pcos beslenme diyetisyen / Polikistik over sendromu | Dilara Koçak - İyi Yaşam ve Beslenme Uzmanı

Pcos Beslenme Diyetisyen

pcos beslenme diyetisyen

Polikistik over hastalarının daha sağlıklı beslenmesi için hazırladığımız polikistik over diyeti ile sağlıklı yaşamın anahtarını avcunuza alın.

Polikistik Over Sendromu Nedir?

İlk teşhisi yılında konulan polikistik over sendromu (PCOS); kadınlarda görülen ve yumurtalıkların düzenli çalışmasını engelleyen hormonel bir durumdur. Polikistik over sendromu genellikle yaşları arasındaki bayanlarda görülmektedir. Kadınların %10’ ununda olduğu düşünülen bu hormonel rahatsızlığa birçok kadın sahip olduğunu bilmemektedir.

Polikistik Over Sendromu, kadınların menstruasyon dengesini ve yumurtalıklarını düzenleyen östrojen ve progesteron hormonlarını üreten üreme organlarını etkisi altına almaktadır. PCOS olan kadınlarda östrojen ve progesteron hormonlarının seviyeleri olması gerekenin altındadır. PCOS olan kadınların yumurtalıklarında birçok kist bulunmaktadır ve yumurtalıklarında bulunan sıvı dolu keseler zamanla büyümektedir.

Polikistik Over Diyeti

Polikistik Over Sendromu Kimlerde Görülmektedir?

Polikistik Over Sendromu genellikle anormel hormon seviyeleri ve genetik faktörlere bağlı olarak görülmektedir. Genetik faktörlerden etkilendiği belirtilen bu rahatsızlığın özellikle göbek bölgesinde aşırı kilo alımına bağlı tetiklendiği de düşünülmektedir.

Yapılan çalışmalarda vücut Kitle İndeksi 30’un üzerinde bulunan kadınlarda hormonel düzensizliğin daha çok görüldüğü ve daha düşük ovulasyona sahip oldukları belirtilmektedir. PCOS sendromu olan kadınlarda genellikle yumurtalıklarında kistler, kan hormon testlerinde erkek hormonlarının yüksek çıkması, düzensiz regl dönemi gibi durumlar çok sık görülmektedir.

YouTube video

Polikistik Over Belirtileri Nelerdir?

Birçok kadında 20’li yaşlar itibariyle polikistik over belirtileri görülmeye başlanmaktadır. Birçok kadın ise genellikle hamile kalmak istediğinde polikistik over olduğunun farkına varmaktadır.

  • Polikistik Over Sendromuna sahip kadınlarda adet düzensizliği ve menstrüel döngünün bozulduğu görülmektedir.
  • Bu kişilerde saçlarda seyrelme veya dökülme rastlanmaktadır.
  • Erkek hormonlarının daha yüksek olması nedeniyle yüz, sırt ve göğüs bölgesinde yağlanmaya bağlı akneler görülmeye başlanmaktadır.
  • PCOS olan kişilerde vücutta kıllanma artmaktadır. Yüzde, kollarda, alt bacaklarda, göğüs uçlarında ve alt karında istenmeyen erkek tüyü gibi kıllanmalar görülmektedir.
  • Hormonel düzensizliğe bağlı olarak kilo artışı yaşanılan sorunlar arasındadır. Ayrıca yorgunluk ve ruh halinde meydana gelen değişiklikler ile karşılaşılabilmektedir.

PCOS sadece doğurganlık için değil gelecek yaşamınızda farklı sağlık problemlerine de yol açabilir. Teşhis edildiği halde tedavisini sürdürmeyen kişilerde ileriki zamanlarda Tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolestrol, uyku apnesi, depresyon gibi çeşitli rahatsızlıklar oluşabilmektedir. Bu yüzden bu belirtilerden herhangi birisine sahipseniz mutlaka doktor kontrolünden geçmeyi ihmal etmeyiniz.

Polikistik Over Tedavisi Nasıl Olur?

Polikistik Over Tedavisi Nasıl Olur?

Polikistik Over Sendromunda semptomları durdurmak ve azaltmak adına hormon tedavisi, diyabetik ilaçların kullanılması, kilo kaybının hedeflendiği diyet ve cerrahi yöntemler ile bu hastalığın tedavisi mümkündür.

  • Hormon Tedavisi: Kadınlarda östrojen ve progesteron hormonlarının dengelenmesine yardımcı olmak adına en sık başvurulan tedavi yöntemlerinden birisidir. Genellikle kadın doğum uzmanları tarafından kişiye uygun kadın doğum hapları önerilmektedir.
  • Diyabetik İlaçlar: Kan insülin seviyesini dengede tutmaya yardımcı olan diyabetik haplar sayesinde daha kolay bir şekilde kilo kaybı gerçekleşebilir. Göbek bölgesindeki yağlanmanın azalmasına bağlı olarak da adet döngüsü düzenlenebilir.
  • Klomifen: Genellikle hamile kalmak isteyen polikistik over sendromu olan kişilere bu ilaç doktorlar tarafından önerilmektedir. Bu ilacı kullanan kadınların ikiz veya üçüz doğurma ihtimallari daha yüksek bulunmaktadır.
  • Cerrahi Yöntem: İlaç ve hormon tedavisine rağmen sonuç alamayan ve hastalığı ilerlemiş kişilerde cerrahi yöntem kullanılmaktadır.
  • Diyet Tedavisi: Yapılan bilimsel çalışmalarda mevcut kilo ağırlığındaki %5’lik azalışın bu hastalığın semptomlarının iyileşmesini sağladığı görülmüştür. Göbek bölgesindeki yağlanmanın azalması menstrüel döngünün sağlanmasına ve adet düzensizliğinin giderilmesine yardımcı olacaktır. Bu yüzden bu süreçte mutlaka diyetisyen desteği alınmalıdır.

Polikistik Over Diyeti Nasıl Yapılır?

Sağlıklı bir beslenme programı insülin direncinizi dengeleyebilir ve PCOS semptomlarının iyileştirilmesine destek olabilir. Polikistik over sendromuna sahip bireyler için uygulanacak diyet programları kişiye özel hazırlanmalıdır. Polikistik over diyeti ile şeker hastaları için uygulanan beslenme programlarının insülini dengeleme özelliğinden dolayı birçok ortak noktaları bulunmaktadır.

  • Karbonhidrat: Polikistik over sendromuna sahip bireylerin uyguladıkları beslenme programlarında enerjinin % oranında karbonhidrat kaynaklarından gelmesi yeterli olacaktır. Bireyler günlük beslenme programlarında basit şeker içeriğine sahip gıdaları tamamen çıkartmalı ve kompleks karbonhidrat içeriğine sahip gıdaları belirli miktarlarda tüketmelidirler. Kahvaltı öğününde tam tahıllı, tam buğday, çavdar gibi lif içeriği yüksek ekmek çeşitlerine yer vermelidirler. PCOS diyeti yapan kişiler öğle ve akşam yemeklerinde ise pirinç, makarna gibi besinlerin tüketiminden kaçınmalıdır. Bu öğünlerde yağsız çorba ve bulgurun tercih edilmesi kilo verme sürecinde daha ideal olacaktır.
  • Protein:Polikistik over diyeti uygularken protein kaynağı besinlerin kompleks karbonhidrat kaynakları ile birlikte tüketilmesi kan şekerinin dengede kalması ve sağlıklı kilo verebilmek adına oldukça önemlidir. Bu yüzden yağsız kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, yoğurt, süt, ayran, kefir gibi protein içeriği yüksek besinler PCOS diyeti için oldukça önemlidir. Bu yüzden gün içerisinde belirli zaman aralıklarıyla tüketmeye özen gösterilmelidir. Ara öğünlerde ise meyve ile yoğurt, peynir ile galeta, süt ile taze meyve gibi protein ve karbonhidrat kaynakları dengeli bir şekilde kişiler tarafından tercih edilebilmektedir. Tüketilecek olan besinlerin porsiyonları ise kişinin metabolizma hızı, yaş, boy ve mevcut kilo değerlerine göre farklılık göstereceği için bir uzmandan mutlaka destek alınmalıdır.
  • Yağ:Polikistik over diyetlerinde karbonhidrat yüzdesi düşürüldüğü için yağ yüzdesi bir miktar arttırılabilmektedir. Doymuş yağlar PCOS tedavisinde; esansiyel yağ asitleri ise hücre duvarının korunması, kilo yönetimi ve hormonların dengelenmesinde oldukça önemlidir. Bu yüzden PCOS diyetlerinde somon ve uskumru gibi yağlı balıklara, avokado, zeytinyağı, ceviz ve fındık gibi yağlı tohumlara, kabak çekirdeği ve keten tohumugibi besinlere diyet listelerinde mutlaka yer verilmelidir. Margarin, mayonez gibi sağlıksız yağ kaynakları yerine esansiyel yağ asitlerinden zengin besinlerin tüketimi bu süreçte büyük önem taşımaktadır.

Polikistik Over Diyeti ile Kilo Verilir Mi?

Polikistik over diyeti ile kilo vermek her ne kadar göz korkutsa da gösterilen emek ve sabır ile olumlu sonuçlar alabilmek imkansız değil. İnsülin direnci ile seyreden polikistik over sendromu kilo verme süresini yavaşlatabilmektedir. Fakat unutulmamalıdır ki, vücut ağırlığının sadece % oranında azalması bile polikistik over sendromuna büyük ölçüde fayda sağlayacaktır. Bu dönemde ideal kiloya sahip olabilmek son derece önemli. Diyet programında belirtilen beslenme düzeni ihmal edilmediği sürece kısa sürede iyi sonuçlar alabilmek mümkündür.

Polikistik over diyeti doktor kontrolü altında ve bir beslenme uzmanı eşliğinde kişiye özel şekilde hazırlanmaktadır. Hazırlanan diyetlerde basit şeker ve basit şeker içeren birçok besinden uzak durulması özellikle belirtilmiştir. Aynı şekilde beyaz un yerine tam tahıllı un kullanımı önerilmektedir. Polikistik over diyeti boyunca düşük glisemik indeksi olan besinlerin tüketimi tavsiye edilir. Bu sayede insülin direnci kontrol altına alınırken kan şekeri düzeyinin de normal seyri sağlanır.

Polikistik over diyeti boyunca yaşanılan sendrom dolayısıyla ani acıkma ve hipoglisemi atakları yaşanabilir. Bu atakların önüne geçmek için diyet listelerinde her öğünde ve doğru şekilde kullanılan karbonhidrattan zengin besinler önerilir. Aynı şekilde vücut için yeterli miktarda protein tüketiminin sağlanması da ani acıkmaların önüne geçecektir. Bu süre zarfında yağ oranını dengelemekte sendromun tedavi edilmesinde önemli rol oynuyor. Bu yüzden hayvansal kaynaklı besinlerin tüketiminin azaltılması gerekir. Hayvansal kaynaklı yağlar yerine doğal ve bitkisel yağlar tüketilebilir.

Polikistik Over Kilo Verince Geçer Mi?

Son yıllarda sıklıkla rastlanan ve doğurganlığı olumsuz yönde etkileyen polikistik over sendromu, çeşitli hastalık riskine de zemin hazırlamaktadır. Aynı zamanda bir endokrin hastalığıdır ve özellikle üreme çağında olan kadınlarda yaygın olarak görülmektedir. Polikistik over sendromunun tedavi edilememesi ile kısırlık, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıklarının görülme riski artmaktadır.

Son zamanlarda önerilen polikistik over diyeti ile kısa zamanda tedavi imkanı bulmak mümkündür. Kişiye özel hazırlanan polikistik over diyeti kişinin ideal kilosunu kazanması sağlanır. Böylelikle insülin direncinin azaltılması amaçlanmaktadır. İnsülin direncinin azalması polikistik over sendromunda iyileşme yolunda yanıt verecek önemli adımlardan biridir. Kilo vermenin en önemli tedavi yöntemlerinden biri olmasının yanı sıra erken teşhis de son derece önemlidir. Aşırı kilo ve obezite sorunu kandaki şeker seviyesi ve insülin hormonlarının dengede olmasını engellediği için polikistik over diyeti programının başarılı ve düzenli uygulanması kısa sürede olumlu sonuçlar verecektir.

Fazla kilo sorunu yaşayan kadınların polikistik over sendromuna yakalanmaları daha sık rastlanan bir durumdur. Tedavide medikal uygulamaların yanı sıra uygulanan diyet programları da oldukça etkilidir. Geç fark edilen ve özellikle fazla kilolu kadınlarda karşılaşılan sendrom rahim içi kanserine sebep olabilmektedir. Uygulanan diyet programına sadık kalındığı süre boyunca yaşanan metabolik ve hormonal problemlerin büyük bir oranda düzeldiği gözlenmiştir. Kilo artışı yüksek tansiyon ve diyabet rahatsızlıklarını da beraberinde getirdiği için rahim içinde oluşan düzensiz kalınlaşmalar ve devamında getirdiği kanser riski yüksektir.

Polikistik Over Hastaları Hangi Besinleri Tüketmelidir?

  • PCOS diyetinde zengin protein kaynaklarına yer verilmelidir. Yumurta, peynir, balık çeşitleri, et, tavuk, köfte, yoğurt, süt, kefir gibi protein içeriği yüksek besinler günlük beslenme programında yer almalıdır. Protein içeriği yüksek besinlerin sindirim süreleri karbonhidrat içeriği yüksek besinlere göre oldukça daha uzundur. Bu yüzden kan şekerinde meydana gelebilecek ani değişimleri de engellemiş olurlar.
  • PCOS diyetinde brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, kabak gibi sebzeler; kuru fasülye, nohut, mercimek, kinoa, maş fasülyesi, karabuğday gibi bakliyatlar; portakal, armut, ananas, greyfurt gibi meyveler tercih edilmelidir. Lif içeriği sayesinde bu besinler kan şekerindeki ani dalgalanmaları engellemektedir. İnsülin direncinin iyileştirilmesine destek olmaktadır.
  • Polikistik over diyeti sürecinde anti-inflamatuar besinlerden zengin beslenme programları uygulanmalıdır. Zerdeçal, zencefil, domates, sarımsak, somon balığı, zeytinyağı ve pulbiber gibi anti-inflamutuar içeriği zengin olan besinler düzenli bir şekilde tüketilmelidir.
  • PCOS diyetinde yağlı tohumların tüketimi de oldukça önemlidir. Omega-3 ve lif içeriği sayesinde ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar uzun süreli tokluk hissi verecek ve kan şekerinin hızlı yükselmesine engel olacaktır. Bu gıdalara diyet programlarında yer verilmesi PCOS sürecini kolaylaştıracak ve hızı bir şekilde iyileşmeye yardımcı olacaktır.

Youtube Kanal Abone

Polikistik Over Hastaları Hangi Besinlerden Uzak Durmalıdır?

PCOS diyet sürecinde rafine karbonhidratlardan uzak durulmalıdır. Beyaz ekmek, kek, kurabiye, poğaça gibi beyaz un ile yapılmış olan tüm besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.

Şekerli ve asitli içecek, çikolata, şekerleme gibi besinlerin tüketiminden uzak durulmalıdır. Kan şekerinin hızlı yükselmesini sağlayan bu besinler gün içerisinde fazla kalori alınmasına neden olur ve kilo verme sürecinizi yavaşlatır.

  • PCOS diyet sürecinde işlenmiş gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır. Salam, sosis, sucuk, pastırma ve işlem görmüş etlere diyet sürecinde yer verilmemelidir.
  • Kızartılmış besinler, mayonez, krema gibi yüksek kalorili besinler ile dondurulmuş, konserve gibi yüksek oranda tuz içeriğinde sahip gıdalar tüketilmemelidir.
  • İçeriğinde şeker, früktoz, mısır şurubu ve dekstroz bulunduran besinler tüketilmemelidir. Besinleri tüketmeden önce mutlaka etiketinden içeriği kontrol edilmelidir.

Instagram Takip

Polikistik Over Diyet Listesi

Kahvaltı

  • 1 adet yumurta
  • 1 dilim beyaz peynir
  • Mevsim yeşilliği
  • 2 adet ceviz içi
  • 1 ince dilim tam tahıllı ekmek

Ara Öğün

  • 1 fincan şekersiz yeşil çay + 1 orta boy elma

Öğle Yemeği

  • 1 kase kremasız sebze çorbası
  • gram ızgara/fırında tavuk/ köfte/balık
  • Haşlanmış sebze (zeytinyağı ve limon ilave edebilirsiniz)
  • 1 kase yoğurt

Ara Öğün

  • 1 bardak ayran/kefir ++ adet çiğ badem

Akşam

  • 1 porsiyon sebze yemeği
  • 1 kase yoğurt
  • Mevsim salata
  • 1 ince dilim tam tahıllı ekmek

Uyumadan 2 Saat Önce

Bu diyet listesi Polikistik Over için örnek bir beslenme programını oluşturmaktadır. Kişinin ihtiyaçları doğrultusunda değişkenlik göstermektedir. Uygulamadan önce mutlaka diyetisyeninize danışınız.

Polikistik Over Diyet Önerileri

  • Kahvaltı öğününüzü zengin içerikli yaparken akşam yemeğinizi hafif tüketin.
  • Düşük glisemik indeksine sahip besinler tüketmeye özen gösterin.
  • Öğün düzeninize dikkat edin ve öğünlerinizi aksatmayın.
  • Gün içerisinde tükettiğiniz karbonhidrat miktarını azaltın.
  • Öğünlerinizin protein içeriğinin yüksek olmasına dikkat edin.
  • Fiziksel aktivite düzeyinizi arttırın.
  • Gün içerisinde yeterince su içtiğinizden emin olun. Su metabolizmanızın yeterli çalışması ve tokluk hissi için önemlidir. Bu yüzden gün içerisinde ltre su içilmelidir.

Polikistik Over varken Porsiyon Kontrolü Yapılmalı Mı?

PCOS diyetleri uygularken tüketilen besinler kadar tüketilen porsiyonlarda oldukça önemlidir. Porsiyon kontrolü hem kilo verimi hem de insülin direnci için büyük önem taşımaktadır. Ana öğünlerde karbonhidrat gurubundan 1 dilim tam tahıllı, tam buğday, çavdar ekmeğii veya 3 yemek kaşığı bulgur veya kepekli makarna tüketilmesi yeterli olacaktır. Ara öğünlerde ise günde porsiyon olmak koşuluyla porsiyon kontrolüne özen gösterilmelidir. Bu porsiyonlar kişinin ihtiyaçları doğrultusunda artabilir veya azalabilmektedir. Kilo verme sürecinde etkili olan besinleri aşırı derecede tüketmek kilo verme sürecinizi yavaşlatacak hatta kilo almanıza bile sebep olacaktır. Bu yüzden listenizde yer alan besinlerin porsiyon kontrolünü yaparak tüketmeniz kilo vermeniz açısından oldukça önemlidir.

Günde Kaç Kalori Tüketilmesi Gerekir?

Gün içerisinden gıdalar ile alınması gereken kalori miktarı kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Kişinin yaş, cinsiyet, boy, mevcut kilo, metabolik rahatsızlıkları, günlük fiziksel aktivite düzeyi günlük alması gereken kalori miktarını belirlemektedir. Gün içerisinde düşük kalorilerle beslenmek metabolizmanın yavaşlamasına neden olacaktır. Gün içerisinde çok yüksek kalorilerle beslenmek ise kilo artışına, kan şekeri regülasyonunda bozulmalara ve vücutta yağ depolanmasına neden olmaktadır. Bu yüzden vücuttaki fonksiyonların düzenli olarak sürdürülebilmesi ve sağlıklı bir bedene sahip olunması için gün içerisinde ihtiyaçlarınız doğrultusunda yeterli kalori alınması gerekmektedir. Vücut için yeterli kalorinin alınması Poliskistik over hastalığının iyileştirilme süreci içinde oldukça önemlidir.

Instagram Takip

Uzm. Diyetisyen Tuğba Yaprak

Polikistik Over Sendromunda Beslenme Önerileri

Polikistik Over Sendromunda Beslenme Önerileri

Polikistik Over Sendorumu, üreme çağında olan yaklaşık her dört kadından birini etkileyen ve çok sık görülen kadın endokrin bozukluklarından biridir. Polikistik Over Sendromu’nun tedavisinde başarılı yönetimi için ise “Beslenme Tedavisi” olmazsa olmaz faktörlerin başında geliyor. PKOS’ta en çok merak edilen konu genellikle karbonhidratlar oluyor.

Polikistik Over Sendromu’nda (PKOS) Beslenme Açısından Temel Noktalar

Diyet ve egzersiz Polikistik Over Sendromu’nu (PKOS) yönetmenin en önemli parçalarıdır. Çünkü Polikistik Over Sendromlu genç kadınların birçoğu kanlarında daha yüksek insülin (bir hormon) seviyesine sahiptir ve sağlıklı kilolarını korumakta daha fazla zorluk çekerler. Doğru besinleri tüketmek ve kaçınılması gereken besinlerden uzak durmak PKOS’un tedavisi için önemlidir. Aynı zamanda bu sayede kişi kilo kaybederek ideal kilosuna da ulaşacaktır. İyi beslenmek, fiziksel olarak aktif olmak, ideal kiloda olmak veya şişman iseniz ideal kilonuza düşmek PKOS semptomlarının düzelmesini sağlayacaktır.

İnsülin ve Karbonhidratlar Hakkında PKOS’lu Kadınların Bilmesi Gerekenler

Yemek yedikten sonra kanınızdaki insülin hormonu düzeyi artar. Yemek sonrası vücudunuz tarafından üretilen insülin miktarını en fazla arttıran besinler ise karbonhidrat içeren besinlerdir. Karbonhidratlar tahıllarda (ekmek, pilav, makarna), baklagillerde, abur cubur olarak tabir ettiğimiz atıştırmalık ürünlerde (çikolata, gofret, cips, kurabiye gibi), şekerli içeceklerde (gazlı içecekler, hazır meyve suları gibi), meyvelerde ve bir miktar da sebzelerde bulunurlar.

Tüm Karbonhidratlar Aynı mıdır?

Tüm karbonhidratlar aynı değildir. Aynı miktarda karbonhidrat içeren iki besini yeseniz dahi, bu besinlerin insülin düzeyiniz üzerindeki etkisi farklı olabilir. Bu etki, besinin sahip olduğu karbonhidrat türüne bağlıdır. Eğer insülin seviyelerinizi dengede tutmak istiyorsanız; tam tahıllar, kuru baklagiller, sebze ve meyveler gibi lif (posa) içeren karbonhidrat kaynaklarını tercih etmelisiniz. Şekerli ya da işlenmiş karbonhidrat kaynakları (gazlı içecekler, hazır meyve suları, beyaz un ile yapılmış ekmek/makarna/pastane ürünleri, pirinç) insülin seviyenizin hızla yükselmesine neden olmaktadır. İşlenmiş karbonhidratları tercih ettiğiniz durumlarda kısa süreli hissedeceğiniz tokluğu takiben kendinizi hiç yemek yememiş gibi aç hissetmenizin nedeni, bu besinlerin ani insülin artışına neden olmasıdır. Aniden yükselen insülin, hızlı bir şekilde kan şekerinizi düşürerek sizde başlangıçtan daha aç olma hissi uyandırır. Bu nedenle; yüksek lifli, düşük şekerli karbonhidrat kaynaklarını tercih etmelisiniz.

Polikistik Over Sendromum var, Kendime Özel Besinler mi Almalıyım?

PKOS ile baş etmek için sağlıklı bir beslenme programına ihtiyacınız var, özel bir besine değil. Yeterli ve dengeli beslenme; tam tahıllar, yeteri kadar sebze ve meyve, bitkisel ve hayvansal kaynaklı proteinler ve sağlıklı yağlardan oluşan bir beslenme düzeniniz olmalı. Paketli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak, tüketiyorsanız da etiket bilgisini, içeriğini iyi analiz etmek önemlidir. Bazen faydalı diye düşünüp aldığımız bir kuruyemiş de dahi çok fazla miktarda şekerle karşılaşabiliyoruz. Mümkün olduğunca doğala yönelmeli, gıdaların mümkünse hiç işlenmemiş olanlarını tercih etmeliyiz: hazır kuruyemiş barları satın almak yerine farklı kuruyemiş ve meyveleri kendinizin bir araya getirmesi gibi… Bu sayede paketli gıdalardaki koruyucuları da gereksiz yere vücudunuza almadığınızın altını çizelim.

Yağsız olduğu için light olarak piyasada bulunan paketli ürünlere çok aldanmamakta fayda var. Çünkü bu ürünler yağ içerikleri düşük iken karbonhidrat içerikleri yüksek olan ürünler olabiliyor. Şekersiz, ilave şeker içermez diye pazarlanan ürünler de içerdikleri beyaz un nedeniyle yine insülin seviyelerinize olumsuz etki ediyor. “Şekersiz”, “rafine şeker içermez” diye pazarlanan ürünlerle ilgili bilmeniz gereken bir diğer nokta ise bu ürünlerin bazılarının çok yüksek oranda meyve şekeri içerdikleri. Tatlandırıcılar ile tatlandırılmış olanlarda ise özellikle şeker alkolü (polioller) içeren gruplarda mide ve bağırsak sisteminde birtakım rahatsızlıklarla karşılaşabiliyoruz. Şu anda makul düzeyde yapay tatlandırıcıların sağlığımıza zararlı olduğunu gösteren bilimsel veri mevcut değil. Ancak, bu gıdaların aynı zamanda işlenmiş gıdalar olduğunu düşünecek olursak bunları tercih etmek yerine seçimizi doğaldan yana kullanmak doğru olacaktır. Sağlıklı beslenmek ve kaliteli yaşam için diyet limonata yerine suyunuzu limon dilimleri ile aromalandırmak daha doğru olacaktır.

Bunlar yerine:

  • Meyve suyu
  • Patates, mısır ve bezelye gibi nişastalı sebzeler
  • Beyaz ekmek, makarna, pirinç, beyaz unla yapılmış ürünler (hamur işleri vb.), şekerli tahıl gevrekleri
  • Şekerli içecekler
  • Şeker içeren ürünler: kurabiye, kek, şekerler (marshmallow, jelibon, lokum vs.)
  • Patates cipsi

Bunları tercih edin:

  • Taze meyveler
  • Nişasta içermeyen sebzeler: brokoli, ıspanak, pırasa gibi
  • Tam tahıllar: tam buğday unu ekmek, tam buğday makarna, bulgur, yulaf gibi
  • Su veya taze meyve sebze ile aromalandırılmış su, şekersiz soğuk çay
  • Tam buğday unu le hazırlanmış, şekersiz pastanecilik ürünleri

Karbonhidratlar Sağlıksız Mıdır?

Karbonhidratlar vücudumuza enerji verir. Bazı insanlar karbonhidrat tüketmenin kilo almalarına neden olduğunu düşünürler, fakat karbonhidratlar ancak fazla tüketilmeleri durumunda size kilo aldıracaktır. Karbonhidrat kaynaklarında aynı zamanda vücudumuz için önemli besin öğelerini de (vitaminler ve mineraller) sağlamaktadır. Yüksek lif içeren karbonhidratlar sizi düşük lifli, şeker içeren karbonhidratlara göre daha uzun süre tok tutar ve diyetin sürdürülebilir olmasını sağlarlar.

Polikistik Over Sendromunda karbonhidratlar ile ilgili çıkarmamız gereken sonuç: doğru miktarda ve doğru kaynaktan alınan karbonhidratların PKOS üzerinde kanıtlanmış olumsuz etkileri olmadığıdır.

Polikistik Over Sendromunda Beslenme Diyet Programı

Polikistik over sendromu (PCOS), üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen endokrin bozukluktur. Her 15 kadından birisini, yani yaklaşık % 7'sini etkilemektedir. Hastalık genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimiyle ortaya çıkmış sık görülen ve kompleks bir bozukluk olarak değerlendirilebilir.

 

BELİRTİLERİ;

 

- Aşırı tüylenme (hirşutizm)

- Mensturasyonun olmaması ya da düzensizliği

- Hamile kalamama 

- Obezite/özellikle abdominal (karın bölgesinde)yağlanma

- Yumurtalıklarda çok sayıda kist oluşumu ile karakterizedir.

 

Polikistik Over Sendromu bulunan kadınların çoğunda karın bölgesinde yağlanma, kilo vermekte zorlanma, aşırı derecede karbonhidrat tüketimi ve hipoglisemik dönemler (kan şekeri düşmesi) yaşanabilir. Bunların neticesinde sürekli bir kısır döngü ile kilo vermekte zorluklar gözlenir.
Polikistik over sendromunda; hipofiz bezinden salgılanan LH ve FSH hormonları anormal şekilde üretilir. Bu dengesizlik nedeniyle mensturasyon (adet) döngüsü değişir ve her ay düzenli olarak yumurtlama gerçekleşmez veya mens hiç yaşanmaz (amenore) ve yumurtalıklardan erkeklik hormonlarının üretimi de artar. Salgılanan bu erkeklik hormonları (androjenler) östrojene dönüşür ve bu östrojen, dönüşte LH üretimini arttırır ve bir kısır döngü ortaya çıkar. Genel olarak kan şekerinin normal sınırlar içerisinde kalmasını sağlayan insülin hormonu metabolizmasında da bozukluk söz konusu olabildiğinden insüline karşı bir direnç ortaya çıkmaktadır.

 

ERKEN TEŞHİS  ÖNEMLİ

 

Polikistik Over Sendromu hayatın ilerleyen zamanlarında kronik hastalıkların (diyabet, kalp rahatsızlıkları, hipertansiyon, endometrial kanser gibi) gelişimiyle bağlantılı olduğundan, tanınması ve ergenlikte tedavisi bu hastalıkları engellemek açısından önemlidir, ihmal edilmemelidir.
PKOS tedavisi sırasında kilo kaybı öncelik olmalıdır. Çünkü fazla kilo, hastalığın seyrini ve insülin direncini arttıracaktır ve kısır bir döngü içinde PKOS'lu olan kadınlar fazla kilolarına çıkış yolu bulamayacaklardır. Ancak kilo verme hızı, var olan insülin direnci nedeniyle diğer bireylere oranla yavaş olabilir. Bu durumda sabırlı davranılmalı ve programdan vazgeçilmemelidir. 
Yüz güldürücü olan ise; Vücut ağırlığının % oranında azalması bile yumurtlamanın geri dönmesini ve tüm belirtilerin azalmasını sağlayabilir.
Polikistik Over Sendromu olan ergenlikteki kızlarda vücut imajıyla mücadeleye bağlı olarak depresyon yaratabilir Bundan da önemlisi, kilo vermek için verilen çabalar kötü beslenme alışkanlıklarına veya yeme bozukluklarına yol açabilir.

 

POLİKİSTİK OVER (PCOS) HASTALARINDA BESLENME NESIL OLMALIDIR?

 

- Yağ oranı düşük besinler tercih edilmelidir. Tam yağlı ürünlerden uzak durulması önem taşımaktadır.Yüksek lif alımı sağlamak için sebze, meyveler, kuru baklagil tüketimine ağırlık verilmelidir.

- Bu beslenme alışkanlıklarına ek olarak 2- 3 saat aralıklar ile besin alımı gerçekleştirilmelidir. Bu şekilde kan şekeri seviyesi dengede tutularak, yeme atakları önlenebilir.

- Düzenli egzersiz de, insülin metabolizmasında en az diyet kadar etkili olmaktadır. Günlük 30 dakika orta şiddette yapılacak egzersiz kilo kontrolünde etkili olacaktır.

- Polikistik Over Sendromlularda ekip çalışmasının (doktor, diyetisyen, psikolog) önemi hatırlanmalı ve kişiler bu şekilde takip edilmelidir.

- Daha çok düşük Glisemik İndeks (GI) içeren besinlerden oluşturulmalıdır.

- PKOS ve beslenme üzerine yapılan bazı çalışmalar; düşük karbonhidratlı bir diyet önerirken, bazı çalışmalar da insülin seviyesini kontrol etmek için düşük glisemik indeksli (GI) bir diyet önermektedir.

 

Düşük karbonhidrat ve yüksek protein içeren beslenme modeli, insülin direncini kırmayı sağlayabilir ancak uzun süre tercih edilmemelidir çünkü bu durum proteinlerin karbonhidratların yerine kullanımını arttırabileceğinden dikkatli ayarlanmalıdır.

Her öğünde doğru karbonhidrat kullanımı ve yeterli protein tüketimi düşük kan şekeri (hipoglisemi) ataklarını da kontrol altında tutabilmektedir.

 

Polikistik over sendromu

9Polikistik over sendromu (POS), üreme çağındaki kadınların % 5- 10’unu etkileyen bir endokrin hastalığıdır. Adet kanaması rahatsızlıklarıyla ilişkisi nedeniyle ’te ilk olarak fark edilmiştir. Polikistik over sendromu yumurtalıktaki yüksek miktarda androjenlerle (testosteron gibi erkeklik hormonları) kendini gösterir ve insülin direnciyle bağlantılıdır. Genellikle küçük kistler (polikistler) yumurtalıkların etrafını sarar.

Polikistik Over Sendromu olan ve insülin direnci olan kadınların çoğunda karın bölgesinde kilo alımı, kilo vermekte zorlanma, aşırı derecede karbonhidrat tüketimi ve hipoglisemik dönemler (kan şekeri düşmesi) yaşanabilir. Bunların hepsi bir kısır döngüdür. Kilo verememenizin sebebi POS olabilir

Erken Teşhisin Önemi ve Tedavi

Polikistik Over Sendromu hayatın ilerleyen zamanlarında kronik hastalıkların (diyabet, kalp rahatsızlıkları, hipertansiyon, endometrial kanser gibi) gelişimiyle bağlantılı olduğundan, tanınması ve ergenlikte tedavisi bu hastalıkları engellemek açısından önemlidir, ihmal edilmemelisir

Polikistik Over Sendromu olan ergenlikteki kızlarda vücut imajıyla mücadeleye bağlı olarak depresyon yaratabilir Bundan da önemlisi, kilo vermek için verilen çabalar kötü beslenme alışkanlıklarına veya yeme bozukluklarına yol açabilir.

Araştırma sonuçlarına göre hafif bir kilo kaybı bile (vücut ağırlığında  % 5- 7 kayıp) belirtileri önemli derecede düzeltebilir ve adet kanamalarının düzene girmesini sağlayabilir.

BESLENME ve POLİKİSTİK OVER SENDROMU

Polikistik Over Sendromu olan ergenlerin nasıl beslenmesi gerektiğine dair yapılan çalışmalar oldukça kısıtlıdır. Bazı çalışmalar düşük karbonhidratlı bir diyet önerirken, bazıları insülin seviyesini kontrol etmek için düşük glisemik indeksli bir diyet öneriyor. Ancak diyetisyenlerin yaptığı çalışmalar bu hastalığa sahip olmayan kadınlara göre Polikistik Over Sendromu olan kadınların daha sıklıkla karbonhidrat arzuladıklarını bildiriyor. Bu nedenle bazı ergenler karbonhidrat tüketiminin ciddi şekilde kısıtlanmasını zorlayıcı bulabilirler ve bu da aşırı yemek yemeye ve uzun vadede kilo alımına katkıda bulunabilir.

Araştırmaların büyük çoğunluğu Polikistik Over Sendromu olan ergenler için en faydalı

DİYETİ aşağıdaki şekilde düzenlemiştir.

  • Düşük doymuş yağlı besinler tüketilmeli.
  • Yüksek lifli besin alımına dikkat edilmeli.
  • Bu tipteki beslenme alışkanlıklarına ek olarak 2- 3 saat ara ile besin tüketimi gerçekleştirilmelidir. Bu şekilde kan şekeri seviyesi dengede tutulmalı ve ani yemek yeme atakları önlenmelidir.
  • İnsülin seviyesini düzenlemeye yardımcı olduğu ve kilo kontrolünü desteklediği için fiziksel aktivite yapılmaya çalışılmalıdır.
  • Polikistik Over Sendromlularda ekip çalışmasının (doktor, diyetisyen, psikolog) önemi hatırlanmalı ve kişiler bu şekilde takip edilmelidir.
  • Daha çok düşük Glisemik İndeks (GI) içeren besinlerden oluşturulmalıdır.

SONRAKİ YAZIÖNCEKİ YAZI

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir