tıp fakülteleri toplam kontenjanı / Tıp Fakültelerinin Kontenjan Sayıları Düşürülecek mi? | Takvim Eğitim

Tıp Fakülteleri Toplam Kontenjanı

tıp fakülteleri toplam kontenjanı

33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı

Ankara Tabip Odası (ATO), YKS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından tıp fakültelerinin tercihleriyle ilgili bilgi notu hazırladı.

Notta; Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağlıkta şiddet, özlük haklarında gerileme ve siyasilerin hedef gösterici konuşmaları gibi nedenlerden tıp fakültelerinin tercihlerinin azaldığı belirtildi. Devlet okullarındaki kısmi azalmaya karşın; kontenjanların neredeyse tamamının dolduğu aktarılan notta, “Devlet üniversiteleri tıp fakültelerine yerleşenler içerisinde en yüksek puanla Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ( bin ), en düşük puanla da Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne ( bin ) yerleştirme yapılmıştır” bilgisi paylaşıldı. Vakıf üniversitelerine bağlı 33 tıp fakültesi kontenjanlarının da dolmadığı vurgulanan notta, “3 bin kontenjandan 2 bin ’si (yüzde 85) dolmuş, (yüzde 15) kontenjan boş kalmıştır” denildi.

Tüm olumsuzluklara karşın başarılı öğrencilerin tıp fakültelerini tercih etmeye devam ettiğini söyleyen ATO Başkanı Muharrem Baytemür, “İlk 50 binde olan her üç adaydan bir tanesi tıp fakültesi tercih etmiş” yorumunu yaptı.


üniversitekontenjanYKS

Geçen seneye göre iki kat arttıTıp fakültesi kontenjanları boş kaldı!

Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin, NTV’ye yaptığı açıklamada tıp fakültesi sıralamalarını ve boş kalan kontenjanları değerlendirdi.

kontenjan boş

Tıp kontenjanlarında geçen yıl yaklaşık kontenjanın boş kaldığını bu sene ise bu sayının ’e yükseldiğini belirten Gültekin şu ifadeleri kullandı:

“Tıp fakültelerine baktığımızda geçen yıl da kontenjanların dolmadığını görüyoruz. Geçen yıl tıpta 17 bin kontenjan ayrılmış, yaklaşık 17 bin kontenjan dolmuş. Yani yaklaşık dolayında bir boşluk varmış.

Bu seneki verilere baktığımızda tıpta boş kontenjan olduğunu görüyoruz. Nerdeyse iki katına çıkmış. Bunu yadırgamamak lazım. Tıpta fakültesi sayısı kaç diye sorarsanız dolayında. Peki üniversite sayısı kaçtı? Her iki üniversiteden birinde tıp fakültesi var bu kadar çok açınca ve öğrenci alınca bu durum normal.”

Her 10 adaydan 1’i tıbba yerleşiyor

 Tüm sayısal puan türünde alınan öğrenci sayısı bin olduğunu ifade eden Gültekin 17 binin de tıp fakültesine alındığını ifade ederek “Her 10 adaydan 1’ini tıp fakültesine alıyorsunuz.  Sonucunda bu çıkması oldukça normal.

13 bini devlet 4 bini vakıf

Bir şey daha var o da ekonomik sıkıntılar. Tıpta boş kontenjanlara bakında daha çok vakıf ağırlıklı ve KKTC’deki üniversiteler karşımıza çıkıyor. Devlet kontenjanlarında çok fazla boşluk yok. Kontenjanlarda devlet ve vakıf dağılımı ise 13 bini devlet ve 4 bini vakıf ve KKTC ağırlıklı.” dedi

Gültekin, fakülte sayısının planın dışında artığını, öğrenci sayısının fazla olduğunu ve niteliğin korunmasının da soru işareti olduğunu ifade etti ve “Frene basmak ve fakülte açmanın zor olması gerekiyor” dedi.

 

tip kontenjanlari

tip fakultesi

kontenjan

universite

Tıp fak&#;ltesi kontenjanları arttı

Güncelleme Tarihi:

DHA

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre tercih sürecini 5 Ağustos’a kadar tamamlaması beklenen milyonlarca öğrenci, kariyerleri için en doğru sıralamayı yapmak için çalışıyor. Yükseköğretim Kurulu verilerinden derlenen Tıp Fakülteleri İnceleme Raporu, doktorluk mesleğini icra etmek isteyen öğrenciler için rehber niteliği taşıyor. Genel verilere göz atıldığında, geride bıraktığımız 3 yılda Türkiye’deki tüm tıp fakültelerinin kontenjanlarının toplamda 2 bin öğrenci arttığı kaydedildi. ’in en çok tercih tıp edilen fakülteleri ise Marmara ve Hacettepe oldu.

Haberin Devamı

Sağlık alanında araştırmalar yapan ECONiX Araştırma tarafından Yükseköğretim Kurulunun herkese açık olarak yayımladığı verilerden hareketle hazırlanan ‘Türkiye Yükseköğretim Kurulu Verileri’ ile ‘Tıp Fakülteleri İnceleme Raporu’, tercih dönemindeki öğrenciler için rehber niteliği taşıyor. yılları arasında tıp fakültesine yerleşen öğrencilerin sayısının, fakültelerin kontenjanlarının, demografik yapının ve öğretim üyesi bilgilerinin incelendiği rapor, bu yıl ve gelecek yıllarda tıp fakültesi tercih etmeyi düşünen adaylar için ihtiyaç duyulan bilgileri sağlamayı hedefliyor. 

TIP FAKÜLTESİ KONTENJANLARINA DA MERCEK TUTULDU
İngilizce ve Türkçe eğitim veren tıp fakültelerinin kontenjan durumlarının incelemesiyle başlayan rapora göre İngilizce eğitim veren tıp fakültesi kontenjanlarının yılları arasında , yılları arasında ise öğrenci arttığı görülüyor. Türkçe eğitim veren tıp fakültelerinde de aynı dönemlerde sırasıyla bin ve öğrencilik kontenjan artışı tespit ediliyor. Genel verilere göz atıldığında, geride bıraktığımız 3 yılda Türkiye’deki tüm tıp fakültelerinin kontenjanlarının toplamda 2 bin öğrenci arttığı kaydediliyor. 

Haberin Devamı

İN EN ÇOK TERCİH EDİLEN TIP FAKÜLTELERİ MARMARA VE HACETTEPE
YÖK verilerinden derlenen rapora göre, ve ’de en çok tercih edilen İngilizce tıp fakültesi olma unvanını taşıyan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin, bu unvanı yılında Marmara Üniversitesi’ne kaptırdığı görülüyor. En çok tercih edilen İngilizce tıp fakültesi sıralamalarında Hacettepe, Gazi, Koç, Marmara ve Ankara Medipol yer alıyor. Türkçe eğitim veren tıp fakülteleri ise ve ’de Hacettepe Üniversitesi olarak öne çıkıyor. Öte yandan Atatürk, Bandırma 17 Eylül, Akdeniz, Ege, Sivas Cumhuriyet, Sağlık Bilimleri ve Samsun Üniversitesi, Türkçe eğitim veren tıp fakülteleri sıralamalarında üç yılda ilk beşte görülen üniversiteler arasında yer alıyor.

ANADOLU - FEN LİSESİ MEZUNLARININ FAVORİSİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ 
Araştırmada YÖK verilerinin incelenmesiyle elde edilen bulgular, Anadolu lisesi mezunlarının üç yıldır İngilizce dilinde Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesine, Türkçe dilinde ise Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne yerleştiğini gösteriyor. Fen lisesi mezunları için İngilizce eğitim veren tıp fakülteleri içinde Marmara Üniversitesi’nin yeri değişmezken, Türkçe tıp fakültesi okumak isteyen fen lisesi mezunlarının ’da en çok Ege, ve ’de Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ni tercih ettiği görülüyor. Öte yandan Hacettepe, Yeditepe, Marmara ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi son 3 yıl boyunca özel liseden mezun olan öğrencilerin en çok tercih ettiği İngilizce eğitim veren tıp fakülteleri oldu. Sağlık Bilimleri Üniversitesi - Hamidiye, Ankara, Ege ve Gazi Üniversitesi ise aynı dönemde özel lise öğrencilerinin tercih ettiği Türkçe eğitim veren tıp fakülteleri olarak öne çıkıyor. 

Haberin Devamı

ÖĞRENCİ BAŞINA EN ÇOK ÖĞRETİM ÜYESİ KOÇ ÜNİVERSİTESİNDE
Rapor, öğretim kalitesine doğrudan yansıyan öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısına ilişkin ipuçları da sunuyor. ve ’de öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısının en az olduğu okul Koç Üniversitesi rapor edilmiş. Sağlık Bilimleri ÜniversitesiHamidiye, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Bursa Uludağ Üniversitesi ise son 3 yıl boyunca, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısının en çok olduğu tıp fakülteleri olarak öne çıkıyor.

ANKARA ATATÜRK ANADOLU LİSESİ MEZUNLARI, TIP FAKÜLTELERİNİ TERCİH EDİYOR
Üç yıllık veriler, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nin devlet üniversitelerinin tıp fakültelerini tercih eden öğrenci sayısı bakımından başı çektiğini gösterirken, Kabataş Erkek Lisesi ve Kadıköy Anadolu Lisesi, son 3 yıl boyunca özel üniversitelere bağlı tıp fakültelerine yerleştirme yapan iki ortaöğretim kurumu olarak dikkat çekiyor. Öte yandan son 3 yılda Ankara Atatürk Anadolu Lisesi ve Ankara Fen Lisesi’nin tıp fakültelerine en çok yerleştirme yapan devlet, Özel Nesibe Aydın Yıldızlar Temel Lisesi ve Özel Tekden Fen Lisesi’nin tıp fakültelerine en çok yerleştirme yapan özel lise olduğu kaydediliyor.

Haberin Devamı

NÜFUSA KIYASLA EN ÇOK DOKTOR ADAYI ADANA VE DİYARBAKIRDAN ÇIKTI
Demografik verilere de yer verilen rapora göre, tıp fakültesine yerleşen öğrenci sayısının il nüfusuna bölünmesiyle elde edilen oranlar, ve yıllarında tıp fakültesine yerleşen öğrenci oranı en yüksek ilin Adana olduğunu, yılında ise bu rekoru Diyarbakır’ın aldığını ortaya koyuyor. Öte yandan Konya, Ankara, İzmir ve İstanbul da bu oran açısından ilk sıralardaki şehirler arasında konumlanıyor. Ayrıca yılları arasında kız öğrencilerin erkek öğrencilere kıyasla tıp fakültelerini daha fazla tercih ettiği görülürken, ’e gelindiğinde bu oranın neredeyse eşitlendiği belirtiliyor.

Tıp Fakültelerinin Kontenjan Sayıları Düşürülecek mi?

Tıp fakültelerindeki kontenjanlarda 12 binlere çıktık. Bu 12 bin olarak devam ederse 'ten sonra hızla hekim fazlasına döner gibi bir fotoğraf oluşacak. 1 Ocak'ta YÖK Başkanımızla görüştük. Tıp fakültesi kontenjanlarını şimdi donduruyoruz. Yavaş yavaş da aşağı çekmeye başlayacağız.

Müezzinoğlu, AA'ya yaptığı açıklamada hekim ve hemşire açığının Türkiye'nin önümüzdeki iki üç yıl içindeki en temel sorunlarından biri olduğunu belirtti. Müezzinoğlu, "OECD ülkelerinin ortalamasına göre 10 bin nüfusa 37 hekim düşüyor. Yunanistan'da 10 bin nüfusa 72 hekim düşüyor. Türkiye'de ise 10 bin nüfusa 17 hekim düşüyor. OECD ülkelerinin ortalamasını aldığımızda, o ortalama 37, bizde Yani yarısından daha az hekim sayımız var" diye konuştu.

Müezzinoğlu, hemşire ve sağlık çalışanı sayısının ise OECD ortalamasının üçte biri düzeyinde olduğunu söyledi. Son yıllarda yapılan düzenlemeler sonrasında hemşire açığının hızla kapanmaya başladığını ifade eden Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz yıl 20 bin, bu yıl yanılmıyorsam 30 bin ve gelecek yıl binli rakamlarda hemşire olacak. Onların da istihdamıyla hemşire ve sağlık çalışanı açığımız büyük oranda kapanmış olacak.

Hekim açığında ise ilk defa bu yıl ilave 2 bin fazla geldi, gelecek yıl 4 bin gelecek ve sonraki birkaç yıl 4 bin daha. Sonra da 5 bin ve 6 bin geliyor. Önümüzdeki yılda yaklaşık 20 bin hekim normal rutin dışı ilave gelecek. Şu anda söylediğim rakam bu. Bizim sağlıklı sağlık hizmeti sunabilmemiz için 20 bin uzman hekim açığımız, 10 bin de pratisyen hekim açığımız var. Bu 2 bin 'ler ve 4 binler, önümüzdeki 5 yılda bugünkü açığımızı kapatmaya yardım edecek. Ama ne yaparsak yapalım önümüzdeki yılda hekim açığını öyle ya da böyle konuşacağız."

Hekim açığını kapatmak için son yıllarda tıp fakültelerinin sayısı ve öğrenci kontenjanların artırıldığına işaret eden Müzzinoğlu, bu kontenjanlarla uzun süre öğrenci alınması halinde ilerleyen yıllarda bu defa hekim fazlalığının gündeme gelebileceğine dikkati çekti. Müezzinoğlu, "Tıp fakültelerindeki kontenjanlarda 12 binlere çıktık. Bu 12 bin olarak devam ederse 'ten sonra da hızla hekim fazlasına döner gibi bir fotoğraf oluşacak. Onu 1 Ocak'ta YÖK Başkanımızla görüştük. Tıp fakültelerinin kontenjanlarını şimdi donduruyoruz. Yavaş yavaş da aşağı çekmeye başlayacağız ki çok öğrenci alarak yarın çok mezun vermek ve sonra da 'çok mezunu ne yapacağız' demek gibi bir fotoğrafla karşılaşmayalım" dedi.

Hemşirelere yönelik de geçen yıl bir düzenleme yapıldığını anımsatan Müezzinoğlu, sağlık meslek liselerinden mezun olanların artık hemşire değil yardımcı hemşire ya da sağlık elemanı olacaklarını anlattı.

- "50 civarında yabancı hekim Aile Hekimliğinde hizmete başladı"

Müezzinoğlu, yabancı doktorların Türkiye'de çalışabilmesi için Türkçe bilme şartı aramadıklarını belirterek, "Bize onun mesleği lazım. Düşünün ki çocuk kalp cerrahı. Cerrahın bana cerrahlığı önemli. Anneye soracağı ya da vereceği bilgi on cümledir. MR, tomografi, tetkik ve cerrahın yaptığı uygulamadır bize lazım olan" dedi.

Bu alanda görev yapan çok sayıda tercüman olduğunu dile getiren Müezzinoğlu, öncelikle hekimin bilgisi, tecrübesi ve Türkiye'ye, sağlık hizmetine sağlayacağı katkının önemli olduğunu bildirdi. Müezzinoğlu, "Şu anda yaklaşık civarında yabancı uyruklu hekim Türkiye'de sağlık hizmeti veriyor. Bu, özel sektörde daha fazla. Çünkü önce özel sektörün önünü açmıştık. Son dönemde de 50 civarında yabancı hekim Aile Hekimliğinde hizmete başladı" açıklamasında bulundu.

YGS-LYS Net Sihirbazı Tıkla İndir

Yükseköğretim (Lisans-Önlisans) Program Atlası Tıkla İndir

YGS LYS Başarı Sırası Sihirbazı Tıkla İndir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası