sol gözde bulanıklık / Görme kaybının nörolojik nedenleri - Nöroloji Kliniği

Sol Gözde Bulanıklık

sol gözde bulanıklık

Bulan&#x;k Görme

Yrd. Doç. Dr. &#x;brahim ŞAHBAZ taraf&#x;ndan düzenlenmiştir.

köpeğin bulan&#x;k görüntüsü

Bulan&#x;k görme, görme yeteneğinde nesnelerin odak d&#x;ş&#x; ve puslu görünmesine neden olan bir keskinlik kayb&#x;d&#x;r.

Bulan&#x;k görmenin başl&#x;ca nedenleri k&#x;r&#x;lma kusurlar&#x; &#x; uzağ&#x; görememe, yak&#x;n&#x; görememe ve astigmatizm &#x; ve presbiyopidir. Ancak bulan&#x;k görme, potansiyel olarak görme yeteneğini tehdit eden göz hastal&#x;ğ&#x; veya nörolojik bozukluk da dahil olmak üzere daha ciddi sorunlar&#x;n bir belirtisi olabilir.

Bulan&#x;k görme her iki gözü de etkileyebilirken, baz&#x; insanlar sadece bir gözde bulan&#x;k görme yaşar.

Nesnelerin engellendiği ve "beyaz&#x;ms&#x;" göründüğü bulutlu görme, bulan&#x;k görmeye çok benzer. Bulutlu görme genellikle katarakt gibi spesifik rahats&#x;zlar&#x;n bir semptomudur.

Bulan&#x;k görme ve bulutlu görme, özellikle aniden ortaya ç&#x;karsa, ciddi bir göz probleminin semptomlar&#x; olabilir.

Bulan&#x;k görme olup olmad&#x;ğ&#x;n&#x; ve buna neyin neden olduğunu belirlemek amac&#x;yla kapsaml&#x; bir göz muayenesi için bir göz doktoru ile iletişime geçin.

GÖZ MUAYENES&#x;NE &#x;HT&#x;YACINIZ MI VAR? Randevu almak için size yak&#x;n bi&#x;r göz doktoru bulun ve bir randevu al&#x;n.

Bulan&#x;k görme: Nedenleri ve tedavisi

Miyopluk: Miyopluğun (uzağ&#x; görememe) semptomlar&#x; şaş&#x;l&#x;k, göz yorgunluğu, baş ağr&#x;s&#x; ve bir veya her iki gözde bulan&#x;k görmeyi içerir. Miyopluk en yayg&#x;n k&#x;r&#x;lma kusuru olup görüş mesafesindeki nesnelerin bulan&#x;k görünmesine neden olur.

Gözlükler, kontakt lensler ve LASIK ve PRK gibi refraktif cerrahi uygulamalar&#x; uzağ&#x; görememeyi düzeltmenin en yayg&#x;n yoludur.

Hipermetropluk: Eğer hipermetropluğunuz (yak&#x;n&#x; görememe) varsa, uzak nesneleri net olarak görebilirsiniz ancak gözleriniz yak&#x;ndaki nesnelere düzgün bir şekilde odaklanamaz veya bunu yapmak olağand&#x;ş&#x; göz yorgunluğuna neden olur. Ciddi yak&#x;n&#x; görememe vakalar&#x;nda uzaktaki nesneler dahi bulan&#x;k görünebilir.

Miyopluk gibi hipermetropluk da gözlükle, kontakt lensler veya refraktif göz cerrahisi ile düzeltilebilir.

Astigmatizm: Tüm uzakl&#x;klarda bulan&#x;k görme çoğu zaman astigmatizmin bir semptomudur. Bir tür k&#x;r&#x;lma kusuru olan astigmatizm, genellikle düzensiz şekle sahip bir korneadan kaynaklan&#x;r.

Astigmatizmde, bak&#x;lan nesnenin gözlerinizden ne kadar uzakta olup olmad&#x;ğ&#x;na bak&#x;lmaks&#x;z&#x;n &#x;ş&#x;k &#x;ş&#x;nlar&#x;, net bir görme üretecek şekilde retinada tek bir odak noktas&#x;na düşmez.

Uzağ&#x; görememe ve yak&#x;n&#x; görememe gibi astigmatizm de gözlük, kontakt lens veya refraktif cerrahi ile düzeltilebilir.

Presbiyopi: 40 yaş&#x;n üzerindeyseniz ve örneğin k&#x;sa mesaj, restoran menüleri, yemek etiketleri veya diğer küçük yaz&#x;lar&#x; okurken yak&#x;n&#x; bulan&#x;k gördüğünüzü fark etmeye başlad&#x;ysan&#x;z, bunun nedeni yaşa bağl&#x; normal bir görme sorunu olan presbiyoti başlang&#x;c&#x; olabilir.

Presbiyopi semptomlar&#x; hipermetropluğun (yak&#x;n&#x; bulan&#x;k görme; yaz&#x;lar&#x; okurken göz yorgunluğu) neden olduğu semptomlarla ayn&#x; olsa da, presbiyopi göz içindeki merceğin sertleşmesi nedeniyle yaşa bağl&#x; olarak yak&#x;n nesnelere odaklanma yeteneğinin kaybedilmesi durumudur.

Presbiyopinin yayg&#x;n tedavileri şunlar&#x; içerir: progresif lensler, multifokal kontakt lensler bifokal gözlükler ve okuma gözlükleri. Presbiyopi için de cerrahi seçenekler de vard&#x;r; ör. korneal inlay'lar, presbyLASIK ve iletken keratoplasti.

K&#x;r&#x;lma kusurlar&#x;n&#x; ve presbiyopiyi düzeltmek için kullan&#x;lan tüm gözlüklerde, netlik ve konfor yans&#x;t&#x;c&#x; olmayan kaplama ve fotokromik lenslerle art&#x;r&#x;labilir. Ayr&#x;nt&#x;lar için göz doktoruna dan&#x;ş&#x;n.

Üstte bir Jack Russell teriyerinin net bir görüntüsü var, ortadaki bulan&#x;k fotoğraf ise köpeğin çok yak&#x;n görüşlü bir kişiye nas&#x;l görünebileceğini gösteriyor. Kataraktl&#x; birine görünebileceği için, görünüm altta hem bulan&#x;k hem de bulan&#x;k.

Kronik kuru gözler:Kuru göz sendromu değişken bulan&#x;k görme de dahil olmak üzere gözlerinizi çeşitli şekillerde etkileyebilir. Buna yapay gözyaş&#x; (kayganlaşt&#x;r&#x;c&#x; göz damlalar&#x;) yard&#x;mc&#x; olabilirken, daha ileri evre kuru göz vakalar&#x;, gözlerinizi rahat, sağl&#x;kl&#x; ve iyi görebilir hale getirmek için reçeteli bir ilaç veya punktal t&#x;kaç gerektirebilir.

Gebelik: Gebelik s&#x;ras&#x;nda bulan&#x;k görme yayg&#x;nd&#x;r ve buna çift görme (diplopi) de eşlik eder. Hormonal değişiklikler kornean&#x;z&#x;n şeklini ve kal&#x;nl&#x;ğ&#x;n&#x; değiştirerek görüşünüzün bulan&#x;klaşmas&#x;na neden olabilir. Gebe kad&#x;nlarda ayr&#x;ca kuru gözler de yayg&#x;nd&#x;r ve bu da bulan&#x;k görmeye neden olabilir.

Gebelik s&#x;ras&#x;ndaki görme bozukluklar&#x; her zaman göz doktoruna bildirilmelidir. Bulan&#x;k görme her zaman ciddi olmasa da, baz&#x; durumlarda gestasyonel diyabet veya yüksek tansiyonun bir göstergesi olabilir.

Oküler migren veya migrene bağl&#x; baş ağr&#x;lar&#x;: Genel olarak zarars&#x;z ve geçici olsa da bulan&#x;k görme, &#x;ş&#x;k titremesi, haleler ve zikzak desenleri oküler migren veya migrene bağl&#x; baş ağr&#x;s&#x; başlang&#x;c&#x;ndan önce görülen en yayg&#x;n semptomlard&#x;r.

Gözde uçuşan noktalar: Görme, görüş alan&#x;n&#x;zda kayan geçici benekler veya uçuşan noktalarla bulan&#x;klaşabilir. Uçuşan noktalar tipik olarak gözdeki jele benzer vitrözün yaşla birlikte s&#x;v&#x;laşmaya başlayarak vitröz içindeki mikroskobik doku parçalar&#x;n&#x;n göz içinde serbestçe yüzmesine ve retinada gölgeler oluşturmas&#x;yla ortaya ç&#x;kar.

Ani bir şekilde yağmur şeklinde akan birçok uçuşan nokta görürseniz, bu y&#x;rt&#x;lm&#x;ş veya retina dekolman&#x;, belirtisi olabilir ve hemen bir göz doktoruna görünmeniz gerekir.

LASIK sonras&#x; bulan&#x;k görme: LASIK veya başka herhangi bir refraktif cerrahiden hemen sonra görüşünüz bulan&#x;k veya puslu olabilir. Görme yeteneğinizin netliği tipik olarak birkaç gün içinde düzelecektir, ancak görüşünüzün tamamen dengelenmesi daha uzun sürebilir.

Göz damlalar&#x; ve ilaç tedavisi: Baz&#x; göz damlalar&#x;, özellikle de koruyucu içeren göz damlalar&#x; tahrişe ve bulan&#x;k görmeye neden olabilir.

Ayr&#x;ca, alerji haplar&#x; gibi baz&#x; ilaçlar da kuru gözler ve bulan&#x;k görme gibi yan etkilere neden olabilir. Kapsaml&#x; bir göz muayenesi s&#x;ras&#x;nda, göz doktorunuz ilaçlar&#x;n&#x;zdan herhangi birinin bulan&#x;k görmeye neden olup olmad&#x;ğ&#x;n&#x; söyleyebilir.

Aş&#x;r&#x; uzun süre kontakt lens kullan&#x;m&#x;: Tek kullan&#x;ml&#x;k kontakt lenslerin (asl&#x;nda her tür lensin) göz doktorunuz taraf&#x;ndan reçete edilenden daha uzun süre tak&#x;lmas&#x; gözyaş&#x;n&#x;zdaki proteinlerin ve diğer kal&#x;nt&#x;lar&#x;n lensler üzerinde birikmesine neden olacakt&#x;r. Bu da bulan&#x;k görmeye neden olabilir ve göz enfeksiyonu riskinizi art&#x;rabilir.

Bulan&#x;k görme ciddi göz problemlerinin bir semptomu olabilir

Bir gözünüzde aniden bulan&#x;k görme ortaya ç&#x;karsa ve 60 yaş&#x;n üzerindeyseniz, retinan&#x;z&#x;n orta bölgesinde maküler bir delik gelişmiş olabilir.

Ani bulan&#x;k görme, ayr&#x;lm&#x;ş retina, göz uçuğu veya optik nevritin (optik sinir iltihab&#x;) bir semptomu olabilir.

Aşağ&#x;da listelenenler gibi baz&#x; göz rahats&#x;zl&#x;klar&#x; ve hastal&#x;klar kal&#x;c&#x; görme kayb&#x;na neden olabilir, dolay&#x;s&#x;yla ani bulan&#x;k görme yaş&#x;yorsan&#x;z tan&#x; ve tedavi için bir göz doktoruna dan&#x;şmak önemlidir.

Katarakt: Bulan&#x;k görme veya bulutlu görme gibi görme değişiklikleri ve geceleri göz kamaşmas&#x; ve &#x;ş&#x;ğ&#x;n etraf&#x;ndaki haleler katarakt gibi spesifik rahats&#x;zlar&#x;n bir semptomu olabilir. Tedavi edilmemesi halinde katarakt, nihayetinde görmeyi körlük noktas&#x;na kadar kötüleştirebilir ve engelleyebilir. Ancak kataraktlar&#x;n yapay lenslerle değiştirildiği katarakt ameliyat&#x; kaybedilen görme yeteneğinin yeniden kazan&#x;lmas&#x;nda çok başar&#x;l&#x;d&#x;r.

Glokom: Bulan&#x;k görme veya "tünel görüşü" glokomun semptomlar&#x; olabilir. Tedavi edilmemesi halinde görme kayb&#x; devam eder ve kal&#x;c&#x; körlük meydana gelebilir.

Yaşa bağl&#x; makula dejenerasyonu: Düz çizgilerin dalgal&#x; veya k&#x;r&#x;k görünmesine neden olan bulan&#x;k görme ve görme bozulmalar&#x;, yaşl&#x; insanlarda körlüğü başl&#x;ca nedeni olan yaşa bağl&#x; makula dejenerasyonu (YBMD) semptomlar&#x; olabilir.

Diyabetik retinopati: Diyabetiniz varsa, aç&#x;klanamayan bulan&#x;k görme gözün retinas&#x;na zarar veren ve görmeyi tehdit eden bir hastal&#x;k olan diyabetik retinopatikaynakl&#x; olabilir.

Kardiyovasküler hastal&#x;k ve diğer sistemik hastal&#x;klar: Genellikle çift görme ile birlikte bulan&#x;k görme, inme veya beyin kanamas&#x; gibi altta yatan acil bir sağl&#x;k durumunun semptomu olabilir. Ayr&#x;ca multipl sklerozun erken bir belirtisi olabilir. Aniden bulan&#x;k veya çift görmeye başlarsan&#x;z derhal bir göz doktoruna başvurun.

Gelip giden hafif bulan&#x;k görme varsa bu sadece bitkinlik, göz yorgunluğu veya güneş &#x;ş&#x;ğ&#x;na aş&#x;r&#x; maruz kalma anlam&#x;na gelebilir.

Bununla birlikte, bulan&#x;k görme, çift görme, tünel görüşü, kör noktalar, haleler veya görmede kararma gibi ani veya sürekli görme değişiklikleri ciddi bir göz hastal&#x;ğ&#x; veya başka bir sağl&#x;k sorununun belirtileri olabilir.

BULANIK MI GÖRÜYORSUNUZ?Yak&#x;n&#x;n&#x;zda bi&#x;r göz doktoru bulun ve bulan&#x;k görmenize neyin sebep olduğunu ve bunun en iyi şekilde nas&#x;l tedavi edilebileceğini öğrenin.

Sayfa yay&#x;nland&#x; 26 Ağustos Çarşamba

Bulan&#x;k görme nedir? Nedenleri ve tedavileri

Ana SayfaGöz Rahats&#x;zl&#x;klar&#x;

Glokom

Tanımı Klinik Önemi Sebepleri ve Risk Faktörleri Bulguları Testleri ve Tanısı Tedavisi

Glokom nedir? ( Göz Tansiyonu nedir? )

Göziçi basıncın artmasına bağlı görme sinirinin hasarına glokom adı verilir. Her ne kadar glokomun oluşması için yüksek göz içi basınç gerekse de, ne kadar bir basıncın glokoma yol açacağı kesin değildir. Bu değer kişiden kişiye değişebilir. Ancak genel bir bilgi olarak göz içi basıncının 20 mm civa basıncının üzerinde bulunması çoğunlukla glokom lehindedir. Ancak sadece göziçi basıncının yüksek bulunması glokom teşhisi için yeterli değildir; göz dibindeki görme sinirinin hasarı şarttır. Eğer göz içi basıncı normalden yüksek ancak göz dibinde hasar mevcut değilse bu duruma oküler hipertansiyon denir.

Göz içi basıncını ve glokomu anlayabilmek için göz içi sıvısının dinamiğini bilmek gerekir. Göziçi dokularının beslenmesi için gerekli olan göz içi sıvısı ön kamara denilen gözün ön kısmında bulunur. Ancak bu sıvının göz içine düzenli üretimi ve salınımı arka kamaradaki dokulardan gerçekleşir. Salınımı takiben pupil denilen göz bebeği boşluğunu geçerek arka kamarayı terk eder ve asıl yeri olan gözün ön kamarasına geçer. Burada dolaşımda belli süre kalan göz içi sıvısı daha sonra gözün renkli tabakası olan iris ile gözün saydam tabakası olan korneanın iç yüzde birleştiği açı denilen trabeküler kanallardan düzenli olarak emilir.

Bazı durumlarda göz içi sıvısının dışarı boşaltan kanallarda yapısal bir daralma veya tıkanıklık oluşur. Bu durumumda göz içi sıvısı istenilen düzeyde drene olamaz. Buna bağlı olarak göz içi sıvısı artar ve göz içi basınç yüksekliği oluşur. Yükselen bu basınç göz içinde yayılarak en hassas olduğu gözün arka kısmında görme sinirlerinde zamanla bir hasar oluşturur. Bu hasar görme alanında kayıp anlamına gelir.

Batı ülkelerinde glokom körlüğe sebep olan nedenlerin başında gelir. Her yaşta olabileceği gibi kırk yaşından sonra glokom daha sık görülür. Hastalığın ortaya çıktığı her 20 kişiden birinde kalıcı görme kaybına ve total körlüğe rastlanır. Erken tanı sayesinde görme kayıpları engellenebilir.

Glokom sinsi bir hastalıktır,çok bulgu vermeden yavaş yavaş ilerler. Eğer bir kişinin görmesinde bulanıklaşma veya gözünde şiddetli bir ağrı varsa ya da ışığa baktığında etrafında gökkuşağı gibi hareler görüyorsa bu kişinin vakit kaybetmeden bir göz doktoruna gitmesi gerekir.

Her tip glokomda görme kaybını korumak için göz muayenelerini düzenli sürdürmek ve düzenli tedavi almak önemlidir. Bazı glokom hastaları şikâyetleri olmayınca ilaçları kesebilmekte ya da unutabilmektedir. Glokom hayat boyu devam edecek bir hastalıktır. Dolayısıyla ilaçların göz içi basıncı kontrolü sağlandığı sürece, ömür boyu kullanılması gerekmektedir. Tedavi bazen yetersiz kalabilir ve tedavinin tekrardan düzenlenmesi gerekir. Bu nedenle düzenli kontroller çok değerlidir.

Yapılan tedaviyle görme kaybını yavaşlatır ve durdurur. Ancak unutulmaması gereken glokomdan kaynaklanan oluşmuş doku zararlarının geri döndürülemeyecek olmasıdır.

Glokom tipleri nelerdir?

Açık açılı glokom en yaygın glokom çeşididir. Glokomların %'ı bu tiptedir. Tipik olarak başlangıç evresinde hiç bir belirti yoktur. Göz içi basıncı yavaşça yükseldiği için belirtiler yavaş bir şekilde baslar. Görme yavaş yavaş kaybedildiği için geç dönemlere kadar hasta bunun farkına varmayabilir. Görme kaybının farkına varıldığı zaman da hasar kalıcı hale gelmiştir.

Glokomlu hastaların % kadarını oluşturan dar açılı glokomda ise şikayetler hızlıca ortaya çıkar. Hastalar bulanık görme, şiddetli göz ağrısı, başağrısı, ışığın etrafında gökkuşağı hareleri, mide bulantısı ve kusma tariflerler. Bazen tıkanıklık çok hızlı gelişir, göziçi sıvısı gözü terk edemez, göz tansiyonu hızlaca yükselir ve akut glokom krizi gelişir. Bu göz sağlığı için acil bir durumudur. Eğer bu hastalar hemen tedavi edilemezse körlükle sonuçlanabilir. Maalesef dar açılı glokomunun üçte ikisi akut bir krizin yaklaştığının hiçbir uyarıcısı olmaksızın ilerler.

Doğuştan glokomda ise bebeklerin gözlerinin saydam olması gereken kornea tabakasında bulanıklık, sürekli göz yaşarması ve korneanın çok aşırı büyümesi gibi belirtiler görülür.

Glokom gelişimi için risk faktörleri nelerdir?


• 60 yaş ve üstü
• Yüksek göz tansiyonu,
• Aile fertlerinde glokom öyküsü bulunması,
• Miyopi ya da hipermetropi
• Geçmiş göz yaralanmaları,
• Steroid kullanımı,
• Diyabet ya da migren baş ağrısı gibi diğer sağlık problemleri.

Tedavi kararı verilmeden önce hastaların risk faktörleri gözden geçirilmelidir. Çünkü ikincil glokom denen olgulara göz travması, hipertansiyon, diyabet, steroid kullanımı gibi hastalıklar veya durumlar sebep olur.

Glokom hastalarının tanı ve takibi nasıl yapılır?

Hastaların çoğunun yakın takibi ve sık göz içi basıncı ölçümü gerekir. Düzenli göz muayenesi olası optik sinir hasarına ait belirtilerin erken tespitinde ve görme kayıplarının engellenmesinde yardımcı olur.

Görüntüleri beyne ileten optik sinir pek çok sinir lifinden oluşur. Bu yapı çok sayıda teli bünyesinde bulunduran bir elektrik kablosu gibidir. Glokom optik sinir fiberlerine zarar vermeye başladığında hasara uğrayan liflerin görev aldığı bölgelerin karşılığı olan görme alanında karanlık noktalar oluşur. Gündelik hayatta bu noktalar hastalar tarafından çok kolay fark edilmezler. İlerleyen durumlarda karanlık noktalar birleşir ve optik sinirin tamamıyla hasar görmesiyle körlük ortaya çıkar.

Düzenli olarak göz uzmanınıza muayene olmak glokomu teşhis etmede en iyi yoldur. Glokomun beş temel testinden ilk ikisi her muayenede mutlaka yapılır

Tonometri testi göz içi basıncını ölçülmesidir. Pratikte iki farklı yöntem uygulanır. Bunlardan birinde göz damlayla uyuşturulur ve hastanın gözüne bir alet değdirilerek mekanik olarak ölçüm yapılır. Diğerinde ise göze bir şey damlatılmadan ve deydirilmeden hava püskürtülülerek ölçüm yapılır.

Oftalmoskopi gözün içi ile özellikle arka kısmını ve optik sinirleri muayene etmekte kullanılan bir yöntemidir. Bu muayene için adına oftalmoskop denen ucundan ışık yayan ve içindeki mercek sistemiyle gözün yapılarını büyülten bir cihaza ihtiyaç vardır. Yapıları daha net görebilmek için oftalmoskopi işleminin karanlık bir ortama yapılması tercih edilir.

Perimetri testine görme alanı testi de denir. Bu test sırasında hastadan doğrudan karşıya bakması istenir. Bu esnada görme alanın çevresinde çeşitli hareketli ışıklar belirir. Hasta saptaya bildiği ışıklar kaydeder. Bu test sayesinde hastanın görme alanının haritası çıkarılır.

Gonioskopi iris ile korneanın buluştuğu bölgeyi görmeyi sağlayan bir yöntemidir. İçinde belli açılarla yerleşmiş aynalar ve mercekler bulunduran bir aletle yapılır. Bu alet gözün yüzeyine yerleştirilir ve gözün ön kamera denen kısmındaki açıyı oluşturan iris ile kornea birleşme noktaları değerlendirilir. Ağrısız bir testtir ve glokoma sebep olan açı değişiklikleri bu yöntemle saptanır.

Optik koherens tomografi ( OCT ) ışık dalgaları kullanarak retinanın ve optik sinir liflerinin görüntülenmesini sağlayan ve yan etkisi olmayan bir tetkiktir. Göz tomografisi olarak da bilinmektedir. OCT ile optik sinir liflerindeki hasar erken dönemde tespit edilebilmektedir.

Bu testlerin hepsi herkes için gerekli olmayabilir. Mevcut durumdan oluşabilecek sapmaları takip etmek için düzenli aralıklarla tekrarlanmalıdır.

Glokomun tedavisi nedir?

Glokom genellikle göz damlalarıyla kontrol edilir. Glokomda ilaç tedavisinde son yıllarda önemli gelişmeler sağlanmış, etkili yeni ilaçlar tedavinin başarısını büyük ölçüde artırmıştır. Bu damlalar gözde üretilen sıvının miktarını azaltarak ya da drenajını arttırarak veya her iki etkisiyle birlikte göz tansiyonunu düşürür. Bu damlalar görmeyi korumaya yardımcı olur. İlaç tedavisinde önemli olan hastanın ilaçları sürekli olarak düzenli kullanmasıdır. Nadir durumlarda oral yoldan ilaç tedavisi uygulanır.

Ancak bazı durumlarda bu tür ilaçlar istenmeyen etkilere sebep olabilir. Örneğin zaman zaman gözde batma ya da kaşınma, gözün beyaz kısmında ya da gözün kapağı ve çevresinde ciltte kızarıklık, nabızda ya da kalp atışında değişiklik, kişinin istek ve hareketlerinde azalma, nefes almada zorluk çekme (özellikle astımı olan kişilerde), ağız kuruluğu, tad almada değişiklik, baş ağrısı, bulanık görme, gözün renkli tabakasında (iris) renk değişikliğine sebep olabilir. Bu nedenle bu ilaçları kullanan hastaların dikkatli olmaları ve şikayetleri olduğunda hekimlerine hızlıca iletmeleri funduszeue.info bu tür ilaçlar diğer ilaçlarla etkileşebilir. Bu yüzden hastalardan kullandığı göz ilaçları ile birlikte diğer diğer ilaçlarının da listelemesi beklenir.

Göziçi basıncını düşüren göz damlalarından istenilen sonuç alınamazsa, lazer ve cerrahi tedavi uygulanır ve hasarın ilerlemesi durdurulmaya çalışılır.

Bu durumda ilk başvurulan yöntemlerden biri laser trabeküloplastidir. Bu yöntem muayenehane şartlarında uygulanır. Göz damlayla uyuşturulduktan sonra ön kamara sıvısının dışa akımının gerçekleştiği trabekülum denilen açı dokusuna laser uygulanır ve göz içi sıvısının drenajı sağlanır. İşlem sonunda hasta evine gidebilir. Laser trabeküloplastinin bazı gözlerde göz içi basıncının kontrolünde çok başarılı olmakla birlikte etkisi 2 – 3 yıl içinde azalabilmektedir. Laser tedavisiyle yanıt alınmadığı veya etkisinin kaybolduğu durumda cerrahi yöntemler uygulanır. Bunların başında trabekülektomi ameliyatı gelir. Ameliyatta açı dokusundan bir parça çıkarılarak sıvının uzun süreli drenajı hedeflenir. Ameliyat sonrasında ilaç tedavisi sürdürülmelidir. Bu ameliyatın göz basıncını düşürmedeki başarı oranı %70 cıvarındadır. Ancak belli bir süre sonra ameliyatla oluşturulan kanalda daralma meydana gelebilir, bu durumda ikinci bir ameliyat gerekir.

Tedavilere yanıt vermeyen bazı inatçı glokom türlerinde standart ameliyat teknikleriyle sonuç almak mümkün değildir. Bu tür durumlarda şant ameliyatı yapılır. Ameliyatta gözün ön kamarası ile göz dışı doku katmanları arasına yapay bir geçit vazifesi görecek valflı bir tüp yerleştirilir.


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası