konuşma halkası tekniği ppt / Eğitim Antolojisi: Konuşma Halkası Tekniği Nedir?

Konuşma Halkası Tekniği Ppt

konuşma halkası tekniği ppt

Öğrenme Halkası

Öğrenme Halkası

Öğrenme Halkası Nedir? Öğrenme halkası yaklaşımı 'li yılların sonlarına doğru Robert Karplus () tarafından geliştirilmiştir. Öğrenme halkası, temelini Piaget'in zihinsel gelişim kuramı ve yapılandırmacılıktan alan aktif bir öğretim yaklaşımıdır. Boylan ()'e göre öğrenme halkası, yapılandırmacılığa dayalı, kavramsal değişimı arttıran bir öğretimsel modeldir. Araştırma stratejilerini kullanan öğrenme halkası, öğrenci merkezli öğrenmeyi destekler. Öğrenme halkası sadece bir öğretim yöntemi olmayıp, aynı zamanda kökenini Piaget'in zihinsel gelişim modelinden alan bir müfredat programıdır. Öğrenme halkasında temel prensip; öğrencilerin kavramları kendi kendilerine oluşturmaları, kendi öğrenim yaşantılarından yararlanarak karşılaştıkları problemleri çözmeleridir. Böylece öğrenciler bilimsel sürecin işleyişini daha iyi anlayacaklardır. Öğrencilerin mantıksal düşünme yetenekleri ve bilimsel süreç becerileri, geleneksel öğretim yöntemi ile ders alan öğrencilerden daha fazla gelişmektedir. Öğrenme halkasının, özellikle somut işlemler dönemindeki öğrenciler için, geleneksel öğretime göre pek çok avantajı vardır. Öğrencinin daha derin kavramsal anlamayı gerçekleştirebilmesi için, araştırma içerisinde aktif bir rol üstlenmesi gerekir. Bu durum öğrenciye pasif bir rol biçilen geleneksel öğretim yaklaşımının tam tersidir. Öğrenme halkasının her bir aşaması, bilimsel araştırmada öğrencilerin süreç becerilerini kullanmasını sağlamaktadır. Öğrenme Halkası aşamaları ve öğrenme halkası örnekleri.

Öğrenme Halkasının Aşamaları

Öğrenme halkası; keşif veya inceleme, terim tanıtımı ve kavram uygulama aşamalarından oluşmaktadır.

Keşif veya İnceleme Aşaması:

Bu aşamada öğrenciler, öğrenme ortamındaki yeni araç, gereç ve diğer materyalleri incelerler. Öğrenciler bu materyallerle somut yaşantılar edinirler. Bu yaşantılar öğrencinin, Piagetin dengesizlik diye isimlendirdiği basamağa geçişini sağlar.

Terim Tanıtımı Aşaması:

Birinci aşamayla ilişkilendirilen bu aşamada öğrencilere, öğretmen tarafından doğrudan başka materyaller (kitap, bilgisayar programı, video gibi) dolaylı olarak, yeni bir kavram veya prensibin tanımı verilir.

Kavram Uygulama Aşaması:

Son aşama olan bu adımda öğrenciler, öğrendikleri kavramı yeni ve farklı durumlara öğrendiklerini anlamlandırıp pekiştirirler.


Dijital asistana geri dön.
  • Görüş farklılıklarını görmeye ve bunlara saygı göstermeye katkıda bulunan bir yöntemdir. 
  • Bireylerin farklı görüşlerinin olduğunu ve bu görüşlerini rahat bir ortamda ifade etmelerini sağlayıcı bir tekniktir. 
  • Bu yöntemin amacı, sınıf içinde güven ve saygı atmosferini oluşturmak, öğrenciler arasındaki ilişkileri ve iletişimi geliştirmektir . 
  • Konuşma halkası bir öykü, bir canlandırma, bir olay, film üzerinden gerçekleştirilir. 
  • Katılımcılar kendilerini bu öykü ya da filmde yer alan bir karakterin yerine koyarak empati becerileri geliştirir.

 Uygulanışı 

  • Bu teknikte katılımcılar halka şeklinde otururlar ve konuşmak isteyen öğrencilere yuvarlak bir cisim verilir. 
  • Bir olay, konu, film ya da öykü gruba izlettirilir. Daha sonra öğrencilere olaydaki ya da filmdeki bir karakterin yerine kendilerini koymaları istenir. 
  • Seçilen o karakter ile ilgili olarak sizce ne hissetmiştir, ne düşünmüştür gibi sorularla uygulama başlar ve sırasıyla halkadaki bütün öğrenciler görüşlerini ifade eder. 
  • Bu teknikte konuşmak istemeyen öğrenci “pas” diyerek cismi yanındakine aktarır. 
  • Bu gibi durumlarda “Bu konuda senin ne düşündüğünü sonra duymak isteriz” ya da “Belki sen sonra bize bir şeyler söylemek istersin” gibi cümleler kullanarak görüş belirtmeyen öğrencinin orada var olduğunu ve sonra bir şeyler söyleyebileceği hissettirmediler. 
  • Cismi elinde bulunduran öğrenci konu ile ilgili görüşünü belirtirken diğer öğrencilerin konuşmasına, tartışmasına izin verilmez.

 Avantajları 

  • Öğrencilerde empati, iletişim, kendini ifade etme, farklı görüşIere saygı gösterme gibi beceriler geliştirir. 
  • Duyguları ve düşünceleri ayırt etmeyi öğretir (Olayla ilgili duyguların ve düşüncelerin ayrıştırılması doğru karar vermeyi sağlar) 
  • Grup içinde konuşma duygu ve düşünceleri ifade etme becerisi geliştirir. 
  • Öğrenciler arasında güven, saygı, iletişimi geliştirir. 
  • Öğrencilerde bakış açısı çeşitliliğini artırır. 
  • Kararların paylaşılmasını sağlar.

 Sınırlıkları 

  • Öğrenciler gerekli empatiyi kuramayabilirler. 
  • Verilecek olay, konu, film ya da öykü öğrenci düzeyine uygun değilse amaca hizmet etmez. 
  • Öğrenciler katılmak istemeyebilir. 
  • Fikirler eleştirilirse öğrenciler katılmak istemeyebilir. 
  • Öğrencilerin uzun süre pasif dinleyici olmaları sıkıcı olabilir. 
  • Gönüllü öğrenci bulunamayabilir.

Öğretim sürecinde öğrencilerin sadece akademik beceriler kazanması amaçlanmaz, öğrencilerin diğer becerilerinin de geliştirilmesi amaçlanır. Bu amaçla öğrenme-öğretme sürecinde çeşitli teknikler uygulanır. Bu tekniklerden birisi de konuşma halkası tekniğidir. Bu yazımızda "konuşma halkası tekniği nedir?" ve "konuşma halkası tekniğinin yararları" konusunu ele alacağız. 

Öğrencilerin empati becerilerinin geliştirilmesi, duyguları ve düşünceleri ayırt edebilmeleri, görüş ayrılıklarını görmeleri ve bu görüş ayrılıklarına saygı duymalarını sağlamak amacıyla yapılan tartışma tekniğine konuşma halkası tekniği denir. 

NOT: Bu tanımda anahtar sözcük grubu "empati becerilerinin geliştirilmesi"dir. Bu teknik sorulurken soru kökünde "empati yapma becerisine" mutlaka değinilir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da sınavlarda "empati" kavramı direkt olarak verilmeyebilir. Bu ifade soruda "öğrencilerin kendisini başkasının yerine koyarak o kişinin ne hissettiğini ve düşündüğünü anlaması" olarak geçebilir. 

Konuşma halkası tekniği, sınıfın geniş bir daire oluşturacak şekilde düzenlenmesiyle başlar ve konuşma sırasını belirtecek bir cismin seçilmesiyle devam eder. Bu cisim, küçük sünger bir top ya da bir silgi olabilir. Öğrencilere bir olayın, bir öykünün ya da bir görsel unsurun sunulmasıyla sürece devam edilir ve bunlarla ilgili öğrencilere çeşitli sorular yöneltilir. Öğrencilerden konuşmak isteyenler sırayla seçilen cismi eline alır. Bu teknikte gönüllülük esastır, cismi alan öğrenci konuşmak istemezse konuşması için zorlanmaz ve sıra yanındaki arkadaşına geçer. Sürecin sonunda ise özet ve değerlendirme yapılır. 

Örnek Etkinlik: Bir Türkçe öğretmeni dersinde öğrencilerinin bazı duyguları anlayabilme becerilerini geliştirmek için sınava geç kalan bir öğrencinin yaşadıklarını anlatan kısa bir filmi öğrencilerine izletir. Daha sonra öğrencilerinden, filmdeki karakterin yerine kendilerini koymalarını ister. Öğretmen bu bağlamda öğrencilerine; 

-Sizce ne hissetmiştir?

-Sizce ne düşünmüştür? 

şeklinde sorular yöneltir. 

Konuşma Halkası Tekniğinin Yararları 

-Öğrencilerin empati yapma becerisini geliştirir. 

-Öğrencilerin duyguları ve düşünceleri ayırt edebilmelerini sağlar. 

-Öğrencilerin görüş farklılıklarını görmelerini ve bu görüş farklılıklarına saygı duymalarını sağlar. Ayrıca bireylere farklı bakış açıları da kazandırır. 

-Öğrencilerin iletişim kurma becerilerini geliştirir. Onların birbirleriyle doğru ve sağlıklı iletişimde bulunmalarına katkıda bulunur. 

-Öğrencilerin karar verme becerilerini geliştirir. 

Değerli okurlarımız, bu yazımızda bir tartışma tekniği olan, öğrencilerin empati yapma becerisini geliştiren, onlara bazı duyguları anlayabilme olanağı sunan konuşma halkası tekniğini ve bu tekniğin yararlarını ele aldık. Yazılarımız devam edecek. Lütfen takipte kalın. 


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası