excel toplama kısayol / Excel Hücre Birleştirme

Excel Toplama Kısayol

excel toplama kısayol

EXCEL TOPLAMA FORMÜLLERİ

Excel Toplama Formülleri

Excel denilince akla ilk gelen şey sanırım toplama işlemidir. Excel ve benzeri elektronik tablolama programlarının en güzel yaptığı şeylerin başında matematiksel işlemler gelmektedir. Excel toplama formülleri başta olmak üzere Excel’in matematiksel işlemleri yapmadaki başarısı sayesinde Excel’i devasa bir hesap makinesi gibi kullanabilirsiniz. Excel içinde bize sunulan fonksiyonlar sayesinde çok büyük veriler üzerinde yapılacak işler çok kolay hale gelmektedir.

Excel Toplama Formülleri incelendiğinde Excel ile matematik işleri yapmanın çok kolay ve basit olduğu görülecektir. Excel’de toplama, çıkarma başta olmak üzere matematik işlerini yapmak normal hayatta yaptığımız hesap kitap işlerini Excel üzerinde yapmak gibidir.

Excel Toplama Formülleri

Yukarıdaki örnekte basit bir tablo yapılmıştır. Bu tabloda günlük çözülen soru sayıları tablo şeklinde gösterilmiştir. Excel toplama formüllerini kullanarak hem öğrenci bazında hem de gün bazında işlemler yapılabilir.

Excel Toplama Formülü

Excel formülleri arasında en çok ve sık kullanılan formül tahmin ediyorum ki Excel toplama formülüdür. Her türlü çalışma sayfasında matematiksel işlemler mutlaka vardır. hal böyle olunca toplama formülü Excel kullanırken en çok kullanıldığımız formüllerden birisidir.

=TOPLA(;;) Topla ile birlikte direk sayıları toplatabiliriz. (3 sayı toplanıyor)

=TOPLA(C4;C5;C7) Topla ile hücre isimleri verilerek hücre içeriklerini toplatılabiliriz. (3 hücre içeriği toplanıyor)

=TOPLA(C4:C11) Topla ile hücre gruplarının içeriği toplatılıyor (C4 ile C11 arasındaki hücrelerin içeriği toplatılıyor)

Excel Formülleri

Çalışma sayfasında kullanacağımız Excel formülleri sayesinde işleri kolay ve hatasız yapabiliriz. Excel toplama işlemi için genellikle TOPLA() fonksiyonu kullanılmaktadır.

TOPLA() fonksiyonunun yazımı basittir. =TOPLA(Sayı1;Sayı2;…Sayı) şeklinde yazım şekli vardır. Topla fonksiyonu ile birlikte aynı anda tane sayı toplatılabilir.

Excel formülleri nde kullanacağımız bütün fonksiyonları klavye ile direk yazıp kullana bileceğiniz gibi fX işlev ekle düğmesine basarak da Excel’in fonksiyon kullanım sihirbazının yardımcı olmasını sağlayabiliriz.

Excel Toplama Formülleri

Topla fonksiyonu Matematik ve Trigonometri Fonksiyonları arasındadır. Sonucun gözükmesini istediğiniz hücrede iken fX düğmesine basarsanız fonksiyon listesi ekrana gelecektir. Topla fonksiyonu matematik ve trigonometri fonksiyon grubu açılarak seçilmelidir.

Excel Toplama Formülleri

Yukarıdaki örneğimizde Topla fonksiyonu otomatik olarak C4 ile C11 hücrelerini formüle ekledi. Eğer toplam alacağımız yer burası ile Tamam’a tıklayarak Topla formülünün yazımını tamamlayabilirsiniz. Excel’de hücre aralığı seçilecekse hücre isimleri arasında : (iki nokta üst üste) konulması gerekiyor.

Topla(A1:C20) denildiğinde A1 hücresinden C20 hücresine kadar olan alanı işaret etmektedir ve bu alandaki bütün sayılar toplanacaktır. Aynı anda birden çok grup kullanılabilir.

Excel Toplama Formülleri

Yukarıdaki örnekte de görüldüğü gibi farklı hücre aralıkları farklı sayı gibi işleme tabi tutulmaktadır. Her grup Excel tarafından bir sayı gibi algılanmaktadır.

Excel Toplama Formülleri

En çok kullanılan fonksiyonlar genellikle Otomatik Toplam, Ortalama, Sayıları Say, En Büyük, En Küçük gibi fonksiyonlardır. Bu fonksiyonlara direk erişim sağlanması ekranın sağ üst tarafındaki açılan menü kullanılabilir.

Topla fonksiyonu için kullanmak isterseniz klavye kısa yolu “Alt ile birlikte =“ tuşudur. İkisine birlikte basıldığında Excel basılan hücreye Topla() formülünü yazacaktır.

Excel Formülleri Ortalama

Excel’in en çok kullanılan bir diğer işlevi de ortalama almaktır. Ortalama kaç sayı toplanmışsa toplamın sayı adedine bölünmesi ile bulunmaktadır. Ortalama işlemi için Excel formüllerinde ORTALAMA() fonksiyonu kullanılmaktadır. Kullanımı ve yazımı aynı Topla() fonksiyonunda olduğu gibi kolay ve basittir. =ORTALAMA(A1:A20) şeklinde kullanılır. Ortalama alınacak hücreye direk yazılabilineceği gibi fX işlev ekle düğmesi yazılabilinir.

Excel Toplama Formülleri

Yukarıdaki örnekte bir öğrencinin 5 gün boyunca çözdüğü soruların ortalaması alınacaktır. Öğrencinin 5 gün boyunca çözdüğü soruların toplamı 5 güne bölünerek ortalama bulunacaktır. Hem Ortalama() fonksiyonu kullanılarak hem de ortalama fonksiyonu kullanılmadan da bu işlem yapılabilinir. =TOPLA(C4:G4)/5 şu şekilde formül yazarak basit şekilde ortalaması alınabilir. Hata olmaması için her işlem için geliştirilmiş fonksiyonun kullanılması en doğrusudur.

=ORTALAMA(C4:G4) bu formül ile =TOPLA(C4:G4)/5 şu formül aynı işi yapmaktadır. İkinci formülde bölünecek gün sayısını elimizle biz kendimiz verdik. Gün sayısı değiştiğinde bu formül yanlış sonuç üretecektir buna dikkat etmek gerekir.

Excel Toplama Formülleri

Yukarıdaki örnekte de görüleceği gibi Topla() fonksiyonu kullanılarak yapılan Ortalama işleminde sorunlar oluşmuştur. 6’ncı satırdaki öğrenci ile 7’nci satırdaki öğrenci 3 gün soru çözmemiş son 2 gün soru çözmüşler ikisi de aynı adette soru çözmüş yanlış fonksiyon kullanımından dolayı ikisinin ortalaması farklı çıkmıştır. Birisinin ortalaması 30 çıkarken diğerinin ortalaması 75 çıkmıştır. Ortalama() fonksiyonu ile yapılan işlem doğru sonucu vererek girilen iki değeri toplamış ve 2 ye bölerek 75 sonucunu bulmuştur. Doğru olan budur. Diğeri ise 2 rakamı toplamış ve gün sayısını biz 5 olarak girdiğimiz için 5’e bölmüş ve sonucu 30 olarak bulmuştur. Sonuç yanlıştır.

Excel Formülleri Çarpma

Excel’de çok fazla kullanılmayan bir fonksiyondur. Çarpma işlemi için kullanılan Çarpım() fonksiyonu ile girilen sayıların birbiri ile çarpılması sağlanır. Kullanımı ve yazımı basittir. Çarpım(Sayı1;Sayı2;SaySayı) şeklinde yazılmaktadır.

Excel Toplama Formülleri

Çarpım() fonksiyonuna verilen sayıların hepsi birbiri ile çarpılmaktadır. Yukarıdaki örnekte 10X20X40 şeklinde bir işlem yaptırılmıştır. Sonuç olarak hesaplanmıştır. Aynı işlemi * kullanarak da yapmak mümkündür. =10*20*40 şeklinde bir formül yazılması aynı sonucu verecektir.

Excel Toplama Formülleri

Çarpma işlemi için yıldız (*) kullanılarak yazılan formül ile Çarpım fonksiyonu kullanılarak yazılan formül arasında pek bir fark yoktur. Aynı şekilde çalışarak aynı sonucu üretmektedirler.

Excel Toplama Formülleri

Diğer fonksiyonlarda olduğu gibi belli bir hücre grubu üzerinde de işlem yapılabilinmektedir. Yukarıdaki örneğimizde A2:A11 hücreleri Çarpım() fonksiyonu ile işleme tabi tutulmuştur. 1’den 10’a kadar sayıların çarpımı yaptırılmıştır. Sonuç ise 7 basamaklı bir sayıdır.

Excel Toplam Formülü

Excel toplam formülü için hem Topla() fonksiyonu kullanılır hem de için +(artı) işareti kullanılmaktadır.

Excel Toplama Formülleri

Yukarıdaki örnekte de görüldüğü gibi bu şekilde +(artı) kullanarak da toplama işlemi yaptırılabilinir. Bu şekilde formül yazmak hem zordur hem de hata yapma olasılığı çok yüksektir. O nedenle 3 taneden fazla sayı ya da hücre üzerinde işlem yapılacaksa +(artı) işareti ile işlem yapmak yerine Topla() fonksiyonu kullanmak daha doğru olacaktır.

Excel topla formülü yazımı ve kullanımı basittir.

Topla(sayı1;sayı2;sayı…) şeklinde fonksiyon yazılır. =TOPLA(H7;H9;B2;D7; D4;Sayfa2!E2) şeklinde yazım yapılabilir. Başka sayfalardaki hücrelerde işlemlerde kullanılabilir. Aynı şekilde başka çalışma sayfasındaki hücre ve hücre grupları da işlemlerde kullanılabilinir.

Excell toplama formülü aynı diğer formüller gibi yazımı ve kullanımı vardır. Excel toplama işlemi formülü yazma için fazla fonksiyon bilmenize gerek yoktur. Topla() fonksiyonunu bilmeniz yeterlidir.

Excel Toplama Formülleri

Excel Bölme Formülü

Excel’de bölme işlemi yapmak için iki yöntem vardır. Birinci yöntem “/” işareti kullanarak sayılar bölünür. İkinci yöntem ise =BÖLÜM(Pay;Payda) şeklinde formül yazılmasıdır. Excel bölme formülü olarak adlandırılacak yazım şekli =BÖLÜM(Pay;Payda)’dır. Excel bölme formülünün yazımı ve kullanımı kolaydır.

Excel Toplama Formülleri

Yukarıdaki örnekte =Bölüm() fonksiyonu kullanılarak bölme işlemi yaptırılmıştır. İller Arası mesafeye göre harcanacak benzinin kaç litre olduğunun hesabı yaptırılmıştır.

Excel Toplama Formülleri

Yukarıda da görüldüğü gibi hem Bölüm() fonksiyonu hem de / işareti kullanarak bölme işlemi yaptırılmıştır. Bölüm() fonksiyonunda sonuç tam sayı şeklinde çıkarken / ile yapılan işlemde sonuçta küsuratta görülmektedir. Excel bölme formülü seçiminde hangi yöntemin kullanılacağına o nedenle dikkat etmek gerekmektedir. Sonuçlarda küsurat gözükmesi isteniyorsa formül yazımının / ile işlem yapmak daha doğru olacaktır.

Excel Çıkarma İşlemi

Excel’de yapılan işlerin çoğunda kullanılan işlemlerin birincisi toplama işlemi ise ikincisi de çıkarma işlemidir. Excel çıkarma işlemi için herhangi bir fonksiyon mevcut değildir. Çıkarma işlemlerinde kullanılan “-“ işareti ile işlemi yapmak gerekmektedir.

Herhangi bir hücreye yazılan “=” Excel çıkarma formülüdür. Aynı şekilde =A ‘de Excel çıkarma işlemidir.

Excel Toplama Formülleri

Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi Excel çıkarma işlemi için hücreye = ile başlayan formül yazılması ve sayılar arasında – işareti konulması yeterlidir.

Excel Toplama Formülleri nasıl kullanılır?

Excel Toplama Formülleri nasıl kullanılır?
18 Eylül, Excel Eğitimi Ömer BAĞCI

Excel Formülleri, Excel toplama formülleri ne ile başlar? sorusuna yanıt olarak, Excel'de formüller = işareti ile başlar. Formül sonucunu yazacağınız hücreye tıkladıktan sonra = işaretini yazarız ve formün geri kalan kısmını yazarak Enter tuşuna basarız. Excel formüllerinin kullanımı ile ilgili tüm detaylar için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Excel Toplama Formülleri

Excel’i kullanmaya başladığınızda, en sık yaptığımız işlemlerden birisi toplam alma işlemidir. Excel’de hücrelerin, satırların, sütunların toplamlarını almaktan, toplamları liste üzerinde almaya kadar çok sayıda toplama yöntemi vardır. 

Excel toplama işlemlerinde,

- Hücreleri Toplama, örneğin A2 ile B2 hücrelerini toplamak için =A2+B2

- Bir şart olmadan aralıkları toplama, örneğin A2:A10 aralığını toplamak için =TOPLA(A2:A10) formülü (Excel kullanıyorsanız =TOPLAM(A2:A10) formülünü kullanmanız gerekir. İngilizce Excel kullanıyorsanız =SUM(A2:A10) formülünü kullanmalısınız

- Tek şarta bağlı toplam alma, örneğin Maaşı ’nin üzerindeki personelin maaş toplamlarını bulmak için ETOPLA formülünü kullanmanız gerekir. (İngilizce SUMIF)

- Çok şarta bağlı toplam alma, örneğin Pazarlama bölümünde çalışan ve maaşı ’den yukarı olan personelin maaşını toplama gibi farklı kullanımları bulmak için ÇOKETOPLA Formülünü kullanmamız gerekir. (İngilizce SUMIFS Formülü)

- Toplamı Liste Üzerinde alma, bir listedeki verilerin toplamlarını direk liste üzerinde almak için ALTTOPLAM Özelliğini kullanmanız gerekir. 

Excel'de Toplama almak için kullanılan belli başlı formüller:

1- TOPLA Formülü- Bir şart olmadan seçtiğiniz aralıktaki verileri toplar. 

2- ETOPLA Formülü - Tek bir şarta bağlı toplam almak için kullanılır.

3- ÇOKETOPLA Formülü - Birden fazla şarta bağlı toplam almak için kullanılır.

Excel'de Hücreleri Toplamak

Excel'de hücrelerin toplamını almak, en sık yapılan Excel toplama işlemlerinden birisidir. Örneğin A10 hücresindeki değer ile C10 hücresindeki değeri toplamak için = yazarız ve A10 hücresine tıklarız yada direk klavyeden A10 yazarız. Formülümüz =A10 şekline döner, sonra toplam almak için + işaretini yazarız ve diğer toplam alacağımız hücre olan C10 hücresine tıklarız yada klavyeden C10 yazarız. Formülünüzü aşağıdaki gibi görmeniz gerekir.

=A10 + C10

Bu şeklideki bir formül, A10 hücresi ile C10 ücresindeki değerleri toplayacaktır. Formülü yazdıktan sonra Enter tuşuna bastığınızda ise A10 hücresindeki değer ile C10 hücresindeki değerlerin toplanarak sonucun geldiğini görürsünüz. 

Excel'de Satıları, Sütunları Toplamak

Excel'de Satıları veya sütunlarda bulunan verileri toplamak için, öncelikle hangi toplama formülünü kullanmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Yukarıdaki örneklerde olduğu gibi, eğer toplatmak istediğiniz satır ve sütunlarda şart olmadan sadece bir rakam aralığını toplatacaksanız Topla formülünü kullanırken, tek şart bağlı bir toplam almak için ETOPLA formülünü, çok şarta bağlı bir toplam almak içinde ÇOKETOPLA formülü kullanmanız gerekir. 

Excel TOPLA (SUM) Formülü

Excel formüllerinden en çok kullanılan Toplama formülü, herhangi bir şart olmadan toplam almak için kullanılan TOPLA Formülü'dür. TOPLA formülü seçmiş olduğunuz bir aralıktaki sayısal verileri direk olarak toplar. Burada toplama yapmak için bir şart yoktur.

Excel kullanıcılarının en sık yaptığı işlemlerden bir tanesi Toplam alma işlemi olduğu için, çok sayıda toplam alma yöntemi vardır. Topla formülünü kullanarak toplam alabileceğiniz gibi, Giriş Sekmesinde yer alan Topla simgesini kullanarak yada Formüller sekmesinde de yer alan Topla simgesini de kullanarak toplamlar alabilirsiniz. Türkçe Excel kullanıyorsanız seçtiğiniz bir aralığın toplamını almanın kısayolu Ctrl + M tuşlarına basmaktır. 

Örneğin aşağıdaki tablodaki sütunlarda yer alan toplamları almak için, Toplam sonucunu yazacağınız hücreye tıkladıktans sonra =TOPLA( yazarak, aralığı seçebilir yada yazabilirsiniz sonra da parantezi kaptarak ENTER tuşuna basabilirsiniz.

Toplam almanın bir diğer yolu ise, yukarıdaki tablodaki 1. Çeyrek satışlarını seçtikten sonra Giriş sekmesinde sağ tarafta bulunan Topla simgesine ve ardından Enter tuşuna basmanız yeterlidir. Topla formülü ile ilgili eğitim videosuna bakmak için bu linke tıklayabilirsiniz. 

Excel'de Klavye ile Toplam Almak

Excel’de klavyeyi kullanarak hızlı bir şekilde toplam almak için, Toplam almak istediğiniz verilerin altına tıkladıktan sonra Ctrl + M Excel kısayolunu kullanabilirsiniz. Excel'in ve üstü versiyonlarda ve TÜRKÇE EXCEL versiyonlarında geçerli olan bu kısayol oldukça kullanışlıdır.

Toplam almak istediğiniz aralığın altına tıkladıktan sonra Ctrl + M tuşlarına iki kez basarsanız toplam sonucu direk olarak görürsünüz.

Excel ETOPLA Formülü (COUNTIF Formülü)

Excel'de Topla formülü bir şart olmadan belirlediğiniz bir aralığın toplamını alırken, Etopla formülü ise, tek bir şarta bağlı toplamlar almak için kullanılır. Örneğin aynı sütunda bulunan isimlerin satış değerlerini toplama, stok kodlarının satı miktarlarının toplamını alma gibi durumlarda Etopla formülü kullanılır.  

ETOPLA Formülü 1. Kullanım Şekli

Etopla formülünü eğer şarta bağlı toplam alacağınız aralığınız ile şartınız aynı hücreler için geçerli ise yani rakamlar içeren bir aralıkta bir rakam şartına bağlı toplam aldırmak için aşağıdaki gibi kullanabilirsiniz.

=ETOPLA(Aralık;Şart) 

Örneğin;

=ETOPLA(A2:B10;">")

formülü, A2:B10 aralığındaki satış değerlerinden, den yukarıda olan değerlerin toplamını bulmak için kullanılır. 

Bu örnekte, B2:B10 aralığındaki 1.Çeyrek satışlarında den yukarı olan değerlerin toplamın almak isterseniz formülü =ETOPLA(B2:B10;">=") şeklinde kullanmanız gerekir.

ETOPLA Formülü 2. Kullanım Şekli

Eğer başka bir sütunda şarta bağlı toplam aldırmak isterseniz ETOPLA Formülünü aşağıdaki gibi kullanmanız gerekir. 

=ETOPLA(Aralık;Şart;Toplam Aralığı) 

Genel kullanım olarak ilk kullanım şekli çok yaygın değildir.

ETOPLA Formülü Örnek Kullanım

Aşağıdaki tablo'da 1.Çeyrek satışlarında 'den büyük olan satışların toplamını almak için =ETOPLA(Aralık;Şart) şekli kullanılırken, Temsilci sütunudaki Yavuzalp Pekel'in yapmış olduğu satışları bulmak için de 2. kullanım şekli olan =ETOPLA(Aralık;Şart;Toplam Aralığı) kullanılır. 

=ETOPLA(A1:A10;"Nafia Çakır";C2:C10)

Burada ETOPLAformülü, A1:A10 aralığındaki Nafia Çakır değerlerinin C2:C10 aralığındaki karşılıklarını toplar.

Excel'de oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan ve Excel kullanıcılarının çok yoğun kullandığı Etopla formülü hakkında tüm bilgileri edinmek için funduszeue.info üzerindeki Etopla formülü eğitim videolarına göz atabilirsiniz. ETOPLA Formülü Kullanım videosuna ulaşmak için bu linke tıklayabilirsiniz. 

Excel’de ÇOKETOPLA (Sumifs) Formülü

Excel'de Etopla tek şarta bağlı toplam alırken, çok şarta bağlı toplam almanız gereken durumlarda ÇOKETOPLA Formülü kullanılır. Excel'in önemli formüllerinden birisi olan ÇOKETOPLA Formülü, iyi bilinmesi gereken ve oldukça yoğun olarak kullanılan bir formüldür.

Excel'de ÇOKETOPLA Formülü, ETOPLA formülünün =ETOPLA(Aralık;Şart;Toplam Aralığı) kullanım şeklinden farklı olarak =ÇOKETOPLA (Toplam Alınacak Aralık;Aralık 1;Şart1;Aralık2;Şart) şeklinde kullanılır. 

ÇOKETOPLA formülünde ETOPLA Formülünden farklı olarak, öncelikle toplam alacağımız aralık seçilir, daha sonra ilk şartın bulunduğu sütun ve şart, ikinci şartın bulunduğu sütun ve şart seçilerek ilerler. Excel'de ETOPLA kullanmadan direk tüm hesaplamaları da ÇOKETOPLA Formülü ile de yapabilirisiniz. 

Excel’in en güçlü özelliklerinden birisi olan Pivot tablo oluşturma özelliğini kullanmaya başladığınızda, raporlamalarınızı oldukça hızlı bir şekilde yapabildiğinizi görürsünüz. Pivot tablo oluşturmaya başladığınızda ve ustalaştığınızda da örneğin araya satır ekleme, sütun ekleme gibi işlemleri yapamadığınızı ve Excel formüllerinin pivot tablo üzerinde çok rahat kullanamadığınızı fark edersiniz. ÇOKETOPLA Formülü, pivot tablo ile oluşturduğunuz tablolara benzer tablolar oluşturmanızı sağlar.

Yukarıdaki tabloda Nafia Çakır’ın 1. Çeyrek satışlarında den yukarı olan değerlerin toplamını almak için ÇOKETOPLAişlevini aşağıdaki gibi kullanmanız gerekir.

=ÇOKETOPLA(B2:B10;A2:A10;"Nafia Çakır";B2:B10;">")

Burada A2:A10 aralığındaki Nafia Çakır’ın B2:B10 aralığındaki değerini geçen değerlerin B2:B10 aralığındaki toplamını alır.

Excel'de ÇOKETOPLA Formülünün kullanımını bu linke tıklayarak öğrenebilirsiniz. ÇOKETOPLA formülü hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için, bu linkten yararlanabilirsiniz.

- funduszeue.info'a üye olarak, eğitimlerinize hemen başlayabilir ve tamamladığınız eğitimlerin sertifikalarını hemen alabilirsiniz. vidoport ailesine katılmak için hemen üye olun ve eğitimlerinize hemen başlayın. vidoport üyelik ücretlerine bakmak için bu linke tıklayın.-

Excel Formülleri Nasıl Öğrenilir?

Excel'in toplama formülleri ile ilgileniyorsanız, diğer Excel fomüllerini de öğrenmek isteyebilirsiniz. Excel farklı amaçlar için gruplandırılmış formüllerin kullanımlarını öğrenmek için bu linkte yer alan blog yazımıza göz atabilirsiniz. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası