mini paraşüt yapımı / Oyuncak Paraşüt Yapmanın 3 Yolu - Çocuklar İçin El İşi

Mini Paraşüt Yapımı

mini paraşüt yapımı

Oyuncak Paraşüt Nasıl Yapılır

Paraşütler, yerçekimi ve hava direnci hakkında bilgi edinmenin harika bir yoludur. Ayrıca, özellikle farklı ağırlık ve boyutlarla denemeye başladığınızda, zaman geçirmenin harika bir yoludur. Basit bir paraşüt yapmayı zaten biliyorsanız, bunun yerine neden daha büyük, daha gelişmiş bir paraşüt denemiyorsunuz?

Adımlar

Yöntem birarasında 3:Basit Bir Paraşüt Yapmak

  1. Oyuncak Paraşüt Yapın 1. Adım başlıklı resim

    bir Bir peçete alın veya plastik bir torbadan bir kare kesin. Peçete kullanacaksanız, büyük, akşam yemeği büyüklüğünde bir peçete seçin. Bir kağıt havlu da işe yarayabilir.
  2. 2 Her köşeyi bir bantla kapatın. Peçeteyi ters çevirin ve her köşenin arkasını da kapatın. Bu, bir sonraki adım için köşeleri güzel ve güçlü hale getirecektir.
  3. 3 Her köşeye bir delgeç ile bir delik açın. Yalnızca bantlı bölgeyi deldiğinizden emin olun, aksi takdirde peçete yırtılır.
    • Deliciniz yoksa, bunun yerine her köşeye küçük bir yarık açın.


  4. 4 Dört parça ipi kesin. Her parçanın karenizle aynı uzunlukta olması gerekir. Örneğin, kareniz her iki tarafta 8 inç (20 santimetre) ise, dizeleriniz 8 inç (20 santimetre) uzunluğunda olmalıdır.
  5. 5 İpleri deliklerden geçirin ve bağlayın. İlk ipinizi alın ve ucunu bir delikten geçirin. Sonunu indirin ve ipin geri kalanına bağlayın. Bunu diğer dizeler ve köşeler için yapın.
  6. 6 Dizeleri bir düğmeden geçirin. İçinde dört delik olan bir düğme bulun. Her dizinin diğer ucunu her delikten geçirin. İpleri düğmenin altındaki büyük bir düğüm halinde birbirine bağlayın.
    • İpleri bir ataş, tılsım veya küçük bir yıkayıcıya da bağlayabilirsiniz.
    • Lego veya plastik bir asker gibi küçük bir oyuncağınız varsa, ilmek yapmak için her iki taraftaki iki ipi birbirine bağlayın.
  7. 7 Paraşütü at. Paraşütü düğmesinden tutun, ardından yukarı doğru fırlatın. İzin verilirse, bir masa veya sandalyeye çıkın ve tekrar deneyin! Bu, paraşüte düşmesi için daha fazla zaman verecektir!
    • Küçük bir oyuncak için ilmek yaptıysanız, ilmekleri önce oyuncağın kollarının altına kaydırın.
    İlan

Yöntem 2arasında 3:Oyuncak Asker İçin Paraşüt Yapmak

  1. bir Plastik bir torbadan büyük bir kare kesin. Kareyi her iki tarafta en az 8 inç (20 santimetre) yapın.
    • Bu paraşüt yalnızca 2,5 ila 5 santimetre uzunluğundaki küçük oyuncaklarda işe yarar. Harika oyuncaklar arasında oyuncak askerler ve Lego erkekler bulunur. Oyuncak bebekler ve ayılar üzerinde işe yaramayacak.
  2. 2 Karenin her köşesine bir düğüm atın. Bu dizelerin açık kalmasına yardımcı olacaktır. İşiniz bittiğinde kareyi bir kenara koyun.
  3. 3 İki uzun ipi kesin. Her bir ip parçası, karenizin iki katı uzunluğunda olmalıdır. Örneğin, kareniz her iki tarafta 8 inç (20 santimetre) ise, dizeler 16 inç (40 santimetre) uzunluğunda olmalıdır.
    • İplik, misina, nakış ipi ve hatta iplik kullanabilirsiniz!
  4. 4 Her ipin ucunu karenin her köşesine bağlayın. İlk ipinizi alın ve her bir ucu karenin üstündeki bir köşeye bağlayın. İkinci ipinizi alın ve her bir ucu alttaki köşelere bağlayın.
    • İpleri düğümlerin arkasından bağladığınızdan emin olun, böylece kaymasınlar.
  5. 5 Küçük bir oyuncağı ilmeklerden geçirin. Oyuncak asker veya Lego adam gibi küçük, plastik bir figür bulun. Sol halkayı sol kolun altına ve sağ halkayı sağ kolun altına kaydırın. İpler yerinde kalmazsa, üzerlerine bir parça bant yapıştırın.
    • Oyuncak, 1 ila 2 inç (2,5 ila 5 santimetre) uzunluğunda olmalıdır. Çok büyük veya ağırsa paraşüt işe yaramaz.
  6. 6 Paraşütü at. Paraşütü oyuncağın yanında tutun, yukarı doğru fırlatın ve aşağı süzülmesini izleyin! İzin verilirse, bir sandalyeye veya merdivene çıkın ve tekrar deneyin. Bu, paraşüte düşmesi için daha fazla zaman verecektir. İlan

Yöntem 3arasında 3:Büyük Paraşüt Yapmak

  1. bir Ucuz, plastik bir masa örtüsünden 24 inç (61 santimetre) bir kare kesin. İnce tür olduğundan emin olun; Arkasında keçe kaplama bulunan tür bu proje için çok kalın olacaktır. Ucuz, plastik bir masa örtüsü bulamazsanız, bunun yerine büyük bir çöp torbası kullanın.
    • Bu paraşüt, Star Wars aksiyon figürleri gibi 3 ila 4 inç (7,6 ila 10 santimetre) uzunluğundaki aksiyon figürleri üzerinde çalışacak.
  2. 2 Her köşeden 5 inç (13 santimetre) bir kare kesin. Dikdörtgen yapmak için kareyi ikiye katlayın, ardından kare yapmak için tekrar ikiye katlayın. Dört köşenin de gevşek olduğu (birleşmemiş) köşeye 5 inçlik (13 santimetre) bir kare çizin. Dört katmandan geçerek kareyi kesin ve ardından kareyi açın. Artı işaretine benzeyen bir şeye sahip olacaksınız.
  3. 3 Kesik köşeleri alt nokta boyunca birbirine bantlayın. 5 inçlik (13 santimetre) kareyi kestiğiniz ilk köşeye gidin. Kareyi kapatmak için kenarları birbirine doğru itin. Alt kenarın yarısına kadar 2 inçlik (5 santimetre) bir bant parçası yerleştirin. Bandın alt yarısını masa örtüsünün kenarında asılı bırakın.
    • Kalan üç köşe için bunu yapın.
  4. 4 Masa örtüsünü ters çevirin ve bant parçalarını arkaya katlayın. Masa örtüsü koyunu çevirin. Yine de altından çıkan bant parçalarını görmelisiniz. Her bir bant parçasını masa örtüsünün kenarından katlayın. Şimdi köşeler her iki tarafa da bantlandı.
    • Her köşesinde yarıklı çanta veya sepete benzeyen bir şeye sahip olacaksınız. Bu yarıkları bantlamayın!
  5. 5 İki uzun ipi kesin ve her iki ucunda bir işaret yapın. Kroşe ipi, ince iplik veya uçurtma ipi gibi ince kordonlar bulun. İki adet 30 inçlik (76 santimetre) parça kesin. Her bir uçtan 1 inç (2,5 santimetre) uzakta, her dizide bir nokta yapmak için bir işaretçi kullanın.
    • Her dizide, her biri için bir tane olmak üzere iki noktaya ihtiyacınız olacak. Bunlar bir sonraki adım için kılavuzlarınız olacak.
  6. 6 İlk ipinizin ucunu bantlanmış köşelerden birine bantlayın. İlk ipinizi alın ve ucunu bantladığınız köşelerden birinin üzerine yerleştirin. İşareti masa örtüsünün kenarıyla hizalayın, ardından üzerine bir bant şeridi yerleştirin. Bandın üstünden bakan yaklaşık 1 santimetre uzunluğunda bir ipiniz olacak.
    • Bandı yatay tutun; paraşütün kenarından sarkmasına izin vermeyin.
  7. 7 İpin sonunu bantlayın. İpin gevşek ucunu bandın üzerinden masa örtüsünün kenarına doğru katlayın. Sabitlemek için üzerine başka bir bant parçası yerleştirin.
  8. 8 İpin diğer ucunu bir sonraki köşeye bantlayın. Öncekiyle aynı tekniği kullanın. İşiniz bittiğinde, diğer ipi de aynı şekilde bantlayın. İşiniz bittiğinde, paraşütünüzden sarkan iki halka olacak.
  9. 9 Her ilmeğin ortasına bir düğüm atın. Parmağınızı ilk döngüden geçirin ve ortasını bulmak için paraşütten uzağa doğru çekin. Parmağınızın hemen üstündeki halkaya bir düğüm atın. Döngü, düğümün her iki tarafında eşit miktarda ip içermelidir.
    • Diğer döngü için bu adımı tekrarlayın.
    • Düğüm ile ipin ortası arasında biraz boşluk bırakın. Bunun içinden elastik besleyebilmek istiyorsunuz.
  10. 10 Mini halkaları bir aksiyon figürünün kolları üzerinden kaydırın. Halkalar çok küçükse, şekil için bir koşum takımı yapmak için mini lastik bantları birbirine bağlayabilirsiniz. Her şeyi bir arada tutmak için şeklin ve ipin üzerine bir bant şeridi de yerleştirebilirsiniz. İlan

Topluluk Soru-Cevap

Arama Yeni Soru Ekle
  • Soru Paraşütüm yüzmezse ne yapmalıyım? Paraşüte takmak için daha hafif bir nesne kullanmayı deneyin. Veya daha büyük bir kanopi kullanabilirsiniz.
  • Soru Paraşütü ne kadar yükseğe bırakabilirim? Elinizi başınızın üstünde tutmak yeterli olacaktır. Eğer onu ikinci kattaki bir balkondan indirebilirseniz, paraşüt daha da yüzer. Balkonun altında kimsenin olmadığından ve tekrar paraşüte çıkabileceğinizden emin olun.
  • Soru Paraşütteki alçalma oranını ne belirler? Paraşütün farklı hızlarda düşmesini sağlayan iki ana değişken vardır: 1) Paraşüte bağladığınız nesnenin kütlesi (daha fazla kütle = nesneye etki eden daha fazla yerçekimi kuvveti), paraşütün farklı hızlarda düşmesine neden olur. 2) Kanopinin boyutu, düşme hızında büyük bir fark yaratabilir, örneğin daha büyük bir kanopi hapsinin hava direnci paraşütün daha yavaş düşmesini ve daha etkili olmasını sağlar.
  • Soru Oyuncak paraşütümün ters dönmesini nasıl önleyebilirim? Hava direncinin içeride birikmemesi için paraşütün ortasında bir daire kesip ters çevirmelisiniz.
  • Soru Bu parşömen bir yumurta damlası projesi için iyi bir fikir olacak mı? Yumurta paraşüt için çok ağır olabilir. Daha büyük bir tane yapmayı deneyin ve deneyin. Paraşüt yumurtayı kurtarmayabilir ama yavaşlatabilir.
  • Soru Plastik poşetim yoksa ne yapabilirim? Peçete veya kağıt mendil kullanabilirsiniz. Bu işe yarardı, ancak uyarılmalılar, çok dayanıklı değiller. Plastik poşetlerin gelmesi kolaydır. Yerel bakkalınız veya bodega büyük olasılıkla size ücretsiz bir tane verecektir.
  • Soru Üzerine oyuncak araba takabilir miyim? Deneyebilirsin ama işe yaramayabilir. Çoğu oyuncak araba böyle bir paraşüt için çok ağır olacaktır. Ancak YOu daha büyük bir paraşüt yapmayı deneyebilirsin.
  • Soru Masa örtüsü paraşüt suya girebilir mi? Paraşüt plastik malzemeden yapılmışsa suya dayanıklı olmalıdır. Kağıt havlu veya peçete gibi emici bir malzemeden yapılmışsa, su emilecek ve paraşüt muhtemelen yeniden kullanılamayacaktır.
  • Soru Oyuncak paraşüt ağırlığı olduğu halde çok hafif ve düşerse ne yapmalıyım? Tavsiyem paraşütünüzü biraz daha büyütmeniz; ayrıca, paraşütünüzü daha yüksek bir alandan düşürmeyi deneyin.
  • Soru İpli bir bebeği paraşüte nasıl bağlarım? Bebeğin beline bir uzunlukta iplik veya ip bağlayabilir misin?

Popüler Konular

Federer, Zverev'in Rogers Cup şampiyonluğuna ulaşmasıyla sakatlık endişelerine yol açtı

Tenis

Federer, Zverev'in Rogers Cup şampiyonluğuna ulaşmasıyla sakatlık endişelerine yol açtı

Alexander Zverev, Rogers Cup'ı kazanmak için harika oynadı, ancak Roger Federer için bir sakatlık endişesi var gibi görünüyordu.



'Tilki ve Tazı' Nasıl Yayınlanır: Aile İzleme Rehberiniz

Yayın Akışı

'Tilki ve Tazı' Nasıl Yayınlanır: Aile İzleme Rehberiniz

'The Fox and the Hound' çevrimiçi akışı için rehberiniz - basit akış bilgileri, oyuncular ve karakterler ve nasıl alındığı dahil.



Ahşap Bir Çitten Küf ve Yosun Nasıl Giderilir

Çit Onarımları

Ahşap Bir Çitten Küf ve Yosun Nasıl Giderilir

Ahşap Bir Çitten Küf ve Yosun Nasıl Kaldırılır. Zamanla tahta çitler yosun ve küfle kaplanabilir. Büyüme genellikle gölgeli, nemli yerlerde meydana gelir. Algleri temizlemenin ve bir çitten küflendirmenin birkaç yolu vardır

Airsoft Nasıl Yapılır

Sahte Dövüş Oyunları

Airsoft Nasıl Yapılır

Airsoft, birçok kişinin katıldığı eğlenceli ve aktif bir askeri simülasyon sporudur. Paintball'a çok benzer, ancak küçük plastik topaklar mermi olarak kullanılır ve silahlar gerçek ateşli silahları simüle etmek içindir. Paranı biriktir. Bu



Süper Scribblenauts'ta Seviye Nasıl Tamamlanır

Çoklu Platform Oyunları

Süper Scribblenauts'ta Seviye Nasıl Tamamlanır

Scribblenauts, yaratıcılık ve seviyeleri geçmenin veya tamamlamanın hayali yollarıyla dolu bir oyundur. Binlerce olasılığı kullanarak, her zaman kullanılacak bir şey vardır. Verilen ipucuna bakın: 'Üvey kardeşlerin arkadaş olmasına yardım edin! Onların

Paraşüt nasıl yapılır? İnsanların kuşlar gibi havada süzülmesini sağlayan bu güzel araç nasıl yapılıyor, biliyor musunuz? Haydi birlikte öğrenelim.

İlk olarak ’lü yılların sonunda kullanılmaya başlanan paraşüt, günümüzde uçuşlarda güvenlik amacıyla da sıklıkla kullanılmaktadır. Paraşütün nasıl çalıştığını anlamak için minyatür paraşüt yapabileceğiniz gibi, evde yapacağınız paraşüt güvenli olmayacağı için denenemez.

Paraşüt ne zaman icat edildi?

Paraşüt yaratma fikri eski Çin dönemine kadar uzanır. İlk olarak Fransa”da yılında, Louis-Sabestian Lenomand paraşütü denemiş. Lenomand, omuzlarına birer adet bir çeşit şemsiye bağlayıp, bir ağaçtan atlayarak ilk deneyimini yapmış.

Fransız Andre-Jack-ques Garnerin ise, bin metre yükseklikteki bir balondan atlayarak, paraşüt denemelerini daha üst seviyeye çıkarmış. Bu paraşüt denemesi de şemsiye şeklinde olup, çapı yedi metre ve ketenden yapılmış. Garnerin, daha sonra birçok gösteri atlayışı yapmış, hatta bir keresinde yılında İngiltere”de metreden atlamış.

Paraşütle uçaktan ilk atlayışı gerçekleştiren ise, yılında, ABD Kara Kuvvetleri”nden Yüzbaşı Albert Berry olmuş.

Minyatür Paraşüt Yapımı

Minyatür ya da maket paraşüt yapabilmek için naylon ve ip kullanmak gerekiyor. Malzeme listesi şöyle:

X 50 ya da X gibi kare şeklinde naylon,
-Sağlam bir ip,

parasut-yapma

Sekizgen oluşturmak için basit bir örnek.

  1. Kare naylonu köşelerinden düz bir cetvel ile birleştirerek, naylonun orta noktasını bul. (Karenin içerisine bir X harfi çizmek gibi düşün. Daha sonra bir + işareti yaparak, işini kolaylaştırabilirsin.)
  2. Tüm köşelerden eşit uzunlukta parçalar keserek, bir sekizgen elde et. (Kırmızı kenarların uzunluğu ile mavi kenarların uzunluğu eşit olmalı. Kırmızı ve mavi çizgilerin dışını kes. )
  3. Sekizgenin tüm kenarlarını bant ile yapıştırarak, sağlamlaştır.
  4. 50’şer santimetre uzunluğunda, 8 tane ip kes.
  5. Sekizgenin her köşesine bir tane ip bağla.
  6. Sekizgenin, daha önce bulduğun orta noktasından tut ve diğer elinle de bağladığın 8 ipi düzelterek çek. İplerin ucunu birleştir ve birleştiği noktayı cıvata ile sağlamlaştır. (Bunu yapmanın sebebi, tüm iplerin ağırlık noktalarının aynı noktada birleşmesi.)

İşte oldu! Şimdi paraşütüne ağırlıklar bağlayarak, yüksekten aşağı bırakmayı deneyebilirsin. Ancak çok ağır eşyalar bağlamamaya ve çok yüksekten bırakmamaya dikkat et. İlk denemeler için küçük bir kalemkutu ya da küçük bir oyuncak kullanabilirsin.

Eğer nasıl yapıldığını anlamadıysan, farklı bir yapılış türünü video ile izleyebilirsin!

Paraşüt Nasıl Yapılır Video

Scientific Educational Studies Received: 10/10/ Bilimsel Eğitim Araştırmaları Accepted: 09/12/ funduszeue.info DOI: /ses OKUL ÖNCESİ DÖNEME YÖNELİK BİR STEM ETKİNLİĞİ: PARAŞÜT TASARLAMA Kadir BİLEN*, Ayşegül ERGÜN**, Vildan ŞİMŞEK*** Özet STEM; fen, teknoloji, mühendislik ve matematik disiplinlerini kapsayan bir eğitim yaklaşımı olmakla beraber, okul öncesi çağdan yükseköğrenime kadar her seviyeye hitap etmektedir. Bu çalışmada aylık okul öncesi çocukları için yapılandırmacı yaklaşımın 5E modeline göre hazırlanan STEM etkinlikleri, eğitim-öğretim yılında 22 okul öncesi çocuğa uygulanmıştır. Araştırmada nitel araştırma modellerinden durum çalışması kullanılmıştır. STEM etkinlikleri esnasında Shaw () tarafından yazılan Cipteki Koyunlar (Sheep in a Jeep) hikaye kitabından yararlanılmıştır. Etkinlikler aracılığıyla çocukların, STEM’i oluşturan disiplinlerden her birine ilişkin belli kazanımları edinmeleri amaçlanmıştır. Bu kazanımlar, fen disiplini için, kuvvet, hareket, yerçekimi ve sürtünme gibi kavramların anlaşılması; matematik disiplini için, süre ve sıralama kavramlarının anlaşılması; teknoloji disiplini için uygun malzemelerin seçilip kullanılarak bir paraşüt tasarlanması ve mühendislik disiplini için tasarlanacak ürünün taslak çiziminin yapılarak tasarlanması şeklindedir. Etkinlikler esnasında çocukların yüzyıl becerileri olarak adlandırılan problem çözme, işbirliği, iletişim kurma ve yaratıcı düşünme becerilerini kullandıkları gözlemlenmiştir. Sonuç olarak erken çocukluk döneminde, çalışmada geliştirilen etkinliklerin etkili bir şekilde kullanılabileceği görüldüğünden bu dönemde STEM eğitimine yer verilmesinin gerekliliği vurgulanmıştır. Anahtar kelimeler: STEM eğitimi, okul öncesi eğitim, 5E öğrenme modeli, paraşüt tasarlama. A STEM ACTIVITY FOR PRESCHOOL EDUCATION: DESIGN A PARACHUTE Abstract STEM is an educational approach including the disciplines of science, technology, engineering and mathematical and can be implemented at all stages from pre-school to higher education. This study describes a STEM activity designed to the 5E model of the constructivist approach for preschool children aged months. The study group consisted of 22 preschool children in the academic year. The research was designed as a case study which is a qualitative research design. During the implementation of STEM, activity was used the Sheeps in a Jeep () storybook written by Shaw. Through the activity, it was aimed at acquiring *Prof. Dr., Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Antalya, TÜRKİYE, [email protected], Orcid id: ** Doç. Dr., Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Manisa, TÜRKİYE, [email protected], Orcid id: *** Yüksek Lisans Öğrencisi, MEB, Antalya, TÜRKİYE, [email protected], Orcid id: Kadir BİLEN, Ayşegül ERGÜN ve Vildan ŞİMŞEK students’ understanding some concepts related to each discipline of STEM fields. These concepts include power, motion, gravity, and friction in science and time in mathematics, and parachute design in technology and product design in engineering. Based on results obtained from this study, it was found that students used the skills of problem-solving, collaboration, communication, and creative thinking which are categorized as 21st-century skills. As a result, our results show that STEM activities can be used effectively in preschool education and we emphasize that STEM education should be included in the early childhood period. Keywords: STEM, preschool education, 5E instructional model, design a parachute. Scientific Educational Studies Volume 5 Issue 2 December GİRİŞ Çocuklar doğdukları andan itibaren tüm duyularını kullanarak dünyayı aktif olarak araştırır ve keşfederler. Yeni yürümeye başladıkları dönem ile okul öncesi dönemde ise çocuklar, oynadıkları oyunlarda bir şeylerin nasıl çalıştığını anlamak için yaptıkları birleştirme ve parçalama etkinliklerinde bilim insanlarının ve mühendislerin özelliklerini sergilerler (White, ). Okul öncesi dönemindeki çocuklar, doğaları gereği yaratıcıdırlar ve ellerini kullanarak farklı etkinlikler yapmaktan hoşlanırlar. Bu etkinliklere örnek olarak, bloklardan ve legolardan kuleler inşa etmek veya ayakkabı kutularından bebek yatağı yapmak verilebilir. Bu etkinlikler sayesinde okul öncesi dönemdeki her çocuğun, tasarım sürecini deneyimlediği söylenebilir. Ayrıca bu dönemdeki çocuklar, insanlara yardım etmek ve karşılaştıkları sorunları çözmek için doğal bir istek duyarlar. Bir problem çözmeye çalışan biriyle karşılaşan küçük çocuklar, akıllarındaki birçok fikirle o kişiye yardım etmek isterler (Davis, Cunningham ve Lachapelle, ). Mühendislerin de matematik ve fen bilimleri alanlarındaki bilgilerini, yaratıcılıkları ile bütünleştirerek günlük hayatı kolaylaştıran tasarımlar yaptıklarını düşünürsek; mühendisliğin okul öncesi dönemdeki çocuklar için doğal olarak ilgi çekici olduğunu söyleyebiliriz. Mühendisliği öğrenmek, bir şeylerin nasıl çalıştığını anlamayı, bir problemin çözümüne yönelik yeni şeyler tasarlamak için araştırma yapmayı ve bilgileri uygulamayı gerektirir. Küçük yaştaki çocukların özellikleri dikkate alındığında, mühendisliği öğrenmek için gereken etkinliklerde başarılı olabilecekleri ifade edilmektedir (Brophy, Klein, Portsmore ve Rogers, ). Okul öncesi dönemde çocukların mühendislikle tanışmaları ise sadece mühendislik disiplini aracılığıyla değil, STEM (fen, teknoloji, mühendislik, matematik) eğitimi yaklaşımı ile mümkündür (Bagiati ve Evangelou, ). STEM eğitimi, anaokulundan üniversiteye kadar tüm eğitim kademelerinde, ders içi ve ders dışı etkinlikler aracılığıyla fen, teknoloji, mühendislik ve matematik disiplinlerinin bütüncül olarak ele alındığı bir yaklaşımdır (Daugherty, ; Gonzales ve Kuenzi, ). Gerçekleştirilen araştırmalar STEM’in yüzyıl becerileriyle ilişkili olduğunu göstermektedir (Köse, Kurtuluş ve Bilen, ; Öner ve Özden Yılmaz, ). Okul öncesi dönemde uygulanan STEM eğitiminin, disiplinlerin bütünleşmesi yoluyla çocukların öğrendikleri fen kavramlarını daha iyi anlamaları, kavramlar arasındaki ilişkileri ve kavramların gerçek hayattaki uygulamalarını fark etmelerinde etkili olduğu belirtilmektedir (Bagiati ve Evangelou, ; English, ; Moomaw ve Davis, ). Örneğin madde ve kuvvet gibi fen kavramları yapılar inşa etme, su taşımak için sistemler oluşturma, rampalar üzerinden nesneleri yuvarlama ve kaydırma gibi Kadir BİLEN, Ayşegül ERGÜN ve Vildan ŞİMŞEK mühendislik tasarımları ile derse dahil edilebilir (McClure vd., ). Benzer şekilde matematik kavramları, iyi tasarlanmış eğlenceli teknolojiler ile desteklendiğinde daha iyi öğrenilebilir (Alade vd., ; Clements, ). Erken çocukluk dönemindeki STEM eğitimi sadece STEM’i oluşturan disiplinlere yönelik kavram, süreç ve becerilerin öğrenilmesiyle (Gonzalez ve Freyer, ) sınırlı kalmayıp çocukların sözcük bilgisi ve dil becerilerini (Moomaw ve Davis, ), yazma becerilerini desteklemekte ve okula olan ilgilerini de arttırmaktadır (Gonzalez ve Freyer, ). Erken çocukluk dönemindeki STEM eğitiminin, çocukların gelecekteki öğrenim hayatlarında matematik ve fen başarılarını olumlu etkileyeceği (Soylu, ) ve STEM kariyerlerine yönelik ilgilerini arttıracağı (Gonzalez ve Freyer,; Sullivan ve Bers, ) belirtilmektedir. Çocukların matematik ve fenin gerçek hayattaki uygulamalarını deneyimleyerek günlük hayatta nasıl kullanıldığını fark etmelerinde de erken çocukluk dönemindeki STEM eğitimi etkili bir yaklaşımdır (Gonzalez ve Freyer, ). Yapılan araştırmalar okul öncesi dönemde çocukların, mühendisliğe ilişkin kavram ve uygulamaları anlayabildiklerini ve bir problemin çözümü için ürün oluşturma, ürünü test etme ve gözden geçirme gibi mühendislik tasarım süreci basamaklarını uygulayabildiklerini göstermektedir (Akgündüz ve Akpınar, ; Başaran, ; Bagiati ve Evangelou, ; Dal, Bilen ve Köse, ; Davis ve diğ. ; Moomaw ve Davis, ; Park, Park ve Bates, ; Torres-Crespo, Kraatz ve Pallansch, ). Örneğin Akgündüz ve Akpınar (), sekiz hafta boyunca mühendislik tasarım döngüsü kullanarak gerçekleştirdikleri yedi STEM etkinliğinin, çocukların fen ve matematik kazanımlarını elde etmelerinde; yaratıcılık, eleştirel düşünme, işbirliği yapma ve iletişim kurma gibi yüzyıl becerilerinin gelişmesinde etkili olduğunu tespit etmişlerdir. Dal, Bilen ve Köse () gerçekleştirdikleri Bir Stem+a Etkinliği: Üç Küçük Domuz ve Marshmallow Evi adlı çalışmada, okul öncesi öğrencilerinin problem durumunu keşfedebildikleri, mühendis ve mühendisliğe ilişkin farkındalık kazandıkları sonucuna ulaşmıştır. Diğer bir araştırmada dört yaş çocuklarına yönelik mühendislik yaz kampının, çocukların oyunlar aracılığıyla mühendislik becerilerini kazanmalarında etkili olduğu sonucuna varılmıştır (Torres-Crespo vd., ). Bagiati ve Evangelou (), okul öncesi çocuklar için mühendisliği temele alarak geliştirdikleri ders planlarını öğretmenlerle işbirliği yaparak 16 hafta boyunca uyguladıkları araştırmada, okul öncesi dönem çocuklarının gelişimlerine uygun bir STEM programının hazırlanıp uygulanabileceği sonucuna varmışlardır. Başaran (), okul öncesi çocuklarıyla gerçekleştirdiği sınıf içi STEM etkinliklerinin, çocukların sosyal ürün ortaya koyma, takım çalışması yapma, iletişim becerileri ve bilişsel süreç becerileri ile mühendislik Scientific Educational Studies Volume 5 Issue 2 December becerileri üzerinde pozitif yönde kalıcı bir etki meydana getirdiğini tespit etmiştir. Bir diğer araştırmada, yaşları üç ile beş arasında değişen zihinsel gerilik, konuşma geriliği, davranış bozukluğu gibi çeşitli engelleri olan 14 çocukla STEM etkinlikleri gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak araştırmacılar, engelleri ne olursa olsun küçük çocukların STEM etkinliklerini yapmaya hazır ve istekli olduklarını ve etkinlikleri yapabildiklerini, matematik öğrendiklerini ve fen kavramlarını keşfettiklerini belirtmiştir (Moomaw ve Davis, ). Altı- yedi yaşındaki çocukların hacim kavramını, mühendislik tasarım uygulamaları aracılığıyla anlamalarını amaçlayan bir araştırmada, oyun tabanlı STEM etkinliği kapsamında gönüllü üç çocuk, kilden tekne tasarımı yapmıştır. Araştırma sonucunda çocukların farklı ölçütler kullanarak mühendislik problemlerini tanımlarken daha çok sezgisel davrandıkları, mühendislik problemlerine yönelik çözümlerinin ise gerçek hayattaki deneyimleriyle ilgili olduğu belirlenmiştir. Araştırmacılar, çocukların hacim kavramını, tasarım sürecindeki uygulamalar eşliğinde aşamalı olarak anladıkları sonucuna ulaşmıştır (Park vd., ). Sözü edilen araştırmaların sonuçları ve okul öncesi dönemde STEM eğitiminin faydaları göz önünde bulundurulduğunda, bu dönemdeki çocuklara yönelik etkinliklerin geliştirilmesi ve uygulanmasının önemli olduğu düşünülmektedir. Okul öncesi dönemde STEM eğitimi konulu araştırmalarda, çoğunlukla mühendislik ve diğer STEM disiplinlerinin öğrenilmesine odaklanıldığı (Bagiati ve Evangelou, ; Bagiati ve Evangelou, ; Torre-Crespovd., ) ayrıca mühendisliğin teknoloji ile entegrasyonunun ele alındığı (Alade vd., ; Clements, ; Sullivan ve Bers, ) görülmüştür. Erken çocukluk döneminde mühendislik tasarım sürecinin kullanılarak STEM etkinliklerinin gerçekleştirildiği araştırmalar (Akgündüz ve Akpınar, ; Anderson ve Meier, ; Dal vd., ; Moomaw ve Davis, ; Park vd., ) bulunmakla birlikte, sayıca yeterli olmadığı görülmüştür. Bazı araştırma sonuçlarında (Eroğlu ve Bektaş, ; Köse ve Ataş, ; Uğraş, ) öğretmenlerin STEM eğitimi kapsamında ders etkinlikleri tasarlamada zorlandıkları belirtilmektedir. Bu bağlamda araştırmada okul öncesi dönemindeki çocuklar için örnek bir STEM etkinliği geliştirilmesi ve uygulanması amaçlanmıştır. Geliştirilen STEM eğitimi etkinliğinin uygulanmasında yapılandırmacı yaklaşıma dayanan 5E öğrenme modeli kullanılmıştır. Bybee () tarafından geliştirilen 5E öğrenme modeli, STEM eğitiminde kullanıldığında, çocukların araştırma yapmaya olan meraklarını arttırmakta ve konuya odaklanmalarını sağlamaktadır. 5E öğrenme modeli, çocukların bilgiyi keşfetmelerine yardımcı olacak etkinliklerin uygulanmasına imkân tanıyan bir öğretim modelidir. Çocuklar, modelin her aşamasında etkinliğin içine dahil edilmekte ve böylelikle kendi kavramlarını yapılandırmaları teşvik edilmektedir (Dass, ). Bütün bu özellikleri göz Kadir BİLEN, Ayşegül ERGÜN ve Vildan ŞİMŞEK önünde bulundurulduğunda bu çalışmada, 5E öğrenme modeline dayalı olarak geliştirilip uygulanan etkinliklerin, okul öncesi dönem çocuklarında STEM farkındalığının oluşturulmasında etkili olacağı düşünülmüştür. YÖNTEM Bu çalışmada STEM eğitiminin okul öncesi dönemde uygulanabilirliğini incelemek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırma, nitel bir araştırma modeli olan durum çalışması şeklinde desenlenmiştir. Nitel araştırmaların amacı, betimleme ve anlamların derinliğini ortaya çıkarmaktır (Büyüköztürk vd., ). Durum çalışmalarında veriler farklı şekilde toplanabilir. Bu çalışmada veriler gözlem, gözlem notu, video ve kamera kayıtlarından elde edilmiştir. Çalışma Grubu Bu çalışma, eğitim öğretim yılı bahar döneminde Antalya ili Alanya ilçesinin devlete bağlı bir anaokulunda gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubu 65 aylık 22 çocuktan oluşmaktadır. Çocuklara yönelik cinsiyet ve ay dağılımı Tablo 1’de verilmiştir. Tablo 1. Çocukların aylara ve cinsiyetlerine göre dağılımı ay N % cinsiyet Kız 3 6 1 10 45,45 Erkek 2 9 1 12 54,55 Toplam 5 15 2 22 Etkinlik için bir haftalık eğitim akışı planlanmıştır. Uygulama aşamalarında gerçekleştirilen etkinlikler Tablo 2’de sunulmuştur. Tablo 2. Haftalık uygulama programı Günler Uygulama safhaları Giriş basamağında, çocukların motivasyonlarını arttırıp dikkatlerini çekmek için “Cipteki Koyunlar” hikayesi sesli okunmuş ve merak 1. Gün uyandıran sorulara yer verilmiştir. “İtme ve hareket” etkinliği yapılarak öğrencilerin hikayede geçen olaylardaki kuvvet ve hareket ilişkisi üzerinde düşünmeleri ve tartışmaları sağlanmıştır. Keşfetme basamağında, çocukların yerçekimi, kuvvet, hareket ve sürtünme kavramlarını keşfetmeleri için Isaac Newton ile ilgili video izletilerek drama çalışması yapılmıştır. Çocuklardan, sınıf içindeki 2.Gün malzemeleri yüksekten yere bırakarak gözlemlemeleri istenmiştir. İtme ve çekme oyunları, doku-duyu çalışmaları ve farklı zeminlerde arabanın hızını keşfetme etkinlikleri aracılığı ile çocukların, yerçekimi, kuvvet, hareket ve sürtünme kavramlarını keşfetmeleri sağlanmıştır. Scientific Educational Studies Volume 5 Issue 2 December Ayrıca yapılan etkinlikler esnasında Ek 2,3 ve 4’te verilen çalışma kağıtları kullanılmıştır. Açıklama basamağında, araştırmacı, keşfetme aşamasında yapılan etkinliklerdeki yerçekimi, kuvvet, hareket, sürtünme kuvveti kavramlarını, günlük hayattan örnekler vererek açıklamıştır. Öğrenci 3.Gün gruplarına dağıtılan Ek 5’teki çalışma kâğıdı, işbirlikli gruplarda yapılan etkinlik sonucuna göre doldurulmuş ve açıklanan kavramların somutlaştırılması sağlanmıştır. Derinleştirme basamağında, matematik kavramlarının öğrenilen fen kavramları ile entegrasyonunu sağlamak amacıyla kronometre ile süre hesabı yapma ve grafik oluşturma çalışması yapılmıştır. Mühendislik 4. Gün entegrasyonu için çocukların öğrendikleri bilgileri kullanarak hikayede anlatılan probleme yönelik bir tasarım yapmaları istenmiş ve hazırlanan materyaller kullanılarak çocukların aktif katılımı ile ürün tasarlamaları sağlanmıştır. Değerlendirme basamağında, çocuklar yaptıkları paraşütü deneyerek Ek 6’da verilen değerlendirme sayfasını doldurmuşlar; böylece öz 5.Gün değerlendirme yapılmıştır. Tasarlanan paraşütler araştırmacı tarafından da Ek 7’deki rubrik aracılığıyla değerlendirilmiştir. Bu çalışmada araştırmayı yapan, aynı zamanda sınıf öğretmeni yani uygulayıcının kendisidir. Bu nedenle etkinliğin her aşamasında çocuklarla birlikte etkinliğe katılarak gerekli rehberliği yapmıştır. ETKİNLİĞİN UYGULANMASI 5E öğrenme modeli basamakları kullanılarak hazırlanan STEM etkinlikleri, aşağıdaki basamaklar takip edilerek uygulanmıştır. 1. Gün Giriş: STEM uygulamasına Cipteki Koyunlar hikâyesinin projeksiyona yansıtılarak okunmasıyla başlanır. Hikâyenin projeksiyona yansıtılması dikkat çekici unsur olarak kullanılır. (Shaw () tarafından yazılan Cipteki Koyınlar hikâyesi Ek-1’de verilmiştir.) Hikâye sonunda problem durumu tartışılır. Hikâyede koyunların yardıma ihtiyacı olduğu ve onlara nasıl yardım edebileceğimiz konusunda çocukların düşünmesi istenir. Kuvvet, hareket ve yerçekimi kavramları hakkındaki bilgilerini test etmek için çocuklara hikâye tekrar okunurken kuvvet-hareket-yerçekimi ile ilgili bölümlerde el çırpmaları söylenir. Kadir BİLEN, Ayşegül ERGÜN ve Vildan ŞİMŞEK Resim 1. Giriş Aktivitesi İtme ve hareket etkinliği: Tahtaya itme ve hareket kavram kartları yapıştırılır ve çocuklara hikâyeden resimler gösterilerek, ‘’Burada hangi olay olmuştur?’’ sorusu yöneltilir.  Resim 1: Koyun cipi itiyor.  Resim 2: Cip tepeden aşağıya hareket ediyor.  Resim 3: Koyunlar cipten düşüyor.  Resim 4: Koyun tepeden aşağı yuvarlanıyor.  Resim 5: Koyunlar cip üzerinde gidiyor.  Resim 6: Cip kımıldamıyor.  Resim 7: Domuzlar cipi çıkarmaya çalışıyor.  Resim 8: Tekerlekler cipi ileri itiyor.  Resim 9: Cip ağaca doğru ilerliyor.  Resim Cip ağaca çarpıyor. Çocuklardan gelen cevaplar birlikte tartışılır. Günün devamında hikâyenin canlandırması yapılır. 2. Gün Keşfetme: Bu aşamada çocukların yerçekimi, kuvvet, hareket ve sürtünme kavramlarına yönelik bilgileri keşfetmesine fırsat verilir. Çocukların kavramlara ilişkin merak duygularından yola çıkılarak ilgili kavramlara yönelik keşfetme ve anlamlandırma etkinlikleri uygulanır. Okul öncesi dönem çocukları kitap ve internet araştırmaları yapmakta zorlanacağı için bu kavramların, günlük eğitim akışı içerisinde oyunlarla keşfedilmesi sağlanır. Ayrıca aile katılımı ile evde de araştırma yapmaları istenir. Bu konuda velilere bilgi mektubu gönderilebilir. Yerçekimi kavramını keşfetmeleri için, animasyon olması ve konuşma içermemesi açısından, okul öncesi dönem çocuklarına uygun olduğu düşünülen Isaac Newton videosu çocuklara (funduszeue.info?v=jwPc0kK9VHU) izletilir. İzlenilen Scientific Educational Studies Volume 5 Issue 2 December animasyondaki olay canlandırılarak çocukların Newton’u tanımaları sağlanır. Bu aşamada videonun kullanılmasının amacı, çocuklarda görsel imaj oluşturmak ve öğrenmenin kalıcılığını artırmaktır. Video izlendikten sonra çocuklara, Isaac Newton isimli bilim insanının yerçekimi kuvvetini keşfettiği bilgisi verilerek STEM ders planına, ele alınan konuyla ilgili bir bilim insanı tanıtma dâhil edilir. Çocuklara “Yerçekimi kuvveti olmasaydı neler olurdu?” sorusu yöneltilir. Çocukların soruya ilişkin düşüncelerini, resim ve drama gibi yaratıcı yollarla anlatmaları istenir. Resim 2. Keşfetme aktivitesi Çocuklarla sınıf içindeki malzemeleri yüksekten yere bırakarak yerçekimi çalışmaları yapılır. Peçete ve taş sandalyeden mindere bırakılarak hangisinin daha önce yere düştüğü gözlemlenir. Etkinliği, öğrencilerin sınıftan seçtiği farklı materyallerle de deneyimlemelerine fırsat verilir. Günlük akış içerisinde uygulanan her etkinlikte kuvvet, hareket, yerçekimi kavramları vurgulanmalıdır. Bahçe saatinde;  Bahçede yüksekten bırakılan cisimlerin (oyuncak, taş, yaprak vb) düşmesi gözlemlenir, çocukların da yaparak yaşayarak yerçekimi kuvvetinin varlığını deneyimlemeleri sağlanır. (yerçekimi)  Sınıf iki gruba ayrılarak uzun bir iple halat çekme yarışı yapılır. (kuvvet, hareket)  Farklı ağırlıktaki nesneleri (masa, sandalye gibi) itme, çekme, taşıma oyunları oynanır. Kuvvet, hareket, sürtünme kuvveti kavramlarının günlük eğitim akışı sürecinde farklı oyun ve etkinliklerle keşfedilmesi sağlanır. Öğrencilere yerçekimi ile ilgili çalışma yaprağı (Ek-2) dağıtılarak kavramların öğrenilmesi pekiştirilir. Kadir BİLEN, Ayşegül ERGÜN ve Vildan ŞİMŞEK Resim 3. Yerçekimini keşfetme etkinliği Oyunlar esnasında “Cipteki Koyunlar” hikâyesinde cipin tepeden aşağı düşmesinin nedeninin ne olduğu sorularak, çocukların yerçekimi kuvvetinin günlük hayattaki etkilerini, hikâyedeki olayla ilişkilendirerek keşfetmeleri sağlanır. Kuvvet, hareket ve sürtünme kuvveti kavramlarının günlük eğitim akışı sürecinde farklı oyun ve etkinliklerle keşfedilmesine fırsat verilir. Bu oyun ve etkinlikler esnasında hikâyedeki koyunların da cipi iterek hareket ettirmeye çalıştıkları hatırlatılır. İtme ve çekme oyunları ile kuvvetin etkisi keşfedilir. İlgili çalışma sayfası (Ek-3) ve teknoloji kullanımı ile bilgisayardan interaktif çalışma yapılır (Ek-4). Resim 4. Kuvveti keşfetme etkinlikleri Scientific Educational Studies Volume 5 Issue 2 December Çocukların sürtünme kuvvetini keşfetmeleri için gerekli ortam ve materyaller kullanılarak doku-duyu çalışmaları yapılır. Düz, pürüzlü, sert, yumuşak kavramlarının etkinlik esnasında kavranılması sağlanır. Resim 5. Doku-duyu çalışmaları Doku-duyu çalışmalarının ardından çocuklar, keçe, cam ve zımpara zeminlerden oluşan düzeneklerden oyuncak arabaları bırakarak arabaların hızlarını gözlemlerler. Etkinlik sırasında çocuklara sürtünme kuvvetinin etkisini keşfetmeleri için aşağıdaki sorular sorulur:  Araba hangi zeminde daha hızlı gidiyor?  Araba hangi zeminde daha uzun sürede gidiyor?  Arabanın yavaş gitmesine ne sebep oluyor?  Arabaları bıraktığımız zeminlerin farkı ne? Resim 6. Farklı yüzeylerde arabanın hızını keşfetme etkinliği Günün sonunda öğretmen, sınıfta kendisinin de katıldığı bir tartışma ortamı yaratarak çocukların keşfettikleri kavramlarla ilgili tartışmalarını sağlar. Kadir BİLEN, Ayşegül ERGÜN ve Vildan ŞİMŞEK 3. Gün Açıklama: Keşfetme aşamasında yapılan etkinliklerdeki yerçekimi, kuvvet, hareket, sürtünme kuvveti kavramlarının günlük hayattaki olaylarla bağlantısı etkinlikler üzerinden tartışılır, öğretmen bu kavramların öğretimini sağlar. Bir sonraki aşamada matematik entegrasyonu yapmak üzere planlanan kronometre kullanımının öğretimi de bu aşamada yapılır. Öğretmen tarafından hazırlanan çalışma kâğıdı (Ek-5) dağıtılarak konuların öğretimi pekiştirilir. (Çalışma kâğıdı, anlaşılır ve kolay uygulanabilir olması için resimli olarak hazırlanmıştır.) Okul öncesi dönemde standart ölçüm araçlarının anlaşılır hale getirilmesi için cm (santimetre ) gibi terimler yerine standart nesneler kullanılır. Boyumuzu ölçerken kullandığımız lego metreler buna örnektir. Ek 5’teki etkinlik sayfasında ise şekilli delgeçten çıkarılan, hepsi aynı ölçüde olan yaprakların, süreyi ifade ettiği çocuklara açıklanarak bir saniyenin bir yaprak süresi olduğu söylenir. Hazırlanan düzenekte kronometre kullanılarak oyuncak arabaların farklı zeminlerde ne kadar sürede yol aldığı ölçümü yapılır. Çocuklara, çalışma sayfasında ilgili zemine ait alana kronometrede çıkan sayı kadar yaprak yapıştırmaları söylenir. STEM uygulamalarının kazanımlarından biri de işbirliği ve grup çalışması olduğundan, bu etkinlik grup çalışması olarak tasarlanır. Etkinlikte bir çocuk arabayı zemine bırakırken bir diğer çocuk süre tutar, başka bir çocuk ise çalışma kâğıdında ilgili bölüme sayı kadar yaprak yapıştırır. Resim 7. İşbirliği ile ortak çalışma etkinliği 4. Gün Derinleşme: Matematik, teknoloji ve mühendislik entegrasyonunun yapıldığı bu aşamada, kronometrenin ne olduğu, nasıl kullanıldığı ve ne için kullanıldığı bir önceki aşamada açıklanmıştı. Çeşitli oyun etkinlikleriyle çocukların kronometre kullanımı denemeleri yapmalarına fırsat verilir. Scientific Educational Studies Volume 5 Issue 2 December Kronometre kullanımının öğrenilen kavramlar ile entegrasyonunu sağlamak amacıyla kronometre ile süre hesabı yapma ve grafik oluşturma çalışması yapılır. Resim 8. Süre hesaplama etkinliği Çocuklardan mühendislik entegrasyonu için öğrendikleri bilgileri kullanarak probleme yönelik bir tasarım yapmaları istenir. Tasarım aşamasına, çocuklara hikâyedeki olaylarla ilgili bazı sorular sorularak başlanır.  Koyunlar sıçradıklarında neden yere düşerler? Onları yere çeken nedir? (Yerçekimi)  ‘Cipteki Koyunlar’ hikâyesindeki koyunları düşerken ne yavaşlattı? (Sürtünme, evet, hayvanlar düşerken havaya sürtünüyor.)  Havadaki sürtünme yere düşen bir nesneyi yavaşlatır mı? (Evet) Çocuklardan, kendi koyunlarının yere daha yavaş düşmesini sağlayacak bir çözüm bulmaları ve bu çözüme ilişkin yapacakları tasarım hakkında aralarında konuşmaları (beyin fırtınası yapmaları) istenir. Çocuklar, Alanya bölgesinde gerek yamaç paraşütü gerekse parasailing denilen deniz paraşütlerini sıklıkla gördüklerinden hikâyedeki probleme yönelik yaptıkları tartışmanın ardından, öğretmenin de rehberliği ile paraşüt tasarlama çözümüne ulaşmışlardır. Çocuklara bir mühendis gibi çalışacakları söylenir ve çocuklardan önce bir paraşüt tasarımı çizmeleri istenir. Çocuklara yapacakları paraşütün, dayanıklı olma ve yere daha uzun sürede inme özelliklerine sahip olması gerektiği belirtilir ve tasarımlarında sınıfta bulunan çeşitli malzemeleri kullanabilecekleri söylenir. Kadir BİLEN, Ayşegül ERGÜN ve Vildan ŞİMŞEK Tasarım Süreci: Paraşüt yapımı görevi: Hikâyeden yola çıkarak koyunların düşüşünü yavaşlatacak bir paraşüt tasarlıyoruz. Tablo 3. Paraşüt tasarımı Amaç: Çocuklara basit bir paraşüt yaptırıyoruz. Ne biliyoruz? Paraşüt düşme hızını yavaşlatır. Bilinmesi gereken kavramlar Yer çekimi, sürtünme kuvveti, kuvvet- hareket ilişkisi Gerekli materyaller Poşet, folyo, kumaş, kâğıt, ip, bant, pamuk Paraşüt tasarımının çizimi yapılır. Günlük malzemelerden paraşüt öğretmenin de yardımıyla yapılır. Tasarım denenir. (Paraşütler uçurulur) Paraşütün düşme süresi kronometre ile ölçülür. Tasarım tekrar tasarlanabilir. NOT: Okul öncesi dönem çocuklarının gelişim özellikleri düşünülerek gerektiği yerde yardım edilerek süreç basit bir şekilde ele alınır. Resim 9. Paraşüt tasarımları Yapacakları paraşüt tasarımı için çocuklara masadaki çeşitli materyalleri kullanabilecekleri söylenir. Materyal seçerken kullanacakları malzemenin, koyunu yere daha yavaş indirecek özellikte olmasına dikkat etmeleri belirtilir. Çocuklara kronometre ile süre tutarak yaptıkları paraşütün yere düşme süresini hesaplayacakları ve ardından tasarımlarını yeniden düzenleyebilecekleri söylenir. Bilim insanlarının da sonuçtan emin olmak için aynı deneyi tekrar tekrar yaptıkları hatırlatılır. Scientific Educational Studies Volume 5 Issue 2 December 5. Gün Değerlendirme: Bu aşamada çocuklar yaptıkları paraşütü dener. Ardından yaptıkları paraşüte ilişkin olarak, değerlendirme sayfasını (Ek-6) doldurarak öz değerlendirme yapmaları sağlanır. Öğretmen de çocukların yapmış olduğu paraşütleri kullanılan malzeme, dayanıklılık ve yere inme süresine göre hazırladığı rubrikle (Ek-7) değerlendirir. Resim Yapılan paraşütleri test etme etkinliği SONUÇ ve TARTIŞMA Yapılan bu çalışmada, okul öncesi dönemde 5E öğrenme modeline dayalı olarak geliştirilen STEM etkinliklerinin kullanılması ve etkinliklerin uygulanabilirliği araştırılmıştır. Çalışmanın sonuçları, STEM etkinliklerinin çocukların ilgisini çektiğini ve çocuklar, yapılan etkinliklerin her aşamasına aktif olarak katıldıkları için etkinliklerin okul öncesi dönemde uygulanabileceğini göstermiştir. Ayrıca çocuklar, yaparak yaşayarak öğrendikleri ve ürün tasarladıkları için STEM etkinlikleri eğlenceli bir öğrenme Kadir BİLEN, Ayşegül ERGÜN ve Vildan ŞİMŞEK ortamı yaratılmasına da yardımcı olmuştur. Benzer olarak Günşen, Fazlıoğlu ve Bayır (), 5 yaş çocukları ile yaptıkları çalışmada, STEM uygulamaları ile çocukların yüzyıl becerilerinin geliştiği ve bilime karşı olumlu tutumlar geliştirdikleri sonucuna varmıştır. Yine Atik () STEM etkinliklerinin, 5 yaşındaki çocukların bilimsel süreç becerilerini olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşmıştır. Okul öncesi öğretim kurumlarında yürürlükte olan okul öncesi eğitim programı, çocukların gelişim özelliklerine uygun yaklaşımları ve bütünleşik öğretim programını merkeze alan oyun merkezli bir programdır (MEB, ). Programda, fen ve matematik merkezli öğrenme alanları ve etkinlikleri bulunurken teknoloji ve mühendislikle ilgili öğrenme alanları ve etkinliklerin fazla yer almadığı görülmüştür. Fakat öğretmenler çeşitli materyalleri kullanarak fen ve matematik disiplinlerini diğer disiplinlerle bütünleştirmede esnekliğe sahiptirler. Çalışmada gerçekleştirilen STEM etkinlikleri esnasında çocukların fen boyutunda yer alan yer çekimi ve sürtünme kuvveti kavramlarını çok kolay kavradıkları ancak matematik boyutunda yer alan süre kavramını daha zor kavradıkları gözlenmiştir. Buna rağmen kronometre gibi araçlar kullanmaya ilgi duydukları ve bu konularda farkındalık oluştuğu görülmüştür. Yine de standart ölçü birimleri, okul öncesi düzeyinde soyut kalacağından ölçü birimleri görsel nesnelerle eşleştirilerek somutlaştırılmıştır. Örneğin etkinlikte öğretmen, 1 saniyeyi bir yaprağın yere düşme süresi ile eşleştirerek somutlaştırmıştır. Böylece öğretmenin desteği ile çocukların süre kavramını keşfetmeleri sağlanmıştır. Buna benzer olarak uzunluk kavramı için metre yerine legolarla ölçümler yapılabilir (masanın boyu 5 lego boyunda gibi). Karşılaşılan bir diğer zorluk ise 5E öğrenme modeli ile tasarlanan STEM uygulamalarının keşfetme aşamasında, çocukların araştırma yapmaları için bilgisayar, tablet gibi teknolojik araçların sınıfta yeterli sayıda bulunmaması olmuştur. 5E öğrenme modelinin derinleştirme aşamasında farklı disiplinlerin entegrasyonu öğretmen için zorlayıcı olabilir. Bu aşamada, öğretmenin öz yeterliliği ve alan bilgisi oldukça önemlidir. Bu araştırmada, STEM eğitiminin her aşamasında gerçekleştirilen etkinliklerin, oyunla tasarlanmasından dolayı çocukların motivasyon düzeyleri yüksek olup, daha kalıcı öğrenmeler gerçekleşmiştir. 5E öğrenme modeli ile hazırlanan bir STEM etkinliğine başlamadan önce, planın pilot uygulaması yapılarak plandaki eksiklikler giderilebilir. Gerekli düzenleme ve değişiklikler yapılabilir. Bu noktada kavram yanılgıları oluşmaması ve STEM eğitiminin amacına ulaşması için öğretmenin yeterli düzeyde alan bilgisine sahip olması önemlidir. Okul öncesi dönemde 5E Scientific Educational Studies Volume 5 Issue 2 December öğrenme modeli ile hazırlanan STEM etkinliklerinde yaş seviyesine uygun olarak aşamaların esnekleştirilmesi sağlanabilir. Giriş aşamasında, çocukların ilgi alanına uygun dikkat çekici unsurlar kullanılarak etkili bir giriş tasarlanabilir. Hikayeler, bu aşamada görsel olarak sunulabileceği gibi işitsel olarak da desteklenebilir. Keşfetme aşamasında çocukların araştırma yapabilmeleri için uygun ortam ve destek sağlanabilir. Açıklama aşaması için öğretmenin yeterli alan ve günlük yaşam bilgisine sahip olması önemlidir. Derinleştirme aşaması için öğretmenin entegrasyon bilgisi önemlidir. Yapılacak mühendislik çalışması için gerekli rehberliğin sağlanması ve sürecin iyi yönetilmesi önemlidir. Değerlendirme boyutunda hazırlanacak dereceli puanlama anahtarı (rubrik) sayılar kullanmak yerine, emoji ve sticker gibi okul öncesi eğitiminin değerlendirme sistemine uygun olarak tasarlanabilir. Bu aşamada öğretmenin ders süreci boyunca yaptığı gözlemler de değerlendirme niteliği taşıyabilir. Ayrıca çocukların oluşturdukları tasarımı sunmaya teşvik edilmesi, girişimcilik becerilerinin de desteklenmesi için bir fırsat olabilir. Etkinlikler esnasında karşılaşılan zorluklara rağmen bu tür etkinliklerin uygulanması okul öncesi çağdaki çocukların STEM ile erken yaşlarda tanışmalarına ve bilişsel gelişimlerine katkı sağlayabilir. İlerde meslek seçiminde mühendislik mesleğine yönelik olumlu ilgi ve tutuma sahip olabilirler. Araştırma süreci genel olarak değerlendirildiğinde, etkinliklerde verilen kavramların ve kazanımların çocukların yaş seviyesine uygun olduğu ve etkinliklerin çocukların yaratıcılıklarını kullanmalarına fırsat verecek nitelikte olduğu söylenebilir. Çocuklar paraşüt tasarımı yaparken işbirliği, yaratıcılık ve hayal gücü becerilerini oldukça aktif kullanarak, STEM eğitiminin kazanımlarını etkinlik süresince göstermişlerdir. Ancak tasarım geliştirme aşamasında yetişkin desteğine ihtiyaç duymalarından dolayı (bağlama, yapıştırma gibi psikomotor beceriler) bu aşama, zorlandıkları aşamalardan birisi olmuştur. STEM etkinlikleri sırasında çocukların bireysel yardıma ihtiyaç duymalarından dolayı, sınıf mevcudunun fazla ve yaş grubunun küçük olması, öğretmen için zorluk oluşturmuştur. Bu çalışmada geliştirilen ve uygulanan STEM etkinliklerinin ve benzer etkinliklerin uygulanmasında öğretmenin önemli bir faktör olduğu unutulmamalıdır. Diğer bir deyişle, öğretmenin STEM disiplinlerinden en az iki veya daha fazlasını etkinlik aracılığıyla bütünleştirmek için gerekli olan bilgi ve becerilere sahip olması gerekir. Bu bağlamda, öğretmenlerin sınıflarında disiplinlerarası STEM etkinliklerini uygulayabilmeleri için çalışmada geliştirilen Kadir BİLEN, Ayşegül ERGÜN ve Vildan ŞİMŞEK bu etkinlik ve benzer etkinliklerin ilgili alan yazına kazandırılmasının, öğretmenlere rehber olması açısından önemli olduğu ifade edilebilir. Son yıllarda okul öncesi dönemdeki STEM eğitiminde, mühendislik ve teknoloji entegrasyonunu sağlamak için öğretim aracı olarak kodlama ve robotik uygulamalarının popüler olduğu görülmektedir. Ancak oldukça maliyetli olan bu ürünlere ülkemizde her öğretim kurumunun erişme imkanı olmayabilir. Bu durumda ülkemizde okul öncesi öğretim kurumlarındaki sınıflarda, daha az maliyetli döngüsel malzemeler ve lego tasarım parçaları gibi eğitim araçları kullanılarak çocukların mühendislik tasarım sürecinin en önemli bileşenleri olan tasarım ve inşa kavramlarını keşfetmeleri sağlanabilir. Nitekim Bers (), 4 yaşındaki bir çocuğun basit bir projeyi inşa etme sürecinde, çeşitli mühendislik ve teknoloji kavramlarını başarılı bir şekilde öğrenebileceğini hatta programlama becerilerini kullanabileceğini ileri sürmüştür. Çalışma esnasında elde edilen fotoğraflara bakıldığında, etkinlikler esnasında çocukların çok eğlendikleri görülmüştür. Bu tür eğlenceli ve öğretici etkinliklerin özellikle hikaye kitapları aracılığıyla, başka fen kavramları da kullanılarak tekrarlanmasının çocuklarda STEM farkındalığının oluşması açısından etkili olduğu söylenebilir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar bağlamında yapılan öneriler şunlardır: Okul öncesi dönemdeki çocuklar ile deneysel çalışmalar yapılarak STEM etkinliklerinin, çocukların bilimsel süreç becerilerine, yaratıcılıklarına veya problem çözme becerilerine etkisi incelenebilir. Araştırma sürecinde, öğretmenin tüm çocuklara yardım etmek için vakit ayıramadığı durumlarda bir okul çalışanı ya da istekli veliler görevlendirilebilir. Scientific Educational Studies Volume 5 Issue 2 December KAYNAKÇA Akgündüz, D., & Akpınar, B. C. (). Okul öncesi eğitiminde fen eğitimi temelinde gerçekleştirilen STEM uygulamalarının öğrenci, öğretmen ve veli açısından değerlendirilmesi. Yaşadıkça Eğitim Dergisi, 32(1), Aladé, F., Lauricella, A. R., Beaudoin-Ryan, L., & Wartella, E. (). Measuring with Murray: Touch screen technology and preschoolers' STEM learning. Computers in Human Behavior, 62, Anderson, A. E., & Meier, J. A. (). Second grade students learn about civil engineers and erosion. Journal of STEM Arts, Crafts, and Constructions, 3(2), 6. Atik, A. (). STEM etkinliklerinin bilimsel süreç becerileri üzerine etkisi: 5 yaş örneği, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Trabzon Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü. Bagiati, A., & Evangelou, D. (). An examination of web-based p engineering curricula: ıssues of pedagogical and engineering content fidelity. Paper presented at the Research in Engineering Education Symposium, July 20–23, Palm Cove, Queensland, Australia. Bagiati, A., & Evangelou, D. (). Engineering curriculum in the preschool classroom: the teacher’s experience. European Early Childhood Education Research Journal, 23(1), Bagiati, A., & Evangelou, D. (). Practicing engineering while building with blocks: identifying engineering thinking. European Early Childhood Education Research Journal, 24(1), Bers, Marina U. (). Engineers and storytellers: using robotic manipulatives to develop technologica fluency in early childhood. In Olivia N. Saracho& Bernard Spodek (Eds.), Contemporary perspectives on science and technology in early childhood education (pp. ). Charlotte, NC: Information Age. Brophy, S., Klein, S., Portsmore, M., & Rogers, C. (). Advancing engineering education in P classrooms. Journal of EngineeringEducation, 97(3), Büyüköztürk Ş., Kılıç Çakmak E., Akgün Ö.E., Karadeniz Ş., ve Demirel F. (). Bilimsel araştırma yöntemleri. Baskı, Pegem Akademi Yayıncılık, Ankara. Bybee, R. W. (). The BSCS 5E instructional model and 21st century skills. Colorado Springs, CO: BSCS. Clements, D. H. (). Computers in early childhood mathematics. Contemporary Issues in Early Childhood, 3(2), – Kadir BİLEN, Ayşegül ERGÜN ve Vildan ŞİMŞEK Başaran, M. (). Okul öncesi eğitimde STEM yaklaşımının uygulanabilirliği (eylem araştırması). Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gaziantep Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Dal, S., Bilen, K., & Köse, M. (, Mayıs). Okulöncesi eğitiminde örnek bir STEM+A etkinliği: Üç küçük domuz ve marshmallow evi (Öz), IV. Uluslararası Eğitim Bilimleri Sempozyumunda Sunulan Bildiri, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Antalya. Erişim adresi: funduszeue.info%C3%96zet_Kitap %C3%A7%C4%B1%C4%9F%C4%funduszeue.info Daugherty, M. K. (). The prospect of an “A” in STEM education. Journal of STEM Education, 14 (2), Dass, P. (). Teaching STEM effectively with the learning cycle approach. K- 12 STEM Education, 1(1), Davis, M. E., Cunningham, C. M., & Lachapelle, C. P. (). They can't spell" engineering" but they can do it: designing an engineering curriculum for the preschool classroom. Zero To Three, 37(5), English, L. D. (). Early engineering: An introduction to young children’s potential. In Early Engineering Learning (pp. ). Springer, Singapore. Eroğlu, S., & Bektaş, O. (). STEM eğitimi almış fen bilimleri öğretmenlerinin STEM temelli ders etkinlikleri hakkındaki görüşleri. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi, 4 (3) , Gonzalez, M., & Freyer, C. (). A collaborative initiative: Stem and universally designed curriculum for at-risk preschoolers. National Teacher Education Journal, 7(3), Gonzales,H. B.,& Kuenzi, J. J. (). Science, technology, engineering, and mathematics (stem) education: A primer congressional research service. Retrieved from funduszeue.info funduszeue.info Günşen, G., Fazlıoğlu, Y., Bayır, E. (). STEM yaklaşımına dayalı okul öncesi öğretim uygulama örneği ve uygulamanın 5 yaş çocukları üzerine etkileri. Bildiri Özetleri Kitabı, s(). Köse, M., & Ataş, R. (). Sınıf öğretmenlerinin STEM eğitimine yönelik görüşlerinin değerlendirilmesi. Academy Journal of Educational Sciences, 4(2), Köse, M., Kurtuluş, M. A., & Bilen, K. (). The relationship of STEM attitudes and reflective thinking skills on problem-solving. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 16(27), McClure, E. R., Guernsey, L., Clements, D. H., Bales, S. N., Nichols, J., Kendall- Taylor, N., and Levine, M. H. (). STEM starts early: Grounding Scientific Educational Studies Volume 5 Issue 2 December science, technology, engineering and math education in early childhood. New York: The Joan Ganz Cooney Center at Sesame Workshop. MEB, (). Okul öncesi eğitim programı. Ankara: MEB Basımevi. Moomaw, S., & Davis, J. A. (). STEM comes to preschool. Young Children, 65(5), Öner, G., & Özden Yılmaz, Y. (). Ortaokul öğrencilerinin problem çözme ve sorgulayıcı öğrenme becerileri algıları ile STEM’e yönelik algı ve tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Cumhuriyet Uluslararası Eğitim Dergisi, 8(3), Park, D. Y., Park, M. H., & Bates, A. B. (). Exploring young children’s understanding about the concept of volume through engineering design in a stem activity: a case study. International Journal of Science and Mathematics Education, 16(2), Shaw, N. (). Sheep in a jeep. Boston: Houghton Mifflin. Soylu, Ş. (). STEM education in early childhood in Turkey. Journal of Educational & Instructional Studies in the World, 6(1), Sullivan, A., & Bers, M. U. (). Robotics in the early childhood classroom: Learning outcomes from an 8-week robotics curriculum in pre- kindergarten through second grade. International Journal of Technology and Design Education, 26(1), Torres-Crespo, M. N., Kraatz, E., & Pallansch, L. (). From fearing STEM to playing with it: the natural integration of STEM into the preschool classroom. SRATE Journal, 23(2), Uğraş, M. (). Okul öncesi öğretmenlerinin STEM uygulamalarına yönelik görüşleri. Eğitimde Yeni Yaklaşımlar Dergisi, 1(1), White, R. (). The power of play: a research summary on play and learning. Retrieved from funduszeue.info f Kadir BİLEN, Ayşegül ERGÜN ve Vildan ŞİMŞEK Extended Abstract Introduction Children actively explore and discover the world using all of their senses from the moment they are born. In the period in which they start walking and the preschool period, children display characteristics of scientists and engineers in their games involving activates of installing things and breaking them up to understand how certain things work (White, ). Children in the preschool period are creative in nature and like to engage in different activities using their hands. Building towers with blocks and Lego pieces or creating doll beds with shoe boxes can be given as an example of these activities. It can be stated that with the help of these activities, every child in the preschool period experiences the design process. In addition, children in this period feel a natural desire to help people and solve the problems they come face to face with. Young children who meet a person with a problem wish to help that person with numerous ideas in their minds (Davis, Cunningham, and Lachapelle, ). Researches show that children in the preschool period understand concepts and applications related to engineering and apply the steps of the engineering design process such as creating, testing, and reviewing products (Akgündüz and Akpınar, ; Bagiati and Evangelou, ; Başaran, ; Davis et al., ; Park, Park, and Bates, ; Torres-Crespo, Kraatz and Pallansch, ; Moomaw and Davis, ). When the findings of these researches and the benefits of STEM education in the preschool period are taken into consideration, developing and applying activities for children in this period are found to be important. However, by the studies on STEM education with the preschool students, it appears that the focus is mostly on learning about engineering and other STEM disciplines (Bagiati and Evangelou, ; Bagiati and Evangelou, ; Torre-Crespove et al., ) and that the integration of engineering with technology is studied (Alade et al., ; Clements, ; Sullivan and Bers, ). Although there is research on doing STEM activities using the engineering design process in the early childhood period (Akgündüz and Akpınar, ; Anderson and Meier, ; Moomaw and Davis, ; Park et al., ), it has been found that there is a limited number of studies on STEM education involving preschool students. With this aspect, it was aimed at developing and applying an example STEM activity for children in the preschool period in this study. In the implementation of the developed STEM education activity, the 5E learning model based on a constructive approach was used. It is well known that the 5E model developed by Bybee () increases children's curiosity about doing research and makes it Scientific Educational Studies Volume 5 Issue 2 December possible for them to focus on the subject. 5E is a teaching model which allows the development of activities that can help children discover knowledge. Children are included in all of the stages of the model and thus they are encouraged to structure their concepts (Dass, ). When all these characteristics are taken into consideration, it was considered that the 5E model can be more effective for implementing the developed activity. Method This study was carried out at a state preschool in the Alanya district with eighteen preschool children aged months during the spring semester of the academic year. A one-week education flow was planned for the activity. While STEM activities can require a longer time in middle-school education, they can be completed in a shorter time during the preschool period since the whole daily education flow can be carried out by a single teacher and flexibility can be achieved in the program. In this study, the person doing the research is also the classroom teacher and also the implementer. Therefore, the researcher joined the children in all of the stages of the activity and gave essential guidance. The STEM activity which had been prepared using the 5E education model was implemented following the steps below. Result and Discussion The preschool education program which is implemented in the preschool educational institutions is a game-centered program that focuses on the suitable approaches for the developmental characteristics of the children and the integrated curriculum (MoE, ). In the program, while there are science and mathematics-centered learning areas and activities, there are no learning areas related to technology and engineering. However, the teacher has the flexibility to integrate science and mathematics disciplines using various materials. During the STEM activities carried out in the study, it was observed that the children understood easily the gravity and friction concepts but they had difficulty understanding the concept of time in mathematics. Therefore, since the standard measurement units will remain abstract at the preschool level, these measurement units were matched with visual objects and concretized in the present study. For instance, the teacher matched 1 second with the time it takes for a leaf to fall to the ground and concretized it in the activity. Thus, it was made possible for the children to discover the concept of time with the support of the teacher. Similarly, Lego pieces can be used to measure length instead of meter for the concept of length (for instance, the length of the table is 5 Lego pieces.) One of the difficulties in the study was the selection of suitable materials for the design and the idea of building a parachute. Due to the differences in the socio-cultural structure, even though some of the children Kadir BİLEN, Ayşegül ERGÜN ve Vildan ŞİMŞEK stated that they have seen parachutes on TV or in the books they have read at school, some children had difficulty in understanding what kind of a design they were supposed to create since it was a concept they were currently learning. At this point, the teacher stepped in once again and made it possible for the children who have seen parachutes to interact with the children who had never seen parachutes and cooperate during the creation of the design. Another difficulty was the insufficient number of technological materials such as computer tablets which the students could use to research the exploration of the STEM applications designed with the 5E model. Similarly, the lack of a mini-library created with books, magazines, and other sources which the children could use to do research was another difficulty we worked to overcome. Having a sufficient number of tablets, computers, and a mini-library in classes in preschool education institutions can increase the interest of the children to do research and facilitate them to obtain knowledge. In terms of helping the children to do research, a school official or volunteering parents can be given responsibility in cases the teacher is not able to allocate time for all of the children. In particular, the integration of the discipline of mathematics can be compelling in the process of deepening the 5E model. Therefore, the self-sufficiency and field knowledge of the teacher is extremely important at this stage. In this study, since the activities carried out in all the stages of STEM education were designed with games, the children's motivation level was high and their learning was more permanent. Before the implementation of a STEM activity designed with the 5E model, the missing aspects in the plan can be remedied and the required arrangements and changes can be made. At this point, the teacher needs to have a sufficient level of field knowledge to prevent misconceptions, and thus STEM education can reach its purposes. In the preschool period, the stages can be made flexible in line with the age of the children in STEM activities prepared with the 5E model. In the introductory stage, an effective introduction can be prepared by using attention-grabbing aspects that are suitable for the interest are of the children. The stories can be presented visually at this stage and they can also be supported aurally. In the discovery stage, a suitable environment and support can be given to the children to do research. For the explanation stage, the teacher must have sufficient field and daily life knowledge. For the deepening stage, the teacher's knowledge of integration poses critical importance. The rubric to be prepared in the evaluation dimension can be designed not by scoring but in line with the evaluation system of preschool education. At this stage, the teacher's observations can carry an evaluation quality as well. In addition, the Scientific Educational Studies Volume 5 Issue 2 December encouragement of the children to present their designs can be an opportunity to support their entrepreneurial skills. When the research process is evaluated in general, it can be stated that the concepts presented in the activities are suitable for the children’s age and all the activities allow the children to use their creativity. The children actively used their cooperation, creativity, and imagination skills and have displayed their STEM education gains throughout the activities. However, since the children needed adult support in the design development process (psychomotor skills such as tying and attaching), this was one of the difficult stages for them. During STEM education, the students' need for individual help, the class being crowded and the group of children being a very young created difficulty for the teacher. It should be noted that the teacher is an important factor in the implementation of the STEM activity developed in this study and similar activities. In other words, the teacher needs to have the knowledge and skills to integrate at least two or more STEM disciplines through the activity. In this respect, it can be concluded that the inclusion of this activity and similar activities in the literature is important for the teachers to be able to implement interdisciplinary STEM activities in their classes. Kadir BİLEN, Ayşegül ERGÜN ve Vildan ŞİMŞEK EK- 1. Cipteki Koyunlar Hikaye Özeti funduszeue.info cip dolusu koyun sarp bir tepe üzerinde funduszeue.info aniden durur ve cip gitmez. Koyunlar giderken. sıçrayıp yere düşerler. funduszeue.infoar cipi iterler. Ama önlerine bakmazlar funduszeue.infoar cipi çeker ama güçleri yetmez. ve cip çamura saplanır. funduszeue.infoar domuzlardan yardım isterler, funduszeue.infoar tekrar cipe binip ilerlerler ama domuzlar cipi çamurdan itip çıkarırlar, koyunlar şoför koyun yönlendirmeyi unutur ve cip ağaca çok sevinirler. çarpıp darmadağın olur. funduszeue.infoar cipin dağılan parçalarını temizler ve cipe satılık ilanı verirler. Hikaye bu şekilde sonlanır. SON  Scientific Educational Studies Volume 5 Issue 2 December EK Yerçekimi Keşfetme Çalışma Yaprağı Aşağıdaki nesneler yüksekten bırakıldığında yere nasıl düşer? Hızlı mı? Yavaş mı?   PAMUK YAPRAK BİLYE KALEM PEÇETE Not: Paraşütün yere yavaş düşmesini istediğimizden yavaş olan alana gülen yüz ekleyerek pekiştirme sağlıyoruz. Kadir BİLEN, Ayşegül ERGÜN ve Vildan ŞİMŞEK EK -3 İtme Çekme Kuvveti Çalışma Kağıdı Scientific Educational Studies Volume 5 Issue 2 December EK- 4 İtme Çekme Kuvveti İnteraktif Çalışma funduszeue.info Kadir BİLEN, Ayşegül ERGÜN ve Vildan ŞİMŞEK EK- 5. Sürtünme Kuvveti Araba Etkinliği İSİM TARİH ARABAM ZIMPARA – KEÇE – CAM YOLLARDA KAÇ YAPRAK SÜRESİ GİDİYOR ? ZIMPARA KEÇE CAM Scientific Educational Studies Volume 5 Issue 2 December EK- 6. Tasarım Öz- Değerlendirme Formu Kadir BİLEN, Ayşegül ERGÜN ve Vildan ŞİMŞEK EK-7 Tasarım Değerlendirme Rubriği (Paraşüt (Paraşüt oluşturulmuş (Paraşüt tamamlanmamış) ve farklı özellik oluşturulmuş) Paraşütü tamamlama eklenmiş) (Dayanıksız ) (Dayanıklı) (Çok dayanıklı ) Paraşütün sağlamlığı Paraşütün yere iniş ( sn de iniş ( sn de iniyor) ( sn de iniyor) süresi yapıyor) Scientific Educational Studies Volume 5 Issue 2 December EK Etkinlik Videosu Görüntüleri funduszeue.info?v=S-dZUCEW_DI (etkinlik video linki)

Kağıt İşleri

Kağıtla ve türevleriyle neler yapılır neler! Origami, quilling, kağıt geri dönüşümler, bunlara dair anlatımlar, yüzlerce örnek ve bilgi verici videolar bu sayfalarda sizi bekler. Edinmesi en kolay malzemelerden biri olan kağıtla siz de bir şeyler yapın mutlaka.

Kağıttan oyuncak silah yapımı

Merhaba 10marifet takipçileri. Kağıttan oyuncak silah yapımı çocukların hem yaparken hem de oynarken eğlenebilecekleri kolay origami önerilerinden biri. Gerekli malzemeler kolaylıkla edinebileceğiniz türden. A4 kağıdı, yapıştırıcı ve makas ile videomuzu izleyerek siz de kağıttan oyuncak silah yapabilirsiniz. Videoyu beğenirseniz youtube

Kağıttan helikopter yapımı

Merhaba değerli 10marifet takipçileri, bugünki videomuz kağıttan helikopter yapımını anlatıyor. Kağıt işleri ve origami çocukların el becelerini ve hayal güçlerini geliştirmelerinde önemli rol oynar. Aynı zamanda oynarken de keyifli vakit geçirebilecekleri kağıttan helikopter yapımı videosunu eğer beğenirseniz bize destek olmak

Kağıttan kılıç yapımı &#; videolu anlatım

Merhaba değerli 10marifet takipçileri. Resimdeki kağıttan kılıcı siz de yapmak istiyorsanız size gerekli malzemeler 5 tane A4 kağıdı, bant ve makas. Bu eğlenceli aktiviteleri sizlere sunmamızdaki amacımız çocuklarınızın zihinsel gelişimlerine ve el becerilerine katkıda bulunmak ve üretebile özgüveni aşılamaktır. Daha çok

Origami kalpli kutu yapımı

Merhaba değerli 10marifet takipçileri, çocukların el becerilerini geliştirmeleri için paylaştığımız videolardan kağıttan KALPLİ KUTU  yapımını paylaşmak istedik bugün de sizlerle, şimdiden keyifli seyirler. 1 tane A4 kağıdı ve yanında yapıştırıcı, makas ve bir de boyama kalemi ya da renkli kağıt gerekli

Kağıttan ikili kılıç yapımı &#; origami

Merhaba değerli 10marifet takipçileri, çocukların el becerilerini geliştirmeleri için paylaştığımız videolardan kağıttan ikili kılıç yapımını göstermek istedik bugün de sizlere. Bu resimde görmüş olduğunuz kılıçlarla çocuklarınızın bir yerini incitmeyecek eğlenceli bir oyuncak yapımı göreceksiniz. Videoyu izlemeye başlamadan öce 9 tane A4 kağıdı,

Kağıttan paraşüt yapımı

Merhaba değerli 10marifet takipçileri. Siz de çocuklarınıza bu keyifli ve maliyeti bir o kadar düşük oyuncağı yaptırmak istiyorsanız; 2 A4 kağıdı, sıcak silikon, su kapağı ya da hafif ağırlıkta bir oyuncak, cetvel, makas ve bir kalemle videomuzu izleyerek kağıttan paraşüt yapabilirsiniz

Kağıttan kılıç / bıçak nasıl yapılır?

Merhaba değerli 10marifet takipçileri, çocukların el becerilerini geliştirmeleri ve ileride yaratıcı bir şeyler üretebilme kaslarının gelişmesi için paylaştığımız videolardan kağıttan bıçak yapımını paylaşmak istedik bugün de sizlerle. 5 tane A4 kağıdı ve yanında yapıştırıcı ve makas ile her şey tamam olacak

Kağıttan kalemlik nasıl yapılır?

Merhaba değerli 10marifet takipçileri, minik çocuklarımızın daha iyi el becerilerine sahip olabilmeleri ve ilerideki yaşantılarında bir şeyleri üretme ve yapabilme arzusu içerisinde olabilmeleri için bu videoları yayınlıyoruz. Sizlerin bizlere destek olabilmeniz için abone olmanızı ve daha çok yorum yaparak bizlerinde gelişimine katkı sağlamanızı isteriz,

Mini ahşap beşik

Boyutuna aldanmayın, yapımı yaklaşık olarak 4 saat sürdü. Bunu da güzel kızım için yaptım. Beşikte görülen sarı renkli kalbi, iki adet abeslang çubuğu yaklaşık 30° açı ile yuvarlak olan uç kısımlarından kesip birleştirerek oluşturdum. Beşiğin parmaklıklarını tek tek kesmek, ahşap

Forex malzemeden bilgisayar masası

Bu masa forex malzeme ile ilgili ilk çalışmam. Güzeller güzeli kızım için yaptım. Kesmesi, şekil vermesi, yapıştırması oldukça kolay. Ancak fiyatı çok da uygun sayılmaz. Bursa Uluyol&#;da reklam tabelası yapan bir dükkândan temin ettim. Malzeme; 3 mm. Forex (ya da

Minyatür çocuk parkı yapımı &#; diy

Minyatür çocuk parkı, uzun zamandır küçük oğluma yapmak istediğim bir diy / kendin yap çalışması idi, sonunda bitti. Yapımı yaklaşık dört gün sürdü ve oldukça da uğraştırdı. Hafta sonları oğlumu götürdüğüm çeşitli oyun parklarından esinlendim ve ortaya bu küçük oyun

Kolay çerçeve yapımı &#; videolu anlatım

Kolay çerçeve yapımı çalışmam ile merhabalar. Aynı çalışmayı minyatür olarak değil de daha büyük olarak da aynı teknik ile yapmak mümkün tabii. Balsa yani maket yapımında kullanılan çıtalar ilen yaptım ben ama bulamazsanız ahşap karıştırma çubukları da kullanılabilir. Aşağıda da

Hediyelik defter yapımı &#; diy

Hediyelik defter yapımı ister sevgiliye, ister düğün anı defteri ya da bebek anı defteri olarak kullanabiliceğiniz harika bir kendin yap diy önerisi. Her hediye emekle yoğrulsun, ortaya sevgi çıksın dedik! Aklımda yer eden ancak hafta sonlarının yoğunluğundan bir türlü hazırlayamadığım

Video: edding keçeli kalemler ile hediye paketi süsleme

edding ve numaralı keçeli kalemler çok özel. Bir kere, dokusunun farkını kullanınca hemen anlıyorsunuz. Harika uçları var. Renklerin ve tonların çeşitliliği, fazlalığı hayranlık uyandırıyor. Üstelik o kadar güzel kutuları var ki, insan sürekli el altında tutmak istiyor. Çok

Üflemeli futbol oyunu &#; kendin yap

Üflemeli futbol oyunu yaptık çocuklarla beraber. Erkek çocuğu olunca futbol, araba ve bol koşturmacalı oyunlar olmadan olmuyor. Bu üflemi futbol ile de bolca nefes egzersizi yapıyoruz ama en çok da eğleniyoruz. Üflemeli futbol oyunu nasıl yapılır? Üflemeli futbol oyunu için

Dekoratif ahşap maket ev

Dekoratif ahşap maket ev çalışmalarımdan bahsedeceğim bugün sizlere. Çocukken abimle beraber kartondan evler yapmaya çalışırdık ve rengarenk olmasını hayal ederdik. Çatısını hayal ederdik, perdesi olsun isterdik ama bir türlü hayalimizdeki gibi olmazdı. Ara ara tekrar ve tekrar denerdik, her denediğimizde

Küçülen kağıttan takılar &#; takılabilir minik sanat taneleri

Küçülen kağıttan takılar, takılabilir minik sanat taneleri. Pinler son yıllarda çok fazla alternatifle tekrar hayatımıza girdiler. Eskiler için broş, pin, rozet daha çok taşlı, dantelli ve göz alıcı yaka takılarını ifade ediyor. Şimdi bu gelenek biraz değişmeye başladı diyebiliriz. Cibartwork

Küçük Prens bebek albümü &#; scrapbook

Kücük Prens bebek albümü hazırladım. Scrapbook tekniği ile hazırlandı bu bebek albümü. Küçük Prens temalı olması dışında, albüm tasarımcı kağıdı ile süslenmiş 12 sayfadan oluşuyor. Üzerinde bebeğin ismi yazıyor. 50 fotoğraf kapasiteli bebek albümünün kenarlarını metal köşeliklerle tutturdum, böylece yıpranması

Sedef kağıt çiçeklerden pano

Sedef kağıt çiçeklerden pano. Kağıttan çiçek yapımı ile rengarenk çiçekler yapmaya ne dersiniz? adet sedef pastel kağıttan çiçek yapılışını keşke adım adım çekme zamanım olsaydı o dönemde… Kızımın 2 yaş doğum günü partisi için ithal sedef ve pastel renkli

Scrapbook bebek albümü

Scrapbook bebek albümü çalışmam. Fotoğraf albümü 19cm * cm ebatlarında, ortalama 50 fotoğraf kapasiteli. Sayfaları bir cepli bir interaktif olacak şekilde tasarladım. Yani albüm içine bebeğinizle ilgili ufak notlar ve kaybolmasını istemediğiniz küçük anılar da saklayabilirsiniz. Scrapbook tasarımlar tamamem kişiye

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası