kompleksli insanların özellikleri / Üstünlük ve Aşağılık Kompleksi

Kompleksli Insanların Özellikleri

kompleksli insanların özellikleri

Üstünlük Kompleksine Sahip Olduğunuzu Gösteren 9 İşaret

Birçok insan üstünlük kompleksine sahiptir, ancak bunun farkına varmaz. Üstünlük kompleksi (superiority complex), kendini diğerlerinden daha iyi, daha zeki ve daha önemli hissetme durumuna verilen isimdir. Bu hissi, bireysel psikolojinin babası olarak bilinen Alfred Adler tanımlamıştır.

Alfred Adler, üstünlük kompleksinin aslında bireyin aşağılık duygusunu inkâr etmenin bir yolu olduğuna inanıyordu. Aynı madalyonun farklı yüzleri olarak düşünülebilir, üstün olmak aslında aşağılık hissini gizliyor.

İşte o üstünlük kompleksini gösteren işaretler:

1) Benmerkezci düşünme

Üstünlük kompleksine sahip insanlar, tüm olayları kendi açısından düşünürler. Olayları, durumları veya ilişkileri tartışmak söz konusu olduğunda, önce kendilerine odaklanırlar. Bu durumu “ben-merkezcil düşünme” kavramıyla tanımlayabiliriz.

Bu bireyler her zaman diğerlerinden daha iyisini yapmaya çalışırlar. Birinin başarısını duyduklarında ise ondan da iyi olmaya çabalarlar ve spot ışıklarının altında kendilerini görmek isterler. Böyle birisini gördüğünüzde, fark edersiniz, düşündüğünüzden daha yaygındır.

2) Gerekli otoriteye meydan okuma

Üstünlük kompleksi olan insanlar otoriteye karşı gelirler. Yasaların üstünde olduklarını düşünürler ve ne isterlerse onu yapabileceklerine inanırlar. Bazıları ise yanlış şeyler yaptıklarında asla yakalanmayacaklarını düşünürler. Ayrıca arkadaşlıklarında, ailelerinde ve ilişkilerinde kendilerini gizli tutarlar.

3) Empati eksikliği

Empati, üstünlük kompleksi olan insanların sahip olmadığı bir duygudur. Başkalarını umursamazlar ve başkalarının hislerini anlamaya çalışmazlar. Empati eksikliği, etrafındaki diğer insanlardan açıkça daha iyi olduğunu hissettiren soğuk bireyler yaratır.

Duyguları ve kaygıları onlar için önemli olan tek şeydir ve bu yüzden her zaman diğerlerinin önünde olduklarını düşünürler.

4) Ruh hali değişikliği

Üstünlüğün bazen aşağılık hissinin örtbas edilmesi olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, bu duyguların birbiriyle çarpışması ve çatışması akılda kalır. Bu mücadele, büyük bir ruh hali değişimi yaratır. Bir anda diğerlerinden daha iyi olduklarını hissederken, bir anda diğerlerinden daha kötü olduklarını düşünürler. Bu ruh hali değişimleri, depresyona neden olabilir.

5) Her şeye hakkı olduğunu düşünme

Hak kazanma duygusu, yetişkinlerde tanımlanması zor bir duygudur. Bunun nedeni, karmaşık bir çocukluğa dayanır. Örneğin, bir büyükanne torununa istediği tüm maddi şeyleri verebilir, ancak yine de ihtiyacı olan duygusal ve zihinsel yetişmeyi veremeyebilir.

Bu nedenle, çocuk istediği her şeye hak kazandığını hissederek büyüyecektir. Ona ahlaki değerler öğretilmemiş ancak istediği her şey verilmişti. Bunun, sorumluluk eksikliği olan şımarık bir çocuğa neden olabileceğini görebiliyor musunuz?

6) Karşılaştırma yapmak

Bir insan çok üstün olmaktan muzdarip olduğunda, genellikle kendisini başkalarıyla karşılaştırır. Diğerleri daha başarılı olduğunda, kendisini mağlup hisseder. Ve elbette, bunun anlamı, bu durumu değiştirmek için bir şeyler yapmaları gerektiğidir.

Örneğin, bir konuda, bir sporda veya hobide başarılı olduklarını fark ettiklerinde sürekli aynı şeyi yaparlar. Eğer bunu dikkat çekmek için yaptıklarını söylerseniz ise bunu inkâr edip sadece iyi hissettirdiği için yaptıklarını söylerler. Fakat genellikle, aradaki ayrımı yapabilirsiniz.

7) Manipülasyon

Manipüle edebilmek, üstün hissedenler için ortak bir avantajdır. İstediklerini elde edebilmek için öfke ve tehdidi kullanabilirler.

Manipülasyon, narsisizm ve sağlıksız ilişki sorunları ile bağlantılı olarak kullanılabilir. En kötü manipülasyon alanları ise kendini kötü hissetmeni sağlayacak suçluluk duygusunu kullanmalarıdır.

8) Küçümseyici davranışlar

Sağlıksız bir üstünlük hissi, çevrenizdekilerin davranışlarının sebebi olabilir. Örneğin, konuşmalarda daha akıllı olduklarını varsayarak karşısındakinin anlamayacağını düşündükleri karmaşık sözcükler kullanırlar. Kendilerinden aşağıda gördükleri insanların dedikodusunu yapar ve bazı insanlarla ilişki kurmayı reddedebilirler – düşük gelirli bireyler gibi.

9) Kontrollü davranışlar

Çoğu zaman, üstünlük kompleksine sahip insanlar, kontrol altında olmak isterler. Herhangi bir durumda kontrolün dışına çıkmak, rahatsız edici ve hatta bazen yıkıcıdır. Kontrolü kaybederlerse, üstünlük durumlarını kaybettiklerini düşünürler.

Üstünlük kompleksini yenmek kolay olmamakla birlikte mümkündür çünkü genellikle dengeleyici bir eylemdir. Bu özelliklerden herhangi birini kendinizde hissederseniz, durun ve nedenini sorun. Ve onları mümkün olduğunca azaltmaya çalışın.

Aynı şekilde bu komplekse sahip birisini tanıdığınızda, onlara ne yaptıklarını söyleyip yardım ve destek sunabilirsiniz. Biraz zaman ayırın ve bu noktaları anlamaya çalışın. Böylece arkadaşlarınıza, ailenize ve sevdiklerinize fayda sağlayabilir, onlara yardımcı olabilirsiniz.

Kaynak

This post is also available in: English

Bir kişinin, kendini toplumdaki diğer insanlardan aşağı ve yetersiz görmesine aşağılık kompleksi denir. İşte kompleksli insan özellikleri

Egoları çok yüksektir, kendilerinin diğer insanlardan daha iyi, daha akıllı,daha üstün vs. olduğuna inanmak istediklerinden ve bunu her fırsatta kendine kanıtlayabilmek için başkalarına sürekli eleştirel bir gözle bakarak kendini hep üst pozisyonda tutma çabasındadırlar.

Ortaya herhangi bir olumsuz eleştiri atılsın hemen üzerine alınırlar, alınganlıkta üstlerine yoktur, sürekli başkalarının kendisi hakkında ne düşündüğü konusunda endişelidirler.

Eleştirmeyi severler, onları sıkça birilerinin olumsuz özellikleri hakkında konuşurken bulabilirsiniz.

Kaplumbağa çıkmış kabuğunu beğenmez misali, ailelerinden anne babalarından utanç duyarlar, kendilerini o aileye layık görmezler.

Çoğu abisinin, ablasının bir yakının üst mertebe mesleği ile övünür, bunu sıkça dile getirirler, o kadar acizlerdir ki yakınlarının sahip olduğu vasıflar onlar için övünç kaynağı olur.

Ben kelimesini sıkça kullanırlar, kendileri olmadan dünyanın dönmediği sanısına kapılırlar, halbuki mezarlıklar kendini vazgeçilmez görenlerle doludur.

Agresif ve kavgacıdırlar ve kavgaları genelde alınganlık huylarından kaynaklanır.

Yedikleriyle, giydikleriyle övünürler, marka takıntıları diz boyudur!

Kendilerini eğitim, görgü, vb konularda toplumdan aşağı hissettiklerinden pek insan içine girmezler, çoğu asosyaldir.

Facebook, instagram gibi sosyal medya hesaplarından sıkça çocuğunun, eşinin resimlerini paylaşıp birilerine mesaj verme kaygısı duyarlar.

En belirgin özellikleri üstünlük sağlama çabası ile ezikliğini kamufle etmeye çalışmalarıdır.

Kimisi boyunu, kimisi saçını, kimisi ise kilosunu çok kafaya takıp, takıntı haline getirir, toplumdan kendilerini soyutlarlar.

Hasbel kader bu hayatta iyi bir konuma geldilerse deymeyin keyiflerine! ülkenin padişahı gibi davranıp, hayatı size zehir ederler.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.

 

Aşağılık kompleksi belirtileri

Aşağılık kompleksi nedir?

Aşağılık kompleksinin tanımını doğru yapmak gerekiyor. Aşağılık kompleksi nedir? Dünyaca ünlü Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler'in buluşu olan aşağılık kompleksi, kişinin kendisini başkalarından daha değersiz, yetersiz, beceriksiz hissetmesine neden olan karmaşaya verilen isimdir. Aşağılık kompleksi nedir sorusunu kısaca bu şekilde cevaplayabiliriz.

Aşağılık kompleksi belirtileri

Peki aşağılık kompleksi belirtileri nelerdir? En çok göze çarpan detay kendini ispat etme çabasıdır. Kişiler kendilerini sürekli hem başkalarına hem de kendilerine ispat etme çabası içindedirler. Kendinde olduğunu düşündüğü yetersizliği telafi etmek için olağanüstü çaba harcar. Bunun en büyük sebebi çocukluk çağında geçirilen dönemle alakalıdır. Çocukluk çağında kendini yetersiz bulma eğiliminde olan bir kişi bu eğilimini örtbas etmek için aşağılık kompleksini devreye sokmuştur.

Aşağılık kompleksi nasıl anlaşılır?

Aşağılık kompleksine sahip olan insanları nasıl tanıyabiliriz? İlk dikkat çeken davranış eleştiriye yönelik aşırı tahammülsüzlüktür. Sürekli övülme ihtiyacı duyan ve kendilerinden bahsedilmesini isteyen bu kişiler başkalarıyla kıyas halindedirler. Yani sürekli başkaları tarafından onaylanmak isteyen ve daha da önemlisi başkaları tarafından onaylanma ihtiyacı duyan bu kişiler her şeyi karşılaştırma yoluyla anlamaya çalışmaktadırlar. Bu da oldukları kişi ile olmak istedikleri kişi arasındaki uçurumu hem anlatmakta hem de aşağılık kompleksinin en önemli belirtileri arasında yer almaktadır.

Aşağılık kompleksi nasıl yenilir?

Aşağılık kompleksi her şeyden önce bir psikolojik rahatısızlıktır. Kişinin kendisinin eksik hisetmesi ve hayatını bu şekilde zorlaştırması aşağılık kompleksinin üzerine gidilmesini ve atlatılmasını önemli kılar. Aşağılık kompleksinin yenilmesi ve aşılması için en önemli şey öncelikle böyle bir probleminizin olduğunu fark etmektir. Her insan kusurlarıyla vardır ve kimse mükemmel değildir. Aşağılık kompleksine sahip olan bireylerin her şeyden önce bunu kabullenmeleri gerekir. Bu kişilerin olumsuz konuşmamaları ve sürekli olumlu cümleleri kendilerine telkin etmeleri de önemlidir.

Aşağılık kompleksi belirtileri

Aşağılık kompleksi belirtileri

Aşağılık kompleksi belirtileri

Aşağılık kompleksi belirtileri

Aşağılık kompleksi belirtileri

Aşağılık kompleksi belirtileri

Aşağılık kompleksi belirtileri

Aşağılık Kompleksi Nedir?

Alfred Adler tarafından ortaya koyulan aşağılık kompleksi terimi, kişinin yetersizlik, değersizlik veya aşağılık duygularına sahip olması durumudur. Bu duygulara sahip olan kişi, fiziksel veya zihinsel olarak diğer insanlardan daha eksik ve geride olduğu inancı nedeniyle, günlük yaşamında sürekli yetersizlik veya güvensizlik duygusu yaşayabilir. Psikolojik bir rahatsızlık olarak ele alınan bu durumun tedavisi için bir terapistten yardım alınabilir.

Aşağılık duygusu hayali eksikliklerden kaynaklanarak da ortaya çıkabileceği gibi kişi üzerinde iki tür tepkiye yol açabilir. Kişi, içine kapanarak sosyal ortamlardan uzaklaşabilir veya yetersiz olmadığını kanıtlama çabasıyla aşırı derecede rekabetçi hale gelebilir. İkinci tepki, bazı durumlarda bir üstünlük kompleksine dönüşebilir. 

Aşağılık Kompleksi Belirtileri Nelerdir?

Kişinin zaman zaman kendini yetenekli veya zeki insanlarla karşılaştırması normal olarak kabul edilen bir durumdur. Ancak, bu tür davranışların aşırıya kaçılması ve kontrolden çıkması anormal bir hal ve bir bozukluk olarak ele alınır. Bu tür bozukluğa sahip olan bireyler, günlük yaşantısına zarar verebilecek bir duygular yaşayabilir. Aşağılık kompleksi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Güvensiz, eksik veya değersiz hissetmek
  • Düşük benlik saygısı
  • Övgülere inanmakta veya eleştirileri kabul etmede zorlanmak
  • Günlük aktivitelerden ve sosyal ortamlardan kaçınmak
  • Kendini sürekli başkalarıyla karşılaştırma ve kıyaslama
  • Sürekli utanç, suçluluk, mahcubiyet, güvensizlik duygusu
  • Mükemmeliyetçilik duygusu
  • Aşırı öz eleştiri
  • Başkalarından sürekli onay ve övgü arayışı
  • Her türlü rekabetten kaçınmak
  • Uykusuzluk hastalığı 
  • Sürekli endişeli ve depresif hissetmek

Aşağılık Kompleksi Neden Olur?

Aşağılık duygusu, genellikle çocukluk dönemlerin başlar ve devam eder. Bu durum çocukluk dönemlerinde benlik kavramının doğru şekilde oluşamamasından kaynaklanmaktadır. Benlik kavramının oluşumunda aile, çevre ve eğitim faktörleri etkilidir. Bu kavram doğru bir şekilde oluştuğunda birey, gerçek algıyı ve gerçeği yaşar. Ancak çocuk bu kavramı oluştururken, çarpıtılma, gereksiz ve yanlış eleştirilere maruz kalırsa aşağılık duygusu oluşabilir.

Aşağılık kompleksi nedenleri arasında davranışsal ve psikolojik özelliklerin yanı sıra pek çok faktör yer alabilir. Kişinin yaşamsal deneyimleri ve genetik eğilimi bu konuda etkilidir. Ayrıca, anksiyete ve depresyon gibi birtakım psikolojik sorunlar da bu duruma yol açabilir. Çocukluk dönemlerinde sıkça rastlanabilen aşağılık duygusu, genellikle ebeveynlerinin çocukları cesaretlendirmemesi veya özgüven eksikliği ile ilişkilidir. 

Bu sorun, çocukların kendilerini takdir edilmediğini hissetmelerine neden olabilir, bu da daha sonra yaşamın ilerleyen dönemlerinde düşük benlik saygısı ve değersiz hissetmek gibi sorunlar ile sonuçlanabilir. Bunların yanı sıra bu tür duygulara yol açabilecek etkenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Travmalar
  • Stres, depresyon, anksiyete ve kaygı öyküsü
  • Çocukluk deneyimleri
  • Fiziksel özellikler
  • Ekonomik ve sosyal zorluklar
  • Toplumsal baskılar
  • Zihinsel özellikler

Aşağılık Kompleksi Tedavisi

Aşağılık kompleksi tedavisi için öncelikle kişinin bu durumun kabullenmesi gerekmektedir. Kişi, mükemmeliyetçilikten uzak durmalı ve her konuda başarılı olamayacağını kabul etmelidir. Bu sorunun temelinde özgüven eksikliği yer alır. Bu nedenle kişi, kendi yeterlilik ve yeteneklerinin farkına varmalı, yeteneklerini geliştirmek için bazı çabalar göstermelidir. Aile bireyleri bu konuda kişiye destek olmalı ve eleştirici yaklaşımlardan uzak durmalıdır. 

Ayrıca bu tür durumlar için yaygın kullanılan ve etkili olan tedavi seçeneği psikoterapidir. Konuşma terapisi olarak da bilinen psikoterapi, insanların duygularını daha iyi anlamalarının yanı sıra bu duyguları daha verimli şekillerde nasıl yönlendireceklerini anlamanın bir yoludur. Psikoterapi türleri şu şekilde sıralanabilir:

Bilişsel Davranışçı Terapi:Bu yaygın konuşma terapisi biçimi, bir kişinin kalıplaşmış düşünce ve davranışlarını değiştirmesine yardımcı olmayı amaçlar. 

Psikodinamik Terapi: Kişinin geçmiş deneyimlerinden kaynaklı ortaya çıkan olumsuz duygu ve davranışlarla başa çıkmasına yardımcı olmayı amaçlar.

Destekleyici Terapi: Benlik saygısı oluşturma, kaygıyı azaltma, sosyal işlevselliği iyileştirme ve daha pek çok konuda destekler.

Aşağılık Kompleksi ile Başa Çıkmak

Aşağılık duygularının üstesinden gelmek ve bunlarla başa çıkabilmek için yapılabilecek birkaç adım bulunmaktadır. Bu adımlardan bazıları şunlardır:

  • Gerçekçi hedefler belirlenmeli
  • Kişi kendisini başkalarıyla karşılaştırmayı bırakmalı
  • Kendine güvenmeyi öğrenmeli
  • Sosyal etkileşimler artırılmalı ve pozitif insanlarla vakit geçirmeli
  • Başkaları gibi olmayı istemekten vazgeçmeli 
  • Başkalarının ne düşündüğü konusunda endişelenmemeye çalışmalı
  • Olumlu niteliklerinize odaklanın
  • Kişi kendini olduğu gibi kabullenmeli
  • Mükemmeliyetçilik duygusundan uzak durulmalı
  • Olumsuz düşünceleri tersine çevirmeli ve bu düşüncelere meydan okunmalı

Aşağılık Kompleksi Tedavi Edilebilir mi?

Aşağılık duygusunun tedavisi, etkili olarak psikoterapi ile birlikte yapılabilir. Ancak psikoterapinin yanında bireyin kendi çabası ve ailenin desteği de çok önemlidir. Kişiye teşhis konulmasının ardından, aynı anda farklı türlerde sonra, aynı anda farklı tipte psikotik sorunlar eşlik ediyor ise bir uzmandan psikoterapi alması şarttır. Uzmandan alınan hizmet kadar kişinin kendi çaba ve azminin de tedaviyi hızlandırıcı etkisi vardır.

Güncelleme Tarihi: 10 Mart

Yayınlama Tarihi: 07 Mart

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası