menopozda terlemeye iyi gelen bitkiler / Terlemeye Karşı Kür - Prof. İbrahim Saraçoğlu - Diyanet TV

Menopozda Terlemeye Iyi Gelen Bitkiler

menopozda terlemeye iyi gelen bitkiler

Menopozu hafif atlatmanın yolu: Bitkisel Ostrojenler

Yayınlanma: 22 Kasım

Özellikle menopoz döneminde ortaya çıkan ateş basması, aşırı terleme gibi sorunların başlıca nedenlerinden olan östrojen eksikliğini doğal yoldan gidermeye ne dersiniz?

Bitkisel hormonlar, östrojen hormonuna benzer yapıda bitkisel maddelerdir. Fitoöstrojenler insanlardaki vücut östrojenine benzer ancak daha zayıf etki gösterirler. Fitoöstrojenlerin en yaygın ve önemli iki grubu izoflavonlar ve lignanlardır. İşte bu iki gruba dair bilmeniz gerekenler…

9

Faydaları saymakla bitmiyor

İzoflavonlar özellikle soya fasulyesi, kuru fasulye, mercimek, bezelye, sebzeler, çay ve şarapta bulunur. Lignan grubu ise daha yaygındır. Tüm tahıl ürünleri, tohumlar (keten tohumu, susam, ayçekirdeği), zeytin gibi yağlı yemişler, yer fıstığı, kiraz, şeftali, erik, elma, armut, havuç, brokoli, soğan, sarımsak, rezene, ahududu, böğürtlen ve şerbetçi otu lignan içerir. Aynı zamanda izoflavonlar ve lignanlar güçlü antioksidanlardır; kötü kolesterolün (LDL)  oksitlenmesini azaltır. Vücudun antioksidan enzimlerini aktive eder. Her iki fitoöstrojenin kalp ve damar koruyucu fonksiyonu çok sayıda bilimsel araştırmayla kesin olarak ortaya konmuştur. Fitoöstrojen deposu bitkileri ve faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

6

Melekotu (Angelica Sinensis)

Angelika Sinensis adıyla bilinen bu bitkinin fitoöstrojen faaliyeti çok yüksektir ve enerjiyi arttırdığı gibi kendini iyi hissetme duygusunu da geliştirdiğinden ‘kadın ginsengi' olarak da tanınır. Zamansız adetten kesilme, düzensiz adet döngüsü ve aşırı rahim kanaması gibi vakalarda kullanılır. Melekotunun ağrı kesici ve antialerjik etkileri vardır; antibakteriyeldir, kasları gevşetir ve kan damarlarının dayanıklılığını sağlar.

8

Hayıt Otu (Agnus-Castus)

Hayıt yemişi Akdeniz bölgesine özgü olan hayıt bitkisinden elde edilir. Hipofiz bezi üzerindeki etkisiyle lutein yapıcı hormon (LH) salgılanmasını arttırıp folikül uyarıcı hormon (FSH) üretimini azaltarak daha az östrojen ve daha fazla progesteron üretilmesine olanak verir. Bu nedenle menopoz başlangıcında hormonların değişiminden kaynaklanan düzensiz adet dönemlerini dengelediği düşünülmektedir. Özellikle adet öncesi sendromunu andıran belirtiler gösteren ya da düzensiz adet kanamaları olan kadınlar için yararlıdır. Ayrıca iştahı bastırdığı, depresyonu azalttığı ve uykuyu düzelttiği bilinmektedir.

2

Tahtabiti Otu (Cimicifuga Racemosa)

Çin'de yaygın bir şekilde menopoz semptomlarının giderilmesi için hazırlanan karışımlarda bu ot kullanılır. Östrojen reseptörleriyle bağlanıp seçmeli olarak menopozda LH hormonunun yükselmesini baskılar. Östrojenik etkisiyle ateş basma nöbetlerini, gece terlemelerini ve duygusal değişkenliği azaltır. Tahtabiti otu Avrupa'da hormon takviye terapisinin çok iyi belgelenmiş bir alternatifi olarak kabul edilmektedir. Klinik çalışmalar, depresyon, vajina kuruluğu, ateş basma nöbetleri ve adet krampları gibi semptomları giderdiğini göstermiştir. Çoğu kadın bu otu menopoz semptomlarını azaltmak için kullanır. Genel olarak günde iki kez tablet olarak önerilir ya da tahtabiti otunun günde üç kez çay olarak içimi önerilir.

5

Meyankökü (Glycrrhiza Glabra)

Meyankökü bitkisel ilaçların içinde en yaygın kullanılan ve üzerinde en fazla bilimsel araştırma yapılan bitkidir. Aktif madde olarak hem isoflavon hem de lignan içerir. Östrojen ve progesteron oranlarını düzenleme konusunda yararı vardır. Böbreküstü bezlerinin fonksiyonlarını desteklediğinden yorgunluğu giderir.

11

Dikkat!

Sözü edilen bitkiler tek başlarına ya da karışım olarak kullanıldıkları takdirde vajina kuruluğu, ateş basma nöbeti ve ruhsal durum değişikliği gibi menopoz semptomlarının hafiflemesini sağlar.

14

BiyoflavonoiTler

Bitki östrojenleri bakımından bir diğer zengin kaynak da birçok şifalı ot ve meyvede bulunan biyoflavonoitlerdir. Bunlar reseptör bölgeler konusunda aşırı östrojeni baskılama özelliğinden dolayı menopoz hormonlarını dengeler ve pelvis uzuvlarını güçlendirir. Turunçgillerin beyazımsı iç kabuğu zengin kaynak olduğundan portakal ya da greyfurt yerken bu kısmını da tüketmeye dikkat edin. Biyoflavonoitlerin zengin kaynakları arasında kiraz, kızılcık, yaban mersini, dağ mersini, tam tahıllar, üzüm kabuğu ve kızıl yonca vardır. Takviye olarak günde mg biyoflavonoidin C vitaminiyle birlikte tüketilmesinin ateş basma nöbetlerini geçirdiği saptanmıştır.

Menopoza iyi gelen bitkiler nelerdir? Menopoza iyi gelen bitki &#;ayları ve tarifleri

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Menopoz dönemi, her kadının mutlaka yaşadığı ve zorlu olan süreçlerden biri olarak tanımlanır. Bu dönem süresince kadınlarda terleme, ateş basması, ruhsal durumda iniş ve çıkışların olması, stres ve sinirli olma durumu gibi pek çok durum meydana gelebilir. Bazı kadınlar bu dönemi daha erken yaşta yaşayabilirken bazıları ise daha ileriki yaşlarda yaşayabilir. Bunların yanı sıra her kadın bu dönemi farklı zorluk derecesi ile yaşamaktadır. Ağır geçirilen menopoz dönemlerinde doktorun önerdiği tedavi yollarını uygulamada ve doğru beslenmede olan katkı payı oldukça büyüktür. Menopoz için iyi gelen bitkiler nelerdir? Menopoz döneminde tüketilebilecek ve fayda sağlayacak olan çaylar ve tarifleri nelerdir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Menopoz, kadınların hayatında belli bir dönemde kendini gösteren ve kişiden kişiye belirtilerde farklılık gösteren bir süreçtir.

Menopoza İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

 Menopozun kadınlara olan etkileri günlük hayatlarını doğrudan etkiler. Bu dönemin hafif ve en az can yakıcı şekilde atlatılabilmesi adına bazı yollar ve tedavi yöntemleri niteliğinde olan bitkisel tarifler uygulanmaktadır. Bazı çaylar ve tüketilmesi gereken bitkiler menopoza katkıda bulunmaktadır. Menopoza iyi gelen bitkiler aşağıdaki gibidir:

  1. Hayıt, dozunda kullanılmalıdır ve bazı ilaçlar ile tepkimeye neden olabilir. Bu bitkinin hormon açısından desteği oldukça büyüktür.
  2. Karayılan Otu, ani gelen ateş basmalarına iyi gelir ve diğer hastalıklara karşı da katkıları bulunur. Depresyon bu hastalıklardan biri olarak bilinir. Ancak bazı hastalıklar olduğu zaman bu bitki kullanılmamalıdır. Doktor önerdiği takdirde kullanımı daha doğru olacaktır.
  3. Şerbetçi Otu, adet sancıları için de kullanılır. Yatıştırıcı etkisi bulunan bu bitki menopoz döneminde de tercih edilir.
  4. Melisa, depresyon ve menopoz dönemi için kullanılabilir. Oldukça güvenlidir ve küçük yaşta olan çocuklar için bile kullanılabilir.
  5. Japonsarmaşığı Kökü, ateş basmalarında ve gece terlemelerinde kullanılan bir bitkidir. Ruh hali değişikliklerini de kontrol altına almada yardımcıdır.
  6. Takke Çiçeği, dikkat eksikliği gibi durumların yanı sıra menopoz döneminde de kullanıldığı bilinir. Ani ruh hali değişmesi ve aniden gelen ateşlerin önüne geçer ve bu durumları kolay bir şekilde atlatmada fayda sağlar.

Menopoza İyi Gelen Bitki Çayları ve Tarifleri Nelerdir?

Menopoz döneminde kullanılacak olan bitkilerin çaylar ve tarifleri aşağıdaki gibidir:

  1. Aslan Kulağı, çay formunda tüketilebilen bir bitkidir. 1 çay kaşığı kadar kurutulmuş aslan kulağını 1 buçuk su bardağına eklenir ve demlenmeye bırakılır. Tansiyon düşüklüğü yaşayan kişilerde çok tercih edilmemelidir.
  2. Hint kuşkonmazı, çayı da yapılabilen bir bitki olmasının yanı sıra bu bitki gece terlemesi ve ani olan ateş basmalarının önüne geçer. Kurutulmuş olan köklerden çay yapılabilir, içerisine tarçın eklenip kullanılabilir.
  3. Adaçayı, aşırı terlemeye iyi gelen ve dolayısıyla gecelerin hafif geçmesine fayda sağlayan destekleyici bir çayır. Kaygı ve stresi azaltmaya da fayda sağlar. 1 çay kaşığına kaynamış su eklendikten sonra tüketilmesi doğru olur.
  4. Rezene Çayı, regl dönemine iyi geldiği gibi menopoz dönemine de büyük katkısı vardır. Ani ateş basmasını ve şişkinliği azaltır. Bir bardak kadar suya yaklaşık 2 çay kaşığı rezene eklendikten sonra çay hazır hale gelir. Biraz dinlendikten sonra tüketilmesi doğru olacaktır.
  5. Papatya Çayı, sakinleştirici ve ağrı kesici yönü bulunan bu çay, 3 tane papatyaya eklenen su süzüldükten sonra kullanılır. Günde 2 defa alınmalıdır ve belirli aralıklar ile tüketilmelidir.
  6. Melisa Çayı, rahatlatmaya ve ödem atmaya fayda sağlar. 1 su bardağı kaynar su içerisine küçük kaşık ile ufalanan melisa konulur. Sonrasında 10 dakika kadar bekletilir, süzülür ve tüketilir. Bu işlem gün içerisinde 3 kere tekrar edilmelidir.

Menopozda Bitkisel Tedavinin Faydası Var mı?

Menopoz kadınların hayatındaki en zorlu dönemlerden biridir. Menopozla beraber azalan östrojen, kadında ateş basması, terleme, çarpıntı, uykusuzluk, halsizlik, ağrılı ilişki ve idrar kaçırmaya kadar gidebilen idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. İngiliz beslenme uzmanlarının yaptığı araştırmalar sonucu, soyalı yiyecek ve içeceklerin menopoz döneminde bozulan hormon dengesini düzeltmekte çok etkili olduğu bildirilmiştir. Uzmanlar soyanın, menopoz döneminin kadında yarattığı olumsuz etkileri azalttığı, menopozlu kadınlarda görülen kemik erimelerine karşı direnç oluşturduğunu da vurgulamışlardır.

Menopoz dönemindeki bir kadın için önemli iki faktör vardır. Bunlar egzersiz ve hayat tarzını düzenlemektir. Mümkün olduğunca merdivenleri kullanmak, günlük yürüyüş süresini artırmak, yapılacak en iyi ve basit egzersizlerdir. Menopoza bağlı şikayetleri azaltmak için yapılan tedavilerde birçok bitkisel ilaçlar kullanılmaktadır. Doktorun uyguladığı tedavi yöntemleri yanında uygulanacak olan doğal reçeteler, bu dönemde oluşan sıkıntılarınızı azaltmaya yardımcı olacaktır. Sinirsel gerginliğin azalması için papatya çayı ve melisa çayı  çok faydalı olabilir. Ateş basmalarını önlemek için  adaçayı ve akdiken çayı  içilmesi , bu semptomların azalmasında fayda sağlayacaktır. Ayrıcaketen tohumu  tüketiminin artırılmasında, vazomotor semptomlar dediğimiz; terleme, ateş basması v.s semptomları azaltacaktır.

Tüm bunların yanında , bu dönemde ayrıca baharatlı ve acılı gıda tüketimi azaltılmalı, kahve ,çay ,sigara tüketimi minimuma indirilmelidir. Bol  bol sebze yenmeli, süt içilmelidir. Ayrıca mevsimine göre taze sebze, meyve  yemek  ve bol su içmekte bu dönemdeki şikayetlerin azalmasına yardımcı olacaktır.

Sağlıklı Bir Menopoz Geçirmeniz Dileğiyle..

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası