gitar teli ne kadar sürede değiştirilir / Gitar Teli Nerede Değiştirilir?(Soru) - Radyo - müzik, şarkılar

Gitar Teli Ne Kadar Sürede Değiştirilir

gitar teli ne kadar sürede değiştirilir

Adım Adım Gitar Telleri Değiştirme ve Akort Etme

Her enstrümanda olduğu gibi gitarda da tellerin belli bir kullanım ömrü bulunmaktadır. Bu kullanım süresi alınan telin kalitesine, gitarın çalınma süresine ve gitar tellerinin belli periyotlarda temizlenmesine bağlı olarak uzamakta ya da kısalmaktadır. Gitardan iyi bir ton alabilmeniz için belli periyotlarda tel değişimini mutlaka yapmanız gerekmektedir. Peki ama ”Gitar teli nasıl değiştirilir?” diyorsanız yazımızın ilerleyen bölümlerinde gitar teli değiştirme ile ilgili gerekli tüm bilgileri bulabilirsiniz! Özellikle gitar çalmaya yeni başlayan ve yeni yeni öğrenen kişiler için faydalı olabileceğini düşündüğümüz bu yazıda, gitar tellerine dair merak ettiğiniz pek çok sorunun yanıtını görebilirsiniz.

1. ADIM ADIM GİTAR TELİ DEĞİŞTİRME

Gitarda tel değişimi yaparken bilmeniz gerekenleri madde madde sıraladık. Siz de telini değiştirmek istediğiniz gitar türünü belirleyerek aşağıdaki başlıklardan detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Yazımızda belirttiğimiz maddeleri harfiyen uyguladığınız şekilde artık kimseye ihtiyacınız olmadan, tel koparmadan, tel değişimine ücret ödemeden bu işlemleri ücretsiz olarak kendiniz yapabileceksiniz! Sizi daha fazla bekletmeden gitar teli değiştirme aşamalarını anlatmaya geçelim.

Klasik Gitar Teli Nasıl Takılır?

Öncelikle iyi bir klasik gitar teli satın almalısınız. Klasik gitar için olan tellerin 3’ü naylondan geri kalan 3 kalın sesin teli de metalden üretilmektedir. Eğer ki siz bu gitara akustik gitar teli takarsanız, zamanla gitarınızın sap ve gövdesinde ayrılma yaşar ve aynı zamanda gitarınızdan istediğiniz tonları elde edememeye başlarsınız. Uzun süreli bir kullanım elde etmeniz ve tel değişim periyodunu uzatmanız açısından kaliteli bir tel satın almanızı öneriyoruz. Eğitmenlerimizin tavsiye ettiği alabileceğiniz iyi klasik gitar teli markaları arasında Dunlop, Savarez ve Ddario gibi markalar yer almaktadır.

İkinci aşamada gitarınızda yıpranmış telleri sökmelisiniz. Eğer ki yeni bir tel takacaksanız, komple seti değiştirmeye özen gösterin. Eski teller ile yeni takılan teller arasında gözle görülür bir fark olacağından tonun kötü etkilenmemesi adına set olarak değişim yapmanızı tavsiye ediyoruz. Eğer ki tellerin tamamını değiştirme imkanınız yoksa bile mutlaka aynı marka tel kullanmanızı öneriyoruz. Telleri sökme işlemini telleri keserek ya da burgulardan gevşeterek yapabilirsiniz. Eğer ki telleri çıkarmakla fazla vakit kaybetmek istemiyorsanız, gitarın gövdesinde bulunan yuvarlağın hizasından telleri kesebilir ve sonrasında yeni telleri takabilirsiniz fakat bu işlemi yaparken tellerin üzerinize gelmemesi için dikkat etmelisiniz. Gitar tellerini burgulardan gevşetmek ise hem telleri sonradan tekrar kullanabilecek olmanız açısından avantajlı hem de tellerden zarar görmemeniz açısından güvenli. Haliyle bizim de tavsiyemiz bu yöntemi tercih etmeniz yönünde. Bu işlemde gitarın kulaklarından telleri gevşetmeniz ve teller kendini iyice saldıktan sonra köprü bölümündeki düğümleri çözerek telleri çıkarmanız gerekiyor. Zahmetli gözükse de % güvenli olduğundan emin olabilirsiniz.

Üçüncü ve son aşamada ise artık yeni gitar telleri takılmaya hazırdır. Köprünün üstünde bulunan çentiklere telleri yerleştirin ve yuvarlak şeklindeki minik boşluklara işaret parmağının 2 boğumu kadar teli geçirin. Bu teli geçirdikten sonra telleri sıkı bir şekilde düğümleyebilirsiniz, ancak düğümü atmadan önce doğru telin doğru konumda olduğundan, teli geçirdikten sonra boşta kalan telin burgulara kadar uzandığından mutlaka emin olun. Tellerin köprüdeki düğümleme işleminin bitişiyle birlikte telleri burgulara getirin ve bu burguların ortasında bulunan boşluklara aynı köprüdeki gibi bir miktar boşluk bırakarak düğüm atın. Ardından telleri muntazam bir şekilde yavaşça sarın. Bu son aşamayı da yaptıysanız gitar teli nasıl değiştirilir? Öğrendiniz demektir. Tebrikler, artık gitarınızı akort ederek dilediğiniz gibi çalışmalarınıza devam edebilirsiniz!

Akustik Gitar Teli Nasıl Takılır?

Öncelikle telleri ve köpründe bulunan pinler sökülmelidir. Akustik gitar teli takma aşamasında öncelikli olarak yapılması gereken şey, tellerin kulak kısmından yavaşça salık hale getirilip, ardından telin bağlı olduğu pinin bulunup, yerinden çıkartılması olacaktır. Ancak bu aşamada önce teli sonrasında pinleri çıkarmanızı öneriyoruz, çünkü pini teller gergin vaziyetteyken çıkarmaya çalışırsanız telinizi koparabilir ya da ani bir şiddetle fırlamasına sebep olabilirsiniz.

Yeni takılacak tellere zarar vermemesi için akustik gitarınızı temizlemelisiniz. Klavyede, köprüde ya da gitarın tellerle teması olan herhangi bir bölümde bulunan kir, toz vb. birikintiler telin çabuk paslanmasını ve eskimesi sağlar. Bu tip durumlar telin performansını düşürür ve kısa süre sonra tekrar tel değiştirme zorunluluğu ortaya çıkar. Eğer hem gitarımın kozmetiği iyi olsun, hem de taktığım telleri uzun süre boyunca kullanayım diyorsanız gitar temizleme sıvıları ile klavye, sap ve burgu gibi bölümleri bir bez yardımıyla silmenizi öneriyoruz!

Akustik gitar için yeni tel seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken nokta ise tarzınıza uygun tel seçimi yapmaktır. Öte yandan eğitmenlerimiz tarafından önerilen başlıca akustik gitar teli markaları arasında Elixir, Jim Dunlop, Gibson, Daddario ve Godin gibi markalar yer almaktadır.

Akustik gitar tel seçiminizi yaptıktan sonra nihai olarak sıra telleri takmaya gelir. Akustik gitar teli takma aşamasının sonunda, aldığımız yeni telleri pinin alt bölümüne dolamanız ve ardından iyice sardıktan sonra, pini yerine ufak bir baskı uygulayarak çıkmayacak şekilde yerleştirmeniz gerekmektedir. Pini taktıktan sonra telin ucunu sap kısmına kadar getirmeli, burada teli kulağa dolamalı ve işlemi tamamlamalısınız. Eğer ki teller akort edildikten sonra fazla uzunluk kaldı ise bunları bir kerpeten ya da kesici bir cisim yardımıyla kısaltabilirsiniz.

Elektro Gitar Teli Nasıl Değiştirilir?

Öncelikle eski telleri çıkarmalısınız. Elektro gitar tel değiştirme konusunda en yardımcı aparat tel sarma aleti olacaktır. Bu aparat yardımıyla tellerinizi daha hızlı gevşetebilir ya da gerginliği arttırabilir böylelikle daha hızlı gitar akordu yapabilirsiniz. Öncelikle gitarın burgularına tel sarma aparatını yerleştirin ve teller iyice çalınmayacak kadar salık duruma getirene kadar bu aparatı çevirin.

Bu işlemin bitmesiyle birlikte önce gitarın tüm tellerinin gerginliğini kontrol edin ve eğer yeteri kadar gevşekse gövdenin ortasından bir keski yardımı ile telleri kesin ve burgulara yapılan dolamaları çıkarmaya başlayın. Eğer burgulardaki telleri çıkardıysanız sıra elektro gitarın köprüsü üzerinde bulunan telleri çıkarmaya geldi demektir. Elektro gitarın arka yüzeyi kapaklı bir yapıya sahipse bu kapağı çıkarın ve köprüde bulunan telleri içeri iterek, gitarın arkasından rahatlıkla telleri çıkarın. Eğer gitarınızda arka kapak bölümü mevcut değilse mecburen ön yüzeyden bu işlemi tamamlamalısınız. Ayrıca telleri takmadan önce yapılan gitar temizliği tellerinizin ömrünü fazlasıyla uzatacaktır.

İkinci aşamada yeni elektro gitar tellerini takmalısınız. Takılmak üzere hazırlanan yeni teller, bu kapaktan tel alanına göre sokulur ve köprünün üzerinde bulunan boşluklardan sıralı bir şekilde geçirilir. Bu işlemi satın aldığınız telin poşetinde bulunan sıralamaya göre de yapabilirsiniz. Köprüden çıkan tellerin sıkı bir şekilde yerine yerleştiğinden emin olduktan sonra en kalın ya da en ince telden başlayarak sırasıyla burguya kadar götürün. Eğer ki elektro gitar telinizin uzun kalmasını istemiyorsanız takmanız gereken burgunun 2 yukarısına kadar teli uzattıktan sonra buradan teli kesmeniz yeterli olacaktır. Teli kestikten sonra, telin takılması gereken burguyu tespit edip burada bulunan minik yuvarlak yuvadan teli geçirip, ardından tel sarma aparatı ile hızlıca teli sarma işlemine geçebilir, bu işlemi tüm tellere uygulayabilirsiniz. Çalmak istediğiniz tarza en uygun, tonları hoşunuza en çok giden telleri deneme yanılma yoluyla bulmanızı tavsiye etsekte, bir kaç öneride bulanmaktan zarar gelmez.

Öte yandan eğitmenlerimiz tarafından en çok önerilen elektro gitar teli markaları arasında Fender, Elixir, Dean Markley ve Ernie Ball gibi markalar bulunmaktadır.

Bas Gitar Teli Nasıl Değiştirilir?

Eğer ki bas gitarın sap ayarını yapmayı bilmiyorsanız, tellerin klavyenin düzlüğünü bozmaması ve sap ayarının atmaması için tellerin bir tanesini çıkarırken, bir tanesini takmanızı tavsiye ediyoruz. Bas gitar telleri kalın olduğundan dolayı klasik, akustik ya da elektro gitarda olduğu gibi teller kesmek kolay olmayacaktır. Bu yüzden telleri sap bölümündeki akort kulaklarından ağır ağır gevşetip, köprü üzerinde bulunan bağlantısından çıkarmanız gerekmektedir. Tel takma işlemini yaparken sarımlarda problem yaşamamanız ve akordun daha sağlam oturması açısından bu işlemi sıralı olarak yapmanızı öneriyoruz. Şimdi ise bas gitar teli değiştirme aşamalarının bir diğerini ele alabiliriz.

İkinci aşamada tahmin ettiğiniz üzere telleri takma ve akort etme işlemleri bulunmaktadır. Teller takılırken önce bas gitar telinin boncuksuz ucunu gitarın arka kapağında eğer ki yoksa gitar köprüsünün üzerinde bulunan minik boşluğa geçirmeli ve burdan burguların olduğu yere kadar uzatmalısınız. Bas gitarı sapının ya da köprünün bulunduğuna konuma göre genellikle teller uzun kalacaktır, bu durumu önlemek adına teli takacağınız yere parmak daha ekleyip yan keski ya da pense yardımıyla telleri buradan kesebilirsiniz. Kesme işlemini bitirdikten sonra kulakların üstünde bulunan delikten teli kanca şeklinde geçirip, metal yuvarlağın etrafında 1 tur sarabilir, ardından kulaklardan tellerin gerginliğini arttırıp, bas gitarınızın akordunu yapabilirsiniz.

Öte yandan eğitmenlerimiz tarafından en çok önerilen bas gitar teli markaları arasında DR, Elixir, Jim Dunlop, Rotosound ve Ernie Ball gibi markalar bulunmaktadır.

2. GİTAR TELİ DEĞİŞTİRMEYE YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN TAVSİYELER

Gitar telini değiştirmek isteyenler için yazımızın ilk aşamasında gitar teli değiştirme şeklini her bir gitar çeşidi için ayrı başlıklar altında ele almıştık. Şimdi konuyu toparlamak ve konunun daha iyi anlaşılması adına gitar tellerini değiştirirken takip edilecek adımları tüm gitar çeşitlerine yayarak özet geçeceğiz:

Gitar Tel Sarma Aracı Satın Alın

Telleri kırpmak istediğinizde işlerin sarpa sarmasını istemiyorsanız mutlaka bir tel sarma aracı satın almalısınız. Tel sarma aracı satın alırken bu araçta yerleşik bir kesicinin olduğundan emin olmalısınız.

Aletin bir tarafı gitar mandalının üzerinde kaydırılmak üzere tasarlanmıştır. Böylece diğer tarafta tipik olarak bir kesme makinesi bulunurken yeni bir ipi hızlı bir biçimde germe fırsatını elde edebilirsiniz. Bu uygun fiyatlı araç size tahmin ettiğinizden çok daha fazla zaman kazandıracaktır.

Gitarın Eski Telleri Çıkarın

Bu adımda eski gitar tellerini teker teker dikkatli bir şekilde çıkarın. Böylece gitarın boynu gerginlik eksikliğinden ötürü zarar görmeyecektir. Gitar tellerinin değiştirirken bu işlemi mutlaka sırayla gerçekleştirmeye çalışmalısınız.

Ancak her zaman önce gitar boynunu silmeniz gerekmektedir. Telleri kordon hala sıkı şeklindeyken kesmeye çalışmak yerine ayar çubuğundan gevşeterek yavaşça çıkarmalısınız. Telleri gevşetme yoluna gitmezseniz çıkarmaya çalışırken size çarpma olasılığı oldukça yüksek olacaktır.

Tel Sonlarını Karıştırmaktan Kaçının

Gitar tellerinin çoğu metalden yapılmaktadır. Bu nedenle gitar tellerinin uç kısmı oldukça keskin olabilmektedir. Telleri çıkartırken ve değiştirirken uç kısımları tutmaktan olabildiğince kaçınmanız gerekmektedir. Bununla birlikte gevşek olan telleri çocuklardan uzak tutmalısınız. Aksi taktirde parmağınıza metal bir kıymık parçası batacaktır.

Köprü Pinini Gitara Zarar Vermeden Çıkarın

Tel sarma aracınızda köprü pinini çıkarmak için küçük bir çentiğin olması gerekecektir. Akustik gitar tellerini değiştiriyorsanız her bir pinin altındaki çentiği kaydırın ve çekin. Ayrıca bir pense veya bir kaşık da kullanabilirsiniz.

Hangi yöntemi kullanıyorsanız kullanın gitara zarar vermemeye çalışmalısınız. Çünkü yanlış bir şey yapmanız durumunda kullandığınız araç gereçlerin gitara zarar verme potansiyeli bulunmaktadır. Bunu önlemek için aletin altına koruyucu bir bariyer görevi görebilecek küçük bir bez yerleştirmelisiniz.

Dizeleri Değiştirirken Köprü Pinini Test Edin

Yeni telleri taktıktan sonra köprü pinini olabildiğince bastırmış olduğunuzdan emin olmalısınız. Böylece ipi gerdiğiniz zaman dışarı çıkma olasılığı kalmayacaktır. İşi bitirmeden önce ipi elinizle çekerek pini test edebilirsiniz. Böylece daha sonra oluşabilecek potansiyel tehlikeleri ortadan kaldırmış olursunuz.

Rüzgara Yer Bırakarak Artık İpi Kesin

Gitar tellerinin çoğu gerekenden çok daha uzun olmaktadırlar. Bu nedenle fazla tel uzunluğunu kesmeniz gerekmektedir. Ayar pinini geçerken bir elin genişliği kadar tel bırakırsanız iyi yapmış olursunuz. Böylece teli etrafından dolaştırırken çalışmanız için yeterli düzeyde tele sahip olursunuz.

İpin son kısmını bükülmüş bir V şekline getirmelisiniz. Daha sonra onu ayarlama mandalına asmalı ve mandalın çevresine birkaç kez sarmaya çalışmalısınız. Bu işlemi bitirdikten sonra teli, tel sarıcı ile sıkma yoluna giderek her şeyin yerli yerinde olduğundan emin olmalısınız.

Telleri Ayarlayın

Yeni tellerinizde ayar yapmaya başlamak için yeterince sıkı olduklarından emin olmanız gerekmektedir. Her birini köprüden boyuna doğru uzatmanız gerekmektedir. Böylece tellerin düzenli kalmasını sağlayabilirsiniz. Çünkü bu durumda teller pek gevşek olmayacaklardır. Daha sonra gerekli ses ayarlarını yapmaya başlayabilirsiniz.

3. GİTAR NASIL AKORT EDİLİR?

Gitar telinin değiştirilmesinin yanı sıra konu ile bağlantılı olarak gitar akordu da önemlidir. Nitekim gitar telinin değiştirildiği durumlar da dahil olmak üzere dönem dönem gitarınızı akort etmeniz gerekecektir. Bu doğrultuda gitar akort edilirken dikkat edilmesi gerekenleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Başlangıç Noktasına Karar Verme

Gitar tellerini ayarlarken nereden başlamanız gerektiğine iyi karar vermelisiniz. En kalın telden başlayarak (yukarı en yakın olandır) notaların şu şekilde olduğuna dikkat etmelisiniz: E, A, D, G, B, E.

Bu şekilde başlangıç yapmak temel seviyede akort işlemini gerçekleştirmek anlamına gelir. Telleri bu şekilde ayarlarken en üstte olan E telinin her zaman yüksek olanı, en alttaki E telinin ise her zaman düşük olanı ifade ettiğini bilmeniz gerekir. Genelde geçişler 6. telden 1. tele doğru olacağından bu şekilde ayarlama yapmalısınız.

Temel Ayarları Gerçekleştirme

Her tel için doğru notanın ne olduğunu bulmalısınız. Her tel için uygun notaları bilmeden gitar ayarını yapmanız çok kolay değildir. En düşük ve en kalın olan telden başlayarak ayarlamaları yapmanız gerekir: E, A, D, G, B, E.

Her tel için doğru ayar mandallarını tanımlamalısınız. Her teli doğru şekilde takip ederek hangi mandala bağlı olduğunu kontrol etmelisiniz. Bunun için ipi birkaç kez çekmeniz yeterli olacaktır. Bunu yaparken aynı zamanda mandalı yukarı doğru ve aşağı doğru çevirmeniz gerekir.

Her teli ayrı ayrı çalmalı ve mandalını doğru perdeyle eşleştirmek için mandalını döndürmelisin. Elektrikli bir akort aleti kullanıyorsanız onu gitara yakın tutarak sesi yakalamasını sağlamalısınız.

Ayarlamaya çalıştığınız teli ardı ardına çalın ve ayar mandalını mümkün olduğunca kullanmaya çalışın. Doğru sesi yakalamak için standart ayar örneklerinden faydalanabilirsiniz.

Daha Hassas Ayarlama

Kaliteli bir gitar akort ayarlayıcısı alarak akort işlemini çok daha kolaylaştırabilirsiniz. Bu tür yardımcı aletler daha hassas ayarlamalar yapmanıza yardımcı olacaktır. Gitarınızı uygun şekilde ayarlamanın en doğru yolu budur.

Gitar akort ayarlayıcıları bir perdenin ne kadar veya kapalı olduğunu size gösterir. Böylece gitarınızı ayarlarken hangi yöne gitmeniz gerektiğini anlarsınız. Size pek çok konuda yardımcı olabilecek bu araçları kullanırken tek yapmanız gereken yönergelere uymaktır.

Gitarını daha hassas bir şekilde ayarlamak istiyorsanız mümkün olduğunda yukarı doğru ayarlama yapmalısınız. Tüm akustik yaylı enstrümanlarda keskinden düze doğru ayarlamak yerine düzden keskine doğru ayarlamak çok daha doğrudur. Teldeki gerginliğin azalması demek gitarda kolay bir biçimde ayar dışına çıkmanız anlamına gelecektir. Bu nedenle teli ayarlarken doğru gerginliği yakalamak oldukça önemlidir.

Gerektiği zaman mutlaka yeni teller kullanmalısınız. Eski yıpranmış tellerin ayarlanması kolay değildir. Sürekli olarak yeniden ayarlama yapmak zorunda kalırsınız. Tellerinizin dağınık durumda olması demek çalış performansınızı etkileyebilecek bir etki altında kalmak demektir. Bu nedenle gerektiğinde telleri değiştirmelisiniz.

Acele Etmeden Ayar Yapma

Yeni başlayanların en büyük sorunu akort işleminde aşırı acele etmeleridir. Ayar mandallarını çok uzağa doğru çevirmek ve tellerin kırılmasına neden olmak en çok rastlanan acelecilik örneklerinden birisidir. Telleri ayarlamaktan korkmanıza gerek yoktur. Sadece ufak çevirmelerden sonra tellerin kırılmayacağını bilmeniz yeterlidir.

Bir alıcı kullanmanız durumunda telleri ne kadar ayarlamanız gerektiğini daha rahat anlarsınız. Örneğin, 2. teli çaldığınızda alıcınız G notunu veriyorsa onu 2 adım sıkmanız gerekecektir ve bu mandalı birkaç kez döndürmeniz anlamına gelecektir.

Sesi Canlı Tutma

Gitardan çıkan sesi canlı tutmak son derece önemlidir. Gitarı çaldıktan sonra tellerini mikro fiber bez kullanarak silmeli ve çeşitli tel temizleyici kullanmayı düşünebilirsiniz. Ayrıca, telleri değiştirirken aynı zamanda gitarın klavyesini temizlemeyi ihmal etmemelisiniz.

Ayrıca, değiştirilmiş ayarlara sahipseniz tellerinizi daha sık değiştirmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Bu tür bir yaklaşımla gitarınızı kullanırken gerilme ve aşınma daha fazla olacağı için telleriniz daha hızlı bir şekilde aşınma eğiliminde olacaktır. Gitarınızı akort ederken aynı zamanda temel ölçekleri öğrenmek çok daha iyi bir fikirdir.

İzmir’de gitar kursu veren Griffin Sanat olarak gitar teli değiştirme ve gitar akort etme üzerine yazdığımız geniş kapsamlı blog yazımızın sonuna geldik. Sizler için sunduğumuzİzmir gitar kursu avantajlarına göz atmak için ilgili linke tıklayabilir; sorularınız için bizlerle 45 30 numaralı hat üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Gitar çalmak en çok tercih edilen müzik aletlerinden birisidir. Günümüzde her yaştan kişi piyano çalmakta ve çok sevmektedir.

Gitar kullanımında gitar teli değiştirme önemli aşamalardan birisidir. Sizler de evde kendi kendinize gitar telini değiştirmeyi öğrenebilir ve bunu evde kendiniz yapabilirsiniz. Gitar telinde çeşitli nedenlerden bozulmalar ya da kopmalar meydana gelebilir. Bu durumda değiştirilmesi gerekir. Doğru adımlar ile bu işlemi evde kendiniz kolaylıkla yapabilirsiniz.

Adım Adım Gitar Teli Değiştirme Nasıl Yapılır?

Gitar teli değişimini kendiniz yapabilirsiniz. Evde gitar değişimi için şu aşamaları uygulamalısınız:

  • Gitarınızın telini değiştirmek için temiz ve sessiz bir yer bulmalısınız.
  • Sonrasında gerekli ekipmanlarınızı toplamalısınız. Bunun için bir akort aygıtı, yeni teller, tel kesici ve tel sarıcı gerekmektedir. Bu ürünleri tedarik ederek evde gitar teli takma işlemine başlayabilirsiniz.
  • Gitarın sapını dengeleyin. Bir parça köpük kullanımı ile gitar telini sabitleyebilirsiniz.
  • Sonra akort burgusu ile bütün telleri gevşetin ve sökün.
  • Köprü pinlerini de köprüden çıkarın. Pin çıktıktan sonra teli köprüden de kolayca çıkartabilirsiniz.
  • Daha sonraki aşamada teli ve köprü pinini kalın Mi telinin köprü deliğine yerleştirin.
  • Teli burgudan geçirip çekin. Teli burgudan çektikten sonra burguyu döndürmeyi başlayın ve
  • Teli tel sarıcıya sarın.
  • Sonra geriye kalan telleri de sıkılaştırın.
  • Sonraki aşamada gitar teli akordu yapmalısınız.
  • Telin artan kısmını da tel kesici ile kesin.

Gitar Teli Değiştirdikten Sonra Akord Etme

Gitar teli değişimin sonrasında gitarı akort etmek gerekir. Böylece ses yine düzenli hale gelecektir. Gitar teli değiştirme aparatı ile kullanım yaptıktan sonra gitarı evde kendiniz akort edebilirsiniz. Bu konuda işlem yapabilmek için bir akort aygıtı kullanımı yeterli olacaktır. Bununla birkaç kez akordun kontrol edilmesi gerekir. Eğer bu işlemi evde kendiniz yapamıyorsanız bir müzik mağazasına gidebilir ve yardım talep edebilirsiniz.

Gitar Teli Sarma Aparatı Olmadan Gitar Teli Değiştirilir Mi?

Gitar teli sarma aparatı olmadan gitar teli değiştirilir mi merak edilen sorulardan birisidir. Gitar teli takma işlemi için gitar teli sarma aparatı olması gereken aletlerden birisidir ve işlem öncesi temin edilmesi gerekir. Satın almak için müzik aleti satan mağazaları tercih edebilirsiniz.

Gitar Teli Koparmadan Değiştirme

Gitar telini koparmadan değiştirmek gerekir. Böylece yeni bir tel almaktan kurtulursunuz. Bunun için tellerin önce sökülmesi sonrasında ise takılma aşamasında gerginleştirerek takılması gerekir. Bu işlem akustik gitar teli değiştirme esnasında önemli konulardan birisidir ve mutlaka özenli biçimde işlem yapılması gerekir.

Gitar Teli Tansiyonu Nedir?

Gitar teli tansiyonu gitardan elde etmek istediğiniz ses tonudur. Bu ses tonları arasında canlı, parlak ve pastel tonlar bulunur. Gitar telini iyi tanıyarak bu tonları kolayca ortaya çıkartabilirsiniz.

Gitar Teli Nasıl Seçilir?

Elektro gitar tel değişimi esnasında iyi bir tel seçimi yapılmasına önem verilmelidir. Her gitar türünün farklı teli olabilir. Kesinlikle gitarın türüne uygun bir tel seçimi yapılmasına önem verilmelidir. Satın alma işlemlerinde gitar teli tansiyonu da mutlaka dikkate alınmalıdır. Farklı telleri deneyerek de en iyi sonuca kısa sürede ulaşabilirsiniz.

Akustik Gitar Teli Numaraları

Akustik gitar teli numaraları arasında 80/20 bronz ürünü yer alır. Bunlar telin üretim hammaddesine göre seçilmiş isimlerdir. Burada %80 bakır, %20 ise çinko kullanıldığı anlamına gelir. Buna uygun olacak biçimde gitar teli numarası seçimi yapabilirsiniz.

Elektro gitar tel değiştirme süresi ise kişiden kişiye değişen bir konudur. Birkaç saatte genellikle işlemleri bitirmek mümkündür.

Contents

Bas gitar teli ne zaman değiştirilir?

Genel olarak amatör bir gitar telinin ortalama değiştirme süresi 6 ay olarak kabul edilebilir. Bu alaşımlara göre gitarın teli zaman içinde deformasyona uğrayabilir. Niteliğini yitiren telin değiştirilmesi gerekir. Kullanılan teknolojiye göre farklı alaşımlar kullanılarak farklı kalitelerde teller elde edilebilir.

Gitar telleri nasıl sökülür?

2 Kısım 2 / 3: Akustik Gitarda Tel Değiştirmek

  1. Akort burgusuyla her teli gevşetip sök.
  2. Köprü pinlerini köprüden çıkar.
  3. Teli ve köprü pinini, 6E (kalın Mi) telinin köprü deliğine yerleştir.
  4. Teli, burgudan geçirip çek.
  5. Teli bir tel sarıcı kullanarak sar.
  6. Geri kalan telleri de sıkılaştır.
  7. Gitarını akort et.

Gitar telleri nasıl olur?

Sanayi devrimi öncesinde, bir çok telli çalgıda olduğu gibi, gitar teli yapımında da, hayvan bağırsakları kullanılmaktaydı. ​Günümüzde ise, klasik gitar tellerinin alt üç teli naylon, diğerleri ise metaldir. Naylon tellerde değişik oranlarda karbon ve farklı bileşenler kullanılır.

Gitar teli ne ile yapılır?

Elektro gitar ve akustik gitarda kullanılan tellerin temel malzemesi çeliktir. Naylon tellere kıyasla daha parlak ve iyi ses verdiği için tercih edilen çelik teller, farklı birçok alaşım ile kaplanarak telin metal bileşimi büyük ölçüde değiştirilir.

Gitar teli paslanır mı?

Gitar teli neden paslanır? Gitarlar nemli ortamlarda kaldığı sürece paslanır. Ellerimiz yağlı kirli olduğu zaman çalmayı alışkanlık haline getirirsek birde onun üstüne nemli bir yerde bırakırsak dahada kötü hal alır.

Tel nasıl değiştirilir?

Telefon numarası ekleme, güncelleme veya kaldırma

  1. Android telefon veya tabletinizde cihazınızın Ayarlar uygulamasını Google. Google Hesabınızı yönetin&#;i açın.
  2. Üst tarafta Kişisel bilgiler&#;e dokunun.
  3. &#;İletişim bilgileri&#;nin altında Telefon &#;a dokunun.
  4. Bu menüde yapabileceğiniz işlemler:
  5. Ekrandaki adımları uygulayın.

Akustik gitar teli neden kopar?

Telin Yıpranması Çalım sırasında oluşan terleme gitar tellerinizin ömrünü azaltan önemli etkenlerden biridir. Parmaklarınızdaki terler tel üzerinde ne kadar süre kalırsa tellerde o kadar çabuk oksitlenme görülecektir. Oksitlenme ise telin yıpranmasına ve sonuç olarak telinizin kopmasına neden olacaktır.

Gitar teli sese etki eder mi?

Klasik gitarda gitar telinin yapısı son derece önemlidir çünkü her farklı marka ve model tel, gitarınızdan farklı renklerde ses gelmesine neden olacaktır. Bazı tel üreticileri bas nitelikli telleri üretirken sentetik liflerin ya da ipeğin üzerine bakır, gümüş vb. metal alaşımlarını kaplama olarak kullanırlar.

Klasik gitar nasıl temizlenir?

Telleri sökülmüş olan gitarın sapını nemli bir microfiber bez yardımı ile temizleyebileceğiniz gibi aktarlarda satılan limon yağı ve müzik marketlerde ve internette kolaylıkla bulabileceğiniz temizlik ürünleri ile de temizliği yapabilirsiniz. Her tür klavyeye her tür temizlik ürününü kullanmak doğru olmayacaktır.

Gitar teli neye göre seçilir?

Seçtiğiniz tansiyon aralığının çalmak istediğiniz müzik türünün yapısına uygun olması gitar teli seçiminin püf noktasıdır. Örneğin; ağırlıklı olarak Flamenko tarzında müzikler çalıyorsanız bu müzik türünün keskin ve sert tonları sebebiyle sert tansiyonlu gitar teli seçmelisiniz.

Hangi Tel hangi nota gitar?

Gitar tellerinin harfleri yine 7 nota üzerinden akılda tutulabilir. Notalarımız Do – re – Mi– Fa – Sol – La – Si ve tellerin isimleri ise Mi – La – Re – Sol – Si – Mi. Kullanacağımız harfler ise A – B – C – D – E – F – G.

Klasik gitar teli nedir?

klasik gitar teli, 3 tiz tel -naylon- ve 3 bass tel -ipek üzerine çelik sarılı- olmak üzere 6 telden oluşur. en alttaki tel en tiz tel olup, 1. tel olarak adlandırılır ve yukarıya doğru mi hz &#; si hz &#; sol hz &#; re hz &#; la hz &#; mi hz şeklinde akord edilir.

Yüksek tansiyon gitar teli nedir?

Yüksek tansiyon daha gergin bir çalım hissiyatı istiyorsanız tercih etmeniz gereken teldir. Tel çaplarının kalınlığı, Normal Tansiyon tellere göre daha kalındır. Yine basit bir tabirle anlatmak gerekirse, tellerin gitarınızın üzerinde daha gergin duracağı anlamına gelir.

Bağırsak tel nedir?

Binlerce yıl boyunca, hayvanların ince bağırsağından elde edilen şeritler; bazı işlemlerden sonra bükülüp kurutularak müzik aletlerine takıldı. Günümüzde katgüt adıyla bilinen bağırsaktan yapılan teller, tenis raket teli ve ameliyat ipliği olarak da kullanılır.

Akustik gitar teli nedir?

çelikten yapılmış bir tel çeşidi. d&#;addario marka olanı iyidir, uzun ömürlüdür. gitara takarken ucuna kesinlikle dikkat etmek gerekir. bir toplu iğne kadar etkili ve sivridir. gitarın kalitesine göre,titreşimi tını olarak farklılık gösterir. tabi kaliteli ve kalitesiz modelleri de vardır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası