rechnerorganisation / SOFTWARE - Almanca sözlükte Software sözcüğünün tanımı ve eşanlamlıları

Rechnerorganisation

rechnerorganisation

Mit der deutschen Übersetzung zur fünfter Auflage des amerikanischen Klassikers Computer Organization and Design - The Hardware/Software Interface ist das Standardwerk zur Rechnerorganisation wieder auf dem neusten Stand - David A. Patterson und John L. Hennessy gewähren die gewohnten Einblicke in das Zusammenwirken von Hard- und Software, Leistungseinschätzungen und zahlreicher Rechnerkonzepte in einer Tiefe, die zusammen mit klarer Didaktik und einer eher lockeren Sprache den Erfolg dieses weltweit anerkannten Standardwerks begründen. Patterson und Hennessy achten darauf, nicht nur auf das "Wie" der dargestellten Konzepte, sondern auch auf ihr "Warum" einzugehen und zeigen damit Gründe für Veränderungen und neue Entwicklungen auf. Jedes der Kapitel steht für einen deutlich umrissenen Teilbereich der Rechnerorganisation und ist jeweils gleich aufgebaut: Eine Einleitung, gefolgt von immer tiefgreifenderen Grundkonzepten mit steigernder Komplexität. Darauf eine aktuelle Fallstudie, "Fallstricke und Fehlschlüsse", Zusammenfassung und Schlussbetrachtung, historische Perspektiven und Literaturhinweise sowie Aufgaben. In der neuen Auflage sind die Inhalte in den Kapiteln an vielen Stellen punktuell verbessert und aktualisiert, mit der Vorstellung neuerer Prozessoren worden, und der Kapitel from Client to Cloud wurde stark überarbeitetUmfangreiches Zusatzmaterial (Werkzeuge mit Tutorien etc.) stehtOnline zur Verfügung.

Almanca sözlükte "Schnittstelle" sözcüğünün anlamı

«SCHNITTSTELLE» TERİMİNİ İÇEREN HABERLER

Ulusal ve uluslararası basında konuşulanları ve Schnittstelleteriminin aşağıdaki haberlerde hangi bağlamda kullanıldığını keşfedin.

Flawil und Buchs implementieren Schnittstelle Abacus - VRSG

Die Stadt Buchs nahm gestern eine Schnittstelle in Betrieb, die die Lösung von Abacus mit der Lösung von VRSG für die Einwohnerkontrolle (Loganto)  «funduszeue.info, Ara 16»

VfB Stuttgart auf Talentsuche: Operationen an der Schnittstelle

Und genau für diese Moderationen und Operationen an der heikelsten Schnittstelle haben sie den Jährigen beim VfB installiert. Mit geschultem Auge soll er  «Stuttgarter Nachrichten, Ara 16»

Neue Content-Schnittstelle für Hotels

Die Schnittstelle ermöglicht es, beispielsweise die Daten für mehrere Unterkünfte hochzuladen und zu verwalten. Dazu gehören auch Fotos, Informationen zur  «funduszeue.info, Kas 16»

SAS öffnet BI-Lösung mit Open-Source-Schnittstelle

SAS erweitert SAS Viya mit Open-Source-Schnittstellen. Mit dieser Plattform können Anwender verschiedene Programmiersprachen verwenden und damit SAS  «funduszeue.info, Eki 16»

Bahnhof-Süd wird Schnittstelle

„Endlich“, so Knoblauch, könne es losgehen mit dem Bau der „Bahn-Bus-Schnittstelle“ in der Nähe von zwei Schulen. Bus, S-Bahn, Fahrräder und Parkplätze  «Volksstimme, Eyl 16»

Kommunikationsnetz asanetwork: Schnittstelle soll zum

Schon vor einigen Jahren haben Prüforganisationen wie GTÜ und Dekra die Standardschnittstelle übernommen und damit über 90 Prozent der Schnittstellen im  «Automobilwoche, Eyl 16»

API-Banking: Per Schnittstelle zum eigenen Bankengeschäft

Die EU zwingt Banken, ihre Infrastruktur zu öffnen. Das macht den Weg frei für völlig neue Geschäftsmodelle auf Basis von API-Banking und  «Internet World, Ağu 16»

CCIX: Schnittstelle für Hardware-Beschleuniger

Aus praktischen Gründen kommt als Schnittstelle zwischen CPU und Beschleuniger dabei meistens PCI Express zum Einsatz, denn PCie ist überall schon  «Heise Newsticker, May 16»

„Es braucht eine Schnittstelle

Es geht um die Schnittstelle. Und hier ist der Ressortdirektor eine wichtige Figur. In der Diskussion geht es um die Definition der Figur. Das Ganze sollte aber  «funduszeue.info, May 16»

Postfinance neu mit Schnittstelle zu bexio

Zahlungseingänge von Hand abgleichen? Für Postfinance-Kunden ab sofort nicht mehr nötig. bexio ermöglicht mit einer Schnittstelle die Synchronisation des  «Online PC, May 16»


REFERANS

« EDUCALINGO. Schnittstelle [çevrimiçi]. Bulunduğu yer: <funduszeue.info>. Haz ».

1 MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ AKREDİTASYON ÖNÇALIŞMA RAPORU Hazırlayanlar: Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gökhan Gökçen Yrd. Doç. Dr. Naime Özben Önhon Yrd. Doç. Dr. Özgür Kulak Yrd. Doç. Dr. Canan Yıldız Yrd. Doç. Dr. Cihan Taylan Akdağ Yrd. Doç. Dr. Murat Tümer 1

2 ÖZET Bu raporda Türk Alman Üniversitesi Akreditasyon başvurusu hazırlıkları için durum tespiti yapılması amaçlanmıştır. Üniversitemiz açısından güçlendirilmesi gereken konular arasında öne çıkanlar kısaca şöyle özetlenebilir: Üniversitenin Stratejik Planının hazırlanması, fakültelerin ve bölümlerin Misyon ve Vizyonlarının belirlenmesi, birbirleri ile uyumlu olması, ilan edilmesi ve ana sayfalardan kolayca ulaşılabilir olması beklenmektedir. TDU-Roadmap çalışması bu anlamda hem önemli bir referans hem de paydaşlar ile sıkı ilişkinin önemli bir göstergesidir. Program eğitim amaçları BOLOGNA dosyaları için daha önce hızlıca hazırlanmış olmakla beraber hem TAU nun özgün misyonu ile hem de Mühendislik Eğitimi ile ilgili minimum yeterlilikler ile ilişkilendirilmelidir ayrıca MÜDEK ölçütlerini her program ancak kısmen karşılamaktadır. Program eğitim amaçları iç ve dış paydaşlar ile tartışılarak oluşturulmalıdır. Müdek ölçütü uyarınca Eğitim planı en az 60 AKTS kredisi tutarında matematik ve temel bilim eğitimi içermelidir. Bu şartı sadece Elektrik- Elektronik Mühendisliği programı sağlamaktadır. Program içinde seçmeli derslerin çıktılarının gözden geçirilmesi ve uyumlulaştırılması gerekmektedir. Ayrıca eğitim programının teknik içeriğini bütünleyen ve program amaçları doğrultusunda genel eğitim verilen en az bir ders olmalıdır. Endüstri Mühendisliği ve Mekatronik Sistemler Mühendisliği programlarında farklı yıllarda giriş yapan öğrenciler için farklı eğitim planları bulunmaktadır, bu planların intibak yapılarak teke indirilmesi gerekmektedir. Akreditasyon ölçütlerinin sağlanma durumu aşağıdaki tabloda özetlenmiştir. Ölçüt 1. Öğrenciler Genel olarak sağlanmakta Ölçüt 2. Program Eğitim Amaçları Geliştirme ihtiyacı var Ölçüt 3. Program Çıktıları Geliştirme ihtiyacı var Ölçüt 4. Sürekli İyileştirme Geliştirme ihtiyacı var Ölçüt 5. Eğitim Planı Geliştirme ihtiyacı var Ölçüt 6 Öğretim Kadrosu Geliştirme ihtiyacı var Ölçüt 7. Altyapı Geliştirme ihtiyacı var Ölçüt 8. Kurum Desteği ve Parasal Kaynaklar Genel olarak sağlanmakta Ölçüt 9. Organizasyon ve Karar Alma Süreçleri Genel olarak sağlanmakta Ölçüt Programa Özgü Ölçütler Genel olarak sağlanmakta Akreditasyon başvuru için mezun vermiş olmak ve 3 yıl boyunca akreditasyon ölçütlerine uygun eğitim yapmış olmak, eğitim çıktılarına ulaşıldığını ölçerek kanıtlayabiliyor olmak, bu süreci raporlamış olmak ve iyileştirme çalışmalarını aktif olarak yerine getirmiş olmak gerekmektedir. 2

3 AMAÇ Bu çalışmanın amacı, Türk Alman Üniversite si Mühendislik Fakültesi nin akreditasyon başvurusu hazırlıklarına başlayabilmesi için, - akreditasyon ölçütlerinin araştırılması, özetlenmesi - mevcut haliyle üniversitemizin akreditasyon ölçütleri ile uyum durumunun tespit edilmesi ve raporlanması - ve akreditasyon çalışmaları için bir planlama önerisi ve taslağı hazırlamaktır. GİRİŞ Bağımsız kuruluşlarca yapılan akreditasyon eğitim kalitesinin belli bir standardı sağlaması ve koruması için önemli bir gösterge olarak kabul edilmektedir. Yükseköğretim kurumlarının ulusal ve uluslararası düzeyde performans standartlarına (kalite, verimlilik, etkinlik vb.) sahip olduğunu ortaya koymayı amaçlayan bir sistemdir. Akreditasyon akademik kalite, saydamlık ve hesap verme sorumluluğunun bir aracıdır. Akreditasyon sisteminin amaçlarından birisi de Yükseköğretim kurumlarının karşılıklı birbirlerini tanıma sürecini kolaylaştırmak ve hızlandırmaktır. Mühendislik Alanında ilk çalışmalar A.B.D. de ABET kuruluşu tarafında başlatılmış. Ülkemizde ilk akreditasyon başvuruları öncü üniversiteler tarafından doğrudan ABET e (Accreditation Board for Engineering and Technology) yapılmış ve eşdeğerlilik belgeleri alınmıştı. Ancak daha sonra ABET A.B.D. dışında akreditasyon çalışması yapmayı bırakarak diğer kuruluşlara -ülkemizde Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK)- devretmiştir. Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK), ülkemizdeki çeşitli mühendislik eğitim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yaparak, Türkiye&#;de mühendislik eğitimi kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmak amacıyla faaliyet gösteren bağımsız bir kuruluştur. Müdek ayrıca yılında MÜDEK, Avrupa Mühendislik Eğitimi Akreditasyon Ağı tarafından akredite edeceği mühendislik programlarına EUR-ACE etiketi vermek için yetkilendirilmiştir. Müdek ile ile ilgili daha fazla bilgi Müdek internet sayfasından edinilebilir. Ülkemizde akredite olmuş Mühendislik Programları listesi Müdek internet sayfasında listelenmiştir. Benzer bir şekilde FEDEK (Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği), farklı disiplinlerdeki Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri öğretim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yaparak, Türkiye de FEF öğretiminin kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunacaktır. FEDEK, FEF bölümlerinde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve topluma hizmeti ilerletmek amacıyla kurulmuştur dönemi için genel değerlendirme bedeli her bir program için TL + KDV dir. Buna ek olarak MÜDEK çalışmasının tamamlanmasıyla beraber BOLOGNA süreci ile ilgili çalışmaların yaklaşık yüzde doksanı da otomatik olarak sağlanmaktadır. 3

4 GÜÇLENDİRİLMESİ GEREKEN YÖNLER-DETAY Ölçüt 1. Öğrenciler Bu ölçüt genel olarak sağlanmaktadır. Öğrencilerin kabulünde göz önüne alınan göstergeler izlenmeli ve bunların yıllara göre gelişimi değerlendirilmelidir. Yatay ve dikey geçişle öğrenci kabulü, çift ana dal, yan dal ve öğrenci değişimi uygulamaları ile başka kurumlarda ve/veya programlarda alınmış dersler ve kazanılmış kredilerin değerlendirilmesinde uygulanan politikalar ayrıntılı olarak tanımlanmış ve uygulanıyor olmalıdır. Kurum ve/veya program tarafından başka kurumlarla yapılacak anlaşmalar ve kurulacak ortaklıklar ile öğrenci hareketliliğini teşvik edecek ve sağlayacak önlemler alınmalıdır. Öğrencileri ders ve kariyer planlaması konularında yönlendirecek danışmanlık hizmeti verilmelidir Öğrencilerin program kapsamındaki tüm dersler ve diğer etkinliklerdeki başarıları şeffaf, adil ve tutarlı yöntemlerle ölçülmeli ve değerlendirilmelidir Öğrencilerin mezuniyetlerine karar verebilmek için, programın gerektirdiği tüm koşulların yerine getirildiğini belirleyecek güvenilir yöntemler geliştirilmiş ve uygulanıyor olmalıdır. Ölçüt 2. Program Eğitim Amaçları Bu ölçüt için geliştirme ihtiyacı vardır. Üniversite nin Fakülte lerin ve Bölüm lerin Misyon ve Vizyonlarının belirlenmesi, bir birleri ile uyumlu olması, ilan edilmesi ve ana sayfalardan tek tıklama ile ulaşılabilir olması beklenmektedir. TDU-Roadmap çalışması bu anlamda hem önemli bir referans hem de paydaşlar ile sıkı ilişkinin önemli bir göstergesidir. Program eğitim amaçları BOLOGNA dosyaları için daha önce hazırlanmış olmakla beraber hem TAU nun özgün misyonu ile hem de Mühendislik Eğitimi ile ilgili minimum yeterlilikler ile ilişkilendirildiğinde çok da güçlü bir hale gelecektir. Ayrıca Eğitim amaçlarına ulaşıldığını belirlemek ve belgelemek için kullanılan bir ölçme ve değerlendirme süreci kurulmuş ve işletiliyor olmalıdır. Değerlendirilecek her mühendislik programı için program eğitim amaçları tanımlanmış olmalıdır. Bu amaçlar; (a) MÜDEK program eğitim amaçları tanımına uymalıdır, (b) kurumun, fakültenin ve bölümün özgörevleriyle uyumlu olmalıdır, (c) programın çeşitli iç ve dış paydaşlarını sürece dahil ederek belirlenmelidir, (d) kolayca erişilebilecek şekilde yayımlanmış olmalıdır, (e) programın iç ve dış paydaşlarının gereksinimleri doğrultusunda uygun aralıklarla güncellenmelidir. Eğitim amaçlarına ulaşıldığını belirlemek ve belgelemek için kullanılan bir ölçme ve değerlendirme süreci kurulmuş ve işletiliyor olmalıdır. Bu süreç yardımıyla program eğitim amaçlarına ulaşıldığı kanıtlanmalıdır. 4

5 Ölçüt 3. Program Çıktıları Bu ölçüt için geliştirme ihtiyacı vardır. Her bir Program için karşılaştırmalı tablo aşağıdadır. Program çıktılarının sağlanma düzeyini dönemsel olarak belirlemek ve belgelemek için kullanılan bir ölçme ve değerlendirme süreci oluşturulmuş ve işletiliyor olmalıdır. Mühendislik programları mezuniyet aşamasına gelmiş olan öğrencilerinin program çıktılarını sağladıklarını kanıtlamalıdır. Program çıktıları, program eğitim amaçlarına ulaşabilmek için gerekli bilgi, beceri ve davranış bileşenlerinin tümünü kapsamalı ve Tablo de sıralanan MÜDEK Çıktılarını da içerecek biçimde tanımlanmalıdır. Programlar, program eğitim amaçlarıyla tutarlı olmak koşuluyla, kendilerine özgü ek program çıktıları tanımlayabilirler. i ii iii iv v vi vii Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi. Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. viii Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. ix x xi Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. Program çıktılarının sağlanma düzeyini dönemsel olarak belirlemek ve belgelemek için kullanılan bir ölçme ve değerlendirme süreci oluşturulmuş ve işletiliyor olmalıdır. Mühendislik programları mezuniyet aşamasına gelmiş olan öğrencilerinin program çıktılarını sağladıklarını kanıtlamalıdır. 5

6 Müdek program çıktıları sağlanma durumu Elektrik- Elektronik Bilgisayar Mekatronik Sistemler i Eksik Kısmen Kısmen Tam ii Eksik Kısmen Kısmen Tam iii Eksik Eksik Kısmen Tam iv Eksik Eksik Kısmen Tam v Eksik Eksik Kısmen Tam vi Eksik Tam Kısmen Tam vii Eksik Kısmen Kısmen Eksik viii Eksik Tam Kısmen Tam ix Eksik Kısmen Kısmen Tam x Eksik Kısmen Kısmen Tam xi Eksik Tam Kısmen Tam Endüstri İnşaat Makine Yeni kurulmakta olan İnşaat Mühendisliği ile Makine Mühendisliği Bölümleri akreditasyon ölçütleri dikkate alınarak çalışmalarını yapacaktır. Genel olarak program çıktıları akademik kurullarda hazırlanıp tartışılmadan ve belli bir olgunluğa erişmemiş durumda, bu süreçlerin işletilmesi gerekmektedir. Ölçüt 4. Sürekli İyileştirme Bu ölçüt için geliştirme ihtiyacı vardır. Kurulan ölçme ve değerlendirme sistemlerinden elde edilen sonuçların programın sürekli iyileştirilmesine yönelik olarak kullanıldığına ilişkin kanıtlar sunulmalıdır. Bu iyileştirme çalışmaları, başta Ölçüt 2 ve Ölçüt 3 ile ilgili alanlar olmak üzere, programın gelişmeye açık tüm alanları ile ilgili, sistematik bir biçimde toplanmış, somut verilere dayalı olmalıdır. 6

7 Ölçüt 5. Eğitim Planı Bilim ve Matematik Müdek Kriteri Elektrik - Elektron ik Bilgisayar Mekatronik Sistemler Endüstri Mühendislik Disipline uygun eğitim Genel Eğitim 1 DERS İnşaat Makine Yeni kurulmakta olan İnşaat Mühendisliği ile Makine Mühendisliği Bölümleri akreditasyon ölçütleri dikkate alınarak çalışmalarını yapacaktır. Müdek ölçütü uyarınca Eğitim planı en az 60 AKTS kredisi tutarında matematik ve temel bilim eğitimi içermelidir. Bu şartı sadece Elektrik- Elektronik Mühendisliği programı sağlamaktadır. Program içinde seçmeli derslerin çıktılarının gözden geçirilmesi ve uyumlulaştırılması gerekmektedir. Ayrıca eğitim programının teknik içeriğini bütünleyen ve program amaçları doğrultusunda genel eğitim verilen en az bir ders olmalıdır. Endüstri Mühendisliği ve Mekatronik Sistemler Mühendisliği programlarında farklı yıllarda giriş yapan öğrenciler için farklı eğitim planları bulunmaktadır, bu planların intibak yapılarak teke indirilmesi gerekmektedir. Her programın program eğitim amaçlarını ve program çıktılarını destekleyen bir eğitim planı (müfredatı) olmalıdır. Eğitim planı bu ölçütte verilen ortak bileşenler ve Ölçüt 10 da verilen disipline özgü bileşenleri içermelidir Eğitim planının uygulanmasında kullanılacak eğitim yöntemleri, istenen bilgi, beceri ve davranışların öğrencilere kazandırılmasını garanti edebilmelidir. Eğitim planının öngörüldüğü biçimde uygulanmasını güvence altına alacak ve sürekli gelişimini sağlayacak bir eğitim yönetim sistemi bulunmalıdır. Eğitim planı aşağıdaki bileşenleri içermelidir: (a) En az bir yıllık ya da en az 32 kredi ya da en az 60 AKTS kredisi tutarında matematik ve temel bilim eğitimi. bilim eğitimi ilgili disipline uygun olmalı ve deneysel çalışmalarla desteklenmelidir. (b) En az bir buçuk yıllık ya da en az 48 kredi ya da en az 90 AKTS kredisi tutarında temel mühendislik bilimleri ve ilgili disipline uygun mühendislik meslek eğitimi. (c) Eğitim programının teknik içeriğini bütünleyen ve program amaçları doğrultusunda genel eğitim. Öğrenciler, önceki derslerde edindikleri bilgi ve becerileri kullanacakları, mühendislik standartlarını ve gerçekçi kısıtları ve koşulları içerecek bir ana tasarım deneyimiyle, mühendislik uygulamasına hazır hale getirilmelidir. 7

8 Elektrik- Elektronik Mühendisliği Programı Sem.

9 **Malzeme ve Elektromanyetik Alanlar dersleri temel alan dersleri arasında sayılmıştır. Bilgisayar Mühendisliği Programı Sem.

10 Mekatronik Sistemler Mühendisliği Programı Sem. Zorunlu Seçmeli Alan A,B,C (6 AKTS)) MEC Industrielle Robotik I (Endüstriyel Robotik I) MEC Thermodynamik I (Termodinamik I) Software Engineering Projekt I (Yazılım Mühendisliği Projesi 6 INF I) Grundlagen der Regelungstechnik (Kontrol Tekniğinin 6 ETE leri) Wahpflichtbereich A,B,C (6 ECTS) 6 (2. Zorunlu Seçmeli Alan A,B,C (6 AKTS)) MEC Industrielle Robotik II (Endüstriyel Robotik II) MEC Projekt II: Industrieprojekt (Proje II: Endüstri Projesi) FPR Fachpraktikum (Mesleki Alan Stajı) 8 7 ENG Technisches Englisch I (Teknik İngilizce I) ISG Arbeitsgesundheit und -sicherheit I (İş Sağlığı ve Güvenliği I) Wahlpflichtbereich A,B,C (6 ECTS) 7 (3. Zorunlu Seçmeli Alan A,B,C (6 AKTS)) 6 8 ING Bachelorarbeit (Bitirme Tezi) 12 8 ISG Arbeitsgesundheit und -sicherheit II (İş Sağlığı ve Güvenliği II) ING Wissenschaftliches Arbeiten (Bilimsel Çalışma Yöntemleri) ENG Technisches Englisch II (Teknik İngilizce II) Wahlpflichtbereich A,B,C (6 ECTS) 8 (3. Zorunlu Seçmeli Alan A,B,C(6 AKTS)) Wahlbereich (6 ECTS) 8 (1. Seçmeli Alan (6 AKTS)) 6 6 Insgesamt von mindestens Diğer (9) 10

11 Endüstri Mühendisliği Programı Sem. Zorunlu Seçmeli Alan A,B,C (6 AKTS)) WIN Einführung in den Fabrikbetrieb (Fabrika Yönetimine Giriş) MEC Thermodynamik I (Termodinamik I) ETE Grundlagen der Elektrotechnik (Elektrotekniğin leri) HUK Handelsrecht (Ticaret Hukuku) Wahpflichtbereich A,B,C (6 ECTS) 6 (2. Zorunlu Seçmeli Alan A,B,C (6 AKTS)) Wahlbereich (4 ECTS) 1. Seçmeli Alan (4 AKTS)) WIN Projekt II: Industrieprojekt (Proje II: Endüstri Projesi) FPR Fachpraktikum (Mesleki Alan Stajı) ISG Arbeitsgesundheit und -sicherheit I (İş Sağlığı ve Güvenliği I) ENG Technisches Englisch I (Teknik İngilizce I) Wahlpflichtbereich (6 ECTS) (3. Zorunlu seçmeli alan, 6 AKTS) Wahlbereich (6 ECTS) 2. Seçmeli Alan (6 AKTS)) 6 8 ING Bachelorarbeit (Bitirme Tezi) ING Wissenschaftliches Arbeiten (Bilimsel Çalışma Yöntemleri) ISG Arbeitsgesundheit und -sicherheit II (İş Sağlığı ve Güvenliği II) Industrielle Informationstechnik und Virtuelle Produktentwicklung 8 MEC (Endüstriyel Enformasyon Teknolojisi ve Sanal Ürün Geliştirme) ENG Technisches Englisch II (Teknik İngilizce II) Wahlpflichtbereich (6 ECTS)(4. Zorunlu seçmeli alan, 6 AKTS) 6 6 Genel Eğitim (8) Diğer (9) Insgesamt von mindestens

12 Ölçüt 6. Öğretim Kadrosu Kurulma aşamasındaki üniversitemiz kısa zamanda bu açığını kapatacaktır. Öğretim kadrosu sayıca yeterli olmalıdır. Bu sayı: (a) her biri yeterli düzeyde olmak üzere, öğretim üyesi-öğrenci ilişkisini, öğrenci danışmanlığını, üniversiteye hizmeti, mesleki gelişimi, sanayi, mesleki kuruluşlar ve işverenlerle ilişkiyi sürdürebilmeyi sağlamalı ve (b) programın tüm alanlarını kapsayacak biçimde olmalıdır. Öğretim kadrosu yeterli niteliklere sahip olmalı ve programın etkin bir şekilde sürdürülmesini, değerlendirilmesini ve geliştirilmesini sağlamalıdır. Öğretim üyesi atama ve yükseltme kriterleri yukarıda sıralananları sağlamaya ve geliştirmeye yönelik olarak belirlenmiş ve uygulanıyor olmalıdır. Ölçüt 7. Altyapı Kurulma aşamasındaki üniversitemiz kısa zamanda açıklarını kapatacaktır. Sınıflar, laboratuvarlar ve diğer teçhizat, eğitim amaçlarına ve program çıktılarına ulaşmak için yeterli ve öğrenmeye yönelik bir atmosfer hazırlamaya yardımcı olmalıdır. Öğrencilerin ders dışı etkinlikler yapmalarına olanak veren, sosyal ve kültürel gereksinimlerini karşılayan, mesleki faaliyetlere ortam yaratarak, mesleki gelişimlerini destekleyen ve öğrenci-öğretim üyesi ilişkilerini canlandıran uygun altyapı mevcut olmalıdır. Programlar öğrencilerine modern mühendislik araçlarını kullanmayı öğrenebilecekleri olanakları sağlamalıdır. Bilgisayar ve enformatik altyapıları, programın eğitim amaçlarını destekleyecek doğrultuda, öğrenci ve öğretim üyelerinin bilimsel ve eğitsel çalışmaları için yeterli düzeyde olmalıdır Öğrencilere sunulan kütüphane olanakları eğitim amaçlarına ve program çıktılarına ulaşmak için yeterli düzeyde olmalıdır. Öğretim ortamında ve öğrenci laboratuvarlarında gerekli güvenlik önlemleri alınmış olmalıdır. Engelliler için altyapı düzenlemesi yapılmış olmalıdır. Ölçüt 8. Kurum Desteği ve Parasal Kaynaklar Bu ölçüt genel olarak sağlanmaktadır. Üniversitenin idari desteği, yapıcı liderliği, parasal kaynaklar ve dağıtımında izlenen strateji, programın kalitesini ve bunun sürdürülebilmesini sağlayacak düzeyde olmalıdır. Kaynaklar, nitelikli bir öğretim kadrosunu çekecek, tutacak ve mesleki gelişimini sürdürmesini sağlayacak yeterlilikte olmalıdır. Program için gereken altyapıyı temin etmeye, bakımını yapmaya ve işletmeye yetecek parasal kaynak sağlanmalıdır. Program gereksinimlerini karşılayacak destek personeli ve kurumsal hizmetler sağlanmalıdır. Teknik ve idari kadrolar, program çıktılarını sağlamaya destek verecek sayı ve nitelikte olmalıdır. 12

13 Ölçüt 9. Organizasyon ve Karar Alma Süreçleri Bu ölçüt genel olarak sağlanmaktadır. Yükseköğretim kurumunun organizasyonu ile rektörlük, fakülte, bölüm ve varsa diğer alt birimlerin kendi içlerindeki ve aralarındaki tüm karar alma süreçleri, program çıktılarının gerçekleştirilmesini ve eğitim amaçlarına ulaşılmasını destekleyecek şekilde düzenlenmelidir. Ölçüt Disipline Özgü Ölçütler Programa Özgü Ölçütler genel olarak sağlanmaktadır. Disipline özgü ölçütler, belirli bir mühendislik disiplinindeki eğitim planına yönelik ek ölçütleri tanımlamaktadır Her program, Bölüm II de verilen ilgili Disipline Özgü Ölçütleri sağlamalıdır Bir programın, adı nedeniyle, birden fazla ölçüt kümesine ait olması durumunda, ilgili her kümedeki ölçütleri sağlaması gerekir. Elektrik- Elektronik Mühendisliği Programı Disipline özgü ölçütler sağlamaktadır. Olasılık ve istatistik bilgisi şartı için MAT - Veri Analizinin İstatistiksel Yöntemleri dersine, Elektrik-Elektronik Mühendisliği programına yönelik uygulamaları içermesi sağlanmalıdır. ELEKTRİK, BİLGİSAYAR VE BENZERİ ADLI MÜHENDİSLİK PROGRAMLARININ DİSİPLİNE ÖZGÜ ÖLÇÜTLERİ Bu program ölçütleri adlarında elektrik, elektronik, bilgisayar, telekomünikasyon ve benzeri nitelemeler bulunan programlar içindir. Eğitim programının yapısı, adında geçen mühendislik alanı yelpazesi içerisinde hem genişlik hem derinlik sağlayacak biçimde olmalıdır. Mezunların aşağıdaki niteliklere sahip olduğu kanıtlanmalıdır: programın adı ve amaçları doğrultusunda uygulamaları da içerecek biçimde olasılık ve istatistik bilgisi; programın amaçları doğrultusunda, karmaşık elektrik ve elektronik cihazların, yazılımların ve donanım ve yazılım içeren sistemlerin tasarım ve analizi için gerekli, türev ve integral hesapları da içerecek biçimde matematik bilgisi, temel bilimler, bilgisayar ve mühendislik bilimleri konularında bilgi. Adında elektrik ve/veya elektronik nitelemesi bulunan programlar, mezunların, türevsel denklemler, lineer cebir, kompleks değişkenler ve ayrık matematik içerecek şekilde ileri matematik konularında bilgi sahibi olduğunu da kanıtlamalıdır. Adında bilgisayar nitelemesi bulunan programlar, mezunların ayrık matematik konusunda bilgi sahibi olduğunu da kanıtlamalıdır. Bilgisayar Mühendisliği Programı Disipline özgü ölçüt sağlamaktadır. MAT - Veri Analizinin İstatistiksel Yöntemleri içeriğinin Bilgisayar İle iligli örnekler eklenmeli. İlgili ölçüt yukarıdaki ile aynıdır. 13

14 Mekatronik Sistemler Mühendisliği Programı Disipline özgü ölçüt sağlamaktadır. Optimizasyon konusuna aşinalık kazandırmaya yönelik mevcut derslerin güçlendirilmesi gerekebilir. MEKATRONİK VE BENZERİ ADLI MÜHENDİSLİK PROGRAMLARININ DİSİPLİNE ÖZGÜ ÖLÇÜTLERİ Bu program ölçütleri adlarında "mekatronik" ve benzeri nitelemeler bulunan programlar içindir. Mezunların aşağıdaki niteliklere sahip olduğu kanıtlanmalıdır: matematiğe dayalı fizik bilgisi; çok değişkenli matematik, türevsel denklemler, türev ve integral hesapları ile kompleks değişkenleri de içerecek biçimde matematik bilgisi; istatistik, optimizasyon ve lineer cebir konularına aşinalık; sensör (algılayıcı) teknolojileri, bilgisayar ve mühendislik bilimleri konularında bilgi; kontrol, elektronik, mekanik ve bilgisayar sistemleri alanlarında çalışabilme becerisi; karmaşık elektromekanik cihazların, yazılımların, dinamik sistemlerle etkileşebilen ve donanım ve yazılım içeren sistemlerin tasarım ve analizi için gerekli bilgi Endüstri Mühendisliği Programı Disipline özgü ölçüt sağlamaktadır. ENDÜSTRİ VE BENZERİ ADLI MÜHENDİSLİK PROGRAMLARININ DİSİPLİNE ÖZGÜ ÖLÇÜTLERİ Bu program ölçütleri adlarında endüstri ve benzeri nitelemeler bulunan programlar içindir. Mezunların insan, malzeme, bilgi, teçhizat ve enerji içeren entegre sistemlerin tasarlanması, geliştirilmesi, uygulanması ve iyileştirilmesi konularında beceri sahibi olduğu kanıtlanmalıdır. Program, ayrıca, sistem entegrasyonunu sağlamaya yönelik, uygun analitik ve deneysel yöntemler ile hesaplama yöntemleri konusunda kapsamlı bilgi vermelidir. İnşaat Mühendisliği Programı ve Makine Mühendisliği Programı Yeni kurulmakta olan İnşaat Mühendisliği ile Makine Mühendisliği Bölümleri akreditasyon ölçütleri dikkate alınarak çalışmalarını yapacaktır. İlgili Müdek Ölçütleri İNŞAAT VE BENZERİ ADLI MÜHENDİSLİK PROGRAMLARININ DİSİPLİNE ÖZGÜ ÖLÇÜTLERİ Bu program ölçütleri adlarında inşaat ve benzeri nitelemeler bulunan programlar içindir. Mezunların aşağıdaki niteliklere sahip olduğu kanıtlanmalıdır: türevsel denklemleri de içerecek biçimde, matematik, olasılık hesapları ve istatistik, matematiğe dayalı fizik ve genel kimya konularında yeterlilik; inşaat mühendisliğinin kabul görmüş temel alanlarının en az dördünde yeterlilik; inşaat mühendisliğinin kabul görmüş temel alanlarının en az ikisinde laboratuvar deneyi yapabilme ve verileri yorumlayıp analiz edebilme becerisi; ders programında meslek eğitimiyle entegre biçimde yürütülen tasarım deneyimleri aracılığıyla kazanılmış inşaat mühendisliğinde tasarım becerisi; iş alma, pazarlık usulü ihale ya da kaliteye dayalı seçme süreçleri, bir projeyi tamamlamak için tasarımcı ve inşaatçıların nasıl etkileştikleri, yeterliliğin ve sürekli eğitimin önemi gibi mesleki uygulama meseleleri hakkında bilgi. MAKİNA VE BENZERİ ADLI MÜHENDİSLİK PROGRAMLARININ DİSİPLİNE ÖZGÜ ÖLÇÜTLERİ Bu program ölçütleri adlarında makina ve benzeri nitelemeler bulunan programlar içindir. Mezunların aşağıdaki niteliklere sahip olduğu kanıtlanmalıdır: en az birinde derinlik kazanmak üzere, kimya bilgisi ve matematiğe dayalı fizik bilgisi; çok değişkenli matematik ve türevsel denklemleri de kapsayacak biçimde, ileri matematik bilgisi; istatistik ve lineer cebir konularına aşinalık; hem ısıl sistemler hem de mekanik sistemler alanlarında, bu tür sistemlerin tasarım ve gerçekleştirilmesi de dahil olmak üzere, çalışabilme becerisi. 14

15 BAŞVURU SÜRECİ Akreditasyon başvurusu 3 yıl mezun veren her bir program için ayrı ayrı yapılmaktadır. Değerlendirmede temel doküman öz değerlendirme raporu ve ekleridir. Bu raporda program ve kurum ile ilgili temel bilgilerin ardından, öğrenci işleri ile ilgili prosedürlerin özetlenmesi istenmektedir. Öz değerlendirme raporunda belirtilen her bir amaç ve çıktının 3 yıl boyunca ölçülüp, değerlendirilmesi ve iyileştirilmesi için sistematik bir yapının tasarlanması gerekmektedir. Program eğitim amaçlarına ulaşıldığını belirlemek ve belgelemek için kullanılan ölçme ve değerlendirme süreci somut verilere dayanmalıdır. Bu çalışmaları destekleyecek bir arşivleme sisteminin oluşturulması gerekmektedir. Hem bu sürecin işlediği hem de amaçlara ulaşıldığı kanıtlanabilmelidir. Bu değerlendirme yöntemleri öğrenci sınav ödev proje notları yanı sıra, öğrenci, mezun ve işveren anketlerini de içermelidir. SONUÇ Komisyon çalışmaları sonucunda akreditasyon ölçütleri araştırılmış, özetlenmiş ve program bazında bir durum tespiti yapılmıştır. Her bir program için tespit edilen eksiklerin tamamlanması gerekmektedir. Akreditasyon başvurusu için, 3 yıl boyunca akreditasyon ölçütlerine uygun eğitim almış mezun verilmiş olması gerektiği göz önünde bulundurulursa, tespit edilen eksiklerin giderilerek MÜDEK ölçütleriyle uyumlu bir eğitim planının en kısa zamanda yürürlüğe konması gerektiği ortaya çıkmaktadır. Her programın, eğitim amaçlarına ne ölçüde ulaştığını ve çıktıları hangi düzeyde sağladığını belgeleyebilmesi gerekmektedir. Özellikle ölçme ve değerlendirme süreci sistematik ve somut verilere dayandırılıyor olmalıdır. Yapılan sürekli iyileştirme çalışmaları, gerekçeleri ve kanıtlarıyla açıklanabiliyor olmalıdır. Bu konularda kanıt teşkil edebilecek verilerin tespit edilmesi, bu verilerin oluşturulması, saklanması ve takibi için gerekli süreçlerin tanımlanması ve bir an önce işleme konması için gerekli çalışmaların program bazında en kısa zamanda başlatılmasını öneriyoruz. 15

Fortschritte bei der Einführung und Umsetzung einer auf Nachhaltigkeit ausgerichteten Waldpolitik in der Region sind unverkennbar, zum Beispiel durch eine verstärkte Orientierung auf forstliche Zertifizierung, Verbesserungen im Schutzgebietsmanagement, Einbeziehung der Zivilgesellschaft, Entwicklung von Ansätzen einer verbesserten Ressourcennutzung und Armutsminderung.

Infolgedessen wurden weitere Nationalparks ausgewiesen und die Fläche der als nachhaltig bewirtschaftet zertifizierten Produktionswälder ist seit auf 10 Prozent gestiegen: ein Weltrekord.

Regionale Waldzustandsberichte ( , , ) beschreiben die Entwicklung der Waldbestände im Kongobecken genauer.

www.giz.de

There has been unmistakable progress in introducing and implementing sustainability-based forest policy in the region, for example through increased orientation to the certification of forests, improvements in protected area management, the involvement of civil society, and the development of approaches to improve resource use and reduce poverty.

As a result, additional national parks have been set up and the areas of productive forests certified as being sustainably managed have increased to 10 per cent since &#; a worldrecord.

Regional State of the Forest Reports ( , , and ) provide more precise descriptions of the development of forests in the Congo Basin.

www.giz.de

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası