katır tırnağı çiçeği bakımı / Katırtırnağı | AZbitki

Katır Tırnağı Çiçeği Bakımı

katır tırnağı çiçeği bakımı

Kedi tırnağı çiçeği bakımı ve sulaması nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir? Kedi tırnağı çiçeği hikayesi nedir?

Ufak gövdesinden açan eşsiz güzellikteki çiçekleriyle kendine hayran bırakan kedi tırnağı çiçeği, susuzluğa dayanabilen bir çiçektir. Peki, kedi tırnağı çiçeği bakımı ve sulaması nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir? Kedi tırnağı çiçeği hikayesi nedir? Kedi tırnağı çiçeği hakkında bilinenler...

KEDİ TIRNAĞI ÇİÇEĞİ BAKIMI VE SULAMASI NASIL YAPILIR?

Kedi tırnağı çiçeği, mevsimlik olarak yetiştirilen bir süs bitkisidir. Succulent özellikli ve açık hava bitkilerinden olduğundan dolayı çok fazla güneşli olan yerlerde ve seyrek sulanarak yetiştirilmesi gereken bir bitkidir. Kedi tırnağı çiçeği çok fazla güneş isteyen bir bitkidir.

Aşırı güneş alan balkonlarda, bahçelerin çok güneş alan, toprağı oldukça hızlı kuruyan kısımlarında çok az bakımla yetiştirmenin mümkün olduğu bir çiçektir. Bitkinin yetiştirilebilir olması için toprak olarak bahçelerde her çeşit toprak uygundur. Balkon saksılarında ise çiçek için dişli kum karıştırılmış durumda olan doğal arazi toprağı bu bitki için en iyisidir.

Normal koşullarda çok fazla suya ihtiyaç duymayan ipek çiçeğinin açıklık yerlerde bulunması durumunda ve buna ek olarak fazla kumlu toprağa sahip olduğu durumlarda sık sık sulama ihtiyacı söz konusu olabilir. Diğer durumlarda ise bitkinin toprağı kupkuru olmadan önce sulama yapılamaması gerekir.

KEDİ TIRNAĞI ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

  • Kedi tırnağı çiçeği semizotugiller ailesine mensup olan bir çiçek türüdür.
  • Rengârenk çiçekler açan çok zarif görünümlü bir çiçektir.
  • Bu güzel bitki ülkemizde öğle güzeli ve cilveli isimleri ile de bilinen bir çiçektir.
  • Göz alıcı güzellikteki renkli çiçekleriyle bahçelerde çok yaygın kullanılır.
  • Kedi tırnağının 60 kadar türü bulunur.
  • Haziran ve Eylül ayları arasındaki süreçte sürekli olarak çiçek açar.
  • Güneşi çok fazla seven bir bitkidir.
  • İyi güneş gördüğü takdirde çiçekleri daha bir güzelleşen bir bitkidir.
  • Kedi tırnağı çiçeği suyu çok fazla seven bir bitki değildir.
  • Suyu çok tutan ve çamurlaşan toprağı ise hiç sevmez.
  • Yetiştirilmesi için çok özel bir bakıma gereksinim duymayan bir çiçek türüdür.

KEDİ TIRNAĞI HİKAYESİ NEDİR?

Bilinen bir hikayesi yoktur.

Kedi tırnağı bitkisi bakımı nasıl yapılır ve nasıl çoğaltılır?

Kedi tırnağı bitkisi bir diğer adıyla ipek çiçeği Semizotugiller (Portulacaceae) familyasının Portulaca grandiflora türüdür. Rengarenk çiçekler açan susuzluğa dayanıklı bir bitkidir.

KEDİ TIRNAĞI BİTKİSİ ÇOK SULANMAYI SEVMEZ

Bol güneş sever. Haziran-Eylül ayları boyunca çiçeklerini eksik etmez. Çok sulanmayı sevmeyen bir bitkidir. Toprak olarak suyu bünyesinde çok tutan ve çamurlaşan toprağı sevmez. Hafif kumlu ve az gübreli topraklarda daha güzel yetişir.

Kedi tırnağı bitkisi bakımı

KEDİ TIRNAĞI BİTKİSİ BAKIMI

Kedi tırnağı bitkisi bakımında su, toprak ve güneşe dikkat ettiğiniz sürece ekstra bir bakıma ihtiyaç duymayan ipek çiçeğine saksıda bakım sağlayacaksanız mutlaka güneşe doyacağı bir konumda yer vermelisiniz.

KEDİ TIRNAĞI BİTKİSİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Kedi tırnağı tohumla ve tepe çeliği ile çoğaltılır. Çiçeklerini soldurdukça ucu sivri tohum kapsülleri geliştirir. Bu kapsüllerin içinde çok küçük tohumlar oluşturur. Bu tohumlar kendiliğinden etrafa yayılır ve sonraki yıl yeniden çimlenir.

Tepe çeliğinde ise tohumdan yetiştirilen ipek çiçeği ilkbaharda ilk gelişimini göstermeye başladığında en az 10 cm uzayan dallarının üstten 4-5 cm’lik kısmını keserek direk toprağa dikin ve filizlenmeye bırakın.

Sardunya bakımı nasıl olmalı? Sardunya ne zaman çiçek açar?

Sardunya bakımı nasıl olmalı? Sardunya ne zaman çiçek açar?

Katırtırnağı

Spartium junceum bitki türü, katır tırnağı

Özellikleri

Akdeniz ikliminin sıcak ve kurak yaz mevsimlerine uyumlu türlerinden katır tırnağının ana vatanı zaten Akdeniz çevresidir. Kısa boylu maki alanlarının tipik bitkilerindendir. Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde en olmayacak yerlerde bile yaşar. Mesela kumluk yerlerde, taşlı kayalıklı, güneşten cayır cayır yanan arazilerde, erozyona uğramış tepelerde gayet güzel yetişir.

Aşırı sıcak ve kurak iklime uyum sağlamak için yapraklarını küçültmüştür. Yaz sıcakları başladığı zaman yapraklarını döker. Böylece su kaybını en aza indirir. Sonra çiçek açmaya ve yeşil dallarıyla fotosentez yapmaya devam eder. Boyu en elverişsiz yerlerde 1 metre civarında veya biraz daha uzun olur. Daha iyi topraklarda iki metreyi geçer.

Katırtırnağı bitkisi hakkında bilgiler

Katır tırnağı

Bir Akdeniz iklimi bitkisidir ama İstanbul’da Karadeniz kıyılarına yakın yerlerin erozyonlu çorak tepelerinde kendiliğinden çoğalarak gayet güzel yetişiyor. Sarıyer tepelerinde her yerde katırtırnağı bulunur. Yaz aylarında her her sapsarı olur. Bu sebeple o bölgeye Sarıyer demişler. Dolayısıyla Sarıyer Belediyesi’nin sembolü sarı bir katırtırnağı çiçeği olmalıydı. Fakat onun yerine turizm ile ilgili saçma sapan bir amblem yapmışlar (deniz, martı, güneş).. Deniz, güneş dünyanı her yerinde var. Ama Katırtırnağı dünyanın her yerinde yok. Hem en çok Sarıyer’i sevmiş. Buna saygı duymak lazım.

Bahçede yetiştirme

Büyük, geniş, fazlaca güneş alan bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirebilirsiniz. Kokusu belki pek önemli olmasa da hafif, ferah ve hoştur. Kış soğuklarına dayanıklılığı en fazla -20C derecedir. Her yıl çevresini daha da genişleterek daha fazla çiçek açar. Bahçenizde katırtırnağı yetiştirecekseniz en az 1m² alanı sırf ona ayırmanız lazım. Ayrıca aşırı güneş alan teraslarda büyük toprak saksılarda yetiştirebilirsiniz.

Katırtırnağı fidan üretimi

Katır tırnağı çoğaltma tohum ile ve dip sürgünlerini ayırmakla yapılır. Katırtırnağı tohumlarını zımparalarsanız daha iyi su emer ve çimlenme ihtimali daha yüksek olur. Toprağa yarım santimden daha az derine gömün. Tohumlarını ektikten sonra toprak mutlaka direkt güneşle ısınmalı. Çimlenmeye başlaya kadar toprağı sürekli ıslak tutun. Kış sonunda kök sürgünlerini ayırarak da çoğaltabilirsiniz.

Katırtırnağı Rehberi: Bakımı ve Yetiştirilmesi Nasıl Yapılır?

Dış ortamlarda görmeye alışık olduğumuz, bahçe peyzajlarına keyif katan katır tırnağı çiçeği bir tür çalılıktır. Bakımı oldukça kolay olan bu bitki sayısız faydasıyla tanınır. İdrar söktürücü, hazımsızlık giderici, böbrek taşı düşürmeye yardımcı, romatizma ağrılarını azaltıcı, kalp ritmi düzenleyici gibi etkileri olduğu için oldukça şifalı kabul edilir. Alternatif tıp için yardımcı bir bitki olan katır tırnağı çay olarak demlenerek tüketilebilir. Hem güzel görüntüsü hem de sağladığı faydalarla bahçelerde olması gereken bitkilerden biridir.

Mulleins (Verbascum phlomoides)

İçindekiler

Katır Tırnağı Hakkında Genel Bilgiler

Bilimsel adı spartium junceum olan bitki baklagiller familyasına ait sarı renkli ve hoş kokulu çiçek açan bir Akdeniz çalısıdır. Akdeniz bölgesinde ve Kuzeybatı Afrika ile Güneybatı Asya’da yetişir. Görünüşü çalı süpürgesini andıran katır tırnağı bitkisi 2-3 metreye kadar uzayabilir.

Küçük yapraklarını yaz başında yani çiçeklenmeden kısa süre sonra döker. Gölge alanları sevmediği için güneş görmeyen yerlerde çiçek açmaz. Yaz sonuna doğru meyveleri siyah renk alır ve çatlayarak tohumlarını çevreye saçar. Çiçeklerinden elde edilen yağ parfüm yapımında, sarı renk ise boya yapımında kullanılır.

Katır Tırnağı Bakımı

Oldukça zahmetsiz bir bitki olan katır tırnağı bahçe ve park gibi açık alanlarda kullanılabilir. Bazı temel bakım yöntemleri uygulandığında çok uzun ömürlü olabilir.

Saksı ve Toprak

Genellikle açık alanda yetiştirilmesi önerilen bu bitkiyi saksıda yetiştirmek istiyorsanız köklerin rahatça uzayabileceği, derin bir saksı kullanmalısınız. Kuru ve kumlu bir toprakta verimli şekilde büyür. İyi drene edilmiş toprak istediği için su geçirgenliğini arttırıcı çakıl gibi malzemeler kullanılabilir. Nemli toprağı sevmediği için humustan kaçınılması gerekir. Eğer nemli bir toprağınız varsa kum ile gevşetebilirsiniz. Dikim yaparken de mümkün olduğunca derin bir çukura ihtiyaç duyar.

Güneş İsteği

Katır tırnağı bitkisinin iyi yetişmesi ve çiçek açması için güneş çok önemlidir. Bu nedenle bol güneş alan yerlere ekilmesi gerekir. Gölgeli ortamlarda ya hiç çiçek açmaz ya da çok az açar. Gün boyu güneş ışığı alması sorun değildir.

Su İsteği

Yeni dikilmiş katır tırnağına ilk kez su verdikten sonra çok sık sulamanıza gerek yoktur. Nemli toprağı sevmediği ve kurak yerlerde yetiştiği için toprağının sürekli ıslak kalmasını istemez. Toprağın üst tabakasının kuruduğu görüldüğünde sulanabilir. Topraktaki drenajBir yerdeki suyun doğal veya yapay yollarla uzaklaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalara verilen isimdir. Tarımda ve saksı yetiştiriciliğinde sık sık taş ve benzeri materyaller ile More iyi olduğu zaman sulama da kontrollü olacaktır. Saksıda yetiştirdiğiniz bitkinizin tabağındaki suyu 7-8 saat sonra dökebilirsiniz.

Konumlandırma

Soğuk yerleri pek sevmediği için iklim şartları ağır olan bölgelerde yetiştirilmesi zor bir bitkidir. Soğuk kış günlerinde bitkinizi içeri alıp baharda dışarı çıkarabilirsiniz. Akdeniz iklim şartlarında büyüyen katır tırnağı bitkisi 5-10 derece soğuklara dayanabilir. Bitkinizin en iyi yetişeceği yer aydınlık bahçeler olacaktır. Eğer balkonda beslemek isterseniz mutlaka güneş alan bir yer olması gerekir. Ev içleri katır tırnağı için pek uygun bir ortam sağlamadığı için tercih edilmemesi gerekir.

Besin ve Gübreleme

Yetiştiği toprak şartlarında fosil atıklar bulunmadığı için gübreye ihtiyaç duyan bir bitki değildir. Hatta gübreleme yaprakları uyararak büyümesini yavaşlatır ve çiçeklerin daha seyrek olmasına sebep olur. Bu nedenle ek besin ve gübre kullanmamanız gerekir.

Budama ve Şekillendirme

Budamaya ihtiyacı olmayan bir bitki olmadığı için gözünüze batan bir şey olmadığı sürece işlem yapmanıza gerek yoktur. Fazla uzayan veya diğer bitkilerinize karışan dalları kesebilirsiniz. Kış sonunda bazı dalları donarak ölebilir. Bu dallar artık filizlenmeyeceği ve kötü görüntüye sebep olacağı için kesilebilir. Ayrıca cilt tahrişine sebep olabileceği için budama işlemi esnasında mutlaka eldiven giyilmesi gerekir.

Katır Tırnağı Nasıl Çoğaltılır?

Hızlı çimlenen katır tırnağı bitkisini yetiştirmenin en güzel yollarından biri tohumdur. Bahar aylarında çimlendirme yaptıktan sonra ufak bir saksıda büyütebilirsiniz. Yetişkin bir katır tırnağı bitkiniz varsa yaz sonunda tohumlarını toplayabilirsiniz. Bu tohumları direk toprağa ekebilir veya bahara kadar kuru bir yerde muhafaza edebilirsiniz.

Yetişkin bir bitkiden kesilen dallarla çoğaltma yöntemi pek başarılı sonuç vermemektedir. Kök salma işlemi çok uzun sürer ve çoğunlukla tamamlanamaz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası