kosgeb nitelikli eleman desteği maaş 2020 / En Cok Başvurulan 5 KOSGEB Destekleri - Alkaze Danışmanlık

Kosgeb Nitelikli Eleman Desteği Maaş 2020

kosgeb nitelikli eleman desteği maaş 2020

Hangi Projeler Ar-Ge Niteliği Taşır?

Ar-Ge ve İnovasyon Projesinde, firmaların yapacakları araştırma geliştirme sonucu ortaya çıkan ürünlere destek verilmektedir. Ancak her araştırma geliştirme sonucunda ortaya çıkan ürün ar-ge niteliği taşımamaktadır. Belki firma için yenilikçi bir ürün olabilir fakat bu programa başvurabilmek için ön şartlardan birisi Türkiye’de üreticisi olmayan ürünlere öncülük etmesi gerekmektedir.  Ayrıca mevcutta gerçekleştireceği bir ürünü üreten firma varsa bu ürüne farklılaştırma yapılması gerekmektedir.
Farklılaştırma Unsurları:

Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı destek oranları nedir?

Ar-Ge ve İnovasyon projelerinde; makina - teçhizat, donanım, hammadde, yazılım ve hizmet alımları desteklenmektedir. Makina - teçhizat desteği olarak bakıldığında KOSGEB Ar-Ge İnovasyon Destek programında makina desteği veriyor ancak seri imalata yönelik unsurlara destek vermemekte. Örnekle açıklamak gerekirse, işletmenin Ar-Ge projesini bitirdikten sonra, mevcut üretim hattında aynı makineyi kullanacak nitelikte olan seri imalata yönelik makinalara destek vermemektedir. Eğer firmanın böyle bir opsiyona ihtiyacı varsa dışarıdan hizmet alarak bu hizmeti KOSGEB’e gider olarak yansıtması gerekmektedir. Bundan dolayı proje kapsamında özel yapılacak bir makine, test, analiz ve kalibrasyon cihazları alınacaksa bu kalemler destek kapsamına girebilmektedir. Bununla birlikte, tasarım-çizim programları ve yazılımlar destek programı kapsamında değerlendirilmektedir.  Firmalar bu doğrultuda makine - teçhizat, donanım, hammadde, personel desteği ve yazılım başlığı alanında TL’ye kadar destek imkanından yararlanabileceklerdir. Firmalar personel desteğinde, iki yıl ve üzeri mevcutta çalıştıracakları personelleri proje kapsamına dahil edebilmektedir. Ek olarak firmaların proje kapsamında personel açığı varsa yeni personel alarak TL’ye kadar destek alabileceklerdir. KOBİ’lerin Ar-Ge ve İnovasyon destek programı kapsamında proje geliştirme desteği olarak 6 ana başlıkta toplam TL’ye kadar destek alma imkanı bulunmaktadır. 

Bu başlıklar;

  1. Proje danışmanlık desteği
  2. Eğitim desteği
  3. Patent, faydalı model, tasarım, tescil desteği
  4. Proje tanıtım desteği
  5. Yurt içi ve yurt dışı kongre fuar konferans desteği
  6. Test analiz ve belgelendirme desteği

Makine - teçhizat konusunda özellikle belirtmek gerekirse, proje kapsamında bahsettiğimiz oranlar hibe olarak verilen destek niteliğindedir. Ancak makine-ekipman tarafında alınan TL’lik destek yeterli olmadığında KOSGEB, işletmelere TL’ye kadar geri ödemeli destek sağlayabilmektedir. Fakat bu geri ödemeli destek, firmaların dilediği gibi kullanması için belgelere dayandırılmadan verilmemektedir. Burada yine bütçede pay ve belli gider göstermek gerekmektedir. Bunun sonucunda KOSGEB, proje bittikten sonra 3 ayda 8 taksit ödemeli TL’yi sıfır faizli kredi olarak firmaya vermektedir.

Destek Oranları

KOSGEB, bu program kapsamında personel desteğine %, harici destek konularına %75 oranında destek vermektedir. Fakat mevzuatın altında, personel tarafında belli kıstaslar bulunmaktadır. Örneğin, firma proje kapsamında yer alan personele TL maaş vermeyi düşünüyorsa, bu TL destek alabileceği anlamına gelmemektedir. Mevzuatın altında belli konular bulunuyor ve  burada Ar-Ge konusu olan, Ar-Ge niteliğinde projem var diyen veya yukarıda belirttiğimiz kıstasları değerlendiren her kişi veya her firma bu konuda destek alamamaktadır. Bu yüzden program iyi değerlendirilip başvuru yapılması gerekir. Ar-Ge ve İnovasyon destek programına başvuran firmaların en çok dikkat etmesi gereken noktalardan birisi, firma projeye başvurmadan önce projesini ve proje kapsamında geliştireceği ürününü belli konuma getirmiş olmaması gerekir. KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon Programı kurulu, fikir aşamasında gelen firmaları değerlendirip devamında firmalara birlikte yürüyüp yürümeyeceğine ilişkin kararını iletmektedir. Eğer firma projesinin %50’sini bitirdiyse, hem projesinin gerçekleşmesi hem de KOSGEB kurulu tarafından kabul görmesi kısmında sorunlar yaşanabilmektedir. Bu bağlamda, fikir aşamasında proje başvurunun yapılması önemli bir noktadır. Firmalar süreci doğru bir şekilde ilerletmek istiyorlarsa projenin fikir aşamasında bu projelerin başvurularını gerçekleştirmelidir. Bunun yanı sıra alınacak makinaların, hizmetlerin, yazılımların teknik özellikleri KOSGEB tarafında yine önemli bir kriterdir. Minimum asgari özellikler belirlenerek makine, ekipman, teçhizat ve yazılım kısmındaki giderlerin firmalar tarafından belirtilmesi gerekiyor. Firmalar asgari özelliklerin altına inerlerse, KOSGEB’in bu desteği vermeme ihtimali bulunmaktadır. Bu yaklaşım aslında KOSGEB’in bütün destek program başlıkları için geçerli bir kuraldır. KOBİGEL Programından, Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programına, Yurt Dışı Pazar Desteğinden Teknoyatırım Programına kadar bütün programlar için göz önünde bulundurulması gerekir. Bu doğrultuda teknik özellikler tarafında, firmaların projelerde dikkat etmesi gerekmektedir. Destek kapsamında alınan kalemler için yapılan ödemelerin, KOSGEB’in bütün projelerinde ve desteklerinde olduğu gibi elden değil banka aracılığı ile yapılması önemli bir husustur.   KOBİ’ler, KOSGEB projelerine başvuru yapmayı düşündüğü zaman programın mevzuatını iyi okuması ve detaylı bir şekilde incelemeyi unutmamalıdır.


Araştırmacılık, herkesin daha önce gördüklerini görüp bunlardan kimsenin düşünmediklerini bulup çıkarmaktır.

Albert Szent Gyorgyi

 

KOSGEB, yayınladığı destek sayfasında, bu bilgileri ana hatları ile her zaman vermektedir. Ancak destek programı mevzuatına baktığınızda bu ana hatların altında da alt kırılımlar olduğu görülecektir. Örneğin, personel desteğine % destek olduğu ana sayfada gösterilir. Ancak mevzuatına bakıldığında firma, bir lisans mezunu personel çalıştıracak ise asgari ücretin bir buçuk katına kadar destek verilebileceğini mevzuatta anlamış olur. Diğer bir ifadeyle kabataslak hesaba göre % destek alabilmek için personele. TL maaş verilmesi gerekecektir. Eğer firma, TL maaş vermeyi düşünüyorsa orada alabileceği TL olduğu için % destek değil de %50 destek almış olacaktır. Bu anlamda firmalar, mevzuatı okuyup mevzuattan bilgi aldığında, başvuruları daha nitelikli ve mevzuata uygun bir şekilde hazırlanmış olacaklardır. Böylece revize durumlarının önüne geçilmiş olunacaktır. 

Yurt Dışı Pazar Desteğinin Amacı Nedir? Hangi Firmalar Başvurabilir?

Yurt Dışı Pazar Destek Programı, yürürlüğe gireli bir yıl olmuştur.  Ancak ilk adıyla uluslararasılaşma destek programı olan bu program, başlarda çok sayıda revize görmüştür. 

Son hali ile birlikte programın amacı:

Kimler başvurabilir?

Firmanın bir önceki mali yılda yurt dışı satış yapması gerekiyor. Ancak KOSGEB’in imalat sektöründe ve öncelikli teknoloji alanları tablosunda yer alan sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler için bu şart aranmamaktadır. Genelde yurt dışı pazar destek programına yurt dışı pazarlama faaliyetleri yapan firmalar başvuru gerçekleştirmektedir. Sıfırdan başvuru yapmış, bir önceki mali yılda herhangi yurt dışı satışı yapmayan ancak bu sene başlayacak firmalar, ya imalat sektöründe yer alacak ya da öncelikli teknoloji alanları tablosunda yer alarak Yurt Dışı Pazar Destek Programına başvuru şartını sağlamış olacaktır. 

En önemli başvuru şartlarından birisi firmanın yurt içi marka tescil belgesine sahip olması gerekmektedir. Marka tescil belgesi olmadan firmaya destek verilmiyor. Bu destekten firmalar bir kez faydalanabileceği unutulmamalıdır. 

KOBİ’lerin en az iki farklı gider grubunda yurt dışı pazar destek programına başvuru yapması gerekmektedir. 

Yurt Dışı Pazar Desteği Gider Grupları

Personel Giderleri

Personel giderlerine TL’ye kadar destek verilmekte.

Teçhizat-Donanım Giderleri

TL’ye kadar teçhizat donanım gideri olarak teknolojik ürünler desteklenmekte.

Yazılım Giderleri

TL’ye kadar yazılım tarafında yazılım destekleri bulunmakta.

Tanıtım Giderleri

TL’ye kadar tanıtım giderleri desteklenmekte.

Yurt Dışı Fuar Giderleri

Yurt dışı fuar vs. destekleri TL’ye kadar desteklenmekte.

Test-Analiz Belgelendirme Giderleri

TL’ye kadar proje ile alakalı olabilecek test-analiz belgelendirme giderleri desteklenmekte.

Eğitim-Danışmanlık-Yurt Dışı Marka Tescil Giderleri

TL’ye kadar destek verilmekte.

Bu destek oranları ve tutarlarını detaylandırmak gerekirse, KOSGEB tarafından TL’ye kadar destek verilmektedir.  TL’nin TL si hibe olarak, TL si faizsiz kredi olarak firmalara sunulmaktadır. Destek oranı %70 geri ödemesiz, %30 geri ödemeli ve işletmelerin projeleri en az 8 ay en fazlada 24 ay olabilecek şekilde KOSGEB’e sunmaları gerekmektedir.  Bu programa başvuru yaparken firmaların sistem üzerinden yurt içi marka tescil belgesi yüklemesi yerine başka bir bilgi dökümanı yüklemesi revize ve  başvuru red sebebi olabilmektedir. Bu nedenle yurt içi marka tescil belgesi şartının zorunlu olduğu ve bu evrak yerine başka bir şey yüklenmemesi gerekir. Ek olarak, proje doğrultusunda firma yapacağı yatırımlar kapsamında fiyat teklifi alması ve bu fiyat teklifini sisteme yansıtması gerekmektedir. Bu bilgiler doğru girilmediği takdirde proje KOSGEB kurulu tarafından olumsuz değerlendirilmektedir. Üretici bir firma değilse bir önceki mali yılında satışının olması gerektiği KOBİ’ler tarafından bilinmelidir. 

 

Araştırma, düşünmesini bilenlerin ilk ve son isteğidir.

Samuel Johnson

İşletme Geliştirme Destek Programı Nedir?

Eski adı Genel Destek Programı olan İşletme Geliştirme Destek Programı, son bir buçuk iki yıldır devrede. Programın amacı, işletmelerin rekabet gücünü, kurumsallaşma ve markalaşma düzeyini, pazar paylarını artırmak, kapasitelerinin geliştirmeleri ve genel ihtiyaçlarını karşılamaktır. Firmaların alabileceği 10 tane destek konusu vardır. Bu 10 destek konusu bütün firmalara uymayabilir. Hepsi uyarsa firmalar hepsindende faydalanabilir. Bütün destek konularının toplamı TL’ye kadar çıkabiliyor. 

Bu programların destek verdiği alanlar;

Fuar Katılımları

İşletme Geliştirme Destek Programı, işletmelerin fuar katılımlarına destek veriyor. Yurt içi fuar desteği olarak TL olarak desteği var. 

Yurt Dışı İş Desteği

Yurt dışı iş desteği bulunuyor. Firmalar bireysel olarak katılım değil de bir heyet olarak devletin bir kurumunun (ticaret odası sanayi odası vs.) düzenlediği iş gezileri ile katılım sağladığı takdirde TL’ye kadar destek alabilirler. 

Nitelikli Eleman Desteği

Firmaların en çok kullandığı destek olan Nitelikli Eleman Desteği de İşletme Geliştirme Destek Programı kapsamında TL’ye kadar destek verilmektedir. Buradaki eleman en az iki yıllık üniversite mezunu olmak zorunda ve programa başvuru yaptıktan sonra firma bünyesine alınmalıdır. 

Tasarım Desteği

Yapılan tasarımlara yönelik TL’ye kadar tasarım desteği sağlanmaktadır.

Patent-Faydalı Model Tasarım-Tescil-Yurt Dışı Marka Tescil Desteği

Firmalar patent, faydalı model tasarım, tescil ve yurt dışı marka tescil yaptırmak istediklerinde TL’ye kadar destek alabilirler. 

Belgelendirme Desteği

Firmanın ihtiyacı olan belgeler kapsamında TL’ye kadar destek verilmektedir.

Analiz Desteği

TL’ye kadar Analiz Desteği de firmalara sağlanmaktadır. 

Enerji Verimli Elektrik Motorları Değişim Desteği

İşletme Geliştirme Destek Programı’nın firmalara yeni vermeye başladığı Enerji Verimli Elektrik Motorları Değişim Desteği TL’ye kadar verilemktedir. 

Bağımsız Değerlendirme Desteği

TL’ye kadar Bağımsız Değerlendirme Desteği sağlanmaktadır. 

Model Fabrika Desteği

Model Fabrika Desteği var TL’ye kadar verilmektedir. 

Bu desteklerde firmaların dikkat etmesi gereken noktalar;

Teknoyatırım Destek Programında Neler Değişti?  Nasıl Hareket Edilmeli?

Ar-ge konusu ürünlerin, seri imalatına yönelik en büyük destek veren programlardan birisi Teknoyatırım Destek Programıdır. Teknoyatırım Programının amacı, firmaların gerek ar-ge gerek yani mühendis çalışması gerek ortaya çıkan ve bunları kanıtlayabildiği proje konularının seri imalatına destek vermektir. 

Burada kanıt olarak ne sunabiliriz?

  1. Birincisi firmalar devlet kurumlarından ar-ge projelerine yönelik başarı yıllarının çıktılarını kullanabilirler. Örneğin, firma Tübitak'tan proje yada KOSGEB’ten arge bitirdiyse bu kapsamda bu başarı yazılarını kullanarak başvuru yapabilirler. 
  2. İkincisi firmalar geliştirdikleri ürünleri, doktora çalışmalarının sonuçlarını veya aldıkları patentleri kullanarak bunları referans gösterebilirler ve daha sonrasında başvuru yapabilirler. 
  3. KOSGEB’in yayınladığı listelerde yer alan, firmalarda ar-ge başarı yazısı, patent yada doktora çalışması aramadan, destek alınabilecek konular var. Firmalar bu listeleri kontrol ederek kendilerine uygun destekleri tespit edebilirler.
  4. İşletmeler kendi öz sermayeleri ile herhangi bir patent, doktora çalışması veya devletten bir ar-ge desteği alarak bitirmediği çalışmalarını yine devlete başvuru yaparak Teknoloji Ürün Deneyim Belgesi alarak başvuru yapabilirler. Burada devlet Tenoyatırım Desteğini verirken firmalara şunu sağlamış oluyor; Firmaların yaptığı ar-ge çalışmaları rafa kaldırılmıyor ve seri imalata yapılan yatırımın sorumluluğunu devlet ile firmalar birlikte alarak firma daha sağlıklı bir süreç geçirebiliyor ve bir yandan üretilen ürün ülkeye kazandırılıyor. 

Burada KOSGEB’in yayınladığı teknoloji seviyesine göre listelediği sektörler var ve destek tutarları da buna göre değişiyor. Örneğin; düşük ve orta düşük teknoloji alanlarında yer alan firmalara TL geri ödemeli, TL de geri ödemesiz destek veriyor ve bunun sonucunda toplamda firmalar 1 Milyon TL’lik destek alabiliyor. Devamında, firma orta yüksek ve yüksek teknoloji alanında yer alıyorsa  Milyon TL geri ödemeli, Milyon TL de geri ödemesiz destek alabiliyor. KOSGEB toplamda 5 Milyon TL desteği sağlamış oluyor firmalara. Burada desteklenen konular kapsamında KOBİGEL’de ki gibi Makina Ekipman Desteği veren bir diğer programı var KOSGEB’in, ama burada destekleme yöntemi daha farklı. Desteği şu şekilde veriyor; örneğin firma bir makina almak istediğinde bu makinaya %70 oranında geri ödemeli, %30 oranında geri ödemesiz destek veriyor. Firma 1 Milyon TL’lik makina yatırımı yaptığında ana destek oranı %60, KOSGEB bu %60 destek oranının %30’unu hibe, %70’ini faizsiz kredi olarak vermekte. Firmalar bunu göz ardı etmemeli çünkü yapılacak yatırımın %60’ına hibe değil malesef %60’ın %30’una hibe desteği %70’ne de kredi alabilirler. Firma projelerinin destek süresi 36 aya kadar desteklenip, 36 ay boyunca yapılacak yatırımın destek kapsamına alınması sağlanıyor. 

Destek Türleri

  1. Makina-Teçhizat Desteği
  2. Üretim Hattı Tasarım Desteği
  3. Yazılım Desteği 
  4. Personel Gideri Desteği 
  5. Eğitim-Danışmanlık Desteği 
  6. Tanıtım ve Pazarlama Desteği

Bu program kapsamında firmalar, Makina-Teçhizat ya da Yazılım Desteği almaları durumunda eğer yerli malı belgesine sahip bir firma ise geri ödemesiz destek oranına, yani %30luk orana, artı 15 puan daha ilave edilerek %45 oranında destek alabilirler. Tabi burada bütün projelerdeki başvurularda olduğu gibi program onaylanmadan herhangi bir satın alım yapılmaması gerekiyor. Belirtilen makinanın veya yazılımın asgari teknik özellikleri firmalar tarafından belirtilmelidir. Teknik özellikleri belirtilirken firmaların zaman, model belirtmesine gerek yok sadece makinanın motor gücü veya bilgisayarın işlemcisi gibi özellikleri söylemeleri yeterli oluyor. Yine banka yoluyla para gönderdikten sonra kesilen faturalar KDV dahil olarak ödenerek beyan edilmeli.

 

İyi düşünmek iyidir; iyi hareket etmek çok daha iyidir.

Horace Mann

İşletmelerin Projelerde Yaptığı Hatalar Nelerdir?

Firmalar bu programlara kendi bünyelerinde başvuru yapacaklarında, başvuru yapmadan önce programı iyi analiz edip programın mevzuatını detaylı bir şekilde incelemesi lazım.  Mevzuatının altında birçok ince ayrıntı olduğu için gözden kaçan bir madde bile o desteğin onaylanmamasına sebep olabilir, özellikle harcama kısımlarında. Proje kıstaslarının ar-gede olsun yurt dışı pazarında olsun belli doğrultuda amaçları vardır. Firmaların bu amaçlar doğrultusunda hizmet ettiği sektöre yönelik araştırma yapması ve değerlendirmesi gerekiyor. Firmaların yakın zamanda satın aldığı makina, eleman, yazılım yada başka bir hizmet olsun proje onaylanmadan yada destek başvurusu yapılıp onay alınmadan kesinlikle bu harcamaları dahil etmemeleri gerekiyor. bütün harcamalar destek onayı alındıktan sonra yapılır ve destek onayı alındıktan sonra ödeme talepleri oluşturulur. 

Bir diğer yanlışta, firmalar destekleri hesaplarken KDV hariç hesaplamıyorlar KDV’yi de dahil ediyorlar fakat devletin verdiği desteklerde kdv desteği yoktur. (satın alınan makinalarda yazılımlarda vs.) Başvuru yapıldığı anda ödeme talepleri oluşturulduğu zaman firmalar her zaman SGK borcu veya vergi borcunu kontrol etmesi lazım. Eğer herhangi bir borç varsa ve başvuru talebi oluşturulup kabul edilmişse ilk baş para borçlara gider ve kalanı firmaya verilir. 

KOSGEB, fatura kesildikten sonra elden ödemeler yapılırsa elden ödemeyi kesinlikle desteklemez. Burada firma makbuzda alsa veya elden ödendiğine dair belgede alsa bu, destek kapsamına girmez. Her zaman ödemeler banka aracılığı ile yapılmalı ve ıslak imzalı dekontların alınması talep edilir.

Projeye yazılan makina özellikleri ne ise proje onaylandıktan sonra o özelliklerde makina alınması gerekiyor. Verilen tutarın ne altına inilebilir ne üstüne çıkılabilir. Bu personel için de geçerlidir. Personel desteği kapsamında örneğin, firma makina mühendisi yeni bir eleman alacağım dedi ve proje onaylandıktan sonra endüstri mühendisi aldı. Bunun sonucunda program, desteği vermeyebilir. 

Ürünün ne olduğu (marka-model-teknik özellikleri) belgelerde yer alması lazım. Bazen arge projelerinde hammadde alıyor firmalar ve sadece ham maddenin kodunu yazmış dolayısıyla ürün belli değil. Bu tarz işlemlerde sıkıntı çıkabiliyor. 

Mevzuatın altında istenen faturaların açık ve her harcamanın ayrı ayrı gider olarak oluşturulup form olarak belirtilmesi lazım, toplu halde fiyata KOSGEB destek vermiyor. 

KOSGEB kurullarına dikkat edilmesi gerekiyor, proje başvurusu yapıldıktan sonra herşey bitti değil. KOSGEB kuruluna da firmaların başvuru yaptıktan sonra iyi hazırlanması gerekiyor. Projelerin geçme durumu asıl kurullarda karar veriliyor. Proje konusu kapsamında daha bilgili kişilerin kurula gitmesi gerekiyor, hatta firmanın ortaklarından birisinin katılması her zaman karşı tarafa pozitif etki yaratıyor. Bu anlamda firmalar kendi projelerini kurula tanıtan sunumlar hazırlayabilirler. Sunumla birlikte kendilerini ve projelerini tanıttıkkları zaman kurul aşamasını sıkıntısız atlatmış olurlar. 

Genel anlamda, mevzuata, firmalar kendi başvurularını yapmak isterlerse her programın kendine has mevzuatı vardır ve bu mevzuat kapsamında projelerini hazırladıklarında sıkıntı yaşamayacaklardır.

Alkaze Ar-Ge İnovasyon Danışmanlık Sürecinde İşletmelere Nasıl Bir Yaklaşım Sunuyor? 

Öncelikle, firmaya KOSGEB’in hangi desteklerinden alabileceğine yönelik bir analiz yapıyoruz. İşletme geliştirme kapsamında 10 tane destek programı konusu kapsamında nelerden faydalanılabilir, geçmişte firma neler yapmış, gelecekte neler olacak, planlar nelerdir gibi sorularımızın cevaplarını araştırarak sonucunda elde ettiğimiz verileri analiz ediyoruz. 10 konu kapsamında öncelikle firma neler alabilir bunları çıkarıyoruz. Daha sonrasında KOSGEB tarafında ar-ge desteklerinden bahsediyoruz, ar-ge projesi bazlı firmaların dosya hazırlığı ya da firma bir ar-ge tamamladıysa teknoyatırım programı kapsamında destek sağlanabilir mi diye araştırarak elimizdeki opsiyonların hazırlığını yapıyoruz. Ya da firmanın KOBİGEL çağrısına uygun bir projesi var diyerek o tarafta başvuru hazırlığına geçebiliyoruz. Firmalar için KOSGEB tarafında yapılacak başvuruların dosyalarının hazırlanmasından, proje hazırlıyorsak dosya hazırlama sürecine kadar üstleniyoruz. Bunun yanında, KOSGEB tarafındaki başvuru formlarını hazırlıyoruz daha sonrasında bahsettiğimiz kurul süreçlerinde destek sağlıyoruz. Bu kurul süreçlerine firmayı sunumları ile birlikte hazırlayarak nelere dikkat edilmesi gerekiyor, neler anlatılması gerekiyor diye önden bilgilendirme yapıyoruz ve proje onaylandıktan sonra firmalara yürütme aşamasında destek sağlıyoruz. Projeler kapsamında belirli sürelerde ödeme talepleri, ceza raporlamaları yapılması gerekiyor bunları firma için biz yapıyoruz. İşletme Geliştirme Destek Programı kapsamında yine yapılan harcamaları ödeme taleplerini biz oluşturup firma adına yapıyoruz. Bakıldığında başlangıçtan proje süresi sonuçlanana kadar KOSGEB tarafındaki bütün işlemleri yaparak bütün süreci takip ediyoruz. Firma sadece kendi içerisindeki proje faaliyetlerini yerine getirmekle uğraşmış oluyor. KOSGEB tarafındaki bütün süreçleri de biz takip ederek firmanın yükünü almış oluyoruz.

KOSGEB nitelikli eleman desteği başvurusu nasıl yapılır, şartları nelerdir? KOSGEB nitelikli eleman desteği ödemesi ne kadar?

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından KOBİ’lere pek çok destek verilmeye devam ediyor. Bu desteklerin en önemlilerinden birisi olacak olan nitelikli eleman desteği sayesinde personele ihtiyacı olan ancak ekonomik sebeplerle alım yapamayan işletmelere 3 sene boyunca hibe yardımı yapılıyor. Bu hibeye başvurmak isteyen işletme sahipleriyse KOSGEB nitelikli eleman desteği başvurusu nasıl yapılır, şartları nelerdir? öğrenmek istiyor. İşte tüm bilgiler…

KOSGEB nitelikli eleman desteği başvurusu nasıl yapılır, şartları nelerdir? KOSGEB nitelikli eleman desteği ödemesi ne kadar?

KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) tarafınca KOBİ'lere çeşitli destekler verilmeye devam ediyor. Bunlardan biri olan nitelikli eleman desteği ise ekonomik sebeplerden ötürü gerekli personeli alamayan işletmelere 3 yıl boyunca hibe vererek eleman maaşlarının ödenmesine destek sağlıyor. Öte yandan bu desteğe başvuruda bulunmak isteyen işletme yönetici ve sahipleri KOSGEB nitelikli eleman desteği başvurusu nasıl yapılır, şartları nelerdir? merak ediyor. İşte konuya ilişkin tüm ayrıntılar…

KOSGEB NİTELİKLİ ELEMAN DESTEĞİ NEDİR?

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından ekonomik nedenlerden ötürü temini gerekli personel alımı yapamayan işletmelere en fazla 2 personel olmak üzere 3 yıl süresince 50 bin Türk Lirası'na kadar hibe verilebilecek. Söz konusu destek sayesinde istihdam artışı ile işletme yönetici ve sahiplerinin rahatlaması bekleniyor. Destek kapsamında işletme sahibi yeni kurduğu işletme için 3 yıl boyunca personel maaşı ödenmesi noktasında KOSGEB'den destek talep edebiliyor.

KOSGEB NİTELİKLİ ELEMAN DESTEĞİ BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

  1. KOSGEB hibesinin süresi 3 yıl ile sınırlandırılmıştır.
  2. İstihdam edilen personel tam zamanlı çalışmak zorundadır.
  3. Personelin iş akdinin fesh edilmesi durumunda, söz konusu işletme destekten faydalanamaz.
  4. Yabancı uyruklu veya emekli olmuş kişiler çalışan olarak başvuruda bulunamazlar.
  5. İşletme sahipleri en fazla 2 personel istihdamı için destek talep edebilir.
  6. Nitelikli personelin destek başvurusu yapması sonrası en fazla 45 gün ardından istihdamı gerçekleşecektir.
  7. İstihdam edilecek personel 2 yıllık MYO, 4 yıllık yüksek okul yahut lisan – yüksek lisans eğitiminden mezun olma şartını karşılamalıdır.
  8. İstihdam edilen personellerin maaş ödemeleri şirket hesabı üzerinde personellerin maaş hesaplarına yatırılmalıdır.
  9. Alınacak personel son 1 yılda aynı işletme dahilinde çalışmış olmalıdır.
  10. Bir işletme sahibi 2 yıllık program süresince en fazla 4 kez başvuruda bulunabilir.

KOSGEB NİTELİKLİ ELEMAN DESTEĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

KOSGEB'den nitelikli eleman destek hibesi talep etmek isteyen işletme sahipleri ilk olarak kurumun resmi internet sitesine girerek başvuru yapmalı ve işletmesini sisteme kaydetmelidir. Bu işlemlerin sonrasında KOSGEB beyannamesi eksiksiz şekilde doldurulmalıdır. Sistemde yazılı olan teslim edilmesi gerekli olan evrakları temin edip ardından KOSGEB müdürlüklerine beyan etmeleri gerekmektedir. Tüm bu işlemlerin ardından belgeler teslim edilir ve nitelikli istihdam destek başvuru formu eksiksiz şekilde doldurulur. İşletme sahibinin doldurmuş olduğu bu form KOSGEB yetkilileri tarafınca kontrol edilmek üzere sisteme kaydedilir. Böylelikle nitelikli eleman destek başvurusu yapılmış olur.

KOSGEB NİTELİKLİ ELEMAN DESTEĞİ BAŞVURUSUNDA İSTENEN BELGELER?

  • SGK sigortalı hizmet dökümü,
  • İstihdam edilecek personellerin diploma örnekleri,
  • İstihdam edilecek personellerin maaş hesaplarının banka dekontları
  • SGK borcu yoktur yazısı,
  • Alınacak her personel için ücret bordrosu

KOSGEB NİTELİKLİ ELEMAN DESTEĞİ ÖDEMESİ NE KADAR?

KOSGEB tarafından yapılan nitelikli eleman destek hibesinde en fazla 2 personel olmak üzere toplam 50 bin Türk Lirası yardım alınabilmektedir.

KOSGEB NİTELİKLİ ELEMAN DESTEĞİ HANGİ İLLERDE ALINABİLİYOR?

  • Erzincan,
  • Bartın,
  • Amasya,
  • Antep,
  • Trabzon,
  • Samsun,
  • İstanbul,
  • Çorum,
  • Artvin,
  • Afyon,
  • Nevşehir,
  • Malatya,
  • Bursa,
  • Çanakkale,
  • Yalova,
  • Sakarya,
  • Rize,
  • Eskişehir,
  • Adana
  • Kırşehir,
  • Hatay,
  • Kütahya,
  • İzmir,
  • Antalya,

KOSGEB nitelikli eleman desteği ödeme miktarları başvuruda bulunulan ile göre değişiklik gösterebiliyor. Büyük özellikteki şehirlerden alınabilecek destek miktarı, küçük şehirlere oranla daha fazla miktarda olmaktadır.

KOSGEB taksitleri 3 ay ertelendi 80 milyon lira faizsiz kredi desteği

CANLI BORSA TAKİP EKRANI İÇİN TIKLAYIN!
ANLIK HİSSE SENETLERİ VERİLERİ, BORSA GRAFİK VE TEKNİK ANALİZ!

piyasalar

ARKADAŞINA GÖNDER

KOSGEB nitelikli eleman desteği başvurusu nasıl yapılır, şartları nelerdir? KOSGEB nitelikli eleman desteği ödemesi ne kadar?

SON DAKİKA

Nitelikli Personel İstihdam Desteği Nasıl Alınır?

Nitelikli Personel İstihdam Desteği

Nitelikli Personel İstihdam Desteği KOSGEB’in verdiği nitelikli eleman desteği günümüzde son derece önem taşımaktadır. Şirketler artık sıradan personeller yerine alanında uzman olan kişileri tercih ediyorlar.

KOSGEB’in verdiği nitelikli eleman desteği günümüzde son derece önem taşımaktadır. Bilindiği üzere çağın da ilerlemesi ile birlikte nitelikli iş gücü şirketler için olmazsa olmaz bir değer haline gelmiştir. Şirketler artık sıradan personeller yerine alanında uzman olan kişileri tercih ediyorlar.

Nitelikli Personel İstihdam Desteği Ne İşe Yarar?

Pek çok alanda işletmeler uzman eleman arayışına girmişlerdir. En çok nitelikli eleman aranan alanlar pazarlama, üretim sektörleri, ticaret sektörleri ve Ar-Ge sektörüdür. Elemanlar uzman olduğu zaman talep etmiş oldukları ücretlerde de artış olacaktır. KOSGEB Nitelikli Eleman İstihdam Desteği  tam da bu noktada maaş veren işletmelerin yardımına koşuyor.

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği maaş vermek için işletmeler bu destekten faydalanmak istiyorlar. İş gücü maliyetinin artması ile birlikte böylece işletmeler fazla masraflardan kurtulmuş oluyorlar. Böylece hem şirketler istedikleri elemanları işe almış olarak üretimde artık yaşanıyor hem de ülkede işsizlik azalarak, istihdam da artmış oluyor.

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteğinden Faydalanmak için Şartlar Nelerdir?

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği şartları başvurudan önce mutlaka eksiksiz olarak yerine getirilmelidir. Aksi halde yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

  1. Bahsi geçen nitelikli eleman işletmede son 12 ay içinde istihdam edilmemiş olmalıdır.
  2. Nitelikli eleman olarak gösterilen kişi en az ön lisans mezunu olmalıdır. Daha aşağı seviye eğitim düzeyinde olan bireyler nitelikli eleman olarak değerlendirilmeyecektir.
  3. Nitelikli eleman, işletmede yarı zamanlı ya da serbest çalışan olarak görülmemelidir. Söz konusu kişi işletmede mutlaka tam zamanlı çalışan olarak görülmelidir.
  4. İşletmenin tüm çalışanları için nitelikli eleman desteği almanız mümkün değildir. En fazla 2 kişi için bu destek planından faydalanmanız mümkündür. Aynı anda 2’den fazla elemanların başvuruları değerlendirmeye alınmaz.
  5. Destek programı toplamında en fazla 4 personel faydalandırılabilir.
  6. Nitelikli eleman desteğinden faydalanmak isteyen işletmelerin; nitelikli elemanın işe giriş tarihinden önceki işletmenin son 2 (iki) aya ait SGK Tahakkuk Fişlerinin gün sayısı toplamının en az (yüz yirmi) gün olması gerekir. Nitelikli eleman desteğinde işletmenin faaliyet gösterdiği alan Öncelikli_Teknoloji_Alanları_Tablosunda belirtilen öncelikli teknoloji alanlarında veya teknopark sınırları içerisinde faaliyet gösteren işletmeler ise bu prim gün şartı aranmamaktadır. Son iki ayda gün ödenmiş primi bulunmayan işletmeler bu fırsattan faydalanamazlar fakat KOSGEB’in verdiği diğer desteklerden faydalanabilirler.

KOSGEB’ten maaş için destek verilmesi günümüzde iş gücüne olan ihtiyacın artması ile birlikte daha da önemli bir hal almaktadır. KOSGEB Nitelikli Eleman İstihdam Desteği  sayesinde ülkedeki nitelikli elemanların sayısının artırılması ve ekonomiye destek olmak amaçlanmaktadır.

Destek oranı: %60

yılı net maaş alt limitleri

Nitelikli Eleman İstihdam Desteği kapsamında istihdam edilecek elemanın; yeni mezun, kadın, engelli, birinci derece şehit yakını veya gazi olması halinde destek oranına %20 (yirmi) ilave edilir.

Nitelikli Eleman Desteği Neden Önemlidir?

Nitelikli eleman desteği iş gücüne olan ihtiyacın artması ile ön plana çıkan bir eksiklik haline geldi. Bu destek sayesinde bu eksikliğin kapanması ön görülmüştür.

Nitelikli iş gücüne sahip olan bir işletme olmak, ticari faaliyetlerin yürütülmesi için oldukça önemlidir. İşletmelerin nitelikli ve kendi alanında yeterli bilgiye sahip çalışanlara iş vermeleri tavsiye edilmektedir. KOSGEB nitelikli eleman desteği maaş desteği sunduğundan bu elemanların ücretleri kolaylıkla ödenmiş oluyor.

KOSGEB Nitelikli Eleman SGK Desteği En Çok Hangi Alanlarda Veriliyor?

KOSGEB nitelikli eleman SGK desteği geçmiş çalışmalar değerlendirmeye alındığında en çok;

Nitelikli Personel İstihdam Desteği Şartları Nelerdir?

Nitelikli eleman desteği şartları eksiksiz olarak yerine getirmek önemlidir.

Nitelikli Personel İstihdam Desteği Önemi Nedir?

  1. Alanında uzman olan çalışanlardan oluşan firmalar başarılı olurlar.
  2. Yetkin çalışanlar firmaya kazanç sağlar.
  3. Nitelikli elemana sahip kurumlar markalaşma değeri olan kurumlar haline gelirler.
  4. Aynı iş daha kısa zamanda daha verimli bir şekilde yapılmış olur.
  5. Ülke ekonomisine ve istihdama katkı sağlanmış olur.
  6. Nitelikli elemanların işsizlik problemi ortadan kalkar.

Yukarıda açıklanan Nitelikli Eleman Desteği hakkında daha fazla bilgi için:

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Hakkında (Yardımcı Eczacı ve İkinci Eczacı Çalıştıracak Meslektaşlarımızın Dikkatine)

Bildiğiniz üzere KOSGEB tarafından işletmelerde nitelikli işgücü istihdamının artırılmasına yönelik sağlanan Nitelikli Eleman Desteğinden meslektaşlarımız da faydalanabilmektedirler.  

     

KOSGEB tarafından nitelikli eleman desteği genel şartlarında bazı güncellemeler yapılmış ve nitelikli eleman desteğinden yararlanmak isteyen işletmeler için SGK Sigortalı Hizmet Listesinde en az 5 çalışanı olma şartı kaldırılmıştır.

 

Buna göre;

  • İşletmenin bu destekten yararlanabilmesi için, nitelikli elemanın işe giriş tarihinden önceki, işletmenin son 2 aya ait SGK Tahakkuk Fişlerinin gün sayısı toplamının en az gün olması gerekmektedir. (Tahakkuk Fişinden anlaşılması gereken işyerinde çalışan personellerin son iki aya ait çalışma gün sayısının gün olmasıdır.)
  • İşletmeye program süresince destek üst limiti dâhilinde en fazla 4 nitelikli eleman için destek ödemesi yapılmaktadır. 
  • Destek programı süresi içerisinde yeni istihdam edilen nitelikli eleman için destek verilir. 
  • KOSGEB’e nitelikli eleman desteği programı başvurusu yapıldıktan sonraki ilk 45 gün içinde nitelikli elemanın istihdam edilmiş olması (Belirtilen gün sınırına uyulmaması halinde işletmenin yapmış olduğu destek başvurusu reddedilmektedir.) 
  • Başka kurum/kuruluşlardan vergi, sosyal güvenlik primi vb. yasal yükümlülükler hariç olmak üzere herhangi bir isim altında destek alınan elemanlar ile emekliler, yabancı uyruklular, işletme sahibi veya ortakları ile bunların anne, baba, kardeş, eş ve çocukları bu destek kapsamında istihdam edilemez.

 

 

KOSGEB nitelikli eleman desteği programı kapsamında işletmelere 50 bin TL’yekadar finansman desteği sunulmaktadır.

 

*Her yıla ait Asgari Ücret Tespit Komisyonunca belirlenen işçinin bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücreti üzerinden hesaplanan Asgari Geçim İndirimi (bekâr ve çocuksuz) dahil aylık net asgari ücret tutarının 30’a bölünmesi ile elde edilen tutarın öğrenim durumu katsayısı ile çarpımı sonucunda günlük destek üst limiti belirlenir. Destek üst limitinin belirlenmesinde öğrenim durumu katsayısı; 2  yıllık meslek yüksekokulu ve ön lisans mezunları için , lisans mezunları için , yüksek lisans mezunları için , doktora mezunları için 2 olarak uygulanır.

 

Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz:

funduszeue.info

 

İsmail Hakkı Güneş

İstanbul Eczacı Odası Mali Danışmanı

 

 

Türk Eczacıları Birliğinin, "KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Genel Şartları Hakkında" başlıklı duyurusu için tıklayınız. 

KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Hakkında (Yardımcı Eczacı ve İkinci Eczacı Çalıştıracak Meslektaşlarımızın Dikkatine). Bildiğiniz üzere KOSGEB tarafından işletmelerde nitelikli işgücü istihdamının artırılmasına yönelik sağlanan Nitelikli Eleman Desteğinden meslektaşlarımız da faydalanabilmektedirler. KOSGEB tarafından nitelikli eleman desteği genel şartlarında bazı güncellemeler yapılmış ve nitelikli eleman desteğinden yararlanmak isteyen işletmeler için SGK Sigortalı Hizmet Listesinde en az 5 çalışanı olma şartı kaldırılmıştır. Buna göre; İşletmenin bu destekten yararlanabilmesi için, nitelikli elemanın işe giriş tarihinden önceki, işletmenin son 2 aya ait SGK Tahakkuk Fişlerinin gün sayısı toplamının en az gün olması gerekmektedir. (Tahakkuk Fişinden anlaşılması gereken işyerinde çalışan personellerin son iki aya ait çalışma gün sayısının gün olmasıdır.) İşletmeye program süresince destek üst limiti dâhilinde en fazla 4 nitelikli eleman için destek ödemesi yapılmaktadır. Destek programı süresi içerisinde yeni istihdam edilen nitelikli eleman için destek verilir. KOSGEB’e nitelikli eleman desteği programı başvurusu yapıldıktan sonraki ilk 45 gün içinde nitelikli elemanın istihdam edilmiş olması (Belirtilen gün sınırına uyulmaması halinde işletmenin yapmış olduğu destek başvurusu reddedilmektedir.) Başka kurum/kuruluşlardan vergi, sosyal güvenlik primi vb. yasal yükümlülükler hariç olmak üzere herhangi bir isim altında destek alınan elemanlar ile emekliler, yabancı uyruklular, işletme sahibi veya ortakları ile bunların anne, baba, kardeş, eş ve çocukları bu destek kapsamında istihdam edilemez. KOSGEB nitelikli eleman desteği programı kapsamında işletmelere 50 bin TL’ye*kadar finansman desteği sunulmaktadır. *Her yıla ait Asgari Ücret Tespit Komisyonunca belirlenen işçinin bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücreti üzerinden hesaplanan Asgari Geçim İndirimi (bekâr ve çocuksuz) dahil aylık net asgari ücret tutarının 30’a bölünmesi ile elde edilen tutarın öğrenim durumu katsayısı ile çarpımı sonucunda günlük destek üst limiti belirlenir. Destek üst limitinin belirlenmesinde öğrenim durumu katsayısı; 2 yıllık meslek yüksekokulu ve ön lisans mezunları için , lisans mezunları için , yüksek lisans mezunları için , doktora mezunları için 2 olarak uygulanır. Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz: funduszeue.info İsmail Hakkı Güneş İstanbul Eczacı Odası Mali Danışmanı Türk Eczacıları Birliğinin, "KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Genel Şartları Hakkında" başlıklı duyurusu için tıklayınız.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası