kartal depremi / Kartal’da deprem riski nedir? - Kartal 24

Kartal Depremi

kartal depremi

Beklenen büyük Marmara Depreminin büyüklüğünde olması durumunda Kartal&#;da depremden en çok etkilenecek bölgeler belli oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından geçtiğimiz yıl hazırlanan raporun detaylarında, Kartal&#;da deprem olması durumunda hangi bölgelerin en kötü şekilde etkileneceği yer aldı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı tarafından yapılan araştırmaya göre, Kartal&#;da olası depremden en çok etkilenecek mahalleler ve yerleşim yerleri belli oldu. Bu makalede öncelikle depremden etkilenecek bölgelerle ilgili analiz verilerini sıraladık, son olarak da bu raporlar ışığında depremden en çok etkilenecek bölgeleri belirttik.

Kartal&#;da depremden etkilenecek yerler

Kartal&#;da depremden en çok etkilenecek bölgelerin belirlenmesinde bir dizi faktör göz önünde bulunduruldu. Bunların arasında çeşitli jeolojik veri yer alıyor. Kartal&#;da depremin şiddeti ve davranış şekli ile alakalı veriler aşağıda ele alınmıştır. Kartal ilçesine ait En Büyük Yer İvmesi (PGA), En Büyük Yer Hızı (PGV) Parametreleri ve ve sn’deki Spektral İvme Haritaları, aşağıda sunulmaktadır.

1. Kartal Zemin Bağımlı Medyan Yer İvmesi (PGA) Dağılımı

İlk tabloda Kartal İlçesi Zemin Bağımlı Medyan En Büyük Yer İvmesi (PGA) Dağılımı gösterilmektedir. Haritaya göre Kartal&#;ın D etrafı ve Aydos dağının üst kısımları dışındaki her yerinde PGA dağılımı turuncu renkle tehlikeli seviyede boyanmıştır. Ayrıca Orhantepe tarafında sahil kısmında kırmızı renge de rastlanmakta.

2. Kartal Zemin Bağımlı Medyan Yer Hızı (PGV) Dağılımı

Deprem İçin Elde Edilen Kartal İlçesi Zemin Bağımlı Medyan En Büyük Yer Hızı (PGV) Dağılımı aşağıda yer almaktadır. PGV dağılımına göre, özellikle Yakacık ile Orhantepe tarafında deprem için tehlike olduğu gösterilmektedir. Bu noktada, yukarıdaki haritada kırmızı ile gösterilen Orhantepe&#;nin sahile yakın kısmında renk hafif turuncu olmuştur.

3. Kartal Zemin Bağımlı T=0,2s Spektral İvme Dağılımı

Deprem İçin Elde Edilen Kartal İlçesi Zemin Bağımlı T=0,2 saniye İçin Spektral İvme Dağılımı aşağıda yer almaktadır. Spektral ivme dağılımı da göstermektedir ki sahile yakın kısımlar ile Yakacık taraflarında depremin yıkıcı etkisi daha yüksek olacaktır.

4. Kartal Zemin Bağımlı T=1,0s Spektral İvme Dağılımı

Deprem İçin Elde Edilen Kartal İlçesi Zemin Bağımlı T=1,0 saniye İçin Spektral İvme Dağılımı aşağıda yer almaktadır. Zamanın &#;den saniyeye ulaştığı bu ivme dağılımı haritası da benzer bir sonucu ortaya koyuyor.

Sonuç

Kartal&#;da depremden en çok etkilenecek bölgeler, Orhantepe başta olmak üzere sahile en yakın yerler, Kordonboyu Mahallesi ve Uğur Mumcu başta olmak üzere Yakacık tarafları. Tüm haritalarda da bu bölgeler simülasyondan daha çok etkilenmiştir.

En sağlam bölge ise D etrafında Cevizli, Esentepe, Cumhuriyet ve Soğanlık mahalleleri. Diğer bölgeler ise orta derecede depremden etkileneceğe benziyor.

Kartal depreme dayanıklı mı?

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle “İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi” projesi kapsamında kentteki tüm ilçelerin deprem risk analizi yapıldı.

İBB’nin her ilçeye özel hazırladığı raporlarda, büyüklüğündeki bir deprem sonucu ortaya çıkabilecek bina hasarları, olası can kaybı ve yaralı sayıları, altyapı ve yollara dair durumlar senaryolaştırıldı. Raporda Kartal deprem riskine de yer verildi.

Kartal depremde ne kadar hasar alır?

İBB’nin yayınladığı rapora göre Kartal için yaşanacak bina hasar tahminleri aşağıdaki gibidir:

ÇOK AĞIR HASARLI BİNA:

AĞIR HASARLI BİNA:

ORTA HASARLI BİNA:

HAFİF HASARLI BİNA: 

Ne kadar can kaybı yaşanır?

Raporda belirtilen Kartal için olası can kaybı, ağır yaralı, hafif yaralı ve hastanede tedavi sayısı aşağıdaki gibidir:

CAN KAYBI:

AĞIR YARALI: 87

HASTANEDE TEDAVİ:

HAFİF YARALI:

Kartal ilçesinin depreme en dayanıklı ve en çok hasar alması beklenen mahalleleri

kartal-depreme-dayanikli-mi-olasi-bir-depremde-ne-kadar-hasar-alir

Raporun Tamamına Ulaşmak için Tıklayabilirsiniz

Kartal depreme dayanıklı mı, olası bir depremde ne kadar hasar alır?

Deprem sırasında sağlıklı kalabilmek için deprem hazırlıkları yapmak önemlidir. Kartal İlçesi sakinleri, deprem çantası hazırlamak, acil durum planı yapmak ve yangın merdivenlerini kullanmak gibi önlemler almalıdır. Binaların deprem dayanıklılığı konusunda uzman kişiler tarafından düzenli olarak kontrol edilmesi de önemlidir.

Ayrıca, Kartal İlçesi'nde oturanların deprem riskine karşı bilinçli olması gerekmektedir. Bölgede bulunan binaların depreme dayanıklılığı hakkında bilgi sahibi olmak ve gerekli önlemleri almak, deprem riskini minimize etmek için önemlidir.

İBB, ‘Y&#;ZDE 0 DEPREM G&#;VENLİĞİ’ OLAN KARTAL’DAKİ AKIN APARTMANI’NI YIKTI

İBB, ‘Y&#;zde 0 deprem g&#;venliği” oranına sahip binadan biri olan Kartal’daki Akın Apartmanı’nın yıkımını ger&#;ekleştirdi.

riskli-bina-yikimijpeg

KARTAL / İSTANBUL

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı, kent genelinde hızlı tarama yöntemiyle “durduğu yerde çökme ihtimali olan bina” tespit etti. “Yüzde 0 deprem güvenliği” oranına sahip bu binalardan biri olan Kartal Orta Mahalle Ordu Sokak 14 numaradaki yapımı Akın Apartmanı, İBB Başkanı ve Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu’nun tanıklığında yıkıldı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce ile İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Özlem Tut da yıkım sırasında İmamoğlu’na eşlik etti. 

“BUNUN ADI; RİSK ALMAK”

Göreve gelmelerinin birinci yılında İstanbul'da hızlı tarama sürecini başlattıklarını hatırlatan İmamoğlu, “Aslında bunun adı, risk almak. Biz, risk aldık. Evlerinin kapısını çalıp, insanlara depremin hissedilmediği anda depremi hatırlatmak, belki siyaseten risk olarak görünebilir. Bu araştırmalarda da mevcut ne yazık ki. Ama biz, bunu görevimiz olarak kabul ettiğimiz için, o günden beri kapıları çalıyoruz. On binlerce binanın kapısını çalıyoruz. Ama ne acıdır ki, bazı semtlerde yüzde 70’e varan insanlar, bizi binalarına sokmadılar. Ve binalarının kontrol edilmesini istemediler. Ama biz, ısrarla bu süreci devam ettirdik. İstanbul'da, bu arkamda gördüğünüz bina gibi, depreme dayanımı yüzde 0 olan, bina tespit ettik. Ve bu binayla ilgili işlem başlattık” dedi.

“BU EVLERİN YIKIMINA BAŞLAMAKLA, 8 BİN İNSANIMIZI BU TEHDİTTEN KURTARIYOR OLUYORUZ”

Çalışmaları sonucunda İstanbul’daki yaklaşık 90 bin riskli bina sayısına ulaştıklarını aktaran İmamoğlu, “Hızlı taramaya devam ediyoruz. 6 Şubat depremiyle beraber, o güne kadar ne yazık ki kapımızı çalmayan, bütün duyurularımıza rağmen ne yazık ki bizimle irtibata geçmeyen, hatta bizim kapısını çalmamıza rağmen, 10 binadan 7’sine bize sokmayan vatandaşlarımız, şimdi bizim kapımızı çalıyor. Biz, bu tespit noktasında onlara yetişmeye gayret ediyoruz. Bugün bahsettiğimiz yapıda, yaklaşık bağımsız bölüm var. bağımsız bölüm ne demek biliyor musunuz? Bugün İstanbul'un ve Türkiye'nin konutta yaşayan kişi sayısına vurduğunuzda, bin insanın canı demek oluyor. Bu evlerin şu anda yıkımına başlamakla, 8 bin insanımızı bu tehditten kurtarıyor oluyoruz” şeklinde konuştu.

“MAL SAHİBİ-KİRACI AYRIMI YAPMADIK; 4 BİN TL KİRA YARDIMI YAPIYORUZ”

“Peki sadece hızlı tarama yapıp, girebildiğimiz binalarda tespit yapıp, bu şekilde bir işlem mi başlatıyoruz” diyen İmamoğlu, şu bilgileri paylaştı:

“Hayır. Önce ilçe belediyelerimizi uyarıyoruz. İlçe belediyelerimize yazı yazıyoruz. Bazı belediyeler diyor ki, ‘Biz işlem yapmıyoruz.’ Bazı belediyeler diyor ki, ‘Lütfen bizim adımıza işlem siz yapın.’ Bazı belediyeler diyor ki, ‘Olur, biz o işlemi yaparız.’ Hangi koşul olursa olsun, biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak işlemlerimize devam ediyoruz. Tabii burada az önce bahsettiğim iş birliği talebi üzerinden Kartal Belediyesi’yle yürüttüğümüz işlemi şu anda harekete geçirdik. Peki bununla mı sadece kalıyoruz? Hayır. Israrla bu tespiti yaptıktan sonra teknik arkadaşlarımla oturduk, şunu konuştuk: Yani insanlara ‘Evinden çık’ demek kolay. Ve hatırlayın; daha yakın bir zamana kadar Şehircilik Bakanlığının belirlediği kira yardımı, bin liraydı. Bin liranın İstanbul ölçeğinde bir kıymetinin olmadığını da biliyoruz. Ta o zaman biz, teknik hazırlıklarımızı yaparak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi gündemine, ‘4 bin lira kira yardımı yapmak istiyoruz’u getirdik. Gerekçesi ve dayanağını da tespit ettiğimiz bu dayanımı yüzde 0 olan binalardaki insanlara kira yardımı yapma konusunda. Peki burada ne yaptık? Mal sahibi-kiracı ayrımı yapmadık. Kiracıya da 4 bin lira yardım yapıyoruz, mal sahibine de yardım yapıyoruz. Bir adım daha attık. Kiracıya 12 aylık bir kira desteği vererek onu sokakta bırakmıyoruz. Bütçe olarak destekliyoruz ve insanların ev bulmasına yardımcı olan da bir ilişki mekanizmasını kuruyoruz.”

NE OLMUŞTU?

İBB ekipleri, tespit amacıyla, ’dan bu yana İstanbul genelinde bin 77 binaya gitti. Ekipler, sonuna kadar gittikleri binaların yüzde 70’ine, maliklerin ‘olur’ vermemesi üzerine giremedi. Analizi yapılan yüzde 30’luk dilim içinde yer alan binalar üzerinden kamuoyuna bilgilendirmelerde bulunan İmamoğlu, kent genelinde, “dokunsan yıkılacak” bina tespit edildiğini açıkladı. İmamoğlu, söz konusu binaların dışında, D ve E sınıfı olarak kodlanmış, yüksek risk içeren bina sayısını da yine yüzde 30’luk dilim içerisindeki sayısının olduğunu açıkladı. 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İBB’nin “hızlı tarama” hizmetine başvuranların sayısı arttı. ’dan bu yana toplam başvuru sayısı ise, Bin oldu. tarih ve sayılı İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Kararı doğrultusunda, söz konusu binada yaşayan maliklere 18 ay boyunca aylık TL, kiracılara ise 12 ay boyunca aylık TL kira yardımı yapılacak.

Video Linki:

seafoodplus.info

seafoodplus.info

Fotoğraf Linki: 

seafoodplus.info

Kartal&#;da &#;Depreme Hazırlık Çalıştayı&#; düzenlendi

Deprem dönüşüm çalışmaları sayesinde, 90 bine yakın insanın riskli konutlarının dönüşümünü gerçekleştiren Kartal Belediyesi, büyük İstanbul depremine karşı hazırlık çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel&#;in talimatıyla, Kartal&#;da deprem riskine yönelik çalışmaların hızlanması amacıyla, &#;Depreme Hazırlık Çalıştayı&#; gerçekleştirildi. Çalıştayda konuşan Başkan Gökhan Yüksel, ilçede riskli yapıların bir an önce yıkım veya güçlendirme çalışmalarıyla depreme hazır hale getirileceğini belirtti.

Kartal Belediye Başkanlığı Meclis Salonu&#;nda gerçekleşen çalıştaya; Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Bayram Ali Baştan, Kentsel Dönüşüm, Plan ve Proje, İmar ve Şehircilik, Yapı Kontrol, Emlak ve İstimlak, Sivil Savunma Uzmanlığı, Basın Yayın Müdürlüğü ile Strateji Müdürlüğü yöneticileri ve personeli katıldı.

2 gün süren çalıştayın ilk gününde, Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve Türkiye&#;yi yasa boğan depremlerde görev alan Kartal Belediyesi personeli yaşadıklarını anlattı. Arama kurtarma ekiplerinin deprem bölgelerinde yaşadığı acı olaylar, salonda duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu.

Çalıştayın ikinci gününde ise, ilgili müdürlükler yaptıkları çalışmalar hakkında sunum gerçekleştirdi. Sunumlarla beraber; imar, planlama ve deprem yönetmeliklerindeki sorunlar ve yapılaması gerekenler hakkında katılımcılar tüm gün boyunca fikir alışverişinde bulundu.

Çalıştayda konuşan Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, beklenen büyük İstanbul depremine karşı hazırlık çalışmalarına hız verdiklerini kaydederek; “İstanbul’da, deprem dönüşümü gerçekleştiren en iyi belediyelerden biriyiz. Özellikle, deprem bölgesine gerçekleştirdiğim ziyaretlerden sonra depremin yıkıcılığını daha yakından görmüş olduk. Orada, çok kötü anlar tecrübe ettik. Şimdi, aynı riskle İstanbul’da yaşayan insanlar olarak karşı karşıyayız. Deprem gerçeği bize gösterdi ki, yerel yönetimlerde ve siyasette ülke olarak bakış açımızı değiştirmek zorundayız.” ifadelerini kullandı.

Kartal Belediyesi’nin deprem dönüşüm çalışmaları sayesinde 90 bine yakın insanın riskli konutlarının dönüşümünü gerçekleştirdiğinin altını çizen Başkan Gökhan Yüksel, “Şimdi önümüzde yeni bir süreç var. En hızlı şekilde Kartal’da riskli yapıların tespiti ile dönüşümü veya güçlendirilmesi çalışmaları var. Üniversitelerimiz ve bilim insanlarımızla olan görüşmelerimiz devam ediyor. En hızlı şekilde sonuç almak ve ciddiyetle deprem riskinin üzerine gitmek zorundayız.” ifadelerini kullandı.

Depreme Hazırlık Çalıştayı’nın sonunda ise, heyet tarafından Kartal’da depreme hazırlık çalışmaları hakkında bir rapor hazırlanacak. Rapor aynı zamanda Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’e sunulacak.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir