bebeklerde akciğere süt kaçması uzman tv / SMA Hastalığının Belirtileri Nelerdir? SMA Hastalığı Neden Olur?

Bebeklerde Akciğere Süt Kaçması Uzman Tv

bebeklerde akciğere süt kaçması uzman tv

Bebekler emzirirken boğazına süt kaçıp nefessiz kalması nasıl önlenir?

Olası ev içi kazalara ve yaralanmalara karşı aile bireylerinin “bebeklerde ilk yardım” kriterlerini bilmeleri ve yerinde müdahalelerini gerektiğini belirten Bakım Hizmetleri Hekimi Dr. Tayyar Vardar, büyük problemlerin yaşanmasının önüne geçilmesi için bebeklerde ilk yardımın öğrenilmesin şart olduğunu söyledi, konuyla ilgili ailelere çok önemli bilgiler verdi.

SÜT KAÇMA, YABANCI CİSİM YUTMA SONRASI İLK YARDIM

Küçük bebeklerde en çok görülen tıkanmaların başında sütün nefes borusuna kaçması gelir. Bununla beraber bebeklerin ek gıdaya geçiş sürecinde yedikleri yemekler de tıkanmaların diğer önemli sebebidir. Ayrıca bebekler yerde buldukları küçük cisimleri, iğneleri, küçük bir oyuncak parçasını ya ağızlarına ya da burunlarına götürür.

Bebeklerde yabancı cisim tıkanmalarının önüne geçmek için:

1. Beslenme sonrasında bebek bir süre yalnız başına bırakılmamalı,

2. Ek gıda verirken salatalık, havuç gibi parçalanması zor olan gıdalar, kuruyemiş ve şeker gibi yiyecekler asla verilmemelidir.

3. Bebeğin bulunduğu ortamda tesbih, boncuk, misket, bozuk para gibi riskli eşyalar bulundurulmamalıdır.

4. Çocuklar oyuncakları ile oynarken takip edilmeli, özellikle balon gibi şişirilirken patlayıp parçalarının akciğere kaçma riski olan oyuncaklar 6 yaş altındaki çocuklara asla verilmemelidir.

5. Aile üyelerinin kullandığı ilaçlar bebeğin /çocuğun bulunduğu ortamlardan kaldırılmalıdır.

BOĞULMA VAKALARINDA İLK YARDIM NASIL YAPILIR?

False

Nefes borusuna cisim kaçması durumunda ne yapılmalı? (Yabancı cisim aspirasyonu)

Nefes borusuna herhangi bir cismin kaçması anlamına gelen "yabancı cisim aspirasyonu" çocukluk çağında daha sık görülüyor ve ölümle sonuçlanabiliyor. İstatistiklere göre bebeklerde kazaya bağlı ölümlerin yüzde 7'si nefes borusuna kaçan yabancı cisimlerden kaynaklanıyor. Bu nedenle yabancı cisim aspirasyonunda ilk yardım hayati önem taşıyor.

24.12.2019 - 13:00

Haberler - Anadolu Ajansı

Soluk borusuna yabancı cisim kaçmasının özellikle 1-3 yaş arası çocuklarda daha sık görüldüğünü belirten Türkiye Acil Tıp Derneği (TATD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ayhan Özhasenekler, “yabancı cisim aspirasyonları”nda erken tanı ve uygun ilk yardım müdahalesinin hayati öneme sahip olduğunun altını çizdi.

Literatürde aynı yaş grubu çocuklarda kazalara bağlı ölümlerin yüzde 7'sinden yabancı cisim aspirasyonlarının sorumlu olduğunu ifade eden Özhasenekler, küçük çocuklarda yemek parçaları, şekerlemeler, çerez ve çekirdek, minik oyuncaklar ve parçaları, metal para, boncuk ile kalem kapaklarının en çok bu soruna yol açan maddeler olduğuna dikkati çekti. Özellikle, çocukların konuşurken, ağlarken, yürürken ağızlarına yiyecek madde, oyuncak ve parçalarını almalarının, bu cisimlerin nefes borusuna kaçma riskini artırdığına işaret etti.

Yabancı cisim aspirasyonlarına bağlı tıkanıklıkların, en sık soluk borusunda görüldüğünü aktaran Uzman şunları söyledi:

“Yabancı cisim aspirasyonları klinik olarak kısmi veya tam tıkanıklık şeklinde klinik bulgu verebilir.

Kısmi tıkanıklıkta hastalarda öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum şikayetleri sık görülürken, tam tıkanıklıkta hasta öksüremez, hava açlığı içerisindedir. Genellikle erken dönemde uygun öykü ile tanı konan yabancı cisim aspirasyonlarına, gerek ilk yardım anlamında gerekse hastane şartlarında müdahale edilebilmesine rağmen, öykünün tam olarak bilinemediği durumlarda akciğer enfeksiyonu, astım gibi klinik durumlar ile karışabilir."

Nefes borusuna cisim kaçması durumunda ne yapılmalı? (Yabancı cisim aspirasyonu) - 1Nefes borusuna yabancı cisim kaçtığında yapılabilecek ilk yardım yöntemlerinden biri de 'Heimlich' manevrası

YABANCI CİSİM ASPİRASYONLARINDA İLK YARDIM NASIL YAPILIR?

Yabancı cisim aspirasyonlarında, hasta yönetiminin olay yerinde başlaması gerektiğini vurgulayan Özhasenekler, "112" acil çağrı sisteminin erken dönemde aktive edilmesinin önem taşıdığını dile getirerek şöyle devam etti:

"Kısmi tıkanıklıklarda hasta ile iletişim halinde olunmalı, öne doğru eğilerek yabancı cisim çıkana kadar hastanın öksürmesi sağlanmalı. Öksürmekle yabancı cismin çıkmadığı durumlarda, hastanın öne eğilmiş pozisyonda iki kürek kemiği arasına 3-5 kez vurularak yabancı cismin çıkmasına yardımcı olunmalı. Ancak tam tıkanıklıkta erişkin veya bir yaşından büyük çocuklarda, hastanın bilinci açıksa, 'Heimlich' manevrası denilen hayat kurtarıcı manevra yapılmalı. Kurtarıcı, hastanın arkasına geçmeli, hastanın göbek çukuru ile göğüs kafesi arasına bir elini yumruk yaparak yerleştirmeli ve diğer eliyle de destekleyerek içe yukarı şekilde 5 kez baskı uygulamalı.

KURTARICI İLE HASTANIN BOYU UYUMSUZ İSE…

Kurtarıcı ile hastanın boyu uyumsuz veya kurtarıcının kolları hastanın göbek çevresini saracak kadar uzun değilse hastayı dikkatli bir şeklide sırt üstü yere yatırmalı, her iki elini üst üste gelecek şeklide hastanın göbek çukuru ile göğüs kafesi arasına yerleştirerek içe yukarı olacak şekilde 5 kez itme hareketi yapmalı.

Hasta 1 yaş altında, tam tıkanıklık var ve bilinci açık ise çocuk, kurtarıcının sol kolu üzerine başı aşağıya doğru gelecek şekilde yüzükoyun yatırılmalı, çocuğun her iki kürek kemiği arasına kurtarıcının elinin topuk kısmı ile 5 kez vurulmalı ve yabancı cismin çıkması sağlanmalı. Başka bir yöntemde ise, çocuk kurtarıcının sol kolu üzerine başı aşağıya doğru gelecek şekilde sırt üstü yatırılmalı, göğüs kafesi alt ucuna kurtarıcının sağ el 2. ve 3. parmakları birleştirilerek 5 kez itme hareketi yapılmalı."

"BİLİNCİ KAPANAN HASTAYA TEMEL YAŞAM DESTEĞİ UYGULANMALI"

Prof. Dr. Özhasenekler, gerek kısmi gerekse tam tıkanıklık halinde hastanın bilincinin açık olduğuna dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Eğer yabancı cisim aspirasyonu olan hastanın bilinci kapanmışsa yabancı cismi çıkarmakla uğraşmamalı, hastaya temel yaşam desteği uygulanmalı, 112 acil çağrı sistemi erken dönemde aktive edilmeli." diye konuştu.

“ÖNEMLİ OLAN ÖNLEM ALMAKTIR”

Yabancı cisim aspirasyonlarının önlenebilir klinik bir durum olduğunu vurgulayan Özhasenekler, sözlerini şöyle tamamladı:

"Önemli olan önlem almaktır. Aspirasyona sebep olabilecek küçük yiyecek ve şekerlemeler, çerez, çekirdek, kalem kapağı, oyuncak parçaları küçük çocukların erişemeyeceği yerlerde muhafaza edilmeli. Gerek aile içerisinde gerekse okulda, böyle bir durumla karşılaşıldığında neler yapılması gerektiği hakkında farkındalık eğitimleri yapılmalı, okullarda öğretmenlere uygulamalı sertifikasyonlu ilk yardım eğitimleri verilmeli, belli dönemlerde bu eğitimler tekrarlanarak bilgiler güncellenmeli."

VİDEO: CİSİM YUTAN ÇOCUĞA NASIL MÜDAHALE EDİLİR? (12.12.2019)

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Ankara
  • Bebek ve Çocuk Sağlığı
  • nefes
  • İlk yardım
  • yabancı cisim aspirasyonu

SAĞLIK HABERLERİ

Bebeğim Emerken Sürekli Boğazına Süt Kaçıyor Nefes Alamıyor Neden Acaba ?

Nihayet minik yavrunuzu kucağınıza aldınız. Artık sizi zorlu ama bir o kadar da güzel günler bekliyor BebekKırmızı Kalp

Eğer ilk bebeğiniz değilse, zaten birçok konuda tecrübe sahibi oldunuz ve muhtemelen bebeğinize bakarken hangi konuda ne yapılması gerektiğini öğrendiniz; ancak bu ilk bebeğiniz ise, bebek bakımı konusunda tecrübesiz olmanızdan ötürü bazı durumlarda ne yapacağınızı bilememeniz gayet normaldir.

Doğumdan sonraki ilk zamanlarda anne ile bebek ilişkisi çoğunlukla emzirme ile olmaktadır. Emzirme, yeni doğan bebeğin en doğal beslenme şeklidir; ancak bazı durumlarda, özellikle de bebek bakımı konusunda tecrübesiz anneler, emzirme esnasında bazı problemlerle karşılaşabilir.

Bu problemlerle birlikte akıllarda birçok soru belirir.

Bunlardan biri de “bebeğim boğazına süt kaçırıyor, neden acaba?” dır. Bu sorunun cevabını öğrenmeden önce biraz emzirirken nelere dikkat etmeniz gerektiğine değinelim.

emzirmeEmzirirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Bebeğinizi beslemenin en doğal yolunun emzirmek olduğundan bahsetmiştik; ancak emzirmenin anne ve bebek için ne kadar faydalı bir işlem olduğunu söylesek de henüz lohusalık dönemini atlatamamış anneler için o kadar da kolay değildir.

Bazı küçük ip uçlarıyla emzirirken yaptığınız hataları keşfederek bebeğinize daha faydalı olabilir ve emzirmeyi daha kolay hale getirebilirsiniz.

Bebeğinizi emzirmeden önce rahat bir pozisyon almalısınız. Dik bir şekilde oturarak, hatta sırtınıza bir yastık alarak emzirebilirsiniz. Kolunuzla bebeği tutarken yorulmamak için kolunuzun altına bir adet yastık koyabilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu ise, bebeğinizin ağzı kapalı olduğu için muhakkak burun deliklerinin açık olmasına dikkat edilmesi gerektiğidir.

Emziren Anneler Dikkat!

Bebek Emzirme Pozisyonları Nelerdir?

Kucakta Beşik Tutuşu

En yaygın emzirme tipi olan bu tutuş, yukarıda bahsedildiği gibi bebeğin başının anne dirseğinde, vücudunun ise annenin kolunun iç kısmına dayanacak şekildeki emzirmedir.

Çapraz Beşik Tutuşu

Eğer bebeğiniz memeyi bulmada problem yaşıyorsa, bu emzirme tipi size uygun olacaktır. Keza geceleri emzirirken de kolaylık sağlayacaktır.

Bu pozisyonda, bebeğinizin vücudu yine size dönük olmak suretiyle, emzireceğinizin memenin diğer tarafındaki kolunuzla bebeği kavrarsınız ve eliniz bebeğinizin boynunun arkasındadır.

Bebeğinizin ağzını memenizin hizasında tutmalı ve meme tarafındaki elinizle memenizi kavrayarak süt akışını sağlamalısınız.

Koltuk Altı Pozisyonu

Bu pozisyon, özellikle sezaryenle doğum yapmış anneler için oldukça kolaylık sağlar. Pozisyonu daha rahat alabilmek için bir yastık kullanmak iyi bir fikir olacaktır.

Bebeğinizin başını avucunuzla kavrayarak, bedenini kolunuz yardımıyla koltuk altından geçirin. Bebeğin rahat emmesi için uygun yüksekliği sağlamak içinse, başının altına bir yastık koyun. Bebeğinizin yüzü tam olarak size dönük olacak şekilde yerleştirin.

Yan Yatma Pozisyonu

Birçok anne bu pozisyonun oldukça rahat olduğunu düşür. Bu pozisyonda bebeğinizle karşılıkla olarak düz bir zeminde uzanırsınız. Bebeğinizin arkasına, geriye doğru yuvarlanmaması için bir yastık koyabilirsiniz. Kendi rahatlığınızı sağlamak için de sırtınızın arkasına ya da dirseğinizin altına bir yastık koyabilirsiniz.

Emziren Anneler Dikkat!

Bebeğim Neden Boğazına Süt Kaçırıyor?

Şimdi gelelim esas meseleye. Bebeğim boğazına süt kaçırıyor diye şikâyet eden birçok anne vardır.

Peki, bunun esas sebebi sütünüzün çok fazla olması desek 

Bebeğiniz emme refleksini daha anne karnında edinse de yeni doğan bebekler ilk zamanlar emmekte güçlük çekebilirler. Emerken, sütünüzün hızlı bir şekilde ağzına gelmesi de bebeğinizin soluk borusunu tıkamaya ve nefes alamamasına neden olabilir.

Bebeklerin genzine süt kaçması durumunun bir diğer nedeni de yanlış emzirme pozisyonlarıdır. Bu konuda yapılan yanlışlar ise şu şekildedir:

Bu gibi emzirme hataları dışında, emzirirken bebeğin boğazına süt kaçması durumu doğuştan gelen laringomalaziden de  kaynaklanıyor olabilir.

Bu durumda nefes alındığında, gırtlağın üst kısmının çökerek kapanması, bebekte hem hırıltı şeklinde ses çıkmasına hem de emerken boğazına süt kaçırmasına neden olabilir.

Bebeğin Emerken Boğazına Süt Kaçırmaması İçin Ne yapmak Gerekir?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, eğer emzirirken bebeğin boğazına süt kaçması ve nefes alamaması gibi bir problemi varsa, bu demek oluyor ki sütünüz gayet bol geliyor.

Birçok annenin sütünün az geldiğinden şikâyet ettiğini düşünecek olursak, bir bakıma şanslı sayılabilirsiniz. Süt bebeğimin boğazına kaçıyor ve nefes alamıyor diye endişelenmemek için bebeğinizi emzirmeden önce;

Bebeğin Boğazına Süt Kaçtığında Yapılabilecek İlk Yardım Uygulamaları Nelerdir?

Öncelikle, boğaza süt kaçması durumunda genellikle ciddi bir ilk yardım müdahalesi gerekmez; ancak o duruma gelmeden yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

Bebeğim boğazına süt kaçırıyor ve nefes alamıyor diyen anneler, öncelikle sütlerinin durumunu, sonrasında da emzirme pozisyonlarını gözden geçirmelidirler.

Böylelikle boğaza süt kaçması durumu yüksek oranda önlenebilir. Gerektiğinde de bahsedilen ilk müdahaleler yerine getirilmelidir. Bebekler hassastırlar ve bu konuda oldukça dikkatli olunması gerekir.

Bebeğimin Boğazına, Genzine Süt Kaçtı Ne Yapmalıyım? Doktor Cevaplıyor

Bebekleri emzirirken boğazına, genzine süt kaçması, çok sık karşılaşılan bir durumdur. Bu durumu engellemek için, genzine süt kaçan bebeğe yapılması gerekenleri doktorlara sorduk, işte cevapları:

Sual: Bebeğim 5 günlük, her süt emişinde süt boğazına kaçıyor ve nefes alamıyor, ne tavsiye edersiniz?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Aydın'ın cevabı:(Emzirirken bebeğin başı yüksekte olsun, öyle emzirin.)

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Atam Şahin’in cevabı: (Bebeğinizi yatarak değil, kucağınızda tutarak emzirin.)

Sual: Bebeğim 2 aylık, emerken süt boğazına kaçıyor, nefesi kesiliyor ve öksürüyor. Bu durum neden olabilir?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdal Erginer'in cevabı: (Larengomalazi denilen bir duruma bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunun azalması için bol bol güneşlenin.)

Sual: Bebeğim 1,5 aylık, emerken süt sık boğazına kaçıyor. Ne yapayım?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Canan Günaydın'ın cevabı:(Bebeği 45-60 derece gibi dik pozisyonda emzirin ve her emmeden önce burnuna iki taraf tonimer damlatın. Besledikten sonra mutlaka 20dk kadar daha dik tutup; sonra yine hafif eğimli zeminde yatırın.)

Sual: Bebeğimi emzirirken sık sık tıkanıyor, boğazına süt kaçıyor, bunu engellemek için ne yapmalıyım?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Aydın'ın cevabı: (Emzirirken başını biraz yüksekte tutun, burnu tıkanıyorsa burun damlasıyla açın, başka bir şey yapmayın.)


Sual: Bebeğim 54 günlük, dik emzirsem de genzine süt kaçıyor, bu durum herhangi bir soruna yol açar mı? Bir de burnu tıkalı olduğundan doktor serum fizyolojik verdi, burnu açılmadı ne yapmalıyım?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Özen'in cevabı: (Damlayı doktorunuza danışıp her saat başı 10'ar damla olarak damlatın. Süt birden ağzını doldurunca yutamaz ve genze kaçar, problem değil, yeter ki akciğere kaçırmasın.)

Sual: Genzine süt kaçan bebeğe ilk yardım olarak ne yapılmalıdır?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Türay'ın cevabı: (Bebeğin genzine süt kaçtığında bebeği yan çevirip, sırtına hafif hafif vurabilirsiniz.)

Sual: Bebeğim 15 günlük. Bebeğimin bazen süt genzine kaçıyor. Bu durumda bebeği hemen yüz üstü çeviriyorum doğru mu yapıyorum, genize süt kaçması tehlikeli midir?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilşan Dereli'nin cevabı: (Bebeğinizi beslerken 45 derece açıyla başını yukarıda tutup emzirin, hiçbir zaman yattığınız yerden emzirmemenizi tavsiye ederim. Bizim aspirasyon dediğimiz bu durum(genize süt kaçması) tehlikeli olabilir. Bebeğinizin aldığı süt hava yollarına kaçıp, özellikle sağ akciğerinin üst kısmını kapatabilir. Bebeğiniz emmediği zamanlarda da başının altına yastık koyup 45 derece açıyla yatırmanız aniden olan kusmalar sonucu aspire etmesini önleyecektir)


Sual: Bebeğim 50 günlük. Emzirirken ve biberonla beslenirken genzine süt kaçıyor, beslemeye korkar oldum. Ne yapayım?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuna Gülhan'ın cevabı: (Emme yutma nefes alma refleksleri, koordinasyon gerektirir ve bebeklerin bu konuda tecrübe kazanması ise zaman alır. Özellikle bebeklerde burun tıkanıklığı ve hırıltı durumunda sütün boğaza kaçmasıyla sıklıkla karşılaşılır. Bebeğinizin sinir-kas sistemlerinin muayenesi dikkatle yapılmalıdır. Doğumda asfixi yani oksijensiz kalıp kalmadığı sorgulanmalıdır. Size tavsiyemiz bebeğinizi çocuk hekiminin yanında besleyin, doktor gözlemlesin. Gereğinde trakea-özefageal fistül dediğimiz yemek ve soluk boruları arasında bağlantı olasılığı açısından lazım olan tetkiklerin yapılmasını isteyebilir.)

Sual: Bebeğim 1,5 aylık, emerken boğazına süt kaçıyor ne yapayım?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Tuna Gülhan'ın cevabı: (Bebeği hekimin yanında emzirerek sorunun kaynağını daha çabuk saptayabilirsiniz. Bebeğiniz emmeden önce burun yolunun tamamen açık olduğundan emin olun.)

Bebeklerde Gaz Yapmayan Mama Markaları İçin Tıklayınız

Bebeklerde İştahsızlık Neden Olur? Bebeğim Neden Hiçbirşey Yemiyor? Tıklayınız

Zinco Damla Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır, Fiyatı Ne Kadardır? Tıklayınız

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası