salep bitkisi nasıl yetiştirilir / Salep Nasıl Yetiştirilir?

Salep Bitkisi Nasıl Yetiştirilir

salep bitkisi nasıl yetiştirilir

Salep Nasıl Çoğaltılır? Dalından ve Kökünden Salep Bitkisi Çoğaltma Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Salep bitkisi hoş görünümü ile dikkati çeker. Aynı zamanda bu bitkiden elde edilen salep tozları dondurma yapımında ve birçok yemeğin baharatı olarak kullanılır. Kullanım alanı geniş olduğu için de son yıllarda evlerde de yetiştirilmek istenebilir. Salep yetiştirilmesi ve çoğaltılması özel koşullara bağlı olduğundan bu süreçte bitkiyi yakından tanımak büyük bir önem taşır.

SALEP NASIL YETİŞTİRİLİR?

Salep bitkisini yetiştirmek için hem toprak hem de sulama koşullarının yeterli olması gerekir. Bu bitki daha çok soğuk yerleri ve kireçli olan toprakları sever. Çoğu iklimde de kolaylıkla yetiştirilebilir. Eylül aylarında dikimi yapılır ve nisan ile haziran aylarında çiçek açmaya başlar.

Çiçek açtıktan sonra da yumruları toplanır ve tüketime hazır bir hale getirir. Salep üzerinde iki tane yumru vardır. Bir tanesinin toplanması diğer yumrunun ise seneye bırakılması üretim sırasında dikkat edilmesi gereken bir detaydır.

SALEP BİTKİSİ NASIL YETİŞTİRİLİR?

Salep bitkisini yetiştirebilmek için belirli aşamalara dikkat etmek gerekir. Öncelikle bulunduğunuz yerin iklim koşullarının uygun olduğundan emin olmalısınız. Sonrasında da toprağı besin değeri açısından uygun bir hale getirmelisiniz. Yetiştirme sırasında şu detaylara mutlaka dikkat etmeniz gerekir:

  • Toprağın %25 kum ve %10 yanmış koyun gübresinden oluşması gerekir.
  • Salep tohumlarını toprağın 5 cm derinine ekmelisiniz.
  • Ekilen saksıları ise bol güneş alan bir yere koymalısınız.
  • Salep bitkisi çok fazla su istemez. Bu nedenle toprağının nemli olması yeterli olur.
  • Bitkilerin hasatı için ise nisan sonu ve haziran başını beklemelisiniz.

Salep bitkisi emek isteyen bitkilerdendir.

SALEP BİTKİSİ NEREDE YETİŞİR?

Salep bitkisi denizden metre yüksekliklere kadar çıkabilir. Doğada kendi kendine yetişebilen bir bitki türüdür. En çok yetiştiği yerler arasında Isparta, Antalya, Kahramanmaraş, Van, Kastamonu, Taşköprü, Safranbolu, Milas ve Muğla şehirleri vardır.

SALEP NASIL EKİLİR VE ÜRETİLİR?

Ekimi sırasında toprağın mutlaka organik koyun gübresi ile desteklenmesi gerekir. Bunun yanında üretiminde ekim sırasında toprağın 5 cm derinliğine gömülmesi kısa sürede çıkması için son derece önemli bir detaydır. Salep bitkisi soğuk yerlerde yetişebilir. Ancak güneşe de ihtiyaç duyar.

SALEP BİTKİSİ, OTU VE FİDESİ NASIL EKİLİR VE ÇOĞALTILIR?

Salep bitkisini yetiştirebilmek için içerisinde bulunan iki yumrudan birini bir sonraki seneye bırakmanız gerekir. Birini hasat edince diğerini çoğalması için bitki üzerinde bırakmak gerekir. Bu bitkinin hasat işlemi de tek tek el ile yapılması gerekiyor. Aynı zamanda kökündeki ana soğanı da toprakta bırakmanız bir sonraki sene verim alabilmek için önemlidir.

Kışın severek içtiğimiz salep, nasıl bir bitki ve nasıl yetiştirilir hiç merak ettiniz mi?

Salep Bitkisinin Faydaları

Orkide bitkisinin kökünden faydalanarak elde edilen bu bitkinin;

  • Bağırsakların çalışmasını düzenler ve kabızlığı önleyip sindirimi kolaylaştırır.
  • Mide ağrılarına iyi gelir ve şişkinliği giderir.
  • Hemoroid tedavisinde etkilidir.
  • Öksürük ve bronşitte boğazı yumuşatır
  • Kış aylarında grip ve sağuk algınlığına iyi gelir.
  • Soğuk havalarda içildiğinde vücudu ısıtır.
  • Hafızayı ve zihni güçlendirir.
  • Göğüs hastalıklarını giderir.
  • Kadınların adet düzensizliğinine iyi gelir.
  • Kadınların regl dönemi ağrılarını azaltır.
  • Emziren anneler için süt artırıcı özelliği vardır.

Salep Bitkisi Nasıl Yetiştirilir?

Salep bitkisi yetiştirmek için öncelikle Tarım Bakanlığı'ndan izin alınması gerekir. Çünkü salep koruma altına alınan bitkiler arasında yer almaktadır. Genel olarak her bölgede yetişmekle birlikte, özellikle kreçli topraklarda verimliliği daha fazladır. Salep ekim ayında ekilip, nisan ayında hasat edilir. Burada önemli olan nokta, hasat yaparken makine gibi ekipmanlar ile değil el ile toplama yapılmasıdır. Eğer yumru sayısı birden fazlaysa bir tanesi bırakılıp geri kalan hasat edilir. 

Ülkemizde her yıl ortalama 60 ton salep üretilmektedir. Türkiye’nin hemen her bölgesinde salep orkidesi toplanmakla birlikte, ege bölgesi’nin özellikle kıyı kesimleri, İzmir, Aydın ve Muğla illeri,  Akdeniz Bölgesi’nde antalya çevresi, Mersin’in Silifke İlçesi, Adana ve Kahramanmaraş, Batı Karadeniz Bölgesi’nde Kastamonu civarı, İç Anadolu’da Yozgat, Akdağmadeni, Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise Van çevresi. Burdur Bucak ve Safranbolu’da da hem toplama, hem de ticareti yapılmaktadır.

Salebin Toza Dönüşümü Çok Zahmetli

Salep, orkide bitkisinin kökünde yer alan yumrulardan elde edilir. Hasat zamanı köklerine zarar verilmeden topraktan çıkarılan bu yabani orkide soğanları, öncelikle temiz bir ortamda kirlerinden arındırılır ve yıkanır. Yıkandıktan sonra önce süt veya suyla kaynatılır. (15dakika); sonra ipe dizilip gölgede kurutulur. Ortalama kurutma süresi 6 aydır. Kurutulma işlemi bittikten sonra öğütücüler yardımıyla salep toz haline getirilerek kullanılır.

Salep yumruları müsilaj glikoz ve uçucu bir yağ taşır ve içerdiği en önemli madde glikomannandır. Su ve sütle birlikte kullanıldığında şişer ve bu özelliği sayesinde dondurma yapımının temel maddesi olarak kullanılır.

Etiketler :

Saks&#;da Salep Yeti&#;tirmenin En Pratik Yolu

Salep Türkiye’de Akdeniz, Ege, Karadeniz ve Marmara Bölgesi’nde yeti&#;en çe&#;itli &#;ekillerde tüketilen bir bitkidir. Çay&#;r otu ve çam çiçe&#;i ad&#;yla da bilinen salep, k&#;&#; günlerinde s&#;kça tüketilen s&#;cak içece&#;in ana malzemesidir. Bu bitki özenle yeti&#;tirildikten sonra toplan&#;r ve toz haline getirilir. Toz haline getirilen salep ise, s&#;cak sütle bulu&#;up so&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#;na ilaç olacak bir içecek haline gelir.

Salep yeti&#;tiricili&#;i bahçe ortam&#;nda, geni&#; tarlalarda ve evde saks&#;da yap&#;labilir. E&#;er salep bitkisi yeti&#;tirme dü&#;ünceniz varsa; sizlere bu sayfada bilmeniz gereken bilgileri sunaca&#;&#;z. Akl&#;n&#;zda salep nas&#;l yeti&#;tirilir sorusuna dair bir endi&#;e kalmamas&#; için yaz&#;n&#;n sonuna kadar okuman&#;z&#; öneriyoruz.

Evde, keyif alarak ve özenerek salep üreticili&#;i yapmak isterseniz; bu sat&#;rlardaki a&#;amalar&#; takip edebilirsiniz.

Salep Nas&#;l Yap&#;l&#;r? Faydalar&#; Nelerdir?

salep yeti&#;tiricili&#;i

Salep Yeti&#;tiricili&#;i &#;çin Gerekli Malzemeler

Salep yeti&#;tirmek için öncelikle birkaç malzemeyi temin etmeniz gerekiyor. Hangi malzemelere ihtiyaç duyaca&#;&#;m diyenler için gerekli listemiz &#;öyledir:

  • Kum ve gübre kar&#;&#;&#;m&#;ndan olu&#;an toprak
  • Sprey &#;i&#;e ve su
  • Orta boy saks&#;
  • Salep tohumu veya fidesi
salep yeti&#;tiricili&#;i

Evde Salep Yeti&#;tiricili&#;i: Videolu 4 Kolay Ad&#;m

Evde salep bitkisini yeti&#;tirmek için salep fidesi ya da salep tohumu kullanabilirsiniz. E&#;er fideden yeti&#;tirme yapacaksan&#;z bitkiye bir ad&#;m daha yakla&#;m&#;&#; olursunuz. Tohumdan yeti&#;tirmeyi dü&#;ünüyorsan&#;z ortalama 4 TL’den piyasadaki üreticilerden sat&#;n alabilirsiniz.

&#;imdi salep orkidesi nas&#;l yeti&#;ir ad&#;m ad&#;m izleyelim:

1. Ad&#;m: Tohumlar&#; Çimlendirin

  • Salep tohumlar&#;n&#;n öncelikle çimlendirilmesi gerekiyor.
  • Tohumlar&#;n çimlenmesi için, sonbahar aylar&#;n&#; de&#;erlendirebilirsiniz. Tohumlar sonbahar serinli&#;inde kendili&#;inden çimlenmeye ba&#;lar.
  • E&#;er ev ortam&#;nda tohumlar&#; çimlendirmekte zorlan&#;yorsan&#;z nemli bir bez içinde birkaç gün tohumlar&#; bekletebilirsiniz.
  • Çimlenen tohumlar&#; saks&#;ya dikme a&#;amas&#;na geçebiliriz.

2. Ad&#;m: Çimlenen Tohumlar&#; Saks&#;ya Ekin

  • Elinizde kaç adet tohum varsa, tohum miktar&#;na göre geni&#; bir saks&#; belirlemelisiniz.
  • Her tohum aras&#;nda ortalama 8 cm bo&#;luk olmas&#;na özen gösterin.
  • Kumlu ve gübreli bir toprak seçerek bu toprakla saks&#;n&#;n yar&#;s&#;n&#; doldurun.
  • Her bir tohumu dik olacak &#;ekilde topra&#;&#;n üzerine yerle&#;tirin.
  • Ard&#;ndan tohumlar&#;n üzerine çok fazla olmayacak &#;ekilde toprak serpi&#;tirin ve tohumlar&#; ezmeden üzerini toprakla kapat&#;n.

3. Ad&#;m: Topra&#;a Can Suyunu Verin

  • Evde salep yeti&#;tirirken saks&#;ya verece&#;iniz suyun miktar&#; önemli olacakt&#;r.
  • &#;lk tohumun nemli kalmas&#;n&#; sa&#;layacak &#;ekilde sulama yapman&#;z önerilir. Bu nedenle suyu sprey &#;i&#;eyle verebilirsiniz.
  • Topra&#;&#;n her bölgesine birkaç defa sprey &#;i&#;eyle su püskürtürseniz, tohumlar&#;n nemli kalmas&#;na destek olabilirsiniz.
salep bak&#;m&#;

4. Ad&#;m: Saks&#;y&#; Güne&#; Alan Konuma Yerle&#;tirin

  • Salep tohumlar&#;n&#;n büyümesi için bolca güne&#; almas&#; gerekiyor.
  • Saks&#;y&#; güne&#;li ve havadar bir konumda bir süre bekletebilirsiniz.
  • Topra&#;&#;n alt&#;ndan yükselen filizler ba&#; gösterdi&#;inde, rüzgardan uzak bir kö&#;eye alabilirsiniz.
  • Salep bitkisi nemli ve güne&#;li konumlar&#; çok sevmektedir. Yeti&#;tirirken bu bilgileri göz önünde bulundurabilirsiniz.
salep orkidesi yeti&#;tiricili&#;i

Salep Yeti&#;tiricili&#;inde Verimi Art&#;ran 5 Püf Noktas&#;

Salep yeti&#;tiricili&#;i devlet deste&#;i ile te&#;vik edilen bir tar&#;m faaliyetidir. Türkiye’de salep yeti&#;tirmek isteyenler için devlet taraf&#;ndan hibe deste&#;i yap&#;lmaktad&#;r. Çiftçiye verilen kredi deste&#;i sayesinde salep çiftçisinin yükü hafifletilir.

Onaylanan kredinin %50’lik k&#;sm&#; devlet taraf&#;ndan kar&#;&#;l&#;ks&#;z sunulurken; kalan k&#;sm&#; ise üretici taraf&#;ndan taksitlendirilir. E&#;er tar&#;ma ve bitki üretimine kar&#;&#; ilginiz yo&#;unsa, salep üreterek gelir sa&#;lamak istiyorsan&#;z siz de bu te&#;vikten faydalanmak için &#;ans&#;n&#;z&#; deneyebilirsiniz.

Salep yeti&#;tirirken emeklerinizin bo&#;a ç&#;kmamas&#; ad&#;na, baz&#; püf noktalar&#;na dikkat etmelisiniz. E&#;er salep üretimi için gerekli olan püf noktalar&#;n&#; denerseniz, araziden alaca&#;&#;n&#;z verim daha yüksek olacakt&#;r.

Bak&#;n salep yeti&#;tiricili&#;inde verimi neler art&#;r&#;yor?

  • Nisan sonuna yakla&#;t&#;&#;&#;n&#;zda salep fidelerini s&#;k s&#;k kontrol etmelisiniz. Sararan yapraklar&#; temizledi&#;inizde, di&#;er bitkilerin daha verimli büyümesini sa&#;lars&#;n&#;z.
  • Salep bitkisinin her &#;eyi dozunda sevdi&#;ini bilmelisiniz. Çok sudan rahats&#;z olan bu bitkiler, çürümeye elveri&#;lidir.
  • Orkide ailesinden bir tür bitki oldu&#;u için özenle bak&#;m ister. Topra&#;&#;n verimli toprak olmas&#; da önemlidir.
  • E&#;er tarlaya ekim yapacaksan&#;z, ekimden önce yanm&#;&#; gübreyle topra&#;&#; harmanlaman&#;z önerilir.
  • &#;lkbahar aylar&#;nda ya&#;&#;&#; alan bölgeler ayr&#;ca sulama yapmayabilir. Do&#;al ya&#;&#;&#;lar topra&#;&#;n verimini koruyacakt&#;r.
salep yeti&#;tiricili&#;i

Orkide Bak&#;m&#;: Ço&#;altma, Budama, Sulama ve Saks&#; De&#;i&#;imi

Evde Teraryum Yap&#;m&#; ve Bak&#;m&#;, &#;puçlar&#;yla A&#;amal&#; Anlat&#;m

Atatürk Çiçe&#;i Bak&#;m&#;: Ço&#;altma, Budama, Saks&#; De&#;i&#;imi, Sulama

A&#;amalar&#;yla Aloe Vera Bak&#;m&#;i &#;htiyac&#;n&#;z Olan Tüm Püf Noktalar&#;

Menek&#;e Bak&#;m&#;: Evde Nas&#;l Dikilir, Ço&#;alt&#;l&#;r, Sulan&#;r? Püf Noktalar&#;

Salep Bitkisi Nasıl Yetiştirilir, Nasıl &#;oğaltılır? Faydaları Ve &#;zellikleri Nelerdir?

Hem doğal ortamında yabani şekilde yetişen hem de özel olarak yetiştirilen salep bitkisi evde veya farklı mekanlarda kolayca gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda hoş görüntüsü ile bir adım öne çıkan bitkiler arasında yer alıyor. Dondurmaya kıvam vermesi açısından değerlendirilen salep, aynı zamanda pek çok yemek için önemli bir kaynak şeklinde öne çıkmaktadır. Kullanım açısından ayrıca her geçen gün daha geniş yelpazeye yayılmaya devam eden önemli besin kaynaklarından biridir.

Salep Bitkisi Nasıl Yetiştirilir, Nasıl Çoğaltılır?

Nadiren beyaz olması ile beraber daha çok mor renk üzerinden, birçok farklı amaca göre besin kaynağı olarak tüketilen bitki olarak salep bitkisi öne çıkıyor. Özellikle toprak altında bulunan yumru denen kısım, toz haline getirilmesiyle yemeklerde yaygın olarak değerlendirilmektedir. Genel olarak salep yetiştiriciliği tarlalarda gerçekleştiği gibi, aynı zamanda bireysel açıdan evde de bu uygulama ele alınabilmektedir. Tabii aşamalı şekilde ve sırasıyla işlemlerin yapılması çok önemlidir.

- oranında yanmış koyun gübresi ile beraber %25 oranında bulunan kum, toprak ile beraber bir araya getirilmelidir.
- Toprağın yaklaşık olarak 5 santimetre kadar derinine salep tohumları ekilmelidir. Özellikle saksının alt kısmını çıkarmak verim açısından daha etkili olacaktır.
- Ekme işlemini tamamladıktan sonra saksıları bol güneş alan bir yere yerleştirin.
- Fazla sulama sevmeyen salep için, toprak nemli kaldığı sürece bu işlemi çok fazla gerçekleştirmeye gerek yoktur.
- Genel olarak salep bitkisi adını hasat zamanı nisan sonu ile beraber haziran başı gibi gerçekleşir. Bu sebepten dolayı belli bir süre beklemek ve sabırlı olmak önemlidir.

Toz haline getirmek suretiyle pek çok farklı yemekte kullanım özelliği veren salep, Türkiye'de en çok tüketilen önemli besin kaynakları arasında gelmektedir. Bu şekilde siz de bireysel olarak evinizde rahatlıkla salep bitkisi yetiştirebilirsiniz.

Salep Bitkisi Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?

Sağlık açısından önemli bir kaynak olarak öne çıkan salep bitkisi, değişik yöntemler üzerinde kullanım imkanı vermektedir. Böylece hem fiziksel hem de psikolojik olarak rahatlamak amaçlı kullanılabilir.

- Özellikle vücut ısısını arttırmak suretiyle kış aylarındaki hastalıklardan koruma imkanı verir.
- Yaşanabilecek soğuk algınlığı ve benzeri hastalık belirtileri söz konusu olduğu zaman, salep tüketmek iyi gelecektir.
- Süt kullanılarak pişirme yöntemi uygulanan salep, sağlıklı ve düzenli şekilde kilo verme imkanı sağlar.
- Dengeli şekilde yağların erimesi için ideal bir besin kaynağıdır.
- Sindirim sistemini korur ve hazımsızlığı önler.
- Kabızlığın önüne geçer.
- Zihni canlandıran salep, beyin fonksiyonlarını daha etkin çalıştırarak odaklanma imkanı verir.

Bu gibi faydaları ve özellikleri ile beraber değişik yöntemler üzerinden salep tüketebilirsiniz. Aynı zamanda kolayca evde yetiştirerek, tozlarından faydalanmak suretiyle pek çok hastalıkta korunma imkanı elde etmeniz mümkün. Zira özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirdiği için önemli bir konuma potansiyel oluşturuyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası