doğalgaz peteği nasıl kapatılır / Kalorifer peteği suyu nasıl kapatılır?

Doğalgaz Peteği Nasıl Kapatılır

doğalgaz peteği nasıl kapatılır

Petekler Nasıl Açılır, Nasıl Kapatılır?

Gerek merkezi sistemlerin gerekse de kombilerin vazgeçilmez elemanı olan petekler, yaşam alanlarımızda ısınmamızı sağlayan iklimlendirme elemanlarındandır. En yaygın olarak duyduğumuz kalorifer peteği; merkezi ısıtma sistemlerinde sıcak su dolaştırılarak ısıtmanın sağlandığı radyatör panellerinin adıdır. Kalorifer peteği imal edildiği malzeme ve benzediği şekillere göre çeşitli isimlerle bilinmektedir. Başlıca radyatör tipleri şu şekildedir: Döküm radyatör, dilimli çelik radyatör, panel radyatör, levha tipi çelik radyatör, alüminyum radyatör ve sadece elektrikli ısıtmada kullanılan elektrikli yağlı radyatör. Radyatör ismiyle de adlandırılan peteklerin kullanımında bilinmesi gereken birtakım noktalar yer almaktadır. Örneğin; petek nasıl açılır, ne tarafa doğru kapatılır, reglaj ayarı nasıl yapılır soruları gibi. Petek kullanımını daha verimli gerçekleştirebilmeniz için bu sorular ve daha fazlasına yazımızda yanıt verdik. Petek kullanımı ile ilgili mutlaka bilinmesi gereken noktalara gelin hep birlikte bakalım!

Petekler Nasıl Açılır?

Havaların soğumasıyla birlikte petekleri açmanızın vakti gelmiş demektir. Kalorifer peteklerini doğru bir şekilde açarak evinizin en iyi şekilde ısınmasını sağlayabilirsiniz.

  • Termostatik petek vanaları saat yönünün tersine yani sola doğru çevirdiğinizde açılır.

Eğer petekleri doğru bir şekilde açmış olmanıza rağmen radyatörlerde ısınma meydana gelmiyorsa peteklerin bakımının yapılması gerekiyor olabilir. Kombi petek sistemi zamanla balçık ve çamur oluşturur bundan dolayı petekleriniz tam verimli ısıtmak yerine bölgesel olarak ısınır. Böyle bir durumda hem eviniz arzu ettiğiniz şekilde ısınmaz hem de kombinin sürekli devreye girmesi sebebiyle yakıt maliyetleriniz artar. Eğer böyle bir durumla karşı karşıyaysanız petek bakımını yaptırarak tüm bu sorunlardan kurtulabilirsiniz.

Petekler Nasıl Kapatılır?

Petekler Nasıl Kapatılır?

Petekler nasıl açılır sorusu kadar merak edilen bir başka soru da kalorifer peteği nasıl kapatılır sorusu. Kalorifer peteğini havaların ısınmasıyla birlikte kapatabileceğiniz gibi kışın da bazı odalardaki petekleri kapatabilirsiniz. Örneğin; eğer eviniz merkezi ısıtma ile ısınıyorsa ve kış aylarında ev çok sıcak oluyorsa dilediğiniz odaların peteklerini kapatabilirsiniz.

Kullanılmayan petekler nasıl kapatılır?

  • Termostatik petek vanaları kadran 0’ı gösterecek şekilde saat yönünde döndürülerek kapatılır.
  • Termostatik vana yoksa radyatörün sağ tarafında yer alan ikinci vanayı bulup daha fazla dönmeyene kadar saat yönünde çevirerek de petekleri kapatabilirsiniz.
  • Eğer vana kapağında vida varsa bir tornavida yardımıyla vidayı gevşetene kadar saat yönünde ters çevirin. Çünkü kilitli vanalar, çevrilmeye çalışıldığında hiçbir şeye etki etmeyen kapaklara sahiptir. Altındaki gerçek vanaya ulaşmak için vidayı çıkardıktan sonra kapağı da çıkartın. Kapağı çıkardıktan sonra vanayı bir pense kullanarak saat yönünde çevirerek peteği kapatmış olursunuz.

Bunları Unutmayın!

>>> Vananın üzerindeki metale çıplak elle dokunmayın zira vana sıcak olabilir.

>>> Herhangi bir peteği kapatmak istediğinizde sadece bir adet radyatör vanasını kapatmanız yeterlidir. Çünkü peteklerin çalışması için ikisinin de açık olması gerekir.

>>> Evinizdeki bir peteğin vanasını kapatsanız dahi diğer petekler normal şekilde çalışmaya devam eder.

Reglaj Ayarı Nasıl Yapılır?

Petekler nasıl açılır kapanır artık biliyorsunuz. Petek kullanımında bilmeniz gereken bir başka ayar da reglaj ayarı. Peteklerin eşit şekilde ısınmasını sağlayan ve kombi petek vanalarını kapatıp açarak yapılan basit bir ayarlama olan reglaj ayarı aynı zamanda doğalgaz sarfiyatını da azaltır.

Petek Reglaj Ayarı Aşamaları

  • Peteklerde reglaj ayarı yapmak için öncelikle kombinizin açık olduğundan emin olun.
  • Evde bulunan tüm kalorifer peteklerinizin alt ve üst vanalarını tamamen açın.
  • Evinizdeki bütün petekleri; kombiye en yakın olandan başlayarak, en uzak olana doğru sıralayın. Yaptığınız bu sıralama aynı zamanda peteklerinizi en çok ısınandan en az ısınana doğru sıralamanızı sağlar. Çünkü kombiye en yakın olan petek her zaman en çok ısınan petektir.
  • Bu sıralamanın ardından en çok ısınan peteğinizin (1. sıradaki peteğin) su giriş vanasını yani üst vanayı tamamen kapatın. Kapatma işleminin saat yönüne çevrilerek yapıldığını unutmayın!
  • Daha sonra kapattığınız bu vanayı bu kez 1 cm kadar (1 tur değil dikkat edin) çevirin. (Saat yönünün tersine doğru.)
  • Bu işlemden sonra en çok ısınan ikinci peteğinizin vanasını 2 cm kadar açın.
  • Tüm bu işlem son peteğe kadar bu mantıkla devam etmelidir.
  • En az ısınan 8. peteğe gelindiğinde ise bu peteğini su giriş vanası (üst vana) tamamen açık bırakılmalıdır.

Tüm bu ayarlamaları yaptıktan sonra yaklaşık 10-15 dakika kadar bekletin ve kalorifer peteklerini tekrar kontrol edin. Eğer hepsi eşit şekilde ısınmamışsa ufak ayarlamalarla eşitlemeye çalışın. Bunun için kalorifer peteğinin sıcaklığına göre üst vanaları biraz daha açarak en ince ayarı tutturabilirsiniz. Peteklerin hepsinin eşit şekilde ısındığına emin olduğunuzda reglaj ayarını doğru bir şekilde yapmışsınız demektir.

Reglaj Ayarı Tasarruf Sağlar mı?

Petek reglaj ayarının yapılmasındaki amaç evin bütün kısımlarını eşit şekilde ısıtmaktır. Reglaj ayarı yapmak, doğalgaz sarfiyatını azaltır ve tasarruf sağlar.

Eviniz ya da işyeriniz için aradığınız en kaliteli, şık ve dekoratif radyatör modelleri Alarko’da sizleri bekliyor! Alarko radyatör çeşitlerini ve fiyatlarını hemen keşfedin!

Uzmanlar Tesisat

Doğalgaz petek vanası ısı ayarları  ve peteklerde reglaj ayarı nasıl yapılır?

Petekler kombiye yakın oldukça daha kolay ısınırlar, kombiden uzak olan peteklerdeki ısınma daha azdır. Doğalgaz petek vanaları nasıl ayarlanır, bunun için öncelikle peteklerin kombiye yakınlığı dikkate alınmalıdır. Kombi suyu ısıttığında sıcak suyun peteklerde dolaşması esnasında uzak peteklerde ısı kaybı meydana gelir. Bu oldukça doğaldır. Çünkü sıcak su belli bir mesafe kat etmektedir. Eğer doğalgaz petek vanaları doğru ayarlanırsa buna engel olabilirsiniz. Petekleri kombiye yakınlığına göre sırayla ayarlamalısınız. Yakın peteklerin vanalarını kısmalı, uzak peteklerin ise açmalısınız.  Daha sonra kombinizi çalıştırarak petekleri kontrol edebilirsiniz.

Periyodik bakımları yaptırılan peteklerde petek vanalarında ısı ayarlaması işe yarar. Ancak hiç petek temizliği yaptırmadıysanız sadece bu ayarlama ile sonuca ulaşamazsınız. Doğalgaz Petek Vanası ısı Ayarları petek temizliğini yapan firma tarafından da yapılır.

Petek vanası nasıl açılır, petek vanası nasıl kapatılır ve petek vanaları nasıl ayarlanır konusunda sizde artık fikir sahibisiniz.

Benzer Gönderiler:

Doğalgazdan nasıl tasarruf edilir? Petekleri kapatmak tasarruf sağlar mı?

Haberin Devamı

Petekleri kapatmak tasarruf sağlar mı sorusu, doğalgaz ile ısınan bireylerin merak ettiği konu oldu. Doğalgazın doğru kullanıldığında güvenli ve ekonomik bir yakıt olduğunu belirten İGDAŞ Makine Mühendisi Sabri Doğan, evlerde alınacak küçük önlemlerle yüzde 60 tasarruf sağlamanın mümkün olduğunu söyledi.

Petekleri kapatmak tasarruf sağlar mı?

Doğan, "petek kapatmanın" doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını, bunun yerine kombinin daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılarak evin gün boyu sabit ısıda tutulması gerektiğini vurguladı.

Soğuk havaların hissedilmeye başlamasıyla birlikte yüksek fatura ödemekten korkan doğalgaz aboneleri, çareyi evin kullanılmayan odalarının peteğini kapatmakta buluyor.

Vatandaşların evin bir odasını soğuk, diğerini sıcak tutarak tasarruf ve konforlu bir ısınma yapamayacağını belirten Makine Mühendisi Sabri Doğan, "Önemli olan odalarımızı konfor sıcaklığında tutmaktır. Örneğin salonu 20, başka bir odayı 18, sürekli kullandığımız bir odayı da 22 derecede tutmak doğru bir ısınma yöntemdir. Bir odanın peteğini kapatıp diğer odayı ısıtarak tasarruf elde etmek mümkün değildir" dedi.

Haberin Devamı

EVDEN ÇIKARKEN KOMBİYİ KAPATMAYIN

Sabahları evden çıkarken kombiyi tamamen kapatmanın ekstra maliyetler doğuracağına dikkat çeken Sabri Doğan, şu önerileri yaptı:

"Bunun yerine kombimizi daha düşük bir ısıtma konumuna alabilir veya kombiye bağlı bir oda termostatı varsa bunun derecesi düşürerek kombinin gün içerisinde daha az çalışması sağlanabilirsiniz.

"Bu durumda ev tamamen soğumaz.

"Kombiyi tüm gün kapattığımız zaman hem evimiz hem de sistemde dolaşan ısıtma suyumuz tamamen soğuyacaktır.

"Akşam açtığınızda kombiniz evi istediğiniz sıcaklığa eriştirmek için fazla güç sarf edecek ve daha fazla yakıt tüketecektir.

"Bu bir tasarruf yöntemi değildir. Odaları tamamen soğutmaktansa belli bir sıcaklığa düşürerek daha faydalı bir ısıma sağlayabiliriz."

Yüzde 60 tasarruf sağlamak mümkün

Sabri Doğan, doğalgaz kullanıcılarının alınacak önlemlerle faturadan yüzde 60a varan tasarruf sağlayabileceklerine dikkat çekti ve ekledi:

Haberin Devamı

"Mantolama yöntemiyle ısı yalıtımı yapılmış bir bina yüzde 40a varan yakıt tasarrufu sağlayacaktır.

"Çift cam ve sızdırmaz kenarlı pencereler, evlerimizi peteklerin üstünü, yanını, sağını ve solunu eşyalarla kapatmayacak şekilde dekore etmek önemlidir.

"Ayrıca, peteklerin arkasından bir ısı kaybı olur. Bunlar da ısı yalıtım plakalarıyla engellenebilir.

"Oda termostatı vetermostatik vanalar kullanarak istediğimiz konfor sıcaklığında odalarımızı gereksiz ısıtmayarak da tasarruf elde edebiliriz.

"Bu basit önlemlerle yalıtımla sağladığımız yüzde 40lık avantaja yüzde 20yi de ilave edersek doğalgaz tüketiminde toplamda yüzde 60a varan bir tasarruf sağlanacaktır."

Haberin Devamı

TERMOSTATİK VANA TASARRUFLU ISINMA SAĞLIYOR

Oda termostatı ve termostatik vanalarla evlerin ideal sıcaklıkta tutulabileceğini belirten Doğan, cihazın ideal sıcaklığa ulaştığında kapanacağını ve ekstra bir ısınmanın önüne geçileceğini söyledi.

Her bir derecelik fazla ısıtmanın yüzde 6’lık ekstra bir maliyete neden olduğunu vurgulayan Doğan, "Örneğin 22 derecede tutmak istediğiniz bir odayı 25 dereceye çıkarırsanız yüzde 12lik fazla bir faturaya neden olursunuz" dedi.

"DOĞALGAZ TESİSATINA ASLA MÜDAHALE ETMEYİN"

Kış öncesi doğalgaz tesisatlarına, cihazlara ve bacalara bakım yaptırılması gerektiğini vurgulayan Doğan, vatandaşların havalandırma menfezlerini kapamamaları gerektiğini söyledi ve şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçmek için kesinlikle İGDAŞın tesisatı işletmeye aldığı günkü şartları kesinlikle bozmaması ve değiştirmemesi gerekiyor.

"Kullanıcı doğalgaz tesisatına asla müdahale etmemeli, cihaz iptali ve ilavesi yapmamalıdır.

"Baca ve cihaz bakımını belli periyotlarla yaptırmalıdır. Hatalı işlem yapılırsa karbonmonoksit zehirlenmeleri, patlamalarla karşılaşılabilir."

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir