sesin maddeyle etkileşimi 6 sınıf / 6.Sınıf 5.Ünite 4.Bölüm Sesin Maddeyle Etkileşmesi Konu Anlatımı | Fensepetim

Sesin Maddeyle Etkileşimi 6 Sınıf

sesin maddeyle etkileşimi 6 sınıf

Sesin Maddeyle Etkileşmesi 6.Sınıf Fen Bilimleri

SESİN MADDEYLE ETKİLEŞMESİ

Evimizin pencereleri kapalıyken, evin önünden geçen araçların korna seslerini duyarız. Bu sesler, dalgalar hâlinde havada ilerler. Pencere camına ve duvara çarpar. Bu ses dalgalarının bir kısmı cam ve duvarı geçer. Tekrar havada ilerleyerek kulağımıza gelir. Bu olay sesin yayılmasıdır. Ancak ses dalgalarının bir kısmı duvar ve cam tarafından soğurulur (emilir).

Bir kaynaktan çıkan ses dalgaları herhangi bir madde ile karşılaştığında üç farklı durum ortaya çıkabilir.

  • Maddeye (engele) çarparak geri dönebilir (yansır.)
  • Maddenin (engelin) diğer tarafına geçebilir.
  • Madde (engel) tarafından soğurulabilir.

Aşağıda ses kaynağından çıkan sesler kırmızı, engele çarparak engel tarafından yansıyan sesler gri dalgalarla gösterilmiştir.

SESİN YANSIMASI

Bir ses kaynağından çıkan ses dalgalarının, bir engele çarptıktan sonra geldiği ortama geri dönmesine sesin yansımasıdenir. Boş bir odada şiddetli duyulan sesler, odada eşya olduğunda aynı şiddette duyulmaz. Bunun sebebi boş odadaki sesin, daha fazla yansıyarak oda içine geri dönmesidir. Oysa eşya dolu bir odada ses farklı yönlere dağılmaktadır ve bazı eşyalar tarafından ses soğurulmaktadır. Burada ses daha az şiddetli duyulur.

Sesin yansımasında ses dalgalarının çarptığı yüzey çok önemlidir. Pürüzsüz ve sert yüzeylerden yansıyan ses daha şiddetli duyulur, pürüzlü ve boşluklu yüzeyler tarafından ses soğurulur. Evin farklı odalarında konuşarak bu durumu gözlemleyebiliriz. Örneğin banyodaki konuşmalarımızdaki ses şiddeti daima salondaki konuşmalarımızdan daha fazladır. Bunun sebebi banyoda daha az eşya olmasıdır. Ayrıca banyoların duvarları fayansla kaplı olduğundan diğer odaların duvarlarından daha sert ve pürüzsüzdür.

Doğada çeşitli canlılar sesin yansıması olayından yararlanırlar. Örneğin görme duyuları çok gelişmemiş olan yarasalar yönlerini ve avlarının yerini bulmak için sesin yansımasını kullanırlar. Yarasaların çıkardıkları sesler önlerindeki engele çarpar. Böylece yarasalar çıkardıkları sesin yansımasını dinler ve önündeki varlıklar hakkında bilgi edinirler.

Benzer şekilde yunuslar da avlanmak için ses çıkarırlar. Yunusların çıkardıkları ses balık sürülerine çarpar ve yansıyarak tekrar yunuslara gelir. Böylece yunuslar avlanacağı balık sürüsünün yerini bulurlar.

Sesin yansımasının bilim ve teknolojide çok büyük bir önemi vardır. Yarasa ve yunusların sesin yansıma özelliğini kullanmalarından esinlenilerek sonar adı verilen cihazlar üretilmiştir. Sonarlar, suda yayılan ses dalgaları yardımı ile engellerin yerlerini belirlemede kullanılır. Balıkçıların balık sürülerinin yerini ve miktarını tespit etmesinde, okyanus, deniz, göl ve bataklık gibi yerlerin derinliklerinin ve yüzey şekillerinin tespit edilmesinde sonarlar kullanılır.

Radar adı verilen cihazlarda da sesin yansımasından yararlanılır. Uçak ve gemilerde kullanılan bu cihaz çok yüksek titreşimli ses dalgaları yayar.

Ses dalgalarının yansıması prensibinden tıpta da yararlanılmaktadır. Bu prensiple çalışan ultrason cihazları insan vücuduna ses dalgaları gönderir. Gönderilen ses, bilgisayar ekranında anlamlı bir görüntüye dönüşür. Ultrasonda kullanılan ses dalgaları zararsızdır.

Sonar, radar ve ultrason cihazlarının dışında sesin yansıma özelliğinin kullanıldığı başka alanlar da vardır. Örneğin, sesin yansıma özelliği bir borunun çatlak olup olmadığının tespit edilmesinde, gözlük gibi bazı eşyaların dezenfekte edilmesinde, yer altında maden aranmasında, fay hatlarının tespit edilmesinde kullanılır.

SESİN SOĞURULMASI VE YALITIMI

Sesin maddeler tarafından emilerek şiddetinin azaltılmasına sesin soğurulması denir. Sesin soğurulabilmesi için yumuşak ve gözenekli maddeler kullanılır. Bu maddeler sesi soğurur. Boş bir odada duyulan ses, eşya dolu odaya göre daha fazladır. Eşyalar yumuşak ve gözenekli bir yüzeye sahip olduğu için ses bu yüzeylerden dağınık yansır. Bu durumda ses dağınık yansıyınca sesin soğurulması daha fazla olur. Ses soğurulunca da sesin şiddeti azalır.

Ormanlık alanlardaki ağaçların yaprakları ve dalları sesi soğurur bu nedenle bu alanlarda şehir gürültüsü daha azdır. Arabaların gürültüsünden etkilenmemek için motor bölmelerine sesi soğuran maddeler konur. Kış aylarında kar yağdığında sokaktaki ses önceki günlere göre azalır. Bunun sebebi sesin büyük bir kısmının kar tanelerinin girintili çıkıntılı yapısından dolayı gürültüyü soğurmasıdır.

Bir mekândaki sesin iç ortamdan dış ortama ya da dış ortamdan iç ortama geçişini engellemek için yapılan uygulamalara ses yalıtımı adı verilir. Maddeler kendi özelliklerine göre üzerlerine çarpan sesi farklı oranlarda soğurur. Ses yalıtımı için yumuşak ve gözenekli yani içinde hava boşlukları olan strafor köpük, pamuk, sünger, yün, kumaş, halı ve keçe gibi malzemeler kullanılır. Tahta, bakır, demir ve beton gibi maddeler sesi az soğurur yani iyi iletir.

Binalarda tuğla ve sıva arasına yerleştirilen strafor köpük ses yalıtımı sağlar. Ses yalıtımı sağlamak amacıyla pencerelerde, arasında boşluk bulunan çift cam kullanılır. Bunun sebebi boşlukta sesin yayılmamasıdır. Yerleşim birimlerinin gürültüden etkilenmesini önlemek için otobanların ve tren yollarının kenarlarına araçların gürültüsünü azaltacak ses bariyerleri ya da ağaçlandırma yapılır. Bariyerler ya da ağaçlar hem sesin bir kısmını yansıtarak hem de bir kısmını soğurarak ses yalıtımı sağlar.

Ses yalıtımı gürültü kirliliğini azaltmanın yanı sıra insanlara konforlu bir yaşam sağlar. Bu sebeple yeni yapıların çoğunda ses yalıtımına yönelik kaplama malzemesi teknolojik boya, kalın ve yansımalı camlar kullanılmaktadır. Bu şekilde yaşam alanları istenmeyen seslerden korunmuş olur. Gürültünün türüne ve büyüklüğüne göre ses yalıtım malzemelerinin özellikleri ve kullanım şekilleri değişebilmektedir.

AKUSTİK

Gürültü ile mücadele etme yollarından biri akustik uygulamalardır. Bir ortamın akustik özellikleri zayıf ise o ortamda rahatsız edici bir yansıma oluşur. Akustik (ses bilimi) sesin özelliklerini farklı ortamlardaki yayılımını, bulundukları ortamla etkileşimini inceleyen bilim dalıdır. Bina tasarımı yapılmadan önce akustikle ilgilenen bilim insanları ve mühendisler farklı cisimlerin sesle nasıl etkileştiklerini araştırır.

Sinema, tiyatro ve konser salonları ya da cami gibi mekânların tasarım ve inşasında sesin kalitesi akustik bilimi sayesinde artırılır. Ayrıca bu mekânlarda yayılan ve yansıyan seslerin birleştirilerek sesin daha güçlü duyulması sağlanır. Özellikle amfi tiyatrolardaki sahne yüksekliği, oturma basamaklarının şekli ve eğimi, duvarların yüksekliği ve sahne arkasındaki yansıtıcı duvar akustik uygulamalarındandır.

Ses kayıt odaları ve stüdyolar sesin dağınık yansımasını sağlamak için özel maddelerle kaplanır. Bu odalarda ses emici özelliği bulunan akustik süngerler kullanılır.

Tarihî cami ve tiyatrolardaki mimari özellikler teknoloji sayesinde daha da geliştirilmiştir. Akustiği iyi tasarlanmış mekânlarda ses, kulağımızı rahatsız etmeyecek şekilde ve ahenkle ulaşır. Antalya&#;daki antik Aspendos Tiyatrosu, İstanbul&#;daki Süleymaniye Camii ve Almanya&#;nın Dortmund şehrindeki Westfalen (Vestfalın) Stadyumu dünyanın en iyi akustik mimari örneklerindendir.

6. Sınıf Fen Bilgisi Sesin Maddeyle Etkileşmesi konu anlatımı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Ses maddeyle bir etkileşim içerisine girdiğinde farklı durumlarla karşılaşabilmektedir. İşte bu durumları ve etkileşim içerisinde meydana gelen yeni hususları daha iyi kavrayabilmek, bilgileri daha iyi pekiştirebilmek adına konunun detaylarını derledik.

Haberin Devamı

Maddelerin titreşim sonucu ortaya çıkarmış oldukları ses dalgası, madde ve ses arasında yaşanan etkileşimi ifade etmektedir.

Sesin Maddeyle Etkileşimi

 Ses dalgalar halinde yayılan, titreşim sonucunda oluşan, yayılma hızı ve eylemini ortama göre değiştiren bir enerji yansımasıdır. Ses, maddenin ortaya çıkardığı titreşim alanından etkilenir ve yayma hızını maddesel bir ortamda katı, sıvı veya gaz molekül yapıları üzerinden gerçekleştirir.

 Bu nedenle ses boşlukta yayılamayacağı gibi bir engelle karşı karşıya kaldığında da ya da çarptığında, madde ile etkileşimini yansıtabilir, soğurulabilir veya iletebilmektedir. Bu yüzden sesin, herhangi bir madde üzerinden doğan etkileşimi farklı şekillerde sonuçlar yansıtmaktadır.

 Bu yansıma sesin maddeyle yaşadığı etkileşim üzerinden geçirme, soğutma ya da yansıtma özelliğini meydana getirmektedir. Ses ve madde arasında yaşanan etkileşimin şiddetini en aza indirgemek için günümüzde ses yalıtım malzemeleri bu alan için kullanım göstermektedir. Sesin yalıtımın şiddetinin düşürülmeye çalışıldığı yerler, genellikle ses ve kayıt stüdyolarıdır. Bu tarz ortamlarda varolan ses titreşimleri, maddeyle etkileşim dahilinde fazlasıyla şiddetlenmektedir. Bu durumda sesi soğutmak ve yansımasını kırabilmek adına yalıtım malzemeleri önemli bir yer tutmaktadır.

Haberin Devamı

Sesin Maddeyle EtkileşimdenDoğanHususlar

  1. Sesin Yansıması (Yankı)

 Ses dalgalarının bir engelle yaşadığı çarpışma sonucu, çıktığı ortama geri dönmesine ses yansıması denmektedir. Bu yansıma, sert ve pürüzsüz ortamlarda daha da şiddetlidir. Ses dalgalarının bir engelle çarpışıp, bu kez kaynağına geri dönmesi de yankı unsurunu ortaya çıkarmaktadır. Bu duruma örnek verecek olursak; bir sınıf içerisinde yer alan öğretmen ve öğrencilerin ses yansıması, ortamda yer alan pürüzlü engel fazlalığından dolayı şiddet aralığını düşük tutmaktadır.

 Ancak boş bir sınıf içerisinde yer alan bir kişinin ses şiddeti, duvarlara çarparak daha da fazla yankı yapacağından, yansıma da bir o kadar daha yüksek olacaktır. Bu durum dışında bazı canlılar yaşamlarını devam ettirebilmek için yansıma tekniği üzerinden iletişimlerini gerçekleştirmektedir.

Haberin Devamı

 Yunus balığı, yarasa gibi canlılarda görülen bu özellik yaşamlarını devam ettirebilmek, besin ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına önemli bir etkileşim aracını ifade etmektedir. Günümüzde ses yansımasından daha da fazla yararlanabilmek için, sonar cihazları, ultrason aletleri ve radar gibi teknolojik imkanlardan yararlanılmaktadır.

2. Sesin Soğurulması

 Seste meydana gelen dalgalanmaların, çarptığı engeller aracılığıyla çıkacak olan enerjinin emilmesine sesin soğurulması denir. Ses pürüzlü, gözenekli ve yumuşak zeminlerde daha çabuk soğurulmaktadır. Bunun en büyük nedeni ses engelinin, bu ortamlarda daha da fazla bulunmasından kaynaklanmaktadır. Ses soğurulmasına verilebilecek en iyi örnek, kışın yağan kar kütleleridir. Bu kütleler gözenekli yapısı sebebiyle ses dalgalanmasını yutarak, ortaya çıkacak olan yüksek enerjinin ilerlemesine engel olmaktadır. Bunun haricinde sinema salonlarında, odalar arası ses geçişini engellemek adına sesin soğurulması için, duvar kaplamaların iç yüzeyleri yalıtımlarla kapatılmaktadır.

Haberin Devamı

funduszeue.info Yalıtımı

 Oluşturulmak istenen ses düzeyinin bir yerden, farklı bir yere geçişinin engellenmesine, şiddetinin azaltılmasına ses yalıtımı denmektedir. Günümüzde ses yalıtımına duyulan ihtiyaç, canlıların çıkarmış oldukları gürültü hususundan doğmuştur. Gürültü aktörünün canlılar üzerinde bulunan fiziksel, fizyolojik, psikolojik ve performans üzerindeki etkileri yadsınamayacak kadar çoktur. İşte bu yüzden duvar, zemin, tavan arasına yapılan yalıtım sistemi, sesin ortam içinde tutumunu sağlayarak, etrafa yayılmasını engellemektedir.

4. Akustik

 Ses dalgalarının ve titreşimlerinin en iyi şekilde iletildiği, sesin özelliklerinin incelendiği bilim dalıdır. Akustik bilimi günümüzde iletişimin daha da iyi sağlanabilmesi veya yansıma ya da soğrulma yöntemi arasında yaşanan uyumsuzluğu çözmek adına kullanılmaktadır. Akustik bilimi, sinema salonları, tiyatrolar, konser alanları ve stadyum gibi ses şiddeti yüksek ortamlar için daha çok tercih edilmektedir.

 <== 6.Sınıf Konularına geri dön
Ortaokul funduszeue.info ==> 4. Ünite: Işık ve Ses ==> Sesin Maddeyle Etkileşmesi

Kazanımlar

Sesin Maddeyle Etkileşmesi
Önerilen Süre: 6 ders saati

Konu/Kavramlar: Sesin yansıması, sesin soğrulması, ses yalıtımı
Sesin madde ile etkileşimi sonucunda oluşabilecek durumları kavrar.
Sesin yayılmasını önlemeye yönelik tahminlerde bulunur ve tahminlerini test eder.
Ses yalıtımının önemini açıklar ve ses yalıtımı için geliştirilen teknolojik ve mimari uygulamalara  örnekler verir.

KONU: 6.Sınıf Sesin Maddeyle Etkileşmesi



Ses nedir


A- Ses Dalgaları Neden Maddesel Ortamda Yayılır


Sesin maddelerin titreşimi ile oluştuğundan dolayı,  yayılabilmesi için maddesel ortama ihtiyaç vardır. Bu nedenle ses boşlukta yayılmaz.

Doğal ses kaynakları
İnsan, hayvan ve doğadaki sesler doğal sestir.

Yapay ses kaynakları
Çeşitli araçlardan çıkan seslerdir. Araba motoru, davul sesi örnektir.


B- Ses Bir Engele Çarptığında Ne Olur

Sesin madde ile etkileşimi ışığa benzer, yansıyabilir (yankı), soğurulabilir veya iletilebilir.

funduszeue.info yansıması

Ses bir engele çarptığında geldiği ortama geri dönmesine  sesin yansımasıdenir.
Sesin yansıması, ışığın yansımasına benzer. Sesin yansımasında da yansıma kuralları geçerlidir.
Düz yüzeylerde aynı yönde yayılırken, pürüzlü yüzeylerde farklı yönlerde yayılır.


Bazı araçlar sesin yansımasından yaralanılarak yapılmıştır.

Ekolokasyon

Bazı canlılar gönderdiği ses dalgalarının yansımasıyla çevredeki maddelerin yerlerinin belirlenmesine ekolokasyon denir.

Yarasa, yunus gibi canlılar ekolokasyonla avlanabilir, yollarını bulabilir.


Yankı


Yankı Olayı



Ses bir engele çarptıktan sonra belirli bir süre sonra duyulmasına denir.
Yankı vadide, boş salonda ve koridorda hissedebiliriz.
Sert, düz ve geniş alanlarda yankı daha fazla gerçekleşir.
Yankıyı hissedebilmek için kaynak ile engel arasında 17 metre mesafe olmalıdır.



2. Sesin soğurulması

Sesin madde tarafından yutulmasına sesin soğurulması denir.
Pürüzlü ve gözenekli yüzeyler sesi daha çok soğurur.
Kar yağdığı zaman etrafın sesiz olması, eşya bulunan oda da yankının almaması, araçların egzozları, silahların susturucuları sesin soğurulmasını sağlar.
Yol kenarlarına ağaç dikilmesi sesin soğrulmasını sağlar.

Not:Yüksek sesin kulağımıza zarar vermesinin engellenmesi için kulaklık kullanılır.





Sesin Yalıtımı
Sesin bir ortamdan diğerine geçişini engellemek için ses yalıtımı yapılır.
Köpük, cam yünü, çift cam ses yalıtımı sağlar.



3. Sesin iletimi

Ses farklı ortamlarda farklı yayılmaktadır. Sesin en hızlı yayıldığı ortam katı, sonra sıvı, en yavaş gaz ortamında yayılır. Katı maddenin tanecikleri birbirine yakın olduğu için sesin iletim hızı en fazla olmaktadır.


C- Akustik

Sesin oluşması, yayılması, duyulması gibi özelliklerini akustik inceler.



Akustik Özelliğine Dikkat Edilen Yerler

Akustikte yankı olayı istenmez.



Sesin Maddeyle Etkileşmesi Konu Anlatımı PDF İndir


Diğer Konular



nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası