adetliyken kan bağışı yapılır mı / Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi - Tanı ve Tedavi Birimlerimiz

Adetliyken Kan Bağışı Yapılır Mı

adetliyken kan bağışı yapılır mı

Adet döneminde kan alınır mı? Kan verilir mi? Tahlil yapılır mı?

Vücut ağırlığı 50 kilogramın üzerinde olan, yapılan detaylı muayene sonucunda hemoglobin değerlerinin normal aralıkta olduğu tespit edilen, 18-65 yaş arasındaki herkes kan bağışında bulunabilir. Kan bağışlayacak olan kişiye genellikle kendini nasıl hissettiği, viral hepatit durumu, HIV testinin pozitif olup olmadığı, son 3 yıl içerisinde sıtma hastalığı geçirip geçirmediği, vücut sıcaklığı ve ne sıklıkla kan bağışı yaptığı sorulur. Yapılan tetkikler sonucunda olumsuz bir durumla karşılaşılmadığı takdirde kan bağışı yapılabilir. Ancak toplumun genelinde adet dönemlerinde kan bağışı ya da kan tahlili yapılıp yapılamadığına dair çeşitli belirli belirsiz görüşler mevcut.

Adet döneminde zaten belirli bir kan kaybı yaşandığı için kan bağışında bulunmak vücudu yorabilir ve direncin düşmesine sebep olabilir. Dolayısıyla kan bağışının mümkünse adet sonrası döneme ertelenmesinde fayda var.

REGL DÖNEMİNDE KAN TAHLİLİ VERİLİR Mİ?

Adetliyken kan değerlerine bakılır mı, kan tahlili yapılır mı gibi sorular, kadının fiziksel sağlığı uygun olduğu sürece olumlu bir şekilde cevaplanabilir. Adet dönemlerinde hekimin uygun görmesi durumunda kan tahlili verilebilir. Kan tahlili sonuçlarının doğruluğu ise yapılacak test türüne göre değişkenlik gösterir. Örneğin: hormonal değerlere bakılması gereken çoğu tahlilden sağlıklı bir sonuç elde edilemeyebilir. Ancak kandaki şeker oranına bakılacaksa sonuçlarda farklılık görülmeyecektir.

Pek çok jinekolog, adet düzensizliği gibi çeşitli kadınsal rahatsızlıkların tespiti için bilhassa adet dönemini bekler. Tahlillerin adetin 3. ve 4. günleri yapılması daha doğru ve net sonuç almayı sağlar. Özellikle adet düzensizliklerinde başvurulan hormon testleri, adetin 3. gününden sonra kadından alınacak bir iki tüp kan yardımıyla yapılabilir.

1

ADET DÖNEMİNDE KAN DEĞERLERİ DÜŞER Mİ?

Regl döneminde vücutta belirli bir miktar kan kaybı gerçekleştiği için ölçülen değerlerde adet öncesine göre ufak değişiklikler gözlenebilir. Ancak belirgin değişimlerin olması beklenmez. Zaten kaybedilen kan miktarı, adet sonrası dönemde beslenme koşullarına göre rahatlıkla vücutta depolanabilir.

KAN VERMEK ADETİ ETKİLER Mİ?

Kan bağışı yapmanın adet üzerinde belirgin bir etkisi yoktur. Yani adet döngüsünü değiştirme veya kan miktarını azaltma gibi farklı bir durum meydana getirmez.

ADET DÖNEMİNDE YAPILACAK HORMON TESTLERİ

Sağlıklı şekilde hamile kalmak isteyen kadınların yumurta rezervlerini analiz ettirmek için mutlaka hormon testi yaptırmaları gerekir. Ayrıca hormon testleri sayesinde kadında var olan adet düzensizliklerinin kaynaklandığı faktörler de kolayca ortaya koyar. Hormon testlerinin adetin 3. gününden itibaren yapılmaya başlanma sebebi ise öğrenilmesi istenilen hormon seviyelerin maksimum seviyeye 3. gün itibarıyla ulaşmasıdır. Çünkü reglin 3. gününde, bakılacak olan bu hormonların seviyesini baskılayan diğer hormonlar daha az seviyede salgılanır. Hormon testi, kadından alınacak bir iki tüp kan sayesinde kolayca gerçekleştirilebilir. Hormon testleri aracılığıyla genellikle FSH, E2 ve inhibin B gibi çeşitli hormonların ölçümü yapılır.

1. FSH testi

FSH testinde, 15 u/ml değerden daha düşük bir sonuca ulaşılması gerekir. Elde edilen değerin 10 u/ml aralığında bulunması yumurta rezervlerinin iyi bir durumda olduğunun göstergesidir. Ayrıca FSH değerlerinin düşük aralıklarda olması, kadının hamile kalma olasılığını artıracaktır. Ancak 15 u/ml üzerindeki FSH değerleri, hamile kalma ihtimalini önemli ölçüde azaltır.

2. İnhibin B ölçümü

Yumurtalıkların içerisinde salgılanan en önemli hormonlardan bir tanesi de inhibin B hormonudur. FSH hormonunu baskılayarak hamile kalma şansını artırır. Kan testi yardımıyla ölçülen bu hormonun değerinin 45 pg/ml’den daha düşük aralıkta olması gerekir. Düşük ölçüm sonucunda FSH hormonu da baskılanacağı için gebelik durumu söz konusu olamaz.

3. E2 ölçümü

E2 hormonun düşük aralıklarda bulunması, kadının hamile kalma şansının yüksek olduğunu ifade eder. 75-80 pg/ml arasındaki değerler idealdir. E2 ölçümünün yüksek olması, FSH değerlerinde de birtakım sorunlara yol açabilir.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Kimler kan verebilir madde halinde?

İçindekiler:

  1. Kimler kan verebilir madde halinde?
  2. Kansızlık olan kan verebilir mi?
  3. Hangi ilaçları içenler kan veremez?
  4. Hastanelerde kan bağışı yapılır mı?
  5. Ilişkiye girdikten sonra kan verilir mi?
  6. Herkes kan bağışı yapabilir mi?
  7. Adet döneminde kan bağışı yapılabilir mi?
  8. Kan alan kişide ne gibi değişiklikler olur?
  9. Bir ünitede kaç litre kan vardır?
  10. Dövme yaptıran kişi neden kan veremez?
  11. Ülkemizde kan bağışı hangi kuruma yapılır?
  12. Hastanede nasıl kan verilir?
  13. Cinsel ilişkiden sonra ne zaman kan verilir?
  14. Ilişkiden kaç gün sonra kan verilir?

Kimler kan verebilir madde halinde?

18-65 Yaş arasında, ağırlığı 50 kg üzerinde, önemli bir sağlık sorunu olmayan kanmerkezine kanvermek için geldiğinde yapılan muayenede sağlığı uygun olduğu tespit edilen ve hemoglobin ölçümü normal olan herkes en az 2 ay aralıklarla kanbağışında bulunabilir.

Kansızlık olan kan verebilir mi?

Hücrelerin yenilenmesi süreci ise, 2 ay kadardır. Düzenli aralıklarla yapılan kanbağışının sağlık açısından herhangi bir sakıncası olmadığı gibi, aksine bir çok yararı mevcuttur. Anemi: Kansızlık, elbetteki kanbağışı için engeldir.

Hangi ilaçları içenler kan veremez?

GEÇİCİ RED GEREKTİREN İLAÇLARİlaçlar: aspirin: asetil salisilik asit: Aferez trombosit konsantresi hazırlanacaksa 5 gün. Tam kanbağışına engel değildir. Sadece, tam kandan trombosit elde edilmez. İlaçlar: NSAI ilaçlar(aspirin ve piroksikam hariç): Aferez trombosit konsantresi hazırlanacaksa 48 saat.

Hastanelerde kan bağışı yapılır mı?

Sağlık Bakanlığı'na bağlı kannakli yapan 1131 hastanevardır. Bu hastanelerin1118 tanesinin tüm kanihtiyacı Kızılay tarafından karşılanmaktadır. Türk Kızılay Ülke kanihtiyacını %90 oranında karşılamaktadır. Geriye kalan 13 hastaneningeçici kanalımı yetkisi bulunmaktadır.

Ilişkiye girdikten sonra kan verilir mi?

Hastane, bir kez bile olsa erkek erkeğe cinsel ilişkiyaşayanları da kanbağışçısı olamayacaklar listesine ekledi. Ayrıca para karşılığı cinsel ilişkidebulunanlarla son bir yılda bir kez bile olsa paralı seks yapanlar veya partnerini değiştirenlerden kanalınmayacak.

Herkes kan bağışı yapabilir mi?

18-65 yaş aralığında 50 kilogramın üzerindeki her sağlıklı birey kanbağışçısı adayı olabilir. (19 yaşından gün almak, 65'ini doldurmamak gerekir.) İlk kez kan bağışındabulunacaklar için üst yaş sınırı: 61 yaşından gün almamış olmalı.

Adet döneminde kan bağışı yapılabilir mi?

Adetliyken kan bağışıyapmak isteyen kadının öncelikle kandurumu dikkate alınır. Yani hemoglobin değerleri, kanvermeye uygun görülüyorsa bağışyapmasında bir sakınca yoktur. Ancak kan bağışındaönemli ölçüde kankaybı yaşanabileceği de unutulmamalıdır.

Kan alan kişide ne gibi değişiklikler olur?

Ateş, titreme, üşüme hissi, ciltte kızarık döküntüler, bulantı, kusma, dudaklarda şişme, öksürük, nefes darlığı, çarpıntı, bel ağrısı, karın ağrısı, kanın takıldığı damar yolu boyunca ağrı, ölüm korkusu, pembe-kırmızı renkte idrar gibi şikayetleri olabilir.

Bir ünitede kaç litre kan vardır?

Birçok insan tarafından bir ünitekanın kaç litreolduğu merak ediliyor. Bir ünite kaniçerisinde yaklaşık olarak 0.5 litre kanbulunur.

Dövme yaptıran kişi neden kan veremez?

Dövme yaptıranvatandaşlar, kullanılan malzemelerdeki bulaşıcı hastalık tehlikesi nedeniyle Türkiye genelindeki hiçbir kanbankasında bir yıl süreyle kan veremiyor Dövme yaptıranlar, hepatit B, hepatit C ve aids riski nedeniyle en yakın akrabalarının dahi ihtiyacı olsa bağış yapamıyor SAÜ Tıp Fakültesi.

Ülkemizde kan bağışı hangi kuruma yapılır?

Kızılay'ın kan bağışıçalışmaları 1974 yılında “Türkiye Kızılay Derneği Kan BağışıOrganizasyonu”nun kurulması ile hız kazanmış, halka kan bağışıkonulu eğitimler verilmeye ve gezici kan bağışıkampanyaları düzenlenmeye başlanmıştır.

Hastanede nasıl kan verilir?

Kanbağışı işlemi; Konusunda eğitim almış tecrübeli flebotomistler tarafından gerçekleştirilir. Kullanılan tüm malzemeler tek kullanımlık ve sterildir. Kanalımı işlemi en uygun bölge olan dirsek çukurunda gerçekleşir. Kanalma işlemi yaklaşık 4-8 dk sürer.

Cinsel ilişkiden sonra ne zaman kan verilir?

Yönetmelikte, "riskli bir cinselilişkinin sona ermesinden 12 ay sonra kanbağışının, kan verilecekkişi için yüksek risk oluşturmaması halinde mümkün olabileceği" belirtildi.

Ilişkiden kaç gün sonra kan verilir?

Doğumu takiben 6 hafta sonra kanbağışı yapılabilir.

AFEREZ



Aferez;
 kan bağışçısının kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan kan bileşeninin (eritrosit, trombosit veya plazma) alınması ve diğer bileşenlerin kan bağışçısına geri verilmesi işlemidir.


 

• Aferez işlemi nasıl gerçekleşir?

Türk Kızılay Kan Bağış Merkezleri trombosit aferezi yapmaktadır.
Trombosit aferez işlemi, kan bağışçı ile aferez cihazı arasında, hasta için gereken kan bileşenin elde edilmesini sağlayan bir kan bağışı türüdür. 
Cihaz bağışçının kanını küçük miktarlarda alarak gerekli olan trombositi ayırır ve kanın trombosit dışında kalan kısmı bağışçıya geri verir.
Bu işlem cihazdan cihaza değişiklik göstermekle birlikte ortalama 45-90 dakika kadar sürer.
 

  • Kimler trombosit aferezi bağışçısı olabilir?

Damar yapısı uygun olan, son 5 gün içinde aspirin veya türevi bir ilaç ve 48 saat içinde Non-steroid anti inflamatuar bir ilaç (bazı ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar) kullanmayan; kan bağışında bulunabilecek herkes aferez bağışçısı olabilir. Kan vermeye engel oluşturacak herhangi bir hastalığı geçirmekte veya geçirmiş olan, kan sulandırıcı vb. ilaç kullanan, hastalık taşıyıcılık riski bulunan, kan değerleri uygun olmayan kişiler trombosit aferezi bağışçısı olamazlar.

• Hangi sıklıkta trombosit aferezi bağışı yapılır?


Trombosit Aferezi Bağışı;

o Aralarında en az 48 saat olmak koşuluyla haftada 2 defadan fazla olmamak koşulu ile yılda 24 kez trombosit aferezi bağışı yapılabilir.
o Tam kan bağışından en az 4 hafta sonra trombosit aferezi bağışı yapılabilir.
o Trombosit aferezi bağışından sonra tam kan bağışı yapılabilmesi için en az 48 saatlik bir sürenin geçmesi gerekmektedir.


 

• Aferez işleminin sakıncası var mıdır?


Aferez işlemi esnasında kanın ayrıştırılması için kullanılan setler tek kullanımlık ve sterildir. Setler kapalı sistem olarak çalışmakta olup kanın cihaz ile teması söz konusu değildir. Bu nedenle aferez işlemi süresince hastalık bulaşması söz konusu değildir.

Aferez bağış noktalarını görmek için lütfen buraya tıklayınız.
 

Aferez Bağışçı Formu

Adetliyken Kan Tahlili Yapılır mı Verilir mi?

Adetliyken Kan Verilir mi? Kan Tahlili Yapılır mı? 

“Bu makalede adet döneminde regl durumundayken kan verilmesi ve adet halindeyken kan tahlili yapılması konusunda hekimler tarafından bildirilen bilgileri okuyabilirsiniz.”

18 ila 65 yaş aralığında bulunup 50 kilogram ve üzeri vücut ağırlığında olan kişileri, yapılan kan testinin ardından hemoglobin seviyelerinin yeterli miktarda olduğu tespit edilmesi halinde kan verebilmeleri mümkündür.

Hemoglobinin normal seviyesi;

Hemoglobin normal seviyesi; Erkeklerde:13-18 gr/100ml Kadınlarda:12-16gr/100ml’dir. Kan verilebilmesi açısından hemoglobin seviyesinin minimum 12.5gr/100ml, maksimum 20mg/100ml düzeylerinde olması gerekmektedir. Belirtilen bu oran aralığı içerisinde bulunmayan bireylerin kan verebilmesi mümkün değildir.

Hematokrit normal seviyesi Erkeklerde:%45 – %52  Kadınlarda:%37 – %48’dir. Kan verilebilmesi açısından hematokrit seviyesinin minimum %38, maksimum %60 düzeylerinde olması gerekmektedir. Belirtilen bu oran aralığı içerisinde bulunmayan bireylerin kan verebilmesi mümkün değildir.

Kan verme düşüncesi içerisinde olan bireye çoğunlukla kendisini nasıl hissettiği, hepatit durumu, HIV tetkiklerinden aldığı sonuç, son 3 yıl içinde sıtma rahatsızlığı yaşayıp yaşamadığı, vücut sıcaklığı ve hangi periyotlarla kan verdiği bir takım sorular yöneltilir. Gerçekleştirilen tahlillerin ardından olumlu sonuç alındığı vakit kişiden kan alınabilir. Fakat toplumun büyük bir kesiminin regl döneminde kan verilip verilemeyeceği veya kan tetkiki yaptırıp yaptıramayacağı gibi bir takım sorular aklında soru işaretlerinin oluşmasına neden olmaktadır.

Adet Döneminde Kan Verilir mi?

Regl halindeyken kan verme talebinde bulunan bireyin ilk olarak kan durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Daha açık tabiri ile, hemoglobin seviyeleri kan vermeye müsait ise bu durumda kan vermekte hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Lakin kan verilmesi esnasında ciddi oranda kan kaybı olacağı da göz ardı edilmemelidir. Bu nedenle bireyin kan vermesinin ardından bayılma gibi durumların söz konusu olması ön görülüyorsa ve kritik bir şekilde kana ihtiyaç duyulmuyorsa regl döneminin tamamlanmasını beklemek önerilir.

Esasen regl döneminde başlı başına kan kaybına sebep olan bir dönem olduğu için kan verilmesi vücudun yorulmasına ve bitkin düşmesine neden olabilmektedir. Bu sebeple kan verme tarihinin imkanlar el verdiğince adet dönemi sonrasına bırakılması doğru bir karar olacaktır.

Kişi adet dönemindeyken bir hekime başvurarak hekim onayı alması halinde kan tahlili vermesinde bir sakınca görülmemektedir.

Adet Döneminde Kan Değerleri Düşer mi?

Adet dönemi sırasında vücutta bir miktar kan kaybı yaşanmaktadır. Dolayısı ile ölçülecek olan kan değerinde adet dönemi evveline nazaran küçük farklar gözlemlenebilmektedir. Lakin bu farklılıkların tahlil sonucunu ciddi şekilde etkilemesi ön görülmemektedir. Esasen kaybedilen kan miktarı, regl sonrası süreçte beslenme şartlarına bağlı olarak kolaylıkla vücuda geri kazandırılabilir.

Kan Bağışladığım Zaman Kansız Kalır mıyım?

Kan verilmeden evvel gerçekleştirilen muayenede kan seviyesi düşük olan, yani anemi tespit edilen kişilerin kan verme talebi reddedilmektedir. Kan düzeyi doğal seyrinde olan sağlıklı kişilerin kan vermesi halinde kaybettiği kan hücreleri kemik iliği tarafından vücuda geri sağlanmaktadır. Bu sayede kan dolaşımına taze kan hücreleri kazandırılmış olunur. Aslına bakılacak olursa söz konusu hücrelerin devamlı olarak yenilenme işlemi sürmektedir. Kişiden alınacak olan kan miktarı da sağlık açısından bir tehdit unsuru olmayacak seviyede olduğundan dolayı kansız kalma gibi bir durumdan bahsedilmez.

Adet Döneminde Kan Verilebilir mi, Adet Döneminde Kan Tahlili Yapılır mı? Doktorlara Sorulan Sorular Ve Cevapları

Sual:Regl iken kan verilebilir mi?

CEVAP

Dr. Ayşe Oğuz’un cevabı:( Eğer kan durumunuz iyiyse olabilir.)

Sual: Merhaba adetliyken kan tahlili yaptırılır mı?Sonucu etkiler mi? Unutkanlık,aşırı yorgunluk,halsizlik,el ve ayakta soğukluk ve depresyon hali için baktırmak istiyorum.

CEVAP

Dr. Kadri Yamaç’ın cevabı:( Merhaba, adet görürken kan tahlili yaptırabilirsiniz)

Sual:Kan değerlerimi ölçtürdüm herşey normal çıktı,kan bağışı yapmaya müsaitmişim peki adetliyken kan bağışında bulunabilirmiyim?

CEVAP

Dr. Ahmet Akkoca’nın cevabı:( Adetli iken kan vermenizde bir sakınca yoktur)

Sual:Regl döneminde kan tahlili ve idrar tahlili yaptırırsam sonuçlarında bu dönemden dolayı bi farklılık olur mu?

CEVAP

Dr. Hakan Örmen’in cevabı:( Merhaba bazı testlerin (kan sayımı,fe,fe bağlama gibi) sonucunu etkilediği gibi; bazı testleri (akş,kolesterol gibi) etkilememektedir.)

Not: Makalede geçen doktorlara sorulan soru ve cevaplar doktorsitesi web sitesinden alınmıştır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası