tendon iltihabı belirtileri / Aşil tendiniti nedir, tedavisi nasıldır? - Acıbadem Hayat

Tendon Iltihabı Belirtileri

tendon iltihabı belirtileri

Tendinit (Tendonit) nedir? Tendinit nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

Her yaşta ortaya çıkabilir, ancak çok fazla spor yapan yetişkinlerde daha yaygın olarak görülen tendinit (tendonit) nedir? Tendinit nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde...

Sozcu.com.tr

Yayınlanma: 08:40 - 06 Mart 2019 Güncellenme:

Tendinit (Tendonit) nedir? Tendinit nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

Tendonit genellikle, aşırı kullanım veya yaralanma, tendonları zorlarsa ortaya çıkar. Tendonit hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik… Tendinit (Tendonit) nedir? Tendinit nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

TENDİNİT (TENDONİT) NEDİR?

Aynı zamanda tendonit olarak da bilinen tendinit, bir tendonun iltihabıdır. Tendon, kasları kemiğe bağlayan dokudur. Esnek, sert ve liflidir ve gerilime dayanabilir. Bir ligaman, eklemdeki kemikten kemiğe, tendon kastan kemiğe uzanır.

Tendonlar ve kaslar birlikte çalışır ve bir çekme kuvveti uygular. Tendon ve ligamentler sert ve liflidir, ancak yumuşak doku olarak bilinirler çünkü kemikle karşılaştırıldığında yumuşaktırlar.

Bir insan, örneğin spor sırasında bir tendonu aşırı kullandığında veya yaraladığında meydana gelir. Normalde iltihaplı akut yaralanmaya bağlanır. Genellikle dirsek, el bileği, parmak, uyluk ve vücudun diğer kısımlarını etkiler.

TENDİNİT TÜRLERİ

Farklı tendinit tipleri vücudun farklı bölgelerini etkiler.

Aşil tendinit

Aşil tendonu topuk ve baldır kası arasındadır. Aşil tendinit yaygın bir spor yaralanmasıdır. Kötü oturan veya ayağı düzgün desteklemeyen ayakkabılardan da kaynaklanabilir. Romatoid artritli hastalarda daha olasıdır .

Supraspinatus tendinit

Supraspinatus tendinit ile omuz ekleminin üstündeki tendonun iltihaplanması, kol hareket ettiğinde, özellikle de yukarı doğru hareket ederken ağrıya neden olur.

Bazı hastalar gece yattığında etkilenen omuzda acı duyabilir. Aynı bölgedeki diğer tendonlar da etkilenirse, hastada rotator manşet sendromu olabilir.

Tenis veya golfçü dirseği

Genellikle tenisçi dirseği olarak bilinen lateral epikondilitin sık görülen bir belirtisi dirseğin dış tarafındaki ağrıdır. Bileğe doğru yayılabilir.

Medial epidondylitis veya golfçü dirseği dirseğin iç tarafındaki ağrıdır ve golfçüler arasında daha yaygındır. Bir kuvvete karşı koymaya çalışırken ağrı daha akuttur. Ağrı bazen bileğe doğru yayılır.

De Quervain’in stenoz tenosinoviti

Başparmağın etrafını saran kılıf, baş ile bilek arasında, iltihaplanır. Alanda kalınlaşmış kılıf ve şişlik ile baş parmağınızı hareket ettirmek acı verici hale gelir.

Tetikleyici parmak veya başparmak

Düzleştirildiğinde parmak veya başparmak tıklar. Elin avucundaki tendon kılıfı kalınlaşmış ve iltihaplanmış ve tendonun düzgün hareket etmesine izin vermediğinden bükülmüş bir pozisyonda sabitlenir. Bazen tendon boyunca bir nodül oluşur.

Bilek tendiniti

Bu, defalarca bilekleriyle aynı hareketi kullananları etkileyebilir . Tendinopati, bilek tendonlarını etkileyen başka bir yaralanma tipidir. Bu bir iltihaptan çok dejeneratif bir durumdur .

TENDİNİT KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Tendinit herkeste görülebilir, ancak yetişkinlerde, özellikle 40 yaşın üzerindekilerde daha sık görülür. Tendonlar yaşlandıkça daha az strese toleranslıdır, daha az elastiktir ve yırtılması daha kolaydır.

TENDİNİT NEREDE OLUŞUR?

Tendinit, bir tendonun kemiği bir kası bağladığı vücudun hemen hemen her bölgesinde oluşabilir. En yaygın yerler:

– Başparmak tabanı
– Dirsek
– Omuz
– Kalça
– Diz
– Aşil tendonu

Menisküs nedir, neden olur? İlginizi ÇekebilirMenisküs nedir, neden olur?

TENDİNİT BELİRTİLERİ

Tendinit belirtileri şunlardır:

– Tendon ve çevresindeki bölgedeki ağrı. Özellikle kalsiyum birikintileri mevcutsa ağrı yavaş yavaş artabilir veya ani ve şiddetli olabilir .
– Omuzda hareket kaybı

TENDİNİT NEDENLERİ

Her ne kadar tendinit ani bir yaralanmadan kaynaklanabilse de, durumun zamanla belirli bir hareketin tekrarından kaynaklanması çok daha olasıdır. Çoğu insanda tendinit görülebilir, çünkü meslekleri veya hobileri tendonlara stres uygulayan tekrarlayan hareketleri içerir.

Uygun tekniği kullanmak, tekrarlayan spor hareketleri veya işle ilgili aktiviteler yaparken özellikle önemlidir. Uygun olmayan teknik, örneğin tenisçi dirseğiyle oluşabilen tendonu aşırı yükleyebilir ve tendinite yol açabilir.

Diğer risk faktörleri şunlardır:

Yaş: Tendonlar yaşla daha az esnek hale gelir ve yaralanmalara daha yatkın hale gelir.

Mesleği: İşi tekrarlayan hareketler, uygun olmayan pozisyonlar, güç ve zorlama gerektiren bir kişinin riski daha yüksektir. Mesela tavan boyamak tendiniti tetikleyebilir.

Spor: Tekrarlayan hareketleri içeren spor, koşu, tenis, yüzme, basketbol, golf, bowling ve beyzbol gibi tendinitlere neden olabilir.

Bazı sağlık koşulları: Diyabet ve romatoid artritli kişilerin tendinit gelişmesi daha olasıdır.

Ağrı aniden kötüleşirse veya aniden bir eklemi hareket ettirmek imkansız hale gelirse, kişi tıbbi yardım almalıdır .

TENDİNİT TEDAVİSİ

Tendinit tedavisi ağrı ve şişliği azaltabilir. Bazı yaygın tedaviler şunlardır:

– Yaralı bölgeyi dinlendirmek ve yükseltmek.
– Daha fazla yaralanmayı azaltmak için faaliyetlerinizi sınırlandırın.
– Şişliği azaltacak ilaçlar alınması.
– Nazik germe ve güçlendirme egzersizleri.
– Yaralı bölgeye kompresyon uygulamak.
– Yumuşak doku masajı
– Yaralı eklem üzerine bir destek, atel veya bant koymak.

Doktorunuz ayrıca ani ve ağır yaralanmalar için buz önerebilir, ancak çoğu tendinit vakası uzun sürelidir ve buz yardımcı olmaz.

Eğer tendinitiniz düzelmezse doktorunuz şişmiş tendonu çevreleyen alana bir ilaç enjekte edebilir.

Tendonunuz tamamen yırtılmışsa ameliyat gerekebilir. Tendonunuz kısmen veya tamamen yırtılmışsa, gücünüzü tekrar kazanmak ve daha fazla yaralanmayı önlemek için birkaç aylık fizik tedavi ve egzersiz yapmanız gerekebilir.

AğrıameliyatbasketbolbeyzbolBowlingdiyabetEgzersizgolfSağlıkTenisyüzme

TENDİNİT

Tendonlar, kasları kemiklere bağlayan güçlü doku kordonlarıdır. Tendinit tendonun iltihaplanmasıdır. Vücuttaki herhangi bir tendonda tendinit oluşabilir. Tendon iltihaplandığında şişmeye, ağrıya ve rahatsızlığa neden olur. Tenosinovit adı verilen başka bir problem tendinit ile bağlantılıdır. Tenosinovit hastalığında, tendonun etrafındaki tendon kılıfı iltihaplanır. Genellikle sadece kılıf iltihaplı iken, bazı durumlarda hem kılıf hem de tendon aynı anda iltihaplanabilir.

Tendinit ve tenosinovite ne sebep olur?

Tendinit ve tenosinovitin nedeni genellikle bilinmemektedir. Zorlama, aşırı kullanım, yaralanma veya çok fazla egzersizden kaynaklanabilir. Tendinit ayrıca diyabet, romatoid artrit veya enfeksiyon gibi bir hastalıkların sonucunda oluşabilir.

Tendinit ve tenosinovit tipleri

Bu tendon problemlerinin yaygın tipleri şunlardır:

·         Yanal epikondilit. 

·         Medial epikondilit. 

·         Rotator manşet tendiniti. 

·         DeQuervain'in tenosinoviti. 

·         Tetik parmak. 

Tendinit ve tenosinovit semptomları

Belirtiler şunları içerebilir:

·         Tendon hareket ettirildiğinde ağrı

·         Sıvı ve iltihap sonucu oluşan şişlik

·         Eklemi hareket ettirirken gıcırdama

Tendinit semptomları diğer sağlık problemlerinin belirtileri ile benzerlik gösterebilir. Teşhis için hastaneye başvurun.

Tendinit ve tenosinovit teşhisi

Doktorunuz tıbbi geçmişinizi alacak ve fiziksel muayene gerçekleştirecektir. Belirtilerinize neden olabilecek diğer problemlerin kontrolü için testler gerçekleştirilebilir. Bazı tanı testleri şunlardır:

·         Eklem aspirasyonu. Doktorunuzun bir iğne kullanarak eklemden aldığı az miktarda sıvı gut veya enfeksiyon belirtilerini kontrol etmek için test edilir. 

·         Röntgen.  Tendonlar röntgen görüntülerinde görülmez, ancak kemik görüntülerine ulaşılabilir. Bu test artrit kontrolü için gerçekleştirilebilir. 

Tendinit ve tenosinovit tedavisi

Tedavi şunları içerebilir:

·         Aktivite değişikliği

·         İltihaplanma ve ağrıyı azaltmak için bölgeye buz uygulaması

·         Hareketi sınırlandırmak için bölgeye atel uygulanması

·         İltihap ve ağrıyı azaltmak için steroid enjeksiyonları

·         Enflamasyonu ve ağrıyı azaltmak için nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar

·         Enfeksiyondan varlığında antibiyotikler

·         Ameliyat

Tendinit Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Tendinit nedir, belirtileri nelerdir?

TENDİNİT NEDİR?

Tendinit, bir kasın kemiğe tutunmasını sağlayan ip gibi bir bağ dokusu olan tendonun iltihabıdır.

Tendinit en sık olarak ilgili tendonun hafif ancak uzun süreli tekrarlanan stres ve zorlanmaya maruz kalması sonucu oluşur. Ayrıca tek seferlik ancak şiddetli zorlanma ve travmalar da tendinite yol açabilir.

Tendinit hem gençlerde hem de yaşlılarda oluşabilir. 40 yaşından sonra bağların esnekliği azaldığı için risk artar. Esnekliğin azalması tendonların yırtılma ve kopması ihtimalini arttırır.

Bahçe işleri, küreme, marangozluk, boya yapma, ovalama, tenis, golf gibi sporlarda görülebilir. Duruş bozukluğu, formda olmadan yoğun spor yapmaya başlama gibi faktörler tendinit riskini arttırır.

Romatoid artrit, gut, sedef romatizması gibi romatizmal hastalıklarda da tendinit oluşabilir. Daha nadiren tendinit gerçek bir mikrobik iltihaba bağlı olabilir. Bu tip bir tendinit kedi ya da köpek ısırığına bağlı gelişebilir.

Aşırı kullanım ve yaşlanma ile ilişkili olarak, ödem gibi iltihabi özelliklerin baskın olmadığı, yıpranmanın öne çıktığı tendon sorunlarına tendinozis denilebilmektedir. Bu ifade en çok omuz eklem emar (MR) filmi raporlarında "supraspinatus tendonunda tendinozis ile uyumlu bulgular" şeklinde karşımıza çıkar.

Tendonla beraber etrafındaki kılıfta da iltihap (inflamasyon) olursa buna tenosinovit denilir. Tendinit ve tenosinovit bir arada bulunabilir. Başparmağı hareket ettiren tendonlardaki iltihap De Quervain tenosinoviti adını alır.

TENDİNİT NEREDE OLUŞUR?

Tendinit, bir tendonun kemiği bir kası bağladığı vücudun hemen hemen her bölgesinde oluşabilir. En yaygın yerler:

– Dirsek

– Başparmak tabanı

– Kalça

– Diz

– Omuz

– Aşil tendonu.

TENDİNİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tendonun olduğu yer ve çevresinde ağrı hissedilir. Ağrı hafif başlayıp zaman içinde yavaş yavaş şiddetlenebilir. Bazen tendon içinde kalsiyum birikmesine (kireçlenmeye) bağlı ağrılar aniden artabilir.

Tendinitlerde ağrı aktif ve zorlayıcı hareketlerde yani kasın kasılması ile belirginken ekleme pasif hareket yaptırıldığında ağrı olmayabilir veya daha hafif olabilir.

Tendon normalde rahatça kayıp hareket edebilirken tendinitte hareket sırasında sürtünme hissi oluşabilir. İlgili bölgede şişlik ve kızarıklık olabilir.

Tendon üzerinde nodül oluşabilir. Sorunlar çok ilerlerse liflerde kopma olabilir. Bu durumda kas bir tarafa çekilir, tendon lifi boyunca boşluk hissi alınan bir kısım olabilir.

TENDİNİT TEDAVİSİ

Tendinit tedavisi ağrı ve şişliği azaltabilir. Bazı yaygın tedaviler şunlardır:

– Nazik germe ve güçlendirme egzersizleri.

– Yaralı bölgeyi dinlendirmek ve yükseltmek.

– Daha fazla yaralanmayı azaltmak için faaliyetlerinizi sınırlandırın.

– Şişliği azaltacak ilaçlar alınması.

– Yaralı bölgeye kompresyon uygulamak.

– Yaralı eklem üzerine bir destek, atel veya bant koymak.

– Yumuşak doku masajı.

Ani ve ağır yaralanmalar için buz önerilebilir, ancak çoğu tendinit vakası uzun sürelidir ve buz yardımcı olmaz.

Eğer tendinit düzelmezse, doktor şişmiş tendonu çevreleyen alana bir ilaç enjekte edebilir.

Tendon tamamen yırtılmışsa ameliyat gerekebilir.

Tendon kısmen veya tamamen yırtılmışsa, gücü tekrar kazanmak ve daha fazla yaralanmayı önlemek için birkaç aylık fizik tedavi ve egzersiz yapmak gerekebilir.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası