adli hakimlik sınavına çalışma yöntemleri / Hakimlik-Savcılık Sınavı Çalışma Metodları

Adli Hakimlik Sınavına Çalışma Yöntemleri

adli hakimlik sınavına çalışma yöntemleri

HAKİMLİK SINAVI ÇALIŞMA PROGRAMI OLUŞTURMA ARACI

hakimlik funduszeue.info

HAKİMLİK SINAVI ÇALIŞMA PROGRAMI ARACIMIZ artık devrede. Size özel hakimlik sınavı hazırlık sürecinizin çalışma programını oluşturabilirsiniz. Peki programa nasıl erişeceğiz.

  1. Öncelikle funduszeue.info'a kayıtlı değil iseniz, üst bölümdeki KAYIT OL butonu üzerinden ücretsiz kaydınızı gerçekleştiriniz. 
  2. Yine üst bölümden ÇALIŞMA ODASI butonuna tıklayınız ve gelen ekranda, sağ üst bölümdeki PROFİL butonuna basınız. Açılan kutuda ÇALIŞMA PROGRAMI butonunu göreceksiniz. 

HAKİMLİK ÇALIŞMA PROGRAMI

Gelen ekrandan yönergeleri takip ederek Hakimlik Çalışma Programınızı oluşturabilirsiniz. 

Yakın Eğitim Youtube Video

hakimlik funduszeue.info

Adli - İdari Hakimlik

Adli - İdari Hakimlik Sınavına Hazırlık Kitapları

Adli - İdari Hakimlik sınavı, ülkemizde yargı veya idare sistemleri içerisinde bir meslek edinmek isteyenler için girilmesi gereken bir sınavdır. Bu sınavlar ÖSYM tarafından düzenlenmektedir ve kurum bünyesinde Adalet Bakanlığı Sınavları olarak da geçmektedir.

Bu sınava hazırlık sürecinde ihtiyacınız olan tüm kaynaklar Palme Kitabevi’nde bulabilirsiniz. İdari Hakimlik kitap ve adli hakimlik kitap çeşitleri raflarımızda sizler için yerini aldı! Gelin, önce bu sınav hakkında biraz bilgi edinelim, daha sonra da hazırlık sürecinde yararlanabileceğiniz kaynaklara beraber bakalım.

Adli - İdari Hakimlik Sınavı Nedir?

Adli - İdari Hakimlik sınavı, Adalet Bakanlığı’nın memur alma sınavıdır. Bu sınavın tüm aşamalarında başarıya ulaştıktan sonra, Adli Hakim ya da İdari Hakim olarak görev yapabilirsiniz. Bu sınav iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama yazılı olarak gerçekleşir. Bu yazılı aşama Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılır. Bu aşamadan başarılı bir sonuç elde eden adaylar ikinci aşamaya geçerler.

İkinci aşama ise sözlü sınavdır. Bu sözlü sınav, Adalet Bakanlığı tarafından gerçekleştirilir. Bu mülakat aşamasından da başarı elde eden adaylar, göreve başlamak üzere yerlerine atanırlar.

İdari hakimlik sınavına hazırlık kitapları alıp çalışmaya başlamadan önce, bu sınav hakkında daha iyi bilgi edinmek tüm adayların faydasına olacaktır. Bu noktada bu iki sınavı ayrı ayrı ele almak daha doğru olur.

Adli Hakimlik Kaynak Önerisi ve Sınav Bilgisi

Adli Hakimlik yapmak isteyen adaylar için derlediğimiz bilgilerle başlayalım önce… Adli Hakimlik, Hukuk Fakültesi mezunlarının yapabileceği bir meslektir. Türkiye’deki Hukuk Fakültesi’nden ya da yurt dışından mezun olmuş kişiler bu mesleği icra edebilir. Önemli olan bu kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasıdır. Yurt dışından alınan diplomalarda tamamlayıcı dersleri alarak meslek icra edilebilir.

Gelelim sınavda çıkan konulara… Adli Hakimlik kitap seçenekleri ile sınava nasıl hazırlanacağınızı öğrenmek istiyorsanız, çıkacak sorulara da göz atmanız gerek. Öncelikle bu yazılı sınav da kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır.

İlk bölüm, Genel Kültür ve Genel Yetenek adını almıştır. Toplamda Genel Kültür ve Genel Yetenek testi 30 sorudan oluşmaktadır. Burada Matematik ve Türkçe gibi bu tarz testlerin vazgeçilmez soruları ile Temel Yurttaşlık Bilgisi, Atatürk İlke ve İnkılapları ile Türk Kültür ve Medeniyetleri gibi konulara yer verilir. Bu sınav 20 puan üzerinden değerlendirilir. Kimilerini çoktan unuttuğunuz bu konuları hatırlamanıza yardımcı olacak konuları bu konuları içeren yardımcı kitaplar aracılığı ile tekrar edebilirsiniz.

Ve sırada alan testi! İşte sınavın bu kısmı Adlı Hakimlik hazırlık kitapları ile odaklanılan esas noktadır. Burada hukuki bilgiler test edilmektedir. Peki, hangi konular sorulur? Anayasa Hukuku,Ceza Hukuku ve Ceza Yargılama Usulü, Hukuk Yargılama Usulü, Medeni Hukuk, İdarî Yargılama Usulü ile İdare Hukuku, Borçlar Hukuku, İcra ve İflas Hukuku gibi konular burada karşınıza çıkar. Bu kısımdaki sorular da 80 puan üzerinden değerlendirilir. Bu nedenle bu sınava çalışırken Hukuk Fakültesi dersleri kapsamında öğrendiğiniz konuları tekrar etmenize yardımcı olacak hazırlık kitaplarını kullanmanız gerekir.

İdari Hakimlik Kaynak Önerisi ve Sınav Bilgisi

Sırada İdari Hakimlik sınavında çıkacak olan konu başlıklarına…

Öncelikle şunu hatırlamakta yara var: Bu sınav için de yine Hukuk Fakültesi mezunu olmak gerekiyor. Burada sınava girecek olan kişiler iki temel kategoriye ayrılıyor. İlk kategoride yeni mezun olmuş olan kişiler yer alıyor. Yeni mezun ve avukatlık stajını yapmış, ancak 35 yasını aşmamış olan kişiler İdari Hakimlik sinvaina girebilir.

Ayrıca ikinci bir kategori daha var. Bu kategoride de en az beş sene boyunca fiilen avukat olarak çalışmış ve 45 yasını aşmamış kişilere yer var. Her iki taraf da sınava girebilir. Tıpkı Adlı Hakimlik sınavı gibi, İdari Hakimlik sınavı da yine iki temel aşamadan oluşur. Burada da yine ilk aşamada Genel Kültür ve Genel Yetenek becerileri ölçülmektedir. Sınavın Genel Kültür ve Genel Yetenek kısmında, 40 adet soru bulunmaktadır. Adayların burada Türkçe, Matematik, İnkılap Tarihi ve Anayasa alanındaki soruları cevaplaması gerekir. En yoğun soru çıkan alan İnkılap Tarihi olarak belirtilmiştir.

İdari Hakimlik alan testi ise hukuka dair konuların daha yoğun olarak karşınıza çıkacağı bir alandır. Burada Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, İdari Yargı Hukuku, Medeni Hukuk, Eşya Hukuku, Borçlar Hukuku, Ticari İşletme Hukuku, Şirketler Hukuku, Kıymetli Evrak Hukuku, Medeni Usul Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Ceza Genel Hukuku ve Ceza Özel Hukuku alanından sorularla karşılaşabilirsiniz. Seçeceğiniz İdari Hakimlik çalışma kitapları içerisinde bütün bu konulara yer verildiğinden bin olmanız gerekmektedir.

Adli - İdari Hakimlik Sınavlarına Nasıl Çalışılır?

Adli - İdari Hakimlik Sınavları hakkında bilgi edindiğimiz göre, gelelim bu sınavlara nail hazırlanabileceğinize! Eğitimin her alanında her zaman adayları başarıya ulaştırmak için çalışan Palme Kitabevi, Adli ve İdari Hakimlik sınavı döneminde de sizlerin yanında! Zengin seçkimizdeki kitaplardan yararlanarak bu sınavdan istediğiniz sonucu elde edebilir ve geleceğe iyi bir şekilde hazırlanabilirsiniz. Adli - İdari Hakimlik Çıkmış Sorular, Adli - İdari Hakimlik Deneme Sınavları, Adli - İdari Hakimlik Konu Anlatımlı, ve Adli - İdari Hakimlik Soru Bankası kitapları için sayfamızı inceleyin.

HÂKİMLİK SINAVINA HAZIRLIK YÖNTEMİ

I. GENEL YETENEK:

1. TARİH:

  1. Dr. Cahide Bolat&#;ın KPSS Konu Anlatımlı Tarih kitabı alınacak. Önce konular okunacak. Daha sonra konuların arkasındaki sorular çözülecek.
  2. Monopol Dershanesinin soru bankası ile soru takviyesi yapılacak.
  3. Ümit Kaymak&#;ın soru bankası kitabının ikinci cildinin arkasında ki tarih soruları çözülecek.
  4. Bunlar yeterli görülmezse Dr. Cahide Bolat&#;ın KPSS Tarih soru bankası kitabı alınabilir. 

2. MATEMATİK:

İnternetten havuz, işçi ve yol problemlerinin formülleri indirilip çalışılabilir. Ancak buna sadece yarım gün ayırın. Çünkü ne çıkacağı belli olmadığı gibi başka matematik konuları da çıkabiliyor.

3. PARAGRAF SORULARI:

Paragraf sorularının çözümü üniversite sınavında öğrettikleri gibi olacak. Önce soru okunacak, ondan sonra paragraf okunacak en son da şıklar okunup cevap bulunacak.

4. GENEL KÜLTÜR:

Genel kültür sorularının içinde önemli miktarda Anayasa Hukuku sorusu gelmektedir. Buna nasıl çalışılacağını aşağıda açıklayacağım. Güncel olaylar sorulmakta çoğunlukla da Anayasa ile ilgili konular sorulmaktadır.

II. HUKUK BÖLÜMÜ:

1. ANAYASA HUKUKU:

  1. Monopolün ders notları okunacak. Notlar okunurken mutlaka yanınızda Anayasa bulunsun. Anayasa Hukukçuları Derneğinin çıkarttığı Adalet yayınevinin Anayasa Kanun kitabını tavsiye ederim. İçinde bütün anayasalar, TBMM iç tüzüğü, Anayasa Mahkemesi Kanunu ve yönetmeliği, Siyası Partiler Kanunu, Seçim Kanunu, AİHS ve eki protokoller, Bireysel Başvuru ile ilgili mevzuat bulunmaktadır. Bunların hepsi en az bir defa okunmalıdır.
  1. HSYK kanunu okunmalıdır.
  1. Kişi hak ve hürriyetleri, siyasi hak ve hürriyetler ile sosyal ve ekonomik hak ve hürriyetler yazarak çalışılmalıdır. Çalışmadan sonra aklınızda kalmadıysa sınavdan bir gün önce bir tekrar daha yapılmalıdır. Çünkü en az iki soru çıkıyor.
  1. Konu çalışması yapıldıktan sonra Ümit Kaymak&#;ın soru bankası çalışma kitabı ve Keskinsoy &#; Yıldırım soru bankası çalışma kitabındaki sorular çözülmelidir. Aşağıda belirttiğim soru bankaları nasıl çalışılmalıdır bölümünde yazılanlara göre çalışma şekli benimsenmelidir.
  1. Anayasa hukukundan sonra diğer dersler aşağıdaki sıra ile çalışılmalıdır. İdare, İYUK, Ceza, CMK, Medeni, Borçlar, Ticari İşletme, Kıymetli Evrak, Şirketler, HMK, İcra ve İflas. Çünkü idare ve ceza hukuku anayasa ile yakından ilgili olup anayasanın bir tekrarı gibi olmaktadır. Pekişmesini sağlamaktadır.

2. İDARE HUKUKU:

Önce monopolün ders notları okunmalıdır. Daha sonra Ümit Kaymak&#;ın soru bankası çalışma kitabı ve Keskinsoy &#; Yıldırım soru bankası çalışma kitabındaki sorular çözülmelidir. Aşağıda belirttiğim soru bankaları nasıl çalışılmalıdır bölümünde yazılanlara göre çalışma şekli benimsenmelidir.

3. İYUK:

Önce monopolün ders notları okunmalıdır. İYUK ve Danıştay Kanunu okunmalıdır. Özellikle Danıştay Kanunu madde okunmalıdır. Daha sonra Ümit Kaymak&#;ın soru bankası çalışma kitabı ve Keskinsoy &#; Yıldırım soru bankası çalışma kitabındaki sorular çözülmelidir. Aşağıda belirttiğim soru bankaları nasıl çalışılmalıdır bölümünde yazılanlara göre çalışma şekli benimsenmelidir.

4. CEZA HUKUKU:

Önce monopolün ders notları okunmalıdır. Türk Ceza Kanunu okunmalıdır. Yetkin Kitapevinin ceza mevzuatı kitabında bütün ceza kanunu ve CMK bulunuyor. Bunu tavsiye ederim. Daha sonra Ümit Kaymak&#;ın soru bankası çalışma kitabı ve Keskinsoy &#; Yıldırım soru bankası çalışma kitabındaki sorular çözülmelidir. Aşağıda belirttiğim soru bankaları nasıl çalışılmalıdır bölümünde yazılanlara göre çalışma şekli benimsenmelidir. Monopolün notlarının içinde önceki yıllarda çıkmış sorular bulunuyor bunlar mutlaka çözülmelidir.

5. CMK:

Önce monopolün ders notları okunmalıdır. CMK okunmalıdır. Yetkin Kitapevinin ceza mevzuatı kitabında bütün ceza kanunu ve CMK bulunuyor. Bunu tavsiye ederim. Daha sonra Ümit Kaymak&#;ın soru bankası çalışma kitabı ve Keskinsoy &#; Yıldırım soru bankası çalışma kitabındaki sorular çözülmelidir. Aşağıda belirttiğim soru bankaları nasıl çalışılmalıdır bölümünde yazılanlara göre çalışma şekli benimsenmelidir. Monopolün notlarının içinde önceki yıllarda çıkmış sorular bulunuyor bunlar mutlaka çözülmelidir.

6. MEDENİ HUKUK:

Önce monopolün ders notları okunmalıdır. Bir sonraki sınava bir yıl var. Sınav Nisan &#;de bile olsa yeterli zaman var. Bu nedenle TMK baştan sona en az bir kere okunmalıdır. Daha sonra Ümit Kaymak&#;ın soru bankası çalışma kitabı ve Keskinsoy &#; Yıldırım soru bankası çalışma kitabındaki sorular çözülmelidir. Aşağıda belirttiğim soru bankaları nasıl çalışılmalıdır bölümünde yazılanlara göre çalışma şekli benimsenmelidir.

7. BORÇLAR HUKUKU:

Önce monopolün ders notları okunmalıdır. Bir sonraki sınava bir yıl var. Sınav Nisan &#;de bile olsa yeterli zaman var. Bu nedenle Borçlar Kanunu baştan sona en az bir kere okunmalıdır. Ankara Baro&#;sunun bastırdığı Emel Badur&#;un borçlar kanunu büyük olması sebebiyle kolay çalışılıyor. Daha sonra Ümit Kaymak&#;ın soru bankası çalışma kitabı ve Keskinsoy &#; Yıldırım soru bankası çalışma kitabındaki sorular çözülmelidir. Aşağıda belirttiğim soru bankaları nasıl çalışılmalıdır bölümünde yazılanlara göre çalışma şekli benimsenmelidir.

8. TİCARET HUKUKU:

A. TİCARİ İŞLETME HUKUKU:

Önce Tamer Bozkurt&#;un Ticari İşletme Hukuku kitabı okunmalıdır. Daha sonra Ümit Kaymak&#;ın soru bankası çalışma kitabı ve Keskinsoy &#; Yıldırım soru bankası çalışma kitabındaki sorular çözülmelidir. Aşağıda belirttiğim soru bankaları nasıl çalışılmalıdır bölümünde yazılanlara göre çalışma şekli benimsenmelidir. Ümit Kaymak&#;ın kitabında Ticaret Hukuku sorularını Tamer Bozkurt hazırlamıştır.

B. KIYMETLİ EVRAK HUKUKU:

Önce Tamer Bozkurt&#;un Kıymetli Evrak Hukuku kitabı okunmalıdır. Daha sonra Ümit Kaymak&#;ın soru bankası çalışma kitabı ve Keskinsoy &#; Yıldırım soru bankası çalışma kitabındaki sorular çözülmelidir. Aşağıda belirttiğim soru bankaları nasıl çalışılmalıdır bölümünde yazılanlara göre çalışma şekli benimsenmelidir. Ümit Kaymak&#;ın kitabında Ticaret Hukuku sorularını Tamer Bozkurt hazırlamıştır.

C. ŞİRKETLER HUKUKU:

Tamer Bozkurt&#;un Şirketler Hukuku kitabı okunabilir ancak kitap çok kapsamlı ve çok zaman kaybettiriyor. Bu nedenle monopolün ders notları okunmasını tavsiye ederim. Tamer Bozkurt&#;un bu kitabına hiç başlamayın. Daha sonra Ümit Kaymak&#;ın soru bankası çalışma kitabı ve Keskinsoy &#; Yıldırım soru bankası çalışma kitabındaki sorular çözülmelidir. Aşağıda belirttiğim soru bankaları nasıl çalışılmalıdır bölümünde yazılanlara göre çalışma şekli benimsenmelidir. Ümit Kaymak&#;ın kitabında Ticaret Hukuku sorularını Tamer Bozkurt hazırlamıştır.

9. HMK:

Önce monopolün ders notları okunmalıdır. Ders notlarında yasada olmayan usul hukuku ilkeleri var örneğin basit ikrar, bileşik ikrar gibi bunlar notlardan çalışılmalı. Diğer konular için mutlaka HMK baştan sona okunmalıdır. Daha sonra Ümit Kaymak&#;ın soru bankası çalışma kitabı ve Keskinsoy &#; Yıldırım soru bankası çalışma kitabındaki sorular çözülmelidir. Aşağıda belirttiğim soru bankaları nasıl çalışılmalıdır bölümünde yazılanlara göre çalışma şekli benimsenmelidir.

İCRA VE İFLAS HUKUKU:

Önce Alper Bulur&#;un İcra ve İflas Hukuku kitabı okunmalıdır. Kitabın arkasında geçmiş yıllarda çıkmış sorulardan ve kendi hazırladığı sorulardan oluşan soruluk bir soru bankası bulunmakta bu sorular mutlaka çözülmelidir. Daha sonra Ümit Kaymak&#;ın soru bankası çalışma kitabı ve Keskinsoy &#; Yıldırım soru bankası çalışma kitabındaki sorular çözülmelidir. Aşağıda belirttiğim soru bankaları nasıl çalışılmalıdır bölümünde yazılanlara göre çalışma şekli benimsenmelidir.

III. SORU BANKALARI NASIL ÇALIŞILACAK:

  1. Soru tamamen okunmalı,
  2. Bütün şıklar tamamen okunmalı,
  3. Doğru cevap verilemezse eğer açıklama okunmalı,
  4. Açıklamanın yanında yasa maddesi de okunmalı,
  5. Bazen sorularda hata oluyor. Bu nedenle çalışırken kanun kitabı bulundurulmalı.
  6. Yanlış cevap verilen sorular ve cevabı not alınmalı. Bu notlar daha sonra tekrar çalışmasında çalışılmalı. Kısa tekrar için kullanılabilir. 
  7. Soru çözülürken kitabı işaretleme yapmayın. Cevap şıkkı sorunun altında değil de testin sonunda ise bir kâğıda cevap şıkkını yazıp sonra kontrol edin. Böylece aynı soruyu bir ay sonra tekrar çözebilirsiniz.
  8. Geçmiş yıllardaki sınavlar ÖSYM&#;nin sitesinden indirilmelidir.

IV. ÇALIŞIRKEN DİKKAT EDİLECEK DİĞER KONULAR:

  1. Kanundaki istisnalara çalışılmalıdır.
  2. Sınava çalışılan süre içinde kitap dergi gazete ve benzeri okunacak şeylerin tamamı için ayırdığınız zamanı ders çalışmaya ayırın. Kafam dağılsın diye okumak istediğiniz şeyleri yerine dahi ders çalışmanızın faydası olur.
  3. Televizyon seyretmeyin.
  4. Büro işlerinizi sabah erkenden halletmeye bakın.
  5. Bilirkişi raporu beklenen, başka yazı cevabı beklenen dosyalarınızın duruşmalarına mazeret gönderin.
  6. Duruşmalarınızın olduğu mahkemelerin hâkimlerinin raporlu olup olmadığını Ankara Barosunun sitesinden kontrol edip UYAP üzerinden mazeret gönderin boyuna adliyeye gidip zaman kaybetmeyin.
  7. Adliyede işiniz bitince büronuza dönün adliye sohbetlerine ve baro dedikodularına zaman ayırmayın.
  8. Müvekkillerinize mutlaka randevu verin ve sizin çalıştığınız saatlerde gelmelerini engelleyin.
  9. Ders arasında mutlaka çalıştığınız yeri havalandırın ve su için.
  10. Çalışacağınız kanunların yazı puntolarının büyük olmasına dikkat edin, gözünüz ne kadar az yorulursa çalışma süreniz o kadar uzar.

V. ÇALIŞMA SÜRELERİ:

  1. Keskinsoy &#; Yıldırım soru bankası saatte 30 sayfa çalışılabiliniyor.
  2. Ümit Kaymak soru bankası ise konuya çok iyi hâkimseniz saatte 20 sayfa, değilseniz saatte 10 sayfa çalışılabiliniyor.
  3. Monopolün ders notları saatte 7 sayfa çalışılabiliniyor.
  4. Tamer Bozkurt&#;un kitapları saatte 19 ile 22 sayfa çalışılabiliniyor.
  5. Alper Bulur&#;un kitabı saatte 15 sayfa çalışılabiliniyor.
  6. Cahide Bolat&#;ın tarih kitabında 50 dakikada 60 soru çözülebilir.
  7. Ders çalışmanızı 50 dakika ders, on dakika dinlenme olarak ayarlayın.

İdari Hakim Adaylığı Sınavı

İdari Yargı Hâkimliği Sınavı KPSS şartı gerektirmeyen, herhangi bir dil puanı istemeyen Adalet Bakanlığı bünyesinde görev alacak İdari Yargı Hakim ve Savcı adaylarını belirlemek üzere yapılan sınavdır. Bu sınavın yapılmasından ve sınav kağıtlarının değerlendirilmesinden Adalet Bakanlığınca yapılacak protokol gereği ÖSYM sorumludur.

Başvuruda Bulunacaklarda Aranacak Koşullar:
sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununa göre adaylığa atanacakların aşağıdaki şartları taşımaları gerekmektedir:
a) Türk vatandaşı olmak,
b) Adli yargı hâkim ve savcı adaylığı ile idari yargı hâkim adaylığı için giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak,
c) İdarî yargı adayları için; Hukuk Fakültesi veya hukuk fakültesinden mezun olanlar dışından alınacak adaylar bakımından, her dönemde alınacak aday sayısının yüzde yirmisini geçmemek üzere, üzere Hukuk Bilgisine programlarında yeterince yer veren Siyasal Bilgiler, İdari Bilimler, İktisat ve Maliye alanlarından en az dört yıllık yükseköğrenim mezunu olmak, Yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye&#;deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarılı olanlar ile Hukuk Fakültesi dışında hukuk veya hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren siyasal bilgiler, idarî bilimler, iktisat ve maliye alanlarında en az dört yıllık yükseköğrenim yapmış veya bunlara denkliği kabul edilmiş yabancı öğretim kurumlarından mezun olmak,
d)Kamu haklarından yasaklı olmamak,
e)Askerlik durumu itibariyle askerlikle ilgisi bulunmamak veya muvazzaflık hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedeğe geçirilmiş olmak,
f)Hâkimlik ve savcılık görevlerini sürekli olarak yurdun her yerinde yapmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı veya engelliliği, alışılmışın dışında çevrenin yadırgayacağı şekilde konuşma ve organlarının hareketini kontrol zorluğu çekmek gibi engeli bulunmamak,
g) Taksirli suçlar hariç olmak üzere, üç aydan fazla hapis veya affa uğramış olsa bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilâs, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflâs gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı bir suçtan veya kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak veya bu suçlardan veya taksirli suçlar hariç olmak üzere üç aydan fazla hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektiren bir fiilden dolayı soruşturma veya kovuşturma altında olmamak, h)Hâkimlik mesleğine yakışmayacak tutum ve davranışlarda bulunmamış olmak.

Sınav şekilleri:
İdari Hâkim Adaylığına atanacaklarla ilgili sınavlar yazılı ( test) ve mülakat şeklinde iki kademede yapılır.

İdari Yargıda Adaylığa İlişkin Yazılı Sınav Konuları ve soru sayıları:
İdari yargı hâkim adaylığı yazılı sınav soruları genel yetenek ve genel kültür ile alan bilgisi konularından oluşur.

GENEL KÜLTÜR GENEL YETENEKALAN BİLGİSİALAN BİLGİSİ
Ders AdıSoru SayısıDers AdıSoru SayısıDers AdıSoru Sayısı
Türkçe6Anayasa Hukuku7Borçlar Hukuku (Genel)7
Matematik,6İdare Hukuku7Medeni Usul Hukuku7
Türk Kültür ve Medeniyetleri, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi12İdari Yargılama Usul Hukuku7Medeni Hukuk (Giriş-Kişiler- Aile-Eşya-Miras)7
Temel Yurttaşlık Bilgisi,6Ceza Hukuku (Genel)7İktisat4
Vergi Hukuku , TVS14Maliye3
TOPLAM30 soruTOPLAM70 soru

     YAZILI YARIŞMA SINAVI VE MÜLÂKATIN YAPILIŞ ŞEKLİ
Yazılı Sınavın şekli, Yeri ve Zamanı

Yazılı sınav, sorudan oluşan test usulü ile yapılır. Yazılı sınavın yapılması ve değerlendirmesi OSYM tarafından yapılır. Yazılı sınavlar Ankara’da yapılmaktadır.
Değerlendirme sırasında yalnız doğru cevaplar dikkate alınır, yanlış cevaplar dikkate alınmaz. Testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle geçersiz sayıldığı takdirde, bu soru,  ilgili testi işaretleyen tüm adaylar için doğru yanıtlanmış kabul edilecektir.
Yazılı yarışma sınavı, Adalet Bakanlığı ile imzalanacak protokole göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılır. Atama yapılacak boş kadroların sayısı, derecesi, unvanı, sınıfı, atanacaklarda aranacak şartlar ile başvuruya ve sınava ilişkin hususların yer aldığı duyuru, müracaat süresinin bitiminden en az onbeş gün önce Türkiye genelinde günlük yayımlanan tirajı en yüksek beş gazeteden birinde bir defa ve ayrıca Adalet Bakanlığı internet sitesinde ilân olunur. Yazılı sınavda genel yetenek ve genel kültür soruları 20, alan bilgisi soruları 80 puan ağırlığa sahip olacak şekilde değerlendirmeye tâbi tutulur.
Bu değerlendirme yapılırken genel yetenek ve genel kültür konuları ile alan bilgisi konuları kendi aralarında eşit olarak puanlanır. Yazılı sınavda tam puan üzerinden en az 70 puan almak kaydıyla en yüksek puan alandan başlamak üzere, sınav ilânında belirtilen kadro sayısının 2 katı fazlası mülâkata çağrılır.
Bu şekilde çağrılan en düşük puana sahip adayla aynı puanı alanlar da mülâkata alınır. Başarılı olanların sayısı, ilan edilen kadronun 2 katı fazlasının altında kalırsa sadece başarılı olanlar mülâkata çağrılır.

Mülâkat Kurulu;
Mülâkat Kurulu; Adalet Bakanının görevlendireceği bakan yardımcısı başkanlığında, Teftiş Kurulu Başkanı, Ceza İşleri, Hukuk İşleri ve Personel Genel Müdürleri ile Hâkimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreteri ve Türkiye Adalet Akademisi Danışma Kurulundan seçilen bir kişi olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur.

Mülâkat, ilgilinin:
a) Muhakeme gücünün,
b) Bir konuyu kavrayıp özetleme ve ifade yeteneğinin,
c) Genel ve fizikî görünümünün, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğunun ve liyakatinin,
d) Yetenek ve kültürünün,
e) Çağdaş bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığının, puan vermek suretiyle değerlendirilmesi yöntemidir.
Mülâkat, yukarıdaki bentlerde yazılı özellikler her biri yirmişer puan üzerinden değerlendirilerek yapılır.
Mülâkat Kurulunun her bir üyesi tarafından verilen puanlar ayrı ayrı tutanağa geçirilir. Başarılı sayılmak için, üyelerin tam puan üzerinden verdikleri notların aritmetik ortalamasının en az 70 olması şarttır. Mülâkat sonucu en yüksek puan alandan başlamak üzere sıraya konularak mülâkat başarı listesi hazırlanır ve bu listenin altı Mülâkat Kurulu tarafından imzalanarak Personel Genel Müdürlüğüne teslim edilir. Sınava katılanların, yukarıda belirtilen yazılı yarışma sınavı notunun %70 ile mülâkat notunun %30 unun toplamı tespit edildikten sonra en yüksek puan alandan başlamak üzere nihai başarı listesi hazırlanır. Bu sıralamaya tâbi tutulanların nihai puanlarının eşit olması halinde, yazılı sınavda aldığı puana öncelik tanınır. Yazılı puanlarının da eşit olması halinde, kura çekilmek suretiyle sırası belirlenir ve bu konuda yapılan işlemler düzenlenecek tutanakta gösterilir. 

Yazılı Sınava Tabi Olmayanlar:
İdari  Yargı Hâkim ve Savcı Adaylarından hukuk alanında doktora yapmış ve giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olanlar yazılı sınavdan muaftırlar, bu şartları taşıyan adaylar sadece mülâkata tâbi tutulurlar.

 

yılında Hakimlik Sınavına Başvuran Kişi Sayısı aşağıdaki gibidir:

  • İdari Yargı Hakimlik Sınavına Başvuran Sayısı:  Kişi

yılında ise Hakimlik Sınavına Başvuran Sayısı aşağıdaki gibiydi:

  • İdari Yargı Hakimlik Sınavına Başvuran Sayısı:  Kişi

yılında ise Hakimlik Sınavına Başvuran Kişi Sayısı aşağıdaki gibiydi:

  • İdari Yargı Hakimlik Sınavına Başvuran Sayısı:  Kişi

ADAYLIK SÜRESİ VE EĞİTİM İdari yargı hâkim adaylarının meslek öncesi eğitim süresi iki yıl olup aşağıdaki dönem ve sürelerde yaptırılır:

İdari yargıda meslek öncesi eğitim;
1) Birinci kısım Hazırlık eğitim dönemi, İdari yargı hâkim adaylığına atanmakla başlar ve adayların tümüne aynı meslek öncesi eğitim programı uygulanır. Bu kısımda hazırlık eğitim dönemi üç aydır.
2) Staj dönemi on yedi ay, İdarî yargı hâkim adaylarının stajları;
a) Danıştay&#;da,
b) İdare mahkemelerinde,
c) Vergi mahkemelerinde,
d) Bölge idare mahkemelerinde,
e) İl valiliklerinde,
3) Son eğitim dönemi dört ay olmak üzere üç dönemi kapsar.
Adaylık süresinin sonunda adaylar, yazılı ve sözlü sınava tabi tutulur. Bu sınavlar yüz tam puan üzerinden değerlendirilir. Yazılı sınavdan en az 70 puan alanlar sözlü sınava alınır. Yazılı sınavda başarı gösteremeyenlere iki ay içinde bir sınav hakkı daha tanınır.

Yazılı sınav;
Adaylara ders verenler arasından Eğitim Dairesi Başkanınca seçilen başkan ile dört asıl ve iki yedek üyeden oluşan yazılı sınav kurulu tarafından yapılır.

Sözlü sınav;
Personel Genel Müdürü başkanlığında, Teftiş Kurulu Başkanı ve Eğitim Dairesi Başkanı ile adaylara ders verenler arasından ilgili bakan yardımcısınca seçilen iki asıl ve bir yedek üyeden oluşan sözlü sınav kurulu tarafından yapılır. Eğitim sonunda başarılı sayılmak için, yazılı sınav puanının yüzde altmışı ile sözlü sınav puanının yüzde kırkının toplamının en az yetmiş olması şarttır.
Sınavlarda başarılı olamayanlar, talepleri hâlinde Bakanlıkça merkez veya taşra teşkilâtında genel idare hizmetleri sınıfında bir kadroya atanabilir, aksi hâlde bunların adaylığına Bakanlıkça son verilir.
Meslek öncesi eğitimini tamamlamadan görevden ayrılanlar ile meslek öncesi eğitimlerini tamamlayıp, mesleğe kabul edildikten sonra meslek öncesi eğitim süresi kadar çalışmadan görevden ayrılanlar, meslek öncesi eğitimleri sırasında kendilerine ödenen aylık, ödenek, tazminatlar ile her türlü ödemenin, mecburî hizmetin eksik kalan kısmı ile orantılı miktarını iki kat olarak ödemek zorundadırlar.

ÖSYM&#;NİN SİTESİNDE YAYINLADIĞI ADLİ VE İDARİ HAKİMLİK ÇIKMIŞ SINAV SORULAR YAZIMIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası