reçine filtre zararları / Su için iyon değiştirici filtre: yararları ve zararları, nasıl seçileceği

Reçine Filtre Zararları

reçine filtre zararları

ENG&#;N Mühendislik

Tam Otomatik Su Ar&#;t&#;m Sistemleri

Su Ar&#;t&#;m Sistemi Periyodik Bak&#;m Onar&#;m

Su Ar&#;t&#;m Sistemlerinde En Kaliteli En Ekonomik ve En Sa&#;l&#;kl&#; Mühendislik Çözümleri.. Su Ar&#;t&#;m Sistemi Tesisi Bak&#;m ve Onar&#;m&#;

Fiyat al&#;n&#;z

SAYFA &#;Ç&#; ARAMA

- Filtrasyon-Dolamit filtre-Turbidex- filtre-Aktif Karbon Filtreler-Yumu&#;atma- Kireçlenmenin Hydroflow Frekans ile önlenmesi -Otomasyon Valfleri ve ar&#;zalar&#;-Sertlik Birim Çevrimleri - Içme Suyu Standartlar&#; -Evsel tip Reverse osmoz cihazi- ve ar&#;zalar&#;-Reçine Miktar&#; Tespiti - Ultraviole Cihazlar&#; - Test Kitlerinin Kullan&#;lmasi - Ar&#;tmal&#; Sebiller - Deiyonize (Deminarilize Sistemleri) -Reverse Osmosis Ters Ozmoz-Arsenik Giderimi -Su Ar&#;tmada Degazör - Deniz suyundan içme ve kullanma suyu elde etme teknikleri- Ar&#;t&#;mla Ilgili Sorular ve Cevaplar&#; - At&#;k Su Ar&#;t&#;m Sistemleri ve &#;ema -Nötralizasyon cihazi nedir ve çalisma Prensibi -Paket Ya&#; Tutucular - Metal Filtreler -

*********************************

ARITIM: içme ve kullanma amac&#;yla, kirli sular&#;n belli i&#;lemlerle istenilen niteliklere seafoodplus.info &#;artland&#;rma ise,proses suyu haz&#;rlama diye de bilinen i&#;seafoodplus.info&#;t&#;m ihtiyac&#;, kullan&#;c&#;n&#;n hangi amaçla su istedi&#;i ile do&#;rudan ilgilidir.

ARITIM &#;HT&#;YACININ ve ARITIM S&#;STEM&#;N&#;N  BEL&#;RLENMES&#; : Kullan&#;c&#;n&#;n Herhangibir kaynaktan elde etti&#;i suyu , E&#;er fabrika makinelerinde kullan&#;caksa farkl&#;, yemekhanede kullan&#;caksa farkl&#; ,bula&#;&#;khanesinde kullanacaksa farkl&#;, sulamada kullanacaksa farkl&#;, kesikli veya  devaml&#; kullanmas&#; da sistem belirlenmesinde  belirleyici olacakt&#;r.  Ayr&#;ca sistem belirlemede su kayna&#;&#; ve suyun analizi de önem arzetmktedir.Lüzumsuz cihazlar kullanmak maliyeti artt&#;racakt&#;r

K&#;MYASAL DOZAJ S&#;STEMLER&#;

images/seafoodplus.infoimages/dozajpomp2

 

Klor, eskiden beri en yayg&#;n kullan&#;lan dezenfektand&#;r. Yayg&#;n kullan&#;m&#;nda klorun ucuz bir dezenfeksiyon sistemi olmas&#;n&#;n yan&#; s&#;ra, kal&#;c&#; etkiye sahip olmas&#; da önemli bir etkendir. Klor, suya kar&#;&#;t&#;r&#;ld&#;&#;&#; anda, suyun içindeki baz&#; organik maddeler ve a&#;&#;r metallerle reaksiyona geçer. Tüm reaksiyonlar meydana geldikten sonra, mg/lt serbest bakiye klorun suda b&#;rak&#;lmas&#;, nihai kullan&#;m noktas&#;na kadar mikroorganizmal faaliyeti önleyecektir.

Kimyasal dozaj üniteleri endüstrinin bir çok alan&#;nda (içme ve kullanma suyu ar&#;t&#;m&#;, g&#;da sanayi,kozmetik sanayi, &#;s&#;tma ve so&#;utma sistemleri, kimya endüstrisi, deri sanayi …vb.) çok farkl&#; kimyasallar&#;n dozlanmas&#; amac&#;yla kullan&#;lmaktad&#;r. Genel anlamda, ar&#;tma sektöründe kullan&#;lan dozaj ünitelerinin temel amac&#;, su kalitesinin istenilen seviyelere getirilmesidir.

S&#;v&#; Klor &#;çin Dozaj Hesaplamak :Bir dozaj pompas&#; kullan&#;larak dozajlama yap&#;lmas&#; dü&#;ünülen bir yerde dikkate al&#;nacak de&#;erler &#;unlard&#;r.

A: Dozaj pompas&#;ndan ç&#;kacak miktar

B :mg/lt klor/su dozaj&#;

C: Suyun debisi

D: Klorun yo&#;unlu&#;u

Buna göre örnek olarak

1 mg/lt klor dozu için m3/saatlik debideki suya 20 gr/lt yo&#;unluktaki klor dozaj&#;n&#;n hesab&#; için a&#;a&#;&#;daki formül kullan&#;l&#;r.

A = (B * C) / D

A = (1 * ) /20

A = 5 lt/saat

Dozaj Pompalar ekseriyetle &#; hareketini Hidrofor sistemine ba&#;l&#; olarak yürütür hidrofor çal&#;&#;t&#;kça dozaj pompalar&#; da birlikte çal&#;&#;&#;r

F&#;LTRASYON : Suda çözünmeyen kum. kil ve tortu gibi kat&#; maddeleri fiziksel olarak ar&#;tmak;su içerisinde tat, koku ve renk olarak aç&#;&#;a ç&#;kan organik maddeleri kimyasal olarak ar&#;tmak; bu ar&#;t&#;m a&#;amalar&#;yla suyu tortusuz,renksiz ve berrak bir hale getirme i&#;lemine filtrasyon denir.

Kompakt tasar&#;m&#; sayesinde gereksinimi olan az yer ihtiyac&#; ve tam otomatik çal&#;&#;ma prensibi kum filtre sistemlerinin ba&#;l&#;ca özellikleri aras&#;ndad&#;r. &#;lk yat&#;r&#;m maliyeti dü&#;ük olan kum filtre sistemlerinde, quartz mineralinin de&#;i&#;me süresi ise çal&#;&#;ma &#;artlar&#; da göz önüne al&#;narak ortalama olarak 3 - 5 y&#;ld&#;r. Kum filtre sistemi seçiminin uygun oldu&#;u ve verimli çal&#;&#;an bir sistemde, di&#;er ar&#;tma birimlerine giden yük en aza indirilmi&#; olur. Kum filtre sistemleri çözünmemi&#; ask&#;da kat&#; maddelerin giderilmesini sa&#;layarak, makine ve tesisatlarda olu&#;acak t&#;kanmalar&#; ve enerji sarfiyat&#;ndaki art&#;&#;lar&#; engellemi&#; olur. Kat&#; maddeleri tutma kapasitesi ile kendinden sonra gelen sistemlere sa&#;lad&#;&#;&#; i&#;letme rahatl&#;&#;&#; da önemli bir avantaj&#;d&#;r. bar bas&#;nç aral&#;&#;&#;nda çal&#;&#;an kum filtre sistemlerin filtrasyon hassasiyeti mikron aral&#;&#;&#;ndad&#;r. Zamana ve debiye ba&#;l&#; olmak üzere single, tandem, dublex ve triplex prensipte çal&#;&#;an kum filtre sistemleri mevcuttur. Kum filtre sistemlerinin ana bile&#;eni olan otomasyon valfleri, önceden belirlenmi&#; programa göre otomatik olarak ters y&#;kama yapmaktad&#;r.

Her Tür deponun önüne ask&#;da kat&#; partükülleri tutmak amac&#;yla mutlaka y&#;kan&#;labilir bir kartu&#; veya metal filtre konulmas&#; tavsiye edilir.

F&#;LTRE : Kartu&#; veya metal filtre, suda istenmeyen maddeleri tutmaya yarayan, montaj&#; ve kullan&#;m&#; kolay su ar&#;tma filtreleridir. Filtre ve filtreye yuval&#;k eden filtre kab&#;ndan olu&#;ur. Genellikle tortu ve klor gideriminde kullan&#;l&#;rlar. Tortu gideriminde kullan&#;lan kartu&#; filtreler ömrü dolunca yenilenen ve y&#;kan&#;p yeniden kullan&#;labilen olmak üzere iki çe&#;ittir. Ömrü dolunca yenilenen kartu&#; filtrelerin gözenek çaplar&#; 1, 5, 10, 20 mikrondur. Y&#;kan&#;p yeniden kullan&#;labilen kartu&#; filtreler ise 60 mikron ve üzeri filtrasyon yapabilirler.  Y&#;kan&#;p yeniden kullan&#;labilen filtreler, plastik, paslanmaz çelik ve torba filtrelerdir.

Di&#;er kartu&#; filtre çe&#;idi karbon filtredir. Karbon kartu&#; filtreler, sudaki spesifik organikleri, toplam organik karbonu (TOC) ve kloru gidermek için kullan&#;l&#;r.

DOLOM&#;T F&#;LTRE  ve S&#;STEMLER&#;N&#;N ÇALI&#;MA &#;EKL&#;

Dolomit filtre, filtrasyon sonras&#;nda dolomit minerali yard&#;m&#;yla suyun kaybetti&#;i mineralleri geri kazand&#;rmak, suyun pH de&#;erini yükseltmek için kullan&#;lan remineralizasyon i&#;lemidir.
Dolomit filtre sistemi manuel valf, dayan&#;kl&#; fiberglas gövde ve dolomit mineralinden meydana gelir. Sistem manuel kontrollüdür.

 

Su filtre içersinde süzülürken dolomit minerali eriyerek suya kalsiyum, karbonat, magnezyum gibi mineralleri kazand&#;r&#;r.
Azalan dolomit minerali üzerine iste&#;e göre yeni mineral eklenebilir.
Asidik sular&#;n pH’n&#;n yükseltilmesi ve az miktar limitli demirin al&#;nmas&#; için kullan&#;l&#;r. Suyun mineral ile konta&#;&#; esnas&#;nda serbest karbondioksit al&#;n&#;r ve çözünen kalsiyum sertli&#;in artmas&#;na sebep verebilir. Bu arada filtre görevi de görür. Belirli bir zaman sonra mineral tükenir ve eklenmesi gerekir.
Sistemin ihtiyac&#; olan mineral miktar&#;n&#;n %50’si mutlaka 6 veya 12 ay süresince sistem içinde reserve edilmi&#; olmal&#;d&#;r. Tank&#;n rahat doldurulmas&#; için alt ve üst ba&#;lant&#;l&#; olmas&#; tercih edilebilir.

Dolomite kalsiyum karbonat içeri&#;i olan mineralli hassas granüldür.

TURB&#;DEX GRANÜLLER&#; yüksek yüzey alan&#;na sahip alüminyum silikat minerallerine sahiptir. Bu sayede benzersiz ask&#;da kat&#; madde filtrasyonu gerçekle&#;tirmektedir. Büyük gözenekli do&#;as&#;yla 5 mikronun alt&#;nda filtrasyon derecesi yakalanabilmektedir. Geleneksel kum ve çok katmanl&#; filtreler baz&#; endüstriler için yeterli olsa da neredeyse saf su ihtiyac&#; bulunan endüstriler hem 5 mikron hassasiyetindeki filtrasyona hem de zaman ve para tasarrufu sa&#;layan medyalara ihtiyaç duymaktad&#;r.
H&#;PERF&#;LTRASYON VER&#;ML&#;L&#;&#;&#;
3 - 5 mikron filtrasyon hassasiyeti ile kendisinden sonraki ad&#;mlardaki kimyasal ve filtre kartu&#; tüketimini, membran temizli&#;i ihtiyac&#;n&#; ve membran ya&#;&#;n&#;n uzamas&#; gibi birçok avantaj sa&#;lamaktad&#;r.
YÜKSEK DEB&#;
Bas&#;nçl&#; kum filtrelerinde 35 m/saat filtrasyon h&#;z&#;na müsaade etmektedir. Bu sayede geleneksel filtrasyon ekipmanlar&#;na oranla ilk yat&#;r&#;m maliyetini önemli ölçüde dü&#;ürmektedir.
MÜKEMMEL SU PARLAKLI&#;I
Geleneksel filtrasyon medyalar&#;na göre ayn&#; zamanda iyon de&#;i&#;imi, çöktürme ve flokülasyon sa&#;lad&#;&#;&#; için kristal parlakl&#;&#;&#;nda su elde edilmesine olanak tan&#;maktad&#;r. Bulan&#;kl&#; de&#;erini < 0,1 NTU mertebesine kadar dü&#;ürmektedir.
SU TASARRUFU
Turbidex’in filtrasyon kapasitesi multimedyalara göre 1,5 kat, kum filtrelerine oranla ise 2,8 kat daha fazlad&#;r. Bu sayede daha uzun servis süreleri dolay&#;s&#;yla daha seyrek ters y&#;kamaya ihtiyaç duymaktad&#;r, bu da önemli oranda su tasarrufu sa&#;lamaktad&#;r.
OLDUKÇA HAF&#;F B&#;R MEDYA
Gelenkesel minerallere göre %50 - 70 daha hafiftir ve ta&#;&#;ma maliyetlerini önemli ölçüde azaltmaktad&#;r
STOK KONTROLÜ VE KULLANIMI DAHA KOLAY
Tek medya olarak multi medya filtrelere oranla daha kolay ta&#;&#;ma ve stok kontrolüne olanak vermketdir. Ayr&#;ca tek bir medya ile çal&#;&#;mak, sat&#;&#; sonras&#; hizmetlerde h&#;zl&#; ve kolay çözüm üretilmesine yol açmaktad&#;r.
F&#;Z&#;KSEL ÖZELL&#;KLER
Renk: Gri - Beyaz
Yo&#;unluk: 50 lbs./ft2
Spesifik A&#;&#;rl&#;k: 2,25 g/cm3
Boyut: 14 x 40 me&#;
Efektif Boyut: 0,67 mm
Turbidex granülleri yüksek yüzey alan&#;na sahip alüminyum silikat minerallerine sahiptir. Bu sayede benzersiz ask&#;da kat&#; madde filtrasyonu gerçekle&#;tirmektedir. Büyük gözenekli do&#;as&#;yla 5 mikronun alt&#;nda filtrasyon derecesi yakalanabilmektedir. Geleneksel kum ve çok katmanl&#; filtreler baz&#; endüstriler için yeterli olsa da neredeyse saf su ihtiyac&#; bulunan endüstriler hem 5 mikron hassasiyetindeki filtrasyona hem de zaman ve para tasarrufu sa&#;layan medyalara ihtiyaç duymaktad&#;r.

 

KONTROL VALFLER&#; (Yumu&#;atma - Aktif Karbon Filtreler - Kum Filtresi) &#;Ç&#;N
Sistemlerin kontrol mekanizmalar&#;, vanal&#; manuel sistemlerden, tam otomatik kontrol valflerinden veya PLC kontrollü otomasyon ünitelerinden olu&#;maktad&#;r.
Kontrol valfleri olarak Fleck, Sieta veya Clack marka valfler kullan&#;labilmektedir. Bu valfler zaman  ve debi kontrollü olarak geri y&#;kama i&#;lemlerini yaparlar.
PLC kontrollü otomasyon ünitelerinde pönomatik, hidrolik veya elektirik aktüatörlü vanalar kullan&#;larak geri y&#;kama i&#;lemleri zamana, debiye veya bas&#;nç fark&#;na göre yap&#;labilmektedir.
A&#;a&#;&#;da çok yayg&#;n olarak kullan&#;lan fleck otomasyon valfi ile ilgili geni&#; bilgi verdik. Di&#;er otomasyon valflerin de (gerek elektronik gerekse mekanik) kullan&#;m mant&#;&#;&#; hemen hemen ayn&#;d&#;r.

FLECK VALF ARIZALARI VE ÇÖZÜMLER&#;
Pentair Fleck Valfler belli mineral ölçüsü ile bir tank üzerine monte edilerek belirlenen sürelerde veya tonajda geri y&#;kama yaparak sistemi temizleme özelli&#;ine sahiptir. Bu valflerin çal&#;&#;mas&#; için belli prosedürlerin yerine getirilmesi gerekmektedir.
Bunlar sistemin çal&#;&#;abilmesi için su hatt&#;, elektrik enerji hatt&#; ve geri y&#;kamalarda suyu d&#;&#;ar&#; atabilece&#;i bir drenaj hatt&#; olmal&#;d&#;r. Bunlar&#;nda sistemin çal&#;&#;mas&#;n&#; etkilemeyecek oranda  ayarl&#; bir halde olmal&#;d&#;r. Enerji ve suyun bas&#;nc&#; özellikle belli de&#;erde olmal&#;d&#;r.
Fleck Valf Ar&#;zalar&#; genel olarak belli kullan&#;mlardan sonra ortaya ç&#;kmaktad&#;r. Bunlar&#;n filtre ve yumu&#;atma modellerinde olan ar&#;zalar&#; farkl&#;l&#;k göstermi&#; olsa da yine de  valfin parçalar&#;n&#;n ayn&#; olmas&#; sebebi ile neredeyse ayn&#;d&#;r.
Fleck Ar&#;zalar&#;
Yumu&#;atma valfi rejenerasyon yapam&#;yorsa.
Çözüm: Bu elektriksel bir ar&#;za olabilir .E&#;er Sisteme yeterli derecede enerji gelmiyor ise bu tür problemler ortaya ç&#;kabilir. E&#;er valf timerli yani zaman sayaçl&#; ise bunun ile alakal&#; ayar yap&#;lmam&#;&#; olabilir. Bunu kontrol etmek gerekebilir.
Yumu&#;atma valfi sert suyu veriyorsa veya yumu&#;atma yapm&#;yor ise
Sisteme ba&#;l&#; herhangi bir By pass hatt&#; var m&#; diye kontrol ediniz.E&#;er var ise servis pozisyonunda m&#; yoksa bypass pozisyonunda m&#; ona bak&#;n&#;z. Bir ba&#;ka nedeni Yumu&#;atma sistemine ba&#;l&#; tuz tank&#;nda su veya tuz miktar&#; kontrol edilmelidir. E&#;er bunlardan herhangi biri yok ise sistem geri y&#;kamay&#; tamamlayamayaca&#;&#; için sert su veriyor olabilir.
Sürekli Drenaja su at&#;yor, At&#;k su hiç kesmiyor
valflerin çal&#;&#;ma prensibinde at&#;k su hatt&#; mevcuttur. Belli sürelerde ayarlanm&#;&#; y&#;kama zamanlar&#;nda o bölgeden y&#;kama süresince ara ara d&#;&#;ar&#; su atmaktad&#;r. Bu drenaja giden su servis durumuna geçince durmaktad&#;r. E&#;er durmaz ise valf içinde piston tak&#;m&#;n&#;n bulundu&#;u alanda bir tak&#;lma söz konusu olabilir.
Yumu&#;atma Sistemi  Tuz tank&#;n&#; Ta&#;&#;r&#;yor
Yumu&#;atma sistemlerinde  tuz tank&#;na belli miktarda su ve tuz eklenerek y&#;kama esnas&#;nda sistem içerindeki mineral yenilenmi&#; olur. Bu durum valf üzerindeki ayarlardan kontrol edilmektedir. Rejenerasyon esnas&#;nda tuz tank&#;ndaki tuzlu su al&#;n&#;r yerine tekrar su eklenir. Bu valf taraf&#;ndan yap&#;lan bir i&#;tir. E&#;er tuz tank&#;nda herhangi bir ta&#;ma durumu ortaya ç&#;karsa valfin tuz emi&#; pistonunu kontrol etmek gerekir. Bu bazen farkl&#; sebeplerden dolay&#; t&#;kanma yapabilir. Bir di&#;er etken ise air check dedi&#;imiz parçad&#;r. Bunda da t&#;kanmalar meydana gelebilir.
Yumu&#;atma tuz tank&#; tuzu hiç eksilmiyor veya bitmiyor
Bu durum valfin rejenerasyon yapmad&#;&#;&#;n&#; gösterir. Bunun bir çok sebebi olabilir.
•             Sistemin enerjisi kesilmi&#; olabilir.
•             Ters y&#;kama için yeterli bas&#;nç olmayabilir.
•             Valf içerinde timer veya volimetrik aksam&#;n yani sistemi zaman&#; geldi&#;inde otomasyon   yapacak parçalarda hasar olu&#;mu&#; seafoodplus.info da otomasyon parçalar&#; yol vermi&#; olsa da suya yöne veren piston oring k&#;sm&#;ndaki parçalar ar&#;zal&#; olabilir.

DAHA GEN&#;&#; ANLATIM &#;Ç&#;N YAZININ ÜZER&#;NE TIKLAYINIZ

AKT&#;F KARBON F&#;LTRELER: Suda bulunan klor, aç&#;k alanlardan s&#;zabilecek ilaçlar, tar&#;m ilaçlar&#;, asbest vb. organik maddeler her an suya kar&#;&#;abilecek &#;ekildedir. Bu organik bile&#;ikler aktif  karbon  malzemenin yüzeyinde tutularak adsorpsiyon i&#;lemi ile giderilmektedir. Aktif karbon, suyun içindeki kokuyu, rengi, bile&#;ik kloru, organik ve inorganik bile&#;iklerin ço&#;unu absorbe etmektedir. Filtre, fiziksel olarak da i&#;lev gördü&#;ü için zaman zaman y&#;kanarak temizlenir, fakat belli bir süre sonra de&#;i&#;tirilmelidir.

Aktif karbon filtre sisteminin kullan&#;lmas&#;nda dikkat edilecek en önemli nokta, aktif karbon mineralinde olu&#;abilecek bakteri üremesi problemidir. Aktif karbon minerali organik maddeyi tuttar. Bakteriler organik maddeyi üreme ortam&#; olarak kullan&#;labilir. Bu sebeple aktif karbon filtresi öncesi dezenfeksiyon yap&#;lmas&#; &#;artt&#;r. Aktif karbon mineralinin sürekli olarak verimli kullan&#;lmas&#; için ar&#;t&#;lm&#;&#; temiz su ile ters y&#;kama i&#;lemi yap&#;lmal&#;d&#;r. Organik kirlili&#;i gözeneklerinde tutan aktif karbon minerali zaman içinde biriken kirlilikler sebebiyle görevini yapamaz hale gelir. Mineralin kullan&#;m ömrü gelen suyun kalitesine ve ar&#;t&#;lan suyun miktar&#;na göre de&#;i&#;mekle birlikte ortalama 1 y&#;l olarak al&#;nabilir.

SU TES&#;SATINDA K&#;REÇLENME’N&#;N HYDROFLOW FREKANSI JENERATÖRÜ &#;LE ÖNLENMES&#;

 


SU’yun s&#;cakl&#;&#;&#;n&#;n artmas&#; veya suyun bir k&#;sm&#;n&#;n buharla&#;mas&#; sonucunda, su içinde bulunan kireç molekülleri sert kristaller üretir. Kireç olarak adland&#;r&#;lan bu sert kristaller i&#;letmelerde su tesisat&#;n&#;n ve su ile temas eden cihazlar&#;n derdidir.
Asl&#;nda HydroFLOW cihaz&#; K&#;REÇ olu&#;umunu engellemez, fakat, Kireç’in tesisata zarar vermesini engeller.   &#;öyle ki: Su &#;s&#;nd&#;&#;&#;nda önce mikroskobik boyutta Kireç kristalleri olu&#;ur. HydroFLOW cihaz&#; bu olu&#;umu durduramaz.  Fakat olu&#;an bu küçük kristallerin (ta&#;lar&#;n), fiziksel güçler ile birbirlerini çekerek su tesisat&#; içinde büyük kristaller yapmas&#;n&#; HydroFLOW engeller.  Böylece, mikroskobik kireç kristalleri tesisata tutunamadan su ile beraber sürüklenip tesisat d&#;&#;&#;na ç&#;kar.
HydroFLOW’un üretti&#;i çok özel radyo frekans&#; küçük kristaller aras&#;ndaki çekim olay&#;n&#; bozar.  Böylece HydroFLOW’un frekans&#; küçük kristallerin birbirini çekerek iri kireç olu&#;turmas&#;n&#; engeller ve ayni yöntem ile eskiden olu&#;mu&#; kireçlerin parçalanmas&#;n&#; da sa&#;lar. Bu sebeple HydroFLOW su sistemini kireçlenme sorunlar&#;na kar&#;&#; korur.
Sonuç olarak HydroFLOW  Frekans Jeneratörü bir mucize yaratmaz, fizik kanunlar&#;na göre görev yapar. Buna ra&#;men HydroFLOW cihaz&#; ile elde edilen sonuçlar hayret vericidir.   Dünya üzerinde ve ülkemizde bugün, sanayi kurulu&#;lar&#;nda, otellerde ve evlerde yüzbinlerle HydroFLOW cihaz&#; görev yapmakta ve su tesisat&#;n&#;n ana sorunlar&#;ndan biri olan kireç’e kar&#;&#; güçlü bir çözüm sunmaktad&#;r.

HydroFLOW‘un montaj kolayl&#;&#;&#; en çok be&#;enilen yönlerinden biridir.  Montaj için boru üzerinde herhangi bir i&#;lem yapmak gerekmez.  Çünkü HydroFLOW cihaz&#; kol saat&#; gibi borunun üzerine ili&#;tirilir.  Cihaz&#;n suya de&#;memesi çok büyük bir avantajd&#;r.  Cihaz suyun kimyasal özelliklerinden etkilenmez, bu sebeple ile cihaz korozyona u&#;ramaz ve çok uzun y&#;llar bak&#;m gerektirmeden görev yapar. Sanayi modeli HydroFLOW az enerji harcar. HydroFLOW cihazlar&#; üç y&#;l imalatç&#; garantisi ta&#;&#;r.
HydroFLOW Cihaz&#; bir radyo vericisidir. Üretti&#;i radyo dalgas&#;, suyun iletkenli&#;inden yararlanarak tak&#;ld&#;&#;&#; sistemin her taraf&#;na ula&#;&#;r ve su sistemini sürekli etkisi alt&#;nda tutar.
HydroFLOW, borudan su geçse de, geçmese de, su uzun süre hareket etmeden dursa da su tesisat&#; terk edene kadar suyu radyo dalgas&#;n&#;n etkisi alt&#;nda tutar. Kireçta&#;&#; olu&#;umuna izin vermez ve daha önce olu&#;an kireçta&#;lar&#;n&#; da yava&#; yava&#; çözer. Buna kar&#;&#;l&#;k daha önce icat edilmi&#; olan kireç önleyici cihazlar tak&#;ld&#;&#;&#; noktadan geçen suya noktasal etki ederler ve bu etki bir süre sonra kaybolur. Yani bunlar PAS&#;F cihazlar olarak nitelendirilir. &#;&#;te HydroFLOW'un AKT&#;F özelli&#;i fiziksel su ter  Is&#;tma ve so&#;utma suyu sistemlerinde kullan&#;lan kimyasallar, ancak çok iyi gözlemlenirse kireçta&#;&#; olu&#;umunu engelleyebilirler. Fakat olu&#;mu&#; kireçta&#;&#;n&#; kimyasal ile çözmek tesisat için risklidir. Oysa, HydroFLOW kimyasal&#;n yapamad&#;&#;&#;n&#; yapar ve eskiden olu&#;mu&#; kireçta&#;lar&#;n&#; da çözerek sistemi temizler ve tesisata hiç zarar vermez. Bu yüzden her tesiste HydroFLOW uygulama noktas&#; bulunabilir.
Üzerinde HydroFLOW bulunan bir so&#;utma suyu sistemini korkmadan, &#;ehir suyu veya normal iletkenlikte bir kuyu suyu ile besleyebilirsiniz. HydroFLOW kireçta&#;&#; olu&#;umuna kar&#;&#; sistemi korur. Böyle bir tesiste art&#;k kimyasal kullan&#;m&#; son derece azal&#;r. Bu nedenle HydroFLOW cihaz&#; kendisini çok k&#;sa süre de amorti eder.
HydroFLOW kireçta&#;&#;na kar&#;&#; icat edilmi&#; olsa da, monte edildi&#;i tesisatlarda ba&#;kaca faydalar&#; oldu&#;u gözlemlenmi&#;tir: so&#;utma kulesi, süs havuzu gibi yerlerde Yosun üremesini engeller, ayr&#;ca, küçük kat&#; partikülleri topaklar ve bunlar&#;n çok daha iyi filtre edilmesini sa&#;lar, bu topaklama özelli&#;inden dolay&#; kum filtrelerinin ters y&#;kama aral&#;klar&#; uzar.
'HydrofLOW'un 6" lik () boru çaplar&#;na kadar uygulanan modelleri seri olarak imal edilir. Ancak özel olarak istedi&#;iniz ölçülerde HydroFLOW imalat&#; yap&#;labiliyor.
HydroFLOW cihaz&#; modeli. Suyun ak&#;&#; h&#;z&#;na göre de&#;il montaj noktas&#;n&#;n çap&#;na göre seçilir.
Suyun sertli&#;i ne olursa olsun cihaz görevini yapar.
Büyük hacimli su depolar&#;nda cihaz&#;n üretti&#;i frekans önemlidir. Bu
nedenle cihaz depolardan sonra ve pompa basma hatt&#;na monte edilmelidir.
Plakal&#; &#;s&#; e&#;anjörlerinde kireçta&#;&#;ndan kaynaklanan t&#;kanmalar çok gözlenmektedir. Bu yüzden genelde büyük &#;ehir veya çok s&#;k aral&#;klarla kimyasal temizlik yapmak için sistem durdurulur ve bak&#;m yap&#;l&#;r. Oysa HydroFLOW cihaz&#; plakal&#; &#;s&#; e&#;anjörünün so&#;uk su giri&#;ine ba&#;lan&#;rsa kireçta&#;&#; olu&#;umu engellenmekte ve daha önceden olu&#;mu&#; kireçta&#;lar&#; da zaman içerisinde çözülmektedir.


Kireç ta&#;&#;n&#;n Birinci olu&#;um &#;ekli: Suyu sert yapan Kalsiyum Karbonat (Kireç) ve Magnezyum Karbonat su so&#;ukken eriyik halde kal&#;r ve su &#;s&#;nd&#;kça kristalle&#;erek kat&#; hale dönü&#;ür. Bu ta&#; olu&#;umu su s&#;cakl&#;&#;&#; yakla&#;&#;k 35 C civar&#;nda ba&#;lar ve su &#;s&#;nd&#;kça h&#;zlan&#;r.
&#;kinci olu&#;um &#;ekli: So&#;utma kulelerinde oldu&#;u gibi, bir k&#;s&#;m suyun faz de&#;i&#;tirerek buharla&#;mas&#; sonunda, (buharla&#;an su ‘’saf’’ oldu&#;undan) geriye kalan suda eriyik halde bulunan minerallerin konsantrasyonu artar. Doymu&#; hale gelen su minerallerinin bir k&#;sm&#;n&#; atar ve sonuçta mineral kristalleri (ta&#;) olu&#;ur.
Tesisatta olu&#;an kireçta&#;&#; &#;ZOLASYON etkisi yapar. 1 mm kal&#;nl&#;ktaki kireçta&#;&#; enerjinin Yakla&#;&#;k % fazla harcanmas&#; anlam&#;na gelir.
Tesisat&#;n T&#;kanmas&#;na  neden olur. Boyler, f&#;skiye gibi yerlerin t&#;kanmas&#; üretimin durmas&#; anlam&#;na gelir.

Kireçta&#;&#;n&#;n y&#;&#;&#;lmas&#; sonucu istenmeyen a&#;&#;rl&#;klar olu&#;ur ve su so&#;utma kuleleri gibi cihazlar&#;n içi çöker. Her sanayi kurulu&#;u ve her tesis için kireç ta&#;&#; ile  mücadele &#;ekli de&#;i&#;ir. Tabii ki en kolay mücadele sert olmayan su ile i&#;e ba&#;lamakt&#;r. Ancak yumu&#;ak su elde etmek her i&#;letme için ekonomik olmaz.
Tuz ile rejenere edilen su yumu&#;atma cihaz&#; : sürekli tuz tüketimi olan ve i&#;letimi her zaman ba&#;ar&#; ile yap&#;lamayan bir yöseafoodplus.info osmos cihaz&#;: ham su içindeki sertli&#;i ve bununla beraber Alkalinite,Tuz, Amonyak, Silikat gibi i&#;letmeyi rahats&#;z eden di&#;er eriyiklerin %'ini ay&#;rarak suyu safla&#;t&#;r&#;r.
Antikalker ve Frekans jeneratörü: baz&#; i&#;letmelerde suyun kimyasal kalitesini iyile&#;tirmeye ihtiyaç yoktur. Bu tür i&#;letmelerde kireçta&#;&#;n&#;n yap&#;s&#;n&#; bozmak ve tesisata zarar vermesini önlemek yeterli olur. Antikalker ve Frekans Jeneratörü ile bu mümkündür. Antikalker cihazlar&#;n&#;n birço&#;u, montajda boru tadilat&#; ve boru i&#;çili&#;i gerektirir. Cihaz içinden geçen suyun h&#;z&#; ile orant&#;l&#;
olarak çal&#;&#;&#;rlar ve sadece monte edildi&#;i noktada etkili olabilen cihazlard&#;r, zaman içinde Antikalkerin kendileri de t&#;kan&#;r. Frekans jeneratörü (HydroFLOW) hiçbir boru i&#;çili&#;i gerektirmeyen borunun üzerine monte edilen, sistemdeki çok uzak noktalara kadar etkisini yayan ve tesisatta su hareketi olmasa dahi kireçta&#;&#;n&#;n yap&#;&#;mas&#;n&#; engelleyen bir cihazd&#;r.
Özel bir radyo frekans&#; üreten HydroFLOW, fiziki bir güç ile suyun içindeki kirecin normal kristal yapma özelli&#;ini bozar. Olu&#;an çok küçük kireçta&#;lar&#; hiçbir yere yap&#;&#;madan suyun ak&#;&#;&#;n&#; takip ederek su sistemini terk eder.
Eskiden olu&#;mu&#; kireçta&#;lar&#;n&#; söker. Çünkü üretti&#;i frekans ile eskiden olu&#;an kireçta&#;lar&#;n&#;n da yap&#;s&#;n&#; bozar, bunlar&#; çözer ve yerlerinden sökülen kristaller su ak&#;&#;&#; ile tesisat d&#;&#;&#;na ta&#;&#;n&#;rlar.
HydroFLOW kireci almaz. Sudan, hiçbir &#;ey almad&#;&#;&#; gibi suya bir&#;ey de vermez. Kireç suda do&#;al hali ile kal&#;r, sadece kristal &#;ekli de&#;i&#;ir. Yap&#;s&#;n&#; bozdu&#;u kireçta&#;lar&#;n&#;n su ile sürüklenmesini sa&#;lar. Filtrelerde veya sistem üzerinde bulunan depo gibi geni&#; hacimlerde biriken küçük kireçta&#;lar&#; bu noktalardan de&#;arj edilir.
Ev modelleri saatte bir watt, sanayi modelleri watt aras&#; enerji tüketir.
HydroFLOW'un üretti&#;i radyo frekans&#; Avrupa güvenlik limitleri dahilinde dir.
y&#;l&#;ndan bu yana HydroFLOW hastanelerde ve uluslararas&#; havaalanlar&#;nda dahi çal&#;&#;maktad&#;r.
Cihaz&#;n hareketli bir parças&#; olmad&#;&#;&#; için ömrü uzundur, bir radyo, bir televizyon gibi kabul edebilirsiniz. Cihaz&#;n d&#;&#; kab&#; eloksall&#; alüminyum malzemeden imal edilmi&#; ve üzeri elektrostatik boya ile kaplanm&#;&#;t&#;r. Ayr&#;ca elektronik devreleri korumak için cihaz sudan etkilenmeyen bir malzeme ile izole edilmi&#;tir. Bu yüzden cihaz paslanma ve bozulma sorunu ya&#;amaz.

Suya bir &#;ey vermedi&#;i ve sudan bir &#;ey almad&#;&#;&#; için sa&#;l&#;&#;a hiçbir zarar&#; yoktur.
Ayr&#;ca, HydroFLOW cihaz&#; UZUN DALGA RADYO frekans&#; üretti&#;i için, bu frekans ne insana ne de bugün kullan&#;lan otomasyon sistemlerine zarar verir. Bu sebeple, HydroFLOW cihaz&#; tüm dünyada hastanelerde ve Hava Limanlar&#;nda  kullan&#;lmaktad&#;r.
y&#;l&#;nda icat edilen cihaz bu tarihten beri birçok ülkede ba&#;ar&#; ile görev yapmaktad&#;r. Cihaz ülkemizde de y&#;l&#;ndan bugüne kadar ba&#;ar&#; ile sanayi kurulu&#;lar&#;nda ve konutlar&#;nda çal&#;&#;maktad&#;r.
Sanayi kurulu&#;lar&#;nda kireçta&#;&#;ndan etkilenmeyen hat ve cihaz neredeyse yok gibidir. HydrFLOW kireçta&#;&#; olu&#;an tüm sistemlerde etkilidir. Örne&#;in, plakal&#; ve borulu &#;s&#; e&#;anjör, so&#;utma kuleleri, kondens hatlar&#;, buhar kazanlar&#;, enjeksiyonlu imalat makinalar&#;, kalorifer hatlar&#; gibi. F&#;skiyeler iki nedenden t&#;kan&#;r: kat&#;lar ve kireçlenme. Su ile gelen kat&#; partiküllerin f&#;skiyeleri t&#;kamamas&#; için F&#;LTRE kullan&#;lmal&#;d&#;r. F&#;skiye üzerinde olu&#;an kireçlenmeyi HydroFLOW cihaz&#; kesinlikle önler. HydroFLOW  ka&#;&#;t fabrikalar&#;, ekmek f&#;r&#;nlar&#; ve seralarda bulunan f&#;skiyelerin sa&#;l&#;kl&#; çal&#;&#;mas&#;n&#; sa&#;lar.
Cihaz&#;n en uygun montaj  yeri ;Tüm cihazlar&#;n so&#;uk su giri&#;leridir. E&#;er su, kullan&#;m alan&#;na gitmeden önce büyük depolarda bekletiliyorsa, HydroFLOW bu sistemlerden sonraki pompa basma hatlar&#;na monte edilmelidir. Konutlarda ise tüm tesisat duvar içinden geçti&#;i için en uygun yer &#;ofbenin su giri&#;idir. Çünkü evlerde aç&#;kta bulunan boru sadece buradad&#;r ve prize en yak&#;n yer de buras&#;d&#;r.
Borulu ve Plakal&#; ISI E&#;anjörlerinde: So&#;uk Su Giri&#;i So&#;utma Kulelerinde: Sirkülasyon Pompas&#;n&#;n Basma Hatt&#; Depo Bulunan Sistemlerde: E&#;er istemde büyük hacimli depo varsa HydroFLOW büyük hacimli tanklardan daha sonraki boru hatt&#; üzerine monte edilir.
Tesisat &#;s&#;s&#; 55 °C'nin üzerinde s&#;cakl&#;&#;a ula&#;&#;yor ise: Is&#;n&#;n cihaza zarar vermesini önlemek için cihaz&#;n montaj noktas&#;n&#; izole edin. &#;zolasyon kal&#;nl&#;&#;&#;n&#; göz önüne alarak Hydroflow modelini seçiniz. Boyler ve Su Sirkülasyonunun az oldu&#;u sistemlerde: Cihaz&#;n montaj&#;ndan önce sistemde kireçta&#;&#; mevcut ise, montajdan sonra kireçta&#;lar&#; bazen iri parçalar halinde kopabilir ve sistemin baz&#; yerlerini t&#;kayabilir. Bunu önlemek için tesisat&#;n en uygun yerine filtre tak&#;lmas&#;nda yarar vard&#;r.


D&#;KKAT: HydroFLOW'un üretti&#;i frekans boru içindeki frekans&#; suya aktaran metal parçalar (Ferrit) k&#;r&#;k ise bunlar&#; yap&#;&#;t&#;rarak kullanmay&#;n, muhakkak sa&#;lam bir Ferrit kullan&#;n.

HydroFLOW cihaz&#; her cins boruya monte edilebilir. Borunun metal veya plastik olmas&#; cihaz&#;n çal&#;&#;mas&#;n&#; etkilemez. Böyle bir ko&#;ul yok. Çünkü cihaz radyo frekans&#; sistemi ile görev yapar ve üretti&#;i frekans üzerindeki ferritler arac&#;l&#;&#;&#; ile suya aktar&#;r. Bu yüzden boruya temas edip etmemesinin hiç önemi yoktur.
HydroFLOW 'un montaj&#;nda kablolara ek yap&#;lamaz. E&#;er böyle bir ek yapman&#;z gerekirse yetkili sat&#;c&#;y&#; aray&#;n. E&#;er montaj sonras&#; kablolar uzun gelirse kangal halinde sarmay&#;n. Bobin etkisi olu&#;aca&#;&#;ndan kablolara zarar verebilirsiniz.
Sanayi modelleri tak&#;ld&#;&#;&#; noktadan itibaren her iki yönde tesisat&#; en az birer kilometre etkisi alt&#;nda tutar.
HydroFLOW aktif bir cihazd&#;r. Enerjisi kesilmedi&#;i sürece günün 24 saati, y&#;l&#;n günü tesisat&#; etkisi alt&#;nda tutarak kireçta&#;&#;n&#;n olu&#;umunu engeller. Suyun ak&#;&#;&#; dursa bile e&#;er borularda su varsa cihaz görev yapar. Ancak su sirkülasyonu olmad&#;&#;&#; için yap&#;s&#;n&#; bozdu&#;u kireçta&#;lar&#; hiçbir yere yap&#;&#;madan tesisat&#;n içinde kal&#;rlar.
Cihaz&#;n as&#;l i&#;levi kireçta&#;&#; olu&#;umunu engellemektir. Ancak sudaki yosunlar&#;n üremesini de engelledi&#;i ve kat&#; partikülleri flokla&#;t&#;rd&#;&#;&#; (birbiri ile birle&#;tirerek partikülleri irile&#;tirdi&#;i) tespit edilmi&#;tir.
Süs havuzlar&#; ve yüzme havuzlan gibi yosun olu&#;an yerlerde HydroFLOW yosuna kar&#;&#; kullan&#;labilir. Frekanslar havuzlarda sönümlenece&#;inden ancak su sirkülasyon  borular&#;n&#;n uzun oldu&#;u durumlarda yosuna kar&#;&#; tatbikat ba&#;ar&#;l&#; olur. HydroFLOW'un filtreden önce monte edildi&#;i yerlerde filtrasyon kalitesinin artt&#;&#;&#; ve filtre ters y&#;kama aral&#;klar&#;n&#;n uzad&#;&#;&#; gözlemlenmi&#;tir.
HydroFLOW ile birlikte verilen elektronik voltaj düzenleyici sayesinde volt aras&#;ndaki tüm voltajlarda çal&#;&#;&#;r. Cihaz normal olarak mevcut kireçta&#;lar&#;n&#; tebe&#;ir tozu gibi parçac&#;klar haline getirerek tesisat&#; temizler. Ancak bazen iri parçalar halinde kireçta&#;lar&#;n&#; kopard&#;&#;&#; gözlemlenmi&#;tir. Bu büyük parçalar&#;n tesisat&#; t&#;kamamas&#; için HydroFLOW ‘u takmadan önce bir kez kimyasal yolla temizlik yapmakta yarar vard&#;r. E&#;er bu mümkün de&#;ilse geçici bir süre için koyaca&#;&#;n&#;z kaba bir filtre ile ( mikron) tesisat&#;n t&#;kanmas&#; engellenebilir.
Suyun sertli&#;inin yüksek olmas&#; cihaz&#;n performans&#;n&#; etkilemez. Çünkü cihaz&#;n çal&#;&#;ma prensibi suyun sertli&#;ine ba&#;l&#; de&#;ildir. Fr. Sertlikte sularda dahi cihaz ba&#;ar&#; ile çal&#;&#;maktad&#;r.

Su tesisat&#;nda K&#;REÇLENME'yi fiziksel yollar ile önlemek üzere ara&#;t&#;rmac&#;lar son 50 y&#;l içinde birçok bulu&#;lar yapt&#;lar ve son on y&#;l içinde FREKANS tekni&#;inin geli&#;mesi ile HydroFLOW cihaz&#; icad edildi. HydroFLOW cihaz&#;n&#;n di&#;er fiziksel su terbiye cihazlar&#;ndan en büyük fark&#; bir radyo vericisi olmas&#; ve üretti&#;i sinyalleri günün 24 saati tesisat&#;n tamam&#;na yaymas&#;d&#;r.
Oysa di&#;er cihazlar sadece monte edildikleri yerden belli bir h&#;zla geçen sular&#; etki edebilir. Belli bir h&#;za ula&#;mayan sulara etki edemezler. Bu etki de k&#;sa bir üre sonra kaybolur.
HydroFLOW'un üretti&#;i frekans&#;n su debisi, su sertli&#;i ve suyun iletkenli&#;i ile ilgisi yoktur. Boru
çap&#;na göre seçilir. Her iki yöne do&#;ru en az birer kilometre etki alan&#; vard&#;r ve bu etki süreklidir. HydroFLOW'da manyetik alan yoktur. Tesisattan gelen demir tozlar&#; cihaz içinde tutunamazlar ve cihaz&#; t&#;kamazlar. Oysa manyetik alanl&#; olan cihazlar s&#;k s&#;k t&#;kanarak suyun geçi&#;ini engeller.
HydroFLOW'un montaj&#; için boru tadilat&#; gerekmez. Cihaz boru üzerine dakika içinde tak&#;l&#;r.
Manyetik cihazlarda ise boru kesme ve tesisat tadilat&#; zorunlulu&#;u vard&#;r.
HydroFLOW cihaz&#;n&#;n çal&#;&#;mas&#;nda suyun sertli&#;inin önemi yoktur. Di&#;er cihazlar belli bir sertlikten sonra görev yapmazlar. HydroFLOW'da çap s&#;n&#;rlamas&#; yoktur.
HydroFLOW her cins boruya tak&#;labilir, di&#;er cihazlar her cins boruya tak&#;lamaz. HydroFLOW cihaz&#; her &#;s&#;da çal&#;&#;abilir. HydroFLOW tamir-bak&#;m gerektirmez.
HydroFLOW kireçlenme ile beraber yosun olu&#;umunu da önler.
HydroFLOW rutubetten etkilenmez, fakat cihaz direkt ya&#;mur ve d&#;&#; &#;artlardan korunmal&#;d&#;r.
Mevcut kireci çözmesi için kesin bir zaman vermek mümkün de&#;il. Olu&#;an kireçta&#;lar&#;n&#;n kal&#;nl&#;&#;&#;na ve tesisat içindeki su h&#;z&#;na ba&#;l&#; olarak bu süre de&#;i&#;ir.
Elektronik bir cihaz oldu&#;undan kesin bir ömür belirlenemez. Ancak bir radyo ömrü gibi dü&#;ünebilirsiniz.

HYDROFLOW C&#;HAZI &#;LE ALAKALI SN. EN&#;S BURKUT TARAFINDAN YAZILAN MAKALE TERMOD&#;NAM&#;K DERG&#;S&#;NDE YAYINLANMI&#;TIR. MAKALE &#;Ç&#;N (YAZININ ÜZER&#;NE TIKLAYINIZ)

K&#;REÇ TA&#;ININ YUMU&#;ATMA C&#;HAZI &#;LE ÇÖZÜLMES&#;

YUMU&#;ATMA : Suda çözünmü&#; olarak bulunan kalsiyum ve magnezyum mineralleri suyun sertle&#;mesine sebep olmaktad&#;r. &#;yon de&#;i&#;im yöntemi ile sudaki kalsiyum ve magnezyum iyonlar&#;n&#;n al&#;nmas&#; i&#;lemi sonucu suyun sertli&#;inin dü&#;ürülmesi i&#;lemine yumu&#;atma denir

Single Tip Yumu&#;atma Sistemi: Single tip yumu&#;atma cihazlar&#; seçiminde ilk olarak ar&#;t&#;lmas&#; istenen toplam su debisi belirlenir. Daha sonra istenilen debiye uygun olarak gerekli olan reçine miktar&#; hesaplan&#;r. Ancak zamana ba&#;l&#; olarak çal&#;&#;an bu tip sistemlerde, reçine için rejenerasyon zaman&#; geldi&#;inde, yumu&#;ak su üretimi gerçekle&#;tirilemez. Rejenerasyon süresi sona erdi&#;inde sistem kendini tekrar devreye sokar. (Bu tip sistemleerde rejenerasyon da ham su kaça&#;&#; olmamas&#; için NO BY-PAS sistemi valfe ilave edilebilir)

Tandem Tip Yumu&#;atma Sistemi: Tandem tip cihazlar&#;n single tip cihazlara k&#;yasla en önemli avantaj&#; bir tank&#;n rejenerasyonu esnas&#;nda di&#;er tanka transfer yap&#;larak kesintisiz yumu&#;ak su üretimi gerçekle&#;mesidir. Debiye ba&#;l&#; olarak çal&#;&#;an bu sistemlerde, ayarlanan debide suyun tanktan geçmesi halinde o tank rejenerasyon için yumu&#;ak su üretimini durdurur, ikinci tank devreye girer ve kesinti gerçekle&#;mez.

 

 

 

YUMU&#;ATMA C&#;HAZI

 

 

Kabin Tip Su Yumu&#;atma Cihazlar&#;

Su ile çal&#;&#;an her türlü makinaya, tesisata ba&#;l&#;  borular&#;n k&#;sa zamanda kireç ta&#;&#; ba&#;lamas&#; ile daralmas&#;na, sabun vb gibi temizlik ürünlerinin fazla kullan&#;lmas&#;na neden olmaktad&#;r.

Kireç tabakas&#; çama&#;&#;r ve bula&#;&#;k makinalar&#;nda  ar&#;zalara neden olmaktad&#;r.

Sert sular&#;n kullan&#;ld&#;klar&#; yerlerde olu&#;an kireç katmanlar&#;n&#;n bakteriler için uygun ortam te&#;kil etmesi de ayr&#;ca insan sa&#;l&#;&#;&#; üzerindeki olumsuz etkilerinin yan&#;nda damar sertli&#;i ,böbreklerde ta&#; olu&#;umu gibi hastal&#;klara neden  olmaktad&#;r.

Ayr&#;ca s&#;cak su tesisat&#; ve buhar kazanlar&#;nda da yüksek &#;s&#;n&#;n etkisi ile yo&#;un kireç tabakas&#; olu&#;turur. Bu durum ise çok fazla yak&#;t harcanmas&#; demektir.

Su Sertli&#;ini öçlmek için çe&#;itli birimler kullan&#;l&#;r. Bu Birimleri birbirine çevirmek için A&#;a&#;&#;da verilen Tablodan Faydalan&#;labilir.

SERTL&#;K B&#;R&#;M ÇEVR&#;MLER&#;

&#;ÇME SUYU STANDARTLARI &#;Ç&#;N ÇE&#;&#;TL&#; ULUSLARARASI KURU&#;LARIN KABUL ETT&#;&#;&#; MAKS&#;MUM DE&#;ERLER A&#;A&#;IDA VER&#;LM&#;&#;T&#;R

 

 

&#;

 

&#;ÇME SUYU STANDARTLARI
KABUL ED&#;LEB&#;L&#;R MAKS&#;MUM DE&#;ERLER

 

Türk Standartlar&#; TSE

Dünya Sa&#;l&#;k Örgütü WHO

ABD Çevre Koruma Ajans&#; EPA

BERRAKLIK (NTU)

 

 

 

Bulan&#;kl&#;k

25

5

5

M&#;KROB&#;YOLOJ&#;K PARAMETRELER

 

 

 

Koliform Bakteri

<1

0

<1

ORGAN&#;K K&#;MYASAL PARAMETRELER (mg/lt.)

 

 

 

Toplam Trihalometanlar

 

&#;NORGAN&#;K K&#;MYASAL MADDELER (mg/lt.)

 

 

 

Alüminyum,Al

0,2

0,2

1

Arsenik, As

0,05

0,05

0,05

Baryum,Ba

0,3

 

1

Kadmiyum,Cd

0,01

0,01

0,01

Krom (Toplam)

0,05

0,05

0,05

Florür,F

1,5

1,5

0,,4

Kur&#;un,Pb

0,05

0,05

0,05

Civa,Hg

0

0

0

Nitrat,NO3

50

50

45

Selenyum,Se

0,01

 

0,01

Gümü&#;,Ag

0,01

 

0,05

Antimon,Sb

0,01

 

0,01

Berilyum,Be

 

 

0

Asbest > 10 mikron

 

 

7 milyon lif/lt.

RADYOLOJ&#;K PARAMETRELER

 

 

 

Gross Alfa

 

 

15

Gross Beta

 

 

50

ESTET&#;K PARAMETRELER (mg/lt.)

 

 

 

Klorür,Cl

Renk (Birim)

20

15

15

Bak&#;r,Cu

3

 

1

Deterjanlar

0,2

 

0,5

Demir,Fe

0,2

 

0,3

Mangan,Mn

0,05

0,5

0,05

Koku E&#;ik De&#;eri (Birim)

 

 

3

pH

6,,2

6,,8

6,,5

Sülfat,SO4

TDS

Çinko,Zn

5

 

5

&#;LAVE PARAMETRELER (mg/lt.)

 

 

 

Kalsiyum,Ca

 

 

Sertlik,CaCO3

 

 

Magnezyum,Mg

50

 

 

Potasyum,K

12

 

 

Sodyum,Na

 

Bakiye Klor

0,,5

5

 

Amonyum,NH4

0,,5

1,5

 

 

iK&#; REJENERASYON ARASINDA KULLANILAN SU M&#;KTARINA VE SERTL&#;&#;&#;NE GÖRE B&#;R YUMU&#;ATMA S&#;STEM&#;N&#;N TASARLANMASI VE REÇ&#;NE M&#;KTARININ TESP&#;T&#; &#;Ç&#;N Ç&#;ZELGE A&#;A&#;IDA VER&#;LM&#;&#;T&#;R

HESAP HOLU &#;LE REÇ&#;NE M&#;KTARININ HESABI &#;SE A&#;A&#;IDADIR.

Tuz Kab&#;na Konacak Tuz Miktar&#; Hesab&#; Çizelgesi

1 lt. reçine için yakla&#;&#;k gr tuzlu su eri&#;i gerekir.

1 lbs'yi Kg'a çevirmek için 2,2'ye bölünüz

 

Mikrobiyolojik Ar&#;t&#;m

 

Suda bulunan  mikroorganizmalar&#;n DNA  yap&#;lar&#;n&#;n bozulmas&#; yolu ile zarars&#;z hale getirilmesi i&#;lemine Ultraviole ve suya klor dozajlama ile yap&#;lan dezenfeksiyon i&#;lemine ise mikrobiyolojik ar&#;t&#;m denir.

Sa&#;l&#;k aç&#;s&#;ndan en etkili mikrobiyolojik ar&#;t&#;m, kullan&#;mdan hemen sonra tatbik edilen ultraviole sistemidir.

ULTRAV&#;OLE C&#;HAZLARI :

Filtrelerin suyun içindeki mikroplar&#;n giderilmesine fazla bir etkisi yoktur, hatta mikroplar&#;n yeti&#;ip, ço&#;almalar&#;na yol açabilirler. Çünkü filtrelerin tuttuklar&#; organik maddeler mikroplar için besin kayna&#;&#; durumundad&#;r. Suyun kullan&#;ma gitmeden önce mutlaka ultraviyole ile dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Ultraviyole ile su dezenfeksiyonu &#;s&#; ve kimyasal madde kullan&#;lmadan su içinde mevcut bakteri tipleri, virüsleri ve di&#;er tüm mikroorganizmalar&#; yok etmekte, suyun tad&#;nda ve bile&#;iminde herhangi bir de&#;i&#;iklik meydana getirmemektedir.

UV’li  ar&#;t&#;c&#;lar&#;n tam bir ba&#;ar&#; sa&#;layabilmesi için sistemden geçen suda 0,2 ppm den fazla manganez,0, ppm’den fazla hidrojen sülfit veya herhangibir  filtre edilebilir kat&#; madde olmamal&#;d&#;r. Ultrviole Lamba &#;&#;&#;nlar&#; ç&#;plak göz ve deride ciddi &#;ekilde yan&#;klara neden olabilirler. Bunun için U.V  lambalar&#; yerine yerle&#;timeden çal&#;&#;t&#;rmamal&#;d&#;r. U. V  cihazlar&#; son kullan&#;mdan hemen önce  giri&#; ve ç&#;k&#;&#;lar&#; do&#;ru olarak monte edilmelidir. Bunun öncesinde de bir ön tortu filtresi konmas&#;nda da büyük fayda vard&#;r.
Ultraviole  Lambalar&#;n&#;n De&#;i&#;tirilmesi  :
Lambalar&#;n genelde yakla&#;&#;k olarak saatlik ömürleri vard&#;r. De&#;i&#;tirilme i&#;leminde takip edilecek  S&#;ra :
1- UV ana &#;alterini kapat&#;n  2-Paslanmaz çelik ba&#;l&#;&#;&#;n&#; ç&#;kar&#;n  3- Plastik lamba ba&#;l&#;klar&#;n&#; ç&#;kar&#;n. 4 Dikkatlice lamba elektrik ba&#;lant&#;lar&#;n&#; ay&#;r&#;p lambay&#; quartz k&#;l&#;&#;f&#;ndan ç&#;kar&#;p d&#;&#;ar&#; al&#;n 5- Yeni lambay&#; ambalaj&#;ndan ç&#;kar&#;p plastik uçlar&#;ndan tutarak ç&#;kar&#;n 6- Yeni lambay&#; quartz k&#;l&#;f&#;n&#;n içine yerle&#;tirin 7- Lamban&#;n elektrik ba&#;lant&#;s&#;n&#; tak&#;p, plastik kapa&#;&#;n&#; kapat&#;n  8- Ana anahtar&#; aç&#;n ve ye&#;il renkli &#;&#;&#;&#;&#;n  yand&#;&#;&#;n&#; görün
Kuartz K&#;l&#;f&#;n De&#;i&#;tirilmesi :
1- Lambay&#; ç&#;kar&#;n  (Yukar&#;da anlat&#;ld&#;&#;&#; gibi) 2- Suyu kesin, hava ç&#;k&#;&#;&#;n&#; aç&#;p,U.V nin bas&#;nc&#;n&#; dü&#;ürün  3-Kuartza ait plastik vidal&#; kapa&#;&#; aç&#;n, lastik contas&#;n&#;n dü&#;memesine dikkat ederek Yava&#;ca Kuartz k&#;l&#;f&#;n&#; ç&#;kar&#;n 4- Kuvarts k&#;l&#;f&#;n&#; tercihen asitli bir solusyon kullanarak  (sirke veya sitrik asit) bir bezle silin, kireç tabakas&#; olu&#;mu&#;sa bir kireç sökücü ile temizleyin  5-Kuartz k&#;l&#;f&#; tekrar yerle&#;seafoodplus.info ortlanam&#;&#; olarak  olarak çelik kab&#;n dibine oturdu&#;undan emin olun  6- Plastik vidal&#; kapa&#;&#; yava&#; ve dikkatlice s&#;k&#;n  7-  Hava su ç&#;k&#;&#;lasr&#;n&#; aç&#;p kaçaklar&#; kontro edin  8-Lambay&#; yerle&#;tirip elektrik ba&#;lant&#;s&#;n&#; tak&#;n .Plastik ve çelik kapaklar&#;n&#;  kapat&#;n  9-UV’nin elektri&#;ini aç&#;p led lambas&#;n&#;n Ye&#;il renkli  yand&#;&#;&#;n&#; görün

SU TEST K&#;TLER&#; : Sulardaki parametrelere pratik olarak bakmak için baz&#; temel testler  bu kitler vas&#;tas&#;yla yap&#;labilir.  çok net de&#;erler vermemesine ra&#;men  fikir edinmek amac&#;yla s&#;k kullan&#;lmaktad&#;rlar . Ka&#;&#;tl&#; testler  suya dald&#;r&#;l&#;r ve renk de&#;i&#;imi ile sertli&#;i,   PH ‘&#; ,klor durumu vs hakk&#;nda fikir edinilebilir.

Sertlik Test kitinin Kullan&#;lmas&#; :
-Deney tüpünü suyla iyice çalkalad&#;ktan sonra 5 ml gr çizgisine kadar suyla doldurun
-Deney tüpüne 2 damla indikatör (siyah renkli s&#;v&#; damlat&#;n suyun içinde tamamen da&#;&#;l&#;ncaya kadar çalkalay&#;n. E&#;er solüsyon rengi hemen maviye dönerse suda sertlik yok seafoodplus.infoüsyon k&#;rm&#;z&#; rengi al&#;rsa  su sert demektir.  Bu durumda titrant s&#;v&#;s&#;ndan (renksiz s&#;v&#;) damlatmaya ba&#;lay&#;p damlalar&#; saymaya ba&#;lay&#;n  ve suyun rengi maviye  dönene kadar  damlatmaya devam edin ,her bir damla 1 F sertli&#;ine e&#;ittir (Bazan kite göre de&#;i&#;ir bu Alman ya da ingiliz sertli&#;ide olabilir sertlik kitinde yazar)
Klor Testinin Kullan&#;lmas&#; :
- Deney tüpünü 5 ml gr çizgisine kadar doldurun
-Klor test s&#;v&#;s&#;ndan  6 damla damlat&#;n
- Yakla&#;&#;k 5 dakika içind suyun sararmas&#; ve renginin koyula&#;mas&#;n&#;  gördükten sonra elinizdeki test kart&#;ndaki renklerle kar&#;&#;la&#;t&#;rp hangi renge uyuyorsa  klor de&#;erini okuyun .
Demir Test Kitinin Kulllan&#;lmas&#; :
- Deney tüpünü 5 ml gr çizgisine kadar doldurun
-Demir test s&#;v&#;s&#;ndan  6 damla damlat&#;n
- Yakla&#;&#;k 5 dakika içinde suyun sararmas&#; ve renginin koyula&#;mas&#;n&#;  gördükten sonra elinizdeki test kart&#;ndaki renklerle kar&#;&#;la&#;t&#;r&#;p, hangi renge uyuyorsa  demirr de&#;erini okuyun

 

Ar&#;tmal&#; Sebil - Ar&#;tmal&#; sebil Üniteleri, (Teknik Spektler, Filtre grubu di&#;er ekipmanlar)

&#;ebeke hatt&#;n&#;za ba&#;lanarak &#;ebeke suyunuzu içme suyu standartlar&#;na getirip  so&#;uk su – s&#;cak su verebilen tamamen kalite paslanmaz çelik su sebilimiz ofis ve i&#; yerlerinizdeki içme suyu masraflar&#;n&#; azaltmak, sa&#;l&#;ks&#;z damacana  suyu kullan&#;m&#;n&#;n önüne geçerek size yüksek kalitede içme suyu sa&#;lamak amac&#;yla hizmetinize sunulmu&#;tur. Ar&#;tmal&#; sebil teknik spektleri, filtre grubu ve di&#;er elemanlar&#; a&#;a&#;&#;dad&#;r.


DE&#;YON&#;ZE S&#;STEMLER&#; (DEM&#;NERAL&#;ZASYON)


Deiyonizasyon (Demineralizasyon) ,  suyu safla&#;t&#;rmak amac&#; ile su içerisinde çözünmü&#; halde bulunan iyonlar&#;n, iyon de&#;i&#;tirme i&#;lemi ile sudan uzakla&#;t&#;r&#;lmas&#;d&#;r. Deiyonize sistemlerde su içerisinde bulunan iyonlar anyonik ve katyonik reçineler kullan&#;larak sudan uzakla&#;t&#;r&#;l&#;r. Bu &#;ekilde çok dü&#;ük iletkenlikte saf su elde edilir.
Deiyonize sistemler, anyonik ve katyonik reçinenin ayn&#; tank içerisinde bulundu&#;u kar&#;&#;&#;k yatak(mix-bed) veya anyonik ve katyonik reçinelerin ayr&#; tanklarda bulundu&#;u ayr&#;k sistemler olarak da tasarlanmaktad&#;r.
Katyonik reçine ile su içerisindeki pozitif yüklü iyonlar (katyon), anyonik reçine ile de negatif yüklü iyonlar iyon de&#;i&#;tirme yöntemi ile sudan uzakla&#;t&#;r&#;l&#;rlar. Bu s&#;rada H+ ve OH- iyonlar&#; suya geçer. Belli bir i&#;letme süresinden sonra doygunlu&#;a ula&#;an anyonik ve katyonik reçineler hidroklorik asit ve kostik ile rejenere edilerek kapasitelerinin yenilenmesi sa&#;lan&#;r.
 Sistem iletkenlik kontrollü olarak tam otomatik çal&#;&#;&#;r. Sistem ç&#;k&#;&#;&#;nda okunan iletkenlik de&#;eri set edilen de&#;erin üzerine ç&#;kt&#;&#;&#;nda rejenerasyon i&#;lemi otomatik olarak ba&#;lar.
DE&#;YON&#;ZE S&#;STEMLER KULLANIM ALANLARI

  • &#;laç sektörü,
  • Kozmetik sektörü,
  • Elektronik sektörü,
  • Matbaac&#;l&#;k,
  • Enerji santralleri gibi çok dü&#;ük iletkenlikte su ihtiyac&#; olan sektörlerde kullan&#;lmaktad&#;r.

 

 

Reverse Osmosis, Desalinizasyon

 

Klasik ar&#;t&#;m sistemlerinin yetersiz kald&#;&#;&#; sularda (deniz suyu, iletkenli&#;i yüksek kuyu sular&#; vb.) uygulanan, suyun içerisindeki istenmeyen tüm mineralleri sudan ay&#;ran, membran flitrasyon i&#;lemine REVERSE OSMOSIS sistemi denilmektedir. .

OZMOZ olay&#; do&#;ada canl&#;lar ve bitkiler üzerinde meydana gelen, su ile ilgili do&#;al bir olayd&#;r. TERS OZMOZ ise, bir Membran Teknolojisi olup, Osmotik Bas&#;nç kullan&#;larak, mineralce zengin olan suyun, yar&#; geçirgen bir membran’&#;n di&#;er taraf&#;na mineralleri azalt&#;lm&#;&#; olarak geçirilmesi i&#;lemidir.
Suyun içerisinde bulunan birçok mineral, bakteri ve virüsler %99 safl&#;&#;a kadar bu yöntem ile süzülebilmektedir. Ters Ozmoz’un ba&#;l&#;ca kullan&#;m yerleri aras&#;nda, Buhar Kazanlar&#; Besi suyu haz&#;rlanmas&#;, Kaplamac&#;l&#;k, Eczac&#;l&#;k, G&#;da ve Me&#;rubat Sanayi, &#;çme suyu Üretimi, T&#;p’ da Hemodiyaliz Tedavisi Laboratuarlar, son y&#;llarda at&#;k sular&#;n geri kazan&#;lmas&#;nda arsenik giderimin de gündeme gelmi&#;tir.
Deniz suyu TO sistemlerinde son y&#;llarda meydana gelen yeni bulu&#;lar, i&#;letme ekonomisinde büyük avantajlar sa&#;lam&#;&#;t&#;r Önceki sistemlerde, bir ton tatl&#; su üretimi için yakla&#;&#;k 6 kw/h elektrik gideri varken, yeni bir bulu&#; olan Enerji Geri kazan&#;m (Pressure Exchanger) sistemi ile bu de&#;er nerde ise yar&#; / yar&#;ya 3 kw/h’e dü&#;ürülmü&#;tür.
ARSEN&#;K G&#;DER&#;M&#;
Son y&#;llarda, yer alt&#; sular&#;nda meydana gelen Arsenik kirlili&#;inin artmas&#;, di&#;er taraftan insanlarüzerindeki kansorejen etkisinin ortaya ç&#;kmas&#; gibi nedenlerle Uluslar aras&#; standartlarda içme sular&#;nda bulunan Arsenik’in litrede 10 mikrogram’&#;n üzerinde olmamas&#; istenmi&#;tir. TO (Ters Ozmoz) teknolojisi ile di&#;er minerallerle birlikte Arsenik %99 ‘a kadar giderilebilmektedir.

&#;ÇME SUYU ARITIMI

&#;çme suyu kalitesi uluslar aras&#; standartlarla belirlenmi&#; ve bu standartlar bir çok ülke taraf&#;ndan kabul edilmi&#;tir.
Dünya Sa&#;l&#;k Te&#;kilat&#; (WHO) içme suyu standard&#;nda EPA’ da (Environmental Protection Agency of USA) oldu&#;u gibi, müsaade edilen en yüksek TDS ppm (mg/lt)’ dir. Tuzlu su ar&#;t&#;m&#; yapan bir RO sisteminde bu kalitenin elde edilebilmesi, giri&#; suyu ve buna göre seçilecek sistem &#;artlar&#;na ba&#;l&#;d&#;r.
WQA ( Water Quality Association ) giri&#; sular&#;n&#; TDS de&#;erlerine göre a&#;a&#;&#;daki &#;ekilde s&#;n&#;flamaktad&#;r.
Su Tipi TDS (mg/lt
Genel Kullan&#;m suyu <
Tuzlu Kuyu Suyu -
Çok Tuzlu Kuyu suyu -
Tuzlu Su -
Deniz Suyu -
Salamura – +
Deniz sular&#; Atlantik Okyanusu TDS’ i ölçülürken K&#;z&#;l Deniz’ de bu de&#;er ’ i bulmaktad&#;r. Karadeniz TDS’i bu de&#;erlerin çok alt&#;nda oldu&#;undan, zaman zaman &#;stanbul’a su temin eden baraj ve göller’ in bu suyla beslenmesi gündeme getirilmi&#;tir. Daha önce belirtildi&#;i gibi, bu tuzlulukda bar aras&#;nda osmotik pompa bas&#;nçlar&#; gerekmektedir.

 

EVSEL T&#;P REVERSE OSMOZ ( EN KAL&#;TEL&#; &#;ÇME SUYU )

EN KAL&#;TEL&#; &#;ÇME SUYU TEM&#;N&#; &#;Ç&#;N TEZGAHALTI R.O. C&#;HAZLARIMIZ

Yukar&#;da görülen cihazlar sadece tek musluktan evlerde çok kaliteli ve s&#;hh&#; içme suyu temini için , altta  görülen ise büyük kapasiteler için üretilen ters osmos sistemlerimizi göstermektedir

Tezgah alt&#; osmos Montaj &#;emas&#;

Reverse osmosis ar&#;tma cihazlar&#;n&#;n standar filtre say&#;s&#;  Be&#; filtrelidir.


S&#;ralamas&#; ise  : 1. Be&#; mikron sediment filtre, 2. Aktif karbon filtre, 3. Bir mikron blok karbon filtre, 4. Membran filtre, 5. Pos karbon filtre ( Tatland&#;r&#;c&#;- Kokonat ).
 &#;ebeke suyu tds de&#;eri den fazla de&#;ilse; kaliteli bir su ar&#;tma cihaz&#;ndaki filtre de&#;i&#;im süresi; &#;lk üç fitre için 1 y&#;ld&#;r Membran ve tatland&#;r&#;c&#; fitreler için ise 2 y&#;ld&#;r. Yine de filtre de&#;i&#;im zaman&#; suyun tad&#;n&#;n de&#;i&#;mesi ile de belirlenebir.


Reverse Osmosis Su Ar&#;tma Cihaz&#; Ar&#;zalar&#;  ve Giderilmesi:


- Su ar&#;tma muslu&#;undan gelen su çok ince ip gibi ak&#;yor (Çok az ak&#;yor ) - Tank muslu&#;u kontrol edilmeli kapal&#; olabilir ve sadece membran dan gelen suyu al&#;yor olabilirsiniz.
- Tank dolu ancak musluktan su gelmiyor veya az miktarda su alabiliyorum.
- Tank doluysa ve muslu&#;u da aç&#;k pozisyonda ise Tanktaki bas&#;nç membran&#;nda bulunan hava kaçm&#;&#; olabilir veya zar y&#;rt&#;lm&#;&#; olabilir. Bunu anlaman&#;n iki yolu vard&#;r. Tank&#;n hava giri&#; sibop kapa&#;&#;n&#; aç&#;n&#;z ve sibop i&#;nesine basarak kontrol ediniz e&#;er su geliyorsa s&#;z&#;nt&#;s&#; varsa membran  y&#;rt&#;lm&#;&#; demektir. Bu durum tank senelik tanklarda olabilir. Su de&#;il de tazyiksiz bir &#;ekilde hava geliyorsa veya hiç hava gelmiyorsa tandaki hava bi &#;ekilde bo&#;alm&#;&#; demektir. Tanktaki su tamamen bo&#;alt&#;ld&#;ktan sonra Herhangi bir bisiklet yada araba pompas&#;yla 7 Psi hava bas&#;labilir.
Tank çok geç doluyor.
1- Su giri&#; muslu&#;u tam aç&#;k de&#;ildir. 2- &#;ebeke suyu bas&#;nc&#; çok dü&#;üktür. 3- Membran filtre t&#;kanm&#;&#;t&#;r. 4 -E&#;er cihaz&#;n&#;z pompal&#; ise pompa kafas&#; kireçlenmi&#; ve sisteme çok az su veriyor demektir. 5- Shut off görev yapm&#;yordur.
Ar&#;tma cihaz&#; kireci ar&#;ndm&#;yor, çay demliyorum çaydanl&#;&#;&#;n dibi kireç tutuyor.
 - Her durumda membran filtre kireci al&#;r. E&#;er böyle bir problem varsa 1- mebran zar&#; y&#;rt&#;lm&#;&#;t&#;r. 2- Mebran filtre oringlerinden su kaç&#;r&#;yordur. 3- Shut off ar&#;zalanm&#;&#; olup at&#;k suyu ar&#;nm&#;&#; suya kar&#;&#;t&#;r&#;yordur.
Ar&#;tmadan gelen su kokuyor. 
- Su kesintilerinde tank vanas&#;n&#; kapat&#;n ve su geldikten sonra da bir müddet açmay&#;n (su kesilip tekrar geldi&#;inde borudaki kalan kirlilikte birlikte geliyor.)
gün evde yoksan&#;z eve dönünce muslu&#;u aç&#;n ve tankdataki suyu tamamen bo&#;alt&#;n. Nihayetinde tank demirden olup içi paslanmaya kar&#;&#; s&#;rlanm&#;&#; olmakla beraber kauçuk bas&#;nç zar&#;ylada temas ediyor ve kapal&#; yerde su kokuyor. &#;&#;te cihazda bulunan en son filtre (Tatland&#;r&#;c&#; ) Asl&#;nda hindistan cevizi kabu&#;undan elde edilmi&#; karbon filtredir ve amac&#; tanktan gelen sudaki kokuyu almakt&#;r. &#;çti&#;iniz su kokuyorsa filtre de&#;i&#;imi süresi geçmi&#; demektir e&#;er yeni de&#;i&#;tirdiyseniz;
 1- Tadland&#;r&#;c &#; filtre ters tak&#;lm&#;&#;t&#;r. 2- Filtre karbon kalitesi dü&#;üktür. 3 - Kulland&#;&#;&#;n&#;z tank çok eskidir.
 - Tank dolu olmas&#;na ra&#;men at&#;k su kesilmiyor 24 saat ak&#;yor.

Shut Off çal&#;&#;m&#;yor.
 - Shut Off 'u degi&#;tirdiler yinede görev yapm&#;yor. Giri&#;i kapatmad&#;&#;&#; için at&#;k su akmaya devam ediyor.

At&#;k su ile ar&#;nm&#;&#; suyu kar&#;&#;t&#;r&#;yor
 - &#;ebeke suyu bas&#;nc&#; çok yüksektir. temiz su bas&#;nc&#; &#;ebeke suyu yolunu kapamaya yetmiyordur. &#;ebekeden al&#;nan su cihaza girmeden önce bas&#;nç dü&#;ürücü koymak laz&#;m.
At&#;k su hortumundan çok fazla su at&#;yor. 
- Quick Flow (ak&#;m k&#;s&#;tlay&#;c&#;) görev yapm&#;seafoodplus.info&#;tma Sistemlerinde at&#;k su miktar&#; ar&#;t&#;lmak istenen suyun de&#;erleri normal iseoran 1 e 2 dir. Yani bir litre ar&#;nm&#;&#; su al&#;yorsan&#;z 2 litre at&#;k su olur. ) Bu oran 5 e 10 gibi ya da daha yüksekse Flow ar&#;zas&#; var demektir..

Endüstriyel Reverse Osmosis (Ters Osmos) Cihalar&#;

images/seafoodplus.info

Sisteminin çal&#;&#;ma prensibi, cihaz üzerinde bulunan membranlar&#;n gözeneklerinden, yüksek bas&#;nç alt&#;nda geçirilmeye zorlanan suyun içerisindeki su molekülleri ve baz&#; inorganik moleküller bu membranlardan geçebilirken, suyun içerisindeki  ço&#;u madde geçemez ve konsantre su olarak d&#;&#;ar&#; at&#;l&#;r. Yap&#;lan bu i&#;lem di&#;er filtrasyon sistemlerne göre çok daha iyi kalitede su elde etmeye olanak verir.

 

A&#;a&#;&#;da küçük kapasiteli Bir Osmos un Parça Listesi Gösterlmi&#;tir

 

 

KOMPLE TES&#;S KURULUMU AKIM &#;EMALARI

 

RO ak&#;m &#;emas&#; için resmin üzerine t&#;klay&#;n&#;z

 

 

RO ak&#;m &#;emas&#; için resmin üzerine t&#;klay&#;n&#;z

 

YUKARI DA GÖSTER&#;LEN OSMOZ C&#;HAZININ ÇALI&#;TIRILMASI ESNASINDA D&#;KKAT ED&#;LECEK HUSUSLAR

REVERSE OSMOS&#;S C&#;HAZLARI ÇALI&#;TIRIRKEN D&#;KKAT ED&#;LECEK HUSUSLAR

-Su Tesisi‘nin vardiya defteri tutulmal&#;d&#;r. Günlük 3 vardiyay&#; kapsayan Su Ar&#;tma Tesisi raporu her gün tanzim edilmelidir. Vardiya ekipleri bu defteri imzalayarak teslim almal&#; ve teslim etmelidir. Vardiya defterine tesisin i&#;letmeye al&#;nmas&#;n&#; takiben çizelgedeki de&#;erler saat ba&#;&#; tespit edilip, kaydedilmelidir. Vardiya esnas&#;nda giderilemeyen ar&#;zalar vardiya defterine kaydedilip, ilgili teknik amirine bildirilmelidir.

-Tesisin i&#;letilmesi s&#;ras&#;nda giri&#; ham su kalitesinde meydana gelebilecek de&#;i&#;ikliklerin, tesisin kapasitesine tesir edece&#;i ve Ters Ozmos performans&#;n&#; do&#;rudan etkileyece&#;i unutulmamal&#;d&#;r. Bu nedenle tesisin giri&#; suyu kalitesi sürekli takip edilmelidir.

-RO Ünitesinin verimi su s&#;cakl&#;&#;&#; ile do&#;rudan ili&#;kilidir. Giri&#; suyu s&#;cakl&#;&#;&#;, dizayn s&#;cakl&#;&#;&#;n&#;n alt&#;na inmesi halinde RO Ünitesi verimi dü&#;mektedir.

-RO ünitesi kartu&#; filtrelerinin giri&#;-ç&#;k&#;&#; bas&#;nçlar&#;n&#; s&#;k s&#;k kontrol ederek, bas&#;nç fark&#; bar‘a ula&#;t&#;&#;&#;nda kartu&#; filtreleri yenileyiniz.

-K&#;&#; aylar&#;nda kostik depo tank&#;n&#;n bulundu&#;u mahalde muhakkak surette &#;s&#;tma yap&#;lmal&#;, kostik s&#;cakl&#;&#;&#;n&#;n 10 0C‘nin alt&#;na inmemesi için gerekli önlemler al&#;nmal&#;d&#;r. Aksi halde kostik donacakt&#;r.

-Pompalar kesinlikle kuru çal&#;&#;t&#;r&#;lmamal&#;d&#;r.

-Antiskalant dozaj&#; RO Ünitesinin membranlar&#; aç&#;s&#;ndan çok önemlidir. Bu nedenle sistem dizayn&#;nda antiskalant dozaj&#; mevcut ise dozaj&#; yapmadan kesinlikle çal&#;&#;t&#;rmay&#;n&#;z  Antiskalant  tank&#;nda, antiskalant  seviyesini ve dozaj pompas&#;n&#;n emme ve basma yap&#;p yapmad&#;&#;&#;n&#; s&#;k s&#;k kontrol ediniz.

-Tüm vanalar&#;n selenoid bobinlerini ve aktüatörlerini s&#;k s&#;k kontrol ediniz. Her hangi bir ar&#;zaya sebep vermeden gerekirse yenileyiniz.

-Sistemde ilk kurulum de&#;erlerinin d&#;&#;&#;na ç&#;k&#;lmas&#; halinde (bas&#;nç, debi, iletkenlik, pH…) veya membran y&#;kama bölümünde bahsedilen &#;artlardan en az bir tanesi sa&#;lan&#;yor ise membranlar&#;n manuel durulamas&#;n&#; ve kimyasal y&#;kamas&#;n&#; yap&#;n&#;z.

-RO ünitelerine 20 gün ve daha uzun süreli duru&#;larda %‘lik SMBS‘li solüsyon haz&#;rlayarak membranlara &#;arj ediniz,

-RO ünitesinde, membranlar&#;n susuz kalmamas&#;na dikkat ediniz. Bunun için 2 gün ve daha k&#;sa süreli duru&#;larda RO sistemini günde en az 1 kez ve 1 saat süreli devreye al&#;n&#;z.

-RO Ünitesi membran giri&#; bas&#;nc&#;n&#; s&#;k s&#;k kontrol ediniz. Bas&#;nç yükselmesi halinde nedenlerini ara&#;t&#;r&#;n&#;z ve gerekli önlemleri al&#;n&#;z.

-RO Ünitesi ürün suyu iletkenli&#;i ve at&#;k su iletkenliklerini s&#;k s&#;k kontrol ediniz. &#;letkenlik de&#;erlerinin yükselmesi halinde nedenlerini ara&#;t&#;r&#;n&#;z gerekli önlemleri al&#;n&#;z.

-RO Ünitesi membranlar&#;n&#;n ömrü normal &#;artlar alt&#;nda asgari 3 y&#;ld&#;r. Membran verimlerinin dü&#;mesi veya membranlar&#;n t&#;kanmas&#; halinde kimyasal y&#;kamalara ra&#;men verim yükseltilemiyorsa veya membranlar aç&#;lm&#;yorsa membranlar&#; yenileyiniz.

-Tesisi olu&#;turan tüm aksam&#;n ve elemanlar&#;n, özellikle yaz aylar&#;nda direkt güne&#; &#;&#;&#;nlar&#;na maruz kalmas&#;n&#; önleyici tedbirler al&#;nmal&#;d&#;r. K&#;&#; aylar&#;nda tesis iç ortam s&#;cakl&#;&#;&#; asgari 10°C olacak &#;ekilde &#;s&#;t&#;lmal&#;d&#;r. Tesisin d&#;&#;&#;nda kalan tüm aksam&#; (tanklar, boru devreleri, vanalar, enstrümanlar vb.) d&#;&#; ortam ko&#;ullar&#;na uygun olarak izole edilmelidir. Tesis herhangi bir nedenle durdurulacak ve ortam s&#;cakl&#;&#;&#;n&#;n 0‘&#;n alt&#;na dü&#;me ihtimali var ise pompa ve boru devrelerinin bo&#;alt&#;lmas&#;, bo&#; halde muhafaza edilmesi önerilir.

-Donmaya kar&#;&#;; bekleyen RO ünitesinde dü&#;ük bas&#;nçta (2–3 bar) RO boru devresinde su sirküle edilmelidir.

-Çözelti haz&#;rlan&#;rken kimyasala su ilave edilmemelidir. Her zaman suya kimyasal ilave edilmelidir. Herhangi bir patlamaya veya benzeri tepkimelere sebebiyet vermemek için, kimyasal suya çok yava&#; ve az miktarda ilave edilmelidir.

-RO Ünitesi ürün suyu debisi ile dreyn at&#;k su debisini s&#;k s&#;k kontrol ediniz. Debilerde yükselme veya azalma halinde nedenlerini ara&#;t&#;r&#;n&#;z ve gerekli önlemleri al&#;n&#;z.

-Sistemin klor ihtiva eden su ile çal&#;&#;t&#;r&#;lmas&#; önlenmelidir. Klor konsantrasyonu kontrol s&#;k s&#;k edilmeli, klor de&#;eri 0 ppm (s&#;f&#;r) olmal&#;d&#;r. Ham suda klor mevcut ise Aktif karbon filtrasyonu veya SBMS dozaj&#; ile klorun membranlara ula&#;mas&#; kesinlikle engellenmelidir.

-Kimyasal seviyeleri düzenli kontrol edilmeli, kimyasal tank&#; %20 seviyesine dü&#;ünce mutlaka ilgili kimyasal ilave edilmelidir. Sistemde kullan&#;lan kimyasallar birbiri ile kar&#;&#;t&#;r&#;lmamal&#;d&#;r. Zehirlenme riski olabilir.

 

-Maksimum çal&#;&#;ma bas&#;nc&#; maksimum 20 bar olup bu bas&#;nç de&#;erinin üzerine ç&#;k&#;lmamal&#;d&#;r.

-S&#;cakl&#;k de&#;i&#;imlerinden kaynaklanabilecek yo&#;u&#;maya dikkat edilmelidir.

 

-Bas&#;nc&#; bilinmeyen yada bas&#;nçl&#; olan hiçbir hat yada ekipman sökülmemelidir.

-Sistem devrede iken sistem drenaj hatt&#;ndaki globe vana asla kapat&#;lmamal&#;d&#;r.

-Sistemin elektrik beslemesi 3 faz V±10V olmal&#;d&#;r. Gerilim de&#;i&#;iklikleri periyodik olarak kontrol edilmelidir. Faz de&#;i&#;imi ya da voltaj dü&#;ümü ile ilgili hususlara kar&#;&#; gerekli önlem al&#;nmal&#;d&#;r.

-Yang&#;n söndürme i&#;lemi esnas&#;nda pano içerisine su at&#;lmamal&#; ana enerji devresi kesilmeli, kuru tozlu yang&#;n söndürücü kullan&#;lmal&#;d&#;r.

-Elektrik enerjisi olan ekipman ve enstrümanlar üzerinde çal&#;&#;ma yapmadan önce enerji kesilmeli ve kontrol kalemi veya avometre ile enerjinin gelmedi&#;i do&#;rulanmal&#;d&#;r.

-Sistemi besleyecek elektrik hatt&#; toprakl&#; olmal&#;d&#;r.

-Standart GARANT&#; &#;ARTLARI dikkatlice okunmal&#; ve belirtilen hususlara uyulmal&#;d&#;r

Sistem devreye al&#;nmadan tüm ba&#;lant&#;lar kontrol edilmelidir.

 

DEVREYE ALMA ÖNCES&#; KONTROLLER

Elektrik montaj&#; ve mekanik montaj&#; tamamlanm&#;&#; olan RO sistemi devreye almadan önce tüm sistemin kontrollerinin yap&#;lmas&#; gerekmektedir. RO cihaz&#;n&#; besleyecek olan ham suyun yap&#;s&#;na göre ön ar&#;tma sistemi gerekebilir. Ön ar&#;tmada filtrasyon yumu&#;atma sistemleri yer alabilece&#;i gibi kimyasal dozaj yard&#;m&#; ile suyun özelli&#;i istenilen de&#;erlere getirilebilmektedir. Ön ar&#;tma sistemlerinde olu&#;abilecek problemlerin önceden giderilmesi sa&#;lanarak ön ar&#;tma sistemlerinin sorunsuz çal&#;&#;t&#;&#;&#;ndan emin olunmal&#;d&#;seafoodplus.infoe alma i&#;leminden önce a&#;a&#;&#;daki kontroller devreye alacak personel taraf&#;ndan yap&#;lacakt&#;r:

-Besleme hatt&#;na kullan&#;lan borunun sistemin teknik özelli&#;ine uygunlu&#;u kontrol edilmelidir.
-Sistem devreye al&#;nmadan önce gerekli s&#;zd&#;rmazl&#;k testleri yap&#;lmal&#;d&#;r.
-Sistemde darbe olu&#;mamas&#; için tesisat sisteminde gerekli önlemler al&#;nmal&#;d&#;r.
-Sistem enstrümanlar&#;n&#;n elektrik ve mekanik testlerinin yap&#;lmas&#; gereklidir.
-Kullan&#;lan dozaj sistemlerinin say&#;s&#;, montaj&#; ve aralar&#;ndaki ba&#;lant&#;n&#;n do&#;rulu&#;u kontrol edilmelidir.
-Seviye swich‘inin elektrik ba&#;lant&#;lar&#; kontrol edilmelidir.
-Montaj&#; yap&#;lan sensörlerin kablo ba&#;lant&#;s&#; ve analizör ili&#;kileri kontrol edilmelidir.
-Sistem giri&#;indeki aktüatör/selenoid vanas&#;n&#;n beslemesinin yap&#;l&#;p yap&#;lmad&#;&#;&#; kontrol edilmelidir.
-Kartu&#; filtredeki hava alma vanas&#; ile manometre hortum ba&#;lant&#;s&#;ndaki hava alma vanas&#; kontrol edilmelidir.
-Kartu&#; Filtre sistemindeki kartu&#;lar&#;n say&#;s&#; ve uygunlu&#;u kontrol edilmelidir.
-Alçak bas&#;nç-yüksek bas&#;nç swich‘i kablo ba&#;lant&#;s&#;n&#;n ve set de&#;erlerinin uygunlu&#;u kontrol edilmelidir.
-Sistemdeki pompalar&#;n enerji beslemeleri kontrol edilmeli, do&#;ru enerji beslemesi yap&#;ld&#;&#;&#;ndan emin olunmal&#;d&#;r.
-Sistemdeki membranlar&#;n say&#;s&#; ve conta-adaptörleri kontrol edilmelidir.
-Membran k&#;l&#;f kapak contalar&#;, kapak adaptörleri ve ara ba&#;lant&#;lar&#; kontrol edilmelidir.
-Tüm ön ar&#;tma ünitelerinin uygun &#;ekilde çal&#;&#;t&#;&#;&#; kontrol edilmelidir.
-RO ünitesine giren suda serbest klor, ask&#;da kat&#; madde ve bulan&#;kl&#;k olmad&#;&#;&#;ndan emin olunmal&#;d&#;r. Bahsi geçen  parametreler ön ar&#;t&#;m ile giderilebilmektedir.
-Tüm manuel vanalar&#;n olmas&#; gereken konumda oldu&#;u ve otomatik çal&#;&#;an vanalar&#;n pozisyonlar&#; kontrol edilmelidir.
-At&#;k su hatt&#;ndaki manuel vana tam olarak aç&#;larak giri&#; suyu dü&#;ük bas&#;nçla cihaz beslenmeli ve sistemdeki hava d&#;&#;ar&#; at&#;lmal&#;d&#;r.
-Boru ba&#;lant&#;lar&#; ve vanalar kontrol edilerek su kaça&#;&#; bulunan noktalarda kaçaklar giderilmelidir.
-Bütün kimyasal tanklar&#;nda solüsyonlar&#;n dolu oldu&#;u ve solüsyonlar&#;n uzun süre beklemeden dolay&#; bozulmu&#; olmad&#;&#;&#; kontrol edilmelidir.
-Kimyasal dozaj ünitelerinin çal&#;&#;maya haz&#;r oldu&#;u ve dozaj ayarlar&#;n&#;n uygun &#;ekilde yap&#;lm&#;&#; oldu&#;u kontrol edilmeli, hava yapm&#;&#; olan dozaj pompalar&#;n&#;n havas&#; al&#;nmal&#;d&#;r.

DEVREYE ALMA ADIMLARI
KONTROL UYARILARI
Sisteme yeterli debi ve bas&#;nçta su beslemesi sa&#;lan&#;r.
Sistemin giri&#; vanas&#; aç&#;l&#;r.
Sistemde bulunan analizörler kalibre edilir.
At&#;k su ayar vanas&#; ve ürün suyu vanas&#; tamamen aç&#;l&#;r.
Kartu&#; filtre üzerindeki vanadan sistemde olabilecek hava d&#;&#;ar&#; at&#;l&#;r.
Pano içerisinden yüksek bas&#;nç pompas&#; termi&#;i aç&#;l&#;r.(Pompan&#;n çal&#;&#;mas&#; engellenir.)
Sistem kontrol panosundan AUTO konumuna al&#;n&#;r. Sistemde herhangi bir alarm durumu yok ise RO ünitesi otomatik olarak devreye girer.
Bu sayede dü&#;ük bas&#;nçta hava sistemden at&#;lm&#;&#; olur.
Kontrol panosu üzerinden sistem AUTO durumundan OFF konumuna al&#;narak sistem durdurulur.
Kontrol panosu içerisinden yüksek bas&#;nç pompa termi&#;i kapat&#;l&#;r.(Pompa çal&#;&#;&#;r duruma getirilir.)
Sistem AUTO durumuna al&#;n&#;r.
Yüksek bas&#;nç pompas&#; sonras&#; glob vanas&#; ve at&#;k su hatt&#; glob vanas&#; yard&#;m&#; ile debi ve bas&#;nçlar çal&#;&#;ma parametrelerini (debi, bas&#;nç) sa&#;layacak &#;ekilde ayarlan&#;r.
Bas&#;nç göstergeleri, debimetreler, s&#;cakl&#;k ve bas&#;nç &#;alterlerinin enstrümantasyon ve di&#;er ekipmanlar&#;n uygun &#;ekilde çal&#;&#;t&#;klar&#; kontrol edilir.
Pompaya enerji gelip gelmedi&#;i kontrol edilmelidir.
Solüsyonun konsantrasyonunun do&#;ru &#;ekilde haz&#;rlan&#;p haz&#;rlanmad&#;&#;&#; kontrol edilmelidir.
Seviye swich alçak seviyede sinyal verip vermedi&#;i kontrol edilmelidir.
Sistem giri&#;indeki iletkenlik kontrol edilmelidir.
Sistem giri&#;indeki pH kontrol edilmelidir.
Sistem giri&#;indeki klor miktar&#; kontrol edilmelidir.
Sistem giri&#; hatt&#;ndaki aktüatörlü/selenoid vanan&#;n açma / kapama konumlar&#; izlenmeli ve zaman&#;nda aç&#;p, kapatt&#;&#;&#;ndan emin olunmal&#;d&#;r.
Sistem giri&#; hatt&#;ndaki aktüatörlü/selenoid vanaya hava / enerji gelip gelmedi&#;i hava hortumundan ve enerji kablosundan kontrol edilmelidir. Bu kontrol vana açma kapama yapmad&#;&#;&#; zaman yap&#;lmal&#;d&#;r.


Bu sistemlerde suyun kimyasallar yard&#;m&#; ile ön ar&#;t&#;m&#; gerçekle&#;tirilmektedir Ön ar&#;t&#;mda kullan&#;lan kimyasallar; Klor, SBS, Asit, Antiskalant ve gerekli görüldü&#;ü durumlarda Biosittir. Kullan&#;lan kimyasallardan asit yak&#;c&#; özellikte olup SBMS, Kostik, Antisklant ve Klor‘dan farkl&#; olarak bu özelli&#;e dikkat edilmesi gerekmektedir.


-RO ünitesinde, membranlar&#;n susuz kalmamas&#;na dikkat ediniz. Bunun için 2 gün ve daha k&#;sa süreli duru&#;larda -RO sistemini günde en az 1 kez ve 1 saat süreli devreye al&#;n&#;z.
-RO Ünitesi membran giri&#; bas&#;nc&#;n&#; s&#;k s&#;k kontrol ediniz. Bas&#;nç yükselmesi halinde nedenlerini ara&#;t&#;r&#;n&#;z ve    gerekli önlemleri al&#;n&#;z.
-RO Ünitesi ürün suyu iletkenli&#;i ve at&#;k su iletkenliklerini s&#;k s&#;k kontrol ediniz. &#;letkenlik de&#;erlerinin yükselmesi halinde nedenlerini ara&#;t&#;r&#;n&#;z gerekli önlemleri al&#;n&#;z.
-RO Ünitesi membranlar&#;n&#;n ömrü normal &#;artlar alt&#;nda asgari 3 y&#;ld&#;r. Membran verimlerinin dü&#;mesi veya membranlar&#;n t&#;kanmas&#; halinde kimyasal y&#;kamalara ra&#;men verim yükseltilemiyorsa veya membranlar aç&#;lm&#;yorsa membranlar&#; yenileyiniz.
Tesisi olu&#;turan tüm aksam&#;n ve elemanlar&#;n, özellikle yaz aylar&#;nda direkt güne&#; &#;&#;&#;nlar&#;na maruz kalmas&#;n&#; önleyici tedbirler al&#;nmal&#;d&#;r. K&#;&#; aylar&#;nda tesis iç ortam s&#;cakl&#;&#;&#; asgari 10°C olacak &#;ekilde &#;s&#;t&#;lmal&#;d&#;r. Tesisin d&#;&#;&#;nda kalan tüm aksam&#; (tanklar, boru devreleri, vanalar, enstrümanlar vb.) d&#;&#; ortam ko&#;ullar&#;na uygun olarak izole edilmelidir. Tesis herhangi bir nedenle durdurulacak ve ortam s&#;cakl&#;&#;&#;n&#;n 0‘&#;n alt&#;na dü&#;me ihtimali var ise pompa ve boru devrelerinin bo&#;alt&#;lmas&#;, bo&#; halde muhafaza edilmesi önerilir. Donmaya kar&#;&#;; bekleyen RO ünitesinde dü&#;ük bas&#;nçta (2–3 bar) RO boru devresinde su sirküle edilmelidir.

Çözelti haz&#;rlan&#;rken kimyasala su ilave edilmemelidir. Her zaman suya kimyasal ilave edilmelidir. Herhangi bir patlamaya veya benzeri tepkimelere sebebiyet vermemek için, kimyasal suya çok yava&#; ve az miktarda ilave edilmelidir.

RO Ünitesi ürün suyu debisi ile dreyn at&#;k su debisini s&#;k s&#;k kontrol ediniz. Debilerde yükselme veya azalma halinde nedenlerini ara&#;t&#;r&#;n&#;z ve gerekli önlemleri al&#;n&#;z.

Sistemin klor ihtiva eden su ile çal&#;&#;t&#;r&#;lmas&#; önlenmelidir. Klor konsantrasyonu kontrol s&#;k s&#;k edilmeli, klor de&#;eri 0 ppm (s&#;f&#;r) olmal&#;d&#;r. Ham suda klor mevcut ise Aktif karbon filtrasyonu veya SBMS dozaj&#; ile klorun membranlara ula&#;mas&#; kesinlikle engellenmelidir.

Kimyasal seviyeleri düzenli kontrol edilmeli, kimyasal tank&#; %20 seviyesine dü&#;ünce mutlaka ilgili kimyasal ilave edilmelidir.
Sistemde kullan&#;lan kimyasallar birbiri ile kar&#;&#;t&#;r&#;lmamal&#;d&#;r. Zehirlenme riski olabilir.

Temizleme i&#;leminde kullan&#;lacak pompabas&#;nc&#; 2 -2,5 bar aras&#;nda olmal&#;d&#;r.

kullan&#;lacak filtre de 10" ve 5 mikron 3 adet spun iltre yeterlidir.

Reverse Osmosis Membran Y&#;kama &#;&#;lemi :

- Cihaz üzerindeki at&#;k su vanas&#; aç&#;l&#;r,üretim vanas&#; kapat&#;l&#;seafoodplus.info beslenen su direkt olarak at&#;ktan drenaja verilir.

-Y&#;kama tank&#;nda haz&#;r bulunan &#;s&#;t&#;lm&#; oC s&#;cakl&#;kta saf su paslanmaz pompa vas&#;tas&#;yla membranlara seafoodplus.info su ile devri daim yapt&#;r&#;l&#;r ve pompa kapat&#;l&#;r.

- Membran y&#;kama kimyasal&#; y&#;kama tank&#;na dökülür

-Pompa çal&#;&#;t&#;r&#;larak yakla&#;&#;k dakika devir ettirilir

- Pompa kapat&#;l&#;r dakika dinlendirilir.

-Pompa tekrar çal&#;&#;t&#;r&#;l&#;p, 15 dakika kadar tekrar devir daim ettirilir.

-Pompa kapat&#;l&#;p 15 dakika beklenir.

-Tanktaki kirli su bo&#;alt&#;l&#;r. Kirli filtre yenisi ile de&#;i&#;tirilir

-Tanka saf su doldurularak 5 dakika kadar sirküle ettirilir.

-Daha sonra at&#;k hatt&#; gidere ba&#;lan&#;r ve tanktaki su tamamen bo&#;alt&#;l&#;r.

-Tank temiz su ile durulan&#;r.

-Y&#;kama tank&#;nda &#;s&#;t&#;lm&#;&#; ( oC s&#;cakl&#;kta) saf su paslanmaz pompa ile membranlara besleme yap&#;l&#;r.( dakika) sadece su ile pompa kapat&#;l&#;r.

-

Hemodializ Ters Osmos Ar&#;t&#;m &#;emas&#;

 

SU ARITIMDA DEGAZÖR S&#;STEMLER&#;


Degazör Sistemleri, su içerisindeki karbondioksit (CO2) ve hidrojen sülfür (H2S) gibi eriyik gazlar&#;n giderilmesi amac&#;yla kullan&#;lmaktad&#;r. Su içerisinde bulunan eriyik gazlar&#;n giderimi için; su, Degazör’ün en üst k&#;sm&#;ndaki da&#;&#;t&#;m difüzöründen üniteye giri&#; yapar. Su, Degazör’ün üst kulesine doldurulmu&#; olan halkalarla temas ederek a&#;a&#;&#; do&#;ru süzülür. A&#;a&#;&#; do&#;ru süzülür iken a&#;a&#;&#;dan yukar&#;ya Degazör fan&#;n&#;n sa&#;lad&#;&#;&#; hava verilerek suyun hava ile temas&#; sa&#;lan&#;r. Hava suyun içerisindeki çözünmü&#; gazlar&#; bünyesine al&#;r ve uçurur. Böylece ters ak&#;&#; prensibi ile suyun içerisindeki gazlar giderilmi&#; olur ve ar&#;t&#;lan su Degazör’ün alt k&#;sm&#;nda depolan&#;r.

 

OZMOZ S&#;STEM&#; DI&#;INDAK&#; DEN&#;Z SUYUNDAN &#;ÇME VE KULLANMA SUYU ELDE ETME YÖNTEMLER&#;

Deniz Suyunun Tuzlulu&#;u
Deniz suyunun tuzlulu&#;unu olu&#;turan belli ba&#;l&#; erimi&#; tuzlar s&#;ras&#;yla klor, sodyum, sülfatlar, magnezyum, kalsiyum, potasyum bikarbonat ve bromdur. Bilinen tüm elementler deniz suyunda mevcuttur.
&#;çindeki brom ve iyotlar&#;n klor ile de&#;i&#;tirildi&#;i 1 kg sudaki toplam klor, iyot ve bromun gram olarak miktar&#;na tuzluluk denir ve a&#;a&#;&#;daki formülle hesaplan&#;r

S = + Cl−
S : tuzluluk oran&#; (%)
Cl- : klor miktar&#; (gr)

Son zamanlarda daha pratik ve güvenilir oldu&#;u için tuzluluk tayini elektriksel iletkenlik ölçümleriyle yap&#;lmaktad&#;r. Tuzluluk denizlerde genel olarak derinlikle artar. Bu art&#;&#; miktar&#; büyük de&#;ildir. Yaz&#;n ise buharla&#;ma nedeniyle tuzluluk art&#;&#;&#; yüzeye do&#;rudur. Okyanuslarda tuzluluk % - % aras&#;ndad&#;r.

Deniz Suyunun Yo&#;unlu&#;u
Yo&#;unluk, deniz suyunda tabakala&#;maya ve ak&#;nt&#;lar&#;n olu&#;mas&#;na etki eden önemli bir faktördür.
Denize genellikle dipten de&#;arj edilen at&#;k sular&#;n yo&#;unlu&#;u deniz suyuna göre daha dü&#;ük oldu&#;undan yüzeye do&#;ru yükselir ve deniz suyu ile kar&#;&#;arak seyrelirler. Bu arada mevcut tabakala&#;maya göre yüzeye ç&#;karlar yada belli bir derinlikte kal&#;rlar. Deniz suyunun yo&#;unlu&#;u; bas&#;nca, derinli&#;e, tuzlulu&#;a ve su s&#;cakl&#;&#;&#;na ba&#;l&#; olarak de&#;i&#;iklik gösterir ve 4°C’deki yo&#;unlu&#;u kg/m3 olan saf sudan fazlad&#;r. Yo&#;unluk, tuzluluk ve s&#;cakl&#;k de&#;i&#;imlerine ba&#;l&#; olarak derinlikle de&#;i&#;ir. Genellikle az yo&#;un bir üst tabaka ve tabanda yo&#;un bir alt tabaka mevcuttur. Bu iki tabaka aras&#;nda yo&#;unlu&#;un derinli&#;e göre h&#;zla de&#;i&#;ti&#;i pinoklin tabaka yeral&#;r.

Deniz Suyundan &#;çme ve Kullanma Suyu Elde Etme Teknikleri
TERM&#;K YÖNTEMLER (Dam&#;tma - Kaynatma – Buharla&#;t&#;rma)
MEKAN&#;K YÖNTEMLER   (Ters Ozmoz – Elektrodiyaliz &#;yon De&#;i&#;imi  - Kristalizasyon)

Tüm do&#;al sular belli konsantrasyon oranlar&#;nda özünmü&#; tuz içerirler. Do&#;al sulara ek olarak endüstride do&#;rudan kullan&#;ma uygun olmayan tuzlu su üretir. &#;çerdikleri toplam çözünmü&#; madde konsantrasyonuna (TÇM) ba&#;l&#; olarak sular s&#;n&#;fland&#;r&#;lmaktad&#;r. Buna göre; TÇM< mg/l ise tatl&#; su, TÇM≈ mg/l ise ac&#; su (yer alt&#; suyu), TÇM≈ mg/l ise deniz suyu olarak adland&#;r&#;l&#;r.
.
Termik Yöntemler
Deniz suyunun tuzunu giderme yöntemlerinde, günümüzde buharla&#;t&#;r&#;c&#;l&#; termik metotlar&#;n çok büyük bir yeri ve önemi vard&#;r. Bu yöntem üretilen suyun çok temiz ve kaliteli olmas&#;n&#; sa&#;lad&#;&#;&#; gibi, tesisin tam otomatik ve durmadan i&#;letilerek büyük miktarlarda taleplerin kar&#;&#;lanmas&#;n&#; mümkün k&#;lmaktad&#;r.
Buharla&#;t&#;r&#;c&#;l&#; dam&#;tma tesislerinin büyüklüklerine göre günlük tatl&#; su üretimi m3 olarak de&#;i&#;mektedir. Bunun yan&#; s&#;ra tatl&#; su üretilirken gr/m3 tuz üretimi de yap&#;labilmektedir. Bu özelli&#;i, termik yollarla deniz suyundan içme ve kullanma suyu üretim teknolojisini, denizlere k&#;y&#;s&#; olan veya su s&#;k&#;nt&#;s&#; çeken bölgeler için vazgeçilmez k&#;lmaktad&#;r. Üretilmi&#; olan tatl&#; su kondensat&#; ve tuzlu su konsantrasyonu s&#;cakl&#;klar&#;n&#;n, sisteme giren henüz i&#;lenmemi&#; ham deniz suyunun, ön &#;s&#;t&#;lmas&#; i&#;leminde kullan&#;lmas&#;, ayr&#;ca çok kademeli bir sistem olmas&#; sonucu &#;s&#;l verimin yüksekli&#;i, “Brüde Kompresyonunun” bu sistem içinde mevcut bulunmas&#;, ayn&#; zamanda &#;s&#;l enerjinin mevcut yap&#; içerisinde minimum kay&#;pla bar&#;nd&#;r&#;labilmesi olana&#;&#;, termik yollarla tatl&#; su üreten tesisleri enerji tasarrufu sa&#;lama konusunda üstün duruma getirmektedir.

Elektrodiyaliz Yöntemi
Elektrodiyaliz, elektrik alan&#; kullan&#;larak, seçilmi&#; iyon zarlar&#;yla eriyikten elektriksel olarak yüklenmi&#; taneciklerin ayr&#;lmas&#; i&#;lemidir. Elektrodiyalizin esas&#; &#;ematik olarak &#;ekil 6’da gösterilmektedir.
Bir elektrodiyaliz ünitesi, bir anot ve bir katot aras&#;nda, anyon de&#;i&#;imi ve katyon de&#;i&#;imini sa&#;layan zarlar&#;n s&#;ralanmas&#;yla meydana gelmektedir. Katyon zarlar&#; sadece pozitif yüklenmi&#; iyonlar&#;n difüzyonuna, anyon zarlar&#; ise negatif yüklenmi&#; iyonlar&#;n geçi&#;ine izin vermektedir. Uygulanan elektrik alan&#; sayesinde, sodyum iyonlar&#; katyon geçirgen membran&#;n bir taraf&#;ndan di&#;er taraf&#;na geçer ve beslemesuyu bölümünü terk ederler. Klorür iyonlar&#; di&#;er yönde anoda do&#;ru hareket ederler ve besleme suyundan benzer &#;ekilde ayr&#;l&#;rlar.

&#;yon De&#;i&#;imi Yöntemi
&#;yon de&#;i&#;tiriciler, de&#;i&#;im süresince çözeltilerden iyonlar&#; al&#;p ayn&#; miktarda ba&#;ka iyonlar&#; çözeltiye veren sistem parçalar&#;d&#;r. Bu de&#;i&#;im, sadece ayn&#; yüklü iyonlar aras&#;nda gerçekle&#;ebilir. Bu sebeple katyon de&#;i&#;tiriciler sadece katyon, anyon de&#;i&#;tiriciler sadece anyon de&#;i&#;tirebilirler. &#;yon de&#;i&#;tiriciler ve de&#;i&#;im olgusu prensipte modern teknolojinin bir bulu&#;u de&#;il, aksine do&#;ada kendini gösteren bir döngüdür. Bitkilerin özümleme yapma özellikleri ile topraktaki tuzun olu&#;umu iyon de&#;i&#;imi olay&#;na örnek olarak verilebilir). &#;yon de&#;i&#;imi, ar&#;t&#;lmas&#; istenen i&#;lenecek suyun içi reçine dolu bir sütundan geçirilmesi ile gerçekle&#;ir. Bu yöntem, içme suyu elde edilmesinde bir çok ülkede yayg&#;n olarak kullan&#;lmaktad&#;r. Günümüzdeki iyon de&#;i&#;tiricileri sayesinde, sertlik, tuz miktar&#;, nitrat, sülfat, organik madde,
a&#;&#;r metal oranlar&#; büyük kolayl&#;kla ayarlanabilmektedir. Tablo III’de anyon ve katyon de&#;i&#;tiricilerdeki reaksiyonlar görülmektedir.
Bu yöntemin uygulamaya geçti&#;i ilk zamanlarda iyon de&#;i&#;tiricisi olarak silikat do&#;al ürünleri kullan&#;lm&#;&#;t&#;seafoodplus.info sonra sentetik maddeler kullan&#;lmaya ba&#;lanm&#;&#; ve iyon de&#;i&#;tirici sistemlerde oldukça ba&#;ar&#;l&#; say&#;labilecek teknolojik geli&#;meler ya&#;anm&#;&#;t&#;r. Bugün kullan&#;lan iyon de&#;i&#;tiricilerin ana maddesi polistirol ve poliakrilit yani polimerizasyon maddeleridir. Bu maddeler kompakt ve yüksek s&#;cakl&#;klarda  &#;ekil bozulmas&#;na kar&#;&#; dayan&#;kl&#; bir yap&#;ya sahiptirler.

      SU  ARITMA S&#;STEM&#; &#;LE &#;LG&#;L&#; SORULAR

       Tatl&#; su ve ac&#; su ne demektir?
Toplam Çözünmü&#; Madde (TDS) sular&#;n mineral ve iyon zenginli&#;ini gösteren önemli parametrelerden bir tanesidir. Çünkü, tabiatta sular, kaynaklar&#;na göre, TDS konsantrasyonlar&#; aç&#;s&#;ndan farkl&#;l&#;klar gösterirler. mg/Lt TDS konsantrasyonu "Tatl&#; Su" kaynaklar&#; için üst limittir. - mg/Lt TDS'ye sahip sular genel olarak "Ac&#; Su" olarak tabir edilirken mg/lt TDS’ye sahip sular “Çok Ac&#; Su” ve daha yüksek konsantrasyonlarda TDS içeren sular "Tuzlu Su" olarak tan&#;mlan&#;r. Sularda yüksek oranda TDS bulunmas&#; (> mg/Lt) hemen her kullan&#;m amac&#; için suda iyon giderme i&#;lemini gerektiren bir durumdur. Bu tip bir suyun endüstriyel veya sosyal amaçl&#; su temininde, k&#;s&#;tl&#; amaçlar haricinde kullan&#;lamayaca&#;&#; gibi, sulama suyu amaçl&#; olarak ta kullan&#;lmas&#; mümkün de&#;ildir.
    Yüzey kaynakl&#; sular ile yeralt&#; sular&#; aras&#;nda ne gibi farklar mevcuttur?
Tatl&#; sular, dere, göl, keson kuyular gibi yüzeysel su kaynaklar&#;ndan ve yeralt&#; akiferlerinden temin edilir. Yüzeysel su kaynaklar&#;, yüzeye yak&#;n olmas&#; nedeniyle genel olarak, derin kuyu sular&#;na göre daha bulan&#;k ve tortuludur. Yeralt&#; sular&#; ise, kuyunun çeki&#; yapt&#;&#;&#; yeralt&#; katmanlar&#;na ba&#;l&#; olarak, daha az bulan&#;kl&#;k ve tortu içermesine ra&#;men çözünmü&#; madde konsantrasyonu aç&#;s&#;ndan daha zengindir. Genelde, yeralt&#; sular&#;, kalite olarak yüzeysel su kaynaklar&#;na göre daha yüksek vas&#;ftad&#;r. Yeralt&#; katmanlar&#; aras&#;ndaki süzülme esnas&#;nda yüksek miktarda kat&#; madde, çözünmü&#; formda yeralt&#; suyuna kar&#;&#;&#;r. Yeralt&#; sular&#;n&#;n mineral konsantrasyonu aç&#;s&#;ndan zengin olma sebebi de budur.
        Suyu ne derece ar&#;tmak do&#;rudur?
Kullan&#;m amac&#;n&#;n gerektirdi&#;inden daha kaliteli bir su temin etmek, yat&#;r&#;m&#;n maliyetini gereksiz art&#;rmakla e&#;anlaml&#;d&#;r. Ayn&#; zamanda en ucuz sistemin seçilmesi de bo&#;a yat&#;r&#;m yap&#;lmas&#; anlam&#;na da gelebilmektedir. Bundan dolay&#;, su ar&#;tma sistemlerine ili&#;kin yat&#;r&#;ma girmeden önce biraz zaman ay&#;r&#;p detayl&#; inceleme ve tetkiklerde bulunmak ve amaca uygun sistemin seçimini sa&#;lamak çok önemlidir. Bu yap&#;lmad&#;&#;&#; takdirde, standartlara göre teklif veren firmalar&#;n tekliflerinin ilk a&#;amada elenmesi kaç&#;n&#;lmaz olacakt&#;r. Bununla birlikte, tüketici de i&#;e yaramayan bir sistem sat&#;n alm&#;&#; olacakt&#;r.
         Suyu içme suyu olarak kullanmayaca&#;&#;z, buna ra&#;men suyun ar&#;t&#;lmas&#; gerekli midir?
Musluklardan akan su, belki do&#;rudan içilmeyebilir, ancak dolayl&#; yollardan insan vücuduna girebilmektedir. Sebze-meyve y&#;kama, di&#; f&#;rçalama ve vücut temizli&#;inde kullan&#;lan suyun hijyenik olmas&#; önemlidir. Bunun d&#;&#;&#;nda bina tesisat&#;n&#;n ve evlerdeki cihazlar&#;n korunmas&#; için suyun ar&#;t&#;lmas&#; gereklidir.        
         Her tür su ar&#;t&#;larak içilir hale gelebilir mi?
Evet, ancak farkl&#; karakterdeki sulara farkl&#; ar&#;tma prosesleri uygulanacakt&#;r. Günümüz teknolojisi ile sadece tatl&#; su kaynaklar&#;n&#;n de&#;il, deniz suyu ve hatta at&#;ksu kaynaklar&#;n&#;n içme suyu haline getirilmesi mümkün olabilmektedir.
         Ar&#;tma sistemleri nereden al&#;nmal&#;d&#;r?
Su ar&#;tma sistemleri konusunun uzman&#; olan insanlar&#; bar&#;nd&#;ran ve mü&#;teriye sat&#;&#; öncesinde oldu&#;u gibi sat&#;&#; sonras&#;nda da destek verebilecek firmalardan al&#;nmal&#;d&#;r. Ucuz sistemler de&#;il i&#;e yarayacak sistemler, pahal&#; sistemler de&#;il, ihtiyac&#; kar&#;&#;layacak sistemler seçilmelidir.
         Suyun analizi yap&#;lmal&#; m&#;d&#;r? Su analizlerini nerede yapt&#;rabilirim?
Sistem seçiminin do&#;ru olmas&#; için mutlaka ham su analizinin yapt&#;r&#;lmas&#; gerekir. H&#;fz&#;s&#;hha Enstitüsü, Üniversiteler ve Özel Laborauarlarda su analizi yapt&#;rmak mümkündür.
         Suda hangi analizler yap&#;lmal&#;d&#;r?
Evsel amaçl&#; kullan&#;mlarda, su kayna&#;&#; hakk&#;nda genel bir fikir edinebilmek için

  • Ph,
  • &#;letkenlik,
  • TDS
  • Tortu,
  • Renk,
  • Bulan&#;kl&#;l&#;k,
  • Toplam sertlik,
  • Klorür,
  • Nitrit,
  • Amonyak,
  • Nitrat,
  • Demir,
  • Mangan,
  • Alkalinite,
  • Toplam bakteri,
  • Koliform bakteri

gibi parametrelerin incelenmesi yeterlidir.
 Endüstriyel proses suyu haz&#;rlama sistemlerinde ise, daha detayl&#; katyon ve anyon dengesini ortaya koyan analizlerin yap&#;lmas&#; gereklidir. Ham su kayna&#;&#; olarak kuyu sular&#; ve yüzey su kaynaklar&#;n&#;n kullan&#;ld&#;&#;&#; durumlarda bu parametrelerin mevsimlere göre de&#;i&#;kenli&#;i de incelenmelidir.

Katyonlar

 

 

          Tortu filtrasyonu nas&#;l yap&#;l&#;r?
Genelde görünümü bulan&#;k ve dibinde çökelti b&#;rakan sular, tortulu olarak de&#;erlendirilir. Tortu, suyun kullan&#;m amac&#; her ne olursa olsun, tolere edilmesi pek mümkün olmayan bir parametredir.
 Tortunun çe&#;itli &#;ekillerde giderilmesi mümkündür. Multimedya filtreler, kartu&#; filtreler, siklon tip seperatör filtreler, elek filtreler ve diskli filtreler bu amaca hizmet eden sistemlerden baz&#;lar&#;d&#;r. Multimedya filtreler d&#;&#;&#;ndaki tüm sistemler sadece boyut filtrasyonu sa&#;larken, multimedya filtreler ile bulan&#;kl&#;l&#;k ta giderilebilmektedir.
         Aktif karbon nedir? Nas&#;l bir ar&#;tma sa&#;lar?
Aktif karbonun yayg&#;n uygulama alan&#;, suyun içinde mevcut organik madde ve klor giderimidir. Aktif karbon malzeme, çok geni&#; yüzey alan&#;na ( m2/gr) sahip oldukça porozif bir malzemedir. Organik kirlili&#;in oldu&#;u sularda ve klor giderme amac&#;yla yayg&#;n olarak kullan&#;lmaktad&#;r.
 Aktif karbon ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir konu, bu maddenin çe&#;itli türevlerinin bakteri üremesi için uygun ortam olu&#;turabilmesidir. Bu gibi durumlarda bakteri kaça&#;&#; olu&#;umu mümkündür. Bu sebeple aktif karbonun öncesinde ve sonras&#;nda suyun dezenfekte edilmesi önemlidir.
         Suyun dezenfeksiyonu nas&#;l yap&#;l&#;r?
Suyun içindeki mikroorganizmal ya&#;am&#;n kontrolü amac&#;yla suyun dezenfekte edilmesi &#;artt&#;r. Dezenfeksiyon i&#;leminin, bir çok &#;ekilde gerçekle&#;tirilmesi mümkündür. Ancak, en yayg&#;n olarak klorlama ve ultraviyole dezenfeksiyon sistemleri kullan&#;lmaktad&#;r. G&#;da sanayinde ise ozonizasyon tercih edilen bir yöntemdir.
 Klor, eskiden beri en yayg&#;n kullan&#;lan dezenfektand&#;r. Yayg&#;n kullan&#;m&#;nda klorun ucuz bir dezenfeksiyon sistemi olmas&#;n&#;n yan&#;s&#;ra, kal&#;c&#; etkiye sahip olmas&#; da önemli bir etkendir. Klor, suya kar&#;&#;t&#;r&#;ld&#;&#;&#; anda, suyun içindeki baz&#; organik maddeler ve a&#;&#;r metallerle reaksiyona geçer. Tüm reaksiyonlar sonras&#;nda 0,,2 mg/l serbest bakiye klorun suda b&#;rak&#;lmas&#;, nihai kullan&#;m noktas&#;na kadar mikroorganizmal üremeyi önleyecektir. Ancak yap&#;lan klorlama i&#;lemi sonras&#;nda, serbest bakiye klorun aktif karbon veya sodyum metabisülfit dozlanarak sudan al&#;nmas&#;, ar&#;tma sistemi sonras&#;nda suyu mikroorganizmal kirlenmeye aç&#;k hale getirecektir.
 Suyun dezenfeksiyonu amac&#;yla kullan&#;lan bir di&#;er yöntem ise, Ultraviyole Dezenfeksiyondur. Bu yöntemde, dalgaboyu nanometre olan ultraviyole &#;&#;&#;n&#;m&#; kullan&#;l&#;r. Bu &#;&#;&#;n&#;m, suyun içindeki mikroorganizmalar&#;n, DNA yap&#;s&#;nda bozulmaya sebep olup, üremeyi engeller. Ultraviyole sistemler, dezenfeksiyon amac&#;yla, oldukça yayg&#;n bir &#;ekilde kullan&#;lmaktad&#;r. UV sistemleri ile dezenfekte edilen sular, atmosfere aç&#;k bir &#;ekilde depolanmamal&#; ve bekletmeden kullan&#;lmal&#;d&#;r. Ayr&#;ca, voltaj dü&#;ümleri veya elektrik kesintileri UV dezenfeksiyon cihazlar&#;n&#;n çal&#;&#;mas&#;na olumsuz etkisinin oldu&#;u bilinmektedir. Sadece elektrik gerilimindeki sal&#;n&#;mlar, UV sistemin etkinli&#;ini %30’lar mertebesinde dü&#;ürebilmektedir. Ultraviyole sistemlerin,  tortulu ve bulan&#;k olan sularda kullan&#;lmas&#; durumunda, suyun UV ünite öncesinde hassas partikül tutma kabiliyetine sahip tortu filtrelerinden geçirilerek bulan&#;kl&#;l&#;&#;&#;n&#;n giderilmesi &#;artt&#;r. Zira, mikroorganizmalar, büyük partiküllerin &#;&#;&#;n&#;m&#; engellemesi sonucu, UV üniteden canl&#; ç&#;kabilmektedir. UV ünitelerin ayr&#;ca peryodik bak&#;m&#; önemlidir. Senede bir kere UV lamba de&#;i&#;imi ve ham su kalitesine ba&#;l&#; olarak, peryodik olarak kuvars cam temizli&#;inin yap&#;lmas&#; çok önemlidir. Bu temizli&#;in yap&#;lmamas&#;, UV &#;&#;&#;n&#;m etkinli&#;ini azaltacakt&#;r.
         Ozonizasyon nedir?
Klorlama yerine kullan&#;labilen ve klorlamadan çok daha etkili bir dezenfeksiyon yöntemidir. Ancak yerinde üretilmesi ve pahal&#; bir yöntem olmas&#; kullan&#;m&#;n&#; s&#;n&#;rland&#;rmaktad&#;r.
         Ar&#;tma sistemi seçiminde nelere dikkat edilmelidir?
Sadece yat&#;r&#;m maliyetine bak&#;larak yap&#;lan de&#;erlendirmeler ço&#;u zaman yanl&#;&#; sonuçlar verebilmektedir. Ama bu, en pahal&#; sistem en iyisi anlam&#;na gelmemektedir. Sistem ve teklif de&#;erlendirmesinde istenen sonuç için optimum &#;artlar&#; sa&#;layan dizayn seçilmelidir. Optimum &#;artlar&#;n sa&#;lanmas&#; ise a&#;a&#;&#;daki unsurlara ba&#;l&#;d&#;r.
     Seçilen su ar&#;tma üniteleri, temin edilen ç&#;k&#;&#; suyu nihai kullan&#;m amac&#;na uygun olmal&#;d&#;r. Kullan&#;m amac&#;n&#;n d&#;&#;&#;na ç&#;kan her ünite, gereksiz yat&#;r&#;m ve i&#;letme maliyeti anlam&#;na gelir.
     Ünitelerin seçimi esnas&#;nda hidrolik kapasite de&#;il, ar&#;tma kapasiteleri gözönünde bulundurulmal&#;d&#;r. Ar&#;tma kapasitesine göre seçilmeyen bir ünite istenen verimi sa&#;lamayacakt&#;r.
    Sistem dizayn edilmeden önce detayl&#; bir ham su analizinin yap&#;lmal&#;d&#;r. Suyun içindeki kirletici parametrelerin ölçümü sistem dizayn&#;nda vazgeçilmez bir unsurdur.
         Sert su nedir?
Suyun sertli&#;i, evsel, ticari ve endüstriyel kullan&#;mlarda en çok rastlanan problemdir. Suyun sertlik s&#;n&#;flamas&#; &#;u &#;ekilde verilebilir.

Çok yumu&#;ak

Fr

Yumu&#;ak

Fr

Orta sert

Fr

Sert

Fr

Çok sert

>18 Fr

        Fr (Frans&#;z sertli&#;i) ne demektir?
Frans&#;z sertli&#;i (Fr), Alman sertlik birimi (dH) ve mg/lt CaCO3 e&#;de&#;eri ülkemizde yayg&#;n olarak sertlik s&#;n&#;fland&#;rmas&#;nda kullan&#;lan birimlerdir. Suyun içindeki sertlik iyonlar&#;n&#;n konsantrasyonunu tan&#;mlamada kullan&#;l&#;r. 1 Fr derecesi 10 mg/lt CaCO3 ve 1 dH=1,78 Fr sertli&#;ine e&#;ittir.

        Sert su kullan&#;m&#; ne gibi problemlere sebep olur?
Sert suyun zararlar&#;
·         Sert su ile evsel kullan&#;mlarda daha fazla sabun ve temizlik ürünü kullan&#;l&#;r.
·         Sert su de&#;di&#;i her noktada temizlenmesi çok zor olan sabun çökeleklerine neden olur.
·         Sudaki sertlik zamanla kendili&#;inden veya su &#;s&#;t&#;ld&#;&#;&#;nda h&#;zla çözünürlü&#;ünü kaybeder ve geçti&#;i yüzeylere yap&#;&#;maya ba&#;lar. Su borular&#;n&#;n içi h&#;zla dolar, su bas&#;nc&#; ve ak&#;&#;&#; azal&#;r.
·         Suyun &#;s&#;t&#;ld&#;&#;&#; yüzeylerde daha da artan kireçlenme, yal&#;tkanl&#;&#;a sebep olur ve elektrik tüketimini art&#;r&#;r. Kalorifer tesisat&#;ndaki kireçlenme yak&#;t tüketiminin artmas&#;na sebep olur.
·         Sabun çökele&#;i banyo veya du&#; sonras&#;nda insan derisine yap&#;&#;&#;r. Deri gözeneklerini t&#;kar ve saç tellerini kaplayarak sertle&#;tirir. Deriye yap&#;&#;an bu kütle, bakteri üremesi için elveri&#;li bir ortam yarat&#;r.
·         Sertlik mineralleri yemeklerde istenmeyen bir tat verir. Sert su ile yap&#;lan buz bu&#;ulu bir görünümde olur.

        Su, sert ise yumu&#;atmak için ne yap&#;labilir?
Suyu yumu&#;atman&#;n en pratik yolu iyon de&#;i&#;tirici reçine kullanmakt&#;r. &#;yon de&#;i&#;tirici reçineli sistemler genelde sodyum iyonlar&#; ile sertlik iyonlar&#;n&#; yer de&#;i&#;tirterek çal&#;&#;&#;rlar. Proses esnas&#;nda su reçine tanecikleri aras&#;ndan süzülerek geçer. Reçine tanecikleri üzerindeki elektrik yükü sodyum iyonlar&#;n&#; reçine taneci&#;i üzerinde tutar. Ancak, reçine taneciklerinin ayn&#; zamanda sertlik minerallerini tutma kabiliyeti de vard&#;r. Reçine taneciklerinin sertlik minerallerini tutma kabiliyeti sodyum iyonlar&#;n&#; tutma kabiliyetine göre daha fazlad&#;r. Bu &#;ekilde iyon de&#;i&#;imi gerçekle&#;ir.
 Belli miktarda sert su reçine yata&#;&#;ndan geçtikten sonra, reçine tanecikleri tamam&#;yla, sertlik mineralleriyle kaplan&#;r. Bu durumda sertlik minerallerinin tutulmas&#; son bulur. Sertlik iyonlar&#;n&#;n tekrar tutulabilmesi için reçine taneciklerinin sertlik minerallerinden kurtar&#;larak tekrar sodyum taneciklerinin ba&#;lanmas&#; gereklidir. Bu i&#;leme ‘rejenerasyon’ ad&#; verilir. Rejenerasyon esnas&#;nda önceden haz&#;rlanm&#;&#; olan tuzlu su çözeltisi reçine tank&#;na verilir ve reçine sodyuma doyurulur. Reçine tank&#;nda biriken yüksek konsantrasyondaki sodyum iyonlar&#;, sertlik iyonlar&#;n&#; reçine taneciklerinden ay&#;r&#;r. Reçine daha sonra temiz su ile durulanarak tuz ve sertlik mineralleri tanktan at&#;l&#;r. Reçine tank&#; tekrar sertlik iyonlar&#;n&#; tutmaya haz&#;r durumdad&#;r.
         Yumu&#;ak su ile y&#;kan&#;rken deri üzerindeki kayganl&#;&#;a ne sebep olur?
Sertlik minerallerinin sudan al&#;nmas&#; sabunun köpürmesini ve temizlik yapmas&#;n&#; kolayla&#;t&#;r&#;r. Yumu&#;ak su ile banyo yap&#;l&#;rken, sabun çökele&#;i olu&#;umu yoktur. Deri üzerindeki kayganl&#;k ise, do&#;al ve deri için faydal&#; olan insan derisi ya&#;&#;d&#;r.
          Yumu&#;at&#;lm&#;&#; su daha berrak buz yapar m&#;?
Yumu&#;ak suda bulunmayan sertlik minerallerinin buzun kalitesi ile ilgisi yoktur. Buzun kalitesi do&#;rudan suyun içindeki çözünmü&#; iyonlarla ilgilidir. Buz yapmada en kaliteli su ters osmos ürün suyudur. Di&#;er ar&#;tma sistemleri ancak buz yap&#;m&#;nda k&#;smi iyile&#;tirme sa&#;lar. Kaliteli buzun yap&#;labilece&#;i suyun maksimum TDS’i, mg/lt olmal&#;d&#;r.
         Yumu&#;at&#;lm&#;&#; suyun içindeki sodyumun sa&#;l&#;&#;a zarar&#; var m&#;d&#;r?
Normal sa&#;l&#;kl&#; insanlar için problem yoktur. Ancak, sodyum k&#;s&#;tlamal&#; diyetli hastalarda dikkat edilmesi gereklidir. Ham su sertli&#;i 30 Fr üstünde olan sular&#;n yumu&#;at&#;lmas&#; sonucu elde edilen suyun içindeki sodyum konsantrasyonu içme suyu standartlar&#;nda izin verilen limit konsantrasyon olan mg/lt de&#;erini a&#;maktad&#;r.
         Do&#;al yumu&#;ak su ile yapay yumu&#;at&#;lm&#;&#; su aras&#;nda ne  fark vard&#;r?
Do&#;al yumu&#;ak sular genel olarak asidik yap&#;ya sahiptir ve çok az çözünmü&#; mineral içerir. Bu da suyu korozif yapar. Yumu&#;at&#;c&#;lar vas&#;tas&#; ile yumu&#;at&#;lm&#;&#; sular ise, bazik karakterde olup, orta derecede çözünmü&#; mineral içerir. Bu tip sular&#;n, önemli bir korozif etkisi yoktur.
         Yumu&#;at&#;lm&#;&#; su ile bahçe sulamak do&#;ru mudur?
Ham su sertli&#;i 30 Fr üzerinde olan sular&#;n yumu&#;at&#;ld&#;ktan sonra bahçe sulamada kullan&#;m&#; sak&#;ncal&#;d&#;r. Çünkü su sertli&#;i yükseldikçe suya verilen sodyum miktar&#; da artmaktad&#;r. Sodyum ise, bitki ve otlar&#;n sulama suyunda bulunmas&#; sak&#;ncal&#; olan bir parametredir. Sodyum aç&#;s&#;ndan zengin sularla sulanan otlar sar&#;ms&#; renkte olur.
         Her türlü su kayna&#;&#; sulamada kullan&#;labilir mi?
Sulama amaçl&#; kullan&#;lan sular&#;n TDS de&#;erinin yüksek olmamas&#; istenir. Hassas bitkilerin sulamas&#;nda mg/Lt TDS, üst limittir. - mg/Lt TDS içeren sular&#;n ise hassas olmayan bitkilerin sulanmas&#;nda kontrollü olarak kullan&#;m&#;na izin verilebilmektedir. TDS aç&#;s&#;ndan fazla zengin sularla sulanan toprak zaman içinde üzerinde bitki ye&#;ermez duruma gelir.
         Ters osmos nedir?
Ters osmos, suyun içindeki istenmeyen tüm mineralleri sudan ay&#;ran ve saf demineralize su teminine yönelik olarak kullan&#;lan çapraz ak&#;&#;l&#; membran filtrasyon prosesinin genel ad&#;d&#;r.
         Ters osmos sistemler içme suyu üretiminde kullan&#;labilir mi?
Ters ozmos teknolojisi, sanayide demineralize proses suyu haz&#;rlama amac&#;yla kullan&#;ld&#;&#;&#; gibi, me&#;rubat ve &#;i&#;elenmi&#; içme suyu üretiminde s&#;kl&#;kla kullan&#;lan bir yöntemdir.
         Ters osmos sistemde tutulan minerallere insan vücudunun ihtiyac&#; yok mu?
&#;nsan vücudunun baz&#; minerallere ve vitaminlere olan ihtiyac&#; do&#;rudur. Ancak, bu minerallerin istenen seviyede al&#;nmas&#; için en do&#;ru yol iyi ayarlanm&#;&#; bir diyettir. Sözkonusu faydal&#; mineraller suda o kadar az miktarlarda mevcuttur ki, bir insan&#;n günlük mineral ihtiyac&#;n&#; ne kadar çok su içerse içsin kar&#;&#;layabilmesi mümkün de&#;ildir. Yap&#;lan hesaplara göre bir insan&#;n günlük mineral ihtiyac&#;n&#; içti&#;i sudan kar&#;&#;layabilmesi için Lt su içmesi gerekir.

Dolamit Filtre Ne &#;&#;e Yarar? : Özellikle ters Ozmos uygulamas&#; sonras&#;, Ürün suyunun mineral ve PH dengesini sa&#;layan mineraldir.

        Lavabo ve tuvaletlerdeki k&#;rm&#;z&#; lekeler neden kaynaklan&#;r ve nas&#;l giderilir?
K&#;rm&#;z&#; lekeler suyun içindeki demiri gösterir. Suda demir çok çe&#;itli &#;ekillerde bulunabilir. Giderilmesi ancak oksidasyon i&#;lemi ard&#;ndan çöktürme ya da filtrasyon ile mümkündür. Çözünmü&#; demir ayn&#; zamanda yumu&#;atma reçinesi ile de giderilebilir.
         Lavabo ve tuvaletlerdeki mavi-ye&#;il renk neden kaynaklan&#;r ve nas&#;l giderilir?
Mavi-ye&#;il renkli lekeler suda bak&#;r oldu&#;unu gösterir. Su yumu&#;atma reçinesi ile giderimi mümkündür.
         Suda kur&#;un ne anlama gelir?
Kur&#;un insan sa&#;l&#;&#;&#; için ciddi bir risktir. Suya kur&#;un kur&#;unlu borulardan ve contalardan kar&#;&#;abilir. Kur&#;un insanlarda, hipertansiyon, duyma zorlu&#;u, anemi, böbrek hastal&#;&#;&#; ve zeka gerili&#;i yapar. Kur&#;unun sudan giderilmesi ancak ters osmos ünite veya iyon de&#;i&#;tirme yöntemi ile mümkündür. 

At&#;k Su Ar&#;t&#;m Tesisleri

 

 

·  Oteller, siteler, okullar askeri birlikler vs. yerle&#;imlerden kaynaklanan evsel at&#;ksuyun ar&#;t&#;m&#;

·  Geçici yerle&#;im alanlar&#;ndan kaynaklanan at&#;ksuyun ar&#;t&#;m&#;

·  Endüstriyel at&#;ksular&#;n do&#;rudan veya kimyasal ar&#;tma sonras&#; biyolojik ar&#;t&#;m&#;

·  Evsel at&#;ksulardan sulama suyu elde edilmesi.

·  Evsel ve endüstriyel at&#;k sular&#;n farkl&#; amaçlar için geri kazan&#;m&#;.

Proses aç&#;klamas&#;:
Sürekli giri&#; - kesikli ç&#;k&#;&#; prensibine göre çal&#;&#;an aktif çamur prosesinde havaland&#;rma ve çökeltme prosesleri ayn&#; tank içinde, periyodik olarak havaland&#;rma i&#;leminin durdurulmas&#; ile gerçekle&#;tirilir. Havaland&#;rma i&#;lemi s&#;ras&#;nda bakteriler biyokimyasal etkinlikleri ile at&#;k su içindeki kirlilik olu&#;turan ask&#;da ve çözünmü&#; haldeki organik maddeleri parçalay&#;p oksitleyerek giderir. Bu amaçla gerekli oksijen ve tam kar&#;&#;&#;ml&#; ortam blower (hava üfleyiciler) taraf&#;ndan sa&#;lan&#;r.

Havaland&#;rma i&#;leminin durdurulmas&#; ile ayn&#; hacim içinde bu kez çökelme ba&#;lar. Bu i&#;lem s&#;ras&#;nda biyolojik olarak ar&#;t&#;lm&#;&#; at&#;k su aktif çamurundan ayr&#;&#;t&#;r&#;l&#;r. Ayr&#;&#;ma sonras&#;nda ar&#;t&#;lm&#;&#; at&#;k su bo&#;altma pompas&#;yla de&#;arj edilir. De&#;arj hatt&#; üzerine s&#;v&#; klor enjekte edilerek ar&#;t&#;lm&#;&#; suyun dezenfeksiyonu sa&#;lan&#;r. Ar&#;t&#;lm&#;&#; su bu haliyle veya ileri ar&#;t&#;mdan geçirilerek bahçe sulama amac&#;yla kullan&#;labilir. At&#;k sudaki organik maddelerle beslenip ço&#;alan aktif çamurun ihtiyaç fazlas&#; olan k&#;sm&#; aktif çamur prosesinde çok azd&#;r. Tamamen gübre niteli&#;indeki bu çamur y&#;lda birkaç kere üniteden vidanjör yard&#;m&#;yla al&#;narak uzakla&#;t&#;r&#;l&#;r.

At&#;ksu ar&#;tma ünitesinin operasyon safhalar&#; otomasyon ünitesi ile yöseafoodplus.infoyon ünitesi at&#;ksu debisindeki dalgalanmalara kar&#;&#; ç&#;k&#;&#; suyu kalitesinin süreklili&#;ini güvence alt&#;na al&#;r. Tesisin operasyonlar&#; Otomasyon ünitesinin programlanabilme özelli&#;i sayesinde istendi&#;inde teknik servis veya kullan&#;c&#; taraf&#;ndan kolayl&#;kla de&#;i&#;tirilebilir. Ünitedeki tüm ekipman otomasyon panosundan kontrol edilerek manuel olarak da devreye girip ç&#;seafoodplus.infoyon üzerinde yer alan elektrikli ekipman&#;n çal&#;&#;ma/ar&#;za uyar&#;lar&#; ile kullan&#;c&#; ar&#;zalardan haberdar seafoodplus.infoyon sistemi at&#;ksuyun en verimli ve ekonomik &#;ekilde ar&#;tarak uzun vadede kazanç sa&#;lar.

Geri kazan&#;m :
At&#;ksu ar&#;tma tesisinin ar&#;tt&#;&#;&#; su sulama amaçl&#; kullan&#;labilece&#;i gibi ek aksesuarlar ve ileri biyolojik ar&#;tma süreçleri eklenerek yüksek kaliteli sulama suyu da elde edilebilir. At&#;ksu sulama d&#;&#;&#;ndaki farkl&#; kullan&#;mlara uygun &#;ekilde de geri kazan&#;labilir.

Enerji Tasarrufu :
Opsiyonel aksesuarlar aras&#;nda sunulan ve otomasyon ünitesi ile entegre çal&#;&#;abilen enerji tasarrufu ekipmanlar&#; uzun vadede tesisinizi çok daha ekonomik i&#;letmenizi sa&#;lar.

Konfor ve kullan&#;m kolayl&#;&#;&#; :
At&#;ksu ar&#;tma tesisi ses Seviyesi çok dü&#;üktür Özellikle sitelerde yak&#;n&#;ndaki evler için s&#;k&#;nt&#; yaratmaz. Koku ve sinek olu&#;turmaz. Çok az bak&#;m gerektirdi&#;i için i&#;letme personeli ihtiyac&#; çok dü&#;üktür

ATIK SU ARITMA S&#;STEM GENEL PRENS&#;B&#; VE S&#;STEM &#;EMASI

Evsel biyolojik at&#;ksular terfi (dengeleme) havuzuna sepet tip &#;zgaradan geçerek iletilir. Izgarada, büyük çaptaki kat&#; maddeler at&#;ksudan uzakla&#;t&#;r&#;lmas&#; sa&#;lan&#;r ve böylece at&#;ksuyun kirlilik yükleri, kat&#; maddelerin pompalara zarar vermesi önlenmesi sa&#;lan&#;r. At&#;ksu terfi havuzunda optimum &#;artlarda ve sürede bekler ve seviye kontrollü çal&#;&#;an dalg&#;ç tip terfi pompas&#; yard&#;m&#; ile biyolojik ar&#;tma sisteme aktar&#;l&#;r.
Biyolojik ar&#;tma ünitesi olan havaland&#;rma havuzunda havaland&#;rma sonucu, organik maddelerin ask&#;da büyüyen mikroorganizmalar taraf&#;ndan parçalanmas&#; olay&#; gerçekle&#;ir. Ask&#;da büyüyen mikroorganizmalar suyun içerisinde bulunan organik maddeleri parçalayarak H2O ve CO2’e çevirirler. Sistemdeki havaland&#;rma havuzu tam kar&#;&#;&#;ml&#; rejime göre çal&#;&#;&#;r ve havaland&#;rma i&#;lemi, blowerdan temin edilen havay&#; ince kabarc&#;klar &#;eklinde at&#;ksuya ileten difüzörlerle sa&#;lan&#;r.
Sürekli çal&#;&#;an sistemlerde havaland&#;rma havuzundan cazibe ile su çöktürme havuzuna al&#;n&#;r. Kesikli sistemlerde havaland&#;rma ve çöktürme ayn&#; tanklarda gerçekle&#;ir. Havaland&#;rma havuzunda olu&#;an biyolojik yumaklar&#;n bu havuzda çöktürülerek sudan ayr&#;lmas&#; temin edilir. Aktif çamur çökelmesi havuzun üst yüzeyinde serbest çökelme, biraz alt&#;nda engellenmi&#; (ara kesitli) çökelme ve havuz taban&#;nda s&#;k&#;&#;mal&#; çökelme &#;eklinde olur. Uzun havaland&#;rmal&#; aktif çamur sistemlerinde havaland&#;rma havuzunda gereken ar&#;tma veriminin sa&#;lanmas&#; amac&#;yla havuz içerisinde faaliyet gösteren mikroorganizma say&#;s&#;n&#; (MLSS) sabit bir de&#;erde tutmak gerekmektedir. Bunu sa&#;lamak amac&#;yla çöktürme havuzu taban&#;nda çökelen çamur geri devredilir. Kesikli sistemlerde çamur geri devrine gerek yoktur. Periyodik aral&#;klarla çamur uzakla&#;t&#;r&#;lmas&#; sa&#;lan&#;r. 
Uzun havaland&#;rmal&#; aktif çamur sistemlerinde çökeltme havuzundan ar&#;t&#;lm&#;&#; su dezenfekte edilmek üzere boruda klorlama (dezenfeksiyon) yap&#;l&#;r. At&#;ksu ar&#;tma tesisinde dezenfektan olarak %'lik Sodyum Hipoklorit çözeltisi kullan&#;l&#;r. Klorlanan ar&#;t&#;lm&#;&#; su al&#;c&#; (kanal,dere,deniz,kurudere yata&#;&#; vb.) ortama de&#;arj edilebilecektir.
&#;ste&#;e göre ilave filtrasyon seçenekleri ile birlikte ar&#;t&#;lm&#;&#; suyun geri kazan&#;m&#; mümkün olabilir. Geri kazan&#;lan su ilgili mevzuatlar çerçevesinde analizler neticesinde ye&#;il alanlar&#;n sulanmas&#;nda kullan&#;labilir.

 

 

ATIK SU ARITIM S&#;STEM &#;EMASI

 

KENTSEL SU ARITIM S&#;STEM &#;EMASI

PDF &#;Ç&#;N RESM&#;N ÜSTÜNE TIKLAYINIZ

At&#;k ya&#;lar, at&#;ksularla beraber yada ayr&#; ayr&#; olarak büyük sorundur. At&#;k ya&#;lar hem çevreye zarar verir hemde at&#;ksu hatlar&#;nda ar&#;tma tesislerinde, kanalizasyon &#;ebekesinde t&#;kanmalara, daralmalara yol açarak zamanla maliyeti yüksek ar&#;zalara neden olurlar. Ayr&#;ca ar&#;tma tesisleri verimlili&#;i göze al&#;nd&#;&#;&#;nda at&#;k ya&#;lar verimi olumsuz etkileyen zamanla birikmeler yaparak ar&#;tma tesisini i&#; görmez durumu getirebilmektedir.

NÖTRAL&#;ZASYON C&#;HAZI NED&#;R VE NERELERDE KULLANILIR

NÖTRAL&#;ZASYON C&#;HAZI ÇALI&#;MA PRENS&#;B&#;

Nötralizasyon Tank&#;
Kimyasal at&#;k sular&#;n&#;n yerel kurumlarca belirlenen de&#;arj de&#;erlerinde indirgenerek bertaraf edilmesi gerekir.
Asitli s&#;v&#; at&#;klar&#; direkt &#;ebekeye veya giderlere dökersek mevcut boru sistemlerinde ciddi hasarlara neden olur.

Tank&#;n Çal&#;&#;ma Prensibi:
Nötralizasyon i&#;lemi için en yayg&#;n ve ekonomik yöntem asidik kimyasal at&#;&#;&#;n kalsiyum karbonat ile temas etmesini sa&#;lamakt&#;r. Nötralizasyon tank&#;n içindeki kireçta&#;&#; dilimleri sayesinde tanka giren pH 3 s&#;v&#;, tank&#;n içinden pH 5,,5 gibi ç&#;kar.
Tank&#;n içindeki kayaç dilimler boyut olarak 2,5 – 7,5 cm aras&#;nda olmal&#;d&#;r ve %90'dan fazla kalsiyum karbonat içermelidir.
Kalsiyum karbonat asitlerle reaksiyona girer ve zarars&#;z do&#;al tuzlarla CO2'ye dönü&#;ür.
Tuzlar tortu halinde tank dibine çöker, CO2 suyla kar&#;&#;arak karbonik asit olu&#;ur ve bu karbonik asitler alkali at&#;klar&#; nötralize eder. Bu &#;ekilde nötralize olmu&#; s&#;v&#; kanalizasyona gönderilebilir.

Hidroklorik Asit ile Kimyasal Tepkime Örne&#;i:
CaCO2 + HCl = CaCl2 + CO2
(CO2 havaya kar&#;&#;&#;r)

Kullan&#;m Yerleri:

  • Hastaneler ve t&#;bbi laboratuvarlar
  • Okullar&#;n ve üniversitelerin laboratuvarlar&#;
  • Yo&#;u&#;mal&#; kazanlarda
  • Asitli at&#;k su üreten i&#;letmeler
  • Akü depolama alanlar&#;

Kapasite (eviye)

A (mm)

B (mm)

C (mm)

D (mm)

Giri&#; / Ç&#;k&#;&#;

20 litre (2 eviye)

1,5"

60 litre (4 eviye)

2"

litre (8 eviye)

3"

litre (16 eviye)

4"

litre (22 eviye)

4"

litre (30 eviye)

4"

litre (40 eviye)

4"

litre (50 eviye)

4"

Tank malzemesi PP veya HDPE dir

GR&#; SU NED&#;R ?

Beden temizli&#;inde (du&#;, küvet, lavobada) kullan&#;lan az kirlenmi&#; at&#;k su yakla&#;&#;k on y&#;ldan beri gri su ar&#;tma tesisleri ile ar&#;t&#;lmaktad&#;r. Bu konuda piyasa daha ba&#;lang&#;ç döneminde olmas&#;na ra&#;men ar&#;tma teknolojisi çok ileri seviyededir.

Her geçen gün dünya ve ülkemizde su s&#;k&#;nt&#;s&#; artmaktad&#;r. Su s&#;k&#;nt&#;s&#;n&#; en aza indirmek için suyumuzu daha verimli bir &#;ekilde kullanmam&#;z gerekir. Suyumuzu verimli kullanman&#;n en basit ve en etkili yolu, evlerimizde kulland&#;&#;&#;m&#;z sular&#; içme suyu ve içme suyu kalitesinde olmayan sular diye s&#;n&#;fland&#;rmakt&#;r. Bu sayede içme suyu kalitesinde olmas&#; gerekmeyen sular&#;n yerine geri kazan&#;lm&#;&#; sular&#; kullanarak içme suyu tüketim oran&#;m&#;z&#; yar&#; yar&#;ya azaltabiliriz. &#;çme suyu kalitesinde olmayan sulara örnek olarak tuvalet rezervuarlar&#;, çama&#;&#;r y&#;kama, bahçe sulama ve araba y&#;kama gibi temizlik i&#;lerinde kullan&#;lan sular&#; gösterebiliriz. Bu alanlarda geri kazan&#;lm&#;&#; su kullan&#;lmas&#;yla %50’ye varan oranlarda tasarruf sa&#;layarak hem su faturam&#;z&#;n dü&#;mesini sa&#;lar&#;z hem de do&#;al su kaynaklar&#;m&#;z&#; korumu&#; oluruz.

Gri Su
Gri su, siyah su  (tuvalet suyu) haricindeki bir evden bo&#;alt&#;lan at&#;k sular&#;n genel ad&#;d&#;r, yani du&#;tan, küvetten, lavabodan, mutfaktan, bula&#;&#;k ve çama&#;&#;r makinesinden gelen sulard&#;r. Gri su sabun, &#;ampuan, di&#; macunu, yiyecek parçalar&#;, pi&#;irme ya&#;&#;, deterjan ve saç gibi maddeleri içerir. Gri su evsel at&#;k sular içinde en büyük orana sahiptir.  Genellikle evsel at&#;k suyun %%80 i gri sudur.

&#;ekil 1. Günlük su tüketim oranlar&#;

Gri Suyun &#;çeri&#;i, Özellikleri ve Bile&#;enleri
Gri su evsel aktivitelerin bir yans&#;mas&#;d&#;r ve nitelikleri ya&#;am standard&#;na, sosyal ve kültürel al&#;&#;kanl&#;klara, evde ya&#;ayan insan say&#;s&#;na ve evde kullan&#;lan kimyasallara ba&#;l&#;d&#;r. Banyodaki lavabo, du&#; ve küvetten gelen gri su en az kirlenmi&#; gri su kayna&#;&#;d&#;r. Ortalama bir gri suyun toplam organik yüke (BO&#;) %%50 gibi bir katk&#;s&#; vard&#;r. Ayr&#;ca gri su evsel at&#;k suda bulunan toplam ask&#;da kat&#; maddelerin (AKM) dörtte biri ve toplam fosforun üçte ikisinden fazlas&#;n&#; içerir. Bula&#;&#;k ve çama&#;&#;r deterjanlar&#; gri sudaki fosforun ana kayna&#;&#;d&#;r. Mutfak lavabosundan gelen, yiyecek parçalar&#; içeren su ile çama&#;&#;r y&#;kamadan gelen su du&#;tan ve lavabodan gelen gri suya göre çok daha kirlidir. Bu yüzden dolay&#; bütün gri sular tam olarak gri su statüsünde de&#;ildir ve gri suyun özelli&#;ine göre farkl&#; temizleme metodu kullanmak gerekmektedir.



&#;ekil 2. Ba&#;l&#;ca gri su kaynaklar&#;

Tablo 1. Su analiz de&#;erleri kar&#;&#;la&#;t&#;rmas&#;[Disinfection of greywater, ]


Su Kalite Parametreleri

Az Kirli Gri Su

Çok Kirli Gri Su

BO&#; (mg/L)

48 -

KO&#; (mg/L)

-

-

TOC (mg/L)

40 -

84 –

AKM (mg/L)

30 -

35 -

Amonyak (mg/L)

< –

< -

Bulan&#;kl&#;k (NTU)

23 -

-

pH

Toplam koliform bakteri (1/mL)

Toplam e-koli (1/mL)

Tablo. 1’deki analiz de&#;erleri bölgesel &#;ebeke suyunun kalitesine ba&#;l&#; olarakta de&#;i&#;iklik gösterebilir.

Gri Suyun Uygulama Aral&#;&#;&#; ve Kullan&#;m Suyu için Kalite Gereksinimleri
Gri suyun yeniden kullan&#;m suyu olarak kullan&#;lmas&#;n&#; sa&#;layan sistemler ucuz fakat emek yo&#;un bir yap&#;dan pahal&#; ve kompleks fakat kullan&#;m&#; rahat ve kullan&#;&#;l&#; bir yap&#;ya do&#;ru s&#;ralanabilir. Ar&#;t&#;lm&#;&#; gri suyun evlerde tuvalet rezervuarlar&#; ve çama&#;&#;r y&#;kamada tekrar kullan&#;labilmesi için mutlaka Membrane Biyoreaktör gibi geli&#;mi&#; ar&#;tma teknolojileriyle ar&#;t&#;lmas&#; gerekmektedir. Aksi halde hijyenik olmayan ko&#;ullar&#;n olu&#;mas&#;na sebep olunur.

Su kullan&#;lan mekânlar&#;n kendilerine özgü kalite gereksinimleri bulunmaktad&#;r. Bu yüzden dolay&#; gri su geri kazan&#;m sisteminden elde edilen suyun kullan&#;laca&#;&#; yerin standartlar&#;na uygun olmas&#; gerekmektedir. Genel olarak i&#;lemden geçmi&#; gri sudan elde edilmi&#; kullan&#;m suyu, hijyenik ve mikrobiyolojik olarak güvenilir, renksiz ve bütünüyle kat&#; at&#;klardan ar&#;nd&#;r&#;lm&#;&#; olmal&#;d&#;r. Ar&#;t&#;lan gri su saklanmaya ba&#;lad&#;ktan birkaç gün sonra dahi koku olu&#;turmayacak kalitede olmas&#; laz&#;md&#;r. Mevcut bilimsel ara&#;t&#;rmalara göre, bu sular&#;n tuvalet rezervuarlar&#;, çama&#;&#;r y&#;kama, bahçe sulama, süs havuzlar&#;nda kullan&#;m&#; ve yüzey sular&#;na do&#;rudan de&#;arj etmenin uygun oldu&#;u kan&#;tlanm&#;&#;t&#;r.

BA&#;LICA ARITILMI&#; GR&#; SU KULLANIM YERLER&#;

1- SULAMA 2-TUVALET REZERVUARI 3- ÇAMA&#;IR YIKAMA 4- SÜS HAVUZU 5- ARABA YIKAMA 6- TEM&#;ZL&#;K 7-YANGIN SÖNDÜRME

Tuvalet Rezervuarlar&#;
Tuvalet rezervuarlar&#;nda kullan&#;lacak suyun kalitesiyle alakal&#; ülkemizde bir çal&#;&#;ma bulunmamaktad&#;r. Fakat Almanya’da tuvalet rezervuarlar&#;nda kullan&#;lacak suyun kalitesini belirleyen baz&#; &#;artlar bulunmaktad&#;r. Örne&#;in Tablo 4 deki de&#;erler Berlin Senato Ofisi taraf&#;ndan aç&#;klanm&#;&#;t&#;r tuvalet rezervuarlar&#; kullan&#;m suyu kalite &#;artlar&#;n&#; göstermektedir. Tablodaki toplam koliform ve e-koli için istenen hijyen &#;artlar&#; AB standartlar&#;ndaki y&#;kanma suyu de&#;erleri (76//EEC) do&#;rultusunda belirlenmi&#;tir.  S&#;n&#;r de&#;erleri sabit oldu&#;unda insanlar&#;n bu suyla temaslar&#; ve hatta yuttuklar&#; varsay&#;lsa bile bu ki&#;iler herhangi bir sa&#;l&#;k riski ile kar&#;&#; kar&#;&#;ya kalmazlar. Bu kat&#; &#;artlar sa&#;l&#;&#;&#; ilgilendiren Pseudomonas aeruginosa içinde geçerlidir. Pseudomonas aeruginosa, ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k yetersizli&#;i olan hastalarda solunum ve idrar yollar&#;n&#;n, yan&#;klar&#;n ve aç&#;k yaralar&#;n f&#;rsatç&#; patojenidir ayn&#; zamanda kanda da enfeksiyonlar yapabilir. BO&#;7 ve oksijen doygunlu&#;u da temizlenmi&#; suyun raf ömrü için kalite kriterleridir.

Tablo 2: Tuvalet rezervuar&#; için gerekli kalite &#;artlar&#; [SenStadt, ].


Parametre

De&#;er

BO&#;7

< 5 mg/l

Oksijen doygunlugu

> 50%

Toplam koliform bakterisi A)

< /ml

Fekal koliform bakterisi A)

< 10/ml

Pseudomonas aeruginosa   B)

< 1/ml

A) AB 76//EEC yönetmeli&#;ine uygun
B)Alman içme suyu standartlar&#;na uygun
Çama&#;&#;r Y&#;kama
Çama&#;&#;r y&#;kamak için tavsiye edilen kullan&#;m suyu kalite &#;artlar&#; Tablo 2 deki verilerle ayn&#;d&#;r. Tablo 2 deki de&#;erlere sahip ar&#;t&#;lm&#;&#; gri su ve &#;ebeke suyu ile y&#;kanan çama&#;&#;rlar üzerinde yap&#;lan bilimsel ara&#;t&#;rmalar sonucunda &#;ebeke suyu ve ar&#;t&#;lm&#;&#; gri su ile y&#;kanan çama&#;&#;rlar aras&#;nda kurutma i&#;leminden sonra bile hijyenik aç&#;dan hiçbir fark olamad&#;&#;&#; ispatlanm&#;&#;t&#;r. Sonuç olarak çama&#;&#;r makinelerinde kullan&#;m suyu olarak ar&#;t&#;lm&#;&#; gri suyun kullan&#;lmas&#;nda hiç bir sak&#;nca yoktur.
Bahçe Sulama
Sulama suyu için gerekli olan su de&#;erleri DIN standartlar&#; taraf&#;ndan düzenlenmi&#;tir. Bu kalite &#;artlar&#; tar&#;m, bahçecilik, k&#;rl&#;k alanlar&#;n yan&#; s&#;ra parklar ve spor tesislerinde kullan&#;lan sular&#;n hijyenik ve mikrobiyolojik yönleriyle ilgilidir.
Tesisat Ba&#;lant&#;s&#;

Du&#; ve lavabolardan gelen gri su tesisat borular&#;, pis su tesisat (kanalizasyon) borular&#;ndan ayr&#; bir &#;ekilde çekilerek sisteme ba&#;lanmal&#;d&#;r. Ayr&#;ca &#;ebeke ve kullan&#;m suyu hatlar&#;n&#;n hiç bir &#;ekilde bir birine ba&#;lant&#;s&#; olmamal&#;d&#;r. Hatta kullan&#;m suyunun geçti&#;i boru hatt&#; farkl&#; bir renkte olmal&#;d&#;r ki &#;ebeke suyu hatt&#; ile aras&#;ndaki fark kolayca anla&#;&#;labilsin. Bahçe sulama ve temizlik i&#;leri için b&#;rak&#;lan ar&#;t&#;lm&#;&#; gri su musluklar&#; içilmez i&#;areti ile etiketlenmelidir.

Ar&#;tma Teknolojileri
Gri su ar&#;tma sistemleri uygulamalar&#;n özelli&#;ine ba&#;l&#; olarak dü&#;ük maliyetli basit cihazlardan,  yüksek maliyetli geli&#;mi&#; ar&#;tma sistemlerine do&#;ru s&#;ralanabilir.
Gri suyu ar&#;tmak için en verimli sistemler fiziksel ar&#;tma i&#;lemleriyle birle&#;tirilmi&#; biyolojik ar&#;tma sistemlerdir. Bu sistemlerin ba&#;&#;nda MBR sistemleri gelmektedir.

Gri su geri kazan&#;m&#; için teknoloji seçimi çe&#;itli faktörlere ba&#;l&#;d&#;r:

  • Planlanan mevki
  • Uygun alan
  • Kullan&#;c&#; ihtiyaçlar&#;
  • Yat&#;r&#;m ve bak&#;m maliyetleri

Gri su geri kazan&#;m sistemi ar&#;tma a&#;amalar&#;:

  • Birincil ar&#;tma / dengeleme deposu
  • &#;kincil biyolojik ar&#;tma / filtrasyon deposu
  • Kullanma suyu deposu

Önemli gri su geri kazan&#;m sistemleri:

  • Yapay Sulak Alanlar (Wetlands)
  • Döner Biyolojik Reaktörler (Rotating Biological Contactors – RBC)
  • Ard&#;&#;&#;k Kesikli Rektörler (Sequencing Batch Reactors – SBR)
  • Membran Biyoreaktörler (MBR)

 

Gri Su Geri Kazan&#;m Sisteminin çal&#;&#;ma prensibi

Gri su geri kazan&#;m sisteminde kullan&#;lan depolarda olu&#;abilecek kokular&#; önlemek için haval&#;k hatt&#; olmal&#;d&#;r, e&#;er mümkünse haval&#;k hatt&#; evin drenaj hatt&#; havaland&#;rmas&#;ndan ayr&#; bir &#;ekilde çat&#;ya kadar ç&#;kar&#;lmal&#;d&#;r. Sistemin kurulaca&#;&#; mekâna ba&#;l&#; olarak, ta&#;ma ç&#;k&#;&#;&#; geri su ak&#;&#; seviyesi göz önünde bulundurularak dizayn edilmeli ve sisteme kanalizasyon suyunun girmesi önlenmelidir.

Sistem Dizayn&#;

Gri su geri kazan&#;m sistemleri, gri suyu toplayan, depolayan, organik madde miktar&#;n&#; dü&#;üren ve hijyenik hale getirerek AB standartlar&#;ndaki kalite gereksinimlerini kar&#;&#;layan ve sürekli olarak yüksek kalitede kullan&#;m suyu sa&#;layan sistemlerdir. Bu konuda çe&#;itli üreticilerin üretmi&#; oldu&#;u farkl&#; sistemler mevcuttur.

Ar&#;tma teknolojisine ba&#;l&#; olarak sistemin büyüklü&#;ü de&#;i&#;ir. Kurulacak sistemin kapasitesi hesaplan&#;rken su ihtiyac&#; ve gri su miktar&#; (du&#;tan, lavabodan, küvetten toplanan su) göz önünde bulundurularak yap&#;l&#;r, baz&#; istisnai durumlarda çama&#;&#;r makinesi, mutfak lavabosu ve bula&#;&#;k makinesinden gelen suda sisteme dâhil edilir.

Depolama hacmi kullan&#;c&#;n&#;n su tüketim al&#;&#;kanl&#;klar&#;na ba&#;l&#; oldu&#;u kadar kullan&#;m suyu gereksinimlerine de ba&#;l&#;d&#;r. Genellikle kullan&#;m suyu ihtiyac&#; ile gri su üretimi aras&#;nda bir tutarl&#;l&#;k vard&#;r. Bundan dolay&#;, kirli ve kullan&#;m suyu depolama kapasiteleri gün içinde kullan&#;m suyu ihtiyac&#;ndan çok olmamal&#;.

Gri su geri kazan&#;m sistemleri, merkezi ve bireysel sistemler olmak üzere iki ana kategoriye ayr&#;l&#;r. Merkezi sistemler farkl&#; evler veya binalardan gelen gri suyu ev/bina d&#;&#;&#;ndaki bir bölgede toplay&#;p ar&#;t&#;rken,  bireysel sistemlerde bir veya daha çok daireden gelen gri su bina içerisinde toplan&#;p ar&#;t&#;l&#;r.
 
Bireysel sistemlerin bir avantaj&#; depolama ve da&#;&#;t&#;m borular&#; bina içerisinde sadece k&#;sa mesafeler için ba&#;lan&#;r. Di&#;er bir taraftan merkezi sisteme k&#;yasla daha küçük hacimlerde oldu&#;undan dolay&#; daha küçük mekânlara kurulabilir, fakat bireysel gri su geri kazan&#;m sistemleri genellikle daha yüksek yat&#;r&#;m ve bak&#;m maliyetine sahiptir.

Depo hacimleri ar&#;tma teknolojisine ba&#;l&#; olarak farkl&#;l&#;k gösterir. Membran Bioreaktör (MBR) sistemleri &#;u anda kullan&#;lan en ideal gri su geri kazan&#;m sistemi olarak dünyada kabul görmektedir. Bunun sebebi ar&#;t&#;lan suyun çok yüksek kalitede olmas&#; ve sistemin az yer kaplamas&#;d&#;r. &#;ayet sistemin kurulaca&#;&#; mekan çok küçükse membran filtre hacmini art&#;rarak kirli su ve kullan&#;m suyu depolar&#;n&#;n hacmini büyük ölçüde küçültülür.

 

Membran Biyoreaktorler (MBR):

Membran biyoreaktörler geli&#;mi&#; aktif çamur yöntemleri olarak nitelendirilir. Membranlardaki mikro gözenekler sayesinde kat&#; s&#;v&#; ayr&#;m&#; ileri seviyede yap&#;ld&#;&#;&#; için ikincil bir temizleme prosedürüne gerek duyulmamaktad&#;r. Sistem, bir ön ar&#;tma deposu ve MBR deposundan olu&#;maktad&#;r. Sistemin çal&#;&#;ma prensibi k&#;saca &#;öyledir, ön ar&#;tma deposuna al&#;nan su biyolojik olarak ar&#;t&#;ld&#;ktan sonra gri su bakterisiz at&#;k su elde etmek için 0,10 – 0,15 bar bas&#;nç alt&#;nda membran zar&#;na do&#;ru ilerler ve membran filtrelerden süzülerek partiküllerden, mikroplardan, bakterilerden ve virüslerden ar&#;nd&#;r&#;l&#;r. Membran biyoreaktör sisteminden elde edilen suyun kalitesi di&#;er sistemlere göre çok daha yüksektir. Ayr&#;ca MBR sistemleri geleneksel ar&#;tma sistemlerine göre daha k&#;sa sürede ar&#;tma i&#;lemini gerçekle&#;tirdi&#;inden dolay&#; sistem için daha küçük yere ihtiyaç duyulmaktad&#;r. MBR sistemleri de kendi içerisinde de hollow fibre, ve plaka tipi olmak üzere çe&#;itli kategorilere ayr&#;l&#;r. Bu kategoriler aras&#;nda plaka tip membran sistemleri kimyasal gerektirmeden ve ters y&#;kama ile kendi kendini temizleme özelli&#;ine sahip sistemlerdir. Özellikle Almanya’da ispatlanm&#;&#; teknolojisi ile MicroClear® filtreler gri su geri kazan&#;m sistemlerinde öncelikli tercih edilen filtrelerdir.

Sistemin ak&#;&#; diyagram&#;

Almanya’da Giessen Üniversitesinde yap&#;lan ara&#;t&#;rmalar sonucunda MicroClear® membran filtreler ile yap&#;lan testlerde al&#;nan sonuçlar &#;u ana kadar elde edilmi&#; en iyi sonuçlar olarak gözlemlenmi&#;tir.

Ar&#;t&#;lm&#;&#; suyun kalitesi


PARAMETRELER

Birim

Sonuç

BO&#;

mg/L

< 5

KO&#;

mg/L

< 30

AKM

mg/L

< 1

Bulan&#;kl&#;k

NTU

< 1

e-koli

1/mL

Bulunamad&#;

Koliformlar

1/mL

< 1

Virüslerin engellenmesi

%

Gri Su Geri Kazan&#;m&#;n&#;n Avantajlar&#;?

·%50’ye varan su tasarrufu

Su arıtma cihazlarının zararları, bu habere dikkat!

İnsanların içmede binlerce yıl kullandığı su artık temizlenmeye muhtaç hale geldi. ’li yıllarda yapay reçine sistemi ile suyu yumuşatma yollarına gidildi. Dünyanın son çeyreğindeki hızlı sanayileşme, tarımsal faaliyetlerin artması, endüstrinin gelişmesi, şehirlerin büyümesi, küresel ısınmanın getirdiği çölleşme, içme suyunun içinde ağır metallerin, kimyasal maddelerin çoğalması, insanlarda bir takım hastalıkları da beraberinde getirdi. Böylece suyun moleküler olarak temizlenmesi gerektiğinin önemini ortaya çıkmış oldu.
Suyun fiziksel özellikleri, termodinamik değerleri, kimyasal yapısı, diğer moleküllerle bağlantıları, gazlarla olan ilişkileri teker teker tespit edildi. Bilim adamlarının yıllar süren bu deneysel çalışmaları kayıtlara alındı ve tablolar haline geldi. Suyun temizliği için bu kimyasalları sudan ayıran bir filtre gerekliydi. NASA’nın uzaya gönderdiği astronotların içme su ihtiyaçlarını karşılamaları için ilk kullandıkları filtre membran, yani ters osmos sistemini kullanarak astronotların aylarca su ihtiyaçlarını geri dönüşüm yaparak bu sistemle temizleyerek karşılamış oldu.
’li yıllara gelindiğinde membran teknolojisi suyun moloküler temizliğini sağlanabileceği ortaya çıktı ve daha sonraları Ters Osmoz (Reverse Osmosis) membranları ’li yıllarda ticari sahaya gidi. Türkiye’ye pazarına ise ’li yıllarda girerek başladı. ’li yıllardan sonra piyasada tüketimi artması ithalatı hızlandırdı. Genellikle Uzakdoğu’dan getirilen arıtma sistemleri piyasada yaygın halde kullanılmaktadır. Sektörün gelişmesiyle uluslararası kalitede ve gıda sertifikası ile birinci sınıf, kurumsal bazda su arıtmalar üreticileri olduğu gibi, merdiven altı imalatlar piyasada mantar gibi çoğaldı. Üreticilerin artmasıyla beraber bu pazarda; yetkili olmayan, servisi olmayan vur kaç taktiğiyle satış yapan, internette korsan siteler kurarak satan kişilerde oluştu.
Peki, biz bu cihazı alırken neye göre almamız lazım, marka konusunda tercih kullanırken kriterler neler olmalı? Piyasada satılan yüzlerce markanın arasında sağlığımızı bozmayan cihazı tercih etmek için özellikler, fayda ve avantajlar ön plana çıkmaktadır.
Bu konuyu çıplak akılla anlamak çok zor. Fakat dikkat edilmesi gereken en önemli yol haritası olacak faktörler: ürün plastikten mamul olduğundan içinde bulunan Bpa, Antimon, Chimassorb, Oleamide, Irgafos, antioxidant ve Butylated Hydroxytoluene (BHT) vs. kanserojen maddeler, (ürünün % parçalarında) olup olmadığı belgeleyen uluslararası gıda sertifikası veren ve bütün dünyada kabul gören NSF firmasını belgesi, yüksek teknoloji enstitü belgesi ve Ce Belgesi gibi kurum/kuruluşlardan alınmış sertifikalar olup olmadığına dikkat etmemiz gerekmektedir. Aksi taktirde bu kimyasallar cihazların içinden su geçerken sürekli verilmiş olacak.
Zira bu kimyasallar hem kanserojen hem de hormon bozucular olarak bilinmekte aynı zamanda; meme-rahim-prostat kanseri, kalp-damar, diyabetik, astım, troit hastalıklarına yol açtığı uzmanlar tarafından tespit edilmiştir.
Böyle bir güvenilir sertifikalı cihazı su arıtma piyasasına baktığımızda ciddi manada üreten Türkiye’de bir, Dünya’da ise bir elin parmakları kadar var denebilir.
Müşterilerin böyle bir cihazı alırken, satan kişinin yetkinliğine, ürünün bu belgelere sahip olup olmadığına, satış sonrası hizmetlerin ve garantinin gerçek olup olmadığına çok dikkat etmesi gerekmektedir.

 Filtre değişimlerinde yine sertifikalı ürünleri tercih edilmelidir. Zamanında değişmediğinde mikrop, mantar, virüs, mikrop üreterek suya geçmektedir. Su arıtma cihazı satın aldıktan sonra, garantisiyle beraber çok noktada servisi, satış sonrası hizmet, yetkili eleman ve kurumsal firma olmasına dikkat etmeliyiz. Zira su, şakası olmayan bir sıvıdır. Ehil olmayan servis elemanları tarafından montaj yapıldığında, su kaçakları sonrasında parkeler ve dolaplar ıslandığında şekil değiştirmektedir. Ucuz diye tercih ettiğimiz çakma su arıtma bize maddi külfetlere sebep olduğunu şikâyet sitelerinde sıkça görmekteyiz.

Bu piyasaya baktığımızda kurumsam manada bütün hizmetleri yerine getiren firmaların sayısı çok az olmasına rağmen küçük bir araştırma yaparak firma isimlerini sorgulandığında ortaya çıkan markalara aşinalık olacağı için müşteri doğruyu çok kolay bulacaktır. Tercih doğru yapıldığında hem paramız çöpe gitmemiş olacak hem, sağlığımızı riske etmemiş, hem de içimiz rahat bir şekilde lezzetli suya kavuşmuş olacağız.

Su arıtmanın zararları dediğimiz zaman ilk akla gelen sağlığa olan zararları geliyor. Fakat piyasadaki çakma su arıtmaları ehli tarafından montaj yapılan montaj sonrasındaki sıkıntıların bertarafı için muhatap bulunmaması, kullanıcını şekerini, tansiyonunu yükseltip aile içi sıkıntıları da beraberinde getirmesinin kâbusu başlı başına bir zarardır. Bunun yanında yukarıda saydığımız sağlıkla alakalı zararlar ve boşa verilen paralarda.

 Bu bakımdan kaliteli bir markanın su arıtma cihazı temiz su üretip problemsiz bir hizmetle insan sağlığına fayda verirken. Ne olduğu belli olmayan su arıtma cihazları da zarar vermektedir.

Su arıtma cihazlarının zararları, bu habere dikkat!

Merdivenaltı üretilip, korsan internet siteleri üzerinden vur-kaç taktiğiyle vatandaşa satılan su arıtma cihazları büyük tehlike oluşturuyor.

Su arıtma cihazlarının zararları, bu habere dikkat!

Fotoğrafı Paylaş

İnsanların içmede binlerce yıl kullandığı su artık temizlenmeye muhtaç hale geldi. 'li yıllarda yapay reçine sistemi ile suyu yumuşatma yollarına gidildi. Dünyanın son çeyreğindeki hızlı sanayileşme, tarımsal faaliyetlerin artması, endüstrinin gelişmesi, şehirlerin büyümesi, küresel ısınmanın getirdiği çölleşme, içme suyunun içinde ağır metallerin, kimyasal maddelerin çoğalması, insanlarda bir takım hastalıkları da beraberinde getirdi. Böylece suyun moleküler olarak temizlenmesi gerektiğinin önemini ortaya çıkmış oldu. nbsp;


Suyun fiziksel özellikleri, termodinamik değerleri, kimyasal yapısı, diğer moleküllerle bağlantıları, gazlarla olan ilişkileri teker teker tespit edildi. Bilim adamlarının yıllar süren bu deneysel çalışmaları kayıtlara alındı ve tablolar haline geldi. Suyun temizliği için bu kimyasalları sudan ayıran bir filtre gerekliydi. NASA'nın uzaya gönderdiği astronotların içme su ihtiyaçlarını karşılamaları için ilk kullandıkları filtre membran, yani ters osmos sistemini kullanarak astronotların aylarca su ihtiyaçlarını geri dönüşüm yaparak bu sistemle temizleyerek karşılamış oldu.


'li yıllara gelindiğinde membran teknolojisi suyun moloküler temizliğini sağlanabileceği ortaya çıktı ve daha sonraları Ters Osmoz (Reverse Osmosis) membranları 'li yıllarda ticari sahaya gidi. Türkiye'ye pazarına ise 'li yıllarda girerek başladı. 'li yıllardan sonra piyasada tüketimi artması ithalatı hızlandırdı. Genellikle Uzakdoğu'dan getirilen arıtma sistemleri piyasada yaygın halde kullanılmaktadır. Sektörün gelişmesiyle uluslararası kalitede ve gıda sertifikası ile birinci sınıf, kurumsal bazda su arıtmalar üreticileri olduğu gibi, merdiven altı imalatlar piyasada mantar gibi çoğaldı. Üreticilerin artmasıyla beraber bu pazarda; yetkili olmayan, servisi olmayan vur kaç taktiğiyle satış yapan, internette korsan siteler kurarak satan kişilerde oluştu.


Peki, biz bu cihazı alırken neye göre almamız lazım, marka konusunda tercih kullanırken kriterler neler olmalı? Piyasada satılan yüzlerce markanın arasında sağlığımızı bozmayan cihazı tercih etmek için özellikler, fayda ve avantajlar ön plana çıkmaktadır.


Bu konuyu çıplak akılla anlamak çok zor. Fakat dikkat edilmesi gereken en önemli yol haritası olacak faktörler: ürün plastikten mamul olduğundan içinde bulunan Bpa, Antimon, Chimassorb, Oleamide, Irgafos, antioxidant ve Butylated Hydroxytoluene (BHT) vs. kanserojen maddeler, (ürünün % parçalarında) olup olmadığı belgeleyen uluslararası gıda sertifikası veren ve bütün dünyada kabul gören NSF firmasını belgesi, yüksek teknoloji enstitü belgesi ve Ce Belgesi gibi kurum/kuruluşlardan alınmış sertifikalar olup olmadığına dikkat etmemiz gerekmektedir. Aksi taktirde bu kimyasallar cihazların içinden su geçerken sürekli verilmiş olacak.


Zira bu kimyasallar hem kanserojen hem de hormon bozucular olarak bilinmekte aynı zamanda; meme-rahim-prostat kanseri, kalp-damar, diyabetik, astım, troit hastalıklarına yol açtığı uzmanlar tarafından tespit edilmiştir.


Böyle bir güvenilir sertifikalı cihazı su arıtma piyasasına baktığımızda ciddi manada üreten Türkiye'de bir, Dünya'da ise bir elin parmakları kadar var denebilir.


Müşterilerin böyle bir cihazı alırken, satan kişinin yetkinliğine, ürünün bu belgelere sahip olup olmadığına, satış sonrası hizmetlerin ve garantinin gerçek olup olmadığına çok dikkat etmesi gerekmektedir. nbsp;


Filtre değişimlerinde yine sertifikalı ürünleri tercih edilmelidir. Zamanında değişmediğinde mikrop, mantar, virüs, mikrop üreterek suya geçmektedir.Su arıtma cihazı satın aldıktan sonra, garantisiyle beraber çok noktada servisi, satış sonrası hizmet, yetkili eleman ve kurumsal firma olmasına dikkat etmeliyiz. Zira su, şakası olmayan bir sıvıdır. Ehil olmayan servis elemanları tarafından montaj yapıldığında, su kaçakları sonrasında parkeler ve dolaplar ıslandığında şekil değiştirmektedir. Ucuz diye tercih ettiğimiz çakma su arıtma bize maddi külfetlere sebep olduğunu şikâyet sitelerinde sıkça görmekteyiz.


Bu piyasaya baktığımızda kurumsam manada bütün hizmetleri yerine getiren firmaların sayısı çok az olmasına rağmen küçük bir araştırma yaparak firma isimlerini sorgulandığında ortaya çıkan markalara aşinalık olacağı için müşteri doğruyu çok kolay bulacaktır. Tercih doğru yapıldığında hem paramız çöpe gitmemiş olacak hem, sağlığımızı riske etmemiş, hem de içimiz rahat bir şekilde lezzetli suya kavuşmuş olacağız. nbsp;


Su arıtmanın zararları dediğimiz zaman ilk akla gelen sağlığa olan zararları geliyor. Fakat piyasadaki çakma su arıtmaları ehli tarafından montaj yapılan montaj sonrasındaki sıkıntıların bertarafı için muhatap bulunmaması, kullanıcını şekerini, tansiyonunu yükseltip aile içi sıkıntıları da beraberinde getirmesinin kâbusu başlı başına bir zarardır. Bunun yanında yukarıda saydığımız sağlıkla alakalı zararlar ve boşa verilen paralarda.


Bu bakımdan kaliteli bir markanın su arıtma cihazı temiz su üretip problemsiz bir hizmetle insan sağlığına fayda verirken. Ne olduğu belli olmayan su arıtma cihazları da zarar vermektedir.

Arıtma sulardaki büyük tehlike

'Arıtma sularda hipertansiyon riski'

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Erbaş, arıtma sistemlerinin filtrelerinin sodyum klorür (tuz) ile yıkanmasının suyun tuzlanmasına neden olduğunu belirterek, "Özellikle sodyumlu hale gelen su, hipertansiyon riskini artıran nedenlerden biri"dedi.

Erbaş, yaptığı açıklamada, insanların günlük mineral ihtiyacının yüzde 10'unu içme suyundan karşıladığını belirtti.

Hazır satılan suların mineral oranının yok denecek kadar az olduğunu anlatan Erbaş, damacana su kullanan bir kişinin sudan alabileceği günlük mineral ihtiyacının yüzde 1'ini bile almasının mümkün olamayabileceğini ifade etti.

Çeşme suyu kullanımının bu yüzden önemli olduğunu ancak bu durumda başka risklerin bulunduğuna işaret eden Erbaş, "İçme suyu olarak hazır sular içilebilir ama yemek ve çay hazırlama gibi ihtiyaçlarda çeşme suları tercih edilebilir" diye konuştu.

"Kireç arıtılırken mineraller de arıtılıyor"


Erbaş, arıtma sistemlerinde de bazı sıkıntıların olduğunu vurgulayarak, özellikle vücudun kalsiyum ve magnezyum ihtiyacının, arıtma sistemlerinde bu minerallerin de tutulması nedeniyle karşılanamayabileceğini söyledi.

Temel olarak iki farklı arıtma sisteminin bulunduğunu anlatan Erbaş, şöyle devam etti:


"Biri reçinelerle diğeri ise ozmoz (Yalnızca su molekülünün geçebildiği) filtrelerle arıtma işlemini gerçekleştiriyor. Reçinelerde, aktif uçlar kalsiyumları tutuyor ve su minerallerinden arınıyor. Böylece içtiğimiz su kalsiyumdan ve başkaca bazı minerallerden arınmış olarak bardağımıza geliyor. Bununla ilgili başka bir risk de zamanla kalsiyum tutmaz hale gelen reçinelerin yıkanma aşaması. Arıtma sistemlerinin filtreleri sodyum klorür yani tuz ile yıkandığı için suyun tuzlanmasına sebep oluyor. Özellikle sodyumlu hale gelen su, hipertansiyon riskini artıran nedenlerden biri. Bunu bazen kullanan kişiler de suyun tadından ve kayganlığından fark edebilmektedir. Genellikle ilk temizlik işleminin ardından gelen ilk sularda tuz tadı hissedilebilmektedir."

Erbaş, sadece kalsiyumun değil, magnezyum gibi vücut için önemli pek çok mineralin suda yer aldığını ve arıtma nedeniyle bunlardan da faydalanılamadığını ifade ederek, "Suya tekrar bu mineralleri yüklemek için filtrelerin arkasına çeşitli kayaçlar ekleniyor ancak bir gıda ne kadar işlenirse o kadar riskli hale geliyor. Aynı şey, su için de geçerli" dedi.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir