konut kredisi kullanan vatandaşlar, daha sonradan konut ipotek kaldırma işlemlerini yürüterek ilgili konut üzerindeki tüm haklara sahip olacaktır. Söz konusu ipoteği kaldırmak için öncelikle kredi borcunun tümüyle sona ermiş olması gerekiyor. Devam eden bir konut kredisi borcu olduğu zaman ipotek kaldırma işlemi yapılamıyor.

İşlemler için öncelikle bankaya müracaat ederek bir dilekçe yazmanız gerekiyor. İpotek fek yazısı adını verdiğimiz bu dilekçe, banka tarafından online ortamdan tapuya gönderilir. Sonraki aşamada tapuya bir harç ücretinin ödenmesi gerekecektir. İlgili harç ücretini ödedikten sonra konut üzerindeki ipoteğin kaldırılmasına dair inceleme başlatılır.

Konut Kredisinde Neden İpotek Uygulanır?

Konut kredileri, miktar olarak diğer kredi türlerine göre oldukça yüksek tutara sahiptir. Bu süreçte bankalar, kendini garanti altına almak için ipotek işlemlerini uygular. Kredi başvurularını yaptığınız andan itibaren başlamak üzere, borcun tamamı geri ödenene kadar ilgili konut üzerine ipotek getirilir.

Borcun tamamı geri ödenene kadar konut üzerindeki ipotek kalkmaz ve eviniz bir anlamda bankada rehin tutulur. Şayet borcun geri ödemesinde herhangi bir aksaklık görülürse, bankalar ilgili konut hakkında satış kararı çıkararak borcu geri alır. İpotek sürecinde söz konusu konut üzerinden satış yapmanız ya da tapu ile ilgili olarak herhangi bir devir işlemi yapmanız mümkün olmayacaktır.

Konut İpoteğini Kaldırmak İçin Gerekli Evraklar

Konut kredilerinde ipotek kaldırma işlemleri online ortama taşındığı günden bu yana, evrak işlemleri de online olarak kolayca yürütülebiliyor.

Bankaya müracaat ederek başlatacağınız ipotek kaldırma işlemlerinde sizlere şu evraklar gerekecektir:

  • Borcun kapandığına dair yazı
  • Harç ücretinin ödendiğine dair fatura

Yukarıda adı geçen evraklar, Tapu Sicili Tüzüğünün maddesi gereğince bankalar tarafından tapuya ulaştırılır. Söz konusu harç ücretini ödedikten sonra ilgili ödeme bilgilerini bankaya ulaştırabilirsiniz. Sonrasında konut ipotek kaldırma dilekçesi talebinizin ardından bankanın çıkaracağı borç yoktur yazısı, doğrudan tapuya ulaştırılır.

Konut İpotek Kaldırma Ücreti Ne Kadar?

Konut kredisi ile aldığınız konut hakkında ipotek kaldırma işlemi yürüttüğünüz zaman, belirli ücretleri yasal olarak ödemeniz istenir. Söz konusu ücretler her yıl yeni baştan güncellenir. Bu ücret Tapu ve Kadastro harçları üzerinden hesaplanıyor. yılı verileri baz alındığı zaman, ilgili ipotek kaldırma ücretinin 37,5 TL olduğunu görüyoruz.

Bu ücreti bankaya yatırdığınız zaman, sizlere bir fek yazısı verilir. Bu yazı, borcun tamamının kapandığına dair ilişiği sizlere belirtir. İlgili kanun maddelerine göre kişilerden güncel olarak alınabilecek tek ücret 37,5 TL harç ücretidir. Bankanız bunun haricinde sizlerden bir ücret talep ediyorsa, yasal olarak bu ücreti ödememe hakkınız bulunuyor. Belirlenen harç kaldırma ücretini doğrudan banka şubelerinden ödeyebilirsiniz.

Bunun haricinde internet bankacılığı yoluyla da harç ücretlerini ödemek mümkündür. Ödeme için hangi kanalı tercih ederseniz edin, mutlaka söz konusu makbuzları temin etmeniz gerekiyor. Online harç ödemelerinde makbuzu mail yoluyla temin edebiliyorsunuz.

Konut İpoteği Ne Kadar Sürede Kaldırılır?

Konut ipoteklerini kaldırmak için yasal olarak işleyen belirli süreler vardır. Bankaya ipotek kaldırmak için başvurduğunuz zaman, aynı gün içerisinde ya da tekrar eden iş günü içerisinde ilgili belgeler tapuya ulaştırılır. İlgili belgeler tapuya teslim edildiği zaman konut ipotek kaldırma süresi işlemeye başlar. İlgili evraklar tapuya ulaştıktan sonra ortalama olarak hafta kadar ipotek kaldırma işlemleri sürecektir.

Tapularda işlemler minimum birkaç hafta sürer ve gerekli incelemelerin ardından ipotek kaldırma kararı çıkar. Tapuda ipotek işlemleriyle ilgili olarak başvuran herkesin dosyası belirli bir sıraya koyulacaktır. Sırasıyla evraklar incelenir ve sahip olduğunuz konut hakkındaki nihai ipotek kararı belirlenir.

İpotekli Ev Satılabilir mi?

Konut kredisi ile alınan evlerde, ipotek bitene kadar tüm yasal haklar bankaya aittir. Bu süreçte ilgili satış işlemlerini doğrudan yürütmek mümkün olmuyor. Ancak bu süreçte belirli şartlarla ipotekli evi satmak mümkündür. Bu durumda öncelikle evi satın almak isteyen kişiyle anlaşmanız gerekiyor. Söz konusu kişi, evin ilgili satış bedelini bankaya öder ve krediyi çeken kişiye ait borcu sonlandırır.

Yani bir anlamda krediyi çeken kişiye ait olan borcu teslim almış olur. Toplam kredi borcu ödendiği zaman ilgili ipotek kaldırılır ve tapu el değiştirir. Ancak evi yeni alacak kişinin direkt olarak tüm borcu bankaya ödemesi gerekiyor. Zira ipotek kaldırma işlemleri için bankalar borcun tamamının ödenmesini isteyecektir.

Konut Kredisi Şartları Nelerdir?

Konut kredilerine başvurmak isteyen kişilerde en dikkat edilen iki nokta, gelir durumu ve kredi sicilidir. Konut kredileri miktar olarak yüksek olduğu için, gelir durumunuzun aylık vadeleri karşılayacak düzeyde olması gerekiyor. Konut kredilerindeki aylık vade tutarlarının ortalama olarak bin TL civarında olduğunu görüyoruz. Gelirinizin buna uygun olarak bu tutarların belirli seviyede üzerinde olması gerekiyor. Öte yandan kredi notu düşük olan, kara listede olan ya da devam eden bir banka borcu bulunan kişilerin konut kredisi kullanabilmesi mümkün olmuyor.

Konut Kredilerinde Gerekli Evraklar Nelerdir?

Konut kredilerinde yasal olarak kişilerin bankaya teslim etmesi gereken bazı evraklar vardır. Başvuru ile beraber tüm evrakların hazırlanıp şubelere iletilmesi gerekiyor.

Bu evraklar tüm bankalarda şu şekildedir:

  • Nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport
  • Maaş bordrosu
  • Eve dair tapu fotokopisi
  • Ekspertiz raporu
  • Serbest meslek çalışanları için iş yerinden alınan çalışma belgesi
  • Başvuru formu

Yukarıda adı geçen belgeleri, başvuru öncesinde hazırlamaya başladığınız zaman süreci daha da hızlandırabilirsiniz. Özellikle sürecin daha hızlı işlemesi adına online olarak ön başvuruları deneyebilirsiniz. Ön başvurularla birlikte konut kredilerine uygunluk durumunuzu görebilirsiniz. Gelir durumunuz ve kredi siciliniz yeterli durumdaysa bankalar sizleri doğrudan şubeye davet eder.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir