az az idrar yapma / Sık İdrara Gitme – Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi

Az Az Idrar Yapma

az az idrar yapma

Kadınlarda ve erkeklerde bazı basit enfeksiyonlara ve hastalıklara bağlı olarak sürekli idrar var hissi oluşabilmektedir. Bu şikayete sahip olan hastalar sık sık lavaboya gitme ihtiyacı hisseder fakat gittiklerinde ya idrar yapmazlar ya da çok az yaparlar.

Avicenna Hastanesi olarak kaleme aldığımız bu yazıda “Sürekli İdrar(çiş) Var Hissi ve Nedenleri?”  hakkında merak ettiğiniz tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

Rezum Tedavisi Hakkında Bilgi ve Fiyat Al

Sürekli İdrar Var Hissi

Kadınlarda sürekli idrar var hissi psikolojik, genetik yada bazı hastalıklardan kaynaklı olabilir. Diğer taraftan erkeklerde bu durum çok ciddi hastalıkların habercisi olabilmektedir. Yapılan araştırmalar sonucu günde kez idrara çıkmak normal kabul edilmektedir. 8’ den fazla çıkmak ise bir uzman kontrolü gerektirdiğini söyler.

İdrar, vücudun ürik asit, su, toksin gibi artık sıvıları barındırır. Bu atık sıvılar idrar ile vücuttan atılmaktadır. Normal şartlarda idrar, doygunluk noktasına ulaşana kadar mesanede kalır. Sonrasında biriken idrar vücuttan atılır fakat bazı durumlarda ise mesane tam dolmadan idrara çıkma isteği doğmaktadır.

Erkeklerde Sürekli İdrar Hissi

Sürekli idrarı varmış gibi hisseden erkeklerde bu durum, psikolojik ve ya fizyolojik koşullar sebebi ile olabileceği gibi önemli sağlık sorunları sebebi ile de oluşabilmektedir. Bu sebeple bu şikayete sahip kişinin mutlaka bir uzmana muayene olması gerekmektedir.

Erkeklerde sürekli idrar hissine sebep olabilen durumlar ve hastalıklar aşağıda açıklanmıştır.

İdrar yolu enfeksiyonları: İdrar yolu enfeksiyonu dokuların tahriş olmasına ve iltihaplanmasına yol açmaktadır. Bu tahriş ve iltihaplanma sürekli idrar yapma hissi meydana getirmektedir.

İçecek türleri: Kafein bakımından zengin veya metabolizmayı hızlandırıcı içeceklerin fazla tüketilmesi, idrara çıkma sıklığını arttırmaktadır.

Yaşlılık: Yaşlanma beraberinde idrar yollarında ve mesanede bulunan  kaslarda işlev azalır. Bu sebeple idrar tutmak zorlaşır ve özellikle geceleri idrar yapma ihtiyacı artar.

İlaç kullanımı: İdrar söktürücü özelliklere sahip ilaçların düzenli kullanımı sık idrara çıkma isteği meydana getirmektedir.

Diyabet: Şeker hastalığı halinde kanda bulunan şeker oranı düzensiz olduğundan dolayı böbrekler normalden daha fazla çalışır. Dolayısıyla vücuttan atılması gereken sıvı oranı da giderek artar. Özellikle de şeker hastalığının erken belirtilerden birisi de sık idrara çıkma isteğidir.

Böbrek hastalıkları: Böbrek yetmezliğinin bazı safhalarında sık sık idrara çıkma isteği meydana gelmektedir.

Prostat bezi büyümesi: Özellikle 50 yaş üzeri erkeklerde karşılaşılan bir sorundur. Fakat bazen daha genç erkeklerde de görülmektedir. Önemli bir sağlık sorunu olarak karşımızı çıkar. Prostat bezi büyümesi sonucu idrar kanalını sıkışır ve tıkanır. Tedavi edilmediği takdirde hastanın yaşam kalitesini düşürecek çeşitli hastalıklara yol açan bu hastalık sık sık idrarın gelmesine sebep olabilir.

Kadınlarda Sürekli İdrar Hissi

Erkeklerde sürekli idrar hissine sebep olabilen, idrar yolu enfeksiyonları, içecek türleri, ilaç kullanımı ve diyabet kadınlarda da sürekli idrar hissine sebep olabilir. Bunların yanında şunlar da kadınlarda sürekli idrar hissine sebep olan diğer önemli durumlardır:

Nörojenik Mesane: İdrar torbasının yani mesanenin gerekli işlevleri yerine getirmemesi sonucu, idrar boşaltımında sorunlar yaratan bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip kişilerin en çok şikayetçi olduğu konular; idrarı kontrol edememek, çok sık tuvalete gitmek, idrarda yanma hissetmek gibi konulardır.

Sistit: Sistit, genellikle idrar yolu enfeksiyonunun ikincil etkisi olarak ortaya çıkan mesane enfeksiyonudur. Ağrılı ve acılı geçer. Sistit tedavisi ertelenirse enfeksiyon böbreklere ulaşarak ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Sistit hastalığı çok sık lavaboya gitme ihtiyacı doğurabilmektedir.

Gebelik: Gebeliğin son üç ayında, bebek ve rahim hacmi artar. Bununla beraber idrar yollarına baskı artar ve idrar miktarında artış yaşanır. Sonucunda ise sürekli idrar yapma hissi doğar.

Nasıl Tedavi Edilir?

Sürekli idrar hissine neden olan durum ve ya hastalık ile bağlantılı olarak tedavisi yapılmaktadır. Bu şikayeteler sahip olan kişi mutlaka uzman bir doktora muayene olmalıdır. Uzman değerlendirmesi sonucu ciddi bir sağlık sorununun olup olmadığı netleşmekte ve ona uygun tedavi planı oluşturulmaktadır.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Sürekli idrarın gelmesi?

Kadınlarda sürekli idrar hissi psikolojik, genetik yada bazı hastalıklardan kaynaklı olabilir. Erkeklerde bu durum çok ciddi hastalıkların habercisi olabilmektedir. Yapılan araştırmalar sonucu günde kez idrara çıkmanın normal olduğunu göstermektedir. 8’ den fazla çıkmanın ise bir uzman kontrolü gerektirdiğini söyler.

Kadınlarda sık idrara çıkma?

Bu sorun idrar yolu enfeksiyonları, içecek türleri, ilaç kullanımı, diyabet, nörojenik mesane, sistit ve gebelik ile ilgili olabilmektedir.

Erkeklerde idrar yolu enfeksiyonu?

İdrar yolu enfeksiyonu dokuların tahriş olmasına ve iltihaplanmasına yol açmaktadır. Bu tahriş ve iltihaplanma,  sürekli idrar yapma hissi meydana getirmektedir.

 

Avicenna Hastanesi Üroloji Doktorları

Üroloji Bölümü doktor listemiz aşağıda yer almaktadır:

İdrar Tutukluğu Nedir? İdrar Yapamama Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Çoğu insan mesane kontrolü sorunlarını arkadaşları, ailesi ve doktorları ile tartışırken rahat hissetmez.

İdrar Tutukluğu Nedir?

İdrar retansiyonu, mesanenin tamamen veya kısmen boşaltılamaması olarak tanımlanır. Üriner retansiyon, idrara çıkamayacağınız veya idrar yapmaya başlayabileceğiniz zaman mesanenizi tamamen boşaltamayacağınız anlamına gelir.

İdrar yapmaya başlama güçlüğü, mesanenizi tamamen boşaltmada zorluk, zayıf idrar akışı veya birkaç damla akışı, gün içinde az miktarda idrar yapma, mesanenin dolduğunu hissedememe, karın basıncında artış, idrar yapma dürtüsü eksikliği, idrarı mesaneden dışarı çıkarmak için ağır çaba gerekir, sık idrara çıkma vs. semptomlar arasında yer alır.

İdrar Yapamama Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Bir tıkanıklık varsa (örneğin böbrek taşları) idrar, idrar yolundan serbestçe akamaz. Tıkayıcı olmayan nedenler arasında mesane kasının zayıflaması ve beyin ile mesane arasındaki sinyalleri engelleyen sinir sorunları yer alır. Sinirler düzgün çalışmıyorsa, beyin mesanenin dolu olduğu mesajını alamayabilir.

Kanser, böbrek veya idrar taşları, erkeklerde prostat büyümesi gibi hastalıkların belirleyicisi olabilir. Akut idrar tutma, idrara çıkma konusunda ani ve tamamen yetersizliktir. Mesanede (mesane) idrar birikmesi nörolojik patoloji veya anestezi dışında şiddetli ağrıya neden olur. Kronik idrar tutma, mesanenizi tamamen boşaltamama olarak tanımlanır.

Nöromodülasyon dahil olmak üzere idrar retansiyonu için çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Diğer tedaviler etkili olmadıysa, nöromodülasyonun nasıl yardımcı olabileceği konusunda doktorunuzla konuşun.

İdrar Yapamama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nöromodülasyon, idrar yapma ile ilişkili mesaneyi ve kasları kontrol eden sinirlere hafif elektriksel uyarılar gönderir. Bu, beynin ve sinirlerin mesanenin düzgün çalışması için iletişim kurmasına yardımcı olur. Nöromodülasyon, cihazı kapatarak veya çıkararak herhangi bir zamanda durdurulabilen geri dönüşümlü bir tedavidir. Obstrüktif üriner retansiyon vakalarında nöromodülasyon önerilmez.

Kas değişiklikleri veya tümörleri olan mesane patolojileri, erkeklerde prostat adenomu, kadınlarda jinekolojik veya pelvik kökenli tümör, üretral darlık, mesane taşı, mesane boynu kapanması, mesanenin kas güçsüzlüğü rahatsızlığa sebep olabilir. İdrarda tutulan maddelerin vücut için tehlike oluşturması muhtemeldir. Aslında, bir enfeksiyon kaynağı olabilirler ve hacimleri, genellikle mesanenin rezerv kapasitelerine kıyasla büyüktür ve tüm organizma için bir risktir.

Akut idrar tutulması, idrarın mesaneden boşaltılmasıyla acil olarak tedavi edilir. İki teknik mümkündür

Genellikle, idrar yoluna bir sonda sokularak mesane kateterizasyonu bu tahliyeye izin verir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası