mahkemeler ne zaman tatile giriyor / Adli tatil başladı mı, ne zaman bitecek? - Son dakika haberleri – Sözcü

Mahkemeler Ne Zaman Tatile Giriyor

mahkemeler ne zaman tatile giriyor

Adli tatil başladı mı, ne zaman bitecek?

Adalet Bakanlığı’nın belirlediği tarih aralığında adli tatil bu yıl da gerçekleşecek. Adli tatil, her yıl 20 Temmuz'da başlar, 31 Ağustos'ta sona erer. Yeni adli yıl bir Eylülde başlayacak.

Yayınlanma:

Adli tatil başladı mı, ne zaman bitecek?

Yargı çalışanlarının toplu izne çıktığı adil tatil her yıl aynı tarihler arasında yapılıyor. Belirli davaların görülmeye devam edilip, bazı davaların tatil bitimine kadar askıda kalacağı adli tatil bu yıl da 20 Temmuz’da başlayacak. Vatandaşlar adli tatil ayrıntılarını merak ediyor.

ADLİ TATİL NE ZAMAN?

Adli tatil, Hakim, savcı ve adliye çalışanlarının toplu olarak izne çıktığı tatil dönemine denir. Adli tatil, her yıl 20 Temmuz’da başlar, 31 Ağustos’ta sona erer. Yeni adli yıl bir Eylülde başlar.

ADLİ TATİLDE GÖRÜLECEK DAVALAR

a) İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi geçici hukuki koruma, deniz raporlarının alınması ve dispeçci atanması talepleri ile bunlara karşı yapılacak itirazlar ve diğer başvurular hakkında karar verilmesi.

b) Her çeşit nafaka davaları ile soybağı, Velayet ve vesayete ilişkin dava ya da işler

c) Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi işleri ve davaları.

ç) Hizmet akdi veya iş sözleşmesi sebebiyle işçilerin açtıkları davalar.

d) Ticari defterlerin kaybından dolayı kayıp belgesi verilmesi talepleri ile kıymetli evrakın kaybından doğan iptal işleri.

e) İflas ve konkordato ile sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırılmasına ilişkin işler ve davalar. talebi üzerine, yukarıdaki iş ve davalara bakılması, adli tatilden sonraya bırakılabilir.

Adalet Bakanlığıdavasavcıtatil

Adli Tatil Sizi Yanıltmasın &#; Başvuru, Dava ve İtiraz Sürelerini Kaçırmayın !

Adli Tatile İlişkin Kanun Hükümleri

Adli tatile ilişkin kanun hükümleri aşağıda yer almaktadır.

▪ Başta İş Mahkemeleri olmak üzere hukuk mahkemeleriyle ilgili sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun;

&#; “Adli tatil süresi” başlıklı nci maddesinde; “Adli tatil, her yıl yirmi temmuzda başlar, otuz bir ağustosta sona erer. Yeni adli yıl bir eylülde başlar.” hükmü,

&#; “Adli tatilin sürelere etkisi” başlıklı üncü maddesinde; “Adli tatile tabi olan dava ve işlerde, bu Kanunun tayin ettiği sürelerin bitmesi tatil zamanına rastlarsa, bu süreler ayrıca bir karara gerek olmaksızın adli tatilin bittiği günden itibaren bir hafta uzatılmış sayılır.” hükmü,

yer almaktadır.

&#; Aynı Kanunun “Adli tatilde görülecek dava ve işler” başlıklı üncü maddesinde ise “Hizmet akdi veya iş sözleşmesi sebebiyle işçilerin açtıkları davalar.” adli tatilde de görülecek idari davalar arasında sayılmıştır.

▪ Başta İş Kanunu ve İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa istinaden İŞKUR tarafından uygulanan idari para cezalarına itirazlara da bakan Sulh Ceza Mahkemeleri olmak üzere ceza mahkemeleriyle ilgili sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun “Adlî tatil” başlıklı inci maddesinde;

&#; “(1) Ceza işlerini gören makam ve mahkemeler her yıl bir eylülde başlamak üzere, yirmi temmuzdan otuz bir ağustosa kadar çalışmaya ara verirler.

&#;&#;&#;.

&#; (4) Adlî tatile rastlayan süreler işlemez. Bu süreler tatilin bittiği günden itibaren üç gün uzatılmış sayılır.”,

hükümleri yer almaktadır.

▪ Başta sayılı Kanunun nci maddesine istinaden SGK tarafından uygulanan idari para cezalarına yapılan itirazlara da bakan idare mahkemeleri olmak üzere idari mahkemeleri, vergi mahkemeleri ve bölge idare mahkemeleriyle ilgili sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun;

&#; “Çalışmaya ara verme” başlıklı 61 inci maddesinde; “Bölge idare, idare ve vergi mahkemeleri her yıl bir eylülde başlamak üzere, yirmi temmuzdan otuz bir ağustosa kadar çalışmaya ara verirler. Ancak, yargı çevresine dahil olduğu bölge idare mahkemesinin bulunduğu il merkezi dışında kalan ve sadece bir idare veya bir vergi mahkemesi bulunan yerlerdeki idari yargı mercileri çalışmaya ara vermeden yararlanamazlar. Bu mahkemeler, 62 nci maddedeki sınırlamaya tabi olmaksızın görevlerine devam ederler.” hükmü,

&#; “Sürelerle ilgili genel esaslar” başlıklı 8 inci maddesinde de; “3. Bu Kanunda yazılı sürelerin bitmesi çalışmaya ara verme zamanına rastlarsa bu süreler, ara vermenin sona erdiği günü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılır.” hükmü,

yer almaktadır.

Danıştay, Yargıtay, Sayıştay gibi yüksek mahkemelerle ilgili kanunlarda da benzer düzenlemeler yer almaktadır.

Adli Tatil Sizi Yanıltmasın – Süreleri Kaçırmayın !

Her ne kadar yukarıda yer verilen kanun hükümleri gereği 20 Temmuz tarihinde adli tatil başlamış olsa da adli tatilin dava açma sürelerine bir etkisi olmadığı gibi, adli tatilin başlamış olması dava açılmasına da engel teşkil etmemektedir. Adli tatilde sadece duruşma ve yargılamalara ara verilmektedir.

Ayrıca adli tatil, adli tatile ilişkin düzenlemelerin yer aldığı kanunlarda öngörülen sürelerle ilgili olup bu süreleri durdurmaktadır. Örneğin; sayılı Kanunun “Adli tatilin sürelere etkisi” başlıklı üncü maddesinde; “Adli tatile tabi olan dava ve işlerde, bu Kanunun tayin ettiği sürelerin bitmesi tatil zamanına rastlarsa, bu süreler ayrıca bir karara gerek olmaksızın adli tatilin bittiği günden itibaren bir hafta uzatılmış sayılır.” hükmüyle bu açık bir şekilde belirtilmiştir. Aynı şekilde; sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun “Sürelerle ilgili genel esaslar” başlıklı 8 inci maddesinde de; “3. Bu Kanunda yazılı sürelerin bitmesi çalışmaya ara verme zamanına rastlarsa bu süreler, ara vermenin sona erdiği günü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılır.” hükmüne yer verilmiştir.

Nitekim İzmir Hakimi Doç. Dr. Mustafa TAŞKIN, Uyuşmazlık Mahkemesi Dergisi’nde yayımlanan (Yıl , Cilt 0, Sayı 5) “Adli Tatilin Yargısal Verimliliğe Etkisi” başlıklı makalesinde; “Ancak adli tatil sebebiyle sürelerin uzaması hali, sadece usul kanunlarında öngörülen süreler için geçerli olup, diğer kanunlarda öngörülen maddi hukuka ait süreler için söz konusu değildir. Örneğin Türk Medeni Kanununda düzenlenmiş olan bir zamanaşımı süresinin son günü adli tatile denk gelirse, bu zamanaşımı süresi adli tatil sonrasına uzamaz.” açıklamasına yer vermiştir.

Aynı şekilde Marmara Üniversitesi İ.İ.B. Fakültesi Maliye Bölümü Mali Hukuk Ana Bilim Dalın Öğretim Üyesi Bumin DOĞRUSÖZ, Dünya Gezetesi’nde yayımlanan “Adli Tatil ve çözülemeyen süre karmaşası” başlıklı yazısında da;

“Burada hemen belirtelim, dava açmak veya yukarıda sıraladığımız diğer adli başvuruları yapmak isteyenlerin, adli tatilin bitmesini beklemelerine gerek yoktur. Adli tatil içerisinde de, dava açılabilir veya diğer dilekçeler verilebilir.

İYUK’un 8/3. maddesinin adli tatil dolayısıyla uzayacağını belirttiği süreler, İYUK’da yazılı sürelerdir. Diğer Kanunlarda yazılı süreler konusunda, mevzuatımızda netlik yoktur. Örneğin ödeme emrine karşı açılacak davalarla ilgili süre, İYUK’da değil, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda (15 gün) yer almıştır. Bu sürelerin sonunun adli tatile rastlaması halinde, bu sürenin de uzayıp uzamayacağı tartışmalıdır. Bu konudaki içtihatlar da çelişkilidir. Bu nedenle, sürelerin İYUK dışında diğer Kanunlarda yazılı olduğu hallerde, ilgili Kanundaki süreye itibar etmekte yarar vardır.

Yanılgılara ve hak kayıplarına da yol açan bu belirsizliğin, giderilmesi ve bütün dava açma sürelerinin adli tatilden etkileneceğinin kanunda açıklıkla belirtilmesi zorunludur. Önerimiz, Kanunun 8/3. maddesinde yer alan “Bu Kanunda yazılı sürelerin” ibaresinden sonraya “ve diğer kanunlarda idare veya vergi mahkemelerinde dava açma süresi olarak belirlenmiş sürelerin” ibaresinin eklenmesidir. Böylece, sorun ve duraksamalar ortadan kalkar. Bu öneriyi defalarca yapmamıza rağmen, duraksamalara yol açan bu düzenleme eksikliği giderilmemektedir.

……

Son zamanlarda yürütmeyi durdurma kararlarına karşı itiraz süresinin sonunun adli tatile rastlaması da tartışmalı hale gelmiştir. Bu konuda da, itirazı değerlendirecek olanın nöbetçi daire olduğu, nöbetçi dairelerin ise adli tatilde de çalıştığı, bu nedenle yürütmeyi durdurma veya durdurmama kararlarına yapılacak itirazlarda sürenin adli tatil dolayısıyla uzamayacağı ileri sürülmektedir. Nitekim aksi yönde olduğu gibi, bu yönde de istinaf mahkemesi kararları vardır. Öte yandan aynı tartışmanın 61/1. maddede yer alan “yargı çevresine dahil olduğu bölge idare mahkemesinin bulunduğu il merkezi dışında kalan ve sadece bir idare veya bir vergi mahkemesi bulunan yerlerdeki idari yargı mercileri çalışmaya ara vermeden yararlanamazlar. Bu mahkemeler, görevlerine devam ederler” düzenlemesi ile ilgili olarak da yaşanabilir. Burada da bu mahkemeler için sürelerin adli tatil dolayısıyla uzamayacağı ileri sürülebilir. Bu konulara da dikkat etmek gerekiyor.”

açıklamalarına yer vermiştir.

Usul kanunlarındaki süreler ise iş mahkemesi kararlarına karşı bölge adliye (istinaf) mahkemesine itiraz, idare mahkemesi kararına karşı bölge idare mahkemesine itiraz, istinaf mahkemesi kararına karşı Yargıtay’a itiraz (temyiz), bölge idare mahkemesi kararına karşı Danıştay’a itiraz (temyiz) gibi süreler olup, bu süreler adli tatil kapsamına girmektedir.

Buna karşılık; sayılı İş Kanunu, sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun gibi mahkemelerin usul kanunları dışında kalan kanunlarda belirtilen itiraz, dava açma süresi gibi sürelerin ise adli tatil kapsamına girmediği, adli tatilde de işlemeye devam ettiği sonucu ortaya çıkmaktadır. (Bkz. Mahkeme Kararlarına İtirazda Parasal Sınırlar)

Ayrıca, adli tatille ilgili mevzuat ve düzenleme karışık olduğu gibi, bazı konularda da belirsizlikler olduğundan; başta hizmet tespit davası açma konusundaki 5 yıllık hak düşürücü süreyi, SGK tarafından tebliğ edilen idari para cezaları, prim borçları, ödeme emirlerine itirazla ilgili dava açma süresini, işe iade taleplerinde arabulucuda anlaşma sağlanamaması halinde iş mahkemesinde dava açma süresini olmak üzere, mahkemelere itiraz ve dava açma konularındaki süreleri kaçırma ihtimaline ve riskine karşı, adli tatilde de itiraz ve dava başvurularını süresinde yapmakta büyük fayda bulunmaktadır.

Adli Tatil Arabulucuya Başvuru Süresini Etkilemez – İşe İade ve Diğer Başvuru Sürelerini Kaçırmayın

Bilindiği üzere 1 Ocak tarihinden itibaren işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle ilgili konularda iş mahkemesinde dava açmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması zorunlu hale gelmiş olup, önce arabulucuya başvurulmuş olması gereken konularla ilgili olarak açılan davalar mahkemeler tarafından reddedilmektedir. (Bkz. İşçi ve İşverenin Önce Arabulucuya Başvurması Zorunlu Olan Konular, Menfi Tespit Davası İçin Arabulucuya Başvuru Şartı Aranmaz, Arabulucuya Götürülmeyen Konularla İlgili Dava Açılamaz)

Öte yandan adli tatil arabuluculuk uygulamalarını kapsamamaktadır, arabulucuya yapılması gereken başvuruların yine normal süresinde yapılması gerekmektedir.

Arabulucuya başvuru sürelerine gelince;

▪ sayılı İş Kanununda arabulucuya başvuruyla ilgili olarak süre belirtilmiş tek konu işe iade başvurusu olup, sayılı İş Kanununun 20 nci maddesi uyarınca; fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna, arabuluculuk bürosu olmayan yerlerde arabuluculuk bürosu sıfatıyla görevlendirilen sulh hukuk mahkemesi yazı işleri müdürlüğüne başvurulması gerekmektedir. Bu süreyi kaçıran işçi hakkını kaybedecek, iş mahkemesinde işe iade davası da açamayacaktır. (Bkz. İşe İade Başvurusunda Bir Aylık Süre Ne Zaman Başlar ?, Başvuru ve İşlemlerde Tanınan Bir Ay İle 30 Gün Arasındaki Fark) Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması hâlinde ise arabulucu son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesinde işe iade davası açılması gerekmektedir. (Bkz. Arabulucuya Başvuru ve Örnek Dilekçe, Arabulucudan Sonuç Alınamaması Halinde Dava Açma Süresi ve Süreci)

▪ İşçi tazminat ve alacaklarıyla ilgili olarak ise arabulucuya başvuru konusunda kanunda herhangi bir süre öngörülmemiş olup, bu konuda zamanaşımı süreleri geçerlidir. (Bkz. Yeni Düzenlemeye Göre İşçi Alacaklarında Zamanaşımı Kaç Yıl Oldu ?) Özellikle zaman aşımı süresi dolmak üzere olan ücret, fazla mesai, kullanılmayan yıllık izin ücreti, ihbar – kıdem tazminatı gibi işçilik alacaklarıyla ilgili olarak zaman aşımı süresi dolmadan arabulucuya başvurulması önemli olup, arabulucuya başvuru yapıldıktan sonra da arabuluculuk süresi sona erene kadar zaman aşımı süresi duracaktır.

Öte yandan adli tatil sadece mahkemelerde açılacak davalarla ilgili olup, arabuluculuk sürecini kapsamadığından, bu nedenle işe iade talebiyle ilgili bir aylık arabulucuya başvuru süresi adli tatilde de aynen işlemeye devam edecek, yani adli tatil işe iade talebiyle ilgili arabulucuya başvuru süresini etkilemeyecektir. Bu nedenle işe iade konusunda adli tatilde de bir aylık sürede arabulucuya başvurulması gerekmektedir. Aynı durum zamanaşımı süresi dolmak üzere olan ücret, fazla mesai, kullanılmayan yıllık izin sürelerine ait ücret, tazminat gibi işçilik alacakları konusunda da geçerli olup, bu tür alacaklarda da adli tatilde zamanaşımı süresi işlemeye devam edeceğinden, adli tatilin bitmesini beklemeden arabulucuya başvurulması gerekir.

SGK Müdürlüklerine Yapılacak İtirazların da Sürelerini Kaçırmayın

SGK müdürlüklerinin işlem ve uygulamalarına karşı müdürlüklere ve ünite itiraz komisyonlarına yapılacak başvuru sürelerinin de adli tatille bir ilgisi olmadığından bu sürelere dikkate edilmesinde de büyük fayda var. (Bkz. SGK İşlem ve Uygulamalarına Karşı İtiraz ve Başvuru Yolları – İtiraz Süreleri, SGK’nın Hangi İşlemine Karşı Hangi Mahkemeye Gidilir ?) SGK işlem ve uygulamalarına karşı itirazlar sadece mali tatil süresince durmakta olup, bu konudaki açıklama Mali Tatil Başladı – İşte Kapsama Giren İş ve İşlemler başlıklı yazıda yer almaktadır. (funduszeue.info)

Adli tatil ne zaman başlayacak?

Adli tatil ne zaman başlıyor sorusu, yaz aylarının yaklaşmasıyla araştırılan konulardan biri. Tatil boyunca nöbetçi mahkemeler ve acil nitelikli davalar görülmeye devam ediyor. Yargıda toplu izin kullanımı olarak bilinen adli tatilin detayları, adliyedeki işlerini halletmek isteyenler ve hukukçular tarafından araştırılmaya başladı.

ADLİ TATİL NE ZAMAN BAŞLIYOR, NE ZAMAN BİTİYOR ?

Yargı çalışanlarının toplu izne çıktığı adil tatilin tarihi, sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda "Adli tatil süresi" başlıklı maddede geçen "Adli tatil, her yıl 20 Temmuz'da başlar, 31 Ağustos'ta sona erer. Yeni adli yıl bir Eylülde başlar." ifadeleri doğrultusunda, 20 Temmuz'da başlar ve 31 Ağustos'da sona erer.

ADLİ TATİLDE HANGİ DAVALAR GÖRÜLMEYE DEVAM EDER?

Adli tatilde görülmeye devam edecek davalar sınırlıdır ve belli konu başlıklarını kapsamaktadır:

a) İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi geçici hukuki koruma, deniz raporlarının alınması ve dispeçci atanması talepleri ile bunlara karşı yapılacak itirazlar ve diğer başvurular hakkında karar verilmesi.

b) Her çeşit nafaka davaları ile soybağı, velayet ve vesayete ilişkin dava ya da işler.

c) Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi işleri ve davaları.

ç) Hizmet akdi veya iş sözleşmesi sebebiyle işçilerin açtıkları davalar.

d) Ticari defterlerin kaybından dolayı kayıp belgesi verilmesi talepleri ile kıymetli evrakın kaybından doğan iptal işleri.

e) İflas ve konkordato ile sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırılmasına ilişkin işler ve davalar.

f) Adli tatilde yapılmasına karar verilen keşifler.

g) Tahkim hükümlerine göre, mahkemenin görev alanına giren dava ve işler.

ğ) Çekişmesiz yargı işleri.

h) Kanunlarda ivedi olduğu belirtilen veya taraflardan birinin talebi üzerine, mahkemece ivedi görülmesine karar verilen dava ve işler.

(2) Tarafların anlaşması hâlinde veya dava bir tarafın yokluğunda görülmekte ise hazır olan tarafın talebi üzerine, yukarıdaki iş ve davalara bakılması, adli tatilden sonraya bırakılabilir.

(3) Adli tatilde, yukarıdaki fıkralarda gösterilenler dışında kalan dava ve işlerle ilgili olarak verilen dava, karşı dava, istinaf ve temyiz dilekçeleri ile bunlara karşı verilen cevap dilekçelerinin ve dosyası işlemden kaldırılan davaları yenileme dilekçelerinin alınması, ilam verilmesi, her türlü tebligat, dosyanın başka bir mahkemeye, bölge adliye mahkemesine veya Yargıtaya gönderilmesi işlemleri de yapılır.

(4) Bu madde hükümleri, bölge adliye mahkemeleri ile Yargıtay incelemelerinde de uygulanır.

MADDE (1) Adli tatile tabi olan dava ve işlerde, bu Kanunun tayin ettiği sürelerin bitmesi tatil zamanına rastlarsa, bu süreler ayrıca bir karara gerek olmaksızın adli tatilin bittiği günden itibaren bir hafta uzatılmış sayılır

ADLİ TATİLDE GÖNDERİLEN TEBLİGAT GEÇERLİ OLUR MU?

Adli tatil sürecinde yapılan tebligatlar geçerliliğini korumaya devam eder. Geçerli bir tebligat da tüm sonuçlarını korur fakat bu tebligatın ardından karşı taraf için geçerli olan süreler işlemeye başlamaz. Yukarıda belirttiğimiz üzere bu süreler tatilin bitimini takiben 1 haftalık süreye sarkar.

ADLİ TATİL NE ZAMAN BAŞLAR VE NE ZAMAN BİTER?

ADLİ TATİL NE ZAMAN BAŞLAR VE NE ZAMAN BİTER?

ADLİ TATİLDE DAVA AÇILIR MI?

ADLİ TATİL NEDİR?

Adli tatil, yargı teşkilatının çalışmalarına ara vermesi anlamına gelmektedir. Adli tatilde kural olarak yargısal faaliyetler görülmez, bu faaliyetlere ara verilir. Ancak bu durumun bazı istisnaları bulunmaktadır.

Bu yazımızda adli tatil nedir, adli tatil ne zaman başlıyor, adli tatil ne zaman bitiyor, adli tatilde ne yapılır, adli tatilde dava açılır mı, adli tatilde avukatlar çalışır mı sorularına yanıt vereceğiz.

ADLİ TATİL NE ZAMAN BAŞLAR VE NE ZAMAN BİTER?

Vatandaşlar tarafından en çok merak edilen soruların başında “ Adli Tatil Ne Zaman “ sorusu gelmektedir. sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda belirtildiği üzere Adli tatil, her yıl yirmi temmuzda başlar, otuz bir ağustosta sona erer. Yeni adli yıl bir eylülde başlar. Yani her yıl olduğu gibi bu sene de 20 Temmuz tarihi ile 31 Ağustos tarihleri arasında mahkemeler Adli tatile girecektir. Yeni adli yıl ise 1 Eylül tarihinde başlayacaktır. Yani Adli Tatil Ne Zaman Bitecek sorusunun yanıtı 1 Eylül tarihidir.

 

ADLİ TATİLDE DAVA AÇILABİLİR Mİ?

Adli tatilde her adliyede nöbetçi mahkeme bulunur. Aciliyet gerektiren işleri bu mahkemeler yapar. sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun maddesinde adli tatilde görülebilecek işlemler sıralanmıştır. Buna göre;

(1) Adli tatilde, ancak aşağıdaki dava ve işler görülür:

a) İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi geçici hukuki koruma, deniz raporlarının alınması ve dispeçci atanması talepleri ile bunlara karşı yapılacak itirazlar ve diğer başvurular hakkında karar verilmesi.

b) Her çeşit nafaka davaları ile soybağı, velayet ve vesayete ilişkin dava ya da işler.

c) Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi işleri ve davaları.

ç) Hizmet akdi veya iş sözleşmesi sebebiyle işçilerin açtıkları davalar.

d) Ticari defterlerin kaybından dolayı kayıp belgesi verilmesi talepleri ile kıymetli evrakın kaybından doğan iptal işleri.

e) İflas ve konkordato ile sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırılmasına ilişkin işler ve davalar.

f) Adli tatilde yapılmasına karar verilen keşifler.

g) Tahkim hükümlerine göre, mahkemenin görev alanına giren dava ve işler.

ğ) Çekişmesiz yargı işleri.

h) Kanunlarda ivedi olduğu belirtilen veya taraflardan birinin talebi üzerine, mahkemece ivedi görülmesine karar verilen dava ve işler.

(2) Tarafların anlaşması hâlinde veya dava bir tarafın yokluğunda görülmekte ise hazır olan tarafın talebi üzerine, yukarıdaki iş ve davalara bakılması, adli tatilden sonraya bırakılabilir.

(3) Adli tatilde, yukarıdaki fıkralarda gösterilenler dışında kalan dava ve işlerle ilgili olarak verilen dava, karşı dava, istinaf ve temyiz dilekçeleri ile bunlara karşı verilen cevap dilekçelerinin ve dosyası işlemden kaldırılan davaları yenileme dilekçelerinin alınması, ilam verilmesi, her türlü tebligat, dosyanın başka bir mahkemeye, bölge adliye mahkemesine veya

Yargıtaya gönderilmesi işlemleri de yapılır.

(4) Bu madde hükümleri, bölge adliye mahkemeleri ile Yargıtay incelemelerinde de uygulanır.

Yukarıdaki madde hükmünden anlaşılacağı üzere; Nafaka davası, nafaka artırım davası, soybağının reddi davası, babalık davası, tanıma davası, velayet davası, isim değiştirme davası, soyad değiştirme davası, yaş küçültme davası, yaş büyütme davası, işçi davası, iş davası, kıdem tazminatı davası, işe iade davası, iş tazminatı davası, kıymetli evrak kaybolduğu zaman açılacak davalar adli tatilde görülür.

Adli tatilde dava açılır mı sorusunun yanıt ise; evet, adli tatilde dava açılabilir.

 

ADLİ TATİLDE DURUŞMA OLUR MU?

Yukarıda saydığımız kanun maddesi çerçevesinde Adli tatilde duruşma yapılabilir.

 

ADLİ TATİLDE İCRA TAKİBİ BAŞLATILIR MI?

Bir alacağın tahsili amacı ile alacaklı icra dairesine giderek icra takibi başlatabilir. Peki, adli tatilde icra takibi başlatılır mı? Elbette, adli tatilde icra takibi başlatılabilir. Adliyelerde bulunan icra memurları ve icra müdürlükleri adli tatil boyunca çalışmalarına devam eder.

 

ADLİ TATİLDE BOŞANMA DAVASI

Yukarıda sayılan madde hükmü dışındaki davalar adli tatilde görülmez. Adli tatilde boşanma davası açılabilir ancak boşanma davası duruşması yapılmayacaktır. Yani, adli tatilde boşanma davası açılabilir.

 

ADLİ TATİLDE İŞÇİ DAVASI

Adli tatilde iş davası açılabilir. Adli tatilde işçi tazminat davası, kıdem tazminatı davası, işçi arabuluculuk başvurusu, iş hukuku davası, işçi alacağı davası açılabilir.

 

MERSİN AVUKAT

Müvekkillerimize, Mersin Avukat, Mersin Boşanma Avukatı, Mersin Ceza Avukatı, Mersin İcra Avukatı, Mersin Gayrimenkul Avukatı, Mersin İşçi Avukatı, Mersin Tüketici Avukatı olarak adli tatilde de avukatlık hizmeti vermekteyiz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası