adl cenneti / Cennetin İsimleri Ve Anlamları Nelerdir? Kur'an-I Kerim'de Geçen Cennet Adları

Adl Cenneti

adl cenneti

Adl sıfatı farklılık oluşturur&#;her konuda farklılıseafoodplus.info şeyde fark var Mü&#;min var&#;mü&#;min var&#;müşrik var müşrik var&#;cehennem var cehennem var&#;cennet var cennet var&#;

Araf ceza yeri&#;ama ebedi değil&#;ve Cennet ve cehennemin katmanları, kapıları&#;var. Adl sıfatı her şeyi etkiler sınırsız bir etkiye sahip&#; Cenneti de etkiler&#;dünyada da farklılık adl sıfatının ürünü&#;eseri&#;

Araf affedilecek insanların da bulunduğu yerdir&#;hepsi bağışlanmaz&#; Her günah affedilmez hakkedecek kamillik de olsun tevben&#; Hz Vahşinin tevbesi seafoodplus.info Ademin de&#;hz Yunusun da&#;Sahabe tevbesi gibi tevbe et&#; Tevbe var tevbe var&#;her şeyde farklılık var çünkü farklılık her şeyde var&#;işte:&#;Cehennemin yedi kapısı olup, her kapıdan onların girecekleri ayrılmış bir kısım vardır.&#;(Hicr/44).

Cehennem var cehennem var &#;cehennemin  kapı veya tabakaları şunlardır:

1. Cehennem; yukarıda söz konusu edildiği şekilde Kur&#;an-ı Kerîm&#;in yetmiş yedi ayetinde geçmektedir.

2. Lâzâ (alevli ateş):&#;Hayrı&#; (Allah onu azabdan kurtarmaz) Çünkü o Cehenneın alevli bir ateştir.&#;(Meâric, 70/15).
3. Saîr (pılgın ateş):&#;O şeytanlara (ahirette) çılgın ateş azabı hazırladık. &#; (Mülk, 67/5). Ayrıca on beş ayette daha bu isimle geçmektedir.
4. Sakar (kırmızı ateş):&#;Hem ey Rasûlüm bilir misin, nedir o sakar (Cehennem). &#;(Müddessir, 14/27)
5. Hâviye (uçurum):&#;O, kızgın bir ateştir &#; (Kâria, /).

seafoodplus.info (kalbleri saran ateşli kaygı): &#;Şüphesiz o, Hutame ye (ateşe) atılacaktır.&#; (Hümeze, /4).
7. Cahim (yanan kızgın ateş):

&#;Küfredenler ve ayetlerimizi yalanlayanlara gelince, işte onlar Cahim&#;in yarânıdırlar.&#;(Mâide/10).

Ödül var ödül var azap var azap var&#;Evet&#; Cehennem azabı sadece ateş değildir. Birçok azap çeşitleri vardır; birkaçı şöyledir:

1. Soğukla azap,
2. Yılan akrep gibi hayvanların sokması,
3. Başına topuzlarla vurmak,
4. Aç bırakmak,
5. Zakkum yedirerek bağırsakları parçalamak,
6. Vücutları büyültülerek azabın şiddetlendirilmesi,
7. İrinli su içirmek,
8. Gayya kuyusuna atmak,
9. Uçurumlardan yuvarlamak,
Zifiri karanlıkta azap,
Büyük azap veren pis kokulara maruz bırakmak,
Azapların her gün katlanarak çoğaltılması,
Sonsuza kadar azap edilmesi.

Cennet ve cehennemin dereceleri var mı? Var&#; A&#;dan Z&#;ye insanlar Allaha yakınlıklarına göre yerlerini alacaklar Mısırın pramitleri gibi belki bir adam şekli oluşur tam kesin değil ama  insanların çoğu kötü ve cehennemlik&#; Bu insan şeklinin belden aşağısında yerlerini alacaklar&#;

İnsan vücudunda da her şeyin kıymeti farklı&#;ama hepsinin var olması hikmetli&#; &#;Zalemna de&#;&#; tevbesi kabul olan ayak iken baş olur&#; El_Hakim var&#;esma sahibi var bu varlıkta&#; İrade sahibi tek ona sığın atan aAdem gibi&#; Ve ümidini kesme&#; Ümitle korku arasında ol hep&#;

Etiketler:arafcehennemcennet

Adn cenneti ile Firdevs cenneti arasındaki fark nedir?

Değerli kardeşimiz,

Hangi cennete hangi şahısların ve şahsiyetlerin gireceğini söyleyecek durumda değiliz. Bunu ancak Allah bilir.

Kur’an’da yaklaşık defa tekil veya çoğul olarak cennetten söz edildiği halde, Firdevs cennetinden iki defa, Adn cennetinden ise on bir defa bahsedilmiştir. Bu da gösteriyor ki, Kur’an’da mükâfat yeri olarak nazara verilen “sekiz adet” cennettir. Bunların hepsi de çok güzeldir.

“Allah mümin erkeklere de mümin kadınlara da ebedî kalmak üzere girecekleri, içinden ırmaklar akan cennetler vaad etti. Hem Adn cennetlerinde hoş hoş konaklar! Hepsinden âlâsı ise Allah’ın kendilerinden razı olmasıdır. İşte en büyük mutluluk, en büyük başarı budur.” (Tevbe, 9/72)

mealindeki ayette, genel cennetlerle Adn cennetlerinin aynı kategoride sayılması, cennete gidenlerin ayırıcı vasıflarına değinilmeden ifade edilmesi, bu söylediklerimizin kanıtıdır.

Adn cennetine girenlerin vasıfları belki de en geniş şekliyle Rad suresinin ayetlerinde yer almıştır. Bu konudaki anahtar kelime “Ulu’l-elbab” (akıllı kimseler)dir. Akıllı kimselerin özellikleri olarak da; “Allah’a verdikleri sözü tutan, emirlerini yerine getiren, O’ndan korkan, kötü hesapla karşılaşmaktan endişe eden, Allah’ın rızasını esas alan, namaz kılan, gizliden ve açıktan Allah yolunda harcayan, kötülüğü iyilikle savmaya çalışan” kimseler söz konusu edilmiştir.

Görüldüğü gibi, bu özellikler sadece ADN cennetine girenlerin değil, aynı zamanda genel olarak cennete gidenlerin temel özellikleridir.

Firdevs cennetine gidenlerin özellikleri de genel olarak cennete gidenlerin aynı özellikleridir.

“İman edip makbul ve güzel işler yapanlara gelince, onlara da konak olarak Firdevs cennetleri hazırlandı.” (Kehf, 18/),

mealindeki ayette bu gerçeğe işaret etmektedir.

İkinci kez tekrarlanan Firdevs cennetinin geçtiği yerde (Müminun, 23/) ise, anahtar kelime olarak “iman” esas alınmıştır. Ve iman eden / müminlerin vasıfları da yaklaşık ADN cennetine girenler için kullanılan aynı vasıflardır.

Bu iki ayrı cennetin sakinleri için referans verilen anahtar kelimeler ve vasıflar dikkate değerdir. ADN cenneti için “Akıl”, Firdevs cenneti için “İman”ın zikredilmesi, akıl-iman ilişkisine de ışık tutmaktadır. Demek ki gerçekten akl-ı selime sahip insanlar mutlaka iman edeceklerdir. Çünkü İslam’da genel olarak bütün davalar, hükümler akla tasdik ettirilmektedir. Bu yüzdendir ki, “Aklı olmayanın dini de olmaz” denilmiştir. Geriye kalan ortak vasıflar ise, “amel-i salih” kavramıyla ifade edilir ki, Allah’ın emirlerine riayet, yasaklarından uzak durmak demektir.

Ebu Hüreyre'den rivayet edilen bir hadîs-i şerife göre, Allah’ın Rasûlü şöyle buyurmuşlardır:

“Kim Allah'a ve elçisine îmân eder, namazı kılar, zekâtı verir ve ramazânı oruçlu geçirirse; ister Allah yolunda hicret etsin, isterse doğduğu yerde otursun; Allah'ın onu cennete koyması kendisi için bir haktır.”

"Ey Allah'ın Rasûlü, bunu insanlara müjdelemeyelim mi?" diye sordular. Allah Rasûlü şöyle buyurdu:

"Cennette yüz derece vardır ki; Allah Teâlâ bunları Allah yolunda cihad edenler için hazırlamıştır. Her iki derece arasında gökle yer arası kadar mesafe vardır. Allah'tan istediğiniz zaman Firdevs'i isteyiniz. Muhakkak ki o, cennetin ortası ve en yüksek yeridir. Onun üstü Rahmanın arşıdır ki cennet ırmakları oradan kaynar.” (Buharî, Tavhid, 22; Müslim, İmare, 46).

Hadiste “Allah'tan istediğiniz zaman Firdevs'i isteyiniz” ifadesi her mümin için geçerlidir. Herkes isteyebilir ve Allah’ın lütfüyle  oraya girebilir.

Hz. Peygamber (a.s.m)’in ümmetine Firdevs cennetini istemelerini salık vermesi ise, ümmetine karşı gösterdiği vefakârlığın bir örneğidir. Ayrıca, Efendimiz (a.s.m) zaten, kendisi dahil hiç kimsenin kendi ameliyle cennete gidemeyeceğini öğretmiştir. Onun cennetin hangi bölümü olursa olsun, ilahî bir lütuf olacağını ders vermiştir.

İlave bilgi için tıklayınız:

- Cennetten istifade farklı mı olacaktır?

- Cennetin tabakaları hakkında bilgi verir misiniz?

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

Cennetin İsimleri Ve Anlamları Nelerdir? Kur'an-I Kerim'de Ge&#;en Cennet Adları

İsimler S&#;zl&#;ğ&#;

Haber Giriş: -  

Mutlak adil, çok adaletli.

Adaletli-Adil : Allah mutlaka ve daima adil olarak hükmeden, kesinlikle zulmetmeyen, aşırılığa gitmeyen Adl’dır.

Gerçekten tam adalet sahibi olan O’dur. Mutlak adil olup, her şeyi yerli yerinde yapan O’dur. Tüm yaptıkları hak ve adalet üzere olan’dır. Çok Adaletli olan O’dur. Adaletle hükmeden O’dur. Adalet sahibi olan Adl’dır.

“Allah âdil olanları sever.” (Maide Ayet Meali)

”Biz ise, kıyamet günü için dürüst teraziler koyarız; hiçbir kimseye zerre kadar zulmedilmez; bir hardal tanesi ağırlığınca da olsa, onu getirir koruz. Hesap gören olarak da Biz yeteriz.” (Enbiya Ayet Meali)

“Allah’ın kulları üzerindeki hakkı, kendisine hiçbir şeyi ortak koşmamaları ve O’na ibadet etmeleri; kulların Allah üzerindeki hakkı ise kendisine ortak koşmayan kimselere, birer birer hak sahibine kabiliyeti orantısında hakkını vermek bu dünyada El-Adl isminin tecellisi ile vuku bulur, azap etmemesi, onları cennetine koymasıdır.” (Hadis-i Şerif –Müslim iman 4)

“Kim kardeşine haksızlık etmişse, onunla helalleşsin…” (Hadis-i Şerif -Buhari Rikak 48)

“Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekiniz!” (Hadis-i Şerif –Tirmizi)

“Kim zerre miktarı hayır yapmışsa onu görür. Kim de zerre miktarı şer işlemişse onu görür.” (Zilzal Ayet Mealleri)

“Şüphesiz ki Allah, size adaleti, iyilik yapmayı ve yakınlara bakmayı emreder; hayasızlıktan, fenalıktan ve azgınlıktan nehyeder. Öğüt almanız için size böyle öğüt verir.” (Nahl Ayet Meali)

”Allah, size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor. Doğrusu Allah, bununla size ne güzel öğüt veriyor! Şüphesiz ki Allah, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.” (Nisa Suresi, Ayet Meali)

YA ADL, Öyle adilsin ki, zerre miktar iyiliği mükâfatlandırırsın. Öyle adilsin ki, zerre miktar kötülüğü cezasız koymazsın. Öyle adilsin ki, mahkemede hiç kimsenin hakkı yenmez. Öyle adilsin ki, mahkemede mazlumun hakkı asla yerde kalmaz. Zulmedenlere karşı adaletine sığınırız. Zulme uğramaktan da,  zulmetmekten de koru bizi! Hesap günü terazi Senindir. Sevabımızı ağır, günahımızı hafif eyle. Amin

Esmaül Hüsna, en güzel isimler

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

İlgili

Etiketler:Buhari Rikak 48çok adaletliel adlen güzel isimlerenbiya 47esmaül hüsnamaide 52Müslim iman 4mutlak adilnahl 90nisa 58ya adlzilzal 7zilzal 8

nest...

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.